abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_188448405
SyriŽ
syrian_flag_with_coat_of_arms_by_death_to_the_swines-d5gq0ms.jpg20zuzcw.jpgMercyCorps_SyriaCrisisMap_0215.jpg
SyriŽ is een seculiere republiek met 22,5 miljoen inwoners en heeft sinds 2000 als president Bashar al-Assad. In de presidentsverkiezingen van 2014 won hij met 88,7% van twee tegenkandidaten. De Syrische oppositie in binnen- en buitenland inclusief de Koerden hebben niet deelgenomen aan deze verkiezingen. Voor 2000 was vanaf 1971 zijn vader Hafiz al-Assad aan de macht die in 1981 een gewelddadige opstand van het Moslimbroederschap neersloeg. Vele tienduizenden mensen kwamen daarbij om het leven. Zo vader, zo zoon. Nadat eind 2010 in TunesiŽ demonstraties begonnen en daarbij Ben Ali werd verjaagd verspreiden de demonstraties zich door de hele regio waaronder in SyriŽ. Volgens delen van de oppositie werd er door de overheid op vreedzame demonstranten geschoten. Vele Syrische soldaten deserteerden en sloten zich aan bij het Vrije Syrische Leger omdat ze naar eigen zeggen niet op demonstranten wilden schieten.

In reactie op de demonstraties kondigde Assad hervormingen aan, er werd een nieuwe grondwet aangenomen waarin niet langer stond dat de Ba'ath-partij, een Arabisch nationalistische en socialistische partij, de staat en de samenleving leid en er ook andere politieke partijen mochten gevormd worden die niet lid zijn van het National Progressive Front, wel mochten partijen niet gebaseerd zijn op religie of etnische basis. De vraag is dan ook hoe democratisch dit is, aangezien de Koerden, een etnische minderheid zo geen etnische partij kunnen oprichten, en de moslimbroederschap kan ook niet meedoen terwijl ze over een groot aantal aanhangers beschikken binnen SyriŽ. Vervolgens werden er in 2012 parlementsverkiezingen gehouden waarbij ook partijen die niet lid zijn van het NPF zetels wonen, door de rebellen werden deze verkiezingen als ondemocratisch en oneerlijk beschouwd. In juni 2014 werden er presidentsverkiezingen gehouden waarbij ook andere kandidaten dan Assad mochten meedoen, dit werd door de rebellen ook als een farce gezien.

Tot nu toe zijn er in de oorlog meer dan 400.000 doden gevallen. Etnische en religieuze groepen spelen een belangrijke rol in de oorlog, SyriŽ bestaat voor 74% uit soennieten (van wie 10% Koerden), 13% sjiieten (met de alawieten als belangrijkste subgroep), 10% christenen en 3% druzen.

Een factor in de oorlog zijn de Koerden, een volk van 35 miljoen mensen met een eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn verspreid over onder meer Turkije, SyriŽ, Irak (Iraaks-Koerdistan), Iran en de vroegere Sovjet-Unie. De Syrische Koerden proberen neutraal te blijven in de oorlog tussen de regering en de rebellen, er zijn echter wel verschillende gevechten geweest tussen rebellen waaronder FSA (Free Syrian Army) + Al Nusra (Al Qaida) en de Koerden. Ook hebben er tussen het NDF/SAA (Syrian Arab Army) en de Koerden zich wat incidenten voor gedaan. Ze hebben in de door hun bestuurde gebieden autonomie uitgeroepen. Net als de regering zijn ze seculier. Turkije is tegen de Koerdische autonomie en steunt daarom ISIS en Al Qaida tegen ze.

Vechtende groeperingen
List of armed groups in the Syrian Civil War
Syrische regering onder leiding van Bashar al-Assad
Syrisch Arabisch Leger (SAA) - leger van SyriŽ
National Defence Force (NDF) - civiele ondersteuning van het Syrische leger
Hezbollah - islamitische militie en politieke partij in Libanon

Landen die de Syrische regering steunen: Rusland (sinds de Koude Oorlog een bondgenoot en SyriŽ heeft de laatst overgebleven marinebasis van Rusland in de regio), China, Iran, Algerije, Soedan, Wit-Rusland, Venezuela, Irak en Noord-Korea.

Rebellen
Vrij Syrisch Leger (FSA) - verschillende milities die zich zo noemen
Islamitisch Front - wahabitische islamistische organisatie, verwerpt representatieve democratie en secularisme
Al-Nusra Front (JAN) - wahabitische terreurorganisatie, onderdeel van Al Qaida, tegenwoordig beter bekend als HTS (Hayaat Tahrir Shaam), zogenaamd de banden verbroken met Al Qaida.

IS(IS) - wahabitische terreurorganisatie die zowel in Irak als in SyriŽ opereert. Volgens eigen zeggen komen ze op voor de soennieten in Irak en SyriŽ, dus hun meeste slachtoffers zijn voornamelijk niet-soennieten. In februari 2014 verbrak Al-Qaeda de banden met IS. IS heeft aan zowel de regering, de Koerden als de andere rebellen groepen de oorlog verklaart, bijna iedereen dus.

Landen die de rebellen steunen: NAVO-landen, JordaniŽ, LibiŽ, VAE, Saudi-ArabiŽ en Qatar. De voornaamste reden van die landen om de rebellen te steunen is het bondgenootschap van SyriŽ met Iran en Rusland, en de steun aan Hezbollah.

Koerden
Volksbeschermingeenheden (YPG) - Koerdisch leger, gesteund door de VS en de PKK

Kaart van de huidige militaire situatie
1450px-Syrian_Civil_War_map.svg.pngRood = Syrische regering
Geel = Koerden (YPG)
Grijs = IS(IS)
Groen = andere rebellen (oa Islamitisch Front, Al Nusra (Al Qaida) en het Vrije Syrische Leger)

Zie ook
Syrische burgeroorlog - Wikipedia
BBC documentaire: A History of Syria with Dan Snow
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en SyriŽ
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in SyriŽ

Updates
Syria's Civil War - Reddit
Al-Monitor

Twitteraars
Neutraal
https://twitter.com/ivansidorenko1
https://twitter.com/ejmalrai
https://twitter.com/edwardedark
https://twitter.com/joshua_landis

Pro-Koerden
https://twitter.com/ArjDnn
https://twitter.com/r3sho

Pro-regering
https://twitter.com/leithfadel
https://twitter.com/petolucem
https://twitter.com/Zinvor
https://twitter.com/ahmadalissa
https://twitter.com/Isham_AlAssad
https://twitter.com/FGunay1
https://twitter.com/resistanceer
https://twitter.com/sayed_ridha
https://twitter.com/moscow_ghost

Pro-rebellen
https://twitter.com/archicivilians
https://twitter.com/arabthomness
https://twitter.com/EliotHiggins

Irak
President Obama heeft toestemming gegeven voor luchtaanvallen op IS (Islamitische Staat)-strijders in het noorden van Irak. Ook zijn er voedselpakketten gedropt in de bergen van Sinjar waar tienduizenden vluchtelingen zich schuilhouden. Volgens Obama zijn de luchtaanvallen op beperkte schaal nodig, omdat de levens van Amerikanen op het spel staan, net als die van veel onschuldige burgers. In de stad Arbil werken een hoop Amerikanen. IS-strijders zijn die stad de afgelopen dagen steeds meer genaderd. Obama benadrukt dat er geen militairen naar Irak worden gestuurd. Eind 2011 kwam er officieel een einde aan de Amerikaanse militaire missie in Irak. De afgelopen dagen zijn tienduizenden Koerdische jezidi's en christenen gevlucht voor de soennitische IS-strijders.

Volgens de VN en vluchtelingen/ooggetuigen is er sprake van grootschalig seksueel misbruik door IS-strijders tegen vrouwen, tienermeisjes die tot de minderheden in Irak behoren. 1.500 yezidi's en christenen zouden mogelijk gedwongen worden om als seksslaaf te dienen. Ook zouden er 500 jezidi's levend begraven zijn door IS en gevonden zijn in een massagraf.

Inmiddels zijn de jezidische gebieden in Irak heroverd op IS, en zijn er duizenden Amerikaanse soldaten actief in Irak ondanks dat Obama geen boots on the ground wilde en juist de troepen wilde weghalen uit Irak (belofte van hem tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2008).

WO-AT312_TIMELI_G_20140808161505.jpg
Vanuit hun bolwerk Falluja, dat IS in januari van dit jaar in handen kreeg, probeert de beweging steeds meer regio's in Irak te veroveren. Met de bezetting van Mosul heeft IS strategisch een gevoelige klap uitgedeeld aan de Iraakse strijdkrachten, die na vier dagen van gevechten de moed hebben opgegeven en de stad zijn ontvlucht. Net als 500.000 burgers overigens. Sinds 29 juni 2014 gaat "ISIS" (Islamitische Staat in Irak en de Levant) als "IS" (Islamitische Staat) door het leven: ze hebben een kalifaat opgericht dat uit delen van Irak en SyriŽ bestaat.

Inmiddels heeft IS grote stukken grondgebied in Irak en SyriŽ verloren. Het kalifaat is territoriaal verslagen, maar nog niet militair. De verwachting is dat IS ondergronds doorgaat met hit and run aanvallen tegen Iraakse soldaten/pro-regerinsmilities en aanslagen gericht tegen sjiieten in Bagdad.
BuwMxd-IQAAxVOF.jpg

Kaart van de huidige militaire situatie
Iraq_war_map.pngPaars = Iraakse regering
Grijs = IS
Groen = Koerdistan (Peshmerga)

Gedetailleerde map van Mosul
1600px-Battle_of_Mosul_%282016–2017%29.svg.png

Zie ook:
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en SyriŽ
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Irak

Het NPU (Oftwel Nineveh Plain Protection Units) is een Assyrisch militie die december 2014 is ontstaan, hun doel is om de oorspronkelijke bewoners van Irak te beschermen dat zijn AssyriŽrs. Officieel zijn er 5500 leden aangesloten maar sinds de meest recente schatting zijn er nu al bijna 10.000 leden aansloten en ze groeien nog dagelijks. Het NPU word al gesteund door ''American Mesopotamian Organization '' en ze zoeken ook steun bij de Verenigde Staten en de EU. Het NPU zit nu in de provincie Nineveh (Ninawa) Ook een van de meest belangrijke doelen van het NPU is het creŽren van een Assyrisch land. Dit gaat het dan waarschijnlijk worden.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Updates:
The Levantine War - Reddit
https://twitter.com/IraqiSecurity

.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
  woensdag 14 augustus 2019 @ 20:07:58 #2
381065 vigen98
Cryptokoning 2018
pi_188448424
Hoe is het momenteel in SyriŽ? Heeft iemand een map? Een echte actuele map van waar de gevechten zijn?
Elke pen is machtiger dan een zwaard of een blaffer.
pi_188448506
quote:
0s.gif Op woensdag 14 augustus 2019 20:07 schreef vigen98 het volgende:
Hoe is het momenteel in SyriŽ? Heeft iemand een map? Een echte actuele map van waar de gevechten zijn?
idlib wordt verder uitgeknepen. https://syria.liveuamap.com/
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_188448587
Net zoals IS hoort YPG/PYD ook compleet verdreven te worden.
pi_188449877
kennelijk was er een explosie op een iraakse legerbasis maandag en kennelijk een airstrike. israel tegenwoordig dus heer en meester van het luchtruim tussen de middellandse zee en iran.

EB8kzvMX4AAEEMM?format=jpg&name=4096x4096
Charles_Lister twitterde op woensdag 14-08-2019 om 19:15:09 On Monday, an arms warehouse belonging to #Iraq's PMF exploded in #Baghdad.Today, #Israel's @ImageSatIntl released imagery that appears to indicate it was caused by an airstrike.2 + 2 = 4... https://t.co/wphE9wahKx reageer retweet
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_188502445
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
  zondag 18 augustus 2019 @ 11:50:35 #7
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_188502925
En die IraniŽrs maar opscheppen dat hun eigen versie van de S-300 stealth vliegtuigen kan neerhalen ťn een groter bereik heeft. Als dat waar is en ze ballen hebben, halen ze een IsraŽlisch vliegtuig in Irak neer. De vraag is wel wat Irak anderzijds gaat doen. Irak hoeft dit niet te accepteren natuurlijk. Maar de hulp van Uncle Sam droogt ook op natuurlijk als ze IsraŽlische vliegtuigen proberen neer te schieten.
  zondag 18 augustus 2019 @ 11:54:28 #8
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_188502962
quote:
20 miljard voor zestig ondankbare landverraders die alles in hun schoot geworpen hebben gekregen in Duitsland en er desondanks voor kozen een ander land terug in de middeleeuwen te storten. Dit terwijl vele Duitsers moeten bijwerken omdat de staatspensioenen te laag zijn.

Anderzijds klinkt het goed dat Irak twintig miljard dollar krijgt, echter was Duitsland destijds tegen de invasie. Daarnaast is Irak zo corrupt dat veel geld daarvan aan de strijkstok blijft hangen. Of het wordt weer zo'n deal waarbij ze alleen maar Duitse apparatuur mogen kopen en Duitsland er zelf beter van wordt.
pi_188503538
quote:
0s.gif Op zondag 18 augustus 2019 11:54 schreef Richestorags het volgende:

[..]

20 miljard voor zestig ondankbare landverraders die alles in hun schoot geworpen hebben gekregen in Duitsland en er desondanks voor kozen een ander land terug in de middeleeuwen te storten. Dit terwijl vele Duitsers moeten bijwerken omdat de staatspensioenen te laag zijn.

Anderzijds klinkt het goed dat Irak twintig miljard dollar krijgt, echter was Duitsland destijds tegen de invasie. Daarnaast is Irak zo corrupt dat veel geld daarvan aan de strijkstok blijft hangen. Of het wordt weer zo'n deal waarbij ze alleen maar Duitse apparatuur mogen kopen en Duitsland er zelf beter van wordt.
Is inderdaad heel slecht voor Irak, voor 20 miljard aan Duits apparatuur gratis krijgen...
pi_188511175
quote:
0s.gif Op zondag 18 augustus 2019 11:50 schreef Richestorags het volgende:
En die IraniŽrs maar opscheppen dat hun eigen versie van de S-300 stealth vliegtuigen kan neerhalen ťn een groter bereik heeft. Als dat waar is en ze ballen hebben, halen ze een IsraŽlisch vliegtuig in Irak neer. De vraag is wel wat Irak anderzijds gaat doen. Irak hoeft dit niet te accepteren natuurlijk. Maar de hulp van Uncle Sam droogt ook op natuurlijk als ze IsraŽlische vliegtuigen proberen neer te schieten.
In de serie Chernobyl was een quote van een sojevt official, "our power comes from the perception of our power". Het is een filosofie van vootal de zwakkere landen, immers ze moeten compenseren. Geldt voor Iran uiteraard ook.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_188511183
quote:
10s.gif Op zondag 18 augustus 2019 12:41 schreef BEFEM het volgende:

[..]

Is inderdaad heel slecht voor Irak, voor 20 miljard aan Duits apparatuur gratis krijgen...
Ik zou meteen tekenen.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
  maandag 19 augustus 2019 @ 00:03:24 #12
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_188514435
Khan Sheikhoun wordt op dit moment heroverd door het leger
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
  maandag 19 augustus 2019 @ 08:35:15 #13
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_188516025
quote:
10s.gif Op zondag 18 augustus 2019 12:41 schreef BEFEM het volgende:

[..]

Is inderdaad heel slecht voor Irak, voor 20 miljard aan Duits apparatuur gratis krijgen...
We weten niet hoe die deal in elkaar zit he. En die apparatuur kan ook worden doorverkocht voor geld.
pi_188516110
quote:
0s.gif Op maandag 19 augustus 2019 08:35 schreef Richestorags het volgende:

[..]

We weten niet hoe die deal in elkaar zit he. En die apparatuur kan ook worden doorverkocht voor geld.
Nee het is 1 van je voorbeelden. Maar je doet net, als zo'n deal er zou komen zoals je schetst, dat dat slecht zou zijn voor Irak. Tenzij Irak voor 20 miljard aan Duitse paperclips moet kopen gaan ze er altijd op vooruit.
  Moderator maandag 19 augustus 2019 @ 12:06:52 #15
8781 crew  Frutsel
pi_188518606
Conflicts twitterde op maandag 19-08-2019 om 12:04:32 BREAKING: Reports that Turkish aircraft have been launched after a Turkish convoy was bombed by Syrian jets on the way to set up an observation point near Khan Sheikhoun. https://t.co/jcc5smXoqu reageer retweet
pi_188518845
quote:
0s.gif Op maandag 19 augustus 2019 12:06 schreef Frutsel het volgende:
Conflicts twitterde op maandag 19-08-2019 om 12:04:32 BREAKING: Reports that Turkish aircraft have been launched after a Turkish convoy was bombed by Syrian jets on the way to set up an observation point near Khan Sheikhoun. https://t.co/jcc5smXoqu reageer retweet
een goede vraag mbt de observatiepunt bij morek

JulianRoepcke twitterde op maandag 19-08-2019 om 11:14:09 Does anyone understand what Turkey wants?If it wanted to protect the area, it is sending too little too late.It is guarding ghost towns now.Also, its observation posts have proven to provide zero security to nearby civilians or rebels.So what is Ankara's strategy in Idlib?! reageer retweet
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_188518967
quote:
0s.gif Op maandag 19 augustus 2019 08:35 schreef Richestorags het volgende:

[..]

We weten niet hoe die deal in elkaar zit he. En die apparatuur kan ook worden doorverkocht voor geld.
voor de duitsers om het even. ze kopen op deze manier hun morele verplichtingen af. wat irak vervolgens doet is secundair
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_188521052
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
  maandag 19 augustus 2019 @ 15:18:37 #20
187810 Szura
Kijk eens aan!
  maandag 19 augustus 2019 @ 15:40:52 #21
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_188521507
quote:
0s.gif Op maandag 19 augustus 2019 08:42 schreef BEFEM het volgende:

[..]

Nee het is 1 van je voorbeelden. Maar je doet net, als zo'n deal er zou komen zoals je schetst, dat dat slecht zou zijn voor Irak. Tenzij Irak voor 20 miljard aan Duitse paperclips moet kopen gaan ze er altijd op vooruit.
Het zal altijd goed zijn voor een deel van de Irakese bevolking ja. Of de bevolking er als geheel van profiteert is de vraag. Een overgroot gedeelte van het opbouwgeld voor BosniŽ-Herzegovina is gestolen na de oorlog. Ik vermoed dat Irak corrupter is dan BosniŽ-Herzegovina.
pi_188522601
quote:
0s.gif Op maandag 19 augustus 2019 15:40 schreef Richestorags het volgende:

[..]

Het zal altijd goed zijn voor een deel van de Irakese bevolking ja. Of de bevolking er als geheel van profiteert is de vraag. Een overgroot gedeelte van het opbouwgeld voor BosniŽ-Herzegovina is gestolen na de oorlog. Ik vermoed dat Irak corrupter is dan BosniŽ-Herzegovina.
Maar dat staat los van of het geld in Duitse spullen gestoken moet worden of niet. Als ze het alleen in Duitsland mogen besteden is de kans zelfs groter dat het 'schoon' gebeurt dan als ze een cheque van 20 miljard uitschrijven en ze succes wensen met het uitgeven.
pi_188526003
quote:
0s.gif Op maandag 19 augustus 2019 00:03 schreef Szura het volgende:
Khan Sheikhoun wordt op dit moment heroverd door het leger
Wel belegerd iig

Charles_Lister twitterde op maandag 19-08-2019 om 17:08:50 @Peter_Gruenes BREAKING - pro-#Assad forces have captured the al-Nimr checkpoint, thereby (a) blocking #Turkey convoys from M5 access south & (b) de facto besieging #TSK observation post in #Morek. https://t.co/03m1FRRIDt reageer retweet
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_188527470
Die Syrische S-300 zal ook nu wel geen Turks vliegtuig neerschieten.
pi_188528477
BosnjoBoy twitterde op maandag 19-08-2019 om 22:05:00 (5) Just now. Rebels completely withdrew from Kafr Zita town. Also all non HTS units withdrew from Khan Sheikon city, #Idlib #Hama provinces, n.#Syria reageer retweet
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')