abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Moderator woensdag 21 augustus 2019 @ 23:56:28 #1
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_188566053


Ongi etorri! Dat is Baskisch voor welkom. Fijn dat jullie mijn Baskische safespace hebben weten te vinden. Hier ga ik, speciaal voor mezelf, alle verrichtingen van de Baskische renners en ploegen in de gaten houden.

Het Baskische wielrennen kennen we vooral dankzij het altijd geweldige Euskaltel, een ploeg die helaas al een aantal jaar niet meer bestaat. Na de ondergang van Euskaltel ging het Baskische wielrennen door een diep dal, wat eigenlijk hand in hand ging met de algehele teloorgang van de Spaanse economie. De laatste jaren is men weer aan een opmars bezig, wat te danken is aan twee heren in het bijzonder.

De eerste heer van enig belang is Jon Odriozola, hij begon vrij snel na het omvallen van Euskaltel zijn eigen ploeg, Murias Taldea. In eerste instantie was dat een continentale ploeg, maar sinds 2018 is het een procontinentale ploeg. In 2018 boekte de ploeg de nodige successen, zo won Eduard Prades de Ronde van Noorwegen en die van Turkije, terwijl Oscar Rodriguez uit het niets een rit in de Vuelta won. Dit jaar is men op dezelfde voet verder gegaan. De teller staat op zeven overwinningen, waarvan het overgrote deel op conto van Enrique Sanz. Binnenkort trekt men weer naar de Vuelta, in een poging de successen van 2018 te herhalen. Met een Oscar Rodriguez in absolute topvorm zou dat zomaar kunnen lukken.

Euskadi-Murias is evenwel niet een volledig Baskische ploeg. De ploegleiding bestaat wel uit Basken, onder meer de legendarische Ruben Perez zit achter het stuur. Ook de sponsoren komen uit het Baskenland, maar zeker niet alle renners. Toch zitten er aardig wat Basken tussen, 14 van de 20. Grootste namen zijn op papier Intxausti, Bizkarra, Bravo, Oscar Rodriguez, Sanz en Iturria. Valt wel mee dus, met die grote namen. Ondanks de recente successen heeft Euskadi Murias wel een groot probleem. Er is een andere Baskische ploeg in aankomst, een ploeg die op veel meer steun lijkt te kunnen rekenen dan het project van Odriozola.



Hier komt meteen de tweede grote heer uit het Baskische wielrennen naar voren, Mikel Landa. Sinds vorig jaar is Landa een van de drijvende krachten achter de Fundacion Euskadi. Deze opleidingsploeg reed een aantal jaar rond in het Baskische amateurcircuit, maar sinds vorig jaar is men terug op continentaal niveau. Na twee jaar op continentaal niveau gaat men nu de stap zetten naar het procontinentale niveau. Hoewel er geruchten waren dat de Fundacion en Murias gingen fuseren, is daar geen sprake van. De ploegen gaan naast elkaar bestaan, iets wat gedoemd lijkt om te mislukken. Er is weinig ruimte voor twee Baskische ploegen. Dat merk je nu al, aangezien minstens drie renners van Euskadi-Murias worden gelinkt aan de Fundacion. Aristi, Bravo en Iturria zouden de overstap gaan maken, wordt her en der gefluisterd.

Het wordt interessant om te zien hoe zich dit in de toekomst gaat ontwikkelen. De toekomst van Euskadi-Murias schijnt volgend jaar nog geen probleem te zijn, in 2020 zou de ploeg nog door moeten gaan. Daarna wordt het misschien een ander verhaal, zeker als men noodgedwongen naar niet-Baskische renners op zoek moet. De toekomst van Fundacion Euskadi ziet er dan weer rooskleurig uit. Met een groot talent als Unai Cuadrado in de gelederen en de steun van Landa kan de ploeg wel even vooruit. De Baskische overheid en grote sponsoren als Orbea en Etxeondo lijken vooral veel vertrouwen te hebben in de Fundacion, de financiële toekomst van de ploeg is dus gewaarborgd. Slimme zet ook natuurlijk om in het oranje te gaan rijden, daar worden de Basken spontaan enthousiast van.



Buiten deze Baskische ploegen hebben we ook nog semi-Baskische ploegen als Movistar en Caja Rural. Komen allebei uit Pamplona, dus dan ben je gewoon Baskisch natuurlijk. Qua renners valt dat redelijk tegen, al komt Caja met Aranburu, Lastra, Irisarri, Amezqueta en Aberasturi toch aan vijf Basken. Aranburu zou dan weer vertrekken naar Astana, maar in zijn plaats wordt Lazkano dan weer overgeheveld. Over Movistar zullen we het verder maar niet hebben, al hebben ze wel net met Iñigo Elosegui het grootste Baskische talent uit het amateurcircuit aangetrokken.

Basken in de World Tour:
Pello Bilbao (Astana) -> Bahrain
Jonathan Castroviejo (Ineos)
Imanol Erviti (Movistar)
Omar Fraile (Astana)
Gorka Izagirre (Astana)
Ion Izagirre (Astana)
Mikel Landa (Movistar) -> Bahrain
Mikel Nieve (Mitchelton-Scott)
Víctor de la Parte (CCC)

Kenny Elissonde schijnt ook ergens ver weg Baskische roots te hebben, we noemen hem maar voor de volledigheid.



Een niveau lager treffen we aan:
Jon Aberasturi (Caja Rural)
Julen Amezqueta (Caja Rural)
Alex Aranburu (Caja Rural)
Mikel Aristi (Euskadi-Murias)
Aritz Bagües (Euskadi-Murias)
Ander Barrenetxea (Euskadi-Murias)
Cyril Barthe (Euskadi-Murias)
Urko Berrade. (Euskadi Murias)
Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias)
Garikoitz Bravo (Euskadi-Murias)
Loïc Chetout (Cofidis)
Jon Irisarri (Caja Rural)
Julen Irizar (Euskadi-Murias)
Mikel Iturria (Euskadi-Murias)
Jonathan Lastra (Caja Rural)
Sergio Rodríguez (Euskadi-Murias)
Óscar Rodríguez (Euskadi-Murias)
Enrique Sanz (Euskadi-Murias)
Romain Sicard (Total Direct Energie)
Gotzon Udondo (Euskadi-Murias)



Op het continentale niveau rijden er ook nog wat Basken rond, maar de meest interessante figuren zie je bij de Fundacion. Te weten:
Mikel Alonso
Jokin Aranburu
Ibai Azurmendi
Iker Ballarin (stagiair)
Unai Cuadrado
Asier Etxeberria (stagiair)
Peio Goikoetxea
Txomin Juaristi
Diego Lopez Fuentes
Gotzon Martin

Daarnaast heb je ook nog iemand als Oskar Malatsetxebarria bij een of andere ploeg uit Paraguay, maar die kan er geen reet van. Verder heb je ook nog de 37-jarige Mikel Ugarte bij Guerciotti - Kiwi Atlántico, een ploeg uit Equatoriaal-Guinea. Nee, daar hebben we verder niet veel aan. Weet je wie we ook nog hebben? Xuban Errazkin. Die staat nog steeds onder contract bij een Portugese ploeg, al heeft hij sinds zijn salbutamolaffaire geen koers meer gereden. Altijd tegen Xuban. Josu Zabala is ook nog ergens in Portugal actief, tja.

Buiten het profwielrennen hebben we ook nog het altijd interessante Baskische amateurcircuit. De bakermat van het Spaanse wielrennen, daar waar alle toekomstige kampioenen gevormd worden. In dit circuit treffen we ploegen aan als Lizarte, de opleidingsploeg van Movistar. Lizarte wordt volgend jaar overigens continentaal, een stap die ik alleen maar kan toejuichen. Het is extra lovenswaardig dat ze ook doorgaan met hun amateurploeg, voor het Spaanse wielrennen alleen maar beter. De satellietploeg van Fundacion Euskadi luistert dan weer naar de naam Laboral Kutxa. De twee stagiairs van de Fundacion komen hier vandaan, daarnaast hebben ze met Unai Iribar nog een jongen die ver gaat komen. Daarnaast hebben we natuurlijk de amateurploeg van Caja Rural, waar ook meerdere goede talenten worden opgeleid. De laatste is Oier Lazkano, die dit jaar zo'n beetje alles heeft gewonnen en volgend jaar de overstap maakt naar de profs. Eind dit jaar gaat hij alvast stage lopen, niks mis mee. Buiten dat hebben we nog wat kleinere ploegen, zoals Eiser-Hirumet, Grupo Eulen, Baque-Ideus-BH-Team (een voortzetting van het historische Cafés Baque), Aiarabike-Trek-Electroalavesa, Eibar Energia Hiria-Debabarrena en ga zo maar door. Uitslagen van de koersen in het fantastische Baskenland zijn uiteraard te volgen via firstcycling.com, maar ook de website van de Baskische wielerfederatie is altijd een uitstekende bron van informatie. Op basis van de algemene klassementen van de Torneo Lehendakari en de Torneo Euskaldun zien we bepaalde renners vaak van voren verschijnen.

Zo steelt Iker Ballarin de show, naast Unai Iribar, Oier Ibarguren, Jon Agirre en Carlos Ruiz. Allemaal Basken die we nauwlettend in de gaten moeten houden. Ballarin gaat waarschijnlijk na zijn stage wel een contract krijgen bij de Fundacion, voor de andere jongens is het nog even afwachten. Jon Agirre rijdt momenteel de Tour de l'Avenir, hij staat er ook wel redelijk goed op. Een paar jongere klanten die we in de gaten moeten houden zijn Jon Barrenetxea, Josu Exteberria en Jokin Murguialday (de zoon van voormalig prof Javier Murguialday). Daarnaast ben ik een fan van Iñigo Gonzalez, maar merkwaardig genoeg rijdt hij dit jaar bijna geen wedstrijden in het Baskenland.



We hebben natuurlijk ook nog de junioren! Lastiger te volgen, maar ook hier biedt de Baskische federatie een klein beetje uitkomst. De Torneo Euskal Herria is een competitie met liefst zes wedstrijden georganiseerd door de federatie. Op basis van die zes wedstrijden blijkt dat de volgende jonge Basken aardig kunnen fietsen: Mikel Retegi, Aitor Alberdi, Gaizka Ansola, Diego Uriarte, Iker Barandiaran, Igor Arrieta, Julen Aranzabal, Mikel Agirrebeitia en Julen Arriola-Bengoa. Dit zegt niet alles, want het zijn dus maar zes wedstrijden. Een van de meest fantastische websites van het internet was http://lacanteradelciclismo.blogspot.com/. Helaas is deze site ondertussen gesneuveld, omdat de enthousiasteling achter deze site een nieuwe baan heeft. Schande. Toch kunnen we nog wat resultaten van dit jaar meepakken en dan zien we dat jonge gasten als Xabier Isasa, Iñaki Diaz, Enekoitz Azparren en Lander Lartitegi ook een eervolle vermelding verdienen. In de toekomst moet ik wel op zoek naar een nieuwe site, dat is spijtig.

Eén junior is dit jaar in het bijzonder opgevallen, dat is Igor Arrieta. De naam moet belletjes doen rinkelen. Igor Arrieta is de zoon van José Luis Arrieta, de oud-renner en tegenwoordig ploegleider van Movistar. Igor is van zes december 2002. Als hij een maand later was geboren was hij nu nog niet eens junior, maar nieuweling. Hij fietst tegen gasten die veel ouder zijn, maar komt desondanks vaak bovendrijven. Niet alleen in het Baskenland, ook daarbuiten. In Gent-Wevelgem voor junioren werd hij bijvoorbeeld tiende, niet slecht voor een Bask. Recent werden de Spaanse kampioenschappen voor junioren verreden en hij werd twee keer tweede. De tijdrit werd alleen sneller afgewerkt door het supertalent Carlos Rodriguez, die in de belangstelling staat van Ineos. Tijdens de wegrit moest hij alleen Juan Ayuso, dat andere supertalent, voor laten gaan. Na het pensioen van Igor Anton heb ik eindelijk een andere Igor gevonden. Hij doet ook nog eens aan veldrijden, wat wil een mens nog meer?



Oja, er zijn ook nog fietsende vrouwen in het Baskenland. Wat te denken van de piepkleine en angstaanjagend magere Eider Merino, die het niet leuk vindt als je over de positieve test van haar broer Igor begint. We kunnen het beter hebben over Lourdes Oyarbide, die ondanks gebrek aan talent wel het aanzien waard is. Buiten dat hebben we ook nog Ane Santesteban en... Enara Lopez! Wie? Nou, de vriendin van Xuban Errazkin. Al komt Xuban op haar socials niet echt meer in beeld sinds zijn positieve test, gek is dat toch altijd. Enfin, Enara gaat volgend jaar rijden voor Casa Dorada Women Cycling, de nieuwe ploeg van niemand minder dan Iñigo Cuesta! Dat lijkt me voorlopig wel voldoende informatie. Lourdes drinkt een biertje op dit topic, topvrouw.



Tevens, opdat wij niet vergeten:


Agur!
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  donderdag 22 augustus 2019 @ 09:31:27 #2
241690 kibo
Semper Fidelis
pi_188568660
Mooie opening ^O^ en leuk topic ( voor de liefhebber dan ...)
Krijgen we ook nog dagelijks een Basken prognose?
  donderdag 22 augustus 2019 @ 09:35:36 #3
260796 DecoAoreste
aka Aleimon Thimble
pi_188568708
Baskisch is een fascinerende taal omdat het verwant is aan geen enkele andere taal.
  Moderator donderdag 22 augustus 2019 @ 22:07:30 #4
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_188580416
De Basken denken met mij mee, ik kan gelijk het topic van een update voorzien.

Na een tweede plaats tijdens de eerste rit van de Tour de Limousin wist Mikel Aristi vandaag te winnen, jawel! Nadat hij eerder al een rit in de Volta won trekt hij nu zijn hoogvorm door in Frankrijk. Het maakt het extra frappant dat hij niet aan de start staat in de Vuelta, met deze benen en het gebrek aan concurrentie had hij misschien wel een aantal keer hoog kunnen eindigen. Al hoort daar de kanttekening bij dat Aristi de rest van het jaar vooral vaak een DNF achter zijn naam had staan, misschien was de beslissing al eerder genomen.



In de Tour de l'Avenir ging het vandaag voor het eerst echt bergop en hoewel de Baskische selectie weinig pure klimmers herbergt waren de resultaten toch best behoorlijk. Urko Berrade, die recent 18e werd in de Volta, is nog steeds in vorm. Hij eindigde als negende, in de groep met Foss en de rest. Iñigo Elosegui en Jon Agirre moesten richting het eind afhaken, maar wisten toch nog 17e en 23e te worden. Helemaal niet slecht, vooral niet voor Elosegui. Geen pure klimmer, heeft er ook totaal niet het postuur voor. Agirre is dan wel weer meer een klimmer, vooral omdat hij nogal klein is. Iñigo moet wel even een nieuwe bril kopen, dit lasmontuurtje kan echt niet.



In het Baskische amateurcircuit werd vandaag San Bartolomé Saria-Zegama afgewerkt. Asier Etxeberria won deze wedstrijd, een renner van Laboral Kutxa. Dat is zoals in de OP te lezen valt de satellietploeg van Fundacion Euskadi. Etxeberria won met meer dan een minuut voorsprong op de nummer twee, het was pas zijn eerste overwinning van het jaar. De rest van het jaar viel hij vooral op door zijn regelmaat, daarom kreeg hij ook een stagecontract aangeboden bij Fundacion Euskadi. Met een overwinning op zak kan hij daar volgend jaar misschien wel prof worden, zou mooi zijn. Goede Colombiaantjes als Juan Fernando Calle en Nicolas Saenz reed hij op minuten, deze jongen kan er dus wel wat van. Een klimmer, zoals het hoort.

Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  donderdag 22 augustus 2019 @ 22:22:05 #5
351614 ijs_beer
ijskoud de lekkerste
pi_188580838
Tvp.

Basken. _O_
Euskatel _O_
Athletic Bilbao _O_
Op donderdag 15 juni 2017 16:53 schreef Cyan9 het volgende:
IJsbeer is inderdaad officieel cute. :D
Op donderdag 30 juli 2020 16:27 schreef Guanabana het volgende:Houdt @:ijs_beer een beetje van ouder? En dan niet 40 jaar ouder, maar laten we zeggen bijvoorbeeld, iets van 5 jaar ouder?
pi_188581260
Aristi heeft nog geen contract voor volgend jaar (?). Vermoeden van.
  Moderator donderdag 22 augustus 2019 @ 22:44:45 #7
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_188581390
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:38 schreef wimderon het volgende:
Aristi heeft nog geen contract voor volgend jaar (?). Vermoeden van.
Wordt gelinkt aan Fundacion Euskadi. Voor wat het waard is.



Bizkarra heeft een erg snel kapsel en een gebalde vuist. Dat wordt een doorslaand succes in de Vuelta. Oscar vindt het klassement muy complicado, daarom gaat hij in principe voor dagsucces.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  Moderator vrijdag 23 augustus 2019 @ 23:35:22 #8
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_188595938
Een dagelijkse update is waarschijnlijk wat teveel van het goede, maar ach, vandaag kan er nog wel eentje af.

In de Tour de Limousin werd Aristi vandaag 14e, het was net iets te lastig. In de ultrakorte rit van de Tour de l'Avenir deden mijn Baskische vrienden hun stinkende best. De kleine Agirre liet zien een echte klimmer te zijn, hij kwam als zevende boven. Iñigo Elosegui had er met zijn logge lijf wat meer moeite mee, maar wist toch 13e te worden. Urko Berrade moet het minder van dit soort werk hebben, al vind ik een 16e plaats nog steeds heel behoorlijk. Dat Oier Lazkano de top 30 wist te halen vind ik een meevaller, er zit wel toekomst in bij die jongen.

In het Baskische amateurcircuit werd dan weer de wedstrijd Memorial Etxaniz-Elgoibar verreden. Deze wedstrijd werd niet gewonnen door een Bask, maar wel door een jongen die ik zonder enige twijfel aan jullie moet voorstellen. Francisco "Kiko" Galvan, een bijzondere jongen. Tunnels zo groot als een daadwerkelijke tunnel, van onder tot boven onder de tatoeages en een modieuze roze bril. Een type Barbero, zou je kunnen zeggen. Vooral snel, maar komt ook aardig over een heuvel. Hij rijdt voor Lizarte en het is vooral zijn constante presteren waardoor hij opvalt. Bijna altijd aanwezig, maar winnen lukte niet echt. Vandaag lukte het wel een keer, hij kwam zowaar solo aan. Lizarte wordt volgend jaar een continentale ploeg en het ligt in de lijn der verwachting dat hij voor die continentale ploeg gaat rijden. We gaan de tatoeages van Kiko dus in de toekomst van dichtbij kunnen bewonderen. Een topper zal het nooit worden, maar toch onthouden die naam.


Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  Moderator dinsdag 3 september 2019 @ 14:21:27 #9
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_188770631
quote:
Euskadi-Murias is dit jaar voor het tweede achtereenvolgende seizoen actief op Pro Continentaal niveau, maar het is onzeker of de ploeg volgend jaar nog in het peloton actief zal zijn. AS schrijft dat het team nog zoekt naar manieren om de ploeg een vervolg te kunnen geven.

De Spaanse sportkrant schrijft dat de financiële situatie van het team iets beter is dan een maand geleden. Toch krijgen renners van de Baskische wielerploeg de vrijheid om te spreken met andere teams omdat continuïteit nog niet kan worden gegarandeerd. Er zijn namelijk nog altijd onderhandelingen gaande. Er was in het verleden sprake van een fusie met Fundacion Euskadi, maar dit zou niet langer tot de mogelijkheden behoren.

Óscar Rodríguez bezorgde de ploeg afgelopen seizoen het grootste succes in haar bestaan. Hij won toen namelijk een Vuelta-rit met aankomst op La Camperona. Ook is de ploeg actief in de Ronde van Spanje. Dit jaar is Enrique Sanz de veelwinnaar van de ploeg, hij mocht al vijf keer juichen. Mikel Aristi boekte twee succesjes en Héctor Sáez mocht een overwinning op zijn palmares bijschrijven.
Sjon Odriozola heeft een groot probleem.

Zoals ik eerder al heb gemeld heeft Odriozola vooral het probleem dat twee van de belangrijke sponsoren (de Baskische overheid en Orbea) meer zien in het project van Landa. Nu de ploeg van Landa een stapje omhoog gaat doen zal de financiële ondersteuning van het project Murias op een lager pitje komen te staan. Daardoor ontstaan er direct financiële problemen voor Murias, er is dus behoefte aan een extra sponsor. Die zoektocht gaat blijkbaar nog niet echt fantastisch. Ligt ook een beetje aan de eisen van Odriozola, want volgens AS is hij op zoek naar een sponsor die meteen voor drie jaar of zelfs nog langer wil instappen. Murias zelf kan voorlopig alleen nog maar zekerheid geven voor 2020, dus ook dat ligt nog moeilijk.

Viel te verwachten dat er gedoe ding komen, twee Baskische ploegen op procontinentaal niveau is ook wat teveel van het goede. Zou alleen wel zonde zijn als het project van Odriozola eindigt, want hij heeft het de afgelopen jaren toch behoorlijk goed gedaan. Met een ploeg begonnen toen het Baskische wielrennen op z'n gat lag en van die ploeg langzaam een respectabel team weten te maken. Langzaam, stapje voor stapje. Renners als Alex Aranburu, Oscar Rodriguez een kans gegeven. Gevallen talenten als Aberasturi en Prades opgepikt en opgepoetst, keurig werk geleverd eigenlijk. Maarja, tegen de naam van Landa kan Odriozola niet opboksen. Een ongelijke strijd.

Zelfs als de sponsoring nog rondkomt heeft de ploeg een probleem, want de meeste renners zijn al om zich heen aan het kijken. Van de huidige kern van 20 worden er al acht gelinkt aan andere ploegen, dat wat overblijft heeft weinig talent.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  Moderator woensdag 4 september 2019 @ 18:53:39 #10
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_188789780
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  Moderator woensdag 4 september 2019 @ 19:34:15 #11
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_188790386
Mooi _O_
  donderdag 5 september 2019 @ 13:19:54 #12
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_188799696
quote:
Binnen vijftien tot twintig dagen komt Euskadi-Murias met goed nieuws over de toekomst. Dat zei teammanager Jon Odriozola voor de start van de elfde Vuelta-etappe naar Urdax-Dantxarinea, die door zijn renner Mikel Iturria werd gewonnen.


Euskadi-Murias is voor het tweede achtereenvolgende seizoen actief op Procontinentaal niveau, maar of er een derde komt was ongewis meldden Spaanse media eerder deze week. De financiële situatie van het team zou weliswaar iets beter zijn dan een maand geleden, maar toch kregen de renners van de ploeg de vrijheid om te spreken met andere teams omdat continuïteit nog niet kon worden gegarandeerd.

Enkele dagen later benadrukt teambaas Jon Odriozola tegenover Cyclingnews dat de ploeg niet de handdoek gooit, ook al erkent hij dat het ‘extreem ergerlijk’ is dat hij nog geen nieuwe sponsor kon aankondigen voor 2020. “Het is jammer dat we in deze situatie terecht zijn gekomen na zo hard te hebben gewerkt en na zoveel goede resultaten. Binnen vijftien tot twintig dagen verwacht ik goed nieuws over een toekomstige sponsor. Recente gesprekken gaan de goede kant op.”

Toch blijft hij voorzichtig, hij weet dat deze situatie veel mensen aangaat. “Niet alleen de renners, maar ook de staf. Daarom zeggen we niets totdat alles in kannen en kruiken is. Ik werk er hard aan om de toekomst van dit project zeker te stellen. We zijn een Procontinentale ploeg en rijden de Vuelta voor het tweede jaar op rij. Er wordt gezegd dat meer samenwerking beter is, maar het lijkt erop dat we kunnen doorgaan met sponsors die ons ondersteunen.”

Wielerflits.
pi_188910643
Wielrennen is in Baskenland een volkssport. Wat was de positie van het Baskische wielrennen tijdens Franco (met name jaren '60 en '70) en de jaren daarna toen de strijd van de ETA op z'n hoogtepunt was? Werd de regio door de Ronde van Spanje veelal genegeerd of juist wel bezocht als teken van 'Spanje heerst over Baskenland', of was politiek in het wielrennen geen groot thema?
  Moderator donderdag 12 september 2019 @ 19:45:34 #14
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_188915665
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2019 14:32 schreef TargaFlorio het volgende:
Wielrennen is in Baskenland een volkssport. Wat was de positie van het Baskische wielrennen tijdens Franco (met name jaren '60 en '70) en de jaren daarna toen de strijd van de ETA op z'n hoogtepunt was? Werd de regio door de Ronde van Spanje veelal genegeerd of juist wel bezocht als teken van 'Spanje heerst over Baskenland', of was politiek in het wielrennen geen groot thema?
quote:
In 2011 kwam de Vuelta na een afwezigheid van meer dan dertig jaar voor het eerst weer terug in Baskenland. Sindsdien koerst de ronde prominent door deze ooit zo roerige regio. Hoe zit dat nu met de Vuelta en het Baskenland? Een korte geschiedenis.

In 1955 nam de Baskische krant El Correo Español-El Pueblo Vasco de organisatie van de Vuelta op zich. Op dat moment moet er een golf van trots door het Baskenland zijn gegaan. Voortaan was Bilbao de belangrijkste stad van de Spaanse wielerwereld. Er kon een lange neus naar Franco worden gemaakt. De verstandhouding tussen de Basken en Madrid was onder Franco tot onder het nulpunt gezakt. Tijdens de Tweede Spaanse Republiek had het Baskenland nog een grote mate van zelfbestuur gehad. Hier kwam abrupt een einde aan toen Franco als overwinnaar uit de Spaanse Burgeroorlog tevoorschijn kwam. In plaats van autonomie volgde onderdrukking en achterstelling van de regio. Daarom werd in 1959 de Euskadi Ta Askatasuna, Baskenland en Vrijheid, afgekort ETA, opgericht. Met betogingen en gewelddadige acties werd vanaf dat moment gestreden voor een onafhankelijk Baskenland. Een internationale wielerwedstrijd zou een dankbaar podium blijken om in de publiciteit te komen.

Eerste bom onder de ronde
In 1968 liet de ETA voor het eerst van zich horen tijdens de de 15e etappe van de Vuelta. Op weg van Vitoria naar Pamplona ontplofte op zestig kilometer van de finish, op de flanken van de Col de Urbasa een bom. Vlak nadat de Bask Juan María Uribezubia de plek was gepasseerd werd er een gat van een tachtig centimeter diep en een meter in doorsnee in het wegdek geslagen. Het hele peloton dat ruim twee minuten later langskwam, moest in de remmen. Na een oponthoud van bijna een half uur werd besloten de wedstrijd te annuleren en als niet gereden te beschouwen. De volgende dag ging het peloton onder zware bewaking van Pamplona naar San Sebastian. Toch slaagden betogers erin om op het Franse deel van de etappe honderden spijkers op de weg te strooien. Spaanse en Franse agenten slaagden er ternauwernood in met takken de spijkers van de weg te vegen. Alleen enkele volgauto’s kregen een lekke band.

Onder vuur
Negen jaar later was het weer raak. Franco was bijna twee jaar dood, maar de beloofde veranderingen gingen de Basken te langzaam. In alle steden in het Baskenland was het in mei 1977 al dagen onrustig. Bij confrontaties met de politie waren in een kleine week tijd vijf doden gevallen. Aan de finish van de voorlaatste etappe van de Vuelta, in Urkiola, braken eveneens rellen uit. In de daarop volgende paniek vuurde de oproerpolitie ook rubberkogels af op de wielrenners en de toeschouwers. Gelukkig zonder ernstige gevolgen. Wel werd besloten dat de laatste etappe niet, zoals al vijf jaar traditie was, in San Sebastian zou eindigen. De finish van de Ronde van Spanje van 1977 werd verplaatst naar Mirando de Ebro, vlakbij Burgos.

Bijna ontploft
In 1978 viel het slot van de Vuelta wederom in het water. De laatste etappe was voor de gelegenheid in twee stukken geknipt. Een etappe van 148 kilometer van Amurrio naar San Sebastian en een tijdrit door San Sebastian. Na vijftig kilometer fietsen in de ochtendetappe was bij het plaatsje Durango de weg bezaaid met spijkers, draadnagels en planken. Doorrijden was onmogelijk. De organisatoren besloten het gedeelte tussen Durango en Zarauz te neutraliseren en alleen de laatste 34 kilometer nog te laten rijden. Toen die middag de meeste Spaanse niet-Baskische wielrenners en ook de uiteindelijke winnaar Bernard Hinault zand in het gezicht werd gegooid, besloten de organisatoren die etappe zelfs helemaal te schrappen. Twee rondes achter elkaar was de ETA erin geslaagd de Vuelta te hinderen. Voor El Correo Español-El Pueblo Vasco het sein om met de organisatie te stoppen. Even leek het lot van de derde grote internationale ronde hiermee bezegeld. Gelukkig kwam in in het bedrijf Unipublic een opvolger. Om verdere problemen te voorkomen besloot de nieuwe organisatie voorlopig het Baskenland links te laten liggen. Tot 2011 dus…
https://www.touretappe.nl(...)oerige-geschiedenis/
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  Moderator zondag 15 september 2019 @ 16:50:43 #16
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_188958807
Elosegui wint de laatste wedstrijd van de Torneo Euskaldun. ^O^



Juan Fernando Calle werd na een overwinning gisteren vandaag tweede. @Koffieplanter
De uitslag van gisteren was wel een aardige, veel mooie jongens vooraan.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Overigens ook nog wel een leuk nieuwtje in de categorie humor om te lachen. Lizarte wordt volgend jaar een continentale ploeg, maar om dat te bereiken hadden ze een nieuwe sponsor nodig. Die is gevonden, en wat voor een.


quote:
“ Kern Pharma is een toonaangevend farmaceutisch laboratorium in generieke geneesmiddelen. We zijn een bedrijf dat bestaat uit mensen die zich inzetten en graag willen verbeteren, waarden die we delen met de sport, ”legt Manuel Garrido , CEO van Kern Pharma, uit . “ We zijn ook een laboratorium in de buurt en met dit nieuwe team willen we dicht bij alle fiets- en sportfans in het algemeen zijn, omdat sport gezondheid is en ons doel is om voor het welzijn van mensen te zorgen. We zijn ook een jong laboratorium, dat toegewijd is aan talent en teamwerk, net zoals dit nieuwe wielerteam zal doen waarmee we veel successen hopen te behalen . ”
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
pi_188959486
Goede sponsor :D
  Moderator dinsdag 17 september 2019 @ 13:59:50 #18
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_188990000
De nieuwe sponsor van Euskadi-Murias zou binnenkort aangekondigd moeten worden. Ploeg gaat dan dus toch door, al zal de samenstelling ernstig gaan veranderen. Meeste renners hebben in een eerder stadium al eieren voor hun geld gekozen, het zal niet makkelijk worden om dat verlies aan kwaliteit op te vangen. In ieder geval wel mooi dat het project blijft bestaan, zeker na zo'n mooie Vuelta.

El Euskadi-Murias, a un paso de confirmar su continuidad
quote:
La enorme victoria del urnietarra Mikel Iturria (Euskadi-Murias) en la etapa de Urdax fue el último empujón que necesitaba el equipo de Jon Odriozola para asegurarse su continuidad en el pelotón, dentro de la categoría Continental Profesional.
Iturria bedankt!

Volgend jaar dus weer kans op dit soort beelden:



Tevens zou binnenkort ook de bevestiging moeten komen dat de Fundacion Euskadi definitief een procontinentale ploeg wordt.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  Moderator zondag 22 september 2019 @ 23:27:03 #19
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_189080517
Vandaag werd de laatste wedstrijd in het Baskische amateurcircuit verreden, het seizoen van de amateurs zit er altijd vrij vroeg op. Vorige week werd de laatste wedstrijd van de Torneo Euskaldun afgewerkt, deze week sloten we de Torneo Lehendakari af. In Zaldibia won mooie jongen Unai Iribar een sprintje bergop voor een of andere Fransoos en ploeggenoot Iker Ballarin. Iker reed in een afwijkende trui omdat hij de leider was in de Torneo Lehendakari, logischerwijs schrijft hij dus ook het eindklassement op zijn naam.



Unai Iribar is een van de grotere talenten in het circuit, samen met Lazkano. Hij fietst voor Laboral Kutxa, de ploeg die dus gelinkt is aan de Fundacion. Ik hoop dat hij ook meteen wordt meegenomen naar die ploeg, lijkt ondertussen wel toe te zijn aan een stap hogerop. Al dacht ik dat bij Lazkano ook, maar die noteert momenteel vrolijke allerlei DNF's in de Italiaanse koersjes namens Caja Rural. De overstap valt blijkbaar niet mee.

Enfin, verder wacht ik nog steeds op sponsor- en transfernieuws. Het enige nieuwtje is blijkbaar dat Iturria bevestigd heeft dat hij volgend jaar voor een andere ploeg gaat rijden. Werd al een tijd in verband gebracht met de Fundacion, dus dat zal dan wel waar zijn.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  Moderator maandag 30 september 2019 @ 14:28:54 #20
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_189191470
De TT klopt niet altijd, vandaag is er vooral Baskisch anti-genot.

quote:
Euskadi Murias: comunicado oficial
30-09-2019
Euskadi – Murias, a través del presente comunicado, quiere oficializar la no continuidad del equipo ciclista la próxima temporada.

Hace 5 años el equipo Euskadi – Murias surgió con el objetivo de colaborar en el resurgimiento del ciclismo vasco, durante los 3 primeros años en categoría continental y los dos últimos en categoría continental profesional. Desde un primer momento este proyecto pretendió desarrollar un ciclismo de cantera con un modelo de excelencia deportiva y organizativa. Nuestro anhelo siempre fue dar oportunidad a los chicos y chicas vascos de participar en las cotas más altas posibles del ciclismo mundial.

El éxito obtenido nos ha obligado permanentemente a crecer y ante la imposibilidad de seguir creciendo con nuestros propios medios, nos vemos abocados a hacernos a un lado en este momento.

Hoy podemos confirmar oficialmente que el equipo Euskadi – Murias no continuará la próxima temporada. El resumen de estos años es de enorme satisfacción. Los resultados deportivos obtenidos y el espíritu creado dentro del equipo, tanto por los diferentes deportistas que han estado con nosotros durante estos años, como por el staff técnico han hecho que el resultado haya sido de matrícula de honor.

Queremos agradecer sobremanera la ilusión con la que los aficionados al ciclismo vascos y mundiales nos han recibido en cada una de las carreras en las que hemos participado. Creemos que hemos conseguido llevar el nombre de Euskadi por todas las carreteras del mundo y estamos convencidos que ello habrá sido en beneficio de todos los vascos y vascas.

Eskerrik asko denoi!

Euskadi-Murias
Vertaling: Euskadi-Murias houdt na vijf jaar op te bestaan. Gezien de recente prestaties was er behoefte om door te groeien, vandaar dat men op zoek ging naar een nieuwe sponsor. Die werd niet gevonden. Toen heeft men geprobeerd meer geld los te peuteren bij huidige sponsor Murias, en dat leek in eerste instantie wel te lukken. Murias zou 30% meer gaan betalen. Totdat Murias met het bericht kwam dat ze die belofte toch niet waar konden maken. Nu is het te laat en wordt de stekker uit de ploeg getrokken.

Eeuwig zonde, want Euskadi-Murias is begonnen op het moment dat het Baskische wielrennen op haar gat lag. Mede dankzij deze ploeg is het niveau van het Baskische wielrennen weer gestegen. De afgelopen twee jaar was de ploeg procontinentaal en de prestaties waren meer dan behoorlijk. Twee keer de Vuelta gereden, twee keer een rit gewonnen. Jonge talenten een kans gegeven, zoals Aranburu en Rodriguez. Andere jongens die al wat ouder waren opgepikt uit de anonimiteit, zoals Bizkarra en Aberasturi. Perfect werk geleverd, met bescheiden middelen. En nu is het voorbij. Buitengewoon onterecht, maar ook dat is wielrennen.

Wel weer een nieuwe klap voor het Baskische wielrennen. Het leek even heel mooi te zijn, met de opkomst van Euskadi-Murias en de Fundacion Euskadi, nu blijft alleen de Fundacion over. Die ploeg wordt als het goed is procontinentaal en gaat dus Murias als het ware vervangen. Per saldo ga je er alleen wel op achteruit, want waar je eerst een procontinentale en continentale ploeg had blijft er nu dus maar een over. Per saldo krijgen minder Baskische renners een kans om prof te worden, en dat is gewoon heel erg vervelend. Vooral omdat de geluiden voorlopig zijn dat de Fundacion voor een vrij minimalistische invulling gaat. Ze gaan blijkbaar zo ongeveer al hun huidige renners houden, op de Wit-Rus na. Dat vullen ze aan met een stagiair en vijf renners van Murias en dan zou het al klaar kunnen zijn. Ik word hier niet vrolijk van.

Al is het ook weer zo dat het voor Murias linksom of rechtsom een moeilijk verhaal was geworden. Blijkbaar was Ruben Fernandez in beeld om de eerste aanwinst te worden, als Murias met het geld over de brug was gekomen. Dat was ook niet direct een naam geweest om warm van te worden, en geen Bask. Denk dat het Baskische gehalte sowieso achteruit was gegaan, vooral omdat er al minstens zes Basken ergens anders hadden getekend.

Een soort van overzicht, met wat nu bekend is:
ARISTI Mikel -> Gaat naar de Fundacion.
BAGÜES Aritz -> Dat zal pensioen worden.
BARCELÓ Fernando -> Movistar? Arkea? Vindt wel een ploeg.
BARRENETXEA Ander -> Pensioen, gok ik zo.
BARTHE Cyril -> Zou naar de WT kunnen, volgens de geruchten. FDJ en Total Direct Energie zijn genoemd, komt vast wel goed voor hem.
BERRADE Urko -> Onbekend, lijkt me voor vrij veel ploegen wel interessant.
BIZKARRA Mikel -> Gaat naar de Fundacion.
BRAVO Garikoitz -> Gaat naar de Fundacion.
GONZÁLEZ Mario -> Terug naar Portugal, gok ik zo
INTXAUSTI Beñat -> Kan me niet voorstellen dat hij blijft fietsen, dit wordt een pensioen.
IRIZAR Julen -> Gaat naar de Fundacion, de mazzelpik.
ITURRIA Mikel -> Gaat naar de Fundacion.
LÓPEZ-CÓZAR Juan Antonio -> Heeft wel wat potentie, kan misschien nog wel een ploeg vinden.
RODRÍGUEZ Sergio -> Ik zou inzetten op pensioen.
RODRÍGUEZ Óscar -> Astana waarschijnlijk, we wachten nog op de bevestiging
SÁEZ Héctor -> Geen geruchten, gaat na zijn behoorlijk goede jaar vast wel wat vinden
SAMITIER Sergio -> Werd ooit gelinkt aan Movistar, maar heeft ook het 'probleem' dat hij bij Acquadro zit. Zou wel een ploeg moeten vinden.
SANZ Enrique -> Kike vindt wel een ploeg, maar nog onduidelijk welke.
UDONDO Gotzon -> Een matige knecht, ondanks zijn vrij jonge leeftijd zou ik inzetten op pensioen.
VIEJO José Daniel -> Jonge sprinter die niet echt heeft weten te imponeren, ik zie hem weer terug naar de amateurs gaan, of misschien een ploegje in Portugal.

Meeste jongens gaan dus wel een plek vinden, en degene die geen plek vinden zijn sowieso niet zo goed. Desalniettemin, zonde, eeuwig zonde. Denk dat we vooral naar Landa moeten kijken als schuldige voor dit debacle. De man die het Baskische wielrennen eigenhandig zou gaan redden draait de hele boel nu vooral de nek om. Als Mikel inderdaad voor een ploeg met hooguit 16 renners gaat en daarin figuren als Goikoetxea en Soto dan is het een beunhaas eerste klas.

Ik had er al eerder voor gewaarschuwd, maar als dan uiteindelijk het gevreesde bericht komt is het toch echt een enorme teleurstelling. Zeker als je dan hoort dat die vreselijk matige ploeg van Burgos wel blijft bestaan en dat de lokale overheid wél meer wil investeren. Wreed, enorm wreed.

Gelukkig hebben we de foto's nog.

Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  Moderator maandag 30 september 2019 @ 14:50:09 #21
362868 crew  Slobeend
of all places
pi_189191843
Duidelijk maar waarom draait Landa de boel de nek om?
  Moderator maandag 30 september 2019 @ 14:59:33 #22
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_189191979
quote:
1s.gif Op maandag 30 september 2019 14:50 schreef Slobeend het volgende:
Duidelijk maar waarom draait Landa de boel de nek om?
Omdat beide ploegen worden gesponsord door Orbea en de Baskische overheid. Deze sponsoren zien alleen meer in het project van Landa. Dus is de financiële bijdrage richting Landa gestegen, terwijl Odriozola juist op minder geld kon rekenen. En daardoor moest Odriozola dus op zoek naar andere sponsoren, of hij moest meer geld van Murias zien te krijgen. Allebei niet gelukt.

Als Landa geen stap omhoog zet had de Baskische overheid Murias kunnen blijven steunen en waren beide ploegen dus blijven bestaan, maar Landa wil uiteindelijk heel graag met zijn eigen ploeg richting de World Tour. In zekere zin is Landa dus de veroorzaker van deze problemen, al ligt het natuurlijk wel wat genuanceerder dan dat.

Je moet ook niet vergeten dat Odriozola een tijdje heeft geprobeerd om beide ploegen te laten fuseren, omdat hij deze problemen van ver zag aankomen. Landa wilde die fusie uiteindelijk niet.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
pi_189192565
De altijd vervelende Landa.
  maandag 30 september 2019 @ 16:13:42 #24
260796 DecoAoreste
aka Aleimon Thimble
pi_189193018
Is Landa eigenlijk van plan om zelf ook voor die ploeg te gaan rijden of?
  maandag 30 september 2019 @ 16:17:47 #25
454292 Koffieplanter
Violence. Speed. Momentum.
pi_189193089
quote:
0s.gif Op maandag 30 september 2019 16:13 schreef DecoAoreste het volgende:
Is Landa eigenlijk van plan om zelf ook voor die ploeg te gaan rijden of?
Hem kennende is hij na drie maanden weer uitgekeken op Bahrain en duiken de eerste geruchten op dat hij weer weg wil, dus we sluiten niets uit.
Put these foolish ambitions to rest.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')