abonnement Unibet Coolblue
pi_196559505
Shell wordt terecht beschuldigd van greenwashing. Maar het huidige kabinet kan je daar net zo goed van beschuldigen van vanwege de frame het groenste kabinet ooit.

Vanmiddag op radio 1:
quote:
De wereld achter CO2-neutrale houtsnippers
We halen hout uit Estland voor een beter klimaat. Schepen vol met houtige biomassa, in de vorm van fijngeperst hout die 'pellets' worden genoemd, arriveren in Nederlandse havens om vervolgens te worden verbrand in kolencentrales. En dat doen we netjes, volgens de Nederlandse regering. Maar wat gebeurt er werkelijk in de Baltische bossen?

We stuitten op een ingewikkeld web van eisen, wetten, kaders, certificering en verificatie. Betrokken partijen verwezen ons gauw door naar een ander. Dus reisden we naar Estland, om zelf een blik te werpen op de wereld achter CO2-neutrale houtsnippers.

We zagen natuurgebieden die in rap tempo kaalgekapt worden, bezochten lokale bewoners die steeds vaker in opstand komen en spraken met Estse politici, bosbouwers en pelletproducenten die volhouden dat alles volgens de regels gaat. Argos, over de ondoorgrondelijke wereld van duurzaam hout.
twitter
pi_196648721
quote:
Coronadip in uitstoot CO2 is verwaarloosbaar, wereld koerst af op 3 graden warmer

De klimaatboodschap van VN-organisatie Unep is uiterst zorgelijk. Landen doen onvoldoende om gevaarlijke opwarming tegen te gaan, ook in de herstelplannen voor de economie na Covid.

Esther Bijlo 9 december 2020, 11:34

Ondanks de dip in CO2-uitstoot dit jaar door de coronapandemie, stevent de wereld af op ruim 3 graden opwarming deze eeuw. Als landen de herstelpakketten om de economie weer aan te jagen groen invullen, dan is ongeveer 2 graden warmer nog in zicht. Wil maximaal 1,5 graden haalbaar zijn, het streefcijfer uit het Klimaatakkoord van Parijs, dan is veel daadkrachtiger klimaatbeleid nodig.
quote:
Rijken stoten meer CO2 uit in EU, armen juist minder
Europeanen met lagere en gemiddelde inkomens dragen veel meer bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot dan rijke EU-burgers. De emissies door consumptie van de armste helft EU-inwoners daalde met bijna een kwart tussen 1990 en 2015, terwijl de uitstoot van de rijkste 10 procent juist groeide, met 3 procent. Zij gingen vooral meer vliegen, autorijden en kochten grotere huizen. De afname bij de armste helft zit hem vooral in de overgang naar schone energie voor bijvoorbeeld stroom en verwarming. Die cijfers publiceerden ngo Oxfam en het Zweedse milieu-instituut SEI deze week. Eind deze week vergaderen de EU-regeringsleiders over het nieuwe, ambitieuzere, klimaatdoel van 55 procent minder uitstoot in 2030, vergeleken met 1990.

Het is de eerste keer dat Oxfam de koolstofongelijkheid binnen de EU berekent, eerder publiceerde de ngo mondiale vergelijkingen. Niet alleen binnen landen, ook tussen EU-staten zijn de verschillen soms groot. Zo stoot de rijkste 10 procent Polen evenveel uit als alle inwoners van Zweden. Dat komt vooral door de hoge kolenconsumptie in Polen. En de 10 procent rijkste inwoners in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje – ruim 25 miljoen mensen – stoten net zoveel uit als alle inwoners van zestien andere EU-landen bij elkaar, waar in totaal krap 85 miljoen mensen wonen. Om de maximaal 1,5 graden opwarming nog te halen, moet de voetafdruk van de rijkste 10 procent in 2030 met een factor tien zijn gedaald, volgens Oxfam. De voetprint van de armste helft van de EU-inwoners moet daarvoor halveren in 2030.
pi_197035208
Net weer aandacht in het Journaal over de waterstofeconomie. Altijd vermijdt men daarbij het begrip rendement. De omzetting van elektriciteit naar waterstof dmv elektrolyse heeft geen hoog rendement en het redement van een verbrandingsmotor is ook veel slechter dan van een elektromotor.

Er was wel aandacht voor het feit dat men dan de infrastructuur van het aardgas kan gebruiken. Wie heeft hier nu voordeel bij? Is het terecht om de waterstofeconomie zo te bejubelen?

Nog een voorbeeld waarin het begrip rendement valt niet: https://www.athlon.com/nl(...)-5-jaar-op-waterstof

[ Bericht 2% gewijzigd door deelnemer op 28-12-2020 20:53:14 ]
The view from nowhere.
pi_197406464
Ook deze waarschuwing van de wetenschappers zal wel weer genegeerd worden. In veel landen heerst immers nog steeds de neoliberale ideologie en de neoliberalen vinden groei nu eenmaal heilig.

quote:
Planeet wacht ‘verschrikkelijke toekomst’ als de mens niet sneller in actie komt

Klimaatverandering, verlies van soorten en overconsumptie duwen de menselijke beschaving in rap tempo naar ‘een verschrikkelijke toekomst’. Een groep wetenschappers luidt de noodklok.

Esther Bijlo 14 januari 2021, 15:20

Politici, beleidsmakers en ook wetenschappers zijn nog onvoldoende doordrongen van de opstapeling van verschillende crises. De planeet is er al veel erger aan toe dan zij zich realiseren. Deze alarmkreet komt van een groep wetenschappers, vooral ecologen en biologen van onder meer Stanford University in de VS. De bedreigingen zijn zo groot, dat ze zelfs voor deskundigen moeilijk te bevatten zijn, stelt de groep, waaronder de prominente ecoloog Paul Ehrlich, deze week in een rapport. De onderzoekers voorzien massale migratie door klimaatverandering, meer pandemieën en conflicten over grondstoffen.

Weliswaar klinken regelmatig verontruste geluiden, zoals uit VN-rapporten, dat een miljoen soorten op uitsterven staan en dat de aarde afstevent op meer dan twee graden opwarming. Aan onderzoek daarover ontbreekt het niet, maar de wetenschappers zien veel te weinig actie om er wat aan te doen. De verschillende crises – biodiversiteit, klimaat en gezondheid – versterken elkaar en zetten het welzijn van de mens op het spel. Dat dringt onvoldoende door, stelt het rapport.

‘Het zal wel loslopen’
De traagheid van handelen valt deels te verklaren uit het onvermogen van de mens om op de lange termijn te denken, om echt te laten doordringen dat uitstoot en vervuiling nu tot grote, niet meer te repareren schade later leidt. Bovendien neigt de mens naar optimisme: het zal wel loslopen. De wetenschappers willen vooral de wereld wakker schudden en niet slechts een fatalistische boodschap uitzenden. Er is genoeg werkend beleid bekend op het gebied van klimaat, natuur en voedsel, stellen ze. Alleen gebeurt het nog nauwelijks, afgemeten aan de hoeveelheid problemen die op de mensheid afkomen.

Om vernietiging van ecosystemen en leefomgeving tegen te gaan is in ieder geval noodzakelijk dat het kapitalisme op de schop gaat. Gooi voortdurende economische groei overboord, zet een hoge prijs op vervuiling, beperk de macht van grote bedrijven en breng het gebruik van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk naar nul, is het advies. Een andere economie moet gepaard gaan met meer onderwijs, meer gelijkheid en een betere positie van vrouwen. De levensstandaard in het rijke Westen zal wellicht omlaag gaan, maar het welzijn zal zo wel eerlijker over de wereld verdeeld worden.
  vrijdag 15 januari 2021 @ 05:40:53 #80
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_197419281
Het lukt Nederland maar niet om effectief klimaatbeleid uit te rollen. Maar dat is niet het enige verwerpelijke aspect aan dat neoliberale landje daar Nederland ook een enorme aanjager is van ontbossing van tropisch regenwoud en dat is uiteraard ook niet gunstig voor het klimaat. Tevens vergroot deze vorm van ecocide de kans op het ontstaan van pandemieën.

quote:
NOS NIEUWS • BINNENLAND • WOENSDAG, 01:03 • AANGEPAST GISTEREN, 18:11

Bosgebieden zo groot als tien keer Nederland kaalgekapt.

Heleen Ekker
redacteur Klimaat en Energie

Bosgebieden ter grootte van tien keer Nederland zijn in de periode 2004-2017 verloren gegaan, vooral om ruimte te maken voor landbouw. Het gaat om 43 miljoen hectare tropische bossen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika, staat in een rapport van het Wereld Natuur Fonds.

Volgens het WNF speelt Nederland hierin een onevenredig grote rol. Door de invoer van (en handel in) vooral soja voor veeteelt, zorgt Nederland voor ontbossing in andere landen.

Voor het rapport is gekeken naar de gebieden waar de ontbossing het hevigst is. Het WNF komt tot 24 'hotspots' waar bossen of delen ervan zijn verdwenen. Negen van die gebieden liggen in Zuid-Amerika, vooral in de Amazone en in de Cerrado in Brazilië. Als gevolg hiervan zijn populaties wilde dieren volgens WNF met een alarmerende snelheid afgenomen.



In Azië gaat het om zeven gebieden, waarbij Indonesië en Maleisië door WNF 'topontbossers' worden genoemd. Het gaat om leefgebied van verschillende bedreigde diersoorten zoals tijgers en olifanten. De overige acht gebieden liggen in Afrika, zoals op Madagaskar.

Ontbossing is volgens het Wereld Natuur Fonds niet alleen slecht voor wilde dieren. Het verergert ook het klimaatprobleem, zegt WNF-bossenexpert Merijn van Leeuwen.

CO2-uitstoot
"Wat bossen wereldwijd aan CO2 hebben opgeslagen in hout, wortels en veen, is evenveel als wat de gehele mensheid in zeven jaar uitstoot. Dat is dus ontzettend veel", zegt Van Leeuwen. Ontbossing daarentegen zorgt voor 13 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Het verdwijnen van bos heeft daarnaast ook een grote impact op de biodiversiteit en de bestaansmiddelen en het welzijn van lokale gemeenschappen.

De bossen worden vooral gekapt voor vijf producten: soja (voor veevoer), vlees, cacao, palmolie en hout. Van deze hebben veeteelt en het verbouwen van soja de grootste impact.

Binnen de Europese Unie is Nederland de grootste importeur van soja, palmolie en cacao. Daarnaast investeert ons land relatief veel in de veeteelt in Zuid-Amerika. Volgens Van Leeuwen is Nederland hiermee een relatief grote aanjager van ontbossing.

Ontbossing op je bord
"Gelukkig werkt de Europese Unie al aan wetgeving die het kappen van tropische bossen moet tegengaan", zegt de WNF-deskundige. "Meer dan een miljoen mensen hebben om zo'n bossenwet gevraagd, die ervoor zorgt dat producten die voor ontbossing hebben gezorgd niet meer op de Europese markt terecht kunnen komen. Veel burgers hebben bij ons aangegeven: wij willen geen ontbossing op ons bord."

Zo lang die wet er nog niet is, kun je er als consument al wel voor kiezen om meer plantaardig te eten, zegt Van Leeuwen verder. Een sojaburger is volgens WNF nog altijd veel beter dan een gewone hamburger. "Als je een vleesburger eet, wordt daar vijf keer zoveel land voor gebruikt als voor een sojaburger." Want in veevoer zit niet alleen soja, maar ook graan en gras.

Toenemende versnippering
Opvallend in het nieuwe rapport is dat er verder is gekeken dan de directe ontbossing en grootschalige landbouw die ervoor in de plaats komt. In een nog veel groter gebied, namelijk bijna 200 miljoen hectare, vindt een toenemende versnippering plaats.

"Dan blijft er wel een deel van het bos staan", zegt Van Leeuwen, "maar toch verdwijnen er zoveel bomen dat de biodiversiteit wordt aangetast en dat ook het lokale klimaat erdoor verandert. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de Amazone, waar je ziet dat het gebied droger wordt."

WNF pleit ervoor dat Nederland zich inspant voor 'ontbossingsvrije handel'. Ook kan Nederland andere landen helpen. Zo is er in Brazilië inmiddels veel braakliggende grond, die ook ingezet zou kunnen worden voor de landbouw. Hiermee kan de verwachte groei van soja tot 2030 worden opgevangen, zonder nog een boom te kappen.

Corona
Overigens heeft ook de coronacrisis volgens WNF aangetoond dat de mensheid anders met bossen moet omgaan. "Als bossen gezond zijn, vormen ze een buffer tegen ziekten als covid-19. Maar als bossen worden aangevallen, zijn hun waarborgen verzwakt en kan dat leiden tot de verspreiding van ziekten", stelt het rapport.

Van Leeuwen licht toe: "In bossen is sprake van een ecosysteem dat zichzelf in evenwicht houdt, inclusief virussen en parasieten. Maar als het ecosysteem uit balans raakt, als gevolg van het kappen van bomen, kan een virus gemakkelijker overgaan op andere soorten, en uiteindelijk overspringen op de mens."
pi_197481837
quote:
Echt serieus actie is er ook deze kabinetsperiode niet ondernomen. Maar dat valt ook niet te verwachten zolang CDA en VVD de hoofdlijnen bepalen.
pi_197567088
twitter


Interessant, want het idee is dat we in de toekomst 1 integraal Noord-Europees netwerk hebben, zodat (wind)stroom meteen geexporteerd kan worden als het waait in 1 land, maar windstil is in een ander.
pi_197568011
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 15:56 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Ook deze waarschuwing van de wetenschappers zal wel weer genegeerd worden. In veel landen heerst immers nog steeds de neoliberale ideologie en de neoliberalen vinden groei nu eenmaal heilig.
[..]

Ik maak me totaal geen zorgen over de planeet. Die redt zich wel hoor. Over een paar eeuwen schudt die de ellendige mens van zich af en begint ie weer gewoon opnieuw met een mooie groen-blauwe juweel te vormen. Maar dan met een compleet nieuwe grondstof, dankzij de mens.

Komt allemaal wel weer goed.

  zondag 24 januari 2021 @ 06:08:14 #85
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_197603029
Er wordt nog veel te weinig gedaan tegen de opwarming ook in Nederland. Er zal een kabinet nodig zijn zonder
de neoliberalen (VVD en D66) en boerenaanbidders (CDA en CU) om echt stappen te kunnen zetten. Maar dat zal er niet in zitten vrees ik.

quote:
Klimaattop in Nederland tijdens coronacrisis belangrijker dan ooit: 'COVID-19 en klimaatverandering hebben dezelfde oorzaken'

Door de coronapandemie stonden klimaatbesprekingen op pauze en werden maatregelen uitgesteld of teruggedraaid. Maar juist nu moet worden doorgepakt, zeggen wetenschappers. "Als we de klimaatcrisis niet heel serieus gaan nemen, hebben we in 2025 COVID-25."

22-01-2021 12:36
Laatst gewijzigd: 23-01-2021 08:32
Duurzaamheid en vernieuwing
Auteur: Josefin Hoenders

Volgens een recent rapport van het milieubureau van de Verenigde Naties doen landen nog steeds veel te weinig om zich te beschermen tegen een klimaatramp. De zorgen over het gebrek aan actie zijn groot. Volgens berekeningen van de VN voorkomen we met elke miljard euro die nu in klimaataanpassingen wordt gestoken, 3,5 miljard aan toekomstige klimaatkosten. Nederland organiseert daarom op 25 en 26 januari een grote klimaattop: de Climate Adaptation Summit (CAS).

'Coronacrisis geen excuus'
Door de coronacrisis werd de top, waar zestig landen virtueel samenkomen, al eens verschoven. Het is niet het enige op klimaatgebied dat in 2020 niet doorging: zo zwakte minister Eric Wiebes de CO2-heffing voor de industrie af en werd de klimaattop van Glasgow verplaatst naar november 2021.

Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging is opgetogen dat de top in Nederland nu wel doorgaat. De coronacrisis kan geen excuus blijven om niets aan het klimaat te doen, vindt hij. "2020 was samen met 2014 het warmste jaar ooit. Elk jaar 'verplaatst' Nederland qua weersomstandigheden 20 kilometer naar het zuiden. Zo hebben we in 2050 in Rotterdam het klimaat van Bordeaux. De langere, hetere en drogere zomers zullen enorme schade toebrengen aan de landbouw en ook onze steden zijn totaal niet voorbereid op deze temperatuurstijging."

Zoönosen
Daarnaast heeft een pandemie, zoals waar we nu inzitten, volgens Schouten ook alles te maken met klimaatverandering. "De kans op zoönosen zoals COVID-19 (een virus dat van dieren op mensen overspringt, red.) neemt toe door ontbossing, doordat de balans wordt verstoord." Wilde dieren en mensen leven dichter op elkaar, waardoor zoönosen een grotere kans hebben om over te springen.

Datzelfde probleem ziet hoogleraar tranisitiekunde Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "Een grote groep ziet het coronavirus nog als een externe factor, als domweg 'pech' dat er ineens een virus opdoemt. Ze weten niet dat COVID-19 en klimaatverandering dezelfde oorzaken hebben, namelijk dat dit soort systematische crises ontstaan door onze houding en ons gedrag, omdat wij de natuur op grote schaal blijven vernietigen."

COVID-25
Rotmans hoopt dat er door de coronacrisis bij mensen een motivatie komt om hun gedrag te veranderen. Maar wat als blijkt dat we helemaal niets geleerd hebben en na de pandemie op hetzelfde niveau blijven consumeren als ervoor? "Dan hebben we in 2025 COVID-25, een biodiversiteitscrisis en een sociale crisis vanwege de toenemende sociale en economische ongelijkheid. Dat markeert dan het begin van het einde."

Toch blijft Rotmans hoopvol. "Het is niet zo dat een samenleving helemaal niets leert tijdens een crisis. Het overgrote deel gaat weer terug naar business as usual, maar na elke systeemcrisis verandert ongeveer 5 tot 10 procent van de mensen zijn houding en gedrag. En dat telt op totdat we een kantelpunt bereiken, dat ligt bij zo'n 25 procent van de bevolking. Als die de omslag heeft gemaakt, kan de resterende 75 procent van de bevolking relatief snel om gaan. Zo werken transities: na een traag begin komt een samenleving in de versnellingsfase."

Nog een crisis nodig?
Rotmans schat in dat we nu zo'n 15 procent van de bevolking 'om' is. "Dus nog één grote systeemcrisis en we hebben het kantelpunt nagenoeg bereikt." Werner Schouten wil er niet op wachten: "Nederland moet nu gewoon doorpakken. Jarenlang hebben wij in Europa gepleit voor een ambitieuzer doel voor 2030, maar ons eigen beleid is achtergebleven. De Nederlandse politiek belooft structureel te veel en levert te weinig. Momenteel stelen we de toekomst, verkopen het in het heden en we noemen het Bruto Nationaal Product."

De belangrijkste uitdaging ligt volgens hem niet in het ontwikkelen van nog weer nieuwe ideeën, maar in het loskomen van de oude. "Onder druk van de coronacrisis zijn veel van onze oude ideeën, routines en sociale normen vloeibaar geworden. Daar moeten we gebruik van maken. Zo is 5 dagen per week naar kantoor nu echt wel verleden tijd en dat ging best vanzelf. Ook zie je dat mensen meer gericht worden op ervaringen en belevingen in plaats van bezit. Steeds meer mensen begrijpen dat ons geluk helemaal niet zo afhangt van de spullen die we bezitten. Daar moeten we nu op inspelen."
https://eenvandaag.avrotr(...)-klimaatverandering/
pi_197603033
Niet gestemd, wel voor. Had geen keuze om grote bedrijven weg te stemmen.
pi_197938015
Om te vergroenen en de klimaatontwrichting aan te pakken zijn enorme investeringen nodig en dat leidt tot het oplopen van de staatsschuld. Maar als je daar nu niet voor kiest en de ontwrichting dus doorzet is het gevolg een gigantisch bbp verlies en dan ben je veel slechter af. Helaas schreeuwen neoliberalen meteen moord en brand bij al een beetje staatsschuld. Rutte 3 zijn helaas verloren jaren geweest, de ambities van dat kabinet lagen gewoon veel te laag. Het is te hopen dat een volgend kabinet de wetenschappelijke consensus over het klimaat wel serieus neemt.

Een radiofragment (via de link) waarin Sandra Phlippen de noodzaak van groene investeringen uitlegt.

quote:
Sandra Phlippen over het toekomstbestendig maken van de economie na corona
woensdag 10 februari 2021

De overheid moet de coronacrisis aangrijpen om de economie toekomstbestendig te maken. Daarvoor moeten begrotingsregels worden aangepast zodat groene investeringen mogelijk blijven, ook als daarmee de staatsschuld toeneemt. Want alleen op die manier kunnen we komende generaties een gezonde economie nalaten, vindt ABN-AMRO hoofdeconoom Sandra Phlippen. Ze legt uit waarom.
https://www.nporadio1.nl/(...)e-economie-na-corona
pi_197958897
Dat bedrijven democratische besluiten van staten kunnen aanvechten omdat die mogelijkheid in handelsverdragen wordt vastgelegd geheel naar de wens van de neoliberalen van D66 en VVD kan effectief klimaatbeleid in de weg staan.
twitter
pi_197981583
Ergens heeft RWE wel een punt, natuurlijk. De overheid heeft zelf om kolencentrales gevraagd, vooral het CDA was er toen groot voorstander van. Zodat we minder afhankelijk zouden worden van het dure gas.

En de hele energie-transitie valt of staat met langlopende contracten en/of subsidies. De meeste windparken worden ook ontwikkeld door energie-reuzen als Vattenfall of Orsted of Innogy of Eneco (dat tegenwoordig Japans is), buitenlandse partijen dus. Alleen Shell participeert hier en daar ook. Maar Nederland heeft geen grote zelfstandige energiebedrijf dat elektra produceert, dus je bent wel afhankelijk van grote buitenlandse investeringen. Een stabiel investeringsklimaat is wel nodig om de energie-transitie vorm te geven.

Zou wat zijn, Orsted ontwikkelt een wind park van 1,5 miljard euro, en de dag willen we opeens geen windstroom meer.
  zaterdag 13 februari 2021 @ 13:43:27 #90
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_197981685
quote:
2s.gif Op zaterdag 13 februari 2021 13:35 schreef skrn het volgende:
Ergens heeft RWE wel een punt, natuurlijk. De overheid heeft zelf om kolencentrales gevraagd, vooral het CDA was er toen groot voorstander van. Zodat we minder afhankelijk zouden worden van het dure gas.

En de hele energie-transitie valt of staat met langlopende contracten en/of subsidies. De meeste windparken worden ook ontwikkeld door energie-reuzen als Vattenfall of Orsted of Innogy of Eneco (dat tegenwoordig Japans is), buitenlandse partijen dus. Alleen Shell participeert hier en daar ook. Maar Nederland heeft geen grote zelfstandige energiebedrijf dat elektra produceert, dus je bent wel afhankelijk van grote buitenlandse investeringen. Een stabiel investeringsklimaat is wel nodig om de energie-transitie vorm te geven.

Zou wat zijn, Orsted ontwikkelt een wind park van 1,5 miljard euro, en de dag willen we opeens geen windstroom meer.
Wat fijn toch dat de kabinetten Balkenende alle stroombedrijven hebben geprivatiseerd en aan buitenlandse semi-overheid bedrijven hebben verkocht.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_197982084
Ik ben niet per se marktwerking in de energie-sector. Alleen moet de overheid wel goed in staat zijn lange-termijn doelen te stellen, en denken over strategie (en dat opnemen in wetgeving) en leveringszekerheid.

Het wordt nog een hele puzzel, denk ik, die energie-transitie. Om overschotten met tekorten te compenseren.

Het gaat gewoon om grote bedragen in de energie-sector. Een (kolen)centrale kost al meer dan 1 miljard. Een flink offshore wind park ook 1,5 miljard. Ja, sorry, ik snap wel dat die bedrijven hun belangen verdedigen. Ik vind dit echt een gevalletje domheid van de overheid, en dan voornamelijk van rechts.

Ik ben alleen bang dat een hoge boete dan weer op conto van links wordt geschreven. 'Ja, zij willen de kolencentrales sluiten, en nu kunnen wij dokken'. Dat verhaal. Terwijl het CDA die dingen zo graag wilde, ondanks zware kritiek uit linkse hoek. Helaas dat de PvdA weer mee ging.
pi_197982130
Het is allemaal onzin om het volk armer te maken en te onderdrukken. En maar een handjevol mensen worden hier superrijk van. Dus ik ben als linkse stemmer fel tegen.
pi_198029946
Wat een faal weer van het groenste kabinet ooit. Wat hebben ze nu eigenlijk bereikt? Stimulatie van ecocide op de min of meer boreale bossen om de biomassacentrales te voeden. Stimulatie van ecocide op tropisch regenwoud want onze uit de kluiten gewassen veestapel moet vreten hebben. Het stikstof rapport van Remkes niet serieus nemen. En nu blijkt dat dus dat de reductie doelen niet gehaald worden.

Maar ja, Rob Jetten roept in de zendtijd voor politieke partijen bij het aanschouwen van auto op zonne-energie een paar keer "wat gaaf" dus het zal wel goed zitten met de groene ambities van dit kabinet zeker?

quote:
Industriedoel Klimaatakkoord nu al in gevaar: 'Ons systeem is te traag'

De klimaatdoelen van 2030 dreigen nu al onhaalbaar te worden. De CO2-uitstoot van industrie moet in dat jaar met 4,2 miljoen ton zijn teruggedrongen door gebruik te maken van elektrische boilers en warmtepompen, maar investeringen in zulke energiebronnen gaan te traag.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van de brancheorganisaties voor duurzaam ondernemen, netbeheerders en energiebedrijven, respectievelijk de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Netbeheer Nederland en Energie-Nederland.

De onderzoekers roepen het volgende kabinet op haast te maken met de zogeheten elektrificatietrajecten van de industrie, omdat zulke investeringen vaak meer dan tien jaar in beslag nemen. Daarom pleit CE Delft ervoor "tijdig te starten om te voorkomen dat we achter de feiten aanlopen".

Traagheid
Op dit moment is er sprake van een kip-ei-situatie, zegt CE Delft-directeur Frans Rooijers tegen NRC. "De industrie kan niet op elektrische alternatieven overstappen omdat er geen capaciteit is, en de netbeheerder kan niet investeren omdat er geen verzoek van de bedrijven ligt." Daarom hopen de onderzoekers dat de grootschalige investeringen vanuit Den Haag gecoördineerd worden.

De duurzaamheidsprojecten in Nederland gaan simpelweg niet snel genoeg, zegt NVDE-directeur Olof van der Gaag in het NOS Radio 1 Journaal. "De ontwikkeling van het grootste windpark van Nederland, bij Wieringermeer, duurde 13 jaar. Daarbij ging tien jaar op aan het doorlopen van procedures en slechts drie jaar aan het daadwerkelijk bouwen ervan."

Door die "traagheid van het systeem" loopt Nederland qua duurzaamheidsdoelen achter op andere Europese landen, zegt Van der Gaag.

Vandaag alle duurzame energie verbruikt
Zijn organisatie berekent jaarlijks op welke dag alle in Nederland beschikbare duurzame energie is verbruikt, gerekend vanaf 1 januari. Deze zogeheten Green Energy Day is vandaag, precies vijf dagen later dan vorig jaar. "In 2050 moet die dag op 31 december liggen. Daarvoor moet Green Energy Day elk jaar tien dagen opschuiven, dus de verschuiving gaat op dit moment te traag."

Het totale aandeel hernieuwbare energie lag in 2019 volgens het CBS op 8,6 procent, zo'n 0,8 procentpunt meer dan in 2018. Daarmee is Nederland hekkensluiter van de Europese Unie, heeft statistiekbureau Eurostat becijferd. De verduurzaming van de industrie moet volgens het Klimaatakkoord voor de meeste CO2-reductie zorgen, zo'n 29 procent.
https://nos.nl/artikel/23(...)eem-is-te-traag.html
pi_198098326
Interessant artikel van de Groene Amsterdammer deze week:
https://www.groene.nl/art(...)-7dc2b059ca-70885101

Als het gaat om bodemvervuiling, is het nog steeds heel moeilijk om de schade bij bedrijven te claimen, zelf s van ongelukken en calamiteiten die vandaag de dag gebeuren. Een leidingbreuk met vervuild afvalwater, een verkeerde toepassing van staalslakken, bedrijven komen er mee weg.
pi_198191995
Als er nou eens verkiezingen worden gehouden tijdens een hittegolf met veel droogte. Zullen dan wel meer kiezers dan nu de peilingen aangeven bereid zijn om op partijen te stemmen die de klimaatontwrichting conform de wetenschap serieus nemen? Of zal dat geen effect hebben en zullen in dat geval de partijen die de ontwrichting ontkennen (PVV en FvD) of bagatelliseren (VVD, CDA, D66 en CU) dan net zo goed scoren?

quote:
Goed klimaatbeleid draait niet om haalbaarheid maar om noodzakelijkheid

Klimaattransitie Ons leefsysteem bezwijkt als in de politiek niet een meerderheid ontstaat die nu vereiste maatregelen treft, zeggen Mathijs Boom en Eva Rovers.

24 februari 2021

Het ontbreekt de Nederlandse politiek in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen aan gevoel van urgentie rond de klimaatcrisis. Klimaat mag dan een thema zijn in bijna ieder verkiezingsprogramma, maar de grote meerderheid van politiek Den Haag sukkelt ver achter de wetenschappelijke inzichten aan.

Wie eerlijk is over de ernst van de klimaatcrisis en het desastreuze verlies van biodiversiteit, kan niet anders dan beseffen dat we nu alles moeten doen wat nodig is om de leefbaarheid van onze planeet te beschermen. We hebben burgerbewegingen als Extinction Rebellion niet eens nodig om dat duidelijk te maken; recent concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving dat „versnelde actie en radicale veranderingen in productie en consumptie vereist zijn om het tij te keren”.

Ondertussen houden parlement en regering vast aan het verouderde Parijs-akkoord en tekortschietende Europese doelen. Dit blijkt overduidelijk uit het rapport Bestemming Parijs, dat een ambtelijke studiegroep onder leiding van AFM-voorzitter Laura van Geest onlangs publiceerde.

Dit rapport schetst de kaders voor het klimaatbeleid van een volgende coalitie, rekening houdend met de nieuwe Europese doelstelling: geen 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, maar 55 procent. Het rapport leest als een zoektocht naar oplossingen voor een beleidspuzzel, niet voor een fundamenteel probleem. Het is een keuzemenu voor politieke beslissingen na 17 maart om tot de 55 procent te komen – sommige opties leiden misschien tot iets minder dan 55 procent, maar geen enkele tot meer reductie.

Zeer problematisch
Die verkenning is op zich interessant, maar de uitgangspunten en consequenties zijn zeer problematisch. Want de fundamentele vraag blijft volkomen buiten beeld: wat is nodig voor een leefbaar klimaat? Van Geest zorgt graag „dat politici op basis van de feiten met een helder doel beslissingen kunnen nemen”, zei zij vorige week in NRC. Maar welke feiten precies?

Niet die van de klimaatwetenschap. Op verzoek van toenmalig minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) is het rapport zo nauw afgebakend dat tunnelvisie ingebakken zit. Daardoor staat er niets in over de effecten van klimaatontwrichting die telkens veel eerder en heftiger de kop op steken dan verwacht. Niets over de verschillende planetaire grenzen die we nu al overschrijden en waardoor we onomkeerbare veranderingen in gang dreigen te zetten. De VN becijferde vorig jaar dat we nog steeds afkoersen op meer dan 3 graden Celcius opwarming in 2100, waarmee grote delen van de aarde onbewoonbaar zullen worden.

Zelfs de uitstootdaling als gevolg van wereldwijde lockdowns heeft ons niet van dit pad afgebracht. De gevolgen zijn nu al wereldwijd voelbaar. Maar ook daarover niets in het rapport, ook al berekende de ‘bank der banken’, de BIS-bank, dat de economische schade in de honderden miljarden euro’s loopt.

Ook de wetenschappelijke inzichten over wereldwijd biodiversiteitsverlies ontbreken in Bestemming Parijs. Overbevissing, vervuiling en oceaanverzuring bedreigen visvangst; het verdwijnen van insecten bedreigt de bestuiving van gewassen; en de afname van soortenrijkdom verzwakt ecosystemen. Dit is niet alleen een risico voor de Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen die wereldwijd 510 miljard euro aan investeringen hebben uitstaan met een hoge afhankelijkheid van gezonde ecosystemen. Dit raakt de basale voedselvoorziening en gezondheid van miljarden mensen. Natuurwetenschappers laten geen twijfel: de toekomst van ons klimaat- en ecosysteem ziet er bijzonder slecht uit. Dát is het kader waarbinnen politieke keuzes gemaakt moeten worden.

Leefsysteem bezwijkt
De parallel met de coronapandemie dringt zich op. Het dreigende bezwijken van ons zorgsysteem vormt al bijna een jaar de leidraad voor beleid. Daarop worden alle andere beslissingen afgestemd. Maar wat doen we tegen het dreigende bezwijken van ons klimaat- en ecosysteem? Kortom, tegen het bezwijken van ons leefsysteem?

Enkele volksvertegenwoordigers zijn doordrongen van de urgentie, maar het zijn er veel te weinig. Het gevaar: ook na 17 maart zullen politici niet doen wat nodig is, maar wat politiek mogelijk lijkt. Partijen zullen compromissen zoeken voor ‘haalbare’ en ‘betaalbare’ reductiepercentages en hun ogen sluiten voor de ernst van de situatie. De beperkte kaders van het rapport Bestemming Parijs dragen daaraan bij. Daarom roepen wij de volgende regering op om verder te kijken dan dit rapport. Durf de ernst van de klimaat- en ecologische crisis in de ogen te kijken; handel niet vanuit vermeende haalbaarheid, maar vanuit reële noodzaak.
pi_198192026
quote:
0s.gif Op donderdag 25 februari 2021 07:12 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Als er nou eens verkiezingen worden gehouden tijdens een hittegolf met veel droogte. Zullen dan wel meer kiezers dan nu de peilingen aangeven bereid zijn om op partijen te stemmen die de klimaatontwrichting conform de wetenschap serieus nemen? Of zal dat geen effect hebben en zullen in dat geval de partijen die de ontwrichting ontkennen (PVV en FvD) of bagatelliseren (VVD, CDA, D66 en CU) dan net zo goed scoren?

CU en D66 bagatelliseren helemaal niks qua klimaat, wat is dat nu weer voor onzin?

Sterker: zo'n droogte zou het verkiezingsprogramma van de CU gelijk geven: https://www.christenunie.nl/standpunt/klimaat
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_198193036
quote:
0s.gif Op zondag 24 januari 2021 06:08 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Er wordt nog veel te weinig gedaan tegen de opwarming ook in Nederland. Er zal een kabinet nodig zijn zonder
de neoliberalen (VVD en D66) en boerenaanbidders (CDA en CU) om echt stappen te kunnen zetten. Maar dat zal er niet in zitten vrees ik.
[..]

https://eenvandaag.avrotr(...)-klimaatverandering/
Jan Rotmans is te hard van zijn fiets gevallen.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_198193112
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 februari 2021 10:27 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Wat een faal weer van het groenste kabinet ooit. Wat hebben ze nu eigenlijk bereikt? Stimulatie van ecocide op de min of meer boreale bossen om de biomassacentrales te voeden. Stimulatie van ecocide op tropisch regenwoud want onze uit de kluiten gewassen veestapel moet vreten hebben. Het stikstof rapport van Remkes niet serieus nemen. En nu blijkt dat dus dat de reductie doelen niet gehaald worden.

Maar ja, Rob Jetten roept in de zendtijd voor politieke partijen bij het aanschouwen van auto op zonne-energie een paar keer "wat gaaf" dus het zal wel goed zitten met de groene ambities van dit kabinet zeker?
[..]

https://nos.nl/artikel/23(...)eem-is-te-traag.html
Onze veestapel verkleinen = veestapel buitenland vergroten. Dat heeft dus 0.0 effect op CO2 uitstoot, afgezien van dat vee gewoon meedraait in de CO2 kringloop en die na een volledige cyclie dus ook 0 effect hebben op CO2 concentratie in de atmosfeer.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_198193255
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 februari 2021 06:19 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Dat bedrijven democratische besluiten van staten kunnen aanvechten omdat die mogelijkheid in handelsverdragen wordt vastgelegd geheel naar de wens van de neoliberalen van D66 en VVD kan effectief klimaatbeleid in de weg staan.
[ twitter ]
Niet meer dan normaal dat je bedrijven niet overleverd aan willekeur. Wat wil je? Mega corruptie? De economie slopen?
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_198204178
quote:
1s.gif Op donderdag 25 februari 2021 07:19 schreef Hanca het volgende:

[..]

CU en D66 bagatelliseren helemaal niks qua klimaat, wat is dat nu weer voor onzin?

Sterker: zo'n droogte zou het verkiezingsprogramma van de CU gelijk geven: https://www.christenunie.nl/standpunt/klimaat
Nederland loopt ver achter op andere landen in Europa qua aanpak klimaatontwrichting en kabinet Rutte 3 waarin CU en D66 huizen heeft dat niet kunnen keren.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')