abonnement Unibet Coolblue
pi_194754974
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2020 22:50 schreef Zilverberk het volgende:

[..]

Dat doe ik ook volop, maar de ontvangers hebben tot nu toe de potjes nog niet teruggegeven. :+
Dat is wel onhandig.

Dubbel.. want jij hebt geen potjes.
Plus je kunt ze niet nog meer peertjes doneren... want tja geen potjes.
  donderdag 27 augustus 2020 @ 22:58:00 #102
486092 Zilverberk
Neem ook een abo!
pi_194754988
quote:
0s.gif Op donderdag 27 augustus 2020 22:57 schreef Uhmmpie het volgende:

[..]

Dat is wel onhandig.

Dubbel.. want jij hebt geen potjes.
Plus je kunt ze niet nog meer peertjes doneren... want tja geen potjes.
:Y
pi_195105807
Heeft iemand dit jaar succesvol iets met vlierbessen kunnen maken?
Al mijn gebruikelijke plekken waren dit jaar compleet waardeloos: nauwelijks besjes en wat er hing was nog groen of verschrompeld. Hopelijk wordt 2021 een beter vlierbessenjaar.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_195108022
quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2020 10:26 schreef stavromulabeta het volgende:
Heeft iemand dit jaar succesvol iets met vlierbessen kunnen maken?
Al mijn gebruikelijke plekken waren dit jaar compleet waardeloos: nauwelijks besjes en wat er hing was nog groen of verschrompeld. Hopelijk wordt 2021 een beter vlierbessenjaar.
Ik lees op meer plaatsen dat mensen geen geschikte vlierbessen kunnen vinden. Het zal wel een slecht jaar zijn voor de vlierbes. Geen idee waar dat door kan komen.

Wat maak jij met vlierbessen?
Spoilers!
pi_195109564
quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2020 12:43 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik lees op meer plaatsen dat mensen geen geschikte vlierbessen kunnen vinden. Het zal wel een slecht jaar zijn voor de vlierbes. Geen idee waar dat door kan komen.

Wat maak jij met vlierbessen?
Meestal gelei. Wat mij betreft de lekkerste bes voor gelei die er is.
Ik heb zo ook wel eens in azijn gedaan maar dat was niet zo'n succes.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  dinsdag 13 juli 2021 @ 18:29:09 #106
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_200348335
Kick! Het nieuwe seizoen is alweer begonnen en ik heb nog niet eens alles van vorig jaar gepost. Bij deze dus.

In 2020 is mijn moestuin echt groot geworden, dus er was veel in te maken.
Het begon met kool. Het meeste is zuurkool geworden. Er was ook een (mislukt) probeersel met kimchi. De atjar was een blijvertje.


Ik had veel pepers. Ik heb er sambal, harissa en vooral gedroogde vlokken en poeder van gemaakt. Jalapenos werden ingemaakt. Deze poblano's zijn geroosterd op de barbecue en daarna in stukken ingevroren.


Enkele van de jalapenos werden rood, ik kon ze dus roken en vermalen tot chipotlepoeder.


Zaden van de Oost-Indische kers werden ingemaakt als kappertjes. Erg lekker.


Deze Koreaanse pickle met wortel, komkommer en radijs was erg lekker. Ik moet het recept weer eens opzoeken.


We hebben van een stukje buikspek gerookt en gepekeld spek gemaakt. Het is een beetje zoet dus het past niet overal goed bij maar het was erg leuk om te doen.



Van vele van dit soort oogsten zijn liters soep, pastasaus, passata, ratatouille en ketchup gemaakt:








Er waren ook gedroogde tomaatjes:


De laatste restjes van zomer 2020:


Ik heb ook een droogapparaat gekocht. Ik heb heel veel gedroogd. Vooral als ik echt niet meer wist wat ik er mee aan moest, ging het in de droger. Ik heb lang niet alles dat ik heb gedroogd al gebruikt. Sommige dingen zijn ook een probeersel. Vooral de gedroogde prei, de bouillonpoeder, de lavas en de champignons gebruik ik regelmatig. Bovenstaande pepers en gedroogde tomaatjes kwamen ook uit de droger.

Vandaag ben ik begonnen met de conservering van 2021.

Ik heb zwarte bessenazijn gemaakt:


Dit zijn takken van de karwijplant. Ik droog zo zaden om het hele jaar vooruit te kunnen. Ze zaden vallen vanzelf uit de plant als ze helemaal droog zijn.


Ik heb net deze knoflook uit de grond gehaald. Als ze droog zijn maak ik er deels poeder van. Ook wil ik knoflookolie invriezen en gehakte knoflook en hele teentjes invriezen.
Spoilers!
pi_200348422
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juli 2021 18:29 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kick! Het nieuwe seizoen is alweer begonnen en ik heb nog niet eens alles van vorig jaar gepost. Bij deze dus.

In 2020 is mijn moestuin echt groot geworden, dus er was veel in te maken.
Het begon met kool. Het meeste is zuurkool geworden. Er was ook een (mislukt) probeersel met kimchi. De atjar was een blijvertje.
[ afbeelding ]

Ik had veel pepers. Ik heb er sambal, harissa en vooral gedroogde vlokken en poeder van gemaakt. Jalapenos werden ingemaakt. Deze poblano's zijn geroosterd op de barbecue en daarna in stukken ingevroren.
[ afbeelding ]

Enkele van de jalapenos werden rood, ik kon ze dus roken en vermalen tot chipotlepoeder.
[ afbeelding ]

Zaden van de Oost-Indische kers werden ingemaakt als kappertjes. Erg lekker.
[ afbeelding ]

Deze Koreaanse pickle met wortel, komkommer en radijs was erg lekker. Ik moet het recept weer eens opzoeken.
[ afbeelding ]

We hebben van een stukje buikspek gerookt en gepekeld spek gemaakt. Het is een beetje zoet dus het past niet overal goed bij maar het was erg leuk om te doen.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Van vele van dit soort oogsten zijn liters soep, pastasaus, passata, ratatouille en ketchup gemaakt:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Er waren ook gedroogde tomaatjes:
[ afbeelding ]

De laatste restjes van zomer 2020:
[ afbeelding ]

Ik heb ook een droogapparaat gekocht. Ik heb heel veel gedroogd. Vooral als ik echt niet meer wist wat ik er mee aan moest, ging het in de droger. Ik heb lang niet alles dat ik heb gedroogd al gebruikt. Sommige dingen zijn ook een probeersel. Vooral de gedroogde prei, de bouillonpoeder, de lavas en de champignons gebruik ik regelmatig. Bovenstaande pepers en gedroogde tomaatjes kwamen ook uit de droger.

Vandaag ben ik begonnen met de conservering van 2021.

Ik heb zwarte bessenazijn gemaakt:
[ afbeelding ]

Dit zijn takken van de karwijplant. Ik droog zo zaden om het hele jaar vooruit te kunnen. Ze zaden vallen vanzelf uit de plant als ze helemaal droog zijn.
[ afbeelding ]

Ik heb net deze knoflook uit de grond gehaald. Als ze droog zijn maak ik er deels poeder van. Ook wil ik knoflookolie invriezen en gehakte knoflook en hele teentjes invriezen.
[ afbeelding ]
Gaaf :)

Die knoflook kan je ook de stengel van eten?
  dinsdag 13 juli 2021 @ 18:36:29 #108
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_200348456
quote:
4s.gif Op dinsdag 13 juli 2021 18:33 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Gaaf :)

Die knoflook kan je ook de stengel van eten?
Wel als hij groen is. Dat ben ik vergeten om te doen bedenk ik nu. Ik zal straks kijken of ik nog wat groene stukken kan vinden.
Spoilers!
  dinsdag 13 juli 2021 @ 19:18:03 #109
207727 Smallish
Kleintje!
pi_200349135
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juli 2021 18:29 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kick! Het nieuwe seizoen is alweer begonnen en ik heb nog niet eens alles van vorig jaar gepost. Bij deze dus.

In 2020 is mijn moestuin echt groot geworden, dus er was veel in te maken.
Het begon met kool. Het meeste is zuurkool geworden. Er was ook een (mislukt) probeersel met kimchi. De atjar was een blijvertje.
[ afbeelding ]

Ik had veel pepers. Ik heb er sambal, harissa en vooral gedroogde vlokken en poeder van gemaakt. Jalapenos werden ingemaakt. Deze poblano's zijn geroosterd op de barbecue en daarna in stukken ingevroren.
[ afbeelding ]

Enkele van de jalapenos werden rood, ik kon ze dus roken en vermalen tot chipotlepoeder.
[ afbeelding ]

Zaden van de Oost-Indische kers werden ingemaakt als kappertjes. Erg lekker.
[ afbeelding ]

Deze Koreaanse pickle met wortel, komkommer en radijs was erg lekker. Ik moet het recept weer eens opzoeken.
[ afbeelding ]

We hebben van een stukje buikspek gerookt en gepekeld spek gemaakt. Het is een beetje zoet dus het past niet overal goed bij maar het was erg leuk om te doen.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Van vele van dit soort oogsten zijn liters soep, pastasaus, passata, ratatouille en ketchup gemaakt:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Er waren ook gedroogde tomaatjes:
[ afbeelding ]

De laatste restjes van zomer 2020:
[ afbeelding ]

Ik heb ook een droogapparaat gekocht. Ik heb heel veel gedroogd. Vooral als ik echt niet meer wist wat ik er mee aan moest, ging het in de droger. Ik heb lang niet alles dat ik heb gedroogd al gebruikt. Sommige dingen zijn ook een probeersel. Vooral de gedroogde prei, de bouillonpoeder, de lavas en de champignons gebruik ik regelmatig. Bovenstaande pepers en gedroogde tomaatjes kwamen ook uit de droger.

Vandaag ben ik begonnen met de conservering van 2021.

Ik heb zwarte bessenazijn gemaakt:
[ afbeelding ]

Dit zijn takken van de karwijplant. Ik droog zo zaden om het hele jaar vooruit te kunnen. Ze zaden vallen vanzelf uit de plant als ze helemaal droog zijn.
[ afbeelding ]

Ik heb net deze knoflook uit de grond gehaald. Als ze droog zijn maak ik er deels poeder van. Ook wil ik knoflookolie invriezen en gehakte knoflook en hele teentjes invriezen.
[ afbeelding ]
Mijn hemel, wat een werk! :D Mijn complimenten! En dat spek :9
Is dat zo?
pi_200349144
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juli 2021 18:29 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kick! Het nieuwe seizoen is alweer begonnen en ik heb nog niet eens alles van vorig jaar gepost. Bij deze dus.

In 2020 is mijn moestuin echt groot geworden, dus er was veel in te maken.
Het begon met kool. Het meeste is zuurkool geworden. Er was ook een (mislukt) probeersel met kimchi. De atjar was een blijvertje.
[ afbeelding ]

Ik had veel pepers. Ik heb er sambal, harissa en vooral gedroogde vlokken en poeder van gemaakt. Jalapenos werden ingemaakt. Deze poblano's zijn geroosterd op de barbecue en daarna in stukken ingevroren.
[ afbeelding ]

Enkele van de jalapenos werden rood, ik kon ze dus roken en vermalen tot chipotlepoeder.
[ afbeelding ]

Zaden van de Oost-Indische kers werden ingemaakt als kappertjes. Erg lekker.
[ afbeelding ]

Deze Koreaanse pickle met wortel, komkommer en radijs was erg lekker. Ik moet het recept weer eens opzoeken.
[ afbeelding ]

We hebben van een stukje buikspek gerookt en gepekeld spek gemaakt. Het is een beetje zoet dus het past niet overal goed bij maar het was erg leuk om te doen.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Van vele van dit soort oogsten zijn liters soep, pastasaus, passata, ratatouille en ketchup gemaakt:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Er waren ook gedroogde tomaatjes:
[ afbeelding ]

De laatste restjes van zomer 2020:
[ afbeelding ]

Ik heb ook een droogapparaat gekocht. Ik heb heel veel gedroogd. Vooral als ik echt niet meer wist wat ik er mee aan moest, ging het in de droger. Ik heb lang niet alles dat ik heb gedroogd al gebruikt. Sommige dingen zijn ook een probeersel. Vooral de gedroogde prei, de bouillonpoeder, de lavas en de champignons gebruik ik regelmatig. Bovenstaande pepers en gedroogde tomaatjes kwamen ook uit de droger.

Vandaag ben ik begonnen met de conservering van 2021.

Ik heb zwarte bessenazijn gemaakt:
[ afbeelding ]

Dit zijn takken van de karwijplant. Ik droog zo zaden om het hele jaar vooruit te kunnen. Ze zaden vallen vanzelf uit de plant als ze helemaal droog zijn.
[ afbeelding ]

Ik heb net deze knoflook uit de grond gehaald. Als ze droog zijn maak ik er deels poeder van. Ook wil ik knoflookolie invriezen en gehakte knoflook en hele teentjes invriezen.
[ afbeelding ]
Als je het recept van die Koreaanse Pickle gevonden hebt, wil je hem dan hier posten? Ik ben wel benieuwd.

En wat die knoflook betreft: Je kunt er ook gekonfijte knoflook, briljant ingrediënt dat je nooit meer wilt missen als je het eenmaal hebt geprobeerd.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  dinsdag 13 juli 2021 @ 21:04:50 #111
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_200351006
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juli 2021 19:18 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Als je het recept van die Koreaanse Pickle gevonden hebt, wil je hem dan hier posten? Ik ben wel benieuwd.

En wat die knoflook betreft: Je kunt er ook gekonfijte knoflook, briljant ingrediënt dat je nooit meer wilt missen als je het eenmaal hebt geprobeerd.
Het bleek een Vietnamese pickle te zijn: CUL / Kook mee met CUL: Vietnam, 7-13 december

Gekonfijte knoflook ziet er heerlijk uit :9
Spoilers!
pi_200354635
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 juli 2021 21:04 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Het bleek een Vietnamese pickle te zijn: CUL / Kook mee met CUL: Vietnam, 7-13 december
Gewoon de rauwe groenten met azijn/suiker-mengsel in een potje gedaan zonder verder te verhitten? Of heb je het gekoeld bewaard?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 14 juli 2021 @ 09:12:40 #113
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_200355507
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juli 2021 06:54 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Gewoon de rauwe groenten met azijn/suiker-mengsel in een potje gedaan zonder verder te verhitten? Of heb je het gekoeld bewaard?
Deze was niet verhit inderdaad. Het was maar 1 pot die ik snel opgegeten heb.
Verhitten kan natuurlijk wel.
Spoilers!
  donderdag 15 juli 2021 @ 21:44:22 #114
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_200385160
Leuk topic altijd! Helaas kom ik niet verder dan gerookt spek (of ander deel van varken) en azijn.
Siesta & Fiesta!
  donderdag 22 juli 2021 @ 21:01:26 #115
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_200492706
Project conserveren is ook on.
Vriezer: pesto, mango, nectarines, een kilo (!) kruisbessen, witte aalbes, zwarte aalbes en gehakte groene peper.
Inmaak: 5 potten augurken.
Azijn: zwarte bes.

@Bramito, wat doe jij met azijn?
Spoilers!
  vrijdag 23 juli 2021 @ 17:25:45 #116
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_200505946
quote:
1s.gif Op donderdag 22 juli 2021 21:01 schreef Lucky_Strike het volgende:
Project conserveren is ook on.
Vriezer: pesto, mango, nectarines, een kilo (!) kruisbessen, witte aalbes, zwarte aalbes en gehakte groene peper.
Inmaak: 5 potten augurken.
Azijn: zwarte bes.

@:bramito, wat doe jij met azijn?
Ik maak azijn van alles wat alcohol heeft. Wijn, port, vermouth, eigen brouwsels, gin tonic e.d.
Als het klaar is leng ik het aan met water todat
Ik het goed vind smaken en dan gebruik ik het in de keuken. Ik kom niet verder dan salades en snelle pickles e.d. hoor. Eigenlijk geef ik het vooral weg. Het is zoveel lekkerder dan supermarkt azijn. Ik kocht altijd al wijnazijn bij een bodega, en daar is de moeder ook van, maar zelf maken is gewoon leuk. Ik doe ook wel zoals jij, macereren. Kruiden, aardbei, frambozen, maar ik vind de resultaten niet echt schokkend.
Siesta & Fiesta!
pi_201030199
Na twee uitermate slechte jaren, zijn de vlierbessen dit jaar weer in overvloed. Werd ook tijd want het einde van de voorraad gelei in de kerker kwam in zicht.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201031127
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 juli 2021 17:25 schreef Bramito het volgende:

[..]
Ik maak azijn van alles wat alcohol heeft. Wijn, port, vermouth, eigen brouwsels, gin tonic e.d.
Als het klaar is leng ik het aan met water todat
Ik het goed vind smaken en dan gebruik ik het in de keuken. Ik kom niet verder dan salades en snelle pickles e.d. hoor. Eigenlijk geef ik het vooral weg. Het is zoveel lekkerder dan supermarkt azijn. Ik kocht altijd al wijnazijn bij een bodega, en daar is de moeder ook van, maar zelf maken is gewoon leuk. Ik doe ook wel zoals jij, macereren. Kruiden, aardbei, frambozen, maar ik vind de resultaten niet echt schokkend.
Klinkt goed zeg :9 Ik drink geen alcohol. Het voelt toch een beetje zonde om van iets anders dan restjes azijn te maken.
Heb je een azijnvat? Ik vind het wel echt een gaaf proces.

quote:
0s.gif Op zondag 22 augustus 2021 17:58 schreef stavromulabeta het volgende:
Na twee uitermate slechte jaren, zijn de vlierbessen dit jaar weer in overvloed. Werd ook tijd want het einde van de voorraad gelei in de kerker kwam in zicht.
[ afbeelding ]
_O_

Ik ga deze week ook vlierbessen plukken om eens op azijn te zetten.

Verder ben ik druk bezig met het aanleggen van de voorraad van dit jaar. Diverse soepen, jalapenos, 3 barbecuesauzen, ketchup, ajvar, harissa, geweckte pompoenblokjes, sambal, chutney, augurken, shakshukasaus, zuurkool. Ik vermaak me wel.
Spoilers!
pi_201031178
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 juli 2021 17:25 schreef Bramito het volgende:

[..]
Ik maak azijn van alles wat alcohol heeft. Wijn, port, vermouth, eigen brouwsels, gin tonic e.d.
Als het klaar is leng ik het aan met water todat
Ik het goed vind smaken en dan gebruik ik het in de keuken. Ik kom niet verder dan salades en snelle pickles e.d. hoor. Eigenlijk geef ik het vooral weg. Het is zoveel lekkerder dan supermarkt azijn. Ik kocht altijd al wijnazijn bij een bodega, en daar is de moeder ook van, maar zelf maken is gewoon leuk. Ik doe ook wel zoals jij, macereren. Kruiden, aardbei, frambozen, maar ik vind de resultaten niet echt schokkend.
Maar hoe dan?
Alcohol blijft hier zelden of nooit over :@

Stel dat zou ooit wel eens gebeuren, wat moet ik dan doen voor azijn?
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
  maandag 23 augustus 2021 @ 14:52:00 #120
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_201042063
quote:
1s.gif Op zondag 22 augustus 2021 19:09 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]
Klinkt goed zeg :9 Ik drink geen alcohol. Het voelt toch een beetje zonde om van iets anders dan restjes azijn te maken.
Heb je een azijnvat? Ik vind het wel echt een gaaf proces.
[..]
_O_

Ik ga deze week ook vlierbessen plukken om eens op azijn te zetten.

Verder ben ik druk bezig met het aanleggen van de voorraad van dit jaar. Diverse soepen, jalapenos, 3 barbecuesauzen, ketchup, ajvar, harissa, geweckte pompoenblokjes, sambal, chutney, augurken, shakshukasaus, zuurkool. Ik vermaak me wel.
quote:
1s.gif Op zondag 22 augustus 2021 19:14 schreef Vanyel het volgende:

[..]
Maar hoe dan?
Alcohol blijft hier zelden of nooit over :@

Stel dat zou ooit wel eens gebeuren, wat moet ik dan doen voor azijn?
Sorry, ik doe niks speciaals met azijn. Je weet wel, dressing voor de sla, uien op azijn voor in de sla, misschien een keer in saus.

Als je azijn wil maken moet je levende azijn bij alcohol doen. Je moet dus een of andere ongefilterde, ongepasteurizeerde bioazijn kopen, of als je een keer in Spanje bent, koop je het bij een bodega waar ze zelf een vat hebben. Het alcoholgehalte moet niet te hoog zijn. Ik geloof dat een procent of acht ideaal is. Je moet dus wat water bij de wijn doen. Ik moet wel heel hard lachen dat jullie het zonde vinden van de wijn. Neem een keer de goedkoopste wijn die je drinkt, en neem daar 250 ml van (2 glazen). Daar doe je pak 'm beet 150 ml water bij. Doe dat in een pot en gooi daar een scheut levende azijn op en dek af meet een keukenpapiertje en een elastiekje. Zet het warm weg, and dan zie je vanzelf een laag azijnbacteriën ontstaan. Na een paar weken, soms langer, soms korter, is de azijn klaar. In mijn ervaring is de azijn dan te zuur en moet je 'm verdunnen met water todat je 'm lekker vindt. Je kan de azijn ook verdunnen met druivensap, dat doen ze ook metwitte balsamico azijn. Minder zure azijn kan echt heel lekker zijn. De portazijn die ik maak zou ik bijna zo opdrinken. Van 2 glazen goedkope wijn maak je al gauw 700 ml van de lekkerste azijn die je ooit geproefd hebt.

Aanraders zijn Sherry, Port, Vermouth, wijn met Shirah.
Siesta & Fiesta!
pi_201042149
quote:
0s.gif Op maandag 23 augustus 2021 14:52 schreef Bramito het volgende:

[..]
[..]
Sorry, ik doe niks speciaals met azijn. Je weet wel, dressing voor de sla, uien op azijn voor in de sla, misschien een keer in saus.

Als je azijn wil maken moet je levende azijn bij alcohol doen. Je moet dus een of andere ongefilterde, ongepasteurizeerde bioazijn kopen, of als je een keer in Spanje bent, koop je het bij een bodega waar ze zelf een vat hebben. Het alcoholgehalte moet niet te hoog zijn. Ik geloof dat een procent of acht ideaal is. Je moet dus wat water bij de wijn doen. Ik moet wel heel hard lachen dat jullie het zonde vinden van de wijn. Neem een keer de goedkoopste wijn die je drinkt, en neem daar 250 ml van (2 glazen). Daar doe je pak 'm beet 150 ml water bij. Doe dat in een pot en gooi daar een scheut levende azijn op en dek af meet een keukenpapiertje en een elastiekje. Zet het warm weg, and dan zie je vanzelf een laag azijnbacteriën ontstaan. Na een paar weken, soms langer, soms korter, is de azijn klaar. In mijn ervaring is de azijn dan te zuur en moet je 'm verdunnen met water todat je 'm lekker vindt. Je kan de azijn ook verdunnen met druivensap, dat doen ze ook metwitte balsamico azijn. Minder zure azijn kan echt heel lekker zijn. De portazijn die ik maak zou ik bijna zo opdrinken. Van 2 glazen goedkope wijn maak je al gauw 700 ml van de lekkerste azijn die je ooit geproefd hebt.

Aanraders zijn Sherry, Port, Vermouth, wijn met Shirah.
Wat betreft de moederazijn: Bij de normale supermarkt (AH, Jumbo, plus) hebben ze natuurtroebele appelazijn van Tromp&Rueb voor nog geen 2 euro. Die werkt ook prima. Je hoeft niet gelijk naar de Ekoplaza om door elfjes gemaakte biodynamische azijn uit een pittoresk Occitaans bergdorpje te kopen.

Ik heb laatst azijn gemaakt van een goede muscat-wijn die alleen totaal niet mijn smaak was. Best goed gelukt.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  maandag 23 augustus 2021 @ 15:04:43 #122
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_201042180
quote:
0s.gif Op maandag 23 augustus 2021 15:00 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Wat betreft de moederazijn: Bij de normale supermarkt (AH, Jumbo, plus) hebben ze natuurtroebele appelazijn van Tromp&Rueb voor nog geen 2 euro. Die werkt ook prima. Je hoeft niet gelijk naar de Ekoplaza om door elfjes gemaakte biodynamische azijn uit een pittoresk Occitaans bergdorpje te kopen.

Ik heb laatst azijn gemaakt van een goede muscat-wijn die alleen totaal niet mijn smaak was. Best goed gelukt.
Kijk dat is goeie info. Volgens mij hebben ze zoiets ook bij de Lidl. Ik heb nog een gekregen fles moscatel staan. Die heeft denk ik een marktwaarde van een euro of 2. :')
Die zal ik ook eens omtoveren.
Siesta & Fiesta!
pi_201044683
quote:
0s.gif Op maandag 23 augustus 2021 15:00 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Wat betreft de moederazijn: Bij de normale supermarkt (AH, Jumbo, plus) hebben ze natuurtroebele appelazijn van Tromp&Rueb voor nog geen 2 euro.
Volgens mij heb ik die zelfs in huis.

En het ging niet zozeer om zonde van wijn, ik dacht dat je het maakte van restjes alcohol die je over had. En dat heb ik nooit.
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
pi_201045553
quote:
1s.gif Op maandag 23 augustus 2021 19:27 schreef Vanyel het volgende:

En het ging niet zozeer om zonde van wijn, ik dacht dat je het maakte van restjes alcohol die je over had. En dat heb ik nooit.
Gewoon selectiever zijn in wat je drinkt. Als ik een fles opentrek die mij vervolgens niet aanstaat, haal ik gewoon een andere uit de kelder waar ik wel zin in heb.
De overgebleven wijn gaat dan in de pastasaus, stoofvlees of wordt azijn. Dus uiteindelijk heb ik ook nooit restjes alcohol over.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201045956
Ik ben al een paar jaar zo selectief, dat er überhaupt geen wijn meer ingaat :D
Maar als zelfs ranzige wijn lekkere azijn wordt, dan is het nog wel de moeite om er een keer een fles voor te kopen.
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')