quote:
VEGHEL - Veghel krijgt een kleine woonwijk voor ruim 500 arbeidsmigranten. Het gemeentebestuur van Meierijstad maakt dit mogelijk op het oude evenemententerrein aan de Knokert, nabij bedrijventerrein De Amert. De nabijheid van een windmolen is volgens de ontwikkelaars geen probleem.
Het is nog niet vertoond in Nederland: een woonbuurt met kleine, tijdelijke woningen voor arbeidsmigranten. Veghel krijgt zo'n buurt voor ongeveer vijfhonderd arbeidsmigranten op het voormalige evenemententerrein op de hoek de Knokert-Dorshout. Dit toekomstige Knokert Kwartier ligt aan de rand van bedrijventerrein De Amert, nabij de A50. Het gaat om honderd kleine woningen voor gemiddeld vijf personen per stuk. De verblijfsplaatsen zijn bedoeld voor zogenoemde short stayers, buitenlandse werknemers van 18 jaar en ouder die hier maximaal anderhalf jaar verblijven.
Nog nergens in Nederland bestaat een woonbuurt voor migranten uit vooral Oost-Europa, wel zijn er al op veel plekken campussen (in de volksmond Polenhotels) voor honderden Polen en andere Oost-Europeanen gerealiseerd. In Dinteloord is al wel eerder een plan gepresenteerd voor de bouw van een woonwijk met 250 kleine woningen voor arbeidsmigranten. De beslissing over het wijzigen van het bestemmingsplan valt pas eind dit jaar in het West-Brabantse Steenbergen.
In de plannen is volgens ons voldoende rekening gehouden met de windmolen
Frank van Gool , OTTO Work Force
In Veghel is het niet nodig om het bestemmingsplan aan te passen. Een omgevingsvergunning volstaat omdat het om tijdelijke bouw gaat en er een vergunning voor maximaal tien jaar wordt aangevraagd voor de locatie aan de Knokert. Op deze plek van zo'n drie hectare groot werd jarenlang Vudel gehouden, dit festival verhuisde naar de Noordkade in Veghel.
Nabij windmolen
Opvallend genoeg is nabij de woningen voor arbeidsmigranten ook een van de vier windmolens langs de A50 gepland, een object waar vaak veel weerstand tegen bestaat. ,,In de plannen is volgens ons voldoende rekening gehouden met de windmolen", reageert Frank van Gool, aandeelhouder van OTTO Work Force, dat samen met collega-uitzendbureau HOBIJ het plan ontwikkelt. ,,Anders zouden we deze locatie niet in ontwikkeling nemen.” De ontwikkelaars namen bureau BRO in handen voor onderzoek naar de combinatie van een windmolen en een woonbuurt.
De nieuwe buurt wordt ontwikkeld door OTTO Work Force en HOBIJ, twee grote uitzendbureaus voor arbeidsmigranten. ,,Dit is zeker niet de goedkoopste oplossing, maar wel een heel bijzonder plan voor Nederland", zegt directeur Han van Horen van HOBIJ uit Veghel. ,,Het idee is gebaseerd op oude arbeiderswijken van Philips in Eindhoven. Het wordt een fijne woonomgeving.”
De gemeenteraad van Meierijstad en de omgeving van de geplande wijk zijn dinsdagochtend geïnformeerd over dit plan. De grootschalige opvang van arbeidsmigranten is de eerste in Meierijstad. De gemeente wil de komende vijf jaar in totaal 2.000 tot 2.500 extra verblijfsplaatsen mogelijk maken voor de vele werknemers van over de grens, vooral uit Oost-Europa.
Met deze vijfhonderd plekken voor migranten zijn we er nog lang niet, maar we zetten wel een flinke stap
In Meierijstad werken volgens grove schattingen 8.000 tot 10.000 arbeidsmigranten per jaar. Werkgevers en uitzendbureaus luidden eerder de noodklok over een groot gebrek aan huisvestingsplekken in deze gemeente. Nog maar afgelopen donderdag ging de gemeenteraad in ruime meerderheid akkoord met een nieuwe visie voor huisvesting van arbeidsmigranten. ,,Met deze vijfhonderd plekken voor migranten zijn we er nog lang niet, maar we zetten wel een flinke stap", stelt wethouder Jan Goijaarts (CDA, huisvesting arbeidsmigranten).
Regels versoepeld
Goijaarts bevestigt dat er al veel meer aanvragen bij de gemeente liggen voor de huisvesting van vooral Oost-Europese werknemers. Meierijstad versoepelde tevens de regels voor huisvesting van migranten bij agrariërs op het erf. Het maximum aantal van 60 migranten per erf werd losgelaten. Goijaarts: ,,Alles bij elkaar opgeteld kunnen we wel op duizend bedden komen dit jaar, dat lijkt me een goede start.”
Frank van Gool van Otto Workforce.
Frank van Gool van Otto Workforce. © Van Assendelft Fotografie
De ontwikkelaars houden nog een informatieavond over het plan. Frank van Gool: ,,Als alles meezit, kunnen we eind dit jaar of begin volgend jaar starten met de bouw. En dan kunnen de eerste migranten hier medio 2020 wonen.”
Volgens Van Gool zullen veel gemeenten het proefproject in Meierijstad met argusogen volgen. ,,Het kan heel goed zijn dat dit project snel navolging krijgt.”
Volgens wethouder Goijaarts is het geen probleem dat er geen winkels of andere voorzieningen in de buurt van de wijk liggen. ,,De Noordkade is zo'n anderhalve kilometer verderop. De meeste migranten zijn zeer mobiel.”
https://www.bd.nl/dossier(...)gn=socialsharing_webIdeaal. Nederlanders kun je niet huisvesten op een industrieterrein langs de snelweg onder een windmolen, maar Polen natuurlijk wel. Kunnen ze ook meteen hun voordeur uit stappen en aan de slag! Ideaal gewoon. Natuurlijk zijn duizenden arbeidsmigranten per plattelandsgemeente niet genoeg, dat moeten er tienduizenden worden. Er zijn nu bedrijven die niet zo hard kunnen groeien als ze wel zouden willen!
Verder schokkend om te horen dat er maar 70 migranten per boerenerf mochten! Terwijl er tegenwoordig al zo 300 koeien rondlopen. Waarom niet het aantal migranten per erf gelijkstellen aan het aantal koeien? Gewoon in iedere wij 40 migranten dus. De fractie van de PvdA in Meijerijstad heeft in ieder geval haar steun toegezegd. Wat nog het meest bizarre van alles is.