abonnement Unibet Coolblue
pi_189133769
quote:
NRC: ‘Rechts heeft een negatieve lading, dan ben je eigenlijk al een nazi'

Polarisatie in Duitsland Duitsers die met de steeds radicalere AfD sympathiseren, drijven af van de samenleving. Zo ook Susanne Dagen in Dresden. Lang was haar BuchHaus Loschwitz geliefd. Ze nodigt nog wel linkse schrijvers uit, maar die komen niet meer.

De boekwinkel van Susanne Dagen en haar man lijkt een oase van rust, ver weg van de hoog oplopende politieke twisten over de AfD, Duitslands rechts-radicale partij. Maar de schijn bedriegt.

Ook hier, in dit met druivenranken begroeide zaakje in een idyllisch stukje Dresden, waar serieuze werken over Montaigne, Plutarchus en Rosa Luxemburg in de etalage staan, heeft het bittere debat rond de AfD en haar ideeën diepe wonden geslagen.

De AfD groeit snel, maar wordt ook radicaler. Niet alleen raakt daardoor de partij steeds verder geïsoleerd van de andere partijen. Ook burgers die met de AfD sympathiseren, in sommige deelstaten een kwart van het electoraat, drijven af van de rest van de samenleving. Gesprekken over en weer worden steeds moeilijker, zo niet onmogelijk.

Een prominente AfD-politicus liep onlangs na 17 minuten boos weg uit een televisie-interview, waarin hem gevraagd werd waarom hij termen gebruikt waarvan ook Hitler en zijn nationaal-socialisten zich bedienden. President Walter Steinmeier, die eigenlijk boven de partijen hoort te staan, betoogde dat de AfD er geen aanspraak op kan maken een ‘burgerlijke’ partij te zijn, dat wil zeggen een partij die staat voor de rechtsstaat en mensenrechten.

Alice Weidel, fractievoorzitter van de AfD in de Bondsdag, zette dit weekeinde een nieuwe stap naar rechts door deel te nemen aan de jaarlijkse ‘zomeruniversiteit’ van een radicaal-rechtse denktank, waar ook vertegenwoordigers van de Identitaire Beweging komen. En oud-minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (De Groenen) zei onlangs honend over AfD’ers en hun kiezers: „Ze spreken als nazi’s, ze ruiken als nazi’s – alleen noemen we ze rechts-populisten.”

De bitterheid over en weer werkt door tot in het literaire leven en de vriendenkring van Susanne Dagen. Jarenlang was BuchHaus Loschwitz in Dresden en daarbuiten als kwaliteitsboekhandel bekend en geliefd. Beroemde schrijvers als Kurt Vonnegut, Walter Kempowski, Jorge Semprún en Uwe Tellkamp kwamen er voorlezen, uit Nederland Carl Friedman en Helga Ruebsamen. In 2015 werd de winkel onderscheiden met de Duitse Boekhandelsprijs.

Maar die tijd is voorbij. Tussen Susanne Dagen en de culturele wereld is een diepe afkeer gegroeid, die begon met de vluchtelingencrisis in 2015.

„In de media en in culturele kringen werd maar één mening als de juiste gepresenteerd”, zegt Dagen bij een kop koffie op het binnenplaatsje naast haar boekhandel. „Dat begon me op te vallen op de Frankfurter Buchmesse van 2017. De koepelorganisatie van boekhandelaren riep haar leden op in discussie te gaan met vier radicaal rechtse uitgeverijen. Dat leidde tot een opstootje bij hun ‘stands’, met handgemeen, vernielingen en diefstal van hun boeken.

„Ik was er heel kwaad over en vond die oproep in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Alsof de ene mening, de linkse, de goede is, en de andere, de rechtse, de foute. Ik nam daar stelling tegen in een pamflet, dat ik Charta 2017 noemde.

„De media maakten daarvan dat ik me inzette voor radicaal-rechtse uitgeverijen. Maar het ging me erom dat wij als boekhandelaren moeten doen wat we al eeuwen doen: de geïnteresseerde lezer verschillende stromingen en opvattingen aanbieden. Zolang het niet in strijd is met de wet, moeten ideeën naar voren gebracht kunnen worden. Boekhandelaren moeten de verscheidenheid van de wereld laten zien. De lezer kan zelf wel bepalen of hij iets wil kopen.

„Maar dat wilde men niet horen. Ik werd afgeschilderd als sympathisant van radicaal rechts. En voor je het weet ben je dan ook racistisch, inhumaan, homofoob en een wegbereider van het Vierde Rijk. Vrienden keerden zich van me af, klanten bleven weg.

„Het was ontluisterend. Bij lezingen in de bibliotheek mocht ik opeens geen boeken meer verkopen. Ik werd geweerd uit een workshop over rechtse ideologieën.

„Dat zijn symptomen van een totalitair systeem. Voormalige DDR-burgers zoals ik komt dat bekend voor. Ik was nooit zo politiek, maar deze ervaring heeft me politiek gemáákt.” Stemde ze voorheen op de CDU, nu schoof ze op naar rechts, naar de AfD.

Onder schrijvers en publicisten die ook sympathiseren met de AfD vond Dagen nieuwe vrienden en ook nieuwe gasten voor de lezingen die zij en haar man organiseren in het pand naast de boekwinkel. Uwe Tellkamp bijvoorbeeld, wiens bekroonde (en in het Nederlands vertaalde) roman De Toren in de naburige villawijk Weisser Hirsch speelt, nam het in een scherp artikel voor haar op. Linkse schrijvers nodigt Dagen nog wel uit, zegt ze, „maar die komen niet meer.” Hun boeken verkoopt ze nog wel.

Een sleutelrol bij de groeiende polarisatie in Duitsland speelt de omstreden rechtsbuiten van de AfD, Björn Höcke. In 2017 deed de toenmalige partijvoorzitter Frauke Petry een vergeefse poging hem uit te partij te zetten, onder meer omdat hij zich in een rede had beklaagd dat Duitsland midden in Berlijn „een monument van de schande” heeft neergezet, het Holocaust-monument. Maar Petry is inmiddels uitgetreden en in de vergetelheid geraakt, terwijl Höcke als leider van de uiterst rechtse vleugel (der Flügel) steeds meer het gezicht van de AfD bepaalt.

Mein Kampf
In de Bondsdag is de AfD nu de grootste oppositiepartij. Bij deelstaatverkiezingen in Saksen en Brandenburg, in het oosten van het land, haalde ze begin deze maand een kwart van de stemmen – tot afgrijzen van de gevestigde partijen en vrijwel alle Duitse media. Höcke is lijsttrekker voor de deelstaatverkiezingen eind volgende maand in Thüringen, waar de partij in de peilingen opnieuw op zo’n 25 procent staat.

Illustratief voor de moeizame communicatie tussen AfD en de rest van de samenleving was het eerdergenoemde afgebroken interview met Höcke, deze maand bij de publieke zender ZDF. Waarom, vroeg de interviewer, gebruikt hij beladen termen als Lebensraum en entartet, woorden die de nazi’s ook gebruikten?

Eerder was in korte videofragmenten al getoond dat zelfs partijgenoten aan wie citaten van Höcke werden voorgelegd niet konden zeggen of ze van Höcke afkomstig waren of uit Mein Kampf – „van die andere meneer wiens naam met een H begint”, zoals een AfD-parlementariër lacherig opmerkte. Eén van de fragmenten ging bijvoorbeeld over „het verlangen van de Duitsers naar een historische figuur die de wonden van het volk heelt”.

Höcke raakte zo geërgerd dat hij en zijn voorlichter voorstelden het interview, niet live uitgezonden, helemaal opnieuw te beginnen. Toen de journalist dit weigerde, maakte Höcke enkele dreigend klinkende opmerkingen: „dit zal massieve consequenties hebben” en „misschien word ik nog eens een interessante politieke persoon in dit land”. Daarop vertrok hij. ZDF zond het gesprek integraal uit, inclusief ruzie.

Voor de AfD-aanhang was duidelijk: hier was hun partij opnieuw het slachtoffer geworden van de vooringenomenheid van de media. Voor AfD-critici toonde het afgebroken interview juist dat met de AfD niet te praten valt – en dat je daar ook maar beter niet aan kan beginnen.

Coalitievorming met de AfD is voor de andere partijen taboe, ook al maakt dat de vorming van een regering in de deelstaten soms lastig. Partijvoorzitter Alexander Gauland betoogt vaak dat de AfD „een burgerlijke partij” is, ofwel, een beschaafde club die zich aan de regels van de democratische samenleving houdt. Zelf ziet Gauland er in zijn tweedjasjes en das met hondenpatroon uit als een gegoede burger. Maar gematigd is hij nauwelijks te noemen, met uitspraken over de nazitijd als slechts „een vogelpoepje in duizend jaar succesvolle Duitse geschiedenis”.

‘Merkel is een volksverrader’
Susanne Dagen is niet geschrokken van die uitspraak, die door de media zou zijn opgeblazen. Ook heeft ze er geen moeite mee dat prominente AfD’ers Angela Merkel een volksverrader noemen, of doemscenario’s verkondigen over de ondergang van land en volk. „Als je een zekere grootte wil bereiken, moet je populistisch zijn. En dat betekent emotioneel. Angst oppakken en uitspreken. Dat doen de Groenen ook in hun strijd voor het klimaat en tegen rechts.”

Maar een van de oorzaken van het groeiende isolement van de AfD is dat de partij steeds weigert zich te distantiëren van haar radicale vleugel. Dat president Steinmeier de partij „antiburgerlijk” noemt klinkt misschien niet als een heel groot scheldwoord. Maar in de Duitse politiek komt het dicht in de buurt van: onacceptabel in het democratische stelsel.

Op verkiezingsavond in Saksen oogstte een televisiejournalist een storm van kritiek toen ze opmerkte dat een „burgerlijke coalitie” van CDU met de AfD op basis van de uitslagen nu in theorie mogelijk zou zijn. Een burgerlijke coalitie met de AfD? De volgende dag bood haar hoofdredacteur de kijkers zijn excuses aan voor de woordkeus van zijn redacteur.

Zelfs op de foto staan met AfD’ers kan al riskant zijn. Driehonderd mensen uit de filmindustrie eisten onlangs in een gemeenschappelijke verklaring het ontslag van de directeur van het filmfonds in Hessen. Op Instagram was namelijk een foto verschenen waarop de man in een Italiaans restaurant aan tafel zat met de co-voorzitter van de AfD en europarlementariër Jörg Meuthen.

Susanne Dagen blijft de confrontatie zoeken. Op YouTube heeft ze een boekenprogramma met de titel Mit Rechten lesen. „Die titel is een provocatie, een soort geuzennaam”, zegt ze met een lachje. „Het woord ‘rechts’ heeft in Duitsland een sterk negatieve lading, dan ben je eigenlijk al een nazi. Maar als je het over jezelf zegt, wie kan je dan nog wat maken?”

De ondergang van Duitsland
Haar vaste gesprekspartner in het boekenprogramma is nog meer omstreden dan Dagen zelf. Ellen Kositza drijft samen met haar man Götz Kubitschek – de omstreden ideoloog en inspirator van radicaal rechts en adviseur van Höcke – de uitgeverij Antaios. Met boeken over de islam als gevaar, de ondergang van Duitsland en aanverwante andere thema’s, stond Antaios in 2017 in het middelpunt van de rel op de Buchmesse.

„Ik wil me niet meer naar de heersende mening schikken”, zegt Dagen. „Mijn familie heeft zich in de DDR altijd aangepast en onderworpen. Ik heb dat heel belastend gevonden, dat je dingen die je eigenlijk vindt niet hardop mag zeggen.”

Begin deze maand is ze in de gemeenteraad van Dresden gekozen. Niet voor de AfD („ik ben nooit lid geweest”), wel voor de Freie Wähler, een samenwerkingsverband van ongebonden volksvertegenwoordigers. Ze deelt de standpunten van de AfD, maar ze wil er niet op vastgepind worden. „Ik wil een bruggenbouwer zijn tussen de AfD en de CDU.”

Maar naar de boekenbeurs in Frankfurt gaat Dagen niet meer. ,,Ik heb geen zin om daar door de gangen te lopen en te zien dat de mensen wegkijken, of door je heen kijken, of je beschaamd groeten. Ik ben geen masochist.’’
Stelling: het is funest voor een democratie wanneer mensen elkaar gaan uitsluiten o.b.v. stemgedrag

TT was net te lang om te reeksen, indien nodig. Daarom heb ik het woord eigenlijk weggelaten uit de TT.
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
  donderdag 26 september 2019 @ 19:43:14 #2
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_189133820
Tja, dat ben je hier natuurlijk ook al gauw, als je zegt dat je FVD stemt vanwege het referendum, de gekozen burgemeester en e-democracy word je uitgelachen want mensen stemmen alleen maar FVD omdat ze een natte Boreale droom hebben ofzo. 8)7

Ik heb niet eens meer de behoefte te verdedigen, ik stem wat ik wil en de mening van al die deugmongolen zal mij worst wezen. Ik weet dat ik een goed mens ben.
pi_189133888
Ach, omgekeerd associeert men "sinister" al tijden met slechtheid. Terwijl dat gewoon links betekent ;)
  donderdag 26 september 2019 @ 19:48:58 #4
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_189133892
Wat raar, dat rechts zo'n nazi-lading heeft in Duitsland. Ik denk echt niet dat alle rechtse Duitsers nazi's zijn, integendeel: kijk naar een Merkel, die is juist heel erg gastvrij richting bijvoorbeeld vluchtelingen.
We have always been at war with Eastasia.
pi_189133912
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 19:43 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Tja, dat ben je hier natuurlijk ook al gauw, als je zegt dat je FVD stemt vanwege het referendum, de gekozen burgemeester en e-democracy word je uitgelachen want mensen stemmen alleen maar FVD omdat ze een natte Boreale droom hebben ofzo. 8)7
Het helpt in jouw specifieke geval natuurlijk niet dat je die droom keer op keer uitdraagt.
In het algemeen heb je een punt.
  Beste debater 2022 donderdag 26 september 2019 @ 19:54:33 #6
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189133997
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 19:40 schreef Oostwoud het volgende:

[..]

Stelling: het is funest voor een democratie wanneer mensen elkaar gaan uitsluiten o.b.v. stemgedrag

TT was net te lang om te reeksen, indien nodig. Daarom heb ik het woord eigenlijk weggelaten uit de TT.
Ben jij voor of tegen die stelling, Oostwoud?
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189134083
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 19:43 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Tja, dat ben je hier natuurlijk ook al gauw, als je zegt dat je FVD stemt vanwege het referendum, de gekozen burgemeester en e-democracy word je uitgelachen want mensen stemmen alleen maar FVD omdat ze een natte Boreale droom hebben ofzo. 8)7
Vast niet, maar andersom klopt het dan weer wel. De mensen die een natte Boreale droom hebben voelen zich allemaal thuis bij het FvD.
pi_189134101
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 19:54 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Ben jij voor of tegen die stelling, Oostwoud?
Voor.

Democratie draait namelijk o.a. om de balans kunnen houden tussen tegengestelde manieren van leven(sinrichting).

Wat is jouw oordeel over de stelling?
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
  Beste debater 2022 donderdag 26 september 2019 @ 20:01:43 #9
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189134129
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 19:59 schreef Oostwoud het volgende:

[..]

Voor.

Democratie draait namelijk o.a. om de balans kunnen houden tussen tegengestelde manieren van leven(sinrichting).

Wat is jouw oordeel over de stelling?
Aha...

Maar uitsluiten puur op basis van etniciteit zie je dan weer niet als problematisch voor het democratisch proces. Weet je nog? Uiteraard deed je dat destijds af als je 'persoonlijke voorkeur en mening', maar medunkt dat het je meelmonderige gedweep met democratische waarden en balans een wat ongeloofwaardig geurtje geeft.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189134181
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:01 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Aha...

Maar uitsluiten puur op basis van etniciteit zie je dan weer niet als problematisch voor het democratisch proces. Weet je nog? Uiteraard deed je dat destijds af als je 'persoonlijke voorkeur en mening', maar medunkt dat het je meelmonderige gedweep met democratische waarden en balans een wat ongeloofwaardig geurtje geeft.
Het is mijn democratisch recht om een blank Nederland (en Europa) voor te staan. Het is jouw democratisch recht om het daarmee oneens te zijn.

Het is geen gedweep, laat staan meelmonderig. Ik gaf simpelweg een mogelijke uitleg over democratische waarden en balans. Het was meer een vaststelling.
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
  donderdag 26 september 2019 @ 20:04:57 #11
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_189134183
Overigens ben ik het wel met de stelling eens: niet iedereen die op een partij als AfD of FvD stemt is een racist of nazi, als iedereen die kiezers zou uitsluiten zou een extreem gepolariseerde en gesegregeerde samenleving ontstaan die 80/20 verdeeld is in 2 kampen . Voornoemde partijen zijn in zijn geheel genomen niet zo extreem dat een dergelijke extreme houding nodig zou zijn.
We have always been at war with Eastasia.
pi_189134236
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:04 schreef Oostwoud het volgende:

[..]

Het is mijn democratisch recht om een blank Nederland (en Europa) voor te staan. Het is jouw democratisch recht om het daarmee oneens te zijn.

Het is geen gedweep, laat staan meelmonderig. Ik gaf simpelweg een mogelijke uitleg over democratische waarden en balans. Het was meer een vaststelling.
Dit is net zo geloofwaardig als een Mohammed Enait die zich ineens beroept op zijn rechten. Je opvattingen staan, evenals die van voornoemd figuur, lijnrecht tegenover de waarden van de democratie en grondwet.
pi_189134383
Vroeger hoorde je gewoon: dat is links en dat is rechts, je had linkse en rechtse politici, tegenwoordig heb je linkse politici en 'idiote, fascistische, racistische, ongelooflijk debiele, hufterige' etc etc politici.
  donderdag 26 september 2019 @ 20:19:05 #14
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_189134405
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:17 schreef Loekie1 het volgende:
Vroeger hoorde je gewoon: dat is links en dat is rechts, je had linkse en rechtse politici, tegenwoordig heb je linkse politici en 'idiote, fascistische, racistische, ongelooflijk debiele, etc etc' politici.
:')
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  donderdag 26 september 2019 @ 20:20:34 #15
484383 Eendenkooi
homeopathisch onverdund
pi_189134437
Ben blij dat er een AfD is. Hoop dat Duitsers zo verstandig zijn daar in meerderheid op te stemmen, anders is het te laat en kan je je eigen cultuur en identiteit definitief bij het oud-vuil zetten.
  donderdag 26 september 2019 @ 20:20:43 #16
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_189134440
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:17 schreef Loekie1 het volgende:
Vroeger hoorde je gewoon: dat is links en dat is rechts, je had linkse en rechtse politici, tegenwoordig heb je linkse politici en 'idiote, fascistische, racistische, ongelooflijk debiele, hufterige' etc etc politici.
Ik ken niemand die Rutte of Merkel of Theresa May fascistisch, idioot of racistisch noemt.
We have always been at war with Eastasia.
pi_189134441
Op radio 1 laat men die dingen gewoon roepen, ipv dat een presentator ingrijpt en zegt: 'dat kun je ook gewoon rechts noemen, ipv zo te gaan schelden'.
pi_189134456
De laatste stuiptrekkingen van regressief links.
Gewoon alles stampvoetend als nazistisch en fascistisch bestempelen wanneer het niet in hun straatje past.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_189134527
Trump was vroeger gewoon een rechtse president, tegenwoordig kom je alleen in een praatprogramma als je hem minstens een hufter en een gevaarlijke gek noemt.
  donderdag 26 september 2019 @ 20:28:12 #20
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_189134578
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:24 schreef Loekie1 het volgende:
Trump was vroeger gewoon een rechtse president, tegenwoordig kom je alleen in een praatprogramma als je hem minstens een hufter en een gevaarlijke gek noemt.
wanneer was dit? Bij mijn weten was Trump vroeger geen president.
We have always been at war with Eastasia.
pi_189134608
Man man man, wat een 'nieuws' weer. Tegenwoordig moet echt alles een links-rechts-discussie worden :? :')
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_189134632
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:29 schreef BoneThugss het volgende:
Man man man, wat een 'nieuws' weer. Tegenwoordig moet echt alles een links-rechts-discussie worden :? :')
  donderdag 26 september 2019 @ 20:32:40 #23
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_189134664
:? :?

Ik snap hier helemaal niets van. Volgens mij zijn links en rechts nog nooit zo close geweest als nu. Rutte komt met de rijksbegroting op de proppen en Klaver zegt:"hm, best sympathieke plannen" . Denk maar niet dat VVD-beleid vroeger zo enthousiast werd ontvangen in linkse kringen.
We have always been at war with Eastasia.
pi_189134679
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:24 schreef Loekie1 het volgende:
Trump was vroeger gewoon een rechtse president, tegenwoordig kom je alleen in een praatprogramma als je hem minstens een hufter en een gevaarlijke gek noemt.
En een van de weinige die hem wel heeft gesteund en positief over hem was is later door de media kapot gemaakt.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
  donderdag 26 september 2019 @ 20:34:59 #25
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_189134688
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:34 schreef Harvest89 het volgende:

[..]

En een van de weinige die hem wel heeft gesteund en positief over hem was is later door de media kapot gemaakt.
Kanye?
We have always been at war with Eastasia.
pi_189134704
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:32 schreef -XOR- het volgende:
:? :?

Ik snap hier helemaal niets van. Volgens mij zijn links en rechts nog nooit zo close geweest als nu. Rutte komt met de rijksbegroting op de proppen en Klaver zegt:"hm, best sympathieke plannen" . Denk maar niet dat VVD-beleid vroeger zo enthousiast werd ontvangen in linkse kringen.
Oprutte met die bak ellende :r
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_189134707
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:34 schreef -XOR- het volgende:

[..]

Kanye?
Die Surinamer van de FvD, weet even zijn naam niet meer.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
  donderdag 26 september 2019 @ 20:36:36 #28
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_189134717
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:36 schreef Harvest89 het volgende:

[..]

Die Surinamer van de FvD, weet even zijn naam niet meer.
Ah Yernaz
We have always been at war with Eastasia.
pi_189134975
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 19:40 schreef Oostwoud het volgende:

[..]

Stelling: het is funest voor een democratie wanneer mensen elkaar gaan uitsluiten o.b.v. stemgedrag

TT was net te lang om te reeksen, indien nodig. Daarom heb ik het woord eigenlijk weggelaten uit de TT.
Er zijn inmiddels zoveel ongeschoolden, dat het stemgedrag geen punt meer is. Zoals altijd zijn het slechts de mensen die de gave hadden om veel moeilijke woorden te kunnen gebruiken en wisten wat die moeilijke woorden betekende, die buitengesloten werden en worden. We hebben het dus over hooguit 2 procent of minder van de wereldbevolking. Dus funest is overdreven..
pi_189135327
Links plaatst graag mensen in hokjes en bestempelt mensen graag. Ik ben rechts en als iemand mij een nazi vindt omdat ik mijn cultuur en normen en waarden wil behouden in plaats van Europa te zien afgleiden dan is dat maar zo. Het woordje racisme heeft ook zijn betekenis verloren omdat het te pas en onpas wordt gebruikt. Stem je rechts ben je meteen een racist volgens links.
Land of the free. Home of the brave.
pi_189135383
Wéér zo'n topic waar iedereen bijdehand gaat doen vanuit zijn eigen links/rechts-duiding :O
  donderdag 26 september 2019 @ 21:23:17 #32
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_189135730
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 21:09 schreef LelijKnap het volgende:
Wéér zo'n topic waar iedereen bijdehand gaat doen vanuit zijn eigen links/rechts-duiding :O
Eens, door rechts te reduceren tot etnisch nationalisten en reactionairen doe je serieuze christendemocraten en rechts-liberalen zeer tekort.
We have always been at war with Eastasia.
  Donald Duck held donderdag 26 september 2019 @ 21:27:19 #33
46149 __Saviour__
Superstapelsmoor op Kristel
pi_189135813
❤ Rozen zijn rood ❤
❤ Viooltjes zijn blauw ❤
❤ Kristel, ik hou van jou! ❤
  donderdag 26 september 2019 @ 23:04:13 #34
484383 Eendenkooi
homeopathisch onverdund
pi_189137595
Wat heeft anti-immigratie met Nazi's te maken? Volgens mij helemaal niks.
pi_189138058
quote:
1s.gif Op donderdag 26 september 2019 21:06 schreef Scarface88 het volgende:
Links plaatst graag mensen in hokjes en bestempelt mensen graag.
_O- de ironie
pi_189138089
De Duitsers hadden weinig keuze behalve terugslaan. De Britten, Fransen en Russen hadden voor WOI al een anti-Duitse front gevormd en lieten weinig strategische ruimte voor de nieuwkomer om haar stempel op de wereld te drukken want zero-sum gedachtengang: wat de een wint is jouw verlies. Niet raar dat Kaiser Wilhelm II, Paul von Hindenburg en Erich Ludendorff die containment naar hun hoofd steeg en ze snoeihard wilden toeslaan om die drie landen helemaal te breken. In de UK liep een enorme anti-Duitse propaganda om de Duitsers af te schilderen als barbaren en gevaar voor de wereld/britten ver voor WOI. Waarom een gevaar? Rappe economische, militaire, industriële en wetenschappelijke groei dat het Britse Wereldrijk en haar grip op de wereld bedreigde en dat was zeker het geval. Een geoliede oorlogsmachine die Duitsers in de tweede helft van de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw vanwege de eeuwenlange militaristische cultuur die aan voorafging. Ze hadden het tot een kunst verheven.

quote:
WOI militaire verliezen:

Duitsland: 2,037,000
Ottomaanse Rijk: 771,884

-----------------------------------------------------
Frankrijk: 1,357,000
Rusland: 1,700,000
United Kingdom: 887,858
Ja, de Duitsers hadden de Turken aan hun zijde die het best goed deden. Stevige Russische verliezen voor hun rekening genomen. Natuurlijk allemaal een stevige jeugdbubbel in die tijd (net 19de eeuw achter de rug met de huidige Sub Sahara Afrikaanse geboortecijfers dus overvloed aan jeugdige mannen) dus elkaar de hersens inslaan om die bubbel rap te doen laten afnemen. Het is geslaagd wat een enorm aantal nullen. Er zijn landen met kleinere populaties. Wat een gigantische verspilling. Laat dit een les zijn voor Nigeria en Congo dat ze die mannelijke hormonen en agressiviteit in toom houden. Je kunt die energie gebruiken om ze een land te laten opbouwen of vernietigen. Vrouwen kunnen overigens ook radicaal zijn maar anders zoals Third Wave Feminism. Helemaal doel voorbij geschoten. Opflikkeren en snel, tfoe, helemaal lauw geworden kkkech. Doe even normaal.

[ Bericht 5% gewijzigd door Jellereppe op 27-09-2019 17:53:57 ]
pi_189139265
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 21:23 schreef -XOR- het volgende:

[..]

Eens, door rechts te reduceren tot etnisch nationalisten en reactionairen doe je serieuze christendemocraten en rechts-liberalen zeer tekort.
Eens, maar het is wel grappig/ironisch dat uitgerekend Oostwoud en Vader Aardbei daar over klagen. Een beetje alsof Marc Dutroux klaagt dat mensen het altijd maar verdacht vinden en hysterisch reageren als een onbekende volwassen man in de buurt van hun kinderen komt.
Een klacht die an sich mischien wel terecht is... maar de verkeerde boodschapper.

[ Bericht 2% gewijzigd door Kassamiep op 27-09-2019 06:46:34 ]
  Jaap van Dissel-award 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 07:55:16 #38
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_189139596
Zelfs al ben je ietwat rechts of zeg je eens een klein positief dingetje over Trump. Dan krijg je een hoop stront over je heen.... Dan plaatst men je gelijk in het hokje extreem rechts, nazi, klimaatontkenner, vrouwenhater, etc, etc.

De wereld is ziek aan het worden. Een mening hebben is tegenwoordig fout en mag niet als het niet in het straatje van links past.
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_189139625
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 19:43 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Tja, dat ben je hier natuurlijk ook al gauw, als je zegt dat je FVD stemt vanwege het referendum, de gekozen burgemeester en e-democracy word je uitgelachen want mensen stemmen alleen maar FVD omdat ze een natte Boreale droom hebben ofzo. 8)7

Ik heb niet eens meer de behoefte te verdedigen, ik stem wat ik wil en de mening van al die deugmongolen zal mij worst wezen. Ik weet dat ik een goed mens ben.
Tsja. Dit soort dingen werken nou ook niet echt lekker als je wil dat mensen nog een normaal gesprek of debat hebben.
pi_189139665
Blanken moeten een keer voor zichzelf opkomen i.p.v. alles te accepteren.
Ô mon citoyens vous serez unis.
  Jaap van Dissel-award 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 08:14:49 #41
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_189139711
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 08:04 schreef HSG het volgende:
Blanken moeten een keer voor zichzelf opkomen i.p.v. alles te accepteren.
Zeg dat tegen dit meisje aub (vanaf 3:18):


Dit is toch eng dat mensen zo over zichzelf praten omdat ze blank zijn? En dan ook nog de verslaggever verbeteren "het is WIT en niet blank".
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_189139832
quote:
6s.gif Op vrijdag 27 september 2019 07:55 schreef Nikonlover het volgende:
Zelfs al ben je ietwat rechts of zeg je eens een klein positief dingetje over Trump. Dan krijg je een hoop stront over je heen.... Dan plaatst men je gelijk in het hokje extreem rechts, nazi, klimaatontkenner, vrouwenhater, etc, etc.

De wereld is ziek aan het worden. Een mening hebben is tegenwoordig fout en mag niet als het niet in het straatje van links past.
Ach, ik ben overwegend rechts en wordt versleten als links. Zo kan het ook....

Verder is iemand die positief is over Trump in mijn ogen niet 'extreem-rechts' of 'nazistisch'. Ik vind diegene hooguit een imbeciel.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_189139978
En zo is iedereen die geen FvD of PVV stemt meteen een linkse gekkie, allochtonenknuffelaar of een klimaat drammer. Zo hebben we allemaal wat.
Als je geen kop hebt kan je niet uit het raam kijken.
pi_189139997
quote:
1s.gif Op donderdag 26 september 2019 21:06 schreef Scarface88 het volgende:
Links plaatst graag mensen in hokjes en bestempelt mensen graag. Ik ben rechts en als iemand mij een nazi vindt omdat ik mijn cultuur en normen en waarden wil behouden in plaats van Europa te zien afgleiden dan is dat maar zo. Het woordje racisme heeft ook zijn betekenis verloren omdat het te pas en onpas wordt gebruikt. Stem je rechts ben je meteen een racist volgens links.
Godverdomme deze hypocrisie.
pi_189140446
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:17 schreef Loekie1 het volgende:
Vroeger hoorde je gewoon: dat is links en dat is rechts, je had linkse en rechtse politici, tegenwoordig heb je linkse politici en 'idiote, fascistische, racistische, ongelooflijk debiele, hufterige' etc etc politici.
Dat dus! gewoon verzwijgen en alleen in het stemhokje tot uiting laten komen.

De deugterroristen kunnen je het leven zuur maken indien ze vermoeden dat jij in hun kromme optiek niet deugd.
pi_189140611
TT
quote:
‘Rechts heeft een negatieve lading, dan ben je al een nazi'
Inderdaad heeft "rechts" een negatieve lading voor sommige mensen wel , voor sommigen juist niet
"links" heeft ook een negatieve lading, voor sommigen wel, voor sommigen juist niet.
Het bijzinnetje over nazi is weer ouderwets het slachtoffer uithangen, en alle linkse mensen wordt als dader aangewezen van onredelijk 'rechts' in het algemeen gelijk stellen aan nazi's.

Het zijn rigide rechtse lieden, vooral mannen, die graag zo 'links' willen framen.
TT-starter is zeer zeker extreemrechtsachtig... maar de meesten van dit type zijn geen nazi.

[ Bericht 0% gewijzigd door Bluesdude op 27-09-2019 10:16:33 ]
pi_189140759
Het probleem is dat dat soort rechste partijen altijd gelijk helemaal in het extreme doorschieten. Ze kunnen het op de 1 of andere manier niet laten om het gewoon te houden bij standpunten als dat Merkel er een zooi van heeft gemaakt, dat al die immigratie slecht is voor Duitsland en dat de islam een gevaar is. Nee, het moet perse weer gepaard gaan met grapjes over de Holocaust en het bagatelliseren van de nazi-tijd.Dan diskwalificeer je jezelf toch echt en dat heeft niks te maken met zogenaamd 'gedemoniseer' van 'links'.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
pi_189140893
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:04 schreef -XOR- het volgende:
Overigens ben ik het wel met de stelling eens: niet iedereen die op een partij als AfD of FvD stemt is een racist of nazi, als iedereen die kiezers zou uitsluiten zou een extreem gepolariseerde en gesegregeerde samenleving ontstaan die 80/20 verdeeld is in 2 kampen . Voornoemde partijen zijn in zijn geheel genomen niet zo extreem dat een dergelijke extreme houding nodig zou zijn.
Ik ook.
"Pools are perfect for holding water"
  Jaap van Dissel-award 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 10:33:03 #49
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_189140932
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 10:15 schreef Sicstus het volgende:
Het probleem is dat dat soort rechste partijen altijd gelijk helemaal in het extreme doorschieten. Ze kunnen het op de 1 of andere manier niet laten om het gewoon te houden bij standpunten als dat Merkel er een zooi van heeft gemaakt, dat al die immigratie slecht is voor Duitsland en dat de islam een gevaar is. Nee, het moet perse weer gepaard gaan met grapjes over de Holocaust en het bagatelliseren van de nazi-tijd.Dan diskwalificeer je jezelf toch echt en dat heeft niks te maken met zogenaamd 'gedemoniseer' van 'links'.
Gebeurd dat dan? Noem eens voorbeelden.
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_189140972
quote:
6s.gif Op vrijdag 27 september 2019 10:33 schreef Nikonlover het volgende:

[..]

Gebeurd dat dan? Noem eens voorbeelden.
Dat staat toch al in de OP? Het derde rijk een 'vogelpoepje' in de Duitse geschiedenis noemen, een Holocaustmonument in Berlijn een 'monument van schande' noemen, termen als 'Lebensraum' gebruiken...
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
pi_189141194
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 19:40 schreef Oostwoud het volgende:
Stelling: het is funest voor een democratie wanneer mensen elkaar gaan uitsluiten o.b.v. stemgedrag
Zo tolerant zijn we inmiddels niet meer naar elkaar.

De policor is al jaren rechtse stemmers aan het verketteren en die zijn het nu een beetje zat. Dus krijg je dat er een kloof komt tussen de 2 kampen.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  vrijdag 27 september 2019 @ 11:02:40 #52
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_189141311
Ik vind dat je rechtse mensen beledigt door ze op één lijn te stellen met AfDʼers, FvDʼers en andere fascisten.
Daarmee duw je de doodgewone graaiende VVD-klootzak in een vervelend verdomhoekje.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  vrijdag 27 september 2019 @ 11:47:17 #53
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_189142019
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 10:53 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Zo tolerant zijn we inmiddels niet meer naar elkaar.

De policor is al jaren rechtse stemmers aan het verketteren en die zijn het nu een beetje zat. Dus krijg je dat er een kloof komt tussen de 2 kampen.
Vroeger had je geen verzuiling of zo? Verdeling in kampen? Tering wat ben jij een debieltje. :')
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
pi_189142477
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 20:17 schreef Loekie1 het volgende:
tegenwoordig heb je linkse politici en 'idiote, fascistische, racistische, ongelooflijk debiele, hufterige' etc etc politici.
Heb je het over extreem-links?
Ô mon citoyens vous serez unis.
pi_189143038
quote:
10s.gif Op vrijdag 27 september 2019 11:47 schreef IkStampOpTacos het volgende:
Tering wat ben jij een debieltje.
Spiegeltje nodig?
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  vrijdag 27 september 2019 @ 13:16:34 #56
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_189143329
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 12:56 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Spiegeltje nodig?
Maar vertel, vroeger was er geen verzuiling? Kloven tussen groepen in de samenleving zijn recent of zo? :')
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
  vrijdag 27 september 2019 @ 15:32:45 #57
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_189145006
Als je neofascistische partijen steunt die onze samenleving in de vernieling willen helpen dan moet je ook niet verwachten dat mensen jou nog tof vinden.
pi_189145070
De mensen die je het vaakst hoort zeggen dat je niks meer mag zeggen, omdat je anders als Nazi bestempeld wordt zijn de mensen die er extreme gedachtes op na houden.

Geen mooiere rol dan de slachtofferrol natuurlijk. Het maakt de mensen nog sneuer dan dat ze zijn.
  vrijdag 27 september 2019 @ 15:37:26 #59
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_189145081
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 15:36 schreef Toefjes het volgende:
De mensen die je het vaakst hoort zeggen dat je niks meer mag zeggen, omdat je anders als Nazi bestempeld wordt zijn de mensen die er extreme gedachtes op na houden.

Geen mooiere rol dan de slachtofferrol natuurlijk. Het maakt de mensen nog sneuer dan dat ze zijn.
Sowieso de hele dag op internet allerlei haatstront posten en dan gaan janken dat mensen niet positief tegen je doen

Wat een sneeuwvlokjes die "rechtsen" :')
pi_189145129
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 15:37 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Sowieso de hele dag op internet allerlei haatstront posten en dan gaan janken dat mensen niet positief tegen je doen

Wat een sneeuwvlokjes die "rechtsen" :')
Tja, en als tegenpartij heeft men dan de "Gutmensch" bedacht haha.

Het is best amusant.
  vrijdag 27 september 2019 @ 15:50:22 #61
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_189145277
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 15:40 schreef Toefjes het volgende:

[..]

Tja, en als tegenpartij heeft men dan de "Gutmensch" bedacht haha.

Het is best amusant.
Je wilt zo'n figuur toch ook niet ergens bij hebben. Altijd maar feiten verdraaien/ontkennen. De schuld op anderen schuiven. Mensen zonder reden verdacht maken. In de slachtofferrol duiken. Een borderline wijf is nog fijner om mee om te gaan.

En vooral niet snappen dat hun gedrag zoveel weerstand opwekt.
pi_189145286
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 10:02 schreef Bluesdude het volgende:
Het zijn rigide rechtse lieden, vooral mannen, die graag zo 'links' willen framen.
TT-starter is zeer zeker extreemrechtsachtig... maar de meesten van dit type zijn geen nazi.
Ja tuurlijk, en jij bent zeker lekker verbindend bezig door het extreemrechts stempel op mensen te drukken ? 8)7
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 19:48 schreef -XOR- het volgende:
Wat raar, dat rechts zo'n nazi-lading heeft in Duitsland. Ik denk echt niet dat alle rechtse Duitsers nazi's zijn, integendeel: kijk naar een Merkel, die is juist heel erg gastvrij richting bijvoorbeeld vluchtelingen.
?? Ik mis een paar smileys in je post, of is die werkelijk serieus bedoeld ?
Want met haar open grenzen 'wir schaffen das' "vluchtelingen" beleid is Merkel natuurlijk totaal niet rechts bezig

De kosten voor alle 'Wir Schaffen Das' migranten in Duitsland zijn inmiddels ¤23 miljard per jaar, te betalen door de Duitse belastingbetaler natuurlijk
Dat heeft niets met rechts beleid te maken :{w
  vrijdag 27 september 2019 @ 15:56:04 #63
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_189145346
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 15:50 schreef bluemoon23 het volgende:

[..]

Ja tuurlijk, en jij bent zeker lekker verbindend bezig door het extreemrechts stempel op mensen te drukken ? 8)7
[..]

?? Ik mis een paar smileys in je post, of is die werkelijk serieus bedoeld ?
Want met haar open grenzen 'wir schaffen das' "vluchtelingen" beleid is Merkel natuurlijk totaal niet rechts bezig

De kosten voor alle 'Wir Schaffen Das' migranten in Duitsland zijn inmiddels ¤23 miljard per jaar, te betalen door de Duitse belastingbetaler natuurlijk
Dat heeft niets met rechts beleid te maken :{w
quote:
0s.gif Op donderdag 26 september 2019 21:23 schreef -XOR- het volgende:

[..]

Eens, door rechts te reduceren tot etnisch nationalisten en reactionairen doe je serieuze christendemocraten en rechts-liberalen zeer tekort.
We have always been at war with Eastasia.
pi_189145392
Geen idee wat je wat wilt zeggen met bovenstaande post, maar "rechtse" politiek bestaat voor mij onder andere uit een kleine overheid en lage belastingen
En een Duitse regering onder Merkel die besluit om miljoenen economische migranten uit het MiddenOosten en Afrika binnen te halen waarvan de overgrote meerderheid in een uitkering beland (en daar waarschijnlijk ook niet meer uitkomt omdat ze geen opleiding en competenties hebben waar het Duitse bedrijfsleven iets aan heeft)
Dat valt niet te rijmen met "kleine overheid en lage belastingen"......
  vrijdag 27 september 2019 @ 16:03:11 #65
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_189145436
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 16:00 schreef bluemoon23 het volgende:
Geen idee wat je wat wilt zeggen met bovenstaande post, maar "rechtse" politiek bestaat voor mij onder andere uit een kleine overheid en lage belastingen
En een Duitse regering onder Merkel die besluit om miljoenen economische migranten uit het MiddenOosten en Afrika binnen te halen waarvan de overgrote meerderheid in een uitkering beland (en daar waarschijnlijk ook niet meer uitkomt omdat ze geen opleiding en competenties hebben waar het Duitse bedrijfsleven iets aan heeft)
Dat valt niet te rijmen met "kleine overheid en lage belastingen"......
Merkel wil helemaal geen lastenverzwaringen, ze wil vooral de vergrijzing tegengaan. Dat het geen goed idee is om daarvoor miljoenen syriers binnen te halen ben ik met je eens
We have always been at war with Eastasia.
pi_189145935
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 10:36 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Dat staat toch al in de OP? Het derde rijk een 'vogelpoepje' in de Duitse geschiedenis noemen, een Holocaustmonument in Berlijn een 'monument van schande' noemen, termen als 'Lebensraum' gebruiken...
Derde rijk is op zijn langst van 1933 tot 1945 (en de eerste paar jaar zijn nog niet geheel het totalitaire duitsland). 12 jaar op de geschiedenis van een hele cultuur is inderdaad een vogelpoepje. Alsof je Frankrijk afrekent op Napoleon.
  vrijdag 27 september 2019 @ 16:46:33 #67
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_189145980
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 16:43 schreef soeverein het volgende:

[..]

Derde rijk is op zijn langst van 1933 tot 1945 (en de eerste paar jaar zijn nog niet geheel het totalitaire duitsland). 12 jaar op de geschiedenis van een hele cultuur is inderdaad een vogelpoepje. Alsof je Frankrijk afrekent op Napoleon.
:') :')

Ja, Napoleon was inderdaad echt vergelijkbaar met Hitler.
We have always been at war with Eastasia.
pi_189145990
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 16:43 schreef soeverein het volgende:

[..]

Derde rijk is op zijn langst van 1933 tot 1945 (en de eerste paar jaar zijn nog niet geheel het totalitaire duitsland). 12 jaar op de geschiedenis van een hele cultuur is inderdaad een vogelpoepje. Alsof je Frankrijk afrekent op Napoleon.
Maar waarom neem je tijd als criterium? Dat is toch totaal zinloos om het belang van gebeurtenissen te duiden?
  vrijdag 27 september 2019 @ 17:02:12 #69
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_189146212
quote:
6s.gif Op vrijdag 27 september 2019 07:55 schreef Nikonlover het volgende:
Zelfs al ben je ietwat rechts of zeg je eens een klein positief dingetje over Trump. Dan krijg je een hoop stront over je heen.... Dan plaatst men je gelijk in het hokje extreem rechts, nazi, klimaatontkenner, vrouwenhater, etc, etc.

De wereld is ziek aan het worden. Een mening hebben is tegenwoordig fout en mag niet als het niet in het straatje van links past.
Maar je begrijpt echt niet dat wanneer je allerlei tamelijk mensonvriendelijke dingen uitbraakt, dat de meeste mensen dan ook geen vriendelijkheid terug moet gaan verwachten?
pi_189146786
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 13:16 schreef IkStampOpTacos het volgende:

[..]

Maar vertel, vroeger was er geen verzuiling? Kloven tussen groepen in de samenleving zijn recent of zo? :')
Vroeger hadden de midden partijen het voornamelijk voor het zeggen. Tegenwoordig zijn die partijen niet echt bepalend meer. Het lijkt zelfs nog erger te worden omdat er niet eens gediscussieerd kan worden tussen mensen met een rechtse of linkse mening. De stempel 'extreem' wordt er al snel bijgehaald. De kloof wordt dus inderdaad groter.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_189146886
quote:
1s.gif Op vrijdag 27 september 2019 16:47 schreef Degodvader het volgende:

[..]

Maar waarom neem je tijd als criterium? Dat is toch totaal zinloos om het belang van gebeurtenissen te duiden?
Omdat Duitsland een enorm schuld complex heeft wat totaal onnodig is. Duitsland heeft de wereld zoveel gegeven van filosofen, tot techniek tot kunst. Waarom niet trots zijn op je cultuur ook als er een kort stukje zwarte blz aan zit?
pi_189146899
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 16:46 schreef -XOR- het volgende:

[..]

:') :')

Ja, Napoleon was inderdaad echt vergelijkbaar met Hitler.
Hoe dom ben je als dat is wat je uit mijn opmerking haalt :p.

Ik zeg dat Duitsland vaak op 1 enkel stukje geschiedenis van max 12 jaar wordt afgerekend. Als je dat met een ander land zou doen zoals frankrijk is dat een stukje van ongeveer Napoleons tijd. Ik vergelijk Hitler en Napoleon nergens behalve qua tijdsbestek van aan de macht zijn.
  vrijdag 27 september 2019 @ 17:58:33 #73
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_189146934
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 17:54 schreef soeverein het volgende:

[..]

Omdat Duitsland een enorm schuld complex heeft wat totaal onnodig is. Duitsland heeft de wereld zoveel gegeven van filosofen, tot techniek tot kunst. Waarom niet trots zijn op je cultuur
Maar dat is ook helemaal niet verboden dus waar maken ze zich druk om.
pi_189147057
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 15:36 schreef Toefjes het volgende:
De mensen die je het vaakst hoort zeggen dat je niks meer mag zeggen, omdat je anders als Nazi bestempeld wordt zijn de mensen die er extreme gedachtes op na houden.

Geen mooiere rol dan de slachtofferrol natuurlijk. Het maakt de mensen nog sneuer dan dat ze zijn.
Ja dit dus. Hoewel ik wel kan zien dat het niet helemaal onwaar is. Dat zag je wel bij Pim Fortuyn.

quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 17:55 schreef soeverein het volgende:

[..]

Hoe dom ben je als dat is wat je uit mijn opmerking haalt :p.

Ik zeg dat Duitsland vaak op 1 enkel stukje geschiedenis van max 12 jaar wordt afgerekend. Als je dat met een ander land zou doen zoals frankrijk is dat een stukje van ongeveer Napoleons tijd. Ik vergelijk Hitler en Napoleon nergens behalve qua tijdsbestek van aan de macht zijn.
Waarom is dat tijdsbestek zo belangrijk?
Incelfrikandel
pi_189147060
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 15:50 schreef bluemoon23 het volgende:

[..]

Ja tuurlijk, en jij bent zeker lekker verbindend bezig door het extreemrechts stempel op mensen te drukken ? 8)7

De TS is extreemrechtsachtig .. Dat is duidelijk.
Maar jij vind van niet ?
pi_189147270
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 17:55 schreef soeverein het volgende:

[..]

Hoe dom ben je als dat is wat je uit mijn opmerking haalt :p.

Ik zeg dat Duitsland vaak op 1 enkel stukje geschiedenis van max 12 jaar wordt afgerekend. Als je dat met een ander land zou doen zoals frankrijk is dat een stukje van ongeveer Napoleons tijd. Ik vergelijk Hitler en Napoleon nergens behalve qua tijdsbestek van aan de macht zijn.
En 55 miljoen doden valt ook best wel mee.
Het leven is geen krentenbol...
Volg de pijlen.
I am the Lizard King. I can do anything.
  Jaap van Dissel-award 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 18:39:10 #77
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_189147434
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 16:43 schreef soeverein het volgende:

[..]

Derde rijk is op zijn langst van 1933 tot 1945 (en de eerste paar jaar zijn nog niet geheel het totalitaire duitsland). 12 jaar op de geschiedenis van een hele cultuur is inderdaad een vogelpoepje. Alsof je Frankrijk afrekent op Napoleon.
Maar elk jaar vieren de Fransen die walgelijke revolutie nog.
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_189147732
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 18:23 schreef Hallojo het volgende:

[..]

En 55 miljoen doden valt ook best wel mee.
Als je kijkt naar populatie/slachtoffers% dan wel ja. Vergelijk het voor de grap is met de 30 jarige oorlog.
pi_189147864
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 17:54 schreef soeverein het volgende:

[..]

Omdat Duitsland een enorm schuld complex heeft wat totaal onnodig is. Duitsland heeft de wereld zoveel gegeven van filosofen, tot techniek tot kunst. Waarom niet trots zijn op je cultuur ook als er een kort stukje zwarte blz aan zit?
Dat is geen reden om tijd als criterium te nemen om het belang van de wo2 te duiden.

Ik bedoel, 9/11 duurde max een dag. De moord op fortuyn een paar minuten.

Tijdsduur zegt niets over het belang of de impact van een gebeurtenis.
pi_189148294
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 16:03 schreef -XOR- het volgende:Merkel wil helemaal geen lastenverzwaringen, ze wil vooral de vergrijzing tegengaan
Merkel kan misschien wel geen lastenverzwaringen willen
Maar dat zijn WEL de gevolgen van haar beleid (en niet alleen op migratiegebied...), als politicus moet je ook nadenken over de gevolgen van je beleid
"the road to hell is paved with good intentions"
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 18:09 schreef Bluesdude het volgende:
De TS is extreemrechtsachtig .. Dat is duidelijk.
Maar jij vind van niet ?
Nee, ik zou niet weten wat er 'extreemrechtsachtig' aan Oostwoud is.......
pi_189148773
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 19:34 schreef bluemoon23 het volgende:
[..]

Nee, ik zou niet weten wat er 'extreemrechtsachtig' aan Oostwoud is.......
Ik snap het, je deelt zijn sympathieën voor extreemrechtse motieven en denkbeelden
En je wilt de schijn van politieke correctheid ophouden.

[ Bericht 0% gewijzigd door Bluesdude op 27-09-2019 20:15:12 ]
pi_189150554
quote:
1s.gif Op vrijdag 27 september 2019 19:09 schreef Degodvader het volgende:

[..]

Dat is geen reden om tijd als criterium te nemen om het belang van de wo2 te duiden.

Ik bedoel, 9/11 duurde max een dag. De moord op fortuyn een paar minuten.

Tijdsduur zegt niets over het belang of de impact van een gebeurtenis.
Tijd is niet het criterium van het belang van wo2. Tijd is het criterium van de smet van de nazi's op de Duitse geschiedenis. Die is in mijn optiek klein omdat de Nazi's maar 12 jaar de baas waren en daarvan 5 a 6 jaar oorlog hebben gevoerd. 1 oorlog is niks in de geschiedenis van een cultuur. De uitspraak een vogelpoepje is daarmee terecht.

WO2 is nu heel erg belangrijk omdat het de meest recente grootschalige oorlog met impact op nu nog levende mensen is. Op de lange termijn is die oorlog echt niet belangrijker dan de 30 jarige oorlog of de Napoleontische oorlogen.
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 21:30:58 #83
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189150650
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 21:26 schreef soeverein het volgende:

[..]

Tijd is niet het criterium van het belang van wo2. Tijd is het criterium van de smet van de nazi's op de Duitse geschiedenis. Die is in mijn optiek klein omdat de Nazi's maar 12 jaar de baas waren en daarvan 5 a 6 jaar oorlog hebben gevoerd. 1 oorlog is niks in de geschiedenis van een cultuur. De uitspraak een vogelpoepje is daarmee terecht.

WO2 is nu heel erg belangrijk omdat het de meest recente grootschalige oorlog met impact op nu nog levende mensen is. Op de lange termijn is die oorlog echt niet belangrijker dan de 30 jarige oorlog of de Napoleontische oorlogen.
De Holocaust zal tot in de lengte der dagen de beeldvorming omtrent WO II bepalen, en terecht, en de rol daarin van het Nazisme eveneens, en terecht, hoe graag revisionisten het ook allemaal als 'poepje' af willen doen. Weinig verrassend ook dat je dat geluid altijd uit de ranzig rechtse hoek hoort.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189150821
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 21:30 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

De Holocaust zal tot in de lengte der dagen de beeldvorming omtrent WO II bepalen, en terecht, en de rol daarin van het Nazisme eveneens, en terecht, hoe graag revisionisten het ook allemaal als 'poepje' af willen doen. Weinig verrassend ook dat je dat geluid altijd uit de ranzig rechtse hoek hoort.
De holocaust is niet de eerste en zeker ook niet de laatste genocide.

Er is niks maar dan ook helemaal niks dat de holocaust bijzonder maakt. Het enige wat er nu erg aan is zijn de aantallen. En dat is enorm subjectief gelul. Wat maakt 6 miljoen joden erger dan 24 miljoen soviet burgers?
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 21:51:30 #85
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189151123
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 21:38 schreef soeverein het volgende:

[..]

De holocaust is niet de eerste en zeker ook niet de laatste genocide.

Er is niks maar dan ook helemaal niks dat de holocaust bijzonder maakt. Het enige wat er nu erg aan is zijn de aantallen. En dat is enorm subjectief gelul. Wat maakt 6 miljoen joden erger dan 24 miljoen soviet burgers?
Wat de Holocaust bijzonder maakt...

De gesystematiseerde, gemechaniseerde, geïndustrialiseerde uitroeiing van een bepaalde bevolkingsgroep, in de zogenaamd moderne 20e eeuw in een van de meest geciviliseerde landen van Europa, op basis van pseudo-wetenschappelijk racisme en complotdenken.

Frappant dat je met Sovjet-slachtoffers op de proppen komt; als geschiedenisstudent weet je vast dat dat de standaard 'whataboutism' van revisionisten met een agenda is. Ook al wordt het moorddadig regime van een Stalin door geen enkele historicus ontkend of gebagatelliseerd, revisionisten gooien het er toch steeds in (of Mao, of Pol Pot), om de schijnwerpers maar weg te halen van die ene gebeurtenis in het zogenaamd ontwikkelde hartland van Europa, omdat de onderliggende ideologie (ras en IQ-geneuzel, eugenetica, raszuiverheidsutopieën, extreem nationalisme, 'sterke leiders', een onuitroeibaar antisemitisme) opgepoetst moet worden voor 21e eeuwse consumptie.

De geschiedenis vergeet niet. Hoe graag sommigen dat ook zouden willen.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189151230
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 21:51 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Wat de Holocaust bijzonder maakt...

De gesystematiseerde, gemechaniseerde, geïndustrialiseerde uitroeiing van een bepaalde bevolkingsgroep, in de zogenaamd moderne 20e eeuw in een van de meest geciviliseerde landen van Europa, op basis van pseudo-wetenschappelijk racisme en complotdenken.

Frappant dat je met Sovjet-slachtoffers op de proppen komt; als geschiedenisstudent weet je vast dat dat de standaard 'whataboutism' van revisionisten met een agenda is. Ook al wordt het moorddadig regime van een Stalin door geen enkele historicus ontkend of gebagatelliseerd, revisionisten gooien het er toch steeds in (of Mao, of Pol Pot), om de schijnwerpers maar weg te halen van die ene gebeurtenis in het zogenaamd ontwikkelde hartland van Europa, omdat de onderliggende ideologie (ras en IQ-geneuzel, eugenetica, raszuiverheidsutopieën, extreem nationalisme, 'sterke leiders', een onuitroeibaar antisemitisme) opgepoetst moet worden voor 21e eeuwse consumptie.

De geschiedenis vergeet niet. Hoe graag sommigen dat ook zouden willen.
Wat heb jij het nou weer over whataboutism? Ik heb het over de soviet soldaten en burgers die tijdens WW2 zijn gestorven.....

Complot denken was er niet voor of na de holocaust, denk aan de Rhoyniga/Armeense genocide? Er waren geen genocides gepleegd door geciviliceerde landen voor de holocaust? Denk aan Congo of Zuid-Afrika (Boeren oorlogen) door de Belgen/Engelsen.

De holocaust bracht oude tafarelen (genocide) met nieuwe middelen, die geef ik toe. Maar "verbetering" van een concept doormiddel van technologische "vooruitgang" is niet een nieuw concept, enkel een schaal vergroting.
pi_189151262
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 21:38 schreef soeverein het volgende:

[..]

De holocaust is niet de eerste en zeker ook niet de laatste genocide.

Er is niks maar dan ook helemaal niks dat de holocaust bijzonder maakt. Het enige wat er nu erg aan is zijn de aantallen. En dat is enorm subjectief gelul. Wat maakt 6 miljoen joden erger dan 24 miljoen soviet burgers?
Je bagatelliseert de meest smerige volkerenmoord in de menselijke geschiedenis.
Die 24 miljoen was geen bewuste genocide van de nezi's , maar het hoort bij het meest afschuwelijke dieptepunt van de menselijke geschiedenis, de periode 1933-1945 in Europa.
En dat noem je "vogelpoepje" .
pi_189151375
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 21:59 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Je bagatelliseert de meest smerige volkerenmoord in de menselijke geschiedenis.
Die 24 miljoen was geen bewuste genocide van de nezi's , maar het hoort bij het meest afschuwelijke dieptepunt van de menselijke geschiedenis, de periode 1933-1945 in Europa.
En dat noem je "vogelpoepje" .
Nee, jij bagataliseert alle andere genocides door te doen alsof de holocaust extra bijzonder is. De soviet burgers waren wel degelijk bewuste genocide, dat is een simpel historisch feit. Hitler wou de slavische volkeren in Rusland de moerassen in dwingen en verder als slaven arbeid inzetten. Alle steden moesten weg inclusief daar levende bevolking.

Wat maakt WO2 het dieptepunt van de geschiedenis? Het is de strijd tussen 3 ideologiën, met veel doden. Die doden zijn percentueel gezien niet het meeste, 30 jarige oorlog heeft er meer.
In WOI zijn meer militaire doden gevallen. Wat is jou maatstaf voor WOII als dieptepunt.
  vrijdag 27 september 2019 @ 22:07:32 #89
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_189151429
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 21:38 schreef soeverein het volgende:

[..]

De holocaust is niet de eerste en zeker ook niet de laatste genocide.

Er is niks maar dan ook helemaal niks dat de holocaust bijzonder maakt. Het enige wat er nu erg aan is zijn de aantallen. En dat is enorm subjectief gelul. Wat maakt 6 miljoen joden erger dan 24 miljoen soviet burgers?
De volslagen onmenselijke, industriële, onverbiddelijke doelgerichtheid waarmee men de Joden tot op het laatste kind probeerde uit te roeien? En dan alleen omdat ze toevallig als Jood geboren waren, niet om iets waar ze ook maar in de verste verte zelf iets aan konden veranderen.
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 22:07:33 #90
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189151430
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 21:57 schreef soeverein het volgende:

[..]

Wat heb jij het nou weer over whataboutism? Ik heb het over de soviet soldaten en burgers die tijdens WW2 zijn gestorven.....

Complot denken was er niet voor of na de holocaust, denk aan de Rhoyniga/Armeense genocide? Er waren geen genocides gepleegd door geciviliceerde landen voor de holocaust? Denk aan Congo of Zuid-Afrika (Boeren oorlogen) door de Belgen/Engelsen.

De holocaust bracht oude tafarelen (genocide) met nieuwe middelen, die geef ik toe. Maar "verbetering" van een concept doormiddel van technologische "vooruitgang" is niet een nieuw concept, enkel een schaal vergroting.
Vreemd, want je had het toch echt over genocides; die 24 miljoen Sovjets zijn nu ineens soldaten en burgers? Dan is het helemaal een kromme vergelijking, aangezien in jouw lezing dit betekent dat deze soldaten en burgers in een gewapende strijd zijn omgekomen.

Overigens mis je weer totaal het punt. Nergens wordt beweerd dat er geen genocides hebben plaatsgehad voor de Holocaust; wat het punt is dat in een van de meest geciviliseerde samenleving in het meest geciviliseerde continent ter wereld, in een tijdspanne van enkele jaren er staatsburgers tot staatsvijanden werden verklaard, burgers die eeuwenlang deel uitmaakten van het weefsel van die samenleving samen met geloofsgenoten uit overwonnen gebieden op systematische, mechanische wijze en op absurd grote schaal (11.000.000 Joden in Europa voor 1939) zijn uitgeroeid in speciaal daarvoor uitgeruste dodenfabrieken, waarbij de moderne techniek werd ingezet om in een kort tijdsbestek een zeer specifiek deel van de Europese bevolking te vernietigen. Dat dit ook nog eens het gevolg was van pseudo-wetenschap en een eeuwenlang gefermenteerd complotdenken, en geen gevolg van een gewapende strijd tussen twee volkeren, maakt het een unicum in de geschiedenis.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189151492
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:04 schreef soeverein het volgende:

[..]

Nee, jij bagataliseert alle andere genocides door te doen alsof de holocaust extra bijzonder is.
Die is ook extra bijzonder, maar voor jou is deze en al het andere afschuwelijk geweld uit die periode " een vogelpoepje"
Dat is nogal bekrompen tot kwaadaardig van je..
Je maakt je zelf verdacht als nazi-rehabiliteerder.

quote:
Wat is jou maatstaf voor WOII als dieptepunt.
Moet ik dat uitleggen nog ? Als je een normaal menselijk mens bent, begrijp je dat onmiddellijk.
Maar er is iets fout gegaan bij je vermogen tot menselijk denken en voelen.
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 22:10:58 #92
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189151511
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:04 schreef soeverein het volgende:

[..]

Nee, jij bagataliseert alle andere genocides door te doen alsof de holocaust extra bijzonder is. De soviet burgers waren wel degelijk bewuste genocide, dat is een simpel historisch feit. Hitler wou de slavische volkeren in Rusland de moerassen in dwingen en verder als slaven arbeid inzetten. Alle steden moesten weg inclusief daar levende bevolking.

Wat maakt WO2 het dieptepunt van de geschiedenis? Het is de strijd tussen 3 ideologiën, met veel doden. Die doden zijn percentueel gezien niet het meeste, 30 jarige oorlog heeft er meer.
In WOI zijn meer militaire doden gevallen. Wat is jou maatstaf voor WOII als dieptepunt.
Dat klopt, er zijn ook miljoenen Slaven door de rassenwaanzin van het Nazisme vermoord. De drie miljoen etnische Polen worden vaak vergeten.

En hoe afschuwelijk die genocide ook was, de Slavische volkeren zijn nooit a priori door het Nazisme veroordeeld tot complete en totale uitroeiing. Er waren geen Operation Reinhard systemen voor Polen, Russen of Serviërs; geen Einsatzgruppe die doelgericht jacht op Slaven maakten; geen vooropgezet plan van totale annihilatie. Dat gold enkel voor de Joden.

Want hoe avers Hitler ook was jegens de Slaven, kennelijk was zijn haat van een mindere orde dan die voor de Joden. Er werd geen rel geschopt in Berlijn toen Albert Forster als gauleiter van Danzig-West Pruisen (bezet Polen) Polen die germaans genoeg oogden tot Duitser bombardeerde en Poolse kinderen met de juiste trekjes naar Duitse pleegouders zond. Tevens was die haat ook minder jegens de Russen, getuige de RONA-brigade van Vlassov en de verregaande, gestimuleerde collaboratie van Litouwers, Wit-Russen, Oekraïners en Russen in de Reichskommisariate Ostland en Ukraine.

Maar Joodse brigades? Het op grote school 'vergermaniseren' van Joden? Joodse HiWi's? Dat was een brug te ver.

[ Bericht 9% gewijzigd door EttovanBelgie op 27-09-2019 22:17:39 ]
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189151614
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:07 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Vreemd, want je had het toch echt over genocides; die 24 miljoen Sovjets zijn nu ineens soldaten en burgers? Dan is het helemaal een kromme vergelijking, aangezien in jouw lezing dit betekent dat deze soldaten en burgers in een gewapende strijd zijn omgekomen.

Overigens mis je weer totaal het punt. Nergens wordt beweerd dat er geen genocides hebben plaatsgehad voor de Holocaust; wat het punt is dat in een van de meest geciviliseerde samenleving in het meest geciviliseerde continent ter wereld, in een tijdspanne van enkele jaren er staatsburgers tot staatsvijanden werden verklaard, burgers die eeuwenlang deel uitmaakten van het weefsel van die samenleving samen met geloofsgenoten uit overwonnen gebieden op systematische, mechanische wijze en op absurd grote schaal (11.000.000 Joden in Europa voor 1939) zijn uitgeroeid in speciaal daarvoor uitgeruste dodenfabrieken, waarbij de moderne techniek werd ingezet om in een kort tijdsbestek een zeer specifiek deel van de Europese bevolking te vernietigen. Dat dit ook nog eens het gevolg was van pseudo-wetenschap en een eeuwenlang gefermenteerd complotdenken, en geen gevolg van een gewapende strijd tussen twee volkeren, maakt het een unicum in de geschiedenis.
Soviet soldaten zijn ook burger van de soviet Unie. Ik had het met de 24 miljoen over het totaal van alle Soviet Burgers (inclusief soldaten) dat waren er ~23,7 miljoen. Een groot onderdeel van de soviet doden, waren onderdeel van een genocide. Een deel daar weer van was onderdeel van de Holocaust. Mijn punt hierbij is dat jij stelt dat de holocaust extreem erg is. Waarom is de holocaust ene doden erger dan de anderen?

Joden werden al eeuwen lang gemarginaliseerd. Zoek voor de grap is onderzoek van Maarten van Dijk op (Erasmus Universiteit). Hij vergleek de abonomee aantallen van Der Stürmer met pogroms in de middeleeuwen tegen joden.
Jou punt is dat techniek > schaalvergroting iets een unicum maakt. Daar ben ik het niet mee eens. Los van de schaal is er niks bijzonders aan de holocaust. Elke genocide is gebaseerd op haat/racisme/ angst, daar is de holocaust niet bijzonder in. Voordat een genocide start leven al de mensen relatief vreedzaam naast elkaar daar zijn de joden ook niet bijzonder in.
pi_189151647
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:10 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Die is ook extra bijzonder, maar voor jou is deze en al het andere afschuwelijk geweld uit die periode " een vogelpoepje"
Dat is nogal bekrompen tot kwaadaardig van je..
Je maakt je zelf verdacht als nazi-rehabiliteerder.
[..]

Moet ik dat uitleggen nog ? Als je een normaal menselijk mens bent, begrijp je dat onmiddellijk.
Maar er is iets fout gegaan bij je vermogen tot menselijk denken en voelen.
Aha dus ik maak mij verdacht en jij kan het niet uitleggen. Als het zo simpel is dan kan je het toch makkelijk uitleggen?

Mijn positie is dat elke doden even erg is. 5 doden joden in de holocaust zijn net zo erg als 5 doden bij 9/11 of 5 armenen in WOI. Als dat een extreme uitspraak is of mij een nazi-rehabiliteerder maakt dan ben ik dat.
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 22:21:52 #95
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189151694
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:19 schreef soeverein het volgende:

[..]

Aha dus ik maak mij verdacht en jij kan het niet uitleggen. Als het zo simpel is dan kan je het toch makkelijk uitleggen?

Mijn positie is dat elke doden even erg is. 5 doden joden in de holocaust zijn net zo erg als 5 doden bij 9/11 of 5 armenen in WOI. Als dat een extreme uitspraak is of mij een nazi-rehabiliteerder maakt dan ben ik dat.
Het is je meerdere keren uitgelegd, maar het kwartje wil niet vallen, geloof ik.

Tevens blijf je het hebben over welke doden erger zijn... hetgeen totaal de discussie niet is. De vraag draaide om waarom de Holocaust een unieke positie inneemt in de wereldgeschiedenis. En dat is je uitgelegd.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189151722
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:10 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Dat klopt, er zijn ook miljoenen Slaven door de rassenwaanzin van het Nazisme vermoord. De drie miljoen etnische Polen worden vaak vergeten.

En hoe afschuwelijk die genocide ook was, de Slavische volkeren zijn nooit a priori door het Nazisme veroordeeld tot complete en totale uitroeiing. Er waren geen Operation Reinhard systemen voor Polen, Russen of Serviërs; geen Einsatzgruppe die doelgericht jacht op Slaven maakten; geen vooropgezet plan van totale annihilatie. Dat gold enkel voor de Joden.

Want hoe avers Hitler ook was jegens de Slaven, kennelijk was zijn haat van een mindere orde dan die voor de Joden. Er werd geen rel geschopt in Berlijn toen Albert Forster als gauleiter van Danzig-West Pruisen (bezet Polen) Polen die germaans genoeg oogden tot Duitser bombardeerde en Poolse kinderen met de juiste trekjes naar Duitse pleegouders zond. Tevens was die haat ook minder jegens de Russen, getuige de RONA-brigade van Vlassov en de verregaande, gestimuleerde collaboratie van Litouwers, Wit-Russen, Oekraïners en Russen in de Reichskommisariate Ostland en Ukraine.

Maar Joodse brigades? Het op grote school 'vergermaniseren' van Joden? Joodse HiWi's? Dat was een brug te ver.
Er was geen vooropgezet plan van Hitler om de joden uit te roeien. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam begon de holocaust niet, die begon pas eind 1941 begin 1942. Destijds was de slag in het Oosten al bezig. Alternatieven zoals het Madagaskarplan waren er, en zijn ook overwogen. Pas bij de wannsee conferentie werd tot de endlösung besloten.
pi_189151749
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:21 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Het is je meerdere keren uitgelegd, maar het kwartje wil niet vallen, geloof ik.

Tevens blijf je het hebben over welke doden erger zijn... hetgeen totaal de discussie niet is. De vraag draaide om waarom de Holocaust een unieke positie inneemt in de wereldgeschiedenis. En dat is je uitgelegd.
De uitleg blijft subjetief, jij gaat niet in op mijn punt dat er eerdere genocides waren die ook gepleegd werden door beschaafde landen (Kongo). Deze genocides, zoals die tijdens de Boerenoorlog werden ook gepleegd tegen blanken dus binnen de beschaafde wereld (in het oogpunt van die tijd).
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 22:28:17 #98
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189151783
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:23 schreef soeverein het volgende:

[..]

Er was geen vooropgezet plan van Hitler om de joden uit te roeien. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam begon de holocaust niet, die begon pas eind 1941 begin 1942. Destijds was de slag in het Oosten al bezig. Alternatieven zoals het Madagaskarplan waren er, en zijn ook overwogen. Pas bij de wannsee conferentie werd tot de endlösung besloten.
Mein Kampf gelezen? Check volume 1, hoofdstuk 12, en volume 2, hoofdstuk 15.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189151784
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:23 schreef soeverein het volgende:

[..]

Er was geen vooropgezet plan van Hitler om de joden uit te roeien. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam begon de holocaust niet, die begon pas eind 1941 begin 1942. Destijds was de slag in het Oosten al bezig. Alternatieven zoals het Madagaskarplan waren er, en zijn ook overwogen. Pas bij de wannsee conferentie werd tot de endlösung besloten.
Bron?
Land of the free. Home of the brave.
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 22:30:36 #100
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189151821
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:25 schreef soeverein het volgende:

[..]

De uitleg blijft subjetief, jij gaat niet in op mijn punt dat er eerdere genocides waren die ook gepleegd werden door beschaafde landen (Kongo). Deze genocides, zoals die tijdens de Boerenoorlog werden ook gepleegd tegen blanken dus binnen de beschaafde wereld (in het oogpunt van die tijd).
Leg eens uit hoe in beide voorbeelden er sprake was van een gesystematiseerde uitroeiing van alle Congolezen en van alle Boeren, met de totale vernietiging van beide groepen als einddoel, vanwege een op racistische leest geschoeide ideologie?
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189151826
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:28 schreef Scarface88 het volgende:

[..]

Bron?
Elk boek over de holocaust.
  vrijdag 27 september 2019 @ 22:31:17 #102
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_189151830
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:04 schreef soeverein het volgende:

[..]

Nee, jij bagataliseert alle andere genocides door te doen alsof de holocaust extra bijzonder is. De soviet burgers waren wel degelijk bewuste genocide, dat is een simpel historisch feit. Hitler wou de slavische volkeren in Rusland de moerassen in dwingen en verder als slaven arbeid inzetten. Alle steden moesten weg inclusief daar levende bevolking.

Wat maakt WO2 het dieptepunt van de geschiedenis? Het is de strijd tussen 3 ideologiën, met veel doden. Die doden zijn percentueel gezien niet het meeste, 30 jarige oorlog heeft er meer.
In WOI zijn meer militaire doden gevallen. Wat is jou maatstaf voor WOII als dieptepunt.
De holocaust staat symbool voor het absolute menselijke kwaad. Dat een vogelpoepje noemen is het bagatelliseren. De tijdspanne maakt niet uit, een machinegeweer op een menigte richten en de trekker inhouden duurt ook maar een paar seconden maar definieert je wel als mens, en nee, Hitler heeft geen genocide op de Slavische volkeren gepleegd.
We have always been at war with Eastasia.
pi_189151873
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:30 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Leg eens uit hoe in beide voorbeelden er sprake was van een gesystematiseerde uitroeiing van alle Congolezen en van alle Boeren, met de totale vernietiging van beide groepen als einddoel, vanwege een op racistische leest geschoeide ideologie?
Boeren moesten worden uitgeroeid omdat zij zich weigerde te onderwerpen aan het Engelse gezag. Dit is dus onderdeel van een imperialistisch ideologie. Hierbij werd specifiek de burger bevolking tot doelwit gesteld om daarmee de guerilla troepen tot overgave te dwingen. Directe onderwerping en assimilatie was daarmee het doel. Assimilatie komt neer op culturele uitroeing.

Ik weet te weining over de Kongo om daar veel dieper op in te gaan. Aantal slachtoffers daar was hoog en dat was mogelijk vanwege het zelfde racisme dat de holocaust mogelijk maakte.
pi_189151893
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:31 schreef -XOR- het volgende:

[..]

De holocaust staat symbool voor het absolute menselijke kwaad. Dat een vogelpoepje noemen is het bagatelliseren. De tijdspanne maakt niet uit, een machinegeweer op een menigte richten en de trekker inhouden duurt ook maar een paar seconden maar definieert je wel als mens, en nee, Hitler heeft geen genocide op de Slavische volkeren gepleegd.
Zoek voor de grap eens op hoeveel slavische mensen slachtoffer waren van de holocaust. Die joden kwamen echt niet allemaal uit Frankrijk en Nederland.
pi_189151895
De grootste genocide in de geschiedenis is nog altijd die van de vorige eeuw op de blanke Russische bevolking.

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 27-09-2019 22:35:57 ]
  vrijdag 27 september 2019 @ 22:35:29 #106
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_189151896
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:25 schreef soeverein het volgende:

[..]

Deze genocides, zoals die tijdens de Boerenoorlog werden ook gepleegd tegen blanken dus binnen de beschaafde wereld (in het oogpunt van die tijd).
Om de oorlog te winnen voerden de Britten een "verschroeide aarde"-tactiek en brachten ze de achtergebleven vrouwen en kinderen over naar concentratiekampen waar een deel van hen van ellende crepeerde, maar het is nooit hun beleid geweest om de Boeren uit te roeien, zoals bij een genocide het geval is.
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 22:37:18 #107
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189151922
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:35 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Om de oorlog te winnen voerden de Britten een "verschroeide aarde"-tactiek en brachten ze de achtergebleven vrouwen en kinderen over naar concentratiekampen waar een deel van hen van ellende crepeerde, maar het is nooit hun beleid geweest om de Boeren uit te roeien, zoals bij een genocide het geval is.
Dank u.

Daarbij: wat deden de Engelsen toen de Boeren zich overgaven? Ze alsnog vernietigen?

Hanteren we jouw lezing zou Sherman een 'genocide' in het Zuiden van de V.S. hebben verricht, met als doel het vernietigen van Zuidelijke Amerikanen.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189151952
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:35 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Om de oorlog te winnen voerden de Britten een "verschroeide aarde"-tactiek en brachten ze de achtergebleven vrouwen en kinderen over naar concentratiekampen waar een deel van hen van ellende crepeerde, maar het is nooit hun beleid geweest om de Boeren uit te roeien, zoals bij een genocide het geval is.
Iemands cultuur uitroeien is ook genocide. Althans als je fe standaard VN definite van genocide aanhoud.
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 22:39:54 #109
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189151958
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:31 schreef -XOR- het volgende:

[..]

De holocaust staat symbool voor het absolute menselijke kwaad. Dat een vogelpoepje noemen is het bagatelliseren. De tijdspanne maakt niet uit, een machinegeweer op een menigte richten en de trekker inhouden duurt ook maar een paar seconden maar definieert je wel als mens, en nee, Hitler heeft geen genocide op de Slavische volkeren gepleegd.
Dat is het andere uiterste... Hitler had wel degelijk genocidale plannen voor de Slavische volkeren. Verschil is dat toen hij in noodweer begon te verkeren, hij zijn haat kon omzetten in pragmatisme en zo ruimte gaf voor een verzamelbak van collaborerende Slavische divisies. Uiteraard nadat hij er reeds miljoenen over de kling had gejaagd. Verschil is dat zelfs pragmatisme niets veranderde aan het lot van de Joden. Daarvoor was de intense haat te groot, en dat geeft meteen aan waarom er een verschil zit tussen de Holocaust en de genocide op Slaven.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189151964
Anyway ik ga weekend vieren. Fijne avond allen.
  vrijdag 27 september 2019 @ 22:42:52 #111
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_189152008
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:28 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Wordt steeds duidelijker waar die 88 voor staat.
Voor matchfiksing, vermoeden van matchfiksing. Ik wil zeggen ik heb een vermoeden, ik heb daar geen bewijs voor natuurlijk.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_189152032
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:39 schreef soeverein het volgende:

[..]

Iemands cultuur uitroeien is ook genocide. Althans als je fe standaard VN definite van genocide aanhoud.
maar jij vindt dat toch ook vogelpoepjes, dwz niet van belang.?
  vrijdag 27 september 2019 @ 22:44:44 #113
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_189152036
Altijd grappig dat in dit soort topics en discussie over islamisering en import uit niet-westerse landen de holocaustkaart weer eens wordt getrokken.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
  vrijdag 27 september 2019 @ 22:46:14 #114
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_189152063
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:31 schreef -XOR- het volgende:

[..]

De holocaust staat symbool voor het absolute menselijke kwaad. Dat een vogelpoepje noemen is het bagatelliseren. De tijdspanne maakt niet uit, een machinegeweer op een menigte richten en de trekker inhouden duurt ook maar een paar seconden maar definieert je wel als mens, en nee, Hitler heeft geen genocide op de Slavische volkeren gepleegd.
Nou dan zijn er toch ontzettend veel historici die bezig zijn met bagatelliseren.
Elke goedgeleerde historicus zal je namelijk zeggen dat de holocaust op de lange termijn niet zo veel voorstelt.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_189152074
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:30 schreef soeverein het volgende:

[..]

Elk boek over de holocaust.
Ja mooi dat is geen bron. Er zijn geen officiele bronnen of documenten.
Land of the free. Home of the brave.
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 22:47:08 #116
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189152086
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:46 schreef Harvest89 het volgende:

[..]

Nou dan zijn er toch ontzettend veel historici die bezig zijn met bagatelliseren.
Elke goedgeleerde historicus zal je namelijk zeggen dat de holocaust op de lange termijn niet zo veel voorstelt.
Oh vertel, wie zijn dat? Geef eens een lijstje van academici die dit beweren.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  vrijdag 27 september 2019 @ 22:47:24 #117
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_189152092
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:46 schreef Harvest89 het volgende:

[..]

Nou dan zijn er toch ontzettend veel historici die bezig zijn met bagatelliseren.
Elke goedgeleerde historicus zal je namelijk zeggen dat de holocaust op de lange termijn niet zo veel voorstelt.
Daar wil ik dan graag een bronnetje bij.
We have always been at war with Eastasia.
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 22:47:43 #118
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189152100
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:46 schreef Scarface88 het volgende:

[..]

Ja mooi dat is geen bron. Er zijn geen officiele bronnen of documenten.
Maar Scarface, je gaat toch niet zeggen dat je twijfels hebt over de aantallen en operatie van de Holocaust? Nee toch?
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  vrijdag 27 september 2019 @ 22:48:05 #119
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_189152106
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:47 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Oh vertel, wie zijn dat? Geef eens een lijstje van academici die dit beweren.
Ik noem maar eens een Maarten van Rossem.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 22:48:33 #120
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189152114
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:48 schreef Harvest89 het volgende:

[..]

Ik noem maar eens een Maarten van Rossem.
Ja, nee, ik ben om.

:')
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 22:50:31 #121
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189152150
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:44 schreef Harvest89 het volgende:
Altijd grappig dat in dit soort topics en discussie over islamisering en import uit niet-westerse landen de holocaustkaart weer eens wordt getrokken.
Dat kwam wegens het bagatelliseren van de Holocaust. Dan krijg je reactie. Heel gek.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189152164
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:46 schreef Harvest89 het volgende:
Nou dan zijn er toch ontzettend veel historici die bezig zijn met bagatelliseren.
Elke goedgeleerde historicus zal je namelijk zeggen dat de holocaust op de lange termijn niet zo veel voorstelt.
Doel je niet op biologen of demograven? Het is anders maar een rare stelling. Afhankelijk van het perspectief kan alles niets of alles voorstellen.

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 27-09-2019 22:51:23 ]
pi_189152170
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:47 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Maar Scarface, je gaat toch niet zeggen dat je twijfels hebt over de aantallen en operatie van de Holocaust? Nee toch?
Nee. Ik vraag enkel bewijs dat Hitler, Himmler of wie dan ook uit het derde rijk direct opdracht heeft gegeven voor de endlosung. Dat is volgens soeverein op de wannsee conferentie besloten maar waar komt die informatie dan vandaan?
Land of the free. Home of the brave.
  vrijdag 27 september 2019 @ 22:52:06 #124
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_189152180
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:48 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Ja, nee, ik ben om.

:')
Dat is geen historicus?
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 22:52:13 #125
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189152183
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:51 schreef Scarface88 het volgende:

[..]

Nee. Ik vraag enkel bewijs dat Hitler, Himmler of wie dan ook uit het derde rijk direct opdracht heeft gegeven voor de endlosung. Dat is volgens soeverein op de wannsee conferentie besloten maar waar komt die informatie dan vandaan?
Onder andere de notulen van Martin Luther. En natuurlijk de Poznan speech van Himmler.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 22:52:57 #126
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189152199
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:52 schreef Harvest89 het volgende:

[..]

Dat is geen historicus?
Dat is er 1. Uit je wensdenken blijkt echter dat er een horde 'goede historici' zijn die zeggen wat jij graag wil dat ze zeggen.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189152203
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:51 schreef Scarface88 het volgende:

[..]

Nee. Ik vraag enkel bewijs dat Hitler, Himmler of wie dan ook uit het derde rijk direct opdracht heeft gegeven voor de endlosung. Dat is volgens soeverein op de wannsee conferentie besloten maar waar komt die informatie dan vandaan?
David Irving in da house.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 27-09-2019 22:53:16 ]
pi_189152276
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:52 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Onder andere de notulen van Martin Luther. En natuurlijk de Poznan speech van Himmler.
Ik wil mij hierbij graag heel ver distantiëren van scarface mocht daar onduidelijkheid over zijn.
  vrijdag 27 september 2019 @ 22:57:58 #129
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_189152302
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:52 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Dat is er 1. Uit je wensdenken blijkt echter dat er een horde 'goede historici' zijn die zeggen wat jij graag wil dat ze zeggen.
Er zijn meerderen die dat hebben geschreven, maar van Rossem had de moed om dat op tv te zeggen. En heb hem maar als voorbeeld genomen omdat de man bekend staat om zijn linksheid en het bashen op politiek rechts.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
  Beste debater 2022 vrijdag 27 september 2019 @ 23:01:56 #130
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189152394
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:57 schreef Harvest89 het volgende:

[..]

Er zijn meerderen die dat hebben geschreven, maar van Rossem had de moed om dat op tv te zeggen. En heb hem maar als voorbeeld genomen omdat de man bekend staat om zijn linksheid en het bashen op politiek rechts.
Meerderen.

Wie?
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  vrijdag 27 september 2019 @ 23:17:29 #131
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_189152748
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 23:01 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Meerderen.

Wie?
Kershaw en Snyder.
Voor anderen zal ik youtube en reddit moeten doorzoeken, dat is een naald in een hooiberg en ga ik niet doen op de zaterdagavond.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_189152817
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 22:57 schreef Harvest89 het volgende:

[..]

Er zijn meerderen die dat hebben geschreven, maar van Rossem had de moed om dat op tv te zeggen. En heb hem maar als voorbeeld genomen omdat de man bekend staat om zijn linksheid en het bashen op politiek rechts.
Waarom is dat moedig ?
Als jij vermoord wordt is dat ook niet relevant op langere termijn
Als je hele familie vermoord wordt is dat een vogelpoepje...toch?
Op langere termijn gezien. :..
Zo kun je alles bagatelliseren.
En je gebrek aan sociale intelligentie verbergen met quast filosofies zgn historisch gelul
Over ' langere termijn'
  vrijdag 27 september 2019 @ 23:26:18 #133
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_189152933
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 23:20 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Waarom is dat moedig ?
Als jij vermoord wordt is dat ook niet relevant op langere termijn
Als je hele familie vermoord wordt is dat een vogelpoepje...toch?
Op langere termijn gezien. :..
Zo kun je alles bagatelliseren.
En je gebrek aan sociale intelligentie verbergen met quast filosofies zgn historisch gelul
Over ' langere termijn'
Omdat je de kans loopt dat er aan alle kanten kritiek over je heen wordt gegooid als je zoiets op tv zou zeggen. Hij is daar ongevoelig voor en dat bewonder ik.

Voor de rest is het weer je zoveelste beschuldigende zeikpost, dus ik ga er verder niet op in met jou.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_189152978
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 23:26 schreef Harvest89 het volgende:

[..]

Omdat je de kans loopt dat er aan alle kanten kritiek over je heen wordt gegooid als je zoiets op tv zou zeggen. Hij is daar ongevoelig voor en dat bewonder ik.

Voor de rest is het weer je zoveelste beschuldigende zeikpost, dus ik ga er verder niet op in met jou.
pi_189153055
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 23:26 schreef Harvest89 het volgende:

[..]

Omdat je de kans loopt dat er aan alle kanten kritiek over je heen wordt gegooid als je zoiets op tv zou zeggen. Hij is daar ongevoelig voor en dat bewonder ik.

Rossem is een ervaren mauwkous, een entertainer.
Hij weet dingen op de juiste manier met de juiste intonatie te zeggen.
Maar natuurlijk bedoelde hij niet wo ii en de holocaust te bagatelliseren

[ Bericht 0% gewijzigd door Bluesdude op 27-09-2019 23:59:44 ]
  vrijdag 27 september 2019 @ 23:33:24 #136
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_189153111
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 23:31 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Rossem is een ervaren mauwkous, een entertainer.
Hij weet dingen op de juiste manierm met de juiste intonatie te zeggen.
Maar natuurlijk bedoelde hij niet wo ii en de holocaust te bagatelliseren
Nee het was doodserieus, en niet op zijn welbekende droge humoristische wijze.
Hij heeft het ook in zijn lezingen gezegd.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_189153661
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 23:36 schreef Scarface88 het volgende:

[..]

Username heeft er niets mee te maken. Maar het is nogal vermoeiend om het in bijna elk topic te horen te krijgen.
Lijkt me ook vermoeiend.
Maar je lokt het wel uit.
Op FOK !... maar overal waar je in politieke topics/berichten meedoet.
pi_189153686
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 23:33 schreef Harvest89 het volgende:

[..]

Nee het was doodserieus, en niet op zijn welbekende droge humoristische wijze.
Hij heeft het ook in zijn lezingen gezegd.
Van Rossem kennende was het niet bagatelliseren van de periode 33-45
  Beste debater 2022 zaterdag 28 september 2019 @ 00:34:53 #139
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189154202
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 23:17 schreef Harvest89 het volgende:

[..]

Kershaw en Snyder.
Voor anderen zal ik youtube en reddit moeten doorzoeken, dat is een naald in een hooiberg en ga ik niet doen op de zaterdagavond.
Ian Kershaw heeft dat gezegd? Bron?
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  Beste debater 2022 zaterdag 28 september 2019 @ 00:42:36 #140
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189154269
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 23:36 schreef Scarface88 het volgende:

[..]

Username heeft er niets mee te maken. Maar het is nogal vermoeiend om het in bijna elk topic te horen te krijgen.
Misschien dan ook niet dit soort stront uitbraken NWS / Duitsland schiet Italië te hulp, elke vierde migrant welkom
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189154280
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 september 2019 00:42 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Misschien dan ook niet dit soort stront uitbraken NWS / Duitsland schiet Italië te hulp, elke vierde migrant welkom
Goede post is dat.
Land of the free. Home of the brave.
  Beste debater 2022 zaterdag 28 september 2019 @ 00:43:49 #142
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_189154286
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 september 2019 00:43 schreef Scarface88 het volgende:

[..]

Goede post is dat.
Het geeft inderdaad dingen goed weer.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_189154496
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 september 2019 00:43 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Het geeft inderdaad dingen goed weer.
Elite zonder europese roots?
Bedoel je joden?
En wat wat doet die 88 in je naam ook al weer?
pi_189157745
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 18:09 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

De TS is extreemrechtsachtig .. Dat is duidelijk.
Maar jij vind van niet ?
Ik ben niet extreem en niet rechts. Ik hecht waarde aan goede sociale voorzieningen, ben fel gekant tegen het marktdenken en ben pro-milieu/groen, maar dan op een zinnige manier. Ik zou nog even door kunnen gaan, maar dit zijn thema's die doorgaans bij 'links' worden ingedeeld.
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
pi_189157758
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 september 2019 06:27 schreef Kassamiep het volgende:

[..]

Eens, maar het is wel grappig/ironisch dat uitgerekend Oostwoud en Vader Aardbei daar over klagen. Een beetje alsof Marc Dutroux klaagt dat mensen het altijd maar verdacht vinden en hysterisch reageren als een onbekende volwassen man in de buurt van hun kinderen komt.
Een klacht die an sich mischien wel terecht is... maar de verkeerde boodschapper.
Ik klaag niet. Ik open een topic over iets dat in Duitsland speelt.
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')