abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  woensdag 4 september 2019 @ 10:05:06 #1
214643 Nober
#Altijdtegenons
pi_188782586
Zesvoudig moordenaar mogelijk deze week echt vrij: ‘Ineens ging het helemaal los’

Café ’t Koetsiertje in Delft werd 5 april 1983 het toneel van een van de grootste moordpartijen uit de Nederlandse geschiedenis. Cevdet Yilmaz schoot zes mensen dood en kreeg levenslang. Deze week beslist minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming of ‘Ted de Turk’ (63) tóch gratie krijgt.

Hoewel het hier en daar werd afgeschilderd als een normale buurtkroeg, ging het er in café ’t Koetsiertje bij het Centraal Station in Delft regelmatig rauw aan toe. Maar wat er op 5 april 1983 gebeurde, was ongekend. Die avond, om 20.40 uur, maait Cevdet Yilmaz, in het café beter bekend als ‘Ted de Turk’, met een semi-automatisch pistool om zich heen.

Vlak daarvoor kreeg Cevdet ruzie met Delftenaar Ton Smits (31). De werkloze elektromonteur loopt rond 20.00 uur ’s avonds het café binnen waar Cevdet al even zit te kaarten. Smits en Yilmaz belanden in een woordenwisseling. ‘Tedje’ zit gevoelsmatig al jaren klem tussen zijn Turkse roots en zijn wil om bij Nederland te horen. Hij spreekt de taal inmiddels goed en is trots dat hij een jaar eerder de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen.

,,Je bent dan wel genaturaliseerd, maar een Hollander word je nooit.’’ Het zijn woorden van die strekking – volgens getuigen – die Smits hem toebijt in het café. Jaren later voegt Cevdet daar vanuit de gevangenis zelf aan toe dat hij ook voor ‘kankerturk’ was uitgemaakt. Als Cevdet daarop iets over Ton zegt tegen kroegbaas Hans de Hoog, zegt Smits: ,,Wacht maar, ik kom wel effe naar je toe.’’ Nooit is helder geworden wat Smits ging doen: excuses maken of herrie schoppen. Volgens Yilmaz zelf dat laatste.

Yilmaz deinst naar achter en pakt dan een pistool uit zijn binnenzak. Hij loopt er sinds de moord op zijn broer Nuri (in 1979 vermoord door een zwager, ook in Delft) uit angst mee rond. Yilmaz schiet Ton van dichtbij in zijn gezicht. Cevdet is daarna niet meer te stoppen. Als een gevoelloze robot knalt hij gelijk daarna caféganger Willem Janssen (41) dood. Yilmaz loopt van achter naar voren in het pijpenla-cafeetje en schiet om zich heen, ‘huppelend’… ‘dansend…’zeggen de ooggetuigen die het overleven.

Cafégasten proberen het vege lijf te redden. Piet van Brakel, net terug van vakantie, rent naar buiten. Zijn vriendin Yvonne sluit zich op in de wc. Eén voor één vallen slachtoffers neer. De 15-jarige Johan de Hoog, zoon van kroegbaas Hans, duikt achter bierkratten onder de bar. ,,Het ging ineens totaal los. Ik heb die eerste man nog zien vallen, daarna ben ik meteen weggedoken’’, zegt Johan, nu 51 jaar, nog steeds wonend in Delft.

Johan hoort de knallen galmen door het café, uiteindelijk twaalf keer. Tien kogels treffen doel. Uit een reconstructie komt later nog iets ongelooflijks naar voren: één stamgast blijft stomdronken aan de bar zitten. Met zijn vingers in zijn oren, tegen het lawaai. Hij overleeft de slachtpartij.

Bloemenkoopman Gerard Sneekes ziet voor zijn ogen hoe zijn 38-jarige vrouw Tonnie en 12-jarige dochtertje Carmen dodelijk worden getroffen. Zelf wordt hij ook geraakt, maar hij overleeft. Als Cevdet z’n pistool richting de weggedoken zoon van Hans de Hoog richt, pakt de caféhouder een barkruk en probeert hem achteruit te drukken. Cevdet schiet Hans in zijn schouder. Daarna gaat hij er vandoor. Hij laat zes doden achter: Ton Smits, Wim van Baarle (50), Jan van Drongelen (47), Wim Janssen (41) en Tonnie en Carmen Sneekes. En vier gewonden: Gerard Sneekes, Hans de Hoog (39), Peter Kardolus (34) en Corrie Berkelaar-Van Tigchelhoven (61).

Als Johan boven de bar uitkijkt ziet hij een bloedbad. Zijn vader is gewond maar stuurt hem meteen weg. Overal liggen lichamen en gewonden. Een golf van ontzetting gaat door Nederland.

Mishandeling
Cevdet Yilmaz is dan 27 jaar. Hij is voor zijn achttiende met familie naar Nederland gekomen. ‘Ted’ heeft af en toe werk, maar zit ook geregeld zonder. In 1976 is Yilmaz betrokken bij een mishandelingszaak als hij tijdens een ruzie iemand in zijn zij steekt. Het weerhoudt de Staat niet hem in 1982 tot Nederlander te naturaliseren. Tussendoor, in 1980, overlijdt zijn vader bij een verkeersongeval en wordt Cevdet min of meer gezinshoofd.

Een jaar daarvoor is ook al zijn broer vermoord. Met Yilmaz gaat het niet goed. Hij klopt aan bij de politie omdat hij zich bedreigd voelt door de schoonfamilie van zijn broer en bij het Riagg voor persoonlijke problemen. De politie zegt niets te kunnen doen en bij het Riagg belandt hij op een wachtlijst. Het zou anno 2019 groot nieuws zijn: ‘Moordenaar Koetsiertje zocht al eerder hulp’. Zoiets.

Maar tijdens de rechtszaken over ’t Koetsiertje komt het amper ter sprake. ,,Nederland had nog nooit zoiets meegemaakt. Alles was gericht op het enige wat men acceptabel vond: levenslang. Ook met in het achterhoofd dat gratie bestaat dus dat we ooit wel verder zien’’, zegt Lotje van den Puttelaar, de advocaat die Yilmaz in 1983 verdedigde en nog steeds bij het kantoor werkt dat Yilmaz tot op de dag van vandaag bijstaat. ,,Ik zei ooit: ik ga pas met pensioen als hij gratie heeft.’’

Yilmaz werkt niet mee aan hersenonderzoek. ‘Gek verklaard worden’ is tegen de familie-eer. Waarom hij ’t Koetsiertje in een bloedbad veranderde, blijft een raadsel. Eerst zegt hij ‘een drang te hebben gehad om te doden, maakt niet uit wie’, later ‘herinnert hij zich niks meer’. Justitie koerst inderdaad af op levenslang. ,,Yilmaz mag zich nimmer meer vrijelijk in deze maatschappij ophouden’’, zegt officier van justitie Den Os in 1983.

Ruim twintig jaar later zal hij in een brief aan de advocaten toegeven dat hij daarmee nooit létterlijk levenslang voor ogen had. In hoger beroep wijst Den Os conclusies van deskundigen dat Yilmaz verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn van de hand, maar wijst hij ook op behandelingsmogelijkheden in de gevangenis: ,,Als dat succesvol is kan hij eventueel zijn plek onder de zon terugkrijgen.’’ Het gerechtshof houdt het in maart 1984 op levenslang, voor eenmaal moord en vijfmaal doodslag.

Als de Staat Cevdet Yilmaz in 2001 alsnog aan een tbs-behandeling laat beginnen (omdat hij door psychische problemen ‘detentie-ongeschikt’ is), gloort ver aan de horizon gratie. Dat verandert in 2005 als toenmalig minister Donner ineens zegt dat Nederland niet meer aan gratieverzoeken meewerkt. Een schier eindeloze serie procedures volgt, Yilmaz knokt voor uitzicht op gratie.

Pas enkele jaren geleden, als het Europese Hof voor de Rechten van de Mens levenslang als onmenselijk betitelt, gloort er hoop voor Cevdet die ondertussen via afgedwongen verlof went aan de maatschappij: Yilmaz leeft sinds eind 2016 al permanent buiten de muren van de kliniek, maar zijn vrijheden zijn beperkt: verhuizen en werken gaat onder toezicht en hij moet in Nederland blijven. Mocht hij gratie krijgen, zal hij snel vertrekken.

Johan de Hoog is al die jaren op de hoogte gehouden over de gratiepogingen van Yilmaz. Ooit wilde de zesvoudig moordenaar met hem praten, maar De Hoog weigerde dat. ,,Met de man die mijn vader bijna doodschoot praat ik niet.’’

Te weinig
Zijn vader verkocht ’t Koetsiertje een paar jaar na het drama en overleed zelf in 1997. ,,Yilmaz heeft nu 36 jaar vastgezeten. Dat is 6 jaar per dodelijk slachtoffer en dan reken ik de gewonden nog niet mee. Ik vind dat veel te weinig, maar ik doe daar verder niks mee. Ik heb het boek allang gesloten.’’

Van alle overlevenden van destijds, was Gerard Sneekes het hardst getroffen. De man die in ‘t Koetsiertje was omdat hij de kroeg wilde kopen, verloor vrouw en kind. ,,Ik zie zijn rotkop zo weer voor me. Hij genoot van het moorden’’, zegt hij vijf jaar geleden tegen deze krant. ,,Van mij mag hij van honger en dorst tot aan zijn dood creperen in de cel. Ik wil het vergeten maar het lukt nooit. De hogere heren beslissen over hem, ik ben maar een onbeduidende nabestaande.’’

Dat Yilmaz nu wellicht gratie krijgt, hoeft Sneekes niet meer mee te maken. Hij overleed in april van dit jaar, 89 jaar oud. Op zijn overlijdensadvertentie stond: ‘Hij is weer samen met zijn meiden, Tonnie en Carmen’.

https://www.ad.nl/binnenl(...)lemaal-los~af21e3cc/

Levenslang maar al sinds 2002 op verlof en momenteel thuis met wat beperkingen maar daar wil hij dus van af.

[ Bericht 0% gewijzigd door Nober op 04-09-2019 10:26:08 ]
pi_188782660
Levenslang is levenslang. Weer lekker achter tralies gooien die moordenaar.
Water towers can fly! :D
pi_188782696
quote:
0s.gif Op woensdag 4 september 2019 10:05 schreef Nober het volgende:
Lotje van den Puttelaar, de advocaat die Yilmaz in 1983 verdedigde en nog steeds bij het kantoor werkt dat Yilmaz tot op de dag van vandaag bijstaat. ,,Ik zei ooit: ik ga pas met pensioen als hij gratie heeft.’’
Die is van Lotje getikt geloof ik 8)7
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
pi_188782715
Waarom zou je in godsnaam willen dat een zesvoudig moordenaar gratie krijgt? Die lul heeft alle recht op vrijheid compleet verspeeld en dat heeft hij helemaal zelf gedaan. Wat denkt zo een advocaat om dit te zeggen?

Ik snap dat advocaten er zijn om zo min mogelijk straf eruit te lullen, maar dit is gewoon keihard bewezen. Hoezo wil dat gare knakerwijf dat deze moordenaar gratie krijgt? Waanzin 8)7
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
pi_188782726
PS: knakerwijf was geen typo en ik bedoel dus niet kankerwijf. Dat dat ff duidelijk is. Ik bedoel knakerwijf. :)
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
pi_188782736
quote:
3s.gif Op woensdag 4 september 2019 10:16 schreef vosss het volgende:
PS: knakerwijf was geen typo en ik bedoel dus niet kankerwijf. Dat dat ff duidelijk is. Ik bedoel knakerwijf. :)
:')
pi_188782750
quote:
0s.gif Op woensdag 4 september 2019 10:16 schreef luxerobots het volgende:

[..]

:')
Ik dacht ik verduidelijk het even. De mensen die mij kennen weten dat ik vaak "knaker" type. Ik had de post geplaatst en zag ineens verrek, dat lijkt veel op kankerwijf, dus ik dacht dat moet ik even duiden. Omdat anders misschien een overijverige mod mijn bericht zou wijzigen :)
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  woensdag 4 september 2019 @ 10:19:27 #8
214643 Nober
#Altijdtegenons
pi_188782768
quote:
6s.gif Op woensdag 4 september 2019 10:10 schreef Nikonlover het volgende:
Levenslang is levenslang. Weer lekker achter tralies gooien die moordenaar.
Niet in dit geval.

Hoewel zesvoudige moordenaar Cevdet Yilmaz een levenslange gevangenisstraf uitzit, mocht hij afgelopen jaren op 'therapeutische basis' geregeld naar huis. Buiten de celmuren stichtte hij zelfs een gezinnetje. De Turkse Cevdet Yilmaz geldt als een van de meest geruchtmakende meervoudige moordenaars in ons land. Hij schoot in 1983 in het Delftse café 't Koetsiertje zes mensen dood, onder wie een meisje van 12. Ook verwondde hij een groot aantal anderen. Een motief bleef altijd onduidelijk.

Gratieverzoek
Hoewel de rechter bepaalde dat hij de rest van zijn leven achter tralies moet doorbrengen, blijkt nu dat de Van der Hoeven Kliniek sinds 2001 jarenlang werkte aan zijn 'resocialisatie'. Dit terwijl een gratieverzoek net was afgewezen, zijn enige kans op vervroegde vrijlating.

De kliniek vroeg in 2006 zelfs onbegeleid verlof aan voor de zesvoudige moordenaar. De verlofregeling, zo blijkt, kon buiten de rechter om ontstaan nadat justitie de moordenaar in 1999 psychisch had laten onderzoeken. Zij drong aan op behandeling in een tbs-kliniek omdat hij 'detentieongeschikt' zou zijn. Hoewel de Cevdet Yilmaz aanvankelijk weigerde naar een tbs-kliniek te gaan, stemde hij later toe. De Van der Hoeven Kliniek had bij justitie namelijk bedongen dat zij alleen bereid was hem op te nemen als er ook een verlofbeleid op kon komen. Het gunnen van verloven aan levenslang gestraften is uiterst ongebruikelijk. Het is voor levenslang gestraften sinds enkele jaren zelfs verboden. Maar in 2006 hoorde Cevdet Yilmaz zelfs van zijn rapporteurs dat voortzetting van het verlofbeleid 'verantwoord' was.

https://www.blikopdewerel(...)ange-gevangenisstraf

quote:
3s.gif Op woensdag 4 september 2019 10:16 schreef vosss het volgende:
PS: knakerwijf was geen typo en ik bedoel dus niet kankerwijf. Dat dat ff duidelijk is. Ik bedoel knakerwijf. :)
Zolang je maar niet gaat strooien met kankerturk dan zou het kunnen dat deze moordenaar ons komt bezoeken.
pi_188782785
6 jaar per moord is niet veel idd. Dit figuur had nooit meer vrij mogen komen.
  FOK!fotograaf woensdag 4 september 2019 @ 10:23:15 #10
842 Zorro
Z
pi_188782814
quote:
0s.gif Op woensdag 4 september 2019 10:20 schreef aloa het volgende:
6 jaar per moord is niet veel idd. Dit figuur had nooit meer vrij mogen komen.
Aangezien hij dus al zon beetje vrij rondloopt vanaf 2001 is dat dus slechts 3 jaar per moord :X
Un dann rettet kein Kavallerie,
keine Zorro kümmert sich dodrömm.
Dä piss höchstens e " Zet " en der Schnie
pi_188782815
Is dat wel verstandig? Als getuigen en slachtoffers verklaren een psychopaat genietend te hebben zien moorden en deze geen behandeling heeft gekregen?

Gevaar voor de maatschappij dit.
'Je gaat het pas zien als je het begrijpt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_188782897
quote:
6s.gif Op woensdag 4 september 2019 10:23 schreef Zorro het volgende:

[..]

Aangezien hij dus al zon beetje vrij rondloopt vanaf 2001 is dat dus slechts 3 jaar per moord :X
In de VS had hij waarschijnlijk de doodstraf al gehad.
pi_188782933
Het Nederlands rechtssysteem is door en door verrot,
net zo verrot trouwens als de multiculturele samenleving.
pi_188782942
quote:
0s.gif Op woensdag 4 september 2019 10:31 schreef aloa het volgende:

[..]

In de VS had hij waarschijnlijk de doodstraf al gehad.
Waarschijnlijk?
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
pi_188782970
Oja, en de slogan "zwaarder straffen heeft geen zin" omdat hiermee niet bewezen is dat de dader van zijn fouten leert. Nee DUHHHH, is dat niet de reden waarom ze in eerste instantie vastzitten?
pi_188783017
quote:
0s.gif Op woensdag 4 september 2019 10:31 schreef aloa het volgende:

[..]

In de VS had hij waarschijnlijk de doodstraf al gehad.
Waarschijnlijk niet. Het grootste deel van de staten in de V.S. kent helemaal geen doodstraf meer.
pi_188783025
quote:
0s.gif Op woensdag 4 september 2019 10:41 schreef Tja..1986 het volgende:

[..]

Waarschijnlijk niet. Het grootste deel van de staten in de V.S. kent helemaal geen doodstraf meer.
Jaren 80 speelt dit.
pi_188783026
quote:
13s.gif Op woensdag 4 september 2019 10:15 schreef vosss het volgende:
Waarom zou je in godsnaam willen dat een zesvoudig moordenaar gratie krijgt? Die lul heeft alle recht op vrijheid compleet verspeeld en dat heeft hij helemaal zelf gedaan. Wat denkt zo een advocaat om dit te zeggen?

Ik snap dat advocaten er zijn om zo min mogelijk straf eruit te lullen, maar dit is gewoon keihard bewezen. Hoezo wil dat gare knakerwijf dat deze moordenaar gratie krijgt? Waanzin 8)7
Nee, dat is niet het werk van een strafrechtadvocaat. Het werk van een strafrechtadvocaat is een passende straf, niet een zo laag mogelijke straf.
pi_188783045
Hij heeft :R gekregen, levenslang is levenslang gvd
pi_188783070
HIj is toch al vrij dus de beslissing van Dekker is een wassen neus
Wem die Scheisse bis zum Hals steht, sollte den Kopf nicht hängen lassen
pi_188783173
"kankerturk" was dus zo'n slechte beschrijving nog niet, maakte hij helemaal waar.

Ik moest gelijk denken aan Hans Teeuwen: "Iemand voor crimineel uit maken die jou dan vervolgens in elkaar slaat is gelijk aan een loodgieter uitmaken voor loodgieter en dat hij dan je gootsteen komt ontstoppen" "En als je me ooit nog eens voor loodgieter uit maakt dan repareer ik die kraan ook he!"
  woensdag 4 september 2019 @ 10:56:51 #22
292596 Faux.
Fan van zichzelf
pi_188783177
Zolang hij geen gevaar meer is voor de samenleving zou gratie altijd een optie moeten zijn. Hoewel 36 jaar wel wat aan de korte kant is, qua straf.
Hier schreef tong80 het volgende:
Faux is een FOK!held, zoals dat vroeger Gellarboy en Brechtje waren. Users die je koestert.
pi_188783262
Bijzonder dat ze vooral kijken naar het feit of de DADER geschikt is om weer de samenleving in te gaan. Focus op de slachtoffers en de schade, niet de godvergeten dader. Die mag wegrotten in een 10 meter diepe put.
pi_188783295
quote:
11s.gif Op woensdag 4 september 2019 10:56 schreef Faux. het volgende:
Zolang hij geen gevaar meer is voor de samenleving zou gratie altijd een optie moeten zijn. Hoewel 36 jaar wel wat aan de korte kant is, qua straf.
Zeker als hij al sinds 2002 op verlof mag en een gezin heeft kunnen stichten.
  woensdag 4 september 2019 @ 11:13:31 #25
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_188783384
Nederland hef jezelf op.
Wat een aanfluiting is de rechtsgang hier toch ook.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_188783616
quote:
0s.gif Op woensdag 4 september 2019 11:06 schreef Physsic het volgende:

[..]

Zeker als hij al sinds 2002 op verlof mag en een gezin heeft kunnen stichten.
Gewoon oprotten uit dit land, destijds hadden ze zijn paspoort moeten innemen en naar Turkije.
pi_188783836
quote:
11s.gif Op woensdag 4 september 2019 10:56 schreef Faux. het volgende:
Zolang hij geen gevaar meer is voor de samenleving zou gratie altijd een optie moeten zijn. Hoewel 36 jaar wel wat aan de korte kant is, qua straf.
Mja, anderzijds leggen ze niet voor niets TBS op.
pi_188783870
Lekker onderbuik schelden op Nederland terwijl die teringlijer in bijna ieder ander Europees land al vrij was gelaten
  woensdag 4 september 2019 @ 11:50:34 #29
292596 Faux.
Fan van zichzelf
pi_188783904
quote:
0s.gif Op woensdag 4 september 2019 11:44 schreef Xa1pt het volgende:

[..]

Mja, anderzijds leggen ze niet voor niets TBS op.
Ik ben geen expert verder, maar het doel van TBS is toch juist om men weer terug de samenleving in te krijgen (na lang behandelen)?
Hier schreef tong80 het volgende:
Faux is een FOK!held, zoals dat vroeger Gellarboy en Brechtje waren. Users die je koestert.
  woensdag 4 september 2019 @ 11:51:39 #30
292596 Faux.
Fan van zichzelf
pi_188783913
quote:
0s.gif Op woensdag 4 september 2019 11:03 schreef Cockwhale het volgende:
Bijzonder dat ze vooral kijken naar het feit of de DADER geschikt is om weer de samenleving in te gaan. Focus op de slachtoffers en de schade, niet de godvergeten dader. Die mag wegrotten in een 10 meter diepe put.
Levenslang zonder uitzicht op vervroegde vrijlating is tegen de rechten van de mens. Gelukkig dat we daar in Nederland aandacht aan besteden.
Hier schreef tong80 het volgende:
Faux is een FOK!held, zoals dat vroeger Gellarboy en Brechtje waren. Users die je koestert.
pi_188784128
quote:
11s.gif Op woensdag 4 september 2019 11:50 schreef Faux. het volgende:

[..]

Ik ben geen expert verder, maar het doel van TBS is toch juist om men weer terug de samenleving in te krijgen (na lang behandelen)?
Nou ja, waar ik vooral op doelde was dat er sprake was van verminderde toerekeningsvatbaarheid, er dus sprake was van een bepaald ziektebeeld en dat daarvoor behandeling werd ingezet.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')