Pap89 | woensdag 14 augustus 2019 @ 17:28 |
Gewoon een vraag, viel mij op dat de kibbeling bij de visboer best wel prijzig is. Vroeger als kind aten we iedere week wel kibbeling. Had het al jaren niet gehaald, weet dat her vroeger 1 pond 5¤ was, paar jaar geleden eens gehaald voor 1 pond 7,5¤. Nu was het een pond voor 10¤. Vandaar mijn vraag hoeveel betalen jullie bij de visboer voor een pond? | |
Bzzzzt | woensdag 14 augustus 2019 @ 17:36 |
¤8,50 voor een 600 gram op de markt. | |
realAIVD | woensdag 14 augustus 2019 @ 18:05 |
Tja, uit zo'n vraag kunnen allerhande prijzen komen, maar dat zegt niet zo veel. Het grootste verschil in prijs zit 'm in de vis die gebruikt wordt, je zou denken/verwachten/hopen dat het kabeljauw is, maar dat is vaak niet het geval. indien wel, dan is je kibbeling inderdaad vaak wat prijziger Edit om er nog een leuk weetje aan toe te voegen: hoe weet je dat je kibbeling gemaakt is van kabeljauw?
[ Bericht 18% gewijzigd door realAIVD op 14-08-2019 18:12:21 ] | |
DonVincenzo | woensdag 14 augustus 2019 @ 19:07 |
De kibbeling wordt steeds schaarser. Niet dat het inmiddels een bedreigde soort is, maar wel zodanig dat het de prijs opdrijft. Voor het lekkerbekje geldt dat trouwens ook, zij het in iets mindere mate. | |
Remco | woensdag 14 augustus 2019 @ 19:18 |
Viel mij ook al op, betaalde bij de visboer 4,50 voor een bakje vroeger was dst volgensmij rond de 3 euro. | |
LXIV | woensdag 14 augustus 2019 @ 20:13 |
Lekkerbekjes vang ik altijd zelf. Kost wat meer moeite maar is wel gratis en vers. | |
stokj | woensdag 14 augustus 2019 @ 21:49 |
De visboer hier betaal je al gauw ¤8,50 voor 500 gram. Bij Fred de Zeemeeuw (waar ze het vers bakken terwijl je wacht) betaal je per 100 gram ¤2,75 Je moet ook opletten of het van originele kabeljauw is gemaakt of van polak. Sommige visboeren boren je daarmee. | |
Jantje2k | woensdag 14 augustus 2019 @ 21:51 |
Maakt het uit met wat voor vis de kibbeling is gemaakt? Is het anders minder lekker? | |
TheWhiteCowboy | woensdag 14 augustus 2019 @ 21:54 |
Uiteraard maakt dat wat uit. Varkensgehakt smaakt toch ook anders dan rundergehakt. | |
Whiskers2009 | woensdag 14 augustus 2019 @ 21:59 |
Ja, anders is het inderdaad minder lekker. | |
Sigaartje | woensdag 14 augustus 2019 @ 22:11 |
Niet-kenner gespot. | |
Jantje2k | donderdag 15 augustus 2019 @ 07:35 |
Klopt | |
Jantje2k | donderdag 15 augustus 2019 @ 07:36 |
Oké. Merk je dat verschil echt als leek? Ik eet misschien vier keer per jaar kibbeling dus ik kan me voorstellen dat ik dat verschil niet merk. | |
Kaizen_ | donderdag 15 augustus 2019 @ 07:41 |
Herkenbaar. Voor mij toch iets te prijzig.. Vandaar dat ik eigenlijk helemaal ben overgestapt naar de kippenpoelier. Verrukkelijke kip waarbij je het dubbele krijgt voor de helft van de prijs. | |
stokj | donderdag 15 augustus 2019 @ 08:50 |
Zeker, het zegt wat over de smaak en kwaliteit van de kibbeling (naast de manier van frituren etc). Veel visboeren kopen polak goedkoop in om het als normale kibbeling tegen een voor polak te hoge prijs te verkopen. Polak is een relatieve goedkope vis ten op dichte van kabeljauw. | |
stokj | donderdag 15 augustus 2019 @ 08:52 |
Moet het geen plofkip zijn😛 Er komt een recessie aan dus alle prijzen zullen stijgen. | |
Fofo | donderdag 15 augustus 2019 @ 09:11 |
Hou toch op😂 Waarschijnlijk zal nog geen één procent van de mensen het verschil in vissoorten herkennen. Er wordt zoveel kruiden overheen gestrooid en dan heb ik het nog niet eens over de hoeveelheid saus die er bij wordt gegeten. De meeste Nederlanders eten kibbeling zoals ze hun friet eten. Verzopen in remoulade- of ravigottesaus welke eigenlijk niet zo genoemd mogen worden. Komt niet eens in de buurt van deze echte sauzen. | |
Fofo | donderdag 15 augustus 2019 @ 09:13 |
Ook de poelier verkoopt vrijwel alleen plofkip. Wil je goede en lekkere kip eten, vraag dan naar bijvoorbeeld een Label Rouge kip. Betaal je wat voor maar dan eet je echt goede kip. | |
nogeenoudebekende | donderdag 15 augustus 2019 @ 09:25 |
Heel logisch inderdaad als je zin hebt in vis. . | |
stokj | donderdag 15 augustus 2019 @ 09:29 |
Er zijn wel echte kenners die het verschil merken (ikzelf merk het niet altijd). Een goede visboer (Fred de Zeemeeuw) zij me ooit dat men kibbeling zonder saus zou moeten eten om de textuur van de kibbeling goed te kunnen proeven. | |
Kaizen_ | donderdag 15 augustus 2019 @ 09:29 |
Zelfs als ik zin heb in vis, ga ik liever voor de 'Kippeling' Bij de visboer haalde ik overigens alleen maar een lekkerbekje of kibbeling. Als je zin hebt in bv zalm of watdan ook, dan gaat mijn logica idd niet op. | |
stokj | donderdag 15 augustus 2019 @ 09:30 |
Uiteraard, men wilt kwaliteit in verhouding tot de prijs. | |
robber57 | vrijdag 16 augustus 2019 @ 21:15 |
Van origine is kibbeling armelui voer, het waren van origine kabeljauw wangetjes. Die wangetjes kon men maar weinig mee terwijl het wel een klompje prima vis en dus werden ze gefrituurd en voor weinig verkocht, het alternatief toen was aan de katten voeren of viskoekjes van maken oid en dat vond men zonde. Echte kibbeling zul je op bestelling wel kunnen krijgen alhoewel het meeste ( het is uiteraard zelfs van 10 ton kabeljauw niet erg veel) door de vissers zelf mee naar huis word genomen. Als je in de buurt van een zeehaven woont en zelf naar een trawler loopt en vraagt kun je wel eens mazzel hebben. Ik heb ze ooit gegeten op het scheepvaart internaat waar ik met een stel katwijkers op een kamer zat, was wel lekker maar niet echt bijzonder. | |
Weltschmerz | zaterdag 17 augustus 2019 @ 11:56 |
Nee, de wangetjes zijn het beste stuk van de vis. Die waren nog net goed genoeg om gefrituurd in een beslagje aan armelui te serveren. Er zit nu veel minder vis in de zee en er zijn veel meer mensen. Omdat de kabeljauw na overbevissing duur is geworden en in de huidige beeldcultuur zo'n mooie structuur heeft is het een heel gewilde en vrij dure vis geworden. | |
gargamelnl | zaterdag 17 augustus 2019 @ 18:55 |
Van de week nog 5 euro betaald voor een lekkerbekje (wel kabeljauw). | |
Nismo91 | zaterdag 17 augustus 2019 @ 18:58 |
Gewoon denken dat je kibbeling eet | |
Feola | zaterdag 17 augustus 2019 @ 18:58 |
| |
derLudolf | zaterdag 17 augustus 2019 @ 19:03 |
Ik vind - in elk geval van lekkerbek- heek lekkerder dan kabeljauw | |
Lunatiek | zaterdag 17 augustus 2019 @ 19:07 |
Heb je het dan over kippeling? | |
Lunatiek | zaterdag 17 augustus 2019 @ 19:08 |
Het zijn geen vissoorten, net zomin als de visstick | |
Sheffield | zaterdag 17 augustus 2019 @ 19:09 |
10 euro voor 750gram, kan er af en toe echt zin in hebben | |
Lunatiek | zaterdag 17 augustus 2019 @ 19:12 |
Er wordt zeker in bedrijfskantines echte rommel verkocht als kibbeling of lekkerbek. Gemalen vis en dan weer in elkaar geschroefd in min of meer visvorm, veel te veel kruiden, veel te vet en het smaakt naar verkouden kip. Echte kibbeling is van kabeljauwwang, dat zie je al aan vorm en structuur en merk je aan het mondgevoel. | |
Lunatiek | zaterdag 17 augustus 2019 @ 19:17 |
De meuk in onze kantine was alleen te eten met heel veel saus. Echte kibbeling is door de manier van maken (knapperig van buiten, zacht van binnen, valt bijna uit elkaar) niet goed met saus, dat maakt de korst zacht en plakt de binnenkant aan elkaar. Ik heb het daarom liever zonder saus. | |
stokj | zaterdag 17 augustus 2019 @ 19:19 |
Precies, de malse binnenkant en de vorm geeft aan of het goed is bereid. | |
Nismo91 | zaterdag 17 augustus 2019 @ 19:20 |
Heerlijk dit | |
Lunatiek | zaterdag 17 augustus 2019 @ 19:21 |
Ik ken kinderen die "geen vis lusten" en denken dat kibbeling kip is, dat hebben hun ouders verteld en het verschil is niet altijd groot, bij de fabriekszooi. | |
Zolderkamer | zaterdag 17 augustus 2019 @ 19:23 |
Je kunt ze trouwens uit heel veel vissen snijden, zoet of zout.... bij hele vis sla ik ze nooit over.. En ook de "kelen" zijn perfect.. (elk stukje vlees van de kop is perfect) Als je ze goed bakt, dus niet met het eiwit gestold, dan zijn ze het beste stukje van een vis.. Ook binnen no time gaar.. beter even nagaren dan te lang bakken | |
Lunatiek | zaterdag 17 augustus 2019 @ 19:36 |
Bij Albert Heijn uit de koeling: ¤13,29 per kilo, reeds gebakken, van Alaska koolvis. | |
Zolderkamer | zondag 18 augustus 2019 @ 18:18 |
Ook al gekauwd? | |
Remco | zondag 18 augustus 2019 @ 18:44 |
Vind ik altijd zo raar, die gebakken kibbeling/vis in de koeling bij de Albert Heijn hoe kan dat nu lekker zijn. | |
Lunatiek | zondag 18 augustus 2019 @ 19:20 |
Nee joh, ik was toevallig in de AH toen ik het topic zag en de visboer was al weg. Ik koop mijn vis niet bij de AH. De vraag in de OP ging over de prijs, niet over de kwaliteit. Ik vind het er nogal goor uitzien trouwens | |
Zolderkamer | zondag 18 augustus 2019 @ 19:28 |
Nog een keer bakken en dan lekker uitgedroogd? Als ik wangetjes heb dan liggen ze max twee minuten in een loeihete pan en dan vijf minuten afgedekt met zilverfolie nagaren.. Dan zijn ze precies goed.. (veel filets kun je zo perfect bakken.. zeebaars op de huid bijv.) Eet dan gewoon iets anders.. ik snap dat niet.. maar dat is bij wel meer dingen.. zoals garnalen met conserveermiddel, misschien hebben mensen dan nog nooit verse geproefd.. Of voorverpakte sushi.. Ik heb nog nooit sushi gegeten, maar ik weiger pertinent om dat supermarkt spul te halen.. | |
realAIVD | zondag 18 augustus 2019 @ 19:38 |
Er zijn volksstammen die iglo vissticks kopen, dus ik vind het niet zo vreemd dat AH gebakken kibbeling en lekkerbekjes in het koelvak heeft liggen en dat dat ook nog aardig verkoopt. Ik kan me de laatste iglo visstick niet herinneren (weet niet eens zeker of die mij in m'n jeugd gevoerd zijn, haha), maar ik heb wel eens kibbeling van AH op. Dat was niet zo lekker dat ik dat met enige regelmaar eet, maar vies wil ik het niet noemen. (moet wel zeggen dat ik nauwelijks vergelijk heb met kibbeling van de visboer. Daar neem ik liever iets anders mee dan vis uit de frituur) | |
Zolderkamer | zondag 18 augustus 2019 @ 19:41 |
Hoe maak je dat warm dan? In de magnetron oid? Er zal vast een truukje in het beslag zitten om het niet zompig te maken.. Ik vertrouw dat voor geen meter.. Vissticks zijn rauw he? | |
realAIVD | zondag 18 augustus 2019 @ 19:56 |
Gewoon in de pan bakken. Overigens staat een visboer ook geen stukjes kabeljauw door een beslagje te trekken waar je bij staat, die bakt dat spul ook al voor om Nederland vlotjes van frituurvis te kunnen voorzien op de zaterdagmiddag Hoe kom je daar nou bij? | |
Zolderkamer | zondag 18 augustus 2019 @ 20:01 |
Oh oke.. hier doet ie dat gewoon terwijl je wacht... Nou door ze wel eens gegeten te hebben.. al is dat wel jaren terug.. Die zijn toch rauw gepaneerd net als bevroren schnitzels? (al zijn die er ook voorgegaard ) | |
derLudolf | zondag 18 augustus 2019 @ 20:15 |
Hier ook. Een keer gezien dat het al voorgebakken was. Toen gevraagd of ik de bestelling kon annuleren. | |
realAIVD | zondag 18 augustus 2019 @ 20:38 |
Ik heb echt nog nooit een visboer stukjes vis door een beslagje zien halen om kibbeling te maken. Zal wel komen omdat ik in een forse stad woon waar mensen vrijwel uitsluitend naar een visboer gaan om vis uit de frituur te eten Kan me er wel iets bij voorstellen dat het vers gemaakt wél een leuk hapje is, die kibbeling. en @Zolderkamer, helaas, maar Iglo vissticks zijn voorgebakken Ach, misschien is dat maar goed ook, Joost mag immers weten wat die kapitein met z'n sticks heeft gedaan | |
Pap89 | zondag 18 augustus 2019 @ 21:11 |
hier in de omgeving zie ik ze het wel altijd in een beslag doen, vaak zelfs per bestelling dat het gedaan wordt. Zo ook de gefrituurde mosselen(ook erg lekker) Alleen er zijn 2-3 verschillende visboeren in de omliggende dorpen, meeste van die karren komen allemaal uit Bunschoten/Spakenburg. Vroeger stond er ook echt kabeljauw bij, nu eigenlijk niet op gelet, kan dus ook best koolvis zijn. Vond het voor 7,50 voor een pond altijd al prijzig maar nu een 10tje echt een reden om het zelden te eten. Altijd nog druk bij die viskramen, vooral druk door de ouderen die hun pensioen er op stukslaan 😅. Deze wel eens gehaald en voor een supermarkt kibbeling heel goed te doen uit de airfryer. 1/4 van de prijs van de visboer | |
stokj | zondag 18 augustus 2019 @ 21:38 |
De smaak van diepvrieskibbeling van de supermarkt is toch minder vergeleken met verse kibbeling van de visboer (en dan niet het zooitje dat opgewarmd wordt in de magnetron en van de olie druipt). | |
Lunatiek | zondag 18 augustus 2019 @ 21:44 |
Hier ook. Hopman uit Spakenburg. Lekkerbekkies doet ie ook vers. | |
Zolderkamer | zondag 18 augustus 2019 @ 21:54 |
Vaak is het wijting als er niets staat.. ook prima visje hoor.. koolvis is wel erg budget.. Maar ik ben niet zo van vis met een laagje.. liever op de huid gebakken Ja en gebakken schelvis.. maar die zijn er bijna niet meer bij de kramen.. lekker knapperig staartje ook.. | |
111210 | zondag 18 augustus 2019 @ 21:59 |
Denk het ook niet, die witvissen staan bekend om hun smaak die ze bijna niet hebben. Aan de textuur kan je het vaak wel proeven, als het taai is dan is het sowieso geen kabeljauw. Maar denk inderdaad dat 99% het verschil niet merkt maar ook niet boeit. | |
Zolderkamer | zondag 18 augustus 2019 @ 22:03 |
Kabeljauw en snoekbaars lijken ook bijster veel op elkaar als je puur het vlees neemt.. qua textuur hetzelfde.. Wel grappig terwijl het om zoet en zoutwatervis gaat.. daar kun je echt kenners mee voor de gek houden Terwijl makreel dan weer totaal iets anders is op alle vlakken.. | |
Tinkepink | zondag 18 augustus 2019 @ 22:09 |
Ja? Ik ken geen enkele visboer die kibbeling niet vers mixt en bakt. | |
raptorix | maandag 19 augustus 2019 @ 17:36 |
Niet mee eens in Amsterdam Oudwest zie ik ze zowel op de markt als in d Kinkerstraat de boeln vers er doorheen halen. | |
realAIVD | maandag 19 augustus 2019 @ 17:51 |
....Niet mee eens? Ik heb inmiddels wel begrepen dat de meeste mensen hier een visboer hebben die de boel wel netjes door een beslagje staat te halen voor het de frituurpan in gaat, maar dat maakt mijn opmerking niet minder waar, ik heb namelijk, quote: "echt nog nooit een visboer stukjes vis door een beslagje zien halen om kibbeling te maken." En zoals ik al zei, quote: "Kan me er wel iets bij voorstellen dat het vers gemaakt wél een leuk hapje is, die kibbeling." | |
sirdanilot | dinsdag 20 augustus 2019 @ 09:35 |
Kabeljauw is overbevist en daarom erg duur. En het is ook niet per se nodig om het met kabeljauw te doen. Je kunt kibbeling en lekkerbekjes maken van iedere soort witvis met een stevige structuur. Hieri n ierland maakt men veel fish en chips van hake (heek in het nederlands gewoon denk ik?) als de kabeljauw te duur is. | |
Zolderkamer | dinsdag 20 augustus 2019 @ 09:47 |
Hier in NL ook hoor.. heek, hoki, wijting zijn veel gebruikte soorten.. Maar dan nog is originele kibbeling van vier stukjes van een grote kabeljauwkop: twee wangetjes, keel/lippen en bovenkant kop Als je op de tekening vanaf boven de ogen tot de verticale stippel lijn op de rug snijd, zit daar ook nog een stukje.. Die vier stukjes zijn het deel kibbeling.. Maargoed dat is veel werk en weinig vlees.. dus niet te doen om dat in het groot te verkopen voor weinig.. https://cowboyrobot.com/2(...)tongues-out-of-fish/ [ Bericht 1% gewijzigd door Zolderkamer op 20-08-2019 10:06:01 ] | |
Weltschmerz | woensdag 21 augustus 2019 @ 11:30 |
Koolvis is prima vis, meestal al op de boot ingevroren.Vooral bij de graat erg smaakvol. Het staat ook wel vaak als pollack op het menu zodat het wat meer lijkt. Dat snap ik niet, dat geadoreer van witvis met de minste smaak. Hou je nou van vis of niet? Die echte visliefhebbers willen niet dat het naar vis smaakt? Doe mij maar makreel, tonijn, sardines, hondshaai enzo. Ik ben ook niet zo van alles in de frituur mikken want daar wordt het lekker van. | |
Redbullkid | woensdag 21 augustus 2019 @ 11:34 |
Ha! Dat zeg ik ook altijd! En mensen verklaren me dan voor gek. Als ik kibbeling eet. Neem ik meest 300-400 gram en een klein bakje ravigotte. Ik doe dan 2-3 kibbelingetjes met saus en de rest zonder. | |
Sicstus | woensdag 21 augustus 2019 @ 13:00 |
De Visbanken in Delft centrum (hoek Hippolytusbuurt/Voldersgracht) verdenk ik ervan dat ze dat doen. Edit: ik bedoelde eigenlijk niet alleen dat ze niet vers mixen en bakken, maar dat ze onverkochte, koudgeworden kibbeling gewoon nog een keer teruggooien in het vet. Ik beschreef de smaak en textuur aan mijn eigen, vaste visboertje en die zei meteen 'oh, dan hebben ze het teruggegooid in de frituur, dan krijg je dat'. [ Bericht 21% gewijzigd door Sicstus op 21-08-2019 14:31:31 ] | |
mascara-klodder | woensdag 21 augustus 2019 @ 14:01 |
Daar heb ik echt de smerigste kibbeling ooit gegeten | |
Dr_Flash | woensdag 21 augustus 2019 @ 14:14 |
en de rolmops niet te vergeten. Is daar al een Stichting voor opgericht? | |
DonVincenzo | woensdag 21 augustus 2019 @ 14:16 |
Met de stand van de rolmops gaat het prima, daar is geen stichting voor nodig. Met de gewone haring gaat het ook goed. De braadharing daarentegen is wel kritisch. | |
Sicstus | woensdag 21 augustus 2019 @ 14:26 |
Precies, ik ook. Dat was eens maar nooit meer. Het jammere is dat er zoveel toeristen komen die niet beter weten, daarom komen ze ermee weg denk ik. | |
mascara-klodder | woensdag 21 augustus 2019 @ 14:35 |
Klopt Ik haal mijn visje wel op de markt. Die viswinkel naast de AHXL is trouwens ook best oké. | |
Sicstus | woensdag 21 augustus 2019 @ 15:17 |
Die winkel die zo'n beetje half-vis/half-snackbar is? In zo'n paviljoentje? | |
mascara-klodder | woensdag 21 augustus 2019 @ 15:45 |
Yup. Laatste keer gebakken mosselen gegeten daar Hier een stukje verderop in de straat zit trouwens ook een visboer, nog nooit geweest maar lees allemaal positieve reviews. Dus daar binnenkort eens heen. Waar had jij je kibbeling gekocht dan vanmiddag? | |
fespo | woensdag 21 augustus 2019 @ 15:48 |
net kibbeling gekocht. +- 8 euro voor 1.5 persoon met groot bakje saus. van Kabeljauw. edit. 500 gram voor 8 euro. wel op woensdag aanbieding dag. [ Bericht 28% gewijzigd door fespo op 21-08-2019 15:57:42 ] | |
Sicstus | woensdag 21 augustus 2019 @ 15:54 |
Ik heb de mijne gekocht bij vishandel Keus, bij Den Haag HS. Is vlakbij mijn werk. | |
stokj | woensdag 21 augustus 2019 @ 16:07 |
Precies! | |
derLudolf | woensdag 21 augustus 2019 @ 16:13 |
Hoe vaak kom je bij de visboer? Ben afgelopen twee weken elke dag bij de groenteboer geweest. Twee week lang stond er een bordje "alleen vandaag, twee bakjes frambozen ¤3" Zijn reactie "ja de meeste klanten komen toch elke week op dezelfde dag | |
Redbullkid | woensdag 21 augustus 2019 @ 17:27 |
Heb bij mij in de buurt op kantoor zo'n viszaak en die verkoopt paling met sinaasappelsaus. En mensen gingen dat bijna allemaal bestellen. Echt zonde van de paling. | |
fespo | woensdag 21 augustus 2019 @ 18:22 |
| |
stokj | woensdag 21 augustus 2019 @ 18:28 |
Ik één keer per week. Als ik door het werk dat niet kan dan sla ik het over. | |
stokj | woensdag 21 augustus 2019 @ 18:28 |
| |
stokj | woensdag 21 augustus 2019 @ 18:28 |
Dat is inderdaad zonde van de paling. Heb al medelijden met dat beestje dat hij zo gegeten moet worden. | |
stokj | zaterdag 28 september 2019 @ 17:55 |
Kijk die prijzen dan bij deze visboer: https://www.vishandelschokker.nl/menukaart | |
Sicstus | zaterdag 28 september 2019 @ 19:10 |
Het is moeilijk vergelijken want mijn visboertje verkoopt niet per gewicht, althans niet op de menukaart. Hij heeft gewoon drie soorten porties: klein, middel en groot, inclusief saus naar keuze, voor respectievelijk 3,50 / 4,50 / 5,50. Ik zal het een keer wegen. Op woensdag heb ik meestal kibbeling, een grote (5,50) portie. Als ik dat rond 12:30 eet zit ik tot het avondeten vol | |
stokj | zaterdag 28 september 2019 @ 20:07 |
Dat zijn dan grote stukken kibbeling! Ik moest wel lachen dat op het menu van deze visboer je ¤1,00 voor saus moet betalen (terwijl bij Fred de Zeemeeuw is de saus gratis). | |
derLudolf | zaterdag 28 september 2019 @ 20:38 |
Kijk, Pownews filmt dat mijn visboer echte vis gebruikt Geniale vent |