abonnement Unibet Coolblue
pi_187737068
quote:
Dode en gewonde door vulkaan Stromboli

GINOSTRA - Bij enkele heftige uitbarstingen in een krater van de vulkaan de Stromboli op het gelijknamige Italiaanse eiland, zijn een dode en een gewonde gevallen, meldden Italiaanse media. Het gaat naar verluidt om twee Siciliaanse toeristen.

Op meerdere plaatsen op het eiland in de Middellandse Zee, circa 60 kilometer ten noorden van Sicilië, zijn door de gloeiende lava branden ontstaan. Er zijn daarom blusvliegtuigen naar het eiland gestuurd.

Volgens bewoners is er verder geen sprake van paniek. Wel spuwt de vulkaan veel rook, as en lava uit. Het gaat om een van de actiefste vulkanen van Italië, die al 2000 jaar uitbarst. Op het vulkanische eiland wonen naar schatting slechts vijfhonderd mensen. In de zomermaanden komen daar honderden toeristen bij.

https://www.telegraaf.nl/(...)or-vulkaan-stromboli


[ Bericht 7% gewijzigd door Frutsel op 04-07-2019 12:37:29 ]
  Moderator donderdag 4 juli 2019 @ 12:38:22 #2
8781 crew  Frutsel
  Moderator donderdag 4 juli 2019 @ 12:39:56 #3
8781 crew  Frutsel
pi_187748996
quote:
Mandy en Nina moesten schuilen voor lavastenen bij dodelijke vulkaanuitbarsting
De uitbarsting van de vulkaan Stromboli markeerde gisteren het abrupte einde van een minivakantie van een Nederlands stelletje op het gelijknamige Italiaanse eiland. Bedolven onder een laag as en vulkaansteentjes moesten Nina Heilig (24) uit Haarlem en haar vriendin Mandy (27) schuilen omdat hun veiligheid op het spel stond. ,,Iedereen was in shock!”

De vulkaan Stromboli, gelegen in de Middellandse Zee, circa zestig kilometer ten noorden van Sicilië, is een van de actiefste vulkanen van Italië, die al 2000 jaar uitbarst. Heftige uitbarstingen zoals die van gisteren zijn echter zeer zeldzaam. ,,We hebben nog nooit zoiets gezien”, zegt Nina vanuit Italië. Samen met haar vriendin maakt ze een rondreis door het zuiden van het land en door Sicilië.

Stromboli, een vulkanisch eilandje waar slechts vijfhonderd mensen wonen, stond als volgende bestemming op de agenda. Het stel nam de boot vanaf Panarea Island en had als voornemen om er een paar dagen te blijven. ,,Wij zouden daar lekker wat gaan eten en gaan rondwandelen, maar vlak voor aankomst zagen we al rook uit de krater komen”, zegt Nina.

‘Steeds zwarter en heftiger’
Wat als witte rook begon, werd volgens de Haarlemse ‘steeds zwarter en heftiger’. ,,Uiteindelijk kwam er uit het niets een gele grote rode ‘bol’ omhoog: de uitbarsting! Het was onwijs groot, rood en bracht een enorme aswolk met zich mee. Het geluid is lastig te omschrijven. Een knal is niet het juiste woord, maar het was zeker een hoorbaar heftig geluid.”

‘Gevangen’ op de boot konden de Nederlanders geen kant op. ,,We werden tijdens het varen zelfs bekogeld met lavasteentjes en zaten helemaal onder de as. De lavasteentjes deden zeer, waren heel scherp en hard, waardoor we dus gelijk moesten schuilen. De as was fijner, maar ook niet lekker om in onze ogen te krijgen. We hebben daarom maar een zonnebril opgezet.”

In shock
Onder toeristen heerste grote paniek en verslagenheid, zegt Nina. ,,Iedereen was in shock en het personeel wist zo snel ook niet wat te doen. Zij hadden zelf ook zoiets van: oké dit is echt serieus, dit is niet zomaar een kleine uitbarsting. Daardoor wisten wij zelf al dat dit echt niet normaal was.”

Vanwege de uitbarstingen en ontploffingen was het voor de toeristen levensgevaarlijk om aan wal te gaan. ,,We bleven zo’n twee-en-een-half uur voor de Stromboli drijven. We hebben dus alles kunnen fotograferen en filmen wat er daarna nog allemaal gebeurde. Daarna zijn we weer vertrokken, helaas zonder bezoek op Stromboli Island. Het was heel bijzonder om dit mee te maken, maar ook heftig dat er iemand is overleden. Een dubbel gevoel dus.”

Volgens de hulpdiensten ging de uitbarsting van Stromboli gepaard met een enorme kracht. Op de helling van de vulkaan brak brand uit en brokken lava vielen naar beneden. Van de schrik sprongen meerdere inwoners de zee in. Enkele toeristen werden met boten naar het nabijgelegen Ginostra gebracht, maar tot een evacuatie van het eiland kwam het niet.

,,We zagen de uitbarsting vanuit het hotel, er was een luide knal”, verklaarde Michela Favorito, die in een hotel in de buurt van Fico Grande werkt, aan de oostkant van het eiland. ,,Vervolgens kregen we een grote aswolk over ons heen.”

Fiona Carter, een Britse toeriste op het eiland Panarea, ongeveer 27 kilometer van Stromboli, hoorde de ‘ontploffing’. ,,We draaiden ons om en zagen een paddenstoelwolk komen van Stromboli. Iedereen was in shock. Toen begon de roodgloeiende lava de berg af te stromen naar het dorp Ginostra”, vertelde ze aan Reuters. ,,De aswolk werd steeds groter en bedekt nu het volledige eiland Stromboli.”

Trekpleister
De goed 900 meter hoge Stromboli is al jaren een trekpleister voor toeristen omdat het beklommen kan worden. Dat mag wel enkel met een gids. Slechts een vijfhonderdtal mensen wonen permanent op het eiland, maar in de zomermaanden komen daar honderden toeristen bij.

De burgemeester zei tegen persbureau ADN Kronos dat de toestand inmiddels redelijk onder controle is. Voor wie Stromboli wil verlaten, is er transport naar het naburige eiland Lipari, aldus Marco Giorgianni. Volgens Italiaanse media verloor minstens één iemand het leven en viel er ook een gewonde. Het gaat naar verluidt om twee Siciliaanse toeristen.
pi_187749501
"Panarea Island". Wat is dat voor lelijk anglicisme?

Wel erg spectaculair zeg. Lijk mij bijzonder om eens mee te maken van gematigd dichtbij.
pi_188675321
quote:
Opnieuw heftige uitbarsting van Italiaanse vulkaan Stromboli
De Italiaanse vulkaan Stromboli is opnieuw uitgebarsten. De heftige explosie vond vandaag plaats, zei de brandweer. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat mensen gewond zijn geraakt.

De brandweer zet blusboten en helikopters in om branden te bestrijden. De Stromboli vormt een klein eiland voor Sicilië en is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Momenteel is het hoogseizoen en veel toeristen zijn op het eiland dat slechts vijfhonderd permanente bewoners telt.

De 900 meter hoge vulkaan barstte begin juli ook al uit. Toeristen raakten, door de reusachtige wolken van as en rook, in paniek en sommigen van hen sprongen in zee. Een bergbeklimmer kwam toen om het leven. Ook vielen er gewonden. Voor getroffen toeristen werd transport naar het naburige eiland Lipari geregeld.
pi_188675425
Bij Hoevelaken linksaf
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')