abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_187824934
In het oude China dronken de reizigers en handelaars langs de Zijderoute een kopje thee als ze even uit wilden rusten. Daar zou de oorsprong van Dim Sum liggen: kleine hapjes bij de thee.
Het zijn vooral kleine gerechtjes en ze zijn doorgaans ook echt gemaakt om met elkaar te delen. Een soort Chinese tapas dus.

Veel Dim Sum gerechtjes zijn hartig, maar er zijn ook allerhande zoete hapjes. Verder kunnen de gerechtjes gestoomd, gebakken of gefrituurd zijn.



Als je voor het eerst een Dim Sum kaart voor je neus krijgt is die vaak lang en zijn er niet veel dingen die er bekend uit zien. Toch zijn er tussen de restaurants enorm veel overeenkomsten, men verzint de gerechtjes namelijk niet zelf, er zijn gewoon veel klassieke Dim Sums! Ook staan er op de kaart veel gerechten die op elkaar lijken, waarbij slechts de vulling van elkaar verschilt (aan jou de keus wat je favoriet is).

Ben je een first-time dimsummer? Dan is een kaart met plaatjes natuurlijk een uitkomst. Ik ben regelmatig een kaart met plaatjes tegengekomen. Maar ook zonder plaatjes kun je prima gewoon wat gokjes wagen, in het ergste geval ligt er een kippenklauwtje voor je neus…en die zijn ook lekker! ;)

Zelf thuis dimsum maken is natuurlijk ook heerlijk. Bij de toko is er meestal al een flink assortiment dat opgewarmd en/of met een paar handelingen afgemaakt kan worden. Vooral stoomgerechtjes zijn gemakkelijk thuis te bereiden!

Recepten van dimsum gerechten die ik zelf graag thuis maak, zet ik in een aparte post, waarnaar ik link in de OP. Heb je zelf ook een recept van een Dim Sum gerecht? Deel het dan, zodat ik een link naar jou recept ook op kan nemen in de OP! :)
Cheung fun
Singapore rettich cake
Har kau, siu mai en char siu bao van de toko

Daarnaast is er natuurlijk plaats voor alle Dim Sum verhalen…wat zijn jouw favorieten? Maak je ze wel eens thuis? Welke Dim Sum restaurants zijn helemaal top?

[ Bericht 2% gewijzigd door realAIVD op 10-07-2019 14:04:09 ]
pi_187825007
Cheung fun
Dit is veruit mijn favoriete Dim Sum,
Het zijn een soort rijstflensjes, die met verschillende dingen gevuld kunnen zijn, zoals garnalen of char siu (die laatste is mijn favoriet).

De rijstflensjes worden normaal gesproken gestoomd en dan opgerold. Het stomen van die dingen lukt niet in mijn huis-tuin-en-keuken-keuken. Maarrr ik ben na lang zoeken een recept tegengekomen waarmee ik de restaurantversie prima kan benaderen.

De truc zit ‘m in het gereedschap: je hebt een pannetje met anti-aanbaklaag van (16 tot) 20 centimeter nodig. Zodat het "keren" (met een klap op je aanrechtblad omgooien) goed en snel gaat (een te grote pan is te zwaar om dit vlot genoeg voor elkaar te krijgen)

Voor 2 personen is het rijstbeslag als volgt (rijstmeel en tapioca starch zijn bij de toko te verkrijgen):
75 "mL" rijstmeel
75 "mL" tapioca starch
150 mL lauw water
150 mL kokend water
1/8 theelepel zout

Alle spullen klaarzetten (bakje olie met kwast, bord(en) voor de rollen, vulling (naar wens), toppings (naar wens))
-stuk van het aanrecht insmeren met olijfolie.
-pannetje invetten met de kwast.
-Pannetje verhitten, vervolgens op een matig tot klein vuurtje op het kleinste pitje gebruiken.
-3 juslepels per keer gebruiken, dan afdekken met een dekseltje. Ongeveer een minuut laten stomen.
-Pannetje met een klap omkeren op het geoliede deel van het aanrecht
-pannetje zo nodig weer inkwasten met olie,
-weer 3 juslepels beslag erin, verdelen over de pan, deksel erop
-wat vulling verdelen op het pannenkoekje dat klaar ligt, oprollen en op het bord leggen
-Deksel van de pan,
-Pannetje met een klap omkeren op het geoliede deel van het aanrecht
-etcetera tot alles op is
-toppings erover
-klaar! :-)

Ik heb een gehaktmengsel met gochujang, sojasaus en honing gemaakt als vulling (ik had geen char siu in huis)
En als toppings heb ik een dressing van sojasaus, water en suiker gebruikt en gefrituurde uitjes erover gestrooid.

pi_187825082
Singapore rettich cake

Bij Amazing Oriental (en mogelijk ook bij andere toko’s) kun je rettich cake /turnip cake kopen. Dit zijn diepgevroren langwerpige plakken. Zelf maken kan ook en is ongetwijfeld VEEL lekkerder, maar dat heb ik nog nooit gedaan.

Deze plakken worden ook gewoon zo gebakken en zijn in principe op iedere DimSum kaart te vinden als rettich cake of als Carrot Cake.

Zelf ben ik fan van Singapore rettich cake, dat is op de meeste dimsum kaarten ook wel te vinden.

dan worden deze plakken in kleine blokjes gesneden, gebakken tot ze licht bruin zijn en dan met een flinke schep sambal en een rood pepertje nog even verder gebakken. Vervolgens voeg je er geklutste eieren met een scheutje sojasaus aan toe en roer je het geheel in de pan tot de eieren gestold zijn. Als laatste nog ringetjes lente-ui toevoegen en voila! :)

Ik gebruik meestal 1 ei per plak turnip cake.

Hier een foto van de Singapore rettich cake die ik laatst met een schaaltje edamame en ingelegde (gele) rettich at, al had ik die keer geloof ik geen rood pepertje gebruikt (vergeten te kopen)



[ Bericht 4% gewijzigd door realAIVD op 09-07-2019 08:54:14 ]
  dinsdag 9 juli 2019 @ 09:13:17 #4
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_187825255
De rettich cake staat op mijn boodschappenlijst, dat klinkt goed :9
Spoilers!
pi_187825291
Wan Tan soep _O_ maar Dim Sum is ook _O_
pi_187825937
Rettich cake is favoriet, maar ik ben er ook erg kieskeurig in. Niet te veel gedroogde garnaal en het vlees niet te sterk. Zacht van binnen en krokant gebakken van buiten. Bij Tai Wu in Rotterdam vind ik hem het lekkerst.

Ooit zelf geprobeerd te maken, maar het werd te vast. Uit de diepvries van de toko vond ik ook minder.

Andere dim sum favorieten:
Xiao long bao, soep dumplings
Cheung fan met cha sieuw
Bonenvelrol met varkensvlees en garnalen
Gefrituurd deeg gevuld met garnalen en mango
  dinsdag 9 juli 2019 @ 10:18:26 #7
476022 PzKpfw
Devon 'No Limits'
pi_187825953
Doe mij maar een fatsoenlijk bord met eten. Al die kleine hapjes :')
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
  dinsdag 9 juli 2019 @ 11:58:46 #8
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_187827141
We hebben altijd voor de lekkere trek wat verschillende soorten van Amazing Oriėntal in de diepvries liggen. Gaat gewoon even 6 minuten in de airfryer en dan serveren met ketjap A. :9
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 9 juli 2019 @ 11:59:42 #9
485804 Ship-o-Bricks
The Unsinkable Just Happened
pi_187827151
Geen visfrietjes?
pi_187830192
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 10:16 schreef n0a het volgende:
Rettich cake is favoriet, maar ik ben er ook erg kieskeurig in. Niet te veel gedroogde garnaal en het vlees niet te sterk. Zacht van binnen en krokant gebakken van buiten. Bij Tai Wu in Rotterdam vind ik hem het lekkerst.

Ooit zelf geprobeerd te maken, maar het werd te vast. Uit de diepvries van de toko vond ik ook minder.

Andere dim sum favorieten:
Xiao long bao, soep dumplings
Cheung fan met cha sieuw
Bonenvelrol met varkensvlees en garnalen
Gefrituurd deeg gevuld met garnalen en mango
Ah, Tai Wu ben ik dit jaar ook (voor het eerst) geweest. Goede dimsum hebben ze daar, als ik nog eens in Rotterdam ben zou ik daar zeker weer heen gaan.

En leuk dat je zelf rettich cake hebt gemaakt, lijkt me een flinke klus.
Dat de rettich cake uit de Toko niet geweldig is, wordt trouwens prima gemaskeerd door er Singapore rettich cake van te maken, ik kan het aanraden.

(garnalen mango "loempiaatjes" at ik vroeger ook graag bij Paradijs in Utrecht, heb ze daarna niet meer gegeten :-()
pi_187830209
quote:
14s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 11:58 schreef golfer het volgende:
We hebben altijd voor de lekkere trek wat verschillende soorten van Amazing Oriėntal in de diepvries liggen. Gaat gewoon even 6 minuten in de airfryer en dan serveren met ketjap A. :9
Wat voor dimsum haal je dan, heb je favorieten?
pi_187830945
O+
Een van mijn lievelingseten.

Xiao long bao, sui kau (soep), heel veel vind ik heerlijk. Alleen juist die cheung fan een heel slechte ervaring mee gehad en nooit meer besteld sindsdien.

Favoriete restaurants tot nu toe:
Full Moon Den Haag
Pacific Utrecht
Tai Soen Utrecht
Tai Wu Rotterdam

Bij Amazing Oriental: Gyoza, prawn cakes, fish cakes, chicken dumplings, sui kau. Door soepen en bij alles met noedels.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  dinsdag 9 juli 2019 @ 16:58:26 #13
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_187831270
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 15:47 schreef realAIVD het volgende:

Wat voor dimsum haal je dan, heb je favorieten?
Deze vooral:
Ajinomoto JP Style Chicken&Vegetables Dumpling,
Ajinomoto Prawn Gyoza en
CJ Beef Bulgogi Gyoza Dumpling.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_187831366
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 16:58 schreef golfer het volgende:

[..]

Deze vooral:
Ajinomoto JP Style Chicken&Vegetables Dumpling,
Ajinomoto Prawn Gyoza en
CJ Beef Bulgogi Gyoza Dumpling.
Aaaah, gyoza's, zelf ook een groot fan van (die beef bulgogi gyoza is top!),
wat grappig dat je die in de airfryer gooit!
Goed om te weten dat dat een optie is :)
  dinsdag 9 juli 2019 @ 17:05:10 #15
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_187831388
Dit topicis zo handig. Ik ga donderdag naar Amazing Oriental :)
Spoilers!
pi_187831401
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 16:35 schreef FutureFairytale het volgende:
O+
Een van mijn lievelingseten.

Xiao long bao, sui kau (soep), heel veel vind ik heerlijk. Alleen juist die cheung fan een heel slechte ervaring mee gehad en nooit meer besteld sindsdien.

Favoriete restaurants tot nu toe:
Full Moon Den Haag
Pacific Utrecht
Tai Soen Utrecht
Tai Wu Rotterdam

Bij Amazing Oriental: Gyoza, prawn cakes, fish cakes, chicken dumplings, sui kau. Door soepen en bij alles met noedels.
De prawn cakes ken ik niet, daar ga ik mooi naar zoeken!
(en die cheung fan gewoon nog een keertje proberen, zo lekker ;) )
pi_187831422
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 juli 2019 17:05 schreef Lucky_Strike het volgende:
Dit topicis zo handig. Ik ga donderdag naar Amazing Oriental :)
Ja, ik was al van plan om morgen langs AO te gaan, maar intussen is de boodschappenlijst wel flink langer geworden (m'n vriezer krijg ik zo nooit leeg, haha)
pi_187845820
Vandaag ben ik even lang de toko gegaan en heb twee doosjes dimsum gehaald, allen om te stomen.
(Daarnaast nog veel meer spullen, want aankomend weekend staat er ramen met char siu op het menu! O+ )

Dit zijn de doosjes, beiden van Delico, doorgaans een prima merk



Ik heb een doosje char siu bao meegenomen en een doosje met verschillende dimsum,
te weten:
Har kau zijn dimsum gevuld met garnalen in een doorzichtig velletje
Pork Siu mai zijn (aan de bovenkant) "open" dimsum met varkensvlees
Beef Siu mai, zelfde alshierboven maar dan met ....ehm, koe! ;-)
En xiao long bao....maar die zaten zo erg aan elkaar vastgevroren dat ik ze niet gebruikt heb

Om ze te stomen heb ik het stoommandje van m'n rijstkoker gebruikt.



De duur van het stomen luistert niet zo nauw, zolang alles maar goed warm is. Ik heb het uiteindelijk zo'n 15 minuten laten stomen.
De dipsausjes waren simpel:
hete zoete chilisaus (voor de siu mai) en wat sojasaus (voor de har kau)



Ik zal eerlijk zijn: ik ben nog steeds geen fan van de klassieke har kau en siu mai, maar die lekkere zoete char siu bao's? Ja, daar mag je me best voor wakker maken ;)

[ Bericht 4% gewijzigd door realAIVD op 10-07-2019 14:05:02 ]
pi_187846856
Har kau kun je eventueel frituren. Vind ik wat lekkerder. Vind het vaak wel jammer hoe de dim sum van delico aan elkaar plakken. Zo kun je niet een kleine portie klaar maken zonder ze te slopen.

Van ajinomoto heb ik regelmatig de varkensvlees en kip gyōza. Varkensvlees vind ik de lekkerste. Soms door de bamisoep of als gyoza gebakken/gestoomd met wat chili olie er over.

Bij St Anny in Rotterdam heb je in de vriezer hun dim sum en daarnaast lekkere zoete en hartige gebakjes. Ze zitten ook in Den Haag.

Bij toko My Fong in Rotterdam heb je verse Cheung fan en kun je ook andere gerechten kopen of losse stukken gegrild buikspek, sojakip en cha sieuw.
pi_187847643
Bij St Anny in Rotterdam ben ik ook wel eens geweest, lekker wat broodjes meegenomen.
Zou fijn zijn als ze zo'n bakkerij in Utrecht begonnen!
Helaas kan ik naar hun vriezer dimsum nu slechts kijken, die krijg ik nooit goed over ;)

In Utrecht heb je behalve een grote AO ook Toko Goedendag in het centrum (Vredenburg), kleiner dan AO, maar nog steeds een forse selectie. Bij hen kom ik ook graag. Lieve mensen ook.
En daar haal ik bij voorkeur mijn cha sieuw (en hakubaku ramen noodles, haha....vriendje wordt al helemaal blij van het idee dat we dat aankomend weekend gaan eten)
  Moderator / Miss SHO donderdag 11 juli 2019 @ 14:47:48 #21
22592 crew  Ole
pi_187864024
Rijstflensjes O+
Al veel te lang niet gehad. Mijn buurtchinees had ze nooit..
Binnenkort eens even naar Chinese supermarkt.
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_187867669
Lekker, dimsum! Hoe groter de gezelschap in een restaurant hoe leuker, want dan kan je meer proeven.
Ik heb zelf wel eens rettich cake gemaakt, maar als lunch meenemen naar werk is dan geen goed idee. Het ruikt nogal sterk...
De rettich cake uit diepvries bij toko is niet lekker.

Ik zelf vind de in lotusblad gestoomde kleefrijst erg lekker in een restaurant, die uit de diepvries bij toko is teleurstellend.
Gyoza uit diepvries, ha Kai, sieuw Mai,sui Kai (voor in de noedelsoep), allemaal lekker.

Zin in dimsum...kijken wie ik mee kan krijgen van de week....
  donderdag 11 juli 2019 @ 18:26:08 #23
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_187867759
Leuk topic.

Wat betreft flensjes e.d. doe jezelf een pannenkoekenpan cadeau. Ga je geen spijt van krijgen.
And so is the past
pi_187867775
Ik maak zelf wel eens pot stickers, gevuld met shiitake, muizenoor, tofu, geraspte groente (bijv wortel), bosui, gember en sojasaus. Ontzettend veel werk om ze allemaal te vouwen (ik koop wel deeg kant en klaar uit het vriesvak) maar wel leuk werk. Daarna even in de pan bakken en aan het eind water erbij en afstomen met deksel erop. Sausje erbij van half rijstazijn / sojasaus, met rode peper en knoflook, en dan wat loeihete olie erin. :9
pi_187867989
Lekker! Ik houd van dim Sum
Whatever...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')