FOK!forum / Werk, Geldzaken & Recht / Blijven onderhandelen of verder kijken? #2
Seven.woensdag 21 augustus 2019 @ 14:19
Originele OP hieronder heb ik gepost eind juni. Naar aanleiding van al het mooie advies dat ik kreeg in deel 1 van dit topic, kwam ik tot een aantal conclusies:

1. Ik stel me niet aan, ik word echt door mijn huidige werkgever onderbetaald en ook niet een klein beetje.
2. Ik ben echt baggerslecht in onderhandelen, ik heb hier zelf bij mijn huidige werkgever een aantal punten laten liggen maar;
3. Om hogerop te komen, heb je toch echt onderhandelingsskills nodig, als je jezelf te licht inschat, dan word je door werkgevers ook niet serieus genomen.
4. In B4 'wat boeit die auto nou': na wat discussie in deel 1, wilde ik eigenlijk bevestiging dat ik een categorie 5 auto mag leasen net als de collega's die inhoudelijk ongeveer dezelfde verantwoordelijkheid hebben. Met categorie 4 zou ik waarschijnlijk ook nog wel akkoord gaan. Uiteindelijk gaat het mij er wat betreft de auto eigenlijk alleen nog maar om dat de senioriteit van mijn huidige functie erkend wordt, en daarna wilde ik alsnog lekker goedkoop leasen. Dan weet je dat.

En uiteindelijk heb ik besloten om rustig aan verder te kijken naar een andere baan. In eerste instantie was dit om mijn marktwaarde te bekijken. Op mijn eerste sollicitatie ben ik afgewezen omdat het geen goede match bleek te zijn qua ervaring, deels overgekwalificeerd maar ook eens stuk belangrijke ervaring die ontbrak. Ik keek rustig verder en ik werd benaderd door een recruiter die me vroeg of ik niet terug wilde komen bij een voormalig werkgever van me. Inmiddels ben ik op tweede gesprek geweest en vandaag is mij een mooi aanbod gedaan waarop ik mooi mijn onderhandelingsskills kan oefenen. Inmiddels is de motivatie om bij mijn huidige werkgever te blijven, behoorlijk laag geworden. Daarnaast denk ik niet dat ze het aanbod dat ik nu heb, nog gaan matchen.

Originele OP:

quote:
Ik weet niet zo goed waar te beginnen met dit verhaal. Ik schrijf ff m'n frustratie van me af en ik wil even mijn gedachten ordenen.

De vraag hier is of het niet tijd is om verder te kijken naar een andere baan. Inhoudelijk vind ik mijn baan echt geweldig maar ik word echt hard genaaid wat betreft mijn salaris. Ik krijg elke maand zo'n 1000-1200 euro bruto te weinig ondanks bevestiging over een groeiplan waarbij dit in 2 jaar recht getrokken wordt. Maar de afspraken worden nu al bijna 3 maanden niet nagekomen, ondanks dat dit gesprek al 1,5 jaar gaande is.

'Korte samenvatting' van mijn geschiedenis in dit bedrijf. Sorry voor alle detail, ik ben behoorlijk pissed off en dan wordt hoofdzaak/bijzaak lastig.

SPOILER
Januari 2017 begonnen als Logistiek manager (verantwoordelijk voor distributie Europa, internationale baan dus veel reizen met ook taken die volledig in het buitenland liggen). Aanvangsalaris: gemiddeld, maar zeker niet oneerlijk en een leuke V40 erbij.

November 2017 zomaar een vast contract gekregen (niet om gevraagd). Top! ^O^

December 2017: 'Seven., wil jij ons centrale magazijn met 12FTE + bijbehorend miljoenenbudget beheren naast je bestaande verantwoordelijkheden?' Prima! We onderhandelen na mijn vakantie. In mijn vakantie een brief, gefeliciteerd, je gaat 100 euro bruto omhoog, 3% erbij!!! -O-
Ondertussen begin ik ook te werken aan een businesscase die bepalend is voor de toekomst van het bedrijf, een project met veel stakeholders wat uiteindelijk een jaar lang de helft van mijn tijd opeist. Bijzonder succesvol afgerond overigens.

Na veel gepraat en geduld, want de 3% staat niet in verhouding tot de verantwoordelijkheid die ik erbij gekregen heb, in oktober 2018 een handreiking van 250 euro bruto erbij. ^O^ goeie stap. Netjes bedankt voor de handreiking maar de onderhandeling stopt hier voor mij niet.

In januari 2019 volgt bevestiging, een groeiplan vanaf 1 april van 5% stijging elke 6 maanden de komende 2 jaar. 10% bonus van jaarsalaris. Prima, mooi aanbod wel. Jammer dat het 2 jaar moet duren, maar OK. Ik ga verdienen wat ik zelf eerlijk vind.

In februari 2019: grote veranderingen in de top. 'Seven., wil jij niet een aantal Europese strategieën uitrollen, zorgen voor alignment tussen alle Europese magazijnen, zorgen voor een volledige vernieuwing van de logistieke strategie naast je normale operationele logistieke taken en de verantwoordelijkheid voor het centrale magazijn met zijn 12 FTE? Oh, en wil je nu ff rechtstreeks aan de vice-president rapporteren?' Ook hier geen problemen mee, ook niet gevraagd naar de impact op mijn salaris. Voor mijn groeiplan moet ik echt resultaat leveren, ik vind het nog steeds een eerlijke deal. En bovendien is dit inhoudelijk precies waar ik me mee bezig wil houden.

April 2019: alleen de jaarlijkse indexatie wordt uitbetaald. Geen bonus, geen 5%.

Mei 2019: geen bonus, geen 5%..

Juni 2019: gevraagd aan m'n leidinggevende hoe het staat met groeiplan en bonus?! Ik wacht geduldig op antwoord.

Ondertussen begint iets anders te spelen. Mijn lease loopt af in oktober. Of nou ja, de categorie 1 V40 heb ik overgenomen van een collega die vertrok. Ik heb recht op categorie 2 volgens mijn originele contract (onbepaalde tijd november 2017). Maar in de organigram ben ik inmiddels lid van het MT en dat geeft mijn rechtstreekse collega's recht op categorie 4 (ruim 300 euro per maand meer leasen). Ik krijg een login om een nieuwe auto uit te zoeken, waar de max is ingesteld op categorie 2. De auto die ik wil, overschrijdt het maximale budget.

Ik ben echt zwaar teleurgesteld en boos, dit is voor mij de spreekwoordelijke druppel. Ik vind dat ik genoeg gepraat heb, dat ik genoeg geduld heb getoond. Dat groeiplan komt wel in orde uiteindelijk met terugwerkende kracht, en zo ook de bonus. Maar ik heb gewoon geen fuck zin om nu weer de volgende discussie aan te gaan over de auto waar ik gewoon recht op heb.

Voordelen van blijven:
Me inhoudelijk tot supply chain zwaargewicht ontwikkelen
Flexibel bedrijf, thuiswerken, reizen, ze zorgen wel OK voor hun mensen. Groot internationaal bedrijf, interessante ontwikkelingen en ik kan hier echt mijn stempel drukken. Maar OK.. dat kan allemaal bij andere werkgevers ook. Het zijn geen standaard banen. Dit is wel een situatie waarin ik bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding kan denken.

Nadelen:
Blijven jengelen om geld/auto's of accepteren dat dit het is. Ik vind dit zo waanzinnig slecht. Harde afspraken op papier, maar niet tijdig nakomen. Gezinsuitbreiding in één klap op losse schroeven, minimaal een jaar na beginnen uitstellen.
Leer mij hier in sneltempo onderhandelen pls! O+
Mijn dank is alvast groot.
CoolGuywoensdag 21 augustus 2019 @ 14:26
Wow, wat accepteer jij veel shit zeg.

Anyway, je hebt een 'mooi' aanbod. Prima, maar wij kennen het aanbod niet, wij weten dus ook niet hoe/waar/óf je moet onderhandelen. Als we niet iets meer info krijgen wordt het lastig adviseren denk ik?
Seven.woensdag 21 augustus 2019 @ 14:31
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 14:26 schreef CoolGuy het volgende:
Wow, wat accepteer jij veel shit zeg.

Anyway, je hebt een 'mooi' aanbod. Prima, maar wij kennen het aanbod niet, wij weten dus ook niet hoe/waar/óf je moet onderhandelen. Als we niet iets meer info krijgen wordt het lastig adviseren denk ik?
Ik ga zo wat details spoileren.

En klopt. Ik ben niet op geen enkel vlak ooit veeleisend.

Edit: wat een kromme zin :') .

[ Bericht 6% gewijzigd door Seven. op 21-08-2019 23:37:27 ]
Seven.woensdag 21 augustus 2019 @ 14:46
Het 'mooie aanbod' waar ik uiteraard een tegenbod op wil gaan doen, graag spoilers intact laten in verband met google:

En met 'mooi aanbod' bedoel ik dat die 500 euro extra al in de pocket is als ik hier ja op zou zeggen, maar ik weet inmiddels ik dankzij deel 1 dat dit simpelweg de ondergrens is voor de werkgever. Ik heb nog steeds ¤5500 in gedachten als ondergrens.

[ Bericht 24% gewijzigd door Peejtur op 03-09-2019 20:02:10 ]
Seven.woensdag 21 augustus 2019 @ 14:53
Nog even wat reacties uit het vorige topic:

quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2019 16:35 schreef MisChrartin het volgende:

[..]

Oude salaris +10%. Als ze coulant zijn +15%. Maar ik heb niet zo’n hoge pet op van HR.
Hah, dit heb je aardig goed ingeschat. HR van de nieuwe werkgever heeft hier zelfs nog mijn 10% bonus in verrekend omdat ik die in deze functie niet krijg.

quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2019 15:32 schreef Tinkepink het volgende:
Dan een tip van mij: heb het nooit meer over aansturen. Vinden mensen die aan jou moeten rapporteren vaak niet zo prettig ;)
:@ :@ :@ weten hoe ik overkom, is niet altijd mijn sterke punt.

Buiten een onderhandelingscursus, zou ik ook wel baat hebben bij dat boekje 'how to get people to like me' :+ . Misschien toch maar eens werk van maken.
MisChrartinwoensdag 21 augustus 2019 @ 17:01
Als je zelf akkoord bent met 5500 moet je natuurlijk dat niet als tegenbod doen, maar aangeven dat je met competentie x of met ervaring y een salaris in gedachten had van 5700.
En hoezo geen vakantiegeld? Dat is toch verplicht? Als het incl vakantiegeld is vind ik het niet zo bijzonder veel.
En voor een goed vergelijk even brutojaarsalarissen met elkaar vergelijken. Ze bieden je dus 12*5200=62400 bruto?
Cue_woensdag 21 augustus 2019 @ 17:05
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 14:53 schreef Seven. het volgende:
:@ :@ :@ weten hoe ik overkom, is niet altijd mijn sterke punt.

Zelf nooit problemen gehad met die term en mensen die ik aanstuur ook niet :+
Ligt maar net aan de mensen / omgeving / bedrijf / gebruikelijke termen lijkt me zo.
baskickwoensdag 21 augustus 2019 @ 17:52
RSP is je relatieve schaalpositie. Je zit dus op 68% van de bandbreedte. Ruimte genoeg om te onderhandelen :Y

Aanbieding is dus gebaseerd op je oude salaris + een beetje. Maar Is je aanbod ook nog eens inclusief vakantiegeld?
Cyanide-woensdag 21 augustus 2019 @ 19:03
Als dit inclusief vakantiegeld is vind ik het niet heel spannend voor een 'managementfunctie', even los van eventuele verdere secundaire voorwaarden en hoe het met pensioen zit; hoeveel draag je bv zelf bij/af?

Verder viel het onnodige gebruik van allerlei kekke Engelse management termen ('span of control' :') ) me in je vorige topic ook al op. Geloof me, dat helpt ook niet heel erg om serieus genomen te worden, die overacting.
Seven.woensdag 21 augustus 2019 @ 19:09
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 19:03 schreef Cyanide- het volgende:
Als dit inclusief vakantiegeld is vind ik het niet heel spannend voor een 'managementfunctie', even los van eventuele verdere secundaire voorwaarden en hoe het met pensioen zit; hoeveel draag je bv zelf bij/af?

Verder viel het onnodige gebruik van allerlei kekke Engelse management termen ('span of control' :') ) me in je vorige topic ook al op. Geloof me, dat helpt ook niet heel erg om serieus genomen te worden, die overacting.

Mja, ik kan het sowieso nooit goed doen :'), aansturen is ook niet OK.

En even dat je het weet: in dit bedrijf is de voertaal ook Engels en ik werk al ruim 10 jaar niet meer in bedrijven waar Nederlands wel de voertaal is. Ik heb ook 5 jaar in de UK gewoond enzo, dus wat jij overacting noemt, is voor mij tweede natuur.

De rest ga ik uitzoeken.
Seven.woensdag 21 augustus 2019 @ 19:13
quote:
1s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 17:52 schreef baskick het volgende:
RSP is je relatieve schaalpositie. Je zit dus op 68% van de bandbreedte. Ruimte genoeg om te onderhandelen :Y

Aanbieding is dus gebaseerd op je oude salaris + een beetje. Maar Is je aanbod ook nog eens inclusief vakantiegeld?
Staat er niet bij! Even van het ergste uitgaan: dat zal wel inclusief zijn. Of mogelijk een tactiek want als je er naar vraagt, dan vraag je zogezegd nóg meer.
Jopie78woensdag 21 augustus 2019 @ 19:16
Heej Seven.

Onderhandelen is niets anders dan bereid zijn om van tafel weg te lopen en vooral veel stiltes te laten vallen.

En geloven in wat je zegt. Dus als jij neerlegt dat je een salaris van 70k wil met duidelijke doelstellingen hoe je hiervan binnen 3 jaar 85 van kan maken, moet je daarna niet gaan giebelen van de zenuwen of met de vlekken in je nek zitten. (En een auto passend bij de schaal!)

Verder, hoe minder woorden, hoe beter! Als je te veel woorden gaat gebruiken lijkt het alsof je jezelf aan het overtuigen bent.

Ze kennen je, je competenties zijn bekend, je hoeft jezelf niet meer te verkopen. Je hoeft alleen nog maar te laten zien dat je kan onderhandelen en niet uit het veld te slaan bent. (Red. Ze kennen je niet blijkbaar. Maakt niet uit.. Tactiek blijft t zelfde.. ;))

Kortom, als je nog niet weg durft te lopen van de onderhandelingstafel, stel je gesprek dan uit tot je wel zover bent.

Ow, en je bent aardig genoeg, alleen wat direct en eerlijk. Het heeft je gebracht waar je bent, misschien had een vriendelijk karakter je wel in de weg gestaan.

[ Bericht 7% gewijzigd door Jopie78 op 21-08-2019 19:19:45 (Slecht gelezen) ]
Renesitewoensdag 21 augustus 2019 @ 23:00
Is het incl of excl vakantie?
15000 km is weinig. Daarmee zou ik niet uit kunnen komen, vooral als je ook privé rijdt.
Onderhandelen naar tenminste 5500 excl vakantiegeld zou ik realistisch vinden.
Seven.woensdag 21 augustus 2019 @ 23:42
quote:
17s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 19:16 schreef Jopie78 het volgende:
Heej Seven.

Onderhandelen is niets anders dan bereid zijn om van tafel weg te lopen en vooral veel stiltes te laten vallen.

En geloven in wat je zegt. Dus als jij neerlegt dat je een salaris van 70k wil met duidelijke doelstellingen hoe je hiervan binnen 3 jaar 85 van kan maken, moet je daarna niet gaan giebelen van de zenuwen of met de vlekken in je nek zitten. (En een auto passend bij de schaal!)

Verder, hoe minder woorden, hoe beter! Als je te veel woorden gaat gebruiken lijkt het alsof je jezelf aan het overtuigen bent.

Ze kennen je, je competenties zijn bekend, je hoeft jezelf niet meer te verkopen. Je hoeft alleen nog maar te laten zien dat je kan onderhandelen en niet uit het veld te slaan bent. (Red. Ze kennen je niet blijkbaar. Maakt niet uit.. Tactiek blijft t zelfde.. ;))

Kortom, als je nog niet weg durft te lopen van de onderhandelingstafel, stel je gesprek dan uit tot je wel zover bent.

Ow, en je bent aardig genoeg, alleen wat direct en eerlijk. Het heeft je gebracht waar je bent, misschien had een vriendelijk karakter je wel in de weg gestaan.
Thanks! :) :@

Vrijdag meer, hadden we al besproken als optie om even wat dingen te overleggen.
Linkse_krijgerwoensdag 21 augustus 2019 @ 23:43
15k kilometer per jaar? Woon je naast je nieuwe werk?
Seven.woensdag 21 augustus 2019 @ 23:44
quote:
14s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 23:00 schreef Renesite het volgende:
Is het incl of excl vakantie?
15000 km is weinig. Daarmee zou ik niet uit kunnen komen, vooral als je ook privé rijdt.
Onderhandelen naar tenminste 5500 excl vakantiegeld zou ik realistisch vinden.
Ik denk inclusief en de 15000 vond ik ook nogal karig. Neem ik mee!
Seven.woensdag 21 augustus 2019 @ 23:46
quote:
1s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 23:43 schreef Linkse_krijger het volgende:
15k kilometer per jaar? Woon je naast je nieuwe werk?
40km. Dus zelfs voor alleen woon-werkverkeer niet afdoende.
Linkse_krijgerwoensdag 21 augustus 2019 @ 23:54
quote:
1s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 23:46 schreef Seven. het volgende:

[..]

40km. Dus zelfs voor alleen woon-werkverkeer niet afdoende.
Nee, dan zou ik eerder richting minimaal 30k km denken. Je betaalt uiteindelijk die bijtelling niet voor niets.
MisChrartindonderdag 22 augustus 2019 @ 00:00
Ja 15.000 km is erg weinig. Of hebben ze een auto beloofd (budget gereserveerd) op basis van 15000 km? Als je dan meer kilometers wil gaan de kosten natuurlijk omhoog (en vallen bepaalde auto’s buiten jouw categorie).
Instromen op 68% is wel aan de lage kant. Hoeveel kun je stijgen per jaar met normale en/of goede beoordeling?
lovelidonderdag 22 augustus 2019 @ 00:45
Waarom geen vakantiegeld? Wat het leasebudget vergeleken met nu? Ik kan me voorstellen dat je niet wilt noemen onder welke cao het bedrijf valt, maar ik ben nieuwsgierig naar de cao.
lovelidonderdag 22 augustus 2019 @ 01:45
Disclaimer: iedereen kan je vertellen wat je moet zeggen tijdens het onderhandelen, maar uiteindelijk moet je de manier vinden die bij jou past en waar je comfortabel bij bent.

Onderhandelen gaat niet alleen om een werkgever die laag inzet en een werknemer die hoog inzet en dan ergens in het midden uitkomen. Vaak speelt de gunfactor een rol en ik denk dat het met jouw toekomstplannen misschien interessant is om meer vrije dagen te bedingen of flexibiliteit van je werktijden.

De samenvatting van dat boek staat op Wikipedia. https://en.m.wikipedia.or(...)and_Influence_People
Een van de beste adviezen daarin: "Arouse in the other person an eager want" (verplaats je in de ander en zoek de win win).

Als ik kijk naar jouw punt met de leaseauto denk ik dat je een te omslachtige manier hebt gebruikt om je doel te bereiken. Doel was erkenning van je senioriteit, je vroeg om een auto.

Wil je met dit bod in the pocket naar je huidige werkgever of ben je daar klaar mee en is het een kwestie van overstappen als het bod goed genoeg is?

Probeer voor jezelf heel duidelijk te hebben wat voor jou de belangrijkste punten zijn, dan kun je dat ook duidelijk overbrengen in je gesprek. Bereken ook wat de waarde het totaalpakket minimaal moet zijn. Ook uitrekenen wat je totale beloning nu is (salaris, bonus, vakantiegeld, onkostenvergoeding, auto op 1 hoop), hoeveel dagen je ervoor moet werken. Zodat je voor jezelf duidelijk hebt wat de waarde van het pakket nu is en in hoeverre het nieuwe pakket een verbetering is. Een goede leaseauto met 15.000 km kan minder waarde vertegenwoordigen dan een mindere leaseauto met 30.000, 60k per jaar en 45 vrije dagen is beter dan 62k en 25 dagen. Dus wat is het objectief waard en wat is net jou waard.

Trump onderhandelt erg goed (en totaal onvoorspelbaar), maar die hoeft niet aardig gevonden te worden door zijn nieuwe werkgever. Als je niets te verliezen hebt, heb je de beste onderhandelingspositie.
Essebesdonderdag 22 augustus 2019 @ 06:45
quote:
7s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 23:44 schreef Seven. het volgende:

[..]

Ik denk inclusief en de 15000 vond ik ook nogal karig. Neem ik mee!
Check het idd even, want in mijn aanbod stond de 15.000km voor het aantal privekilometers dat ik mocht rijden. Wellicht bedoelen ze dat hier nu ook.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 09:20
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 00:45 schreef loveli het volgende:
Waarom geen vakantiegeld? Wat het leasebudget vergeleken met nu? Ik kan me voorstellen dat je niet wilt noemen onder welke cao het bedrijf valt, maar ik ben nieuwsgierig naar de cao.
Ik stuur je een DM :)
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 09:38
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 01:45 schreef loveli het volgende:
Disclaimer: iedereen kan je vertellen wat je moet zeggen tijdens het onderhandelen, maar uiteindelijk moet je de manier vinden die bij jou past en waar je comfortabel bij bent.

Onderhandelen gaat niet alleen om een werkgever die laag inzet en een werknemer die hoog inzet en dan ergens in het midden uitkomen. Vaak speelt de gunfactor een rol en ik denk dat het met jouw toekomstplannen misschien interessant is om meer vrije dagen te bedingen of flexibiliteit van je werktijden.

De samenvatting van dat boek staat op Wikipedia. https://en.m.wikipedia.or(...)and_Influence_People
Een van de beste adviezen daarin: "Arouse in the other person an eager want" (verplaats je in de ander en zoek de win win).

Als ik kijk naar jouw punt met de leaseauto denk ik dat je een te omslachtige manier hebt gebruikt om je doel te bereiken. Doel was erkenning van je senioriteit, je vroeg om een auto.

Wil je met dit bod in the pocket naar je huidige werkgever of ben je daar klaar mee en is het een kwestie van overstappen als het bod goed genoeg is?

Probeer voor jezelf heel duidelijk te hebben wat voor jou de belangrijkste punten zijn, dan kun je dat ook duidelijk overbrengen in je gesprek. Bereken ook wat de waarde het totaalpakket minimaal moet zijn. Ook uitrekenen wat je totale beloning nu is (salaris, bonus, vakantiegeld, onkostenvergoeding, auto op 1 hoop), hoeveel dagen je ervoor moet werken. Zodat je voor jezelf duidelijk hebt wat de waarde van het pakket nu is en in hoeverre het nieuwe pakket een verbetering is. Een goede leaseauto met 15.000 km kan minder waarde vertegenwoordigen dan een mindere leaseauto met 30.000, 60k per jaar en 45 vrije dagen is beter dan 62k en 25 dagen. Dus wat is het objectief waard en wat is net jou waard.

Trump onderhandelt erg goed (en totaal onvoorspelbaar), maar die hoeft niet aardig gevonden te worden door zijn nieuwe werkgever. Als je niets te verliezen hebt, heb je de beste onderhandelingspositie.
Nah, inmiddels heb ik niet zoveel zin meer om me nog in te spannen voor m'n huidige werkgever, als ik heel eerlijk moet zijn. Ik kan mij motiveren zolang ik positief sta tegenover m'n werkgever en mede door al het advies in dit topic, is dat niet meer het geval. Ik ben me nu veel bewuster van hoeveel ik geaccepteerd heb en dat gevoel kun je niet zomaar negeren.

Verder heb je wel gelijk over omslachtige route voor erkenning van mijn huidige rol. Uiteindelijk was het alleen maar een aanleiding.

Thanks, ik ga zo even de totale waarden bij elkaar optellen voor beide functies en als dat een kloppend verhaal oplevert waarmee ik vol vertrouwen naar de 5500 euro kan, dan is dat wat ik ga gebruiken in het gesprek morgen. Dat is wat bij me past. Ik moet alleen nog de autoregeling van mijn nieuwe werkgever vinden om tot een gedegen conclusie te komen.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 10:21
Jongens, ik heb helemaal geen kaas gegeten van pensioenen. Waar moet ik op letten? Dan neem ik het mee in de vergelijking, die zal ik straks ook spoileren trouwens.
quickstepsterdonderdag 22 augustus 2019 @ 10:31
Wat ik belangrijk vind:

Kijk hoeveel je zelf moet betalen (betaal je maar 2-3%, is het 50/50, krijg je überhaupt pensioen?)

En vooral: is het een variabel pensioen (waarbij je nog niet weet wat je nou eigenlijk gaat krijgen), of een vastgesteld pensioen met vaste waarde. Die tweede komt weinig meer voor.
exdonderdag 22 augustus 2019 @ 10:50
Over de auto:
Bij mij was die extra 15k km toen juist voor prime gebruik..
Dus woon/werk + werk auto verkeer en dan nog is 15.000 km voor prive ritjes.. Bedoelen ze dat niet?

Over de rest: Gebaseerd op wat je verdiende een prima aanbod toch? Ik ben ooit is 20% terug gegaan wat toen heel 'fout' voelde (vanuit Ierland terug naar NL, appels met peren vergelijken, moeilijkere functie etc etc) maar nu 3 jaar later is het de beste keuze ooit geweest.

Wat is je groei prognose binnen het nieuwe bedrijf? Wat voor specifieke uitdaging zit er daar in je werk wat je nu niet hebt? Kan je 'leven' van die 5500 per maand? (je snapt wat ik bedoel).

Iedereen kan het voor je uit onderhandelen maar aan het eind van de dag is het een gevoelskeuze.
MisChrartindonderdag 22 augustus 2019 @ 11:47
Ik kon bij een overstap redelijk goed de bruto-netto berekening maken op berekenhet.nl, wel de uitgebreide variant invullen natuurlijk. De meeste CAO’s met pensioenen kun je daar doorrekenen. Het werkt voor mij altijd wel verhelderend :)
Ook het effect van een leaseauto is interessant als je in de hoge belastingschuld valt :{ maar wel nuttig om door te rekenen.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 12:12
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 00:00 schreef MisChrartin het volgende:
Ja 15.000 km is erg weinig. Of hebben ze een auto beloofd (budget gereserveerd) op basis van 15000 km? Als je dan meer kilometers wil gaan de kosten natuurlijk omhoog (en vallen bepaalde auto’s buiten jouw categorie).
Instromen op 68% is wel aan de lage kant. Hoeveel kun je stijgen per jaar met normale en/of goede beoordeling?
Volgens de CAO is er sprake van beoordelingsverhoging in de schaal.

Positie in de schaal < 80 = 3% bij goede beoordeling
Tussen 80-90 = 2,5%
Boven 90 = 2%
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 12:15
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 10:50 schreef ex het volgende:
Over de auto:
Bij mij was die extra 15k km toen juist voor prime gebruik..
Dus woon/werk + werk auto verkeer en dan nog is 15.000 km voor prive ritjes.. Bedoelen ze dat niet?

Over de rest: Gebaseerd op wat je verdiende een prima aanbod toch? Ik ben ooit is 20% terug gegaan wat toen heel 'fout' voelde (vanuit Ierland terug naar NL, appels met peren vergelijken, moeilijkere functie etc etc) maar nu 3 jaar later is het de beste keuze ooit geweest.

Wat is je groei prognose binnen het nieuwe bedrijf? Wat voor specifieke uitdaging zit er daar in je werk wat je nu niet hebt? Kan je 'leven' van die 5500 per maand? (je snapt wat ik bedoel).

Iedereen kan het voor je uit onderhandelen maar aan het eind van de dag is het een gevoelskeuze.
Gebaseerd op mijn groeiplan is dit zelfs een stap achteruit, zo ontdek ik tijdens het maken van de vergelijking. Ik zal zo ff posten. Ik kan prima leven van die 5500 per maand, maar de 5200 is niet acceptabel.

Groeiprognose: niet over gehad, ik ben ook niet zo bezig met mijn eigen ontwikkeling over 5 jaar of zo. Ik ontwikkel me op basis van wat zich aandient op mijn pad :+ . Heeft me tot zover geen windeieren gelegd trouwens!
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 12:21
Even de vergelijking:

SPOILER
Huidige werkgever vs nieuwe werkgever

Jaarsalaris - ¤56160 vs ¤62400 (huidig jaarsalaris is gebaseerd op m'n groeiplan!)
Vakantiegeld - ¤4492 vs ¤4992
Bonus 10% - ¤5616 vs ¤0
Jaarlijks leasebudget - ¤15960 vs ¤12924 (huidig gebaseerd op cat 4, nieuw is voorlopig een schatting)
Onkosten - ¤1680 vs ¤0

Totale waarde - ¤83908 vs ¤80316

Uren per week - 40 vs 40
Vakantiedagen - 32 vs 30
Pensioengrondslag - 4% vs ?
Pensioengevend salaris - ¤60652 vs ¤67392
Pensioenpremie - ¤202 vs ¤224
Bijtelling auto - ¤359 op basis van V40, dit zou met Tesla minder worden
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 12:23
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 12:21 schreef Seven. het volgende:
Even de vergelijking:

SPOILER
Huidige werkgever vs nieuwe werkgever

Jaarsalaris - ¤56160 vs ¤62400 (huidig jaarsalaris is gebaseerd op m'n groeiplan!)
Vakantiegeld - ¤4492 vs ¤4992
Bonus 10% - ¤5616 vs ¤0
Jaarlijks leasebudget - ¤15960 vs ¤12924 (huidig gebaseerd op cat 4, nieuw is voorlopig een schatting)
Onkosten - ¤1680 vs ¤0

Totale waarde - ¤83908 vs ¤80316

Uren per week - 40 vs 40
Vakantiedagen - 32 vs 30
Pensioengrondslag - 4% vs ?
Pensioengevend salaris - ¤60652 vs ¤67392
Pensioenpremie - ¤202 vs ¤224
Bijtelling auto - ¤359 op basis van V40, dit zou met Tesla minder worden
Bij ¤5500 per maand, komt de totale waarde net 400 euro hoger te liggen dan mijn huidige werkgever. En dan lever ik ook nog 2 vakantiedagen in én ga ik bovendien meer bijtelling betalen.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 12:30
Verder heb ik een autoregeling gevonden, waarin staat:

Eigen bijdrage voor privé gebruik: 10% van het normlease bedrag
Dus dit is wat ik straks nog bij moet leggen voor die 15000km per jaar? Er vanuitgaande dat dit inderdaad over privégebruik gaat.
lichtknopjedonderdag 22 augustus 2019 @ 12:31
quote:
2s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 12:30 schreef Seven. het volgende:
Verder heb ik een autoregeling gevonden, waarin staat:

Eigen bijdrage voor privé gebruik: 10% van het normlease bedrag
Dus dit is wat ik straks nog bij moet leggen voor die 15000km per jaar? Er vanuitgaande dat dit inderdaad over privégebruik gaat.
+ bijtelling
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 12:32
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 12:31 schreef lichtknopje het volgende:

[..]

+ bijtelling
Yikes!
lichtknopjedonderdag 22 augustus 2019 @ 12:44
quote:
10s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 12:32 schreef Seven. het volgende:

[..]

Yikes!
:Y ja, dat kan aardig in de papieren lopen. Ik lees dat je het over een Tesla hebt. Nu rij ik een Mitusbishi Outlander waarvan het leasebedrag Eur 850 p/maand is. Een Tesla kost volgens mij meer dan 2x zoveel als een Outlander. Dus pak maar eens 10% van het leasebedrag van de Tesla en je weet ongeveer je eigen bijdrage die het bedrijf van je verlangt. Daarnaast ga je ook nog bijtelling afdragen. Duur ritje.
Peejturdonderdag 22 augustus 2019 @ 12:53
Gekoppeld met vorig topic. :)
gooddaddydonderdag 22 augustus 2019 @ 12:54
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 12:31 schreef lichtknopje het volgende:

[..]

+ bijtelling
die eigen bijdrage mag je dan wel weer van de bijtelling aftrekken
Linkse_krijgerdonderdag 22 augustus 2019 @ 13:00
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 12:44 schreef lichtknopje het volgende:

[..]

:Y ja, dat kan aardig in de papieren lopen. Ik lees dat je het over een Tesla hebt. Nu rij ik een Mitusbishi Outlander waarvan het leasebedrag Eur 850 p/maand is. Een Tesla kost volgens mij meer dan 2x zoveel als een Outlander. Dus pak maar eens 10% van het leasebedrag van de Tesla en je weet ongeveer je eigen bijdrage die het bedrijf van je verlangt. Daarnaast ga je ook nog bijtelling afdragen. Duur ritje.
Welnee, een tesla 3 lease je al onder de 1000 euro pm obv 48maanden en 30k km.
lichtknopjedonderdag 22 augustus 2019 @ 13:11
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 12:54 schreef gooddaddy het volgende:

[..]

die eigen bijdrage mag je dan wel weer van de bijtelling aftrekken
Ah, dat scheelt!
lichtknopjedonderdag 22 augustus 2019 @ 13:13
quote:
1s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 13:00 schreef Linkse_krijger het volgende:

[..]

Welnee, een tesla 3 lease je al onder de 1000 euro pm obv 48maanden en 30k km.
Ok, ze zijn minder duur dan ik dacht. Ik zat met de model S in gedachten.
Craptaculardonderdag 22 augustus 2019 @ 13:16
quote:
Tijdelijk contract, 12 maanden
Whahaha. voor iemand die 100 man zou moeten (kunnen) aansturen, kom je overigens vrij oblivious over.
Thinkk-Pinkkdonderdag 22 augustus 2019 @ 13:30
En nog iets wat je mee moet nemen. Je hebt het over een jaarcontract is dat handig in combinatie met je kinderwens?
MisChrartindonderdag 22 augustus 2019 @ 13:31
Je vergelijkt met het groeiplan wat ze (nog) niet uitvoeren? Dat geeft een vertekend beeld naar mijn idee.
Ik vind het voor een overstap niet al te denderend heel eerlijk gezegd. Maar als je echt klaar bent met je huidige werk dan snap ik dat je weg wilt. De start van je onderhandeling was alleen niet zo handig.
TwinkleStar001donderdag 22 augustus 2019 @ 14:11
Is de nieuwe functie ook uitdagend genoeg, niet alleen in het aansturen van mensen, maar ook in de rest? Bij je huidige werkgever ben je lid van het MT. Nieuwe werkgever zit je waarschijnlijk in het middenmanagement?

Daarnaast jaarcontract, hoe zie je dit op termijn met je kinderwens?

Je wordt nu misschien (waarschijnlijk) onderbetaald, maar nieuwe werkgever is eigenlijk niet beter in mijn ogen..
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 14:27
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 13:30 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
En nog iets wat je mee moet nemen. Je hebt het over een jaarcontract is dat handig in combinatie met je kinderwens?
Dat wil ik inderdaad ter sprake brengen, na 1 jaar een vast contract lijkt me niet onredelijk. Zij hebben natuurlijk geen boodschap aan m'n kinderwens verder, dus ik kan niet in de onderhandelingen zeggen.

quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 14:11 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Is de nieuwe functie ook uitdagend genoeg, niet alleen in het aansturen van mensen, maar ook in de rest? Bij je huidige werkgever ben je lid van het MT. Nieuwe werkgever zit je waarschijnlijk in het middenmanagement?

Daarnaast jaarcontract, hoe zie je dit op termijn met je kinderwens?

Je wordt nu misschien (waarschijnlijk) onderbetaald, maar nieuwe werkgever is eigenlijk niet beter in mijn ogen..
Ik denk wel dat de nieuwe functie uitdagend genoeg gaat zijn. Ik weet niet of er formeel sprake is van een management team. Er is wel sprake van een board. Eigenlijk is deze tak binnen dit bedrijf gewoon één grote familie, zelfs al zitten de mensen verspreid over alle Europese landen. Dus er is sprake van een management team waarin alle vergelijkbare functies in den landen regelmatig vergaderen. En boven mijn managementlaag is er sprake van een groep van 3 managers die overkoepelend alle landen samenbrengen. Maar omdat zij allemaal op mijn locatie zitten, kun je wel stellen dat ik dichtbij de pot zit.

Bij ¤5500 komt het in de buurt van quitte spelen maar dan nog 2 vakantiedagen minder.
Let wel, er zitten een paar aannames in mijn simulatie die mogelijk wel nog impact hebben.

De 10% eigen bijdrage voor eigen gebruik van de auto trek je weer af van de bijtelling, of heeft dat netto toch nog een impact?

[ Bericht 13% gewijzigd door Seven. op 22-08-2019 14:32:44 ]
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 14:35
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 13:31 schreef MisChrartin het volgende:
Je vergelijkt met het groeiplan wat ze (nog) niet uitvoeren? Dat geeft een vertekend beeld naar mijn idee.
Ik vind het voor een overstap niet al te denderend heel eerlijk gezegd. Maar als je echt klaar bent met je huidige werk dan snap ik dat je weg wilt. De start van je onderhandeling was alleen niet zo handig.
Ik denk dat ik juist van mijn groeiplan uit moet gaan. Wat deze nieuwe werkgever namelijk niet weet, is dat ik ook nog eens achter het naleven van mijn groeiplan aan moest.

En ik ben het met je eens hoor, ik vind dit ook niet zo denderend.
Linkse_krijgerdonderdag 22 augustus 2019 @ 14:37
quote:
7s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 14:27 schreef Seven. het volgende:
De 10% eigen bijdrage voor eigen gebruik van de auto trek je weer af van de bijtelling, of heeft dat netto toch nog een impact?
Zeker heeft dat impact. Laten we even makkelijke getallen pakken. Leaseauto van 1000 euro met 10% eigen bijdrage en een bijtelling van 4% en een cataloguswaarde van precies 50.000 met de bijtelling in 52% en je krijgt die 5500 euro bruto

Zonder eigen bijdrage (even gesimplificeerd):
netto = 5500 - (belasting over 5666)

Met eigen bijdrage:
netto = 5500 - (belasting over 5566) - 100

Met een eigen bijdrage zal je netto salaris dus lager uitvallen.
Linkse_krijgerdonderdag 22 augustus 2019 @ 14:38


[ Bericht 100% gewijzigd door Linkse_krijger op 22-08-2019 14:38:18 ]
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 14:39
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 14:37 schreef Linkse_krijger het volgende:

[..]

Zeker heeft dat impact. Laten we even makkelijke getallen pakken. Leaseauto van 1000 euro met 10% eigen bijdrage en een bijtelling van 4% en een cataloguswaarde van precies 50.000 met de bijtelling in 52% en je krijgt die 5500 euro bruto

Zonder eigen bijdrage (even gesimplificeerd):
netto = 5500 - (belasting over 5666)

Met eigen bijdrage:
netto = 5500 - (belasting over 5566) - 100

Met een eigen bijdrage zal je netto salaris dus lager uitvallen.
Thanks! Neem ik mee ^O^
daNpydonderdag 22 augustus 2019 @ 14:43
quote:
7s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 14:27 schreef Seven. het volgende:

[..]

Dat wil ik inderdaad ter sprake brengen, na 1 jaar een vast contract lijkt me niet onredelijk.
Je geeft een vaste baan op voor onzekerheid? En je gaat er financieel niet op vooruit?
En je hebt het naar je zin bij je huidige werkgever behalve dat je niet hard genoeg naar ze bent mbt je groeiplan en bijbehorende beloningen?

Waar doe je het dan voor?
baskickdonderdag 22 augustus 2019 @ 14:45
quote:
7s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 14:27 schreef Seven. het volgende:

[..]

Dat wil ik inderdaad ter sprake brengen, na 1 jaar een vast contract lijkt me niet onredelijk. Zij hebben natuurlijk geen boodschap aan m'n kinderwens verder, dus ik kan niet in de onderhandelingen zeggen.
Ik zou insteken op meer bruto salaris, direct onbepaalde tijd en geen eigen bijdrage. En dan moet je in je salariswens ook even eventueel verschil in pensioen meenemen. Ze kennen je en ze willen je, right?

Ik verbaas me werkelijk over het salaris i.c.m. de verantwoordelijkheid.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 15:10
OK, mijn plan nu:

¤6000 vragen (even checken of dat wel binnen de bandbreedte valt)
Direct vast contract
Geen eigen bijdrage auto
32 vakantiedagen

Ondergrens: nou ja, die ¤5500 is quitte spelen als bovenstaande zaken zonder morren geregeld worden. En dan ben ik toch niet bereid om het risico te nemen. Ik laat 'm nog even indalen. Ik heb de vergelijking ook vast doorgetrokken naar ¤5600-¤6000.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 15:11
quote:
5s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 14:43 schreef daNpy het volgende:

[..]

Je geeft een vaste baan op voor onzekerheid? En je gaat er financieel niet op vooruit?
En je hebt het naar je zin bij je huidige werkgever behalve dat je niet hard genoeg naar ze bent mbt je groeiplan en bijbehorende beloningen?

Waar doe je het dan voor?
Ja hey, ik weet ook niet dat je gewoon direct om een vast contract kunt vragen :+ . Zoals gezegd, ik ben clueless :P .
TwinkleStar001donderdag 22 augustus 2019 @ 15:21
Ben je echt helemaal klaar met je huidige werkgever? Je kunt ook deze onderhandelingen gebruiken om alles nu een keer goed duidelijk af te spreken.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 15:22
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:21 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Ben je echt helemaal klaar met je huidige werkgever? Je kunt ook deze onderhandelingen gebruiken om alles nu een keer goed duidelijk af te spreken.
Klopt ;) . Ik heb morgen een meeting met mijn leidinggevende. Kan best zijn dat ik het ter sprake breng. Of misschien moet ik gewoon nog even de tijd nemen om mijn ondergrens wat scherper te stellen met de nieuwe werkgever.
daNpydonderdag 22 augustus 2019 @ 15:24
quote:
10s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:11 schreef Seven. het volgende:

[..]

Ja hey, ik weet ook niet dat je gewoon direct om een vast contract kunt vragen :+ . Zoals gezegd, ik ben clueless :P .
Ja, wel erg clueless voor iemand die op aardig hoog niveau in een bedrijf werkt :?
Of hoef jij nooit met iemand te discussieren of zorgen dat je krijgt wat je wil? Want daar gaat het simpelweg om.

- Ik wil leuker werk/meer geld/vastigheid/dikkere auto/meer aanzien etc etc. Wat er kan is bijzaak.
Craptaculardonderdag 22 augustus 2019 @ 15:25
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:24 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ja, wel erg clueless voor iemand die op aardig hoog niveau in een bedrijf werkt :?
Of hoef jij nooit met iemand te discussieren of zorgen dat je krijgt wat je wil? Want daar gaat het simpelweg om.

- Ik wil leuker werk/meer geld/vastigheid/dikkere auto/meer aanzien etc etc. Wat er kan is bijzaak.
jezelf omhoog neuken is ook een skill hè
daNpydonderdag 22 augustus 2019 @ 15:26
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:25 schreef Craptacular het volgende:

[..]

jezelf omhoog neuken is ook een skill hè
Dan moet je wel weten wat je wil B-)
LuNaTiCdonderdag 22 augustus 2019 @ 15:26
Vast contract zou ik inderdaad in jouw geval meteen regelen. Want ze kennen je toch al, aangezien je er al gewerkt hebt en ze je nu zelf willen binnenhengelen? En je bent nu al - ook al wil je daar weg, maar hoeven zij niet te weten? - voorzien, dus jij hebt die kaarten in handen.

Ik was overigens verbaasd over de lonen die ik in deze topicreeks zag :o Leiding geven over zoveel mensen. Ik weet van mezelf dat ik niet heel slecht verdien (zeker niet om te patsen), maar als ik mijn eigen baan/functie in het perspectief zet dan denk ik: heb ik het nou ECHT zo goed voor elkaar of verdien jij echt veels te weinig. En aan de sector ligt het ook niet volgens mij want ik zit wat dat betreft ook in een hoek waar het grote geld absoluut niet wordt verdiend (horen we ook constant van allerlei mensen die hier komen werken).
Craptaculardonderdag 22 augustus 2019 @ 15:29
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:26 schreef LuNaTiC het volgende:
eze topicreeks zag Leiding geven over zoveel mensen. Ik weet van mezelf dat ik niet heel slecht verdien (zeker niet om te patsen), maar als ik mijn eigen baan/functie in het perspectief zet dan denk ik: heb ik het nou ECHT zo goed voor elkaar of verdien jij echt veels te weinig.
Als ik mijn oordeel moet vellen op basis van dit topic denk ik niet dat ze weinig verdient.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 15:31
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:25 schreef Craptacular het volgende:

[..]

jezelf omhoog neuken is ook een skill hè
Als ik zo goed kon neuken, dan had ik nu ook wel een riant salaris gehad :+ .

Maar vertel eens craptacular, voor welk bedrag kom jij uit je rukbunker? Met jouw input hier krijg ik namelijk niet de indruk dat ik met iemand op gelijk of hoger niveau aan het discussiëren ben. Of sta je gewoon naast de lopende band te fokken met je virtuele inkomen van 10k?
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 15:33
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:24 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ja, wel erg clueless voor iemand die op aardig hoog niveau in een bedrijf werkt :?
Of hoef jij nooit met iemand te discussieren of zorgen dat je krijgt wat je wil? Want daar gaat het simpelweg om.

- Ik wil leuker werk/meer geld/vastigheid/dikkere auto/meer aanzien etc etc. Wat er kan is bijzaak.
Ik denk dat ik gewoon, meer dan je standaard manager, niet bang ben om me kwetsbaar op te stellen. Ik kom hier om advies in te winnen en te leren. Of een paar fokkers zich verbazen over mijn onderhandelingsskills, dat neem ik mee als leerpunt maar niet dat ik er vanavond nog over wakker lig.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 15:34
En for the record, voordat mensen denken dat ik me wél omhoog neuk: ik heb ooit in mijn leven 1 keer een kortstondige relatie gehad met een collega. Destijds werkte ik als student in een callcenter. En hij was ook geen teamleider of zo :+ .
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 15:37
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:26 schreef LuNaTiC het volgende:
Vast contract zou ik inderdaad in jouw geval meteen regelen. Want ze kennen je toch al, aangezien je er al gewerkt hebt en ze je nu zelf willen binnenhengelen? En je bent nu al - ook al wil je daar weg, maar hoeven zij niet te weten? - voorzien, dus jij hebt die kaarten in handen.

Ik was overigens verbaasd over de lonen die ik in deze topicreeks zag :o Leiding geven over zoveel mensen. Ik weet van mezelf dat ik niet heel slecht verdien (zeker niet om te patsen), maar als ik mijn eigen baan/functie in het perspectief zet dan denk ik: heb ik het nou ECHT zo goed voor elkaar of verdien jij echt veels te weinig. En aan de sector ligt het ook niet volgens mij want ik zit wat dat betreft ook in een hoek waar het grote geld absoluut niet wordt verdiend (horen we ook constant van allerlei mensen die hier komen werken).
Of je het goed voor elkaar hebt, is denk ik ook vooral een gevoel.

Ik zit straks echt in de logistieke sector als ik tot een overeenkomst kom. In mijn huidige branch (supply chain) wordt veel meer marge gedraaid en daar zouden de salarissen in theorie ook veel hoger moeten liggen, ware het niet dat ik echt zelf punten heb laten liggen.
Craptaculardonderdag 22 augustus 2019 @ 15:44
quote:
2s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:31 schreef Seven. het volgende:

[..]

Als ik zo goed kon neuken, dan had ik nu ook wel een riant salaris gehad :+ .

Maar vertel eens craptacular, voor welk bedrag kom jij uit je rukbunker? Met jouw input hier krijg ik namelijk niet de indruk dat ik met iemand op gelijk of hoger niveau aan het discussiëren ben. Of sta je gewoon naast de lopende band te fokken met je virtuele inkomen van 10k?
Genoeg om geen v40 te hoeven rijden. :')
daNpydonderdag 22 augustus 2019 @ 15:45
quote:
7s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:33 schreef Seven. het volgende:

[..]

Ik denk dat ik gewoon, meer dan je standaard manager, niet bang ben om me kwetsbaar op te stellen. Ik kom hier om advies in te winnen en te leren. Of een paar fokkers zich verbazen over mijn onderhandelingsskills, dat neem ik mee als leerpunt maar niet dat ik er vanavond nog over wakker lig.
Daarom heeft het wmb niet (veel) mee te maken. Meer hoe je wereld om je heen is gevormd.
Als je al niet weet dat je om een vast contract mag vragen (?) hoe geschikt ben je dan als leidinggevende voor 100 man. Durf jij die ook niet te vragen voor overwerk? Of andere dingen?
Je zult toch wel op je strepen moeten staan in zo'n functie? Anders loopt toch iedereen over je heen, van directeur tot schoonmaker? Of ben ik een veel hardere wereld gewend?

Alhoewel mijn schoonpa is truckchauffeur, en dat is ook gewoon kei-hard. Veel werken weinig verdienen en bij een grote mond wordt je vervangen door een goedkopere Pool :W

En qua salaris, ik zit er niet ver onder en geef op papier geen leiding :X
Heb geen leasebak BTW, dan zou ik waarschijnlijk veel geld kwijt zijn voor een knullig kutautootje en dat wil ik niet :')
Craptaculardonderdag 22 augustus 2019 @ 15:46
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:26 schreef LuNaTiC het volgende:
Ik was overigens verbaasd over de lonen die ik in deze topicreeks zag :o Leiding geven over zoveel mensen. Ik weet van mezelf dat ik niet heel slecht verdien (zeker niet om te patsen), maar als ik mijn eigen baan/functie in het perspectief zet dan denk ik: heb ik het nou ECHT zo goed voor elkaar of verdien jij echt veels te weinig. En aan de sector ligt het ook niet volgens mij want ik zit wat dat betreft ook in een hoek waar het grote geld absoluut niet wordt verdiend (horen we ook constant van allerlei mensen die hier komen werken).
Tja dat kan je pas echt beoordelen als er een cv voor je neus ligt. Er is een verschil natuurlijk qua leiding geven tussen 100 inpakmedewerkers of 100 KPMG consultants/managers
daNpydonderdag 22 augustus 2019 @ 15:47
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:46 schreef Craptacular het volgende:

[..]

Tja dat kan je pas echt beoordelen als er een cv voor je neus ligt. Er is een verschil natuurlijk qua leiding geven tussen 100 inpakmedewerkers of 100 KPMG consultants/managers
True, echter vereisen die 100 inpakmedewerkers ook aardig wat skills anders doen ze niks :+
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 15:53
quote:
10s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:44 schreef Craptacular het volgende:

[..]

Genoeg om geen v40 te hoeven rijden. :')
Denk je nou echt dat ik je geloof?
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 16:02
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:45 schreef daNpy het volgende:

[..]

Daarom heeft het wmb niet (veel) mee te maken. Meer hoe je wereld om je heen is gevormd.
Als je al niet weet dat je om een vast contract mag vragen (?) hoe geschikt ben je dan als leidinggevende voor 100 man. Durf jij die ook niet te vragen voor overwerk? Of andere dingen?
Je zult toch wel op je strepen moeten staan in zo'n functie? Anders loopt toch iedereen over je heen, van directeur tot schoonmaker? Of ben ik een veel hardere wereld gewend?

Alhoewel mijn schoonpa is truckchauffeur, en dat is ook gewoon kei-hard. Veel werken weinig verdienen en bij een grote mond wordt je vervangen door een goedkopere Pool :W

En qua salaris, ik zit er niet ver onder en geef op papier geen leiding :X
Heb geen leasebak BTW, dan zou ik waarschijnlijk veel geld kwijt zijn voor een knullig kutautootje en dat wil ik niet :')
Wie zegt dat ik niet op mijn strepen kan staan? In dit topic gaat het over mijn onderhandelingsskills, die zijn er niet. Maar iemand vertellen dat dit de verbeterpunten zijn, anders exit heb ik vandaag nog gedaan.

Edit: het patroon dat ik overigens ook al ruim 7 jaar zie is dat mensen mij bepaalde varkentjes wel even zien wassen. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit intern gesolliciteerd, maar wel bij mijn laatste 3 werkgevers gevraagd voor promoties. Dat zijn dan vaak functies waarvan ik zelf denk 'wtf, ik? OK, ik zeg gewoon ja en dan zie ik wel of het lukt' en dan lukt het. Ik heb nog nooit overwogen om te onderhandelen over mijn salaris tot ik vorig jaar die brief met 60 euro verhoging kreeg, die ambitie zit domweg niet in mij. Ik zeg altijd van mezelf dat ik niet ambitieus ben, terwijl anderen mij altijd zo zien. Ik ben gewoon zo iemand die nergens bang voor is, en als het me linksom niet lukt dan vind ik rechtsom wel een manier. Als mij iets niet aanstaat, dan doe ik er wat aan. Dat valt blijkbaar in positieve zin op.

Ik heb nog nooit hogerop gewild in mijn carrière en meer willen verdienen en grotere auto willen rijden (Tesla is domweg zeer goedkoop, en slechts 30cm langer dan een V40 bijvoorbeeld).

[ Bericht 22% gewijzigd door Seven. op 22-08-2019 16:13:33 ]
Werkperddonderdag 22 augustus 2019 @ 16:13
Een werknemer verliest vrijwel altijd een onderhandeling als die zichzelf beperkt tot dezelfde werkgever. Je hebt dat iets te verliezen, je baan.

Maar mensen die wat sterker in hun schoenen staan en zich niet beperken tot een werkgever, kunnen doorgaans sterker onderhandelen. Die lopen namelijk rond met de mentaliteit: vraag en aanbod. De beste bieder dus de betaler wint.
Claudia_xdonderdag 22 augustus 2019 @ 17:04
quote:
7s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:22 schreef Seven. het volgende:

[..]

Klopt ;) . Ik heb morgen een meeting met mijn leidinggevende. Kan best zijn dat ik het ter sprake breng. Of misschien moet ik gewoon nog even de tijd nemen om mijn ondergrens wat scherper te stellen met de nieuwe werkgever.
Als je naar een nieuwe baan solliciteert, zie je vooral het spannende en uitdagende. Je hebt nu alles op een rijtje gezet en dan kom je volgens mij tot de conclusie dat je het bij je huidige werkgever zo slecht nog niet hebt. Vooral het vaste contract is heel fijn als je aan een gezin wil beginnen.

Ik zou absoluut morgen in het gesprek met je leidinggevende je kaarten op tafel leggen. Je kunt dan ook best selectief zijn in welke informatie je geeft, bijvoorbeeld wel vertellen wat voor salaris je aangeboden hebt gekregen maar niet hoe de leaseregeling eruit ziet. En dan kijk je hoe hij reageert. Het is dan ook goed om voor jezelf te bepalen wat je er bij je huidige werkgever nog uit zou willen halen, al zou je de bal ook bij hen kunnen leggen. Maar dan wel met een ultimatum, want je zult ook snel iets moeten laten weten t.a.v. het nieuwe aanbod, lijkt me?
Claudia_xdonderdag 22 augustus 2019 @ 17:30
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:45 schreef daNpy het volgende:

[..]

Daarom heeft het wmb niet (veel) mee te maken. Meer hoe je wereld om je heen is gevormd.
Als je al niet weet dat je om een vast contract mag vragen (?) hoe geschikt ben je dan als leidinggevende voor 100 man. Durf jij die ook niet te vragen voor overwerk? Of andere dingen?
Je zult toch wel op je strepen moeten staan in zo'n functie? Anders loopt toch iedereen over je heen, van directeur tot schoonmaker? Of ben ik een veel hardere wereld gewend?
Nou, het zou ook niet bij mij opkomen om meteen een vaste aanstelling te vragen. In mijn beleving is het heel normaal om eerst met een jaarcontract te werken om te kijken hoe iemand in een bepaalde functie bevalt. Hartstikke fijn om hier als tip te lezen dat je wel meteen om een vast contract kunt vragen. En dat kan best iets constructiever dan iemand meteen 'clueless' te noemen.

Ik kom ook uit een harde wereld, hard in de zin van keihard werken, aan hoge eisen moeten voldoen, veel kritiek krijgen, afgerekend worden op resultaten. Maar dat betekent niet dat het normaal is om als leidinggevende hard te zijn. Integendeel: intelligente mensen die hun werk graag goed willen doen behandel je met respect.

(De tip van Tinkepink om niet over 'aansturen' te spreken vond ik dan ook heel goed. Ik heb vaak zelfs eerder het gevoel dat mijn directe leidinggevende voor mij werkt omdat ze me steevast vragen stelt als: Hoe vind je dat het gaat? Wat heb je nodig? Wat kan ik voor je doen?)
lovelidonderdag 22 augustus 2019 @ 18:11
quote:
7s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:10 schreef Seven. het volgende:
OK, mijn plan nu:

¤6000 vragen (even checken of dat wel binnen de bandbreedte valt)

Max van de schaal begint met een 7...
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 19:57
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 18:11 schreef loveli het volgende:

[..]

Max van de schaal begint met een 7...
Waar zou jij op inzetten?
lovelidonderdag 22 augustus 2019 @ 20:10
quote:
7s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 19:57 schreef Seven. het volgende:

[..]

Waar zou jij op inzetten?
Ik heb nooit voor mezelf hoeven onderhandelen, dus dat kun je beter aan iemand vragen die wel zijn eigen salaris succesvol heeft onderhandeld. Voor een ander onderhandelen is (voor mij) een stuk makkelijker.
Spanky78donderdag 22 augustus 2019 @ 20:13
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 12:31 schreef lichtknopje het volgende:

[..]

+ bijtelling
Eigen bijdrage gaat af van de bijtelling!
Spanky78donderdag 22 augustus 2019 @ 20:19
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 15:26 schreef LuNaTiC het volgende:
Vast contract zou ik inderdaad in jouw geval meteen regelen. Want ze kennen je toch al, aangezien je er al gewerkt hebt en ze je nu zelf willen binnenhengelen? En je bent nu al - ook al wil je daar weg, maar hoeven zij niet te weten? - voorzien, dus jij hebt die kaarten in handen.

Ik was overigens verbaasd over de lonen die ik in deze topicreeks zag :o Leiding geven over zoveel mensen. Ik weet van mezelf dat ik niet heel slecht verdien (zeker niet om te patsen), maar als ik mijn eigen baan/functie in het perspectief zet dan denk ik: heb ik het nou ECHT zo goed voor elkaar of verdien jij echt veels te weinig. En aan de sector ligt het ook niet volgens mij want ik zit wat dat betreft ook in een hoek waar het grote geld absoluut niet wordt verdiend (horen we ook constant van allerlei mensen die hier komen werken).
Met alle respect, leidinggeven aan een paar magazijnen met wat planners en een hoop laaggeschoold uitvoerend personeel is iets heel anders dan het leidinggeven aan een verkoopafdeling, strategische marketing oid.

Je kunt wel 100 ongeschoolden aan je hebben rapporteren, en alsnog niet zo veel verdienen. Je kunt ook een klein eliteteam runnen en 150k binnenhalen. Teamleiders bij ah hebben soms wel 80 scholieren en 5-6 assistent managers rondlopen, ik denk dat die nog geen 35k verdienen.
LuNaTiCdonderdag 22 augustus 2019 @ 20:43
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 20:19 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Met alle respect, leidinggeven aan een paar magazijnen met wat planners en een hoop laaggeschoold uitvoerend personeel is iets heel anders dan het leidinggeven aan een verkoopafdeling, strategische marketing oid.

Je kunt wel 100 ongeschoolden aan je hebben rapporteren, en alsnog niet zo veel verdienen. Je kunt ook een klein eliteteam runnen en 150k binnenhalen. Teamleiders bij ah hebben soms wel 80 scholieren en 5-6 assistent managers rondlopen, ik denk dat die nog geen 35k verdienen.
Daar heb je natuurlijk gelijk in, ik moet dan ook wel erbij zeggen dat ik niet zo goed kan inschatten in welke categorie Seven nu, dan wel straks eigenlijk valt.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 20:49
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 17:04 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Als je naar een nieuwe baan solliciteert, zie je vooral het spannende en uitdagende. Je hebt nu alles op een rijtje gezet en dan kom je volgens mij tot de conclusie dat je het bij je huidige werkgever zo slecht nog niet hebt. Vooral het vaste contract is heel fijn als je aan een gezin wil beginnen.

Ik zou absoluut morgen in het gesprek met je leidinggevende je kaarten op tafel leggen. Je kunt dan ook best selectief zijn in welke informatie je geeft, bijvoorbeeld wel vertellen wat voor salaris je aangeboden hebt gekregen maar niet hoe de leaseregeling eruit ziet. En dan kijk je hoe hij reageert. Het is dan ook goed om voor jezelf te bepalen wat je er bij je huidige werkgever nog uit zou willen halen, al zou je de bal ook bij hen kunnen leggen. Maar dan wel met een ultimatum, want je zult ook snel iets moeten laten weten t.a.v. het nieuwe aanbod, lijkt me?
Ik twijfel nog. Eerst meer zekerheid van de nieuwe werkgever, zeker weten wat zij voor me over hebben. Dan een gesprek met m'n leidinggevende. Het bod dat er nu ligt is duidelijk niet goed genoeg om er voor weg te gaan, zodra het goed genoeg is wil ik wel overleggen. Ik wil niet met m'n bek vol tanden komen te staan.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 20:53
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 20:19 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Met alle respect, leidinggeven aan een paar magazijnen met wat planners en een hoop laaggeschoold uitvoerend personeel is iets heel anders dan het leidinggeven aan een verkoopafdeling, strategische marketing oid.

Je kunt wel 100 ongeschoolden aan je hebben rapporteren, en alsnog niet zo veel verdienen. Je kunt ook een klein eliteteam runnen en 150k binnenhalen. Teamleiders bij ah hebben soms wel 80 scholieren en 5-6 assistent managers rondlopen, ik denk dat die nog geen 35k verdienen.
Uiteindelijk gaat het om (financiële) impact.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 20:55
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 20:43 schreef LuNaTiC het volgende:

[..]

Daar heb je natuurlijk gelijk in, ik moet dan ook wel erbij zeggen dat ik niet zo goed kan inschatten in welke categorie Seven nu, dan wel straks eigenlijk valt.
Kan ik zelf ook niet goed. Als ik op de loonwijzers moet vertrouwen, dan zit ik met 5500 op een gemiddeld salaris, maar dat zegt ook niet alles.
MisChrartindonderdag 22 augustus 2019 @ 21:07
Als ze mij in een nieuwe functie op 68% in proberen te schalen zou ik ervoor bedanken, dat is junior niveau binnen een schaal.
Je kan jaarlijks nog 3% groeien en daarna nog 2,5, dus bij normaal presteren duurt het dus nog iets van 10-15jaar(!) voor je op 100% in je schaal zit. Dat voelt alsof ze je niet zo’n serieus aanbod doen. En nu 6k vragen is ruim 15% meer dan wat ze je geboden hebben. En met in het achterhoofd dat ze weten wat je nu verdient gaan ze dat niet doen.
Ik weet niet hoe dik gezaaid de banen liggen, maar ik zou bij een ruim aanbod in banen het toch ergens anders proberen als je een salarissprong wil maken en dan wel je mond houden over je huidige salaris.
Spanky78donderdag 22 augustus 2019 @ 21:08
quote:
7s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 20:53 schreef Seven. het volgende:

[..]

Uiteindelijk gaat het om (financiële) impact.
Nee. Ja, voor de bean counters. Maar hopelijk niet voor de ceo.
daNpydonderdag 22 augustus 2019 @ 21:12
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 17:30 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Nou, het zou ook niet bij mij opkomen om meteen een vaste aanstelling te vragen. In mijn beleving is het heel normaal om eerst met een jaarcontract te werken om te kijken hoe iemand in een bepaalde functie bevalt. Hartstikke fijn om hier als tip te lezen dat je wel meteen om een vast contract kunt vragen. En dat kan best iets constructiever dan iemand meteen 'clueless' te noemen.

Mij geen woorden in de mond leggen aub, clueless is haar eigen beschrijving.
Toen ik van baan wisselde wilde ik juist wél een vaste aanstelling. Ik heb een hypotheek te betalen, en wil dus ook geen risico lopen na een jaar uitgezwaaid te worden :)

quote:
Ik kom ook uit een harde wereld, hard in de zin van keihard werken, aan hoge eisen moeten voldoen, veel kritiek krijgen, afgerekend worden op resultaten. Maar dat betekent niet dat het normaal is om als leidinggevende hard te zijn. Integendeel: intelligente mensen die hun werk graag goed willen doen behandel je met respect.
Hard zijn in onderhandelingen si niet hard zijn voor je personeel. Dat maak jij ervan. Je moet m.i. ook hard zijn juist om op te komen voor je personeel. Iets wat veel managers tegenwoordig missen, in mijn opinie.

[ Bericht 8% gewijzigd door daNpy op 22-08-2019 21:19:46 ]
daNpydonderdag 22 augustus 2019 @ 21:14
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 20:19 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Met alle respect, leidinggeven aan een paar magazijnen met wat planners en een hoop laaggeschoold uitvoerend personeel is iets heel anders dan het leidinggeven aan een verkoopafdeling, strategische marketing oid.

Je kunt wel 100 ongeschoolden aan je hebben rapporteren, en alsnog niet zo veel verdienen. Je kunt ook een klein eliteteam runnen en 150k binnenhalen. Teamleiders bij ah hebben soms wel 80 scholieren en 5-6 assistent managers rondlopen, ik denk dat die nog geen 35k verdienen.
Ik heb bij een bedrijf stage gelopen met hoogopgeleide specialisten en de manager was een MBO-er die het minste verdiende.
Waarom zou een manager meer moeten krijgen als iemand die daadwerkelijk iets specialistisch kan?
daNpydonderdag 22 augustus 2019 @ 21:16
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 21:07 schreef MisChrartin het volgende:
Als ze mij in een nieuwe functie op 68% in proberen te schalen zou ik ervoor bedanken, dat is junior niveau binnen een schaal.
Je kan jaarlijks nog 3% groeien en daarna nog 2,5, dus bij normaal presteren duurt het dus nog iets van 10-15jaar(!) voor je op 100% in je schaal zit. Dat voelt alsof ze je niet zo’n serieus aanbod doen. En nu 6k vragen is ruim 15% meer dan wat ze je geboden hebben. En met in het achterhoofd dat ze weten wat je nu verdient gaan ze dat niet doen.
Ik weet niet hoe dik gezaaid de banen liggen, maar ik zou bij een ruim aanbod in banen het toch ergens anders proberen als je een salarissprong wil maken en dan wel je mond houden over je huidige salaris.
Hoe lager in je schaal, hoe sneller je groeit.
Paar schalen hoger proberen te komen, ipv op 90% in je schaal binnenkomen en dan niet meer verder kunnen als je de 100% bereikt hebt en niet van functie wisselt.
Spanky78donderdag 22 augustus 2019 @ 21:33
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 21:14 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ik heb bij een bedrijf stage gelopen met hoogopgeleide specialisten en de manager was een MBO-er die het minste verdiende.
Waarom zou een manager meer moeten krijgen als iemand die daadwerkelijk iets specialistisch kan?
Hangt van het niveau af. Ik vind sowieso dat je moet kunnen begrijpen wat je managet of bestuurt.

Je hoeft geen expert te zijn, maar wel de goede vragen kunnen stellen en meer uit het team halen dan zonder jou gebeurd zou zijn. In sommige gevallen is een expert veel waard. Maar iemand die zowel de mensen als de inhoud kunnen leiden zijn vaak het meest waard. Want schaars. Daarom lopen er ook zo veel incompetente managers rond.

Het idee dat een salesbaas minder zou moeten verdienen dan een goede accountmanager is vergeten dat die salesbaas ook accountable is voor de resultaten van alle accountmanagers. En van alle salesplannen.

P. S. Beter stroom je lager in een hoge schaal in dan andersom. Je groeit sneller en eindigt verder.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 21:40
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 21:07 schreef MisChrartin het volgende:
Als ze mij in een nieuwe functie op 68% in proberen te schalen zou ik ervoor bedanken, dat is junior niveau binnen een schaal.
Je kan jaarlijks nog 3% groeien en daarna nog 2,5, dus bij normaal presteren duurt het dus nog iets van 10-15jaar(!) voor je op 100% in je schaal zit. Dat voelt alsof ze je niet zo’n serieus aanbod doen. En nu 6k vragen is ruim 15% meer dan wat ze je geboden hebben. En met in het achterhoofd dat ze weten wat je nu verdient gaan ze dat niet doen.
Ik weet niet hoe dik gezaaid de banen liggen, maar ik zou bij een ruim aanbod in banen het toch ergens anders proberen als je een salarissprong wil maken en dan wel je mond houden over je huidige salaris.
Het mooie is natuurlijk wel dat ik niet weg hoef, dus ik kan wel degelijk 6k vragen.
Claudia_xdonderdag 22 augustus 2019 @ 21:58
quote:
14s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 21:12 schreef daNpy het volgende:

Mij geen woorden in de mond leggen aub, clueless is haar eigen beschrijving.
Toen ik van baan wisselde wilde ik juist wél een vaste aanstelling. Ik heb een hypotheek te betalen, en wil dus ook geen risico lopen na een jaar uitgezwaaid te worden :)

Ah, daar heb je gelijk in. Ze noemde zichzelf inderdaad ook al clueless. Ik wilde trouwens ook graag een vaste aanstelling toen ik van baan wisselde, maar het kwam niet in me op erom te vragen. Nu was mijn onderhandelingspositie er ook niet naar. Overigens had ik wel de belofte dat ik bij goed functioneren na een jaar een vaste aanstelling zou krijgen en dat vond ik al heel wat.

quote:
Hard zijn in onderhandelingen si niet hard zijn voor je personeel. Dat maak jij ervan. Je moet m.i. ook hard zijn juist om op te komen voor je personeel. Iets wat veel managers tegenwoordig missen, in mijn opinie.
Dat is zo. Het voorbeeld dat je gaf had alleen betrekking op vragen om overwerk. 'Op je strepen staan' en 'hard zijn' zou ik in zo'n geval onprettig vinden. Ik heb ooit zo'n leidinggevende gehad en iedereen was er ongelukkig onder. Er moest dan bijvoorbeeld in het weekeinde een voorlichting worden gegeven (de zoveelste - en altijd onbetaald, terwijl er al veel te veel uren werden gemaakt). Dan werden we samen in een kamer gezet en werd er op ons ingepraat tot iemand zwichtte. Zo iemand weet het hard te spelen, maar zie ik niet als een succesvolle leidinggevende.
Sport_Lifedonderdag 22 augustus 2019 @ 22:23
quote:
7s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 20:53 schreef Seven. het volgende:

[..]

Uiteindelijk gaat het om (financiële) impact.
Volgens mij gaat het meer om de mate van kennis, 20 ongeschoolde vakkenvullers managen is heel wat anders dan 20 accountants.
En alles wat daar tussen in zit.

Trouwens over onderhandelen gesproken, dat ging bij mij uitstekend.
Ik vertelde wat ik wilde hebben, kreeg meteen een schrik reactie van mijn manager, vervolgens een voorstel van hr dat naar mijn idee niet in verhouding lag met de functie. Vervolgens een gesprek met de directie (oeps!) en bij mijn punt gebleven, zo niet dan ga ik elders werken.
Uiteindelijk meer gekregen dan mijn eigen voorstel. Helaas sinds dien geen verhoging meer gehad buiten cao om.

[ Bericht 8% gewijzigd door Sport_Life op 22-08-2019 22:32:34 ]
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 22:32
M'n berekeningen en simulatie

SPOILER
Uitgangspunten:

- Mijn huidige salaris gebaseerd op einde groeiplan
- 62400/1,1 = 56000 dus geen enkele groei als ik mijn bonus meeneem in de overweging
- Elektrisch/goedkoop rijden is geen optie meer als ik van baan verwissel, terwijl ik in de bevestigde categorie gewoon goedkoop kan gaan rijden
- Jaarlijks leasebudget en pensioendinges te bevestigen

imUNhTW.png

Dus eigenlijk boek ik pas echt een beetje/financieel merkbare vooruitgang vanaf ¤5800. En dan moeten ze er nog compenseren voor m'n vaste contract en 2 vakantiedagen.

En.. is het een slecht idee om dit door te sturen (als PDF)? :@
Sport_Lifedonderdag 22 augustus 2019 @ 22:35
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:32 schreef Seven. het volgende:
M'n berekeningen en simulatie

[spoiler]Uitgangspunten:

- Mijn huidige salaris gebaseerd op einde groeiplan
- 62400/1,1 = 56000 dus geen enkele groei als ik mijn bonus meeneem in de overweging
- Elektrisch/goedkoop rijden is geen optie meer als ik van baan verwissel, terwijl ik in de bevestigde categorie gewoon goedkoop kan gaan rijden

Wacht, volgt zo!

Dus eigenlijk boek ik pas echt een beetje/financieel merkbare vooruitgang vanaf ¤5800. En dan moeten ze er nog compenseren voor m'n vaste contract en 2 vakantiedagen.

En.. is het een slecht idee om dit door te sturen (als PDF)? :@
Dan leg je 6k neer en zeg erbij dat je dat minimaal wilt krijgen en zo niet blijf je verder solliciteren. Verder geen analyses oid mee sturen, je huidige salaris is irrelevant.

Tenzij je dit een top baan vindt maar volgens mij is het je ook een beetje om 't geld te doen.

Zie hierboven mijn tactiek.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 22:40
quote:
1s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:35 schreef Sport_Life het volgende:

[..]

Dan leg je 6k neer en zeg erbij dat je dat minimaal wilt krijgen en zo niet blijf je verder solliciteren. Verder geen analyses oid mee sturen, je huidige salaris is irrelevant.

Tenzij je dit een top baan vindt maar volgens mij is het je ook een beetje om 't geld te doen.

Zie hierboven mijn tactiek.
Ik wil er bij meer verantwoordelijkheid wel op vooruit gaan. En verder kijk ik er enorm naar uit om terug te gaan naar deze werkgever, het is gewoon een leuke club die enorm aan verandering onderhevig is en dat zijn nou juist de dingen waar ik van geniet.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 22:41
Ik ga er nog een nachtje over slapen. :Z
Cyanide-donderdag 22 augustus 2019 @ 22:42
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:32 schreef Seven. het volgende:
M'n berekeningen en simulatie

SPOILER
Uitgangspunten:

- Mijn huidige salaris gebaseerd op einde groeiplan
- 62400/1,1 = 56000 dus geen enkele groei als ik mijn bonus meeneem in de overweging
- Elektrisch/goedkoop rijden is geen optie meer als ik van baan verwissel, terwijl ik in de bevestigde categorie gewoon goedkoop kan gaan rijden
- Jaarlijks leasebudget en pensioendinges te bevestigen

[ afbeelding ]

Dus eigenlijk boek ik pas echt een beetje/financieel merkbare vooruitgang vanaf ¤5800. En dan moeten ze er nog compenseren voor m'n vaste contract en 2 vakantiedagen.

En.. is het een slecht idee om dit door te sturen (als PDF)? :@
Meid, wat maak jij het jezelf moeilijk zeg, jezus.
MisChrartindonderdag 22 augustus 2019 @ 22:45
Jeetje wat heb je niet begrepen van niet je salaris delen? Tuurlijk moet je dit niet delen.

Wat je wel moet doen is bedenken waarom ze jou willen hebben. Speel daar op in en stel een salaris voor. Blijven ze daar ver onder zitten, loop dan weg en kijk naar een volgende baan. En zeg dan niets, NIETS, over je huidige salaris.

Sorry dat ik het zeg, maar je lijkt weinig inzicht te hebben hoe andere mensen denken. Hoe ga je dan leidinggeven?
Sport_Lifedonderdag 22 augustus 2019 @ 22:46
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:45 schreef MisChrartin het volgende:
Jeetje wat heb je niet begrepen van niet je salaris delen? Tuurlijk moet je dit niet delen.

Wat je wel moet doen is bedenken waarom ze jou willen hebben. Speel daar op in en stel een salaris voor. Blijven ze daar ver onder zitten, loop dan weg en kijk naar een volgende baan. En zeg dan niets, NIETS, over je huidige salaris.

Sorry dat ik het zeg, maar je lijkt weinig inzicht te hebben hoe andere mensen denken. Hoe ga je dan leidinggeven?
Haha heerlijk die directheid :)
Sport_Lifedonderdag 22 augustus 2019 @ 22:49
Trouwens ik herken je koppigheid wel bij mezelf hoor, en als jij een fijn gevoel hebt om je huidige salaris als uitgangspunt te nemen, dan vooral doen. Maar helaas geef je dan wel teveel info aan je nieuwe werkgever, die daar gebruik van maakt en jou gewoon zo weinig mogelijk wilt betalen onder druk van directie /aandeelhouders.....

Ik bedoel.. Draai het eens om. Een heftruck chauffeur komt bij jou op gesprek en zegt dat ie in z'n huidige baan 20k verdient, maar bij jou minimaal 30k wilt.. En de functie is tot max 40k. Wat doe je dan? Houd ook rekening met de P&L die behoorlijk onder druk staat.
MisChrartindonderdag 22 augustus 2019 @ 22:51
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:46 schreef Sport_Life het volgende:

[..]

Haha heerlijk die directheid :)
Ja op een gegeven moment ga ik me ergeren aan zoveel domheid. Het is allemaal niet zo ingewikkeld als je jezelf onder controle hebt en geen domme dingen zegt. En iedereen heeft de meeste dingen nog maar 5x voorgezegd.

SPOILER
Ter info: bij laatste onderhandeling ben ik van 56k per jaar+lease naar 75k met ruimer leasebudget gegaan en ik ben niet eens leidinggevend. Needless to say dat ik natuurlijk mijn oude salaris niet heb gegeven terwijl ze om een loonstrookje vroegen :')
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 22:53
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:45 schreef MisChrartin het volgende:
Jeetje wat heb je niet begrepen van niet je salaris delen? Tuurlijk moet je dit niet delen.

Wat je wel moet doen is bedenken waarom ze jou willen hebben. Speel daar op in en stel een salaris voor. Blijven ze daar ver onder zitten, loop dan weg en kijk naar een volgende baan. En zeg dan niets, NIETS, over je huidige salaris.

Sorry dat ik het zeg, maar je lijkt weinig inzicht te hebben hoe andere mensen denken. Hoe ga je dan leidinggeven?
Geloof het of niet, maar dat leidinggeven gaat me op zich prima af. :+

Maar OK, dankzij die berekeningen weet ik m'n ondergrens en dat is ook heel wat waard. Betekent wel dat ik m'n tegenbod bij moet stellen.
Seven.donderdag 22 augustus 2019 @ 22:55
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:51 schreef MisChrartin het volgende:

[..]

Ja op een gegeven moment ga ik me ergeren aan zoveel domheid. Het is allemaal niet zo ingewikkeld als je jezelf onder controle hebt en geen domme dingen zegt. En iedereen heeft de meeste dingen nog maar 5x voorgezegd.

SPOILER
Ter info: bij laatste onderhandeling ben ik van 56k per jaar+lease naar 75k met ruimer leasebudget gegaan en ik ben niet eens leidinggevend. Needless to say dat ik natuurlijk mijn oude salaris niet heb gegeven terwijl ze om een loonstrookje vroegen :')
Hehe, je hebt gelijk :P, ik loop te miepen. En netjes geregeld!
Sport_Lifedonderdag 22 augustus 2019 @ 23:04
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:51 schreef MisChrartin het volgende:

[..]

Ja op een gegeven moment ga ik me ergeren aan zoveel domheid. Het is allemaal niet zo ingewikkeld als je jezelf onder controle hebt en geen domme dingen zegt. En iedereen heeft de meeste dingen nog maar 5x voorgezegd.

SPOILER
Ter info: bij laatste onderhandeling ben ik van 56k per jaar+lease naar 75k met ruimer leasebudget gegaan en ik ben niet eens leidinggevend. Needless to say dat ik natuurlijk mijn oude salaris niet heb gegeven terwijl ze om een loonstrookje vroegen :')
Dat is een mooie stap.. Ik loop iedere keer tegen cao schalen aan, kan alleen nog significant (>20%) omhoog in mijn huidige functie als ik bij de overheid ga werken..
TechLightdonderdag 22 augustus 2019 @ 23:14
Ik lees met interesse mee, ik zit een beetje in een zelfde situatie: wat veranderingen op het werk waardoor ik niet weet of ik nog lekker zit, en het gevoel dat steeds sterker wordt dat het salaris duidelijk te laag is. En ik hoef ook niet het onderste uit de kan, maar als het niet een beetje klopt dan blijft dat 'schuren'. Helaas in mijn positie weinig salaris vergelijk te vinden als referentie. Onderhandelen ben ik ook niet goed in, maar dus wel een beetje begonnen rond te kijken. Initieel vooral om mijn 'waarde' te vinden, en dan te kijken of ik wil overstappen naar iets leuks. Maar dan heb ik voor de interne onderhandelingen rond het eind van het jaar wel wat vergelijk.
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:32 schreef Seven. het volgende:
En.. is het een slecht idee om dit door te sturen (als PDF)? :@
Je smiley laat zien dat je het antwoord al weet. Absoluut niet doorsturen. Het is allemaal toch niet zo makkelijk te vergelijken, en dan gaat de discussie alleen nog maar over of de vergelijking klopt of waar het mis zit, of waar onduidelijkheid zit. Het levert jou niets op, maar de tegenpartij wel inzicht in waar ze staan tov de ander. Het geeft een 'ja maar' discussie die je nooit kunt winnen, want er is geen 'gelijk' en 'ongelijk' (hoe weeg je prestatiebonussen, vaste aanstelling, vakantiedagen tegen elkaar af? dat is subjectief).

Het voelt mij aan alsof je over wil gaan stappen vanwege het werk/bedrijf, én er op vooruit wil gaan. Dan ligt je minimum wellicht rond break-even (want dan heb je leuker werk), en kun je inderdaad wat hoger inzetten.

Ik vind het overigens niet negatief dat je met een lage rsp in je schaal begint. Dat bied inderdaad voldoende ruimte voor groei op een natuurlijke manier. Dat helpt iemand die niet kan onderhandelen ook, want dan gaat het bij goede beoordeling ook een beetje vanzelf.

Ik denk dat je in moet zetten op veel hoger in de rsp. Je kunt aangeven dat je écht niet zo junior bent om zo laag te beginnen, en je voorstelt om op 80% van de schaal te beginnen (uit het hoofd zou dat wel eens rond die 6000 kunnen zijn, maar anders pak je een iets hoger percentage). Het mooie is dat je redelijk makkelijk hoog kunt inzetten, en als ze dan schrikken, kun je het een draai geven dat je wel lager wilt beginnen maar er duidelijkheid moet zijn over een grote(re) sprong als je jezelf na het eerste jaar bewezen hebt.

Op die manier gaat het namelijk stiekum wel over het geld, maar via de inhoud en jouw 'waarde', en houd je ruimte om te onderhandelen zonder dat je 'afgaat' omdat je een schijnbaar onredelijke salariseis moet laten vallen.

Ben je voldoende zelfverzekerd en heb je in het verleden steeds laten zien dat je uitdagingen aan kan? Zet dan redelijk hoog in. 85%, misschien wel 90%. Dan komen ze ongetwijfeld met de feedback dat je je nog moet bewijzen, en kun je een 'stapje terug' met alvast een voorzetje naar een goede groei voor over 1 jaar.
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:42 schreef Cyanide- het volgende:
Meid, wat maak jij het jezelf moeilijk zeg, jezus.
Het is ook moeilijk, voor mensen zoals ons dan ;)
Dat met die tabel, dat zou ik dus precies zo doen (maar dus niet delen). Het gaat niet om de getallen achter de komma, maar het is wel een goede manier om een beeld te krijgen van het totaalpakket, en waar de verschillen zitten (en welke je belangrijk vindt).
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 07:24
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 21:58 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Ah, daar heb je gelijk in. Ze noemde zichzelf inderdaad ook al clueless. Ik wilde trouwens ook graag een vaste aanstelling toen ik van baan wisselde, maar het kwam niet in me op erom te vragen. Nu was mijn onderhandelingspositie er ook niet naar. Overigens had ik wel de belofte dat ik bij goed functioneren na een jaar een vaste aanstelling zou krijgen en dat vond ik al heel wat.

Ligt er misschien aan hoe oud je bent en in welke situatie je zit. Seven moet niet weg - zij kiest. Ze heeft een huis en straks een gezin te onderhouden: dan wil je vastigheid.
Dan moeten ze dus ook iets beters bieden als nu, en anders moet je zorgen dat ze dat aanbieden - willen ze je hebben of niet?

quote:
Dat is zo. Het voorbeeld dat je gaf had alleen betrekking op vragen om overwerk. 'Op je strepen staan' en 'hard zijn' zou ik in zo'n geval onprettig vinden. Ik heb ooit zo'n leidinggevende gehad en iedereen was er ongelukkig onder. Er moest dan bijvoorbeeld in het weekeinde een voorlichting worden gegeven (de zoveelste - en altijd onbetaald, terwijl er al veel te veel uren werden gemaakt). Dan werden we samen in een kamer gezet en werd er op ons ingepraat tot iemand zwichtte. Zo iemand weet het hard te spelen, maar zie ik niet als een succesvolle leidinggevende.
Helemaal mee eens, dat was niet hoe ik het bedoelde. Mensen onbetaald in het weekend laten werken :') Doeidoei ik bepaal zelf wel wat ik in mijn vrije tijd doe.
lightedvrijdag 23 augustus 2019 @ 07:49
quote:
7s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:53 schreef Seven. het volgende:

[..]

Geloof het of niet, maar dat leidinggeven gaat me op zich prima af. :+

Maar OK, dankzij die berekeningen weet ik m'n ondergrens en dat is ook heel wat waard. Betekent wel dat ik m'n tegenbod bij moet stellen.
Ik geloof er geen snars van, je enige argument om jezelf te verkopen zijn wat berekeningen? volgens mij mis je nogal het menselijke aspect -wat je al ergens toegaf-, en dat is toch ook een wezenlijk onderdeel van leiding geven.
Je kan hier 100 tips verzamelen, maar uiteindelijke gaat het erom dat je de juiste dingen op jer juiste moment zegt.

Oh, teruggaan naar een oude werkgever gaat eigenlijk zelden goed.. vergeet niet dat je nooit voor niks bent weggegaan, of ging het toen ook voornamelijk om geld?
Tinkepinkvrijdag 23 augustus 2019 @ 08:37
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 21:14 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ik heb bij een bedrijf stage gelopen met hoogopgeleide specialisten en de manager was een MBO-er die het minste verdiende.
Waarom zou een manager meer moeten krijgen als iemand die daadwerkelijk iets specialistisch kan?
Eens. Zie je in meer bedrijven.
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:32 schreef Seven. het volgende:
M'n berekeningen en simulatie

SPOILER
Uitgangspunten:

- Mijn huidige salaris gebaseerd op einde groeiplan
- 62400/1,1 = 56000 dus geen enkele groei als ik mijn bonus meeneem in de overweging
- Elektrisch/goedkoop rijden is geen optie meer als ik van baan verwissel, terwijl ik in de bevestigde categorie gewoon goedkoop kan gaan rijden
- Jaarlijks leasebudget en pensioendinges te bevestigen

[ afbeelding ]

Dus eigenlijk boek ik pas echt een beetje/financieel merkbare vooruitgang vanaf ¤5800. En dan moeten ze er nog compenseren voor m'n vaste contract en 2 vakantiedagen.

En.. is het een slecht idee om dit door te sturen (als PDF)? :@
Vind je dit laatste geen rare vraag in relatie tot de functie die je ambieert?
Cue_vrijdag 23 augustus 2019 @ 08:40
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:32 schreef Seven. het volgende:
En.. is het een slecht idee om dit door te sturen (als PDF)? :@
Waarom zou je de berekeningen doorsturen? Daar hebben zij geen boodschap aan. Ja ze kunnen op het minimale zitten wat jij zou willen.

Over het algemeen is de regel dat je uberhaupt niets over huidige salaris of iets dient te melden. Puur vermelden wat je zou willen hebben en vanuit daar valt te onderhandelen (hoe lastig soms ook)
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 09:58
quote:
6s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 08:40 schreef Cue_ het volgende:

[..]

Waarom zou je de berekeningen doorsturen? Daar hebben zij geen boodschap aan. Ja ze kunnen op het minimale zitten wat jij zou willen.

Over het algemeen is de regel dat je uberhaupt niets over huidige salaris of iets dient te melden. Puur vermelden wat je zou willen hebben en vanuit daar valt te onderhandelen (hoe lastig soms ook)
Had ik me maar ingehouden tijdens het eerste gesprek! :X
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 09:59
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 08:37 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Eens. Zie je in meer bedrijven.
[..]


Vind je dit laatste geen rare vraag in relatie tot de functie die je ambieert?
Ja, dat is het ook natuurlijk, ik was gewoon aan het miepen.

[ Bericht 23% gewijzigd door Seven. op 23-08-2019 11:16:18 ]
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 10:02
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 07:49 schreef lighted het volgende:

[..]

Ik geloof er geen snars van, je enige argument om jezelf te verkopen zijn wat berekeningen? volgens mij mis je nogal het menselijke aspect -wat je al ergens toegaf-, en dat is toch ook een wezenlijk onderdeel van leiding geven.
Je kan hier 100 tips verzamelen, maar uiteindelijke gaat het erom dat je de juiste dingen op jer juiste moment zegt.

Oh, teruggaan naar een oude werkgever gaat eigenlijk zelden goed.. vergeet niet dat je nooit voor niks bent weggegaan, of ging het toen ook voornamelijk om geld?
Ik ben destijds weggegaan omdat ik vanwege de relatie met m'n ex naar het buitenland verhuisde, en ik heb sinds mijn vertrek ook nooit meer zo'n positief oordeel over werkgevers gehad. Het was echt allemaal ontzettend leuk, zoals bij elk bedrijf wel wat 'normale frustratie' maar daar zit voor mij nou net de uitdaging.

Je hoeft het niet te geloven trouwens, mijn team gelooft het en dat is waar het uiteindelijk om gaat.
mcmlxivvrijdag 23 augustus 2019 @ 11:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 09:58 schreef Seven. het volgende:

[..]

Had ik me maar ingehouden tijdens het eerste gesprek! :X
Je hebt een bedrag genoemd wat volstrekt onvergelijkbaar is met het aanbod. Je eigen excel onderbouwt dat.

Dus heel eenvoudig: “ik heb het allemaal eens op een rijtje gezet en ben bereid na te denken over een aanbod van x met voorwaarden y.”

X=6000+
Y=auto, vast contract, vakantiedagen, pensioen, ....

En verder niets meesturen of verdedigen
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 11:14
Ondertussen mijn leidinggevende gesproken. Ik heb nog niets gezegd over het aanbod dat er nu ligt.

Hij bevestigt dat er niet meer dan categorie 3 in zit voor de auto. Hij geeft ook aan dat dit het resultaat is van slecht beleid op dit gebied, dat hier in het verleden veel fouten mee zijn gemaakt en eigenlijk dat niemand zulke auto's zou moeten rijden etc etc. Ik snap zijn positie wel, maar dat wil nog niet zeggen dat ik dit OK vind en dat begrijpt hij op zijn beurt ook wel. Alles op vriendelijke wijze.

Blijven plakken bij mijn huidige werkgever wordt me ook niet makkelijk gemaakt :+ .

SPOILER
Straks maar eens bellen over dit aanbod.. Aangeven dat ze mij willen omdat ze een cultuurverandering willen bewerkstelligen, daar hebben ze me blijkbaar hard voor nodig. ¤6200 met als doel om op ¤5700-¤5800 uit te komen, anders blijf ik rustig verder zoeken.


[ Bericht 4% gewijzigd door Peejtur op 03-09-2019 20:02:53 ]
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 11:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 11:13 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

Je hebt een bedrag genoemd wat volstrekt onvergelijkbaar is met het aanbod. Je eigen excel onderbouwt dat.

Dus heel eenvoudig: “ik heb het allemaal eens vergeleken en ben bereid na te denken over een aanbod van x met voorwaarden y.”

X=6000+
Y=auto, vast contract, vakantiedagen, pensioen, ....
En dan inderdaad inzetten op wat wisselgeld. Vast contract vind ik daarin de belangrijkste.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 11:56
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 23:14 schreef TechLight het volgende:
Ik lees met interesse mee, ik zit een beetje in een zelfde situatie: wat veranderingen op het werk waardoor ik niet weet of ik nog lekker zit, en het gevoel dat steeds sterker wordt dat het salaris duidelijk te laag is. En ik hoef ook niet het onderste uit de kan, maar als het niet een beetje klopt dan blijft dat 'schuren'. Helaas in mijn positie weinig salaris vergelijk te vinden als referentie. Onderhandelen ben ik ook niet goed in, maar dus wel een beetje begonnen rond te kijken. Initieel vooral om mijn 'waarde' te vinden, en dan te kijken of ik wil overstappen naar iets leuks. Maar dan heb ik voor de interne onderhandelingen rond het eind van het jaar wel wat vergelijk.
[..]

Je smiley laat zien dat je het antwoord al weet. Absoluut niet doorsturen. Het is allemaal toch niet zo makkelijk te vergelijken, en dan gaat de discussie alleen nog maar over of de vergelijking klopt of waar het mis zit, of waar onduidelijkheid zit. Het levert jou niets op, maar de tegenpartij wel inzicht in waar ze staan tov de ander. Het geeft een 'ja maar' discussie die je nooit kunt winnen, want er is geen 'gelijk' en 'ongelijk' (hoe weeg je prestatiebonussen, vaste aanstelling, vakantiedagen tegen elkaar af? dat is subjectief).

Het voelt mij aan alsof je over wil gaan stappen vanwege het werk/bedrijf, én er op vooruit wil gaan. Dan ligt je minimum wellicht rond break-even (want dan heb je leuker werk), en kun je inderdaad wat hoger inzetten.

Ik vind het overigens niet negatief dat je met een lage rsp in je schaal begint. Dat bied inderdaad voldoende ruimte voor groei op een natuurlijke manier. Dat helpt iemand die niet kan onderhandelen ook, want dan gaat het bij goede beoordeling ook een beetje vanzelf.

Ik denk dat je in moet zetten op veel hoger in de rsp. Je kunt aangeven dat je écht niet zo junior bent om zo laag te beginnen, en je voorstelt om op 80% van de schaal te beginnen (uit het hoofd zou dat wel eens rond die 6000 kunnen zijn, maar anders pak je een iets hoger percentage). Het mooie is dat je redelijk makkelijk hoog kunt inzetten, en als ze dan schrikken, kun je het een draai geven dat je wel lager wilt beginnen maar er duidelijkheid moet zijn over een grote(re) sprong als je jezelf na het eerste jaar bewezen hebt.

Op die manier gaat het namelijk stiekum wel over het geld, maar via de inhoud en jouw 'waarde', en houd je ruimte om te onderhandelen zonder dat je 'afgaat' omdat je een schijnbaar onredelijke salariseis moet laten vallen.

Ben je voldoende zelfverzekerd en heb je in het verleden steeds laten zien dat je uitdagingen aan kan? Zet dan redelijk hoog in. 85%, misschien wel 90%. Dan komen ze ongetwijfeld met de feedback dat je je nog moet bewijzen, en kun je een 'stapje terug' met alvast een voorzetje naar een goede groei voor over 1 jaar.
[..]

Het is ook moeilijk, voor mensen zoals ons dan ;)
Dat met die tabel, dat zou ik dus precies zo doen (maar dus niet delen). Het gaat niet om de getallen achter de komma, maar het is wel een goede manier om een beeld te krijgen van het totaalpakket, en waar de verschillen zitten (en welke je belangrijk vindt).
Ik wens je veel wijsheid :) , maak in ieder geval niet dezelfde fouten als ik ;) . En bedankt voor jouw post, wel prettig om te lezen dat ik zeker niet de enige ben die hier moeite mee heeft. Ik hoop dat je wat aan mijn topic hebt voor jezelf!

Ik hou je idee in gedachten, eerst maar eens kijken hoe er straks gereageerd wordt op mijn voorstel.
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 12:57
quote:
2s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 11:14 schreef Seven. het volgende:


Hij bevestigt dat er niet meer dan categorie 3 in zit voor de auto. Hij geeft ook aan dat dit het resultaat is van slecht beleid op dit gebied, dat hier in het verleden veel fouten mee zijn gemaakt en eigenlijk dat niemand zulke auto's zou moeten rijden etc etc.
En toen heb je hard gelachen om deze smoes of niet?
Dat is toch allemaal niet jouw probleem? Ik lees nergens dat het beleid daadwerkelijk gewijzigd dus is heb je ook gewoon recht op eenzelfde categorie auto als anderen in de functie. Al die bijzaken die hij noemt zijn irrelevant. Punt.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 13:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 12:57 schreef daNpy het volgende:

[..]

En toen heb je hard gelachen om deze smoes of niet?
Dat is toch allemaal niet jouw probleem? Ik lees nergens dat het beleid daadwerkelijk gewijzigd dus is heb je ook gewoon recht op eenzelfde categorie auto als anderen in de functie. Al die bijzaken die hij noemt zijn irrelevant. Punt.
Uiteraard meegedeeld maar dat verandert de zaak verder niet. Ik ben ook wel klaar met hun tactieken. Het is gewoon overduidelijk voor mij dat blijven geen optie meer is. Wat ook weer niet wil zeggen dat ik overstag ga voor het eerste beste bod dat voorbij komt.
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 13:21
quote:
2s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 13:01 schreef Seven. het volgende:

[..]

Uiteraard meegedeeld maar dat verandert de zaak verder niet. Ik ben ook wel klaar met hun tactieken. Het is gewoon overduidelijk voor mij dat blijven geen optie meer is. Wat ook weer niet wil zeggen dat ik overstag ga voor het eerste beste bod dat voorbij komt.
Ik had meteen netjes gemeld dat ik verder aan het kijken was. Zeker aangezien ze zulke tactieken toepassen, daar heb je op een gegeven moment genoeg van.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 13:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 13:21 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ik had meteen netjes gemeld dat ik verder aan het kijken was. Zeker aangezien ze zulke tactieken toepassen, daar heb je op een gegeven moment genoeg van.
Ik ben wel uitgepraat met ze. Ze zien het vanzelf wel als ik m'n ontslag indien. En die dag komt echt wel.
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 13:27
quote:
7s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 13:27 schreef Seven. het volgende:

[..]

Ik ben wel uitgepraat met ze. Ze zien het vanzelf wel als ik m'n ontslag indien. En die dag komt echt wel.
Je intentie is gedurende het topic echt wel aangepast :D!
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 13:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 13:27 schreef daNpy het volgende:

[..]

Je intentie is gedurende het topic echt wel aangepast :D!
The power of Fok! :+
DonVincenzovrijdag 23 augustus 2019 @ 13:32
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:32 schreef Seven. het volgende:
M'n berekeningen en simulatie

SPOILER
Uitgangspunten:

- Mijn huidige salaris gebaseerd op einde groeiplan
- 62400/1,1 = 56000 dus geen enkele groei als ik mijn bonus meeneem in de overweging
- Elektrisch/goedkoop rijden is geen optie meer als ik van baan verwissel, terwijl ik in de bevestigde categorie gewoon goedkoop kan gaan rijden
- Jaarlijks leasebudget en pensioendinges te bevestigen

[ afbeelding ]

Dus eigenlijk boek ik pas echt een beetje/financieel merkbare vooruitgang vanaf ¤5800. En dan moeten ze er nog compenseren voor m'n vaste contract en 2 vakantiedagen.

En.. is het een slecht idee om dit door te sturen (als PDF)? :@
Dus je bent bezig om te onderhandelen over een baan waarin je - wellicht, als het meezit - nipt meer betaald gaat krijgen dan bij je huidige werkgever.

Wat blijft er dan nog over van je verhaal dat je bij je huidige werkgever gigantisch onderbetaald wordt?
Claudia_xvrijdag 23 augustus 2019 @ 13:57
quote:
2s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 11:14 schreef Seven. het volgende:
Ondertussen mijn leidinggevende gesproken. Ik heb nog niets gezegd over het aanbod dat er nu ligt.

Hij bevestigt dat er niet meer dan categorie 3 in zit voor de auto. Hij geeft ook aan dat dit het resultaat is van slecht beleid op dit gebied, dat hier in het verleden veel fouten mee zijn gemaakt en eigenlijk dat niemand zulke auto's zou moeten rijden etc etc. Ik snap zijn positie wel, maar dat wil nog niet zeggen dat ik dit OK vind en dat begrijpt hij op zijn beurt ook wel. Alles op vriendelijke wijze.

Blijven plakken bij mijn huidige werkgever wordt me ook niet makkelijk gemaakt :+ .

Straks maar eens bellen over dit aanbod.. Aangeven dat ze mij willen omdat ze een cultuurverandering willen bewerkstelligen, daar hebben ze me blijkbaar hard voor nodig. ¤6200 met als doel om op ¤5700-¤5800 uit te komen, anders blijf ik rustig verder zoeken.
Ik vind dit onacceptabel. Niemand zou zulke auto's moeten rijden, maar dat gebeurt wel. Waarom zou jij hier de dupe van moeten zijn? Waarom de anderen niet? Dit soort algemeen belang-smoesjes laten m'n bloed koken omdat ik weet dat vooral vrouwen ervoor ontvankelijk zijn en zich ernaar schikken. Maar dit is hun probleem, niet jouw probleem. Jij hoort op een gelijkwaardige manier beloond te worden - laat ze ervoor zorgen. Oftewel, ik zou als vraag neerleggen: hoe gaan jullie dan voor een gelijkwaardige beloning zorgen?

Nu heb ik onderhandelingen altijd moeilijk gevonden maar dit soort situaties niet, waarschijnlijk omdat ze over rechtvaardigheid gaan. Zo had ik in mijn oude baan een verdeling van 60% van de tijd voor onderwijs en 40% voor onderzoek terwijl mijn collega's op 50-50% zaten. Mijn leidinggevende zei: de anderen gaan straks ook naar 60-40, jij bent later in dienst gekomen, in de praktijk heb je toch geen verdeling van 50-50. Blabla. Uiteindelijk heb ik 60-40 gekregen (en zelfs nog gunstigere voorwaarden dan mijn collega's toen ik het op de spits dreef omdat ik bereid was te vertrekken).

Ik kan me voorstellen dat je het vechten beu bent en gewoon weg wilt bij je huidige werkgever, maar je kunt ook nog overwegen om ze je dan op een andere manier gelijkwaardig te laten belonen.
Craptacularvrijdag 23 augustus 2019 @ 14:21
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:45 schreef MisChrartin het volgende:
Jeetje wat heb je niet begrepen van niet je salaris delen? Tuurlijk moet je dit niet delen.

Wat je wel moet doen is bedenken waarom ze jou willen hebben. Speel daar op in en stel een salaris voor. Blijven ze daar ver onder zitten, loop dan weg en kijk naar een volgende baan. En zeg dan niets, NIETS, over je huidige salaris.

Sorry dat ik het zeg, maar je lijkt weinig inzicht te hebben hoe andere mensen denken. Hoe ga je dan leidinggeven?
Dit. O+

Dat erom gejank en de ballen niet hebben om helder te zijn en gewoon weg te lopen. :')

Met een dergelijke houding wordt er bij mijn huidige werkgever heel hard over je heen gelopen.
quote:
0s.gif Op donderdag 22 augustus 2019 22:51 schreef MisChrartin het volgende:

[..]

Ter info: bij laatste onderhandeling ben ik van 56k per jaar+lease naar 75k met ruimer leasebudget gegaan en ik ben niet eens leidinggevend. Needless to say dat ik natuurlijk mijn oude salaris niet heb gegeven terwijl ze om een loonstrookje vroegen :')
Ik ben in het proces om een vergelijkbare stap te maken. Als je je marktwaarde kent en combineerd met sterke communicatie ben je al een heel eind. Ik wijk niet af van mijn salaris indicatie.

Het verbaast mij dat er nu toch vaak om een loonstrookje gevraagd wordt. Ik bedank vriendelijk met uitleg en tot nu wordt er begripvol gereageerd. Ik vraag er zelf nooit naar als ik mensen moet interviewen. Ik vind het een beetje ordinair en totaal niet relevant. Prive informatie en bedrijfsgevoelig.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 14:35
SPOILER
Ik heb net mijn tegenvoorstel neergelegd van ¤6200 onder het mom van 'jullie willen cultuurverandering, daar wil ik jullie graag bij helpen'. HR vond het wel erg veel.
De vakantiedagen zijn niet onderhandelbaar, eigen bijdrage lease-auto ook niet.
Maar vast contract na 1 maand proeftijd zouden ze checken.

Na 5 minuten werd ik teruggebeld. ¤5800, vast contract.
OK, het was in de buurt van m'n ondergrens maar voor iemand die echt kut is in onderhandelen vind ik dit een prima resultaat waarover ik tevreden ben. Bovendien: ik heb er echt enorm veel zin in! Volgende week ga ik opzeggen als ik het contract heb.

*O*


[ Bericht 9% gewijzigd door Peejtur op 03-09-2019 20:04:11 ]
Renesitevrijdag 23 augustus 2019 @ 14:37
quote:
6s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 14:35 schreef Seven. het volgende:
Ik heb net mijn tegenvoorstel neergelegd van ¤6200 onder het mom van 'jullie willen cultuurverandering, daar wil ik jullie graag bij helpen'. HR vond het wel erg veel.
De vakantiedagen zijn niet onderhandelbaar, eigen bijdrage lease-auto ook niet.
Maar vast contract na 1 maand proeftijd zouden ze checken.

Na 5 minuten werd ik teruggebeld. ¤5800, vast contract.
OK, het was in de buurt van m'n ondergrens maar voor iemand die echt kut is in onderhandelen vind ik dit een prima resultaat waarover ik tevreden ben. Bovendien: ik heb er echt enorm veel zin in! Volgende week ga ik opzeggen als ik het contract heb.

*O*
Zo. Nou. Lekker dan toch 8-) ! Van harte!
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 14:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 13:57 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Ik vind dit onacceptabel. Niemand zou zulke auto's moeten rijden, maar dat gebeurt wel. Waarom zou jij hier de dupe van moeten zijn? Waarom de anderen niet? Dit soort algemeen belang-smoesjes laten m'n bloed koken omdat ik weet dat vooral vrouwen ervoor ontvankelijk zijn en zich ernaar schikken. Maar dit is hun probleem, niet jouw probleem. Jij hoort op een gelijkwaardige manier beloond te worden - laat ze ervoor zorgen. Oftewel, ik zou als vraag neerleggen: hoe gaan jullie dan voor een gelijkwaardige beloning zorgen?

Nu heb ik onderhandelingen altijd moeilijk gevonden maar dit soort situaties niet, waarschijnlijk omdat ze over rechtvaardigheid gaan. Zo had ik in mijn oude baan een verdeling van 60% van de tijd voor onderwijs en 40% voor onderzoek terwijl mijn collega's op 50-50% zaten. Mijn leidinggevende zei: de anderen gaan straks ook naar 60-40, jij bent later in dienst gekomen, in de praktijk heb je toch geen verdeling van 50-50. Blabla. Uiteindelijk heb ik 60-40 gekregen (en zelfs nog gunstigere voorwaarden dan mijn collega's toen ik het op de spits dreef omdat ik bereid was te vertrekken).

Ik kan me voorstellen dat je het vechten beu bent en gewoon weg wilt bij je huidige werkgever, maar je kunt ook nog overwegen om ze je dan op een andere manier gelijkwaardig te laten belonen.
Zo is dat, Claudia. Het is goed met ze, en hun onrechtvaardige behandeling.

Het leasebudget bij m'n nieuwe werkgever ligt overigens hoger dan ik had verwacht en eigenlijk net iets hoger dan m'n huidige werkgever.
pitebuell85vrijdag 23 augustus 2019 @ 14:39
quote:
7s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 14:38 schreef Seven. het volgende:

[..]

Zo is dat, Claudia. Het is goed met ze, en hun onrechtvaardige behandeling.

Het leasebudget bij m'n nieuwe werkgever ligt overigens hoger dan ik had verwacht en eigenlijk net iets hoger dan m'n huidige werkgever.
Ook al duidelijk hoe het pensioen is geregeld?

Of heb ik daar overheen gelezen...
Cue_vrijdag 23 augustus 2019 @ 14:40
quote:
7s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 14:21 schreef Craptacular het volgende:
Het verbaast mij dat er nu toch vaak om een loonstrookje gevraagd wordt.
Vind ik ook wel vaag.
Bij sommigen is het wel normaal / doen mensen het gewoon.
Laatst nog bij aannemen van monteurs gehoord, laatste 2 of 3 loonstroken zelfs. Kregen ze zonder gedoe of gezeur.
Misschien ook wel branche / niveau afhankelijk?

Bij sommige sollicitaties vroegen ze wel wat ik nu verdien, maar dan telde ik er gewoon paar 100 euro bij op :+
Het echte bedrag gaat ze toch niets aan.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 14:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 14:39 schreef pitebuell85 het volgende:

[..]

Ook al duidelijk hoe het pensioen is geregeld?

Of heb ik daar overheen gelezen...
Is niet echt veel over gezegd, ik heb de vergelijking gemaakt en het gaat zo'n beetje gelijk op met m'n huidige werkgever. Maar OK, pensioenen weet ik niet zoveel van en ik ben 36, het onderwerp staat niet echt op m'n radar.
baskickvrijdag 23 augustus 2019 @ 14:54
quote:
6s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 14:35 schreef Seven. het volgende:
SPOILER
Ik heb net mijn tegenvoorstel neergelegd van ¤6200 onder het mom van 'jullie willen cultuurverandering, daar wil ik jullie graag bij helpen'. HR vond het wel erg veel.
De vakantiedagen zijn niet onderhandelbaar, eigen bijdrage lease-auto ook niet.
Maar vast contract na 1 maand proeftijd zouden ze checken.

Na 5 minuten werd ik teruggebeld. ¤5800, vast contract.
OK, het was in de buurt van m'n ondergrens maar voor iemand die echt kut is in onderhandelen vind ik dit een prima resultaat waarover ik tevreden ben. Bovendien: ik heb er echt enorm veel zin in! Volgende week ga ik opzeggen als ik het contract heb.

*O*
Kijk, dát is lef! Hun reactie was toneel. Mooie uitkomst denk ik zo :Y Gefeliciteerd!! Vast contract is gezien je wensen belangrijker dan 200 meer in de maand :)

[ Bericht 5% gewijzigd door Peejtur op 03-09-2019 20:05:05 ]
Lucky_Strikevrijdag 23 augustus 2019 @ 14:58
Sweet! Ik vind dit echt een leuk topic :)
Craptacularvrijdag 23 augustus 2019 @ 15:05
quote:
6s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 14:40 schreef Cue_ het volgende:
Vind ik ook wel vaag.
Bij sommigen is het wel normaal / doen mensen het gewoon.
Laatst nog bij aannemen van monteurs gehoord, laatste 2 of 3 loonstroken zelfs. Kregen ze zonder gedoe of gezeur.
Misschien ook wel branche / niveau afhankelijk?

Bij sommige sollicitaties vroegen ze wel wat ik nu verdien, maar dan telde ik er gewoon paar 100 euro bij op
Het echte bedrag gaat ze toch niets aan.
Geen idee of het branche/niveau afhankelijk is. Werkgevers gebruiken het als een excuus om je een passend aanbod te doen. Dat is natuurlijk gelul.

Ik zeg er altijd bij dat als het een probleem is voor het vervolg, ik ze bedank en succes wens in de toekomst. Zat andere opties met de huidige economie.
pitebuell85vrijdag 23 augustus 2019 @ 15:14
quote:
7s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 14:45 schreef Seven. het volgende:

[..]

Is niet echt veel over gezegd, ik heb de vergelijking gemaakt en het gaat zo'n beetje gelijk op met m'n huidige werkgever. Maar OK, pensioenen weet ik niet zoveel van en ik ben 36, het onderwerp staat niet echt op m'n radar.
Ok, als het vergelijkbaar is. Reisafstand nog veranderd?
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 15:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:14 schreef pitebuell85 het volgende:

[..]

Ok, als het vergelijkbaar is. Reisafstand nog veranderd?
Yes, van een uur terug naar 40 minuten enkele reis.
pitebuell85vrijdag 23 augustus 2019 @ 15:20
quote:
14s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:16 schreef Seven. het volgende:

[..]

Yes, van een uur terug naar 40 minuten enkele reis.
Kijk alle kleine beetjes helpen toch.

Gefeliciteerd alvast ^O^
Renesitevrijdag 23 augustus 2019 @ 15:24
quote:
14s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:16 schreef Seven. het volgende:

[..]

Yes, van een uur terug naar 40 minuten enkele reis.
Sowieso winst. Ga je ook heel fijn vinden!
Renesitevrijdag 23 augustus 2019 @ 15:24
Sowieso, dit is FOK! vind ik. Samen bezig met de nieuwe baan van Seven. 8-) :D
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 15:25
Kom je nu (lager) in een hogere schaal of in dezelfde schaal terecht? Dan zit je dus nog hoger en dat is op termijn ook niet voordelig.
Tinkepinkvrijdag 23 augustus 2019 @ 15:25
Gefeliciteerd met je nieuwe baan.
DonVincenzovrijdag 23 augustus 2019 @ 15:26
"Boehoe, snif, snif. Ik word ernstig onderbetaald en ik krijg niet de auto die ik wil."

"Yes! Woehoe! Ik ben akkoord gegaan met een aanbod waardoor ik niet of nauwelijks meer ga verdienen, maar wel een hele schrale leaseregeling krijg! Superblij!"

:?
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 15:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:24 schreef Renesite het volgende:
Sowieso, dit is FOK! vind ik. Samen bezig met de nieuwe baan van Seven. 8-) :D
Mooi hè?

BEDANKT ALLEMAAL O+ O+ O+
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 15:30
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:25 schreef daNpy het volgende:
Kom je nu (lager) in een hogere schaal of in dezelfde schaal terecht? Dan zit je dus nog hoger en dat is op termijn ook niet voordelig.
In dezelfde schaal. Ik verwacht niet dat ik over 10 jaar hetzelfde doe dus het einde van de schaal vind ik niet zo heel spannend.
Yasmin23vrijdag 23 augustus 2019 @ 15:30
Wat een geld :9~

Stoer! Gefeliciteerd!

Wat voor studie heb je eigenlijk gedaan?
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 15:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:30 schreef Yasmin23 het volgende:
Wat een geld :9~

Stoer! Gefeliciteerd!

Wat voor studie heb je eigenlijk gedaan?
Thanks (en ik vind het ook nog steeds idioot dat mensen zoveel kunnen verdienen maar OK! Blijkbaar normaal..!)

Ik heb communicatiemanagement gestudeerd in Brussel, heeft hier geen zak mee te maken dus. :+
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 15:35
quote:
7s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:30 schreef Seven. het volgende:

[..]

In dezelfde schaal. Ik verwacht niet dat ik over 10 jaar hetzelfde doe dus het einde van de schaal vind ik niet zo heel spannend.
Binnen hoeveel jaar zit je aan het einde?
Yasmin23vrijdag 23 augustus 2019 @ 15:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:34 schreef Seven. het volgende:

[..]

Thanks (en ik vind het ook nog steeds idioot dat mensen zoveel kunnen verdienen maar OK! Blijkbaar normaal..!)

Ik heb communicatiemanagement gestudeerd in Brussel, heeft hier geen zak mee te maken dus. :+
Vet toch! Hoop dat het ook een leuk plek wordt om te werken.
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 15:36
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:34 schreef Seven. het volgende:

[..]

Ik heb communicatiemanagement gestudeerd in Brussel, heeft hier geen zak mee te maken dus. :+
Wat heb je daar dan geleerd als je al geen vast contract durft te vragen of voor je op komen in gesprekken? :X :X
Yasmin23vrijdag 23 augustus 2019 @ 15:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:36 schreef daNpy het volgende:

[..]

Wat heb je daar dan geleerd als je al geen vast contract durft te vragen of voor je op komen in gesprekken? :X :X
Dat heeft ze nu toch gedaan?
Renesitevrijdag 23 augustus 2019 @ 15:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:26 schreef DonVincenzo het volgende:
"Boehoe, snif, snif. Ik word ernstig onderbetaald en ik krijg niet de auto die ik wil."

"Yes! Woehoe! Ik ben akkoord gegaan met een aanbod waardoor ik niet of nauwelijks meer ga verdienen, maar wel een hele schrale leaseregeling krijg! Superblij!"

:?
Gevoel en potentie speelt ook mee. Soms moet je ook gewoon weg. En ook, op den duur eindigt je verdienrange. Dan gaan andere zaken ook meespelen.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 15:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:35 schreef daNpy het volgende:

[..]

Binnen hoeveel jaar zit je aan het einde?
Het einde van de schaal zit ergens in de 7200. Ik ben niet zo snel met hoofdrekenen. :')
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 15:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:36 schreef daNpy het volgende:

[..]

Wat heb je daar dan geleerd als je al geen vast contract durft te vragen of voor je op komen in gesprekken? :X :X
Heb jij dat wel geleerd op het HBO?
Claudia_xvrijdag 23 augustus 2019 @ 15:38
quote:
6s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 14:35 schreef Seven. het volgende:
SPOILER
Ik heb net mijn tegenvoorstel neergelegd van ¤6200 onder het mom van 'jullie willen cultuurverandering, daar wil ik jullie graag bij helpen'. HR vond het wel erg veel.
De vakantiedagen zijn niet onderhandelbaar, eigen bijdrage lease-auto ook niet.
Maar vast contract na 1 maand proeftijd zouden ze checken.

Na 5 minuten werd ik teruggebeld. ¤5800, vast contract.
OK, het was in de buurt van m'n ondergrens maar voor iemand die echt kut is in onderhandelen vind ik dit een prima resultaat waarover ik tevreden ben. Bovendien: ik heb er echt enorm veel zin in! Volgende week ga ik opzeggen als ik het contract heb.

*O*
Gefeliciteerd! *O*

Hoewel ik regelmatig de kriebels krijg van de reacties hier, moet ik bekennen dat ik er ook veel van heb geleerd.

[ Bericht 5% gewijzigd door Peejtur op 03-09-2019 20:06:27 ]
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 15:38
Ik ben trouwens benieuwd hoe de mensen die al vaker met dit bijltje gehakt hebben, geleerd hebben om te onderhandelen? Hoeft niet alleen over salarisonderhandelingen te gaan.
Renesitevrijdag 23 augustus 2019 @ 15:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:38 schreef Seven. het volgende:
Ik ben trouwens benieuwd hoe de mensen die al vaker met dit bijltje gehakt hebben, geleerd hebben om te onderhandelen? Hoeft niet alleen over salarisonderhandelingen te gaan.
Ik kreeg gelijk een bak erbij en voila. En de tweede keer kreeg ik een voorstel en heb ik twee tredes erbij benoemd en klaar. Dus soms gaat dat gewoon vanzelf :s)
DonVincenzovrijdag 23 augustus 2019 @ 15:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:37 schreef Renesite het volgende:

[..]

Gevoel en potentie speelt ook mee. Soms moet je ook gewoon weg. En ook, op den duur eindigt je verdienrange. Dan gaan andere zaken ook meespelen.
Ik snap dat er ook andere redenen kunnen zijn om over te stappen, maar Seven geeft aan dat ze onderbetaald wordt 'en niet een klein beetje'. Dan is het toch apart om een baan te accepteren met nagenoeg hetzelfde salaris, minder vakantiedagen en een slechte leaseregeling. Per saldo gaat ze er op achteruit.

Kennelijk waren het salaris en de auto dus niet de werkelijke reden.
Craptacularvrijdag 23 augustus 2019 @ 15:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:44 schreef DonVincenzo het volgende:

[..]

Ik snap dat er ook andere redenen kunnen zijn om over te stappen, maar Seven geeft aan dat ze onderbetaald wordt 'en niet een klein beetje'. Dan is het toch apart om een baan te accepteren met nagenoeg hetzelfde salaris, minder vakantiedagen en een slechte leaseregeling. Per saldo gaat ze er op achteruit.

Kennelijk waren het salaris en de auto dus niet de werkelijke reden.
Tja, als je écht goed in de markt ligt en gewild bent, zou je LinkedIn box moeten uitpuilen en de keuze om ergens anders aan de bak te gaan zo gemaakt zijn. Waarschijnlijk was dat niet het geval.

kudos voor de werkgever. they played well.
LuNaTiCvrijdag 23 augustus 2019 @ 15:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:38 schreef Seven. het volgende:
Ik ben trouwens benieuwd hoe de mensen die al vaker met dit bijltje gehakt hebben, geleerd hebben om te onderhandelen? Hoeft niet alleen over salarisonderhandelingen te gaan.
Ik ben zelf nog steeds geen ster in onderhandelen, maar een van de zaken is dat het echt een spel is. En dat je moet beseffen dat goede onderhandelaars aan de andere kant van de tafel dit net zo goed weten.

Eye-opener is dan om op vakantie gaan naar een land als Thailand. Goed oefenen, want pingelen zit daar in de cultuur en is echt een spel, ze zijn eerder beledigd als je daar niet afdingt. Ze hebben er plezier in als je daar dus in meegaat.

In het begin kocht ik iets voor de vraagprijs. Later leer je dat je meestal de helft er af moet pingelen. Dan komt het uiteindelijk ook een beetje op lef/bravoure aan, en in het geval van een lullig beeldje zit er geen druk op als bij het onderhandelen over een baan of huis :+ Aan het einde van de vakantie ging het om centenwerk, werd het puur principe en het spel.

Gelukkig heb ik nooit echt hoeven te onderhandelen qua baan. Eerste baan heb ik wel onderhandeld maar op een "onbewust bekwame" manier. Ze deden me een (bruto) aanbod, dat leek best wel oke, ik vroeg toen wat dit omgerekend netto was (aangezien ik als student bij al mijn baantjes alleen maar geïnteresseerd was wat er netto binnenkwam op mijn rekening, daar moest ik immers alles van betalen). Toen ik dat bedrag zag, zei ik dat ik daar van schrok en dat dat helemaal niet zoveel verschilde van mijn netto fulltime loontje waar ik bijverdiende (vakkenvullen/heftruckchauffeur bij een groothandel). En dat terwijl ik nu een baan wilde hebben waarvoor ik gestudeerd had.

"oh wat zou je dan willen verdienen?"

"Nou dan wil ik netto wel x verdienen".

"hr-medewerker typt druk op calculator en geeft deze aan manager die me in dienst moest nemen. Met nog een andere manager verdwijnen ze met zijn drieën naar de gang voor overleg". Kleine 1-2 minuutjes later kwamen ze naar buiten en was het akkoord. Toch iets van 450 bruto erbij gekregen wat ik persoonlijk best netjes vond voor mijn eerste baan na mijn hbo (ik moest toen nog formeel afstuderen ook)."

Verder kun je op zoveel manieren nog oefenen met onderhandelen. Wij gaan in december verhuizen en kopen bijna al onze meubels nieuw. Je kunt bijna bij elke zaak wel iets regelen. Bij een meubelzaak gaan we veel meubels kopen, en daar gaan we in elk geval inzetten op dat de verzendkosten vervallen bijv (en misschien nog iets anders, even kijken).

Ik heb een pooltafel besteld, die zou op een bepaald bedrag uitkomen. Uiteindelijk gevraagd of we nog wat met de prijs konden doen als ik er nog een tafeltennistop bij zou nemen. Uiteindelijk voor een heel klein bedrag meer die upgrade erbij gekregen inclusief nog wat materiaal.

Vaak blijkt er wel wat bij te onderhandelen. Veel goederen hebben ook een enorme marge. Keukens kun je echt VEUL van af lullen. Je hebt als consument best wel wat macht zolang je veel opties en alternatieven hebt.
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 15:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:37 schreef Yasmin23 het volgende:

[..]

Dat heeft ze nu toch gedaan?
Na hulp van Fok, ze heeft die opleiding 10 jaar geleden toch al gehad?
Claudia_xvrijdag 23 augustus 2019 @ 15:56
Wat fijn ook trouwens dat je nu veel minder reistijd hebt! Daar heb je het volgens mij nog niet over gehad en mogelijk vind je dat niet zo belangrijk, maar ik vind het verschil tussen 40 en 60 minuten enkele reis enorm.
Claudia_xvrijdag 23 augustus 2019 @ 15:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:53 schreef daNpy het volgende:

[..]

Na hulp van Fok, ze heeft die opleiding 10 jaar geleden toch al gehad?
Alsof je tijdens je studie iets leert waar je in de praktijk wat aan hebt.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 16:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:50 schreef LuNaTiC het volgende:

[..]

Ik ben zelf nog steeds geen ster in onderhandelen, maar een van de zaken is dat het echt een spel is. En dat je moet beseffen dat goede onderhandelaars aan de andere kant van de tafel dit net zo goed weten.

Eye-opener is dan om op vakantie gaan naar een land als Thailand. Goed oefenen, want pingelen zit daar in de cultuur en is echt een spel, ze zijn eerder beledigd als je daar niet afdingt. Ze hebben er plezier in als je daar dus in meegaat.

In het begin kocht ik iets voor de vraagprijs. Later leer je dat je meestal de helft er af moet pingelen. Dan komt het uiteindelijk ook een beetje op lef/bravoure aan, en in het geval van een lullig beeldje zit er geen druk op als bij het onderhandelen over een baan of huis :+ Aan het einde van de vakantie ging het om centenwerk, werd het puur principe en het spel.

Gelukkig heb ik nooit echt hoeven te onderhandelen qua baan. Eerste baan heb ik wel onderhandeld maar op een "onbewust bekwame" manier. Ze deden me een (bruto) aanbod, dat leek best wel oke, ik vroeg toen wat dit omgerekend netto was (aangezien ik als student bij al mijn baantjes alleen maar geïnteresseerd was wat er netto binnenkwam op mijn rekening, daar moest ik immers alles van betalen). Toen ik dat bedrag zag, zei ik dat ik daar van schrok en dat dat helemaal niet zoveel verschilde van mijn netto fulltime loontje waar ik bijverdiende (vakkenvullen/heftruckchauffeur bij een groothandel). En dat terwijl ik nu een baan wilde hebben waarvoor ik gestudeerd had.

"oh wat zou je dan willen verdienen?"

"Nou dan wil ik netto wel x verdienen".

"hr-medewerker typt druk op calculator en geeft deze aan manager die me in dienst moest nemen. Met nog een andere manager verdwijnen ze met zijn drieën naar de gang voor overleg". Kleine 1-2 minuutjes later kwamen ze naar buiten en was het akkoord. Toch iets van 450 bruto erbij gekregen wat ik persoonlijk best netjes vond voor mijn eerste baan na mijn hbo (ik moest toen nog formeel afstuderen ook)."

Verder kun je op zoveel manieren nog oefenen met onderhandelen. Wij gaan in december verhuizen en kopen bijna al onze meubels nieuw. Je kunt bijna bij elke zaak wel iets regelen. Bij een meubelzaak gaan we veel meubels kopen, en daar gaan we in elk geval inzetten op dat de verzendkosten vervallen bijv (en misschien nog iets anders, even kijken).

Ik heb een pooltafel besteld, die zou op een bepaald bedrag uitkomen. Uiteindelijk gevraagd of we nog wat met de prijs konden doen als ik er nog een tafeltennistop bij zou nemen. Uiteindelijk voor een heel klein bedrag meer die upgrade erbij gekregen inclusief nog wat materiaal.

Vaak blijkt er wel wat bij te onderhandelen. Veel goederen hebben ook een enorme marge. Keukens kun je echt VEUL van af lullen. Je hebt als consument best wel wat macht zolang je veel opties en alternatieven hebt.
Bij een keuken heb ik wel eens onderhandeld trouwens. Maar bij nieuwe meubels kopen zou het echt niet in me opkomen.
Craptacularvrijdag 23 augustus 2019 @ 16:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:56 schreef Claudia_x het volgende:
Wat fijn ook trouwens dat je nu veel minder reistijd hebt! Daar heb je het volgens mij nog niet over gehad en mogelijk vind je dat niet zo belangrijk, maar ik vind het verschil tussen 40 en 60 minuten enkele reis enorm.
Toch zeker 4 extra mega schijt sessies die je per dag kan inplannen.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 16:05
quote:
10s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:57 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Alsof je tijdens je studie iets leert waar je in de praktijk wat aan hebt.
Hahah, dit is wel waar, ja. Eigenlijk is vooral de basisschool nuttig, maar van alle kennis die je dient te vergaren in je schoolcarrière, denk ik dat je zeker 50% nooit weer zult gebruiken.

Ik weet nog dat ik tijdens economie dacht 'wtf, de elasticiteit uitrekenen' ;( why?!
Renesitevrijdag 23 augustus 2019 @ 16:06
quote:
10s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:57 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Alsof je tijdens je studie iets leert waar je in de praktijk wat aan hebt.
Plus het is echt geen schande om iets of iemand te consulteren.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 16:06
quote:
2s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:04 schreef Craptacular het volgende:

[..]

Toch zeker 4 extra mega schijt sessies die je per dag kan inplannen.
Wat een gevat antwoord, jongen! :+
Jezus man, ga gewoon lekker terug in je mandje of zo. No one gives a shit.
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 16:06
quote:
10s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:57 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Alsof je tijdens je studie iets leert waar je in de praktijk wat aan hebt.
Ik werk in de techniek en ben technisch opgeleid, naast dat kan ik zeggen dat ik tijdens mijn studie inderdaad wel dingen heb geleerd waar ik in de praktijk wat aan heb gehad. Oke, die kutformules tot de 4e orde en verder heb ik al 15 jaar niks meer mee gedaan, maar soit.

Sorry dat ik het zeg, maar dat mensen communicatiewetenschappen als een pretstudie zien wordt hier niet bepaald ontkracht :P

Zelf heb ik onderhandelen ook geleerd van een ex-collega. Die was er super lomp in, tot het ranzige af. Hij zei altijd; je kan bij de Hema korting krijgen op een rookworst hoor, als je maar gewoon bij die kassa blijft staan.
Sindsdien heb ik flink afgedongen op een auto en deze gekocht (gezorgd dat de verkoper deze aan ons wilde verkoper).
Werkgever die wilde dat ik terug kwam van vakantie heeft het vervoer voor die vakantie betaald (huurbus).
Een keuken die van 12k tot onder 4k ging (niet gekocht, andere aanbieding was beter). Meubels ook 15 % eraf. Geld is geld.

Soms lukt het ook niet, maar dat is all in the game.

Voor mijn huidige baan een vast contract gevraagd, het geboden salaris was al zo veel hoger dat ik me eerst wilde waarmaken. Het vast contract gekregen met 2 maanden proeftijd (in de praktijk 1 maand ivm vakantie van anderen :D)

Je moet jezelf gewoon een doel stellen en je daaraan houden. Je moet dus niet té graag willen en dat al helemaal niet laten merken, dan gaan ze je nooit tegemoet komen. Doen ze niet wat jij wil; even goede vrienden :W
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 16:06
quote:
11s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:06 schreef Renesite het volgende:

[..]

Plus het is echt geen schande om iets of iemand te consulteren.
Dat zeg ik ook niet :)
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 16:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:06 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ik werk in de techniek en ben technisch opgeleid, naast dat kan ik zeggen dat ik tijdens mijn studie inderdaad wel dingen heb geleerd waar ik in de praktijk wat aan heb gehad. Oke, die kutformules tot de 4e orde en verder heb ik al 15 jaar niks meer mee gedaan, maar soit.

Sorry dat ik het zeg, maar dat mensen communicatiewetenschappen als een pretstudie zien wordt hier niet bepaald ontkracht :P

Geen communicatiewetenschappen, communicatie management. Ik ben geen WO'er, nooit geweest ook.

quote:
Zelf heb ik onderhandelen ook geleerd van een ex-collega. Die was er super lomp in, tot het ranzige af. Hij zei altijd; je kan bij de Hema korting krijgen op een rookworst hoor, als je maar gewoon bij die kassa blijft staan.
Sindsdien heb ik flink afgedongen op een auto en deze gekocht (gezorgd dat de verkoper deze aan ons wilde verkoper).
Werkgever die wilde dat ik terug kwam van vakantie heeft het vervoer voor die vakantie betaald (huurbus).
Een keuken die van 12k tot onder 4k ging (niet gekocht, andere aanbieding was beter).

Soms lukt het ook niet, maar dat is all in the game.

Voor mijn huidige baan een vast contract gevraagd, het geboden salaris was al zo veel hoger dat ik me eerst wilde waarmaken. Het vast contract gekregen na 2 maanden proeftijd (in de praktijk 1 maand ivm vakantie van anderen :D)

Je moet jezelf gewoon een doel stellen en je daaraan houden. Je moet dus niet té graag willen en dat al helemaal niet laten merken, dan gaan ze je nooit tegemoet komen. Doen ze niet wat jij wil; even goede vrienden :W
Mooie voorbeelden en veel respect voor iedereen die hier goed in is!
Craptacularvrijdag 23 augustus 2019 @ 16:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:06 schreef daNpy het volgende:

[..]

Je moet jezelf gewoon een doel stellen en je daaraan houden. Je moet dus niet té graag willen en dat al helemaal niet laten merken, dan gaan ze je nooit tegemoet komen. Doen ze niet wat jij wil; even goede vrienden :W
Dit.

Prep is alles, maar je moet wel de ballen en ruggegraat hebben, anders schiet je er zoals je in dit topic ziet niks mee op.
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 16:09
quote:
14s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:08 schreef Seven. het volgende:

[..]

Geen communicatiewetenschappen, communicatie management. Ik ben geen WO'er, nooit geweest ook.

Poteto potato
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 16:10
quote:
14s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:08 schreef Seven. het volgende:

Mooie voorbeelden en veel respect voor iedereen die hier goed in is!
Doen en proberen. Je leert niks als je niks doet :)
Claudia_xvrijdag 23 augustus 2019 @ 16:19
quote:
14s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:08 schreef Seven. het volgende:

Mooie voorbeelden en veel respect voor iedereen die hier goed in is!
Mijn vader was goed in onderhandelen en ik heb me er altijd verschrikkelijk voor gegeneerd. Ik vond het platvloers en vernederend. Ik denk dat ik dat gevoel diep van binnen nog altijd heb.
LuNaTiCvrijdag 23 augustus 2019 @ 16:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:19 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Mijn vader was goed in onderhandelen en ik heb me er altijd verschrikkelijk voor gegeneerd. Ik vond het platvloers en vernederend. Ik denk dat ik dat gevoel diep van binnen nog altijd heb.
Dat gevoel herken ik overigens maar al te goed. Mijn vader was er ook wel goed in. Nieuwe PC kopen, nou dan kan dat printertje er wel gratis bij zeker?

Maarja, als het gaat om huizen, banen, het is wel
serieus geld en je doet jezelf wel er een plezier mee. En in het ergste geval doe je jezelf zwaar tekort. En met je salaris, als je echt van mening bent dat je het ook waar kunt maken en het bedrijf denkt dat ook, dan hoef je je daar niet voor te schamen. Maar snap heel goed waar het vandaan komt.

Een bedrijf kan meestal verder gaan dan je denkt, uiteindelijk is op de grote hoop (in veel gevallen, heus niet overal) een druppel op een gloeiende plaat (al willen ze niet teveel van die druppels uiteraard).
Claudia_xvrijdag 23 augustus 2019 @ 16:25
Zo ging ik ooit met mijn vader een stereotoren voor mijn moeder kopen.

Elektronicazaak 1: "Maak er een mooi prijsje van."
Elektronicazaak 2: "Bij elektronicazaak 1 krijg ik die stereotoren voor dit bedrag. Schrijf maar op dit briefje hoever je daaronder kunt zitten."
Terug naar Elektronicazaak 1: "Bij Elektronicazaak 2 krijg ik de stereotoren voor dit bedrag." Laat briefje zien. "Ik koop de stereotoren nu bij jou als ik die ook voor dit bedrag krijg en apparaat Y voor <een scherp bedrag>."

Zulke dingen lukten altijd. Ik vond vooral dat schrijven op een briefje opvallend.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 16:28
Het mag duidelijk zijn dat ik uit een zuinig nest kom waarin je vooral niet veeleisend mag zijn, niet uit een nest waarin handel drijven de normaalste zaak van de wereld is.
LuNaTiCvrijdag 23 augustus 2019 @ 16:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Zo ging ik ooit met mijn vader een stereotoren voor mijn moeder kopen.

Elektronicazaak 1: "Maak er een mooi prijsje van."
Elektronicazaak 2: "Bij elektronicazaak 1 krijg ik die stereotoren voor dit bedrag. Schrijf maar op dit briefje hoever je daaronder kunt zitten."
Terug naar Elektronicazaak 1: "Bij Elektronicazaak 2 krijg ik de stereotoren voor dit bedrag." Laat briefje zien. "Ik koop de stereotoren nu bij jou als ik die ook voor dit bedrag krijg en apparaat Y voor <een scherp bedrag>."

Zulke dingen lukten altijd. Ik vond vooral dat schrijven op een briefje opvallend.
Ook herkenbaar. Dit zou ik overigens zelf nu ook wat sneller doen, vroeger niet overigens. En dan ook wel bij producten of hoeveelheden waarbij ik wel denk dat bedrijven wel happig zijn om die omzet binnen te halen.

Zo had ik zo’n 5000 euro aan tvv en hifi in gedachten voor het nieuwe huis (waarvan ik overigens het leeuwendeel al van heb aangeschaft maar soit).

Dan loony het wel de moeite om de pricewatch erbij te pakken, en dan de top 5 bedrijven te benaderen met een lijstje: “als ik alles los koop dan betaal ik x euro. Als jullie bereid zijn me een goeie deal te geven koop ik het hele zwikkie. En die dan vergelijken. Kun je zelfs nog proberen om de 4 duurste daarna af te wimpelen dat je een scherpere aanbieding y hebben gedaan. Wellicht zelfs nog kans dat je een nog scherpere aanbieding z doen.

Medelijden hoef je niet te hebben, ze hebben een hoop omzet met nog genoeg marge. Jij hebt ook flink wat bespaard.
Claudia_xvrijdag 23 augustus 2019 @ 16:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:24 schreef LuNaTiC het volgende:

Maarja, als het gaat om huizen, banen, het is wel
serieus geld en je doet jezelf wel er een plezier mee. En in het ergste geval doe je jezelf zwaar tekort.
Precies. Gelukkig kon ik onderhandelingen over huizen uitbesteden aan een makelaar. Ik moest wel zelf onderhandelen met diverse aannemers en dat heb ik best goed gedaan, al zeg ik het zelf. Alleen met de aannemer die we al hadden kon ik het op een bepaald moment niet meer en toen heb ik mijn lief maar strategisch naar voren geschoven. Achteraf gezien hadden we daar ook best iemand voor in kunnen huren. Dat zou mijn belangrijkste tip zijn aan mensen die op grote uitgaven willen besparen. :+ Dan geef je bewust wat geld uit om jezelf een hoop gezeik en geld te besparen.
DonVincenzovrijdag 23 augustus 2019 @ 16:38
quote:
7s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:28 schreef Seven. het volgende:
Het mag duidelijk zijn dat ik uit een zuinig nest kom waarin je vooral niet veeleisend mag zijn, niet uit een nest waarin handel drijven de normaalste zaak van de wereld is.
Zuinigheid is juist in tegenspraak met klakkeloos de vraagprijs betalen.
Claudia_xvrijdag 23 augustus 2019 @ 16:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:32 schreef LuNaTiC het volgende:

Dan loony het wel de moeite om de pricewatch erbij te pakken, en dan de top 5 bedrijven te benaderen met een lijstje: “als ik alles los koop dan betaal ik x euro. Als jullie bereid zijn me een goeie deal te geven koop ik het hele zwikkie.
Nu je het zegt, dat heb ik ook met het sanitair gedaan voor ons nieuwe huis!

En ik heb ooit per ongeluk veel geld op een vloer bespaard. Ik wou met partij A in zee gaan, maar ontdekte toen dat ik bij partij B veel goedkoper uit was. Alleen vond ik partij B minder professioneel, dus ik bleef een beetje twijfelen. Toen belde partij A en zei ik dat ik met partij B in zee ging, maar ook dat ik het jammer vond omdat ik partij A veel professioneler vond. Maar ja, het scheelde zoveel geld. En toen deed partij A me een heel mooi aanbod waar we veel geld door hebben bespaard op een supermooie vloer. Partij B was wel nog altijd goedkoper, maar die vloer was ook minder mooi en goed geworden (concreet: die bestond uit minder lagen).

Voor mensen als ik die moeite hebben met onderhandelen helpt het om twee (of meer) partijen met elkaar te vergelijken en openlijk te twijfelen. Je hoeft dan niet geforceerd iets te doen wat je niet ligt.
Thinkk-Pinkkvrijdag 23 augustus 2019 @ 17:07
Ik kom uit een familie met handelaars. Dus het zit er een beetje in denk ik.
LuNaTiCvrijdag 23 augustus 2019 @ 17:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:39 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Nu je het zegt, dat heb ik ook met het sanitair gedaan voor ons nieuwe huis!

En ik heb ooit per ongeluk veel geld op een vloer bespaard. Ik wou met partij A in zee gaan, maar ontdekte toen dat ik bij partij B veel goedkoper uit was. Alleen vond ik partij B minder professioneel, dus ik bleef een beetje twijfelen. Toen belde partij A en zei ik dat ik met partij B in zee ging, maar ook dat ik het jammer vond omdat ik partij A veel professioneler vond. Maar ja, het scheelde zoveel geld. En toen deed partij A me een heel mooi aanbod waar we veel geld door hebben bespaard op een supermooie vloer. Partij B was wel nog altijd goedkoper, maar die vloer was ook minder mooi en goed geworden (concreet: die bestond uit minder lagen).

Voor mensen als ik die moeite hebben met onderhandelen helpt het om twee (of meer) partijen met elkaar te vergelijken en openlijk te twijfelen. Je hoeft dan niet geforceerd iets te doen wat je niet ligt.
Het is eigenlijk alleen maar een klein beetje onderhandelen, je vraagt immers vooral offertes op. Het laatste zetje met ‘tegen elkaar uitspelen’ is het spelletje onderhandelen.

Als je sterk wilt zijn in de onderhandelen moet je altijd een troef hebben, alternatieven hebben en/of weg durven lopen om de deal te laten lopen. Dan heb je leverage en een goede onderhandelingspositie.

Als je dat vertaalt naar sollicitaties;
Een troef is extreem zeldzame skills en vaardigheden, eigenschappen, ergens heel goed in zijn of een bepaalde niche te bedienen waarin concurentie schaarst is. Of je moet meerdere ijzers in het vuur hebben, zodat je ook hier de aanbiedingen naast elkaar kan leggen, de beste eruit kan kiezen en tegelijkertijd toch proberen bij de andere opties er meer uit te halen. Of de baan laten lopen en dat je daar vrede mee hebt.

Moeilijk wordt het in een situatie dat je een baan zoekt wanneer je werkloos bent, niet per se exceptionele skills, misschien veel concurrentie etc. misschien kun je dan een keer iets laten schieten maar op een gegeven moment moet de hypotheek toch betaald worden. Beggars can’t be choosers.
Cyanide-vrijdag 23 augustus 2019 @ 17:27
Gefeliciteerd 7! Well played... Niet alles af kunnen vinken maar wel wat voor jou belangrijk is.
Linkse_krijgervrijdag 23 augustus 2019 @ 17:41
Gefeliciteerd, nou is alleen nog te hopen dat het gras niet alleen groener lijkt, maar ook groener is.
-marz-vrijdag 23 augustus 2019 @ 18:13
Gefeliciteerd, blij te lezen dat je voor een tegenbod bent gegaan waar je aanvankelijk nog terughoudend mee was ! Gaan jullie het nu rondmaken of ga je stiekem nog een tegenbod doen?

6k is op zich veel geld als je vergelijkt met toen 'wij' jonger waren, maar er is ook inflatie / het leven is flink duurder geworden net als vastgoed / de managementpopulatie staat zwaar onder druk van KPI's en 24/7 informatiestromen / pensioenen en verzekeringen zijn uitgekleed / enz.
Sport_Lifevrijdag 23 augustus 2019 @ 18:44
quote:
6s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 14:35 schreef Seven. het volgende:
SPOILER
Ik heb net mijn tegenvoorstel neergelegd van ¤6200 onder het mom van 'jullie willen cultuurverandering, daar wil ik jullie graag bij helpen'. HR vond het wel erg veel.
De vakantiedagen zijn niet onderhandelbaar, eigen bijdrage lease-auto ook niet.
Maar vast contract na 1 maand proeftijd zouden ze checken.

Na 5 minuten werd ik teruggebeld. ¤5800, vast contract.
OK, het was in de buurt van m'n ondergrens maar voor iemand die echt kut is in onderhandelen vind ik dit een prima resultaat waarover ik tevreden ben. Bovendien: ik heb er echt enorm veel zin in! Volgende week ga ik opzeggen als ik het contract heb.

*O*
Super, gefeliciteerd!

Was die 6k niet een tip van mij? :P

Overigens is mijn sollicitatie niets geworden :+ ben nu intern verder aan het kijken.

[ Bericht 4% gewijzigd door Peejtur op 03-09-2019 20:07:04 ]
Sport_Lifevrijdag 23 augustus 2019 @ 18:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:38 schreef Seven. het volgende:
Ik ben trouwens benieuwd hoe de mensen die al vaker met dit bijltje gehakt hebben, geleerd hebben om te onderhandelen? Hoeft niet alleen over salarisonderhandelingen te gaan.
Mijn ouders hebben een behoorlijk groot bedrijf... Dan leer je wel voor jezelf opkomen.
Spanky78vrijdag 23 augustus 2019 @ 19:02
quote:
7s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 11:15 schreef Seven. het volgende:

[..]

En dan inderdaad inzetten op wat wisselgeld. Vast contract vind ik daarin de belangrijkste.
Dat zou een harde eis moeten zijn. Vast contract, leaseauto. En dan kun je inzetten op een bedrag dat je wilt krijgen.

Als ze vragen wat je verdient (ik adviseer jendit nu voor de x-de keer) zeg maar dat je ze dat niet vertelt. Iets positiefs met; laten we eerst eens kijken of we echt goed bij elkaar passen. Of keihard; wat vinden jullie de functie waard? Of heel eerlijk; dan heb ik straks geen onderhandelingspositie.

Alles beter dan strookjes gaan vergelijken. Dat wint de werkgever altijd.ooit een hr kerel gehad die dat wilde en anders niet verder praten. Heb het gesprek geëindigd; dan wil ik hier zeker biet werken.
lovelivrijdag 23 augustus 2019 @ 19:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:38 schreef Seven. het volgende:
Ik ben trouwens benieuwd hoe de mensen die al vaker met dit bijltje gehakt hebben, geleerd hebben om te onderhandelen? Hoeft niet alleen over salarisonderhandelingen te gaan.
Medezeggenschap. En mede daardoor herkennen dat ik het voor een ander een stuk makkelijker vind (en beter kan) dan voor mezelf.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 19:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 16:38 schreef DonVincenzo het volgende:

[..]

Zuinigheid is juist in tegenspraak met klakkeloos de vraagprijs betalen.
Bij ons vertaalde zich dat eerder in dingen als nooit uit eten, niet op vakantie, geen verwarming aan.

:+
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 20:02
quote:
7s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 18:13 schreef -marz- het volgende:
Gefeliciteerd, blij te lezen dat je voor een tegenbod bent gegaan waar je aanvankelijk nog terughoudend mee was ! Gaan jullie het nu rondmaken of ga je stiekem nog een tegenbod doen?

6k is op zich veel geld als je vergelijkt met toen 'wij' jonger waren, maar er is ook inflatie / het leven is flink duurder geworden net als vastgoed / de managementpopulatie staat zwaar onder druk van KPI's en 24/7 informatiestromen / pensioenen en verzekeringen zijn uitgekleed / enz.
We gaan het lekker afronden nu. En je hebt wel gelijk, 6k klinkt als veel maar 'times change'.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 20:04
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 18:44 schreef Sport_Life het volgende:

[..]

Super, gefeliciteerd!

Was die 6k niet een tip van mij? :P

Overigens is mijn sollicitatie niets geworden :+ ben nu intern verder aan het kijken.
Thanks, en jammer! Sommige dingen moeten ook op een bepaalde manier lopen. Bij mijn eerste sollicitatie baalde ik wel een beetje na de afwijzing. Maar nu ben ik godsblij :+ .
-marz-vrijdag 23 augustus 2019 @ 20:04
Ik heb onderhandelen geleerd van een ex wiens familie gerust een half uur onderhandelt over de prijs van 1 theezakje. Heeft wat lollige situaties opgeleverd want ik was er echt heel erg slecht en ongemakkelijk in.

5 jaar als freelance consultant was wat dat betreft een betere leerschool, als het letterlijk om je dagelijks brood en onderdak gaat leer je ineens heel snel. Heeft ook wat vallen en opstaan gekost en nog steeds wel soms. Maar dan leer je ook al snel: hoe slecht het er soms ook uitziet er komen altijd nieuwe kansen zolang je in jezelf gelooft, dat is cliche maar wel echt waar.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 20:10
Mooi om al die ervaringen te lezen.

Ik heb als kind vooral geleerd om m'n bek dicht te houden en als ik wel wat zei, dan werd ik afgewezen of compleet genegeerd. Bek dicht, niet denken dat je speciaal bent. Ik denk dat daar m'n terughoudendheid in onderhandelen vandaan komt. Het goeie nieuws is dat ik het zelfvertrouwen dat ik helemaal zelf bij elkaar geraapt heb, blijkbaar wel aanboor als het nodig is.
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 20:18
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 19:02 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Dat zou een harde eis moeten zijn. Vast contract, leaseauto. En dan kun je inzetten op een bedrag dat je wilt krijgen.

Als ze vragen wat je verdient (ik adviseer jendit nu voor de x-de keer) zeg maar dat je ze dat niet vertelt. Iets positiefs met; laten we eerst eens kijken of we echt goed bij elkaar passen. Of keihard; wat vinden jullie de functie waard? Of heel eerlijk; dan heb ik straks geen onderhandelingspositie.

Alles beter dan strookjes gaan vergelijken. Dat wint de werkgever altijd.ooit een hr kerel gehad die dat wilde en anders niet verder praten. Heb het gesprek geëindigd; dan wil ik hier zeker biet werken.
Wat ik dan trouwens tóch leuk vind is dat dit bedrijf precies weet wat ik nu verdien en wat ik aan het einde van m'n groeiplan verdien. En toch zijn ze wel mee gebogen met me. Ze hadden ook met een tegenbod van 5400 kunnen komen met melding dat er niet meer in zit.

Ik had er ongetwijfeld nog wel wat uit kunnen slepen, maar dat had voor mij waarschijnlijk niet eens goed gevoeld.

Ik verdien straks ruim 1800 euro meer dan nu. Ik had nog 1,5 jaar gefrustreerd rond moeten lopen voor 1100 euro minder dan dit bod.

Het is goed zo. :)
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 20:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 19:23 schreef loveli het volgende:

[..]

Medezeggenschap. En mede daardoor herkennen dat ik het voor een ander een stuk makkelijker vind (en beter kan) dan voor mezelf.
Heb ik ook. Het is m.i. ook makkelijker omdat het je niet direct raakt en van een "afstand" kunt bekijken.
daNpyvrijdag 23 augustus 2019 @ 20:47
quote:
7s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 20:18 schreef Seven. het volgende:

[..]

Wat ik dan trouwens tóch leuk vind is dat dit bedrijf precies weet wat ik nu verdien en wat ik aan het einde van m'n groeiplan verdien. En toch zijn ze wel mee gebogen met me. Ze hadden ook met een tegenbod van 5400 kunnen komen met melding dat er niet meer in zit.

Ik had er ongetwijfeld nog wel wat uit kunnen slepen, maar dat had voor mij waarschijnlijk niet eens goed gevoeld.

Ik verdien straks ruim 1800 euro meer dan nu. Ik had nog 1,5 jaar gefrustreerd rond moeten lopen voor 1100 euro minder dan dit bod.

Het is goed zo. :)
Mooi toch? Het gaat er uiteindelijk wél om dat je er zelf blij mee bent. En dat is het belangrijkste :)
Sport_Lifevrijdag 23 augustus 2019 @ 21:20
quote:
7s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 20:04 schreef Seven. het volgende:

[..]

Thanks, en jammer! Sommige dingen moeten ook op een bepaalde manier lopen. Bij mijn eerste sollicitatie baalde ik wel een beetje na de afwijzing. Maar nu ben ik godsblij :+ .
Ik ben juist blij, gek genoeg. Bedrijf waar ik nu zit is in vele opzichten leuker dan waar ik solliciteerde (qua thuiswerken, sfeer, etc) . Daar kom je pas achter als je een bedrijf binnen stapt en iedereen in een kleine ruimte naar z'n scherm ziet staren.. Brr :P Kreeg nog wel de vraag of ik op een andere afdeling op gesprek wilde maar heb nee gezegd :D.

Dus blij dat ik eigenlijk gewoon heel goed zit, alleen de functie ben ik zat.
NicolasJoyvrijdag 23 augustus 2019 @ 21:32
quote:
6s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 14:35 schreef Seven. het volgende:
SPOILER
Ik heb net mijn tegenvoorstel neergelegd van ¤6200 onder het mom van 'jullie willen cultuurverandering, daar wil ik jullie graag bij helpen'. HR vond het wel erg veel.
De vakantiedagen zijn niet onderhandelbaar, eigen bijdrage lease-auto ook niet.
Maar vast contract na 1 maand proeftijd zouden ze checken.

Na 5 minuten werd ik teruggebeld. ¤5800, vast contract.
OK, het was in de buurt van m'n ondergrens maar voor iemand die echt kut is in onderhandelen vind ik dit een prima resultaat waarover ik tevreden ben. Bovendien: ik heb er echt enorm veel zin in! Volgende week ga ik opzeggen als ik het contract heb.

*O*
Yay, nice!

Wat zal het een bult ergernis schelen als je weg bent bij je huidige werkgever die je niet voldoende waardeert. Hoop dat het nieuwe wordt wat je voor ogen hebt!

[ Bericht 5% gewijzigd door Peejtur op 03-09-2019 20:07:35 ]
Claudia_xvrijdag 23 augustus 2019 @ 21:32
quote:
7s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 20:02 schreef Seven. het volgende:

[..]

We gaan het lekker afronden nu. En je hebt wel gelijk, 6k klinkt als veel maar 'times change'.
6k ís veel. Het modale inkomen in Nederland is lager dan 3k.
LuNaTiCvrijdag 23 augustus 2019 @ 21:52
Ja laten we het niet bagatelliseren, je verdient nu evenveel als een medisch specialist in de ggz (weliswaar schaal 1 maar dat is toch heel erg goed).

Ik verdien het niet en ik ga het waarschijnlijk ook niet verdienen tenzij ik iets ambieer in het management (wat ik niet doe).
Spanky78vrijdag 23 augustus 2019 @ 22:03
quote:
7s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 20:18 schreef Seven. het volgende:

[..]

Wat ik dan trouwens tóch leuk vind is dat dit bedrijf precies weet wat ik nu verdien en wat ik aan het einde van m'n groeiplan verdien. En toch zijn ze wel mee gebogen met me. Ze hadden ook met een tegenbod van 5400 kunnen komen met melding dat er niet meer in zit.

Ik had er ongetwijfeld nog wel wat uit kunnen slepen, maar dat had voor mij waarschijnlijk niet eens goed gevoeld.

Ik verdien straks ruim 1800 euro meer dan nu. Ik had nog 1,5 jaar gefrustreerd rond moeten lopen voor 1100 euro minder dan dit bod.

Het is goed zo. :)
Als jij tevreden bent is het goed. Vergeet alleen nooit dat werk uiteindelijk ook gewoon een zakelijke transactie is. Gaat het niet goed sta je ook zo buiten. Dat risico moet ook betaald op dit niveau. Daarnaast een loon waar veken van zullen dromen.

Maar als je tevreden bent, gefeliciteerd !
Seven.vrijdag 23 augustus 2019 @ 22:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 21:32 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

6k ís veel. Het modale inkomen in Nederland is lager dan 3k.
En dat is ook wel weer een waarheid als een koe.

Het is in ieder geval genoeg om zorgeloos van te leven, en alleen daarom al prijs ik me gelukkig. Uiteindelijk is je inkomen ook maar relatief, zelfs al verdien je 2x modaal. Als je altijd maar kijkt naar je volgende stap in je huis of in je inkomen, hoe kun je dan ooit genieten van wat je hebt. Ik moet zeggen, dat heeft dit topic wel veroorzaakt. Ik was niet kritisch naar m'n werkgever en ik was al helemaal niet bezig met een volgende stap (ben ik nooit). Toen ik dit topic opende, was het heel rap gedaan met het gevoel dat ik goed zat. Niet onterecht maar het waren wel 2 frustrerende maanden. En dat ben ik ook, met frustratie blijf ik nooit rondlopen want ik ben gewoon graag in een positieve bubbel.

Tevreden zijn met je werk, gezondheid, geluk in het leven, peace of mind.. allemaal dingen waar je geen prijskaartje aan kunt hangen.

Dus wat ik meeneem is dat het soms ook prima is om in je bubbel te blijven zitten, dat je daar soms ook gelukkiger door kunt zijn. Voor hetzelfde geld had ik nog maanden door moeten gaan met m'n frustratie.
TwinkleStar001zaterdag 24 augustus 2019 @ 21:08
Fijn dat het gelukt is! Veel succes & plezier alvast in je nieuwe baan. (ookal ben ik stiekem wel benieuwd hoe je oude werkgever reageert)
Seven.zaterdag 24 augustus 2019 @ 21:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 21:08 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Fijn dat het gelukt is! Veel succes & plezier alvast in je nieuwe baan. (ookal ben ik stiekem wel benieuwd hoe je oude werkgever reageert)
Thanks. En stay tuned! M'n collega weet er al van en voor haar is dit een kans dus ik ga maandag met haar bespreken wat ik over ga dragen, dan kan zij er vast een ei over leggen.
Seven.zaterdag 24 augustus 2019 @ 21:24
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 22:03 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Als jij tevreden bent is het goed. Vergeet alleen nooit dat werk uiteindelijk ook gewoon een zakelijke transactie is. Gaat het niet goed sta je ook zo buiten. Dat risico moet ook betaald op dit niveau. Daarnaast een loon waar veken van zullen dromen.

Maar als je tevreden bent, gefeliciteerd !
Dankjewel Spanky, ook voor je steun in andere topics :*
lovelizondag 25 augustus 2019 @ 00:35
quote:
7s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 21:23 schreef Seven. het volgende:

[..]

Thanks. En stay tuned! M'n collega weet er al van en voor haar is dit een kans dus ik ga maandag met haar bespreken wat ik over ga dragen, dan kan zij er vast een ei over leggen.
Misschien was het handiger om niets te zeggen voor je een ondertekend contract had.
Renesitezondag 25 augustus 2019 @ 00:56
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 00:35 schreef loveli het volgende:

[..]

Misschien was het handiger om niets te zeggen voor je een ondertekend contract had.
Nouja. Dat is wel een punt inderdaad.
baskickzondag 25 augustus 2019 @ 07:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 21:32 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

6k ís veel. Het modale inkomen in Nederland is lager dan 3k.
Modaal is niets meer dan het meestvoorkomende salaris. Dan zou geen streven moeten zijn. Ja, ze verdient meer dan modaal (en daarmee meer dan de meeste anderen), en dus? De verantwoordelijkheid is ook hoger dan bij de meeste anderen.

quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 00:35 schreef loveli het volgende:

[..]

Misschien was het handiger om niets te zeggen voor je een ondertekend contract had.
Volledig eens.
Seven.zondag 25 augustus 2019 @ 07:18
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 00:35 schreef loveli het volgende:

[..]

Misschien was het handiger om niets te zeggen voor je een ondertekend contract had.
Dat klopt, maar soms zijn je collega's ook gewoon je vrienden ;) .
TechLightzondag 25 augustus 2019 @ 09:45
quote:
1s.gif Op zondag 25 augustus 2019 07:14 schreef baskick het volgende:

[..]

Modaal is niets meer dan het meestvoorkomende salaris. Dan zou geen streven moeten zijn. Ja, ze verdient meer dan modaal (en daarmee meer dan de meeste anderen), en dus? De verantwoordelijkheid is ook hoger dan bij de meeste anderen.
[..]

Volledig eens.
Modaal is al lang niet het meest voorkomende inkomen, maar 'geprikt' op een bepaald bedrag. Voor allerlei modellen en berekeningen nuttig, maar voor vergelijk zegt dat niet zo veel. Helaas heb je op veel plekken zoals cbs ook 'genormaliseerde' inkomens die vergeleken worden, dus dat is best lastig. Ook dat is niet gek, want statistisch willen ze een een- en een tweepersoonshuishouden op koopkracht kunnen vergelijken, maar een tweepersoonshuishouden deelt bijvoorbeeld een aantal vaste lasten, dus rechtstreeks vergelijken is dan weer onhandig.

Uiteindelijk kun je dus het beste gewoon kijken of je genoeg verdiend om het prettig te hebben, en niet te veel naar dat soort getallen kijken - behalve bij een salarisonderhandeling zoals in dit geval dus :)
RubenSosazondag 25 augustus 2019 @ 12:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:50 schreef LuNaTiC het volgende:

"oh wat zou je dan willen verdienen?"

"Nou dan wil ik netto wel x verdienen".

"hr-medewerker typt druk op calculator en geeft deze aan manager die me in dienst moest nemen. Met nog een andere manager verdwijnen ze met zijn drieën naar de gang voor overleg". Kleine 1-2 minuutjes later kwamen ze naar buiten en was het akkoord. Toch iets van 450 bruto erbij gekregen wat ik persoonlijk best netjes vond voor mijn eerste baan na mijn hbo (ik moest toen nog formeel afstuderen ook)."

Van 0 naar 450 sure :')
Zal wel 45 zijn geweest _O-
LuNaTiCzondag 25 augustus 2019 @ 13:47
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 12:22 schreef RubenSosa het volgende:

[..]

Van 0 naar 450 sure :')
Zal wel 45 zijn geweest _O-
Ja van 2100 naar 2550 euro bruto. Maar je hoeft me niet te geloven hoor :’)

Waarom zou ik daar over liegen
RubenSosazondag 25 augustus 2019 @ 15:09
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 13:47 schreef LuNaTiC het volgende:

[..]

Ja van 2100 naar 2550 euro bruto. Maar je hoeft me niet te geloven hoor :’)

Waarom zou ik daar over liegen
Omdat het 10K meer aan loonkosten is. (op jaarbasis).
Daar heeft die manager nooit een vrijbrief voor.
LuNaTiCzondag 25 augustus 2019 @ 15:16
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 15:09 schreef RubenSosa het volgende:

[..]

Omdat het 10K meer aan loonkosten is. (op jaarbasis).
Daar heeft die manager nooit een vrijbrief voor.
Dan geloof je het niet. Kan wel een loonstrookje posten maar dan heb je er vast wel weer een weerwoord op :W

Het waren overigens (marketing) manager en directeur in dat gesprek.
Craptacularzondag 25 augustus 2019 @ 15:22
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 15:09 schreef RubenSosa het volgende:

[..]

Omdat het 10K meer aan loonkosten is. (op jaarbasis).
Daar heeft die manager nooit een vrijbrief voor.
werk jij op een sociale werkplaats? 10k is bij een beetje bedrijf echt verwaarloosbaar.
RubenSosazondag 25 augustus 2019 @ 15:32
quote:
1s.gif Op zondag 25 augustus 2019 15:16 schreef LuNaTiC het volgende:

[..]

Dan geloof je het niet. Kan wel een loonstrookje posten maar dan heb je er vast wel weer een weerwoord op :W

Het waren overigens (marketing) manager en directeur in dat gesprek.
Oh nu is er ineens een directeur bij...
LuNaTiCzondag 25 augustus 2019 @ 15:37
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 15:32 schreef RubenSosa het volgende:

[..]

Oh nu is er ineens een directeur bij...
Tja dat was die andere ‘manager’ (technisch gezien de leidinggevende/manager van mijn marketing manager. Maarreh sorry als ik dit allemaal wat slordig heb opgeschreven :’) verder interesseert het me ook niet wat jij er van vindt dus laten we het hier lekker bij.
baskickzondag 25 augustus 2019 @ 19:17
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 09:45 schreef TechLight het volgende:

[..]

Modaal is al lang niet het meest voorkomende inkomen, maar 'geprikt' op een bepaald bedrag. Voor allerlei modellen en berekeningen nuttig, maar voor vergelijk zegt dat niet zo veel. Helaas heb je op veel plekken zoals cbs ook 'genormaliseerde' inkomens die vergeleken worden, dus dat is best lastig. Ook dat is niet gek, want statistisch willen ze een een- en een tweepersoonshuishouden op koopkracht kunnen vergelijken, maar een tweepersoonshuishouden deelt bijvoorbeeld een aantal vaste lasten, dus rechtstreeks vergelijken is dan weer onhandig.

Uiteindelijk kun je dus het beste gewoon kijken of je genoeg verdiend om het prettig te hebben, en niet te veel naar dat soort getallen kijken - behalve bij een salarisonderhandeling zoals in dit geval dus :)
Prima. Mijn eerste zin klopt (dus) niet helemaal. De rest blijft overeind.
TechLightzondag 25 augustus 2019 @ 19:20
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 19:17 schreef baskick het volgende:
Prima. Mijn eerste zin klopt (dus) niet helemaal. De rest blijft overeind.
Ja, ben ik het ook mee eens. Misschien had ik iets selectiever moeten quoten.
Spanky78zondag 25 augustus 2019 @ 20:14
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 15:09 schreef RubenSosa het volgende:

[..]

Omdat het 10K meer aan loonkosten is. (op jaarbasis).
Daar heeft die manager nooit een vrijbrief voor.
Waarom niet? Ik neem ook mensen aan en we hebben gewoon een range waar we iemand op inschatten. Ik bepaal uiteindelijk of ik het voorstel van hr passend vind.

Dat betekent ook dat ik daar eventueel 5k bijplus, alhoewel dat op een startersloon best veel is, is dat wel wat een goed onderhandelaar kan winnen. In andere loonschalen is 5k een mooie loonsverhoging die je krijgt als je het goed doet.
-marz-zondag 25 augustus 2019 @ 20:39
Juist als starter kan je nog zulke sprongen maken in je ontwikkeling en salaris, bovendien hangt veel van de context af.

Ik ben een keer van 2800 naar 4000 + leaseauto gegaan en toen was ik ook nog geen 30.

Jaar later alsnog iets anders gaan doen, geld is absoluut niet alles zoals hierboven reeds vermeld.
Afotischdinsdag 27 augustus 2019 @ 09:44
Seven, ik lees dit topic vanaf het begin mee en ik wil even mijn respect naar jou en de mensen die reacties plaatsten uitspreken. Wat heerlijk om eens geen 'wie heeft de langste'-wedstrijd te zien, maar een topic waarbij TS openstaat voor feedback en daadwerkelijk iets doet (toepassen of gemotiveerd ontkrachten) met het advies dat gegeven wordt. Gefeliciteerd met je nieuwe baan!
nils7dinsdag 27 augustus 2019 @ 09:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 21:32 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

6k ís veel. Het modale inkomen in Nederland is lager dan 3k.
Tweeverdienersmodaal is 60k op jaar.
Daar dit 6k voor 1 persoon dus al ver boven.
baskickdinsdag 27 augustus 2019 @ 11:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 augustus 2019 09:57 schreef nils7 het volgende:

[..]

Tweeverdienersmodaal is 60k op jaar.
Daar dit 6k voor 1 persoon dus al ver boven.
Niet iedereen verdient precies modaal of 'slechts' modaal. Geloof het of niet, er zijn huishoudens en individuen die meer dan nx modaal verdienen - ook op Fok.
lovelidinsdag 27 augustus 2019 @ 11:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 augustus 2019 09:57 schreef nils7 het volgende:

[..]

Tweeverdienersmodaal is 60k op jaar.
Daar dit 6k voor 1 persoon dus al ver boven.
Netto is 2x3k niet echt hetzelfde als 1x6k.
nils7dinsdag 27 augustus 2019 @ 11:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 augustus 2019 11:24 schreef loveli het volgende:

[..]

Netto is 2x3k niet echt hetzelfde als 1x6k.
Klopt heb het van RTLZ maar kon die bron niet zo snel vinden
maar deze wel:
https://www.gemiddeld-inkomen.nl/modaal-inkomen-huishouden/

quote:
0s.gif Op dinsdag 27 augustus 2019 11:22 schreef baskick het volgende:

[..]

Niet iedereen verdient precies modaal of 'slechts' modaal. Geloof het of niet, er zijn huishoudens en individuen die meer dan nx modaal verdienen - ook op Fok.
Ja dat geloof ik aangezien ikzelf dat inmiddels heb.
Seven.dinsdag 27 augustus 2019 @ 12:02
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 augustus 2019 09:44 schreef Afotisch het volgende:
Seven, ik lees dit topic vanaf het begin mee en ik wil even mijn respect naar jou en de mensen die reacties plaatsten uitspreken. Wat heerlijk om eens geen 'wie heeft de langste'-wedstrijd te zien, maar een topic waarbij TS openstaat voor feedback en daadwerkelijk iets doet (toepassen of gemotiveerd ontkrachten) met het advies dat gegeven wordt. Gefeliciteerd met je nieuwe baan!
Dankjewel voor je felicitaties, en voor je complimenten :@

Ik heb gewoon erg veel goed advies gekregen waar ik ook echt wat mee kon doen in deze situatie, en dat was bepalend voor de kwaliteit van dit topic. Daar waar het wel over 'wie heeft de langste' ging ben ik er toch maar even met de botte bijl doorheen gegaan.

Zonder fok was ik waarschijnlijk niet (direct) gaan solliciteren, en zonder fok was ik waarschijnlijk met het eerste bod akkoord gegaan.
quickstepsterdinsdag 27 augustus 2019 @ 12:16
Ik wil iedereen hier ook bedanken. Als grotendeels stille meelezer heeft dit topic me echt geholpen met mijn huidige onderhandelingen *O*
Seven.dinsdag 27 augustus 2019 @ 12:24
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 augustus 2019 12:16 schreef quickstepster het volgende:
Ik wil iedereen hier ook bedanken. Als grotendeels stille meelezer heeft dit topic me echt geholpen met mijn huidige onderhandelingen *O*
Fijn om te lezen, heel veel succes! Laat je de uitkomst weten? Ben heel benieuwd.
quickstepsterdinsdag 27 augustus 2019 @ 16:29
Ik moet nog gaan tekenen, maar heb een onbepaalde tijd contract onderhandeld ipv een tijdelijk. En me qua loon niet in de kaarten laten kijken, dus daar ga ik ook leuk vooruit *O* allemaal dankzij jullie! *;
baskickdinsdag 27 augustus 2019 @ 17:35
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 augustus 2019 16:29 schreef quickstepster het volgende:
Ik moet nog gaan tekenen, maar heb een onbepaalde tijd contract onderhandeld ipv een tijdelijk. En me qua loon niet in de kaarten laten kijken, dus daar ga ik ook leuk vooruit *O* allemaal dankzij jullie! *;
Ook lekker bezig! Gefeliciteerd :)
-marz-dinsdag 27 augustus 2019 @ 17:38
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 augustus 2019 16:29 schreef quickstepster het volgende:
Ik moet nog gaan tekenen, maar heb een onbepaalde tijd contract onderhandeld ipv een tijdelijk. En me qua loon niet in de kaarten laten kijken, dus daar ga ik ook leuk vooruit *O* allemaal dankzij jullie! *;
Gefeliciteerd zeg, wat gaaf en leuk dat je het hier ook laat weten.
quickstepsterdinsdag 27 augustus 2019 @ 18:05
Tuurlijk! Ere wie ere toekomt hè ^O^
Seven.dinsdag 27 augustus 2019 @ 18:11
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 augustus 2019 16:29 schreef quickstepster het volgende:
Ik moet nog gaan tekenen, maar heb een onbepaalde tijd contract onderhandeld ipv een tijdelijk. En me qua loon niet in de kaarten laten kijken, dus daar ga ik ook leuk vooruit *O* allemaal dankzij jullie! *;
Fantastisch, ik ben heel blij voor je. Gefeliciteerd! *O*
Spanky78dinsdag 27 augustus 2019 @ 21:29
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 augustus 2019 16:29 schreef quickstepster het volgende:
Ik moet nog gaan tekenen, maar heb een onbepaalde tijd contract onderhandeld ipv een tijdelijk. En me qua loon niet in de kaarten laten kijken, dus daar ga ik ook leuk vooruit *O* allemaal dankzij jullie! *;
*O*
Seven.maandag 2 september 2019 @ 07:07
Zo. Ik heb m'n leidinggevende vorige week gemaild met ontslag en overzicht van de zaken die ik over moet dragen, en tegelijkertijd gebeld.
SPOILER
Hij was stomverbaasd en heeft wel 10x gezegd dat hij het oprecht niet aan zag komen. En hij heeft ook gezegd dat hij het heel jammer vindt. Ik heb gewoon open kaart gespeeld en gezegd dat ik niet tevreden was over m'n salaris en de erkenning van de senioriteit van mijn rol in de auto categorie. Linkedin knopje aangezet en vervolgens is het balletje gaan rollen.

Volgende dag kreeg ik een telefoontje van HR. Waarom ik nou precies solliciteerde, ook daar open kaart gespeeld en aangegeven dat ik een groeiplan heb geaccepteerd maar dat het toch raar is om te zeggen dat iemand x bedrag waard is over 2 jaar, en dat de onvrede daarover groeide toen het plan niet nageleefd werd in combinatie met bevestiging van cat 3. Ze vonden het jammer en ze wisten niet dat ik ontevreden was, waarop ik heb gezegd dat ik dat wel opmerkelijk vond na meer dan 1,5 jaar praten. Er is ook gezegd dat er wel degelijk sprake is van een langetermijn plan voor mij dat besproken is met HR en mijn manager. Ik heb daarop gezegd dat ik niet vertrek vanuit ambities, want ik was inhoudelijk nog lang niet klaar etc. Uiteindelijk goed gesprek gehad, ik ga van de week een bak koffie drinken/vergaderen op terrasje met HR om een plan te maken rondom handover en opvolging.

Daarna heb ik de rest van mijn management team op de hoogte gesteld. 2 bevriende collega's waren al op de hoogte. De andere 2 waren echt stomverbaasd en bezorgd over handovers etc.
Vandaag ga ik het vertellen aan m'n team.
SPOILER
Ik ga vlak voor de lunchpauze daar naartoe en het verhaal gaat zijn dat mijn voormalig werkgever een bod heeft gedaan dat ik niet af kon slaan.
En ondertussen begint het bij m'n nieuwe werkgever te borrelen. Aantal views op Linkedin van het nieuwe team schiet omhoog.
SPOILER
Ik heb nog een aantal collega's op Facebook en lekker op z'n Nederlands: ik kreeg een berichtje of de geruchten kloppen dat ik terug kom. Zodirect maar even een belletje om te checken of het officieel aangekondigd is, zou wel heel lullig zijn als ik via social media ga bevestigen terwijl zij nog niets officieel aangekondigd hebben :+ .
NicolasJoymaandag 2 september 2019 @ 20:31
Wat een kul dat ze dan nergens van de op hoogte zouden zijn geweest. Matige communicatie :{ ..
Sport_Lifemaandag 2 september 2019 @ 20:34
Idd. Wel jammer dat er zulke werkgevers zijn. Personeel moet altijd klaar staan maar zelf bakken "ze" er niks van.
Jopie78maandag 2 september 2019 @ 20:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2019 15:38 schreef Seven. het volgende:
Ik ben trouwens benieuwd hoe de mensen die al vaker met dit bijltje gehakt hebben, geleerd hebben om te onderhandelen? Hoeft niet alleen over salarisonderhandelingen te gaan.
*O* ^O^

Gefeliciteerd! En goed zeg! Altijd bereid zijn weg te lopen..

Vallen en opstaan. Met soms een dure levensles tussendoor. De eerste keren sta je te stuiteren van de adrenaline, vooral omdat het heel raar voelt om een (hoog) bedrag voor jezelf te vragen.

Na een tijdje weet je je waarde en leg je zonder blikken of blozen je uur/maandprijs neer.

Je leert van te graag willen, of van een keer niet reageren op een mail. En bij vaste banen leer je al snel dat er maar 1 kans is om jezelf te verkopen, daarna ga je al snel mee in verhogingsrondes en cao’s.

Maar je leert vooral door te proberen. WNt gek genoeg wordt de gene die vraagt vaak niet overgeslagen. :P