FOK!forum / Lifestyle / Suikersnoepjes tussen de tumtums
GlamourQueenvrijdag 10 januari 2003 @ 13:10
Mijn mama had laatst een zak met 1 kilo tumtums gekocht. Daar zitten een soort van harde suikersnoepjes in (ik weet niet hoe ik ze anders moet omschrijven). Die zijn zo lekker! Nu heb ik die al allemaal opgegeten en zijn er alleen nog maar gewone tumtums over..
Weet iemand of die suikersnoepjes ook los te koop zijn?

Aaaah, een zak vol met alleen maar suikersnoepjes, dat zou geweldig zijn!

BuBBLervrijdag 10 januari 2003 @ 13:11
Zie hier het resultaat van veel TMF kijken en bReEzAhS drinken
ZixSvrijdag 10 januari 2003 @ 13:12
suikersnoepjes?

omschrijf es hoe ze eruitzien?

HansvanOchtenvrijdag 10 januari 2003 @ 13:12
Probeer eens bij de jamin ofzo
BuBBLervrijdag 10 januari 2003 @ 13:13
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:12 schreef ZixS het volgende:
suikersnoepjes?

omschrijf es hoe ze eruitzien?


Van die roze ronde snoepjes die het glazuur van je tanden laten springen
HansvanOchtenvrijdag 10 januari 2003 @ 13:13
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:11 schreef BuBBLer het volgende:
Zie hier het resultaat van veel TMF kijken en bReEzAhS drinken
Navelpluisjevrijdag 10 januari 2003 @ 13:14
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:13 schreef BuBBLer het volgende:

[..]

Van die roze ronde snoepjes die het glazuur van je tanden laten springen


Die zijn idd lekker. Of die chocoladedingen met gekleurde spikkels. Die tumtum-meuk is verder niet te eten.
GlamourQueenvrijdag 10 januari 2003 @ 13:14
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:13 schreef BuBBLer het volgende:

[..]

Van die roze ronde snoepjes die het glazuur van je tanden laten springen


Ja die! En ze zijn er ook nog in het geel..
BuBBLervrijdag 10 januari 2003 @ 13:17
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:14 schreef GlamourQueen het volgende:

[..]

Ja die! En ze zijn er ook nog in het geel..


Dat maakt je leven al stukken gevarieerder
_Mal_vrijdag 10 januari 2003 @ 13:18
die kreeg ik altijd van mijn oma! dat zijn echt de lekkerste!!!
Martinezzzvrijdag 10 januari 2003 @ 13:20
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:11 schreef BuBBLer het volgende:
Zie hier het resultaat van veel TMF kijken en bReEzAhS drinken
Dat gezeik altijd over die klote bReEzAhS, wat is er mis met die dingen? Laat mensen toch die dat 'cool' vinden! Ik durf te wedden dat toen jij je eerste biertje dronk, je het ook niet lekker vond, en alleen cool stond te zijn met je vriendjes!
BuBBLervrijdag 10 januari 2003 @ 13:24
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:20 schreef Martinezzz het volgende:

Ik durf te wedden dat toen jij je eerste biertje dronk, je het ook niet lekker vond, en alleen cool stond te zijn met je vriendjes!


In de couveuse kreeg ik het al via het infuus, dus praat geen poep...
Infinity123vrijdag 10 januari 2003 @ 13:26
TUM TUM
TUM TUM
TUM TUM
Martinezzzvrijdag 10 januari 2003 @ 13:28
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:24 schreef BuBBLer het volgende:

[..]

In de couveuse kreeg ik het al via het infuus, dus praat geen poep...


Jonge, ga nou niet cool lopen doen! Wie zegt dat de topicstarter veel breezers drinkt? En dan nog, laat iedereen drinken waar die zin in heeft, en loop geen loze opmerkingen te maken op een topic wat niets eens met fuckin breezers te maken heeft!
Karinvrijdag 10 januari 2003 @ 13:47
Eventjes op slot om puin te ruimen
Karinvrijdag 10 januari 2003 @ 13:56
Ergste puin is weg. De breezerdiscussie voeren jullie maar ergens anders.
Graag ONTOPIC verder.
Martinezzzvrijdag 10 januari 2003 @ 14:00
Maareh...
volgens mij kan je die suikersnoepjes nergens los kopen
Wel wil ik ze met je ruilen de volgende keer als ik weer Tum Tum heb, ik laat ze namelijk altijd liggen, veel te zoet
Angelesvrijdag 10 januari 2003 @ 16:28
Ik vind ze ook altijd heel erg lekker, ja. Mijn oma had ze vroeger altijd. Net als die chocolaatjes met spikkeltjes die er tussen zitten. Maar tumtums zelf zijn ook wel lekker.
wogoheidvrijdag 10 januari 2003 @ 16:33
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:10 schreef GlamourQueen het volgende:
Mijn mama had laatst een zak met 1 kilo tumtums gekocht. Daar zitten een soort van harde suikersnoepjes in (ik weet niet hoe ik ze anders moet omschrijven). Die zijn zo lekker! Nu heb ik die al allemaal opgegeten en zijn er alleen nog maar gewone tumtums over..
Weet iemand of die suikersnoepjes ook los te koop zijn?

Aaaah, een zak vol met alleen maar suikersnoepjes, dat zou geweldig zijn!


Natalievrijdag 10 januari 2003 @ 18:30
Je bedoelt die roze en gele snoepjes toch? Die zijn inderdaad lekker. TumTums zijn een van de weinige zoete snoepjes die ik lekker vind. Afijn, back on topic: Zover ik weet zijn die dingen niet 'los' te koop, maar alleen in combi met de rest van de tumtummetjes...
jackovrijdag 10 januari 2003 @ 18:46
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 18:30 schreef Natalie het volgende:
Je bedoelt die roze en gele snoepjes toch? Die zijn inderdaad lekker. TumTums zijn een van de weinige zoete snoepjes die ik lekker vind.
!!!!
TumTumvrijdag 10 januari 2003 @ 20:43
quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:14 schreef Navelpluisje het volgende:

[..]

Die zijn idd lekker. Of die chocoladedingen met gekleurde spikkels. Die tumtum-meuk is verder niet te eten.


quote:
Op vrijdag 10 januari 2003 13:26 schreef Infinity123 het volgende:
TUM TUM
TUM TUM
TUM TUM

FouteMensenStaffvrijdag 10 januari 2003 @ 20:58
Volgens mij kun je die dingen wel gewoon loskopen. Bij het schepsnoep...
stepstermaandag 13 januari 2003 @ 21:35
Helaas, deze snoepjes zijn niet los te verkrijgen! Ik heb een jaar of 7 geleden 3 maanden stage gelopen bij (toen nog) Klene Goedhart (in Zaandijk) waar die dingen gemaakt worden. Ze worden speciaal voor de tum tum mixen gemaakt en niet voor de losse verkoop....
Yvonnetjedinsdag 14 januari 2003 @ 18:04
Gets die dingen haal ik er juist altijd uit

Tumtum = jumjum

Lurkydinsdag 14 januari 2003 @ 18:57
die roze en gele snoepjes doen heel erg denken aan suikerbeesten. Van die waterborstplaatfiguren die met sinterklaas te krijgen zijn. Die zijn ook roze of geel. Met kerst zijn het meestal heiligepoppen of wijzen uit het Oosten op een kameel en natuurlijk kransjes. Met pasen maakt men er haasjes van en weer kransjes. Volgens mij is het dus gewoon waterborstplaat. Recept hebben?

En die chocodingen met spikkeltjes dat zijn 'musket-flikjes'. Je vindt ze ook in de kersttijd als kransjes.

In grotere versie dus gewoon even bij de snoeprijen kijken die oma's in huis halen voor zichzelf.

Al deze genoemde details uit de tum-tum kan de betere en ruimer gesorteerde banketbakker of liever chocolaterie je alles van vertellen.

Wat te denken van het zg 'zachte fruit' soort tumtumspul met een harde suikerschil erop vooral de bosvruchtenvariant.

* Lurky heeft in het cocolaterie-banketwezen gewerkt

berneydinsdag 14 januari 2003 @ 19:00
Bij Jamin misschien. .
lovegrrldinsdag 14 januari 2003 @ 19:17
ik vind ze gaaaaaaatver veel te zoet maar ok
je kunt ze dr uitvissen bij het schepsnoep, maar ze zijn niet los te koop, ik ken ook niemand die daar een zak(je) van wegkrijgt
Lurkydinsdag 14 januari 2003 @ 19:45
Het heet ook wel fondant en ze maken met het zelfde recept ook suikerbeesten.

Mijn kookboek uit 1910 stelt voor suiker te koken met water zodat de suiker 'net' onder staat. Dan zodra de massa vloeibaar is van het vuur nemen voor de boel verbrandt. De boel is goed als een van te voren in koud water gekoelde houten steel of stokje eringedoopt als het eruit haalt draden trekt en je zo'n draad tot een balletje kan rollen.
Meteen van het vuur druppelsgewijs nog wat water tot het mengsel niet meer bruist en de essence (en sinds de 'moderne' tijd kleurstof) erbij. Dan uitgieten in borstplaat (of koek-uitsteek-figuurtjes of in 'hollevoetvormen' maar die laatste zijn vrij zeldzaam) vormpjes die van te voren goed gekoeld waren met koud water en op vetvrij papier staan. Zodra de boel gestold is en hard: de vormpje omkeren zodat ook de onderkant kan drogen.
Eigenlijk het recept van borstplaat.
Als essence nemen we een smaakstofje (bvb vanille, citroen of aardbei) en een passend kleurstofje. Voor fondant scheppen we zodra het mengsel van het vuur is er ook nog poedersuiker door. Dit geheel vereist constante alertheid en roeren. Pas op want suiker wordt loeiheet! Het maken van fondant gebruiken we ook om over gebak te strijken als zg 'icing'.

Ik heb toen ik klein was ook vaak suikerfiguurtjes gemaakt als je het eenmaal kan, kun je de gekste dingen versuikeren. Let op dat je de suikermassa alleen in metalen of houten vormpjes giet want het is heter dan 100 graden dus plastic smelt. Je kan er ook kleine timbaaltjes van maken of zoals in de tum-tum vingerhoed-grote suikerwerkjes.

hier staat nog een recept van deze antieke snoeppernij

Als je niet wilt kokkerellen kan je ook eens kijken bij bruidsuikers enzo: daar wordt ook veel fondant gebruikt. De kick van fondant is dat het wegsmelt op de tong. Een typische eigenschap die borstplaat ook heeft.

[Dit bericht is gewijzigd door Lurky op 14-01-2003 19:51]