Lijkt me een vrij pijnlijke dood voor die krengen, maar zware landbouwgif is weer zielig voor de bijtjes enzo.quote:Op maandag 11 mei 2020 11:04 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Ze spuiten nu miniscule wormpjes (nematoden) op de rupsen, waardoor ze uit eindelijk sterven.
Geen idee. Meeste insecten ervaren pijn niet zoals wij. Gelukkig maar, want de insectenwereld zit vol gruwelijke dingen zoals sluipwespen en schimmels die het insectenbrein aanpassen.quote:Op maandag 11 mei 2020 11:06 schreef ToT het volgende:
[..]
Lijkt me een vrij pijnlijke dood voor die krengen, maar zware landbouwgif is weer zielig voor de bijtjes enzo.
Alsof de landbouw in Nederland nog 'zwaar' vergif mag gebruikenquote:Op maandag 11 mei 2020 11:06 schreef ToT het volgende:
[..]
Lijkt me een vrij pijnlijke dood voor die krengen, maar zware landbouwgif is weer zielig voor de bijtjes enzo.
Mijn vader was vroeger hovenier en moest regelmatig bomen tegen rupsen besproeien.quote:Op maandag 11 mei 2020 11:09 schreef PzKpfw het volgende:
[..]
Alsof de landbouw in Nederland nog 'zwaar' vergif mag gebruiken
Er zijn nog genoeg gifsoorten die zeker wel zwaar zijn, of waar de ecotoxicologische eigenschappen heel nog niet zo van bekend zijn. Of hoe groot de impact van de mengseltoxiciteit zal zijn.quote:Op maandag 11 mei 2020 11:09 schreef PzKpfw het volgende:
[..]
Alsof de landbouw in Nederland nog 'zwaar' vergif mag gebruiken
Volgens mij ontken ik nergens het bestaan van dergelijke stoffen.quote:Op maandag 11 mei 2020 11:22 schreef Candaasje het volgende:
[..]
Er zijn nog genoeg gifsoorten die zeker wel zwaar zijn, of waar de ecotoxicologische eigenschappen heel nog niet zo van bekend zijn. Of hoe groot de impact van de mengseltoxiciteit zal zijn.
(Het Verdrag van Stock is er ook pas sinds 2001, en toen waren er nog 140.000 (geregistreerde) stoffen waarvan de eigenschappen niet bekend waren, en van die andere 3.000 ook genoeg maar beperkt. Daar zijn ze nu nog steeds hard mee bezig. Dat betrof ook gifsoorten voor de landbouw, naast brandvertragers e.d. )
Maar je zegt dat ze in NL niet gebruikt mogen worden, en dat is niet waar. Roundup wordt nog steeds gebruikt in de landbouw. Dat is echt wel gif met risico's en mogelijk grote gevolgen voor de ecologie. Het is dus wel een 'zwaar' vergif. (Dan bedoel ik niet dat het per se voor de mensen die er mee werken direct schadelijk is)quote:Op maandag 11 mei 2020 11:24 schreef PzKpfw het volgende:
[..]
Volgens mij ontken ik nergens het bestaan van dergelijke stoffen.
Ja op een gegeven moment krijg je een onverwoestbare huid waar de haartjes niet meer doorheen kunnen prikken.quote:Op dinsdag 12 mei 2020 12:58 schreef bloodymary1 het volgende:
Ik heb er gelukkig geen last van. Rijd al een paar zomers lang bijna dagelijks met mijn paard over paden waar hele trossen aan de bomen hangen, niks aan de hand. Overigens in het begin, een paar jaar geleden wel af en toe een beetje jeuk. Misschien word je er immuun voor?
Volgens mij wel, nog geen enkele keer last van gehad, terwijl ik vorig jaar 2 of 3 keer compleet onder zat.quote:Op zondag 26 juli 2020 19:45 schreef Arcee het volgende:
Nou, valt allemaal wel een beetje mee met die rupsjes dit jaar, niet?
Zielig? Het gaat erom dat het ecologische systeem niet nog verder naar de schijt geholpen wordt, door de bijen & co populatie verder naar de kloten te helpen.quote:Op maandag 11 mei 2020 11:06 schreef ToT het volgende:
[..]
Lijkt me een vrij pijnlijke dood voor die krengen, maar zware landbouwgif is weer zielig voor de bijtjes enzo.
Ja, en dat!quote:Op zondag 26 juli 2020 20:48 schreef Cockwhale het volgende:
[..]
Zielig? Het gaat erom dat het ecologische systeem niet nog verder naar de schijt geholpen wordt, door de bijen & co populatie verder naar de kloten te helpen.
Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk.quote:Op maandag 11 mei 2020 11:08 schreef PzKpfw het volgende:
De ellende lijkt wel echt telkens uit Brabant te komen zeg.
quote:Minder eikenprocessierupsen gemeld dit seizoen
Er worden dit jaar minder eikenprocessierupsen gemeld dan vorig jaar. Midden in de overlastperiode van het diertje ziet natuursite Nature Today de helft minder meldingen dan vorig jaar. Wel zijn er grote regionale verschillen: op sommige plekken wordt juist meer overlast gemeld.
Nature Today schrijft over een inventarisatie van de overlast die door gemeenten en vrijwilligers werd gemeld aan het Kenniscentrum Eikenprocessierups. In piekjaar 2019 werden de rupsen nog aangetroffen in meer dan de helft van de eiken die niet waren behandeld. Vorig jaar was dat teruggevallen tot 30 procent, dit jaar wordt slechts 17 procent gemeld.
Er zijn volgens de site grote regionale verschillen. De helft van de gemeenten meldt dat de overlast is afgenomen, maar een kwart ziet juist een toename van de problemen. In ruim een op de vijf gemeenten wordt nog altijd in meer dan de helft van de eikenbomen het plaagdier aangetroffen.
Volgens Nature Today is de afname van de overlast deels te danken aan de koude lente, waardoor de populatie minder explosief groeide dan voorgaande jaren. Bovendien lijken preventieve maatregelen die gemeenten nemen te werken: in de 95.000 eiken die werden bespoten met een bacteriepreparaat zijn minder nesten gevonden en die waren kleiner van omvang.
Bron: NOS
Nee er zijn andere problemenquote:Op maandag 15 augustus 2022 08:34 schreef Arcee het volgende:
We horen dit jaar nog maar weinig over de eikenprocessierups.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |