quote:
Op zaterdag 13 juli 2019 15:57 schreef Blubbertut het volgende:Hallo!
Ik heb ergens gelezen dat als er teveel zout in de golfstroom komt, dit een kleine ijstijd kan veroorzaken (of zo)
U merkt t, ik ben een leek op dit gebied. Kan iemand mij misschien iets op YouTube aanraden over dit onderwerp?
Thanx
De Golfstroom of liever gezegd de Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) vertoont inderdaad tekenen dat deze aan het afzwakken is. En verdere afzwakking (of instabiliteit) wordt ook verwacht in een opwarmende wereld en smelt van poolijs.
Een total collapse, een shutdown van de Golfstroom in de toekomst behoort ook tot de mogelijkheden. Maar dat is voorlopig nog niet aan de orde.
Het IPCC acht het zelfs “very unlikely”. Maar het IPCC staat er ook om bekend wat conservatief te zijn. Het scenario is wel in de gedachten van verschilende klimaatwetenschappers, maar voor zo’n shutdown moeten er eerst kantelpunten gepasseerd worden en niemand durft nog uitspraken te doen of zo’n kantelpunt nabij is of nog heel ver weg.
Uiteraard zal zoiets enorme consequenties hebben, niet alleen in Europa maar over de gehele wereld. De AMOC is niet los te denken van de andere zeestromingen op de wereld.
Maar het zal in deze opwarmende wereld NIET tot een ijstijd lijden, of iets wat daar op lijkt. Het zal NIET zo worden als in de gedramatiseerde rampenfilm “the day after tomorrow”
Effecten die ik wel heb horen noemen zijn zwaardere stormen, en effecten op de zeespiegelstijging ( extra zeespiegelstijging aan de Amerikaanse kant van de Atlantische oceaan, en minder zeespiegelstijging aan de Europese kant, wat dan weer gunstig is voor ons, en zuur voor Amerikanen en Canadezen).
Maar b.v. ook hetere zomers in Europa!
Wat vollediger: strengere winters, en hetere zomers met meer droogte. Zoals we ook kennen als ons weer uit het oosten komt in plaats van uit het zuidwesten of westen, door een blokkade.
(sciencedaily 24-4-2018) Collapse of the Atlantic Ocean heat transport might lead to hot European summersEr kunnen nog meer effecten zijn, waaronder effecten die misschien niet zo leuk zijn, en waar we nog niet genoeg inzicht over hebben.
Het kan zelfs zo zijn dat het ook nog invloed zal hebben op de moesson in Azie. Dus ver weg.
Als youtube videos geef ik twee videos waarin Stephan Rahmstorf spreekt over het onderwerp.
[ Bericht 0% gewijzigd door barthol op 22-07-2019 16:49:03 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm