quote:Nou en of! Krenten zijn fruit en veel vogels zijn fruit-eters. Als het erg koud is willen ze ook wel eens van voedingspatroon afwijken: dat zaadeters bvb ineens kattenvoer lusten of insecteneters brood gaan eten...
Op vrijdag 10 januari 2003 12:35 schreef kasper het volgende:
Ik heb vandaag krentenbollen Lurky.
Lusten de vogels die ook?
Alles waar niet te veel zout in zit (dorst/nieren) of kruiden is geschikt als voeder. Een portie chilli con carne of nasi is dus niet goed maar overgebleven gekookte rijst of gekookte kale macaronie wel. In wezen eten vogels op dit momet vrijwel alles omdat ze hongersnood hebben.
Wat aan de bomen hing is al op, wat in de grond zat bevroren, insecten zijn er niet, niks groeit. Ook als de vorst straks voorbij is blijft die situatie ongewijzigd. Elke echte winter sterft een groot deel van de vogelpopulatie.
Veel voormalige trekvogels zijn ook standvogels geworden omdat de winters te zacht waren en voedsel zich bleef aandienen. In maanden als deze komt daar de terugslag van. Ze hebben niet genoeg energie meer om naar elders te gaan.
Maar ook standvogels zijn erg de dupe. Vogelkundigen treffen na de winter wel eens holletjes aan in bomen waar uit warmtebesparing een tiental vogeltjes bij elkaar is gekropen en alsnog van honger en kou is gestorven.
Veel vogels moeten per dag hun minstens eigen gewicht aan voedsel eten om te kunnen blijven leven. Je ziet dat vogels op dit moment ook amper vliegen: dat kost ze te veel energie.
Geef ze dus maar lekker veel van je lunch! Gooi de parkeerplaats van je baas maar vol!
Vergeet ook thuis je eigen merel niet die je zomers zo mooi toefluit (hij eet appelstukjes en zaden en honde/kattenvoer en desnoods brood)
Denk er ook aan dat sommige grote vogels alles voor de kleintjes wegsnaaien. Bescherm bvb vetbollen door ze in een omgekeerd bloempotje op te hangen, een onleesbare cd erboven te schuiven als afdakje of aan een lang stug stuk ijzerdraad te hangen zodat slimme eksters ze niet naar zich toe kunnen hengelen en in een paar minuten op hebben. Strooi in struiken of tussen fietsenrekken waar duiven niet in kunnen maar merels en mussen wel.
Voeder liefst op een plek waar het niet bevriest of besneeuwt. Zet in elk geval ook water bij het voer neer: het beste op een plek waar dit niet bevriest bvb bij een luchtrooster of op de vensterbank. De vogels hebben erge dorst als het vriest. Zeker als er geen sneeuw meer ligt om te eten. Een reiger. die alleen door de vorm van zijn snavel uit diep water kan drinken, kan bvb wel een emmer water gebruiken, daar drinkt hij meteen een groot deel van op.
[Dit bericht is gewijzigd door Lurky op 10-01-2003 18:46]
Hmmmm....
[Dit bericht is gewijzigd door Bluezz op 10-01-2003 20:36]
quote:Voer je de vogels altijd op dat afdakje of is dat nu iets nieuws?
Op vrijdag 10 januari 2003 18:47 schreef zwijntje het volgende:
Ik heb stukjes appel op het dak gegooid begin deze week, en ze liggen er nog steeds.
Het kan zijn dat:
-Ze niet weten dat daar voer ligt
-Er alleen duiven en eksters en kouwen zijn die geen appel eten
-Het voer bevroren is en onherkenbaar als voedsel
-de appel bespoten was met anti-vogelspul
-De bewoners eng zijn en dan met name hun katten.
quote:-edit- Niet op ingaan svp.
Op vrijdag 10 januari 2003 18:45 schreef hallo_mensen het volgende:-edit-
[Dit bericht is gewijzigd door Bluezz op 10-01-2003 20:37]
[Dit bericht is gewijzigd door Bluezz op 10-01-2003 20:38]
quote:*tjing!* Dat zal het zijn.
Op vrijdag 10 januari 2003 18:55 schreef Lurky het volgende:[..]
Voer je de vogels altijd op dat afdakje of is dat nu iets nieuws?
-De bewoners eng zijn en dan met name hun katten.
En dan niet onze 2 slome huiskatten, die theemutsen komen nooit buiten en daarbij kunnen ze nog geen motvlinder zouden vangen al hing hun leven er vanaf, maar ik heb inderdaad kattenpootafdrukken in de sneeuw gezien. Dat zullen de wat ruigere binken van de kattenbuurt dan wel zijn... lopen wat te patsen en vogeltjes te verjagen...
[Dit bericht is gewijzigd door zwijntje op 10-01-2003 19:06]
quote:Slim plan! Als je er dan een vetbolletje of zelfgeregen pindaslinger aanhangt dan herkennen ze het vanzelf als voederplaats. Meestal duurt het ook even voor ze weten dat er eten is. Of ze komen er nooit achter. De ene vetbol eten ze wel en de andere zien ze niet hangen merk ik.
Op vrijdag 10 januari 2003 19:23 schreef zwijntje het volgende:
Ik heb al een alternatief bedacht,
Soms denk ik wel eens dat er misschien een pieptoon is die ik niet hoor maar waar ze niet tegen kunnnen. De afzuigkap van de buren bvb.
De truuk met dieren en ook vogels voederen is het op een vaste plaats en vaste tijd te doen. Als je op je vensterbank voererd kan je daar ook wat vers water neerzetten.
Ik heb jaren op een bovenetage genoten van een stel meesjes die altijd strooizaad kwamen eten op de vensterbank.
* Roodborstje tikt tegen het raam
Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tak, tik.
Laat mij er in, laat mij erin.
Het is hier te guur en te koud naar mijn zin,
laat mij erin, tik, tak, tik.
't Meisje deed open en strooid' uit haar schoot,
korreltjes suiker en kruimeltjes brood.
Dat was het roodborstje wel naar zijn zin.
dus vloog zij meteen het bos weer in.
quote:Het is toch hard plastic met een "gaten"net?
Op zaterdag 11 januari 2003 02:09 schreef Angora het volgende:
ik heb een newbievraag op vogelgebied.
Ik heb vogelvoer gekocht.
pinda's in dop en voer in vet met daarom heen zo een plasticnet.
Moet dat plastic eraf (en vervangen dor iets anders) of eten ze er tussen en ruiken (?) ze dat ze plastic niet moeten eten?
Ik vind het een domme vraag, maar ik zit er wel mee.
Dus HELP...
quote:Doe wel je jas aan he!
Op zaterdag 11 januari 2003 02:19 schreef Fogerty het volgende:
O ja. De vetbollen. Een maand geleden al gekocht en nog steeds niet opgehangen. Nu is het voor de tweede keer deze winter bitter koud, dus ik ga ze NU ophangen en het niet uitstellen tot morgen.
quote:Het netje moet erom blijven maar als daarom nog een doorzichtig plastic zakje zat: dat plastic zakje moet eraf
Op zaterdag 11 januari 2003 02:09 schreef Angora het volgende:
Moet dat plastic eraf (en vervangen dor iets anders) of eten ze er tussen en ruiken (?) ze dat ze plastic niet moeten eten?.
Die netjes zijn om het aan op te hangen en zorgen ervoor dat de inhoud er niet uit valt. bvb netjes met pinda's erin maar ook vetbollen kunnen uieen vallen. Door de mazen van het netje haal je een touwtje of vuilniszaksluiting zodat je het op kan hangen.
Ik maak zelf netjes van oude spruitjes- en uien-netten. Die netjes vul ik met fruit. Op de bodem eten de ekster, duiven en konijnen alles meteen weg. Maar in steden kunnen honden er ook wat van: schrok, schrok schrok en weg is het zorgvuldig gesneden brood, de gehakte pinda's, de stukjes appel en het kattenvoer.
quote:Dan moeten ze als de sodemieter weer gaan trekken! Ja je moet de natuur soms een handje helpen dus niks voeren!
Op vrijdag 10 januari 2003 18:41 schreef Lurky het volgende:
Veel voormalige trekvogels zijn ook standvogels geworden omdat de winters te zacht waren en voedsel zich bleef aandienen. In maanden als deze komt daar de terugslag van. Ze hebben niet genoeg energie meer om naar elders te gaan.
p.s. ik voer wel, gewoon omdat ik het leuk vind nergens anders om.
* Lurky legt tegenwoorden savonds ook al wat neer zodat vroege vogels ook wat hebben en niet alleen die schrokkende duiven en eksters.
* Nyame had er niet aan gedacht om wat op te hangen voor de vogeltjes, maar heeft nu een ware vreetplaats
Sja, hoe dom kun je zijn! Echt gewoon helemaal niet aan gedacht om wat neer te hangen voor de vogels, tot ik dit topic las. Meteen gister naar de dierenwinkel gerend voor zo'n winterpakket met pindanetjes, vetbollen en van die ringen.
Kun je zo'n ring gewoon aan een boomtak hangen Lurky? een andere plaats kan ik niet vinden waar de katten (ruim aanwezig) niet bij kunnen, dus ik heb een ring aan een tak van een hulstboom gehangen (of hulststruik, whatever).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |