Pardon? Mag dit überhaupt wel???quote:Op donderdag 13 juni 2019 12:29 schreef TheeDrinker het volgende:
Wat ook een beetje nieuw voor mij was was dat ik de eerste twee maanden nog niet betaald krijg (proeftijd), en het daarna allemaal pas ingaat.
https://www.rijksoverheid(...)-duurt-een-proeftijdquote:Duur van de proeftijd
De proeftijd mag maximaal 1 maand duren bij:
een tijdelijk arbeidscontract van meer dan 6 maanden maar korter dan 2 jaar;
een tijdelijk arbeidscontract zonder einddatum is afgesproken.
Bij tijdelijke arbeidscontracten kunnen andere regels voor de proeftijd gelden. Dit kan alleen als dit in de cao staat. Of in een regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan, zoals een gemeente.
De proeftijd kan maximaal 2 maanden duren bij:
een vast dienstverband;
een tijdelijk arbeidscontract voor 2 jaar of langer.
Bij een tijdelijk contract van 6 maanden of korter mag uw werkgever geen proeftijd afspreken.
https://www.trouw.nl/home(...)r-mag-dat-~ad2d3a12/quote:Een woordvoerder van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid laat weten niet bekend te zijn met misstanden rondom proefdagen. "Maar het lijkt me duidelijk dat dit niet de bedoeling is", zegt ze. "Als je wilt weten of iemand geschikt is, kun je eerst een tijdelijk contract aanbieden en gebruikmaken van de betaalde proeftijd die daarvoor bedoeld is."
Dat klopt. Maar dat wil niet zeggen dat je dan gratis arbeid hebt verricht al die tijd. Mooi zou dat zijn, dan kan een werkgever net voordat de proeftijd is afgelopen zeggen "oh haha nee dit wordt hem toch maar niet" en ondertussen heb jij wel gewerkt zonder daar salaris voor te ontvangenquote:Op donderdag 13 juni 2019 12:29 schreef TheeDrinker het volgende:
Zowel werkgever als werknemer mogen natuurlijk tijdens of na de proeftijd besluiten niet met elkaar verder te willen gaan.
Het klopt inderdaad dat het via het UWV is.. je krijgt dus nog 2 maanden uitkering tijdens die proeftijd (¤900), en erna werk je pas officieel voor het bedrijf.quote:Op donderdag 13 juni 2019 12:48 schreef probeer het volgende:
Is die baan je toevallig aangedragen via het UWV of de gemeente (als in, je ontvangt een uitkering van een van de twee)? Want dan betreft het proefplaatsing met behoud van uitkering, en dat schijnt te mogen.
Dan is dit een vrij normale regelingquote:Op donderdag 13 juni 2019 13:04 schreef TheeDrinker het volgende:
[..]
Het klopt inderdaad dat het via het UWV is.. je krijgt dus nog 2 maanden uitkering tijdens die proeftijd (¤900), en erna werk je pas officieel voor het bedrijf.
Normaal ja, maar nog steeds niet helemaal eerlijk natuurlijk. Leuk dat het UWV bedrijven wilt motiveren om uitkeringsgerechtigden aan te nemen, maar daar betaalt dus ook de werknemer voor terwijl die dan toch gewoon normaal werkt.quote:Op donderdag 13 juni 2019 13:05 schreef GodsSon het volgende:
[..]
Dan is dit een vrij normale regeling
Dan is het volgens de regeltjes inderdaad. Lullig maar jaquote:Op donderdag 13 juni 2019 13:04 schreef TheeDrinker het volgende:
[..]
Het klopt inderdaad dat het via het UWV is.. je krijgt dus nog 2 maanden uitkering tijdens die proeftijd (¤900), en erna werk je pas officieel voor het bedrijf.
Klinkt als uitbating van mensen die wanhopig zijn voor een baan.quote:Op donderdag 13 juni 2019 13:05 schreef GodsSon het volgende:
[..]
Dan is dit een vrij normale regeling
Dat is het ook, en zo ervaren de meeste mensen die ik er over gesproken heb dat ook.quote:Op donderdag 13 juni 2019 13:13 schreef Basutei het volgende:
[..]
Klinkt als uitbuiting van mensen die wanhopig zijn voor een baan.
Bedrijven nemen er anders ook een risico mee. We hebben ook eens iemand gehad via die constructie, iemand die een eigen bedrijf had gehad en behoorlijk wat ervaring zou moeten hebben. In de praktijk bleek dat deze persoon echt nog heel veel moest leren en zou een fulltime normaal salaris echt niet passend zijn geweest. Er is vaak een reden waarom mensen op die.manier geplaatst (moeten) worden.quote:Op donderdag 13 juni 2019 13:16 schreef probeer het volgende:
[..]
Dat is het ook, en zo ervaren de meeste mensen die ik er over gesproken heb dat ook.
En daarom is er dus proeftijd. Wat al sinds jaar en dag prima werkt, mocht een werkgever er achter komen dat de werknemer toch minder geschikt is dan gedacht.quote:Op donderdag 13 juni 2019 13:19 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Bedrijven nemen er anders ook een risico mee. We hebben ook eens iemand gehad via die constructie, iemand die een eigen bedrijf had gehad en behoorlijk wat ervaring zou moeten hebben. In de praktijk bleek dat deze persoon echt nog heel veel moest leren en zou een fulltime normaal salaris echt niet passend zijn geweest. Er is vaak een reden waarom mensen op die.manier geplaatst (moeten) worden.
Nou .. niet echt ..quote:Op donderdag 13 juni 2019 13:43 schreef TheeDrinker het volgende:
Belastingdienst en het UWV zijn beiden overheid zodoende belastinggeld, alleen een ander potje.
De overheid is normaal gesproken - zeg - ¤2500 kwijt p/m tijdens proef, nu ¤900.. Je mag waarschijnlijk niet helemaal zo rekenen, maar het is wel een indicatie.
Ik zou er voor gaan.quote:Ik denk dat ik even aankijk wat ik ga doen.
Maar in dit geval is “het bedrijf” de overheid (belastingdienst) en ze betalen idd loonbelasting.quote:Op donderdag 13 juni 2019 14:26 schreef probeer het volgende:
[..]
Nou .. niet echt ..
Wanneer er geen proefplaatsing zou zijn, betaalt dat bedrijf je loon en vangt de overheid loonbelasting.
Wanneer er wel proefplaatsing is, betaalt dat bedrijf gedurende die tijd niets, betaalt de overheid je uitkering en kost het de werknemer het verschil in loon voor het werk en de uitkering.
[..]
Ik zou er voor gaan.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |