abonnement Unibet Coolblue
  zondag 7 juli 2019 @ 11:15:39 #276
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_187791982
Minimumloon vermindert armoede en niet werkgelegenheid

https://mobile.twitter.co(...)/1147412372530892800
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  zondag 7 juli 2019 @ 11:37:29 #277
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_187792221
Artikel over het ontstaan van de neoliberale ziekte:

https://tijdschriften.boo(...)069_2019_046_002_003
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  zondag 7 juli 2019 @ 12:26:27 #278
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_187792795
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 11:37 schreef Klopkoek het volgende:
Artikel over het ontstaan van de neoliberale ziekte:

https://tijdschriften.boo(...)069_2019_046_002_003
Uit de conclusie

quote:
Ten derde blijkt dat het Nederlandse neoliberalisme niet gelijk kan worden gesteld met een immoreel individualisme, zoals vaak terugkomt in de populaire kritieken. In Nederland is de doorbraak van het marktdenken juist gelijk opgegaan met een sociaalchristelijke nadruk op verantwoordelijkheid en gemeenschapszin. Ten slotte komt naar voren dat het neoliberalisme geen afwezige overheid veronderstelt, integendeel: in de Nederlandse casus is de overheid juist een belangrijke initiatiefnemer van marktgerichte hervormingen.
Een ideologie is niet identiek aan de feitelijke praktijk of de uitingen van diverse politici in functie. Dat geldt ook voor het neoliberalisme. Het neoliberalisme een marktideologie die uitgaat van individuen op een markt, een radicaal decentrale oplossing van de economische bedrijvigheid. De logica ervan drijft de samenleving onvermijdelijk richting meer individualisme en eigen verantwoordelijkheid, ook al geloven diverse politici in Nederland vanuit andere tradities nog in verantwoordelijkheid en gemeenschapszin.

Het is ook niet in tegenspraak met het feit dat de overheid daarin een centrale rol speelt. Het neoliberalisme is een politiek project, dat streeft naar een hervorming van de samenleving meer marktwerking en minder overheidssturing. De wijze waarin dat is verkocht, suggereert dat markt en overheid tegenpolen zijn, die los van elkaar bestaan. De herontdekking dat de overheid achter het neoliberale project zit, kun je niet interpreteren als een bewijs dat de neoliberale ideologie geen marktfundamentalisme bepleit. Dat doet het wel.

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 08-07-2019 15:53:10 ]
The view from nowhere.
  zondag 7 juli 2019 @ 12:30:21 #279
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_187792841
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 juli 2019 21:36 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Het kapitalisme verkeert in crisis want enkel een kleine elite profiteert er nog van en dat ten koste van het milieu, het klimaat, het welzijn en de welvaart van vele burgers. De krant NRC is begonnen met een serie over dit probleem.
[..]

Deel 1: Het kapitalisme is kapot. Leve het kapitalisme
De krant waagt zich aan een eigen analyse. ^O^
The view from nowhere.
  vrijdag 12 juli 2019 @ 14:36:30 #280
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_187882055
quote:
Groen is het nieuwe rood

[...]

Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom klimaatverandering zo gemakkelijk is weg te wuiven. Zoals al gezegd is de klimaatwetenschap enerzijds complex en moeilijk toegankelijk. Anderzijds is het idee dat wij met onze huidige uitstoot de ontwikkelingen over zo’n honderd jaar bepalen abstract en moeilijk in te passen in onze versnelde aandachteconomie.

Maar de meest prozaïsche reden is natuurlijk die van het economisch belang. Er zitten nog vele duizenden miljarden aan fossiele brandstoffen in de bodem. Als we de opwarming echt willen beperken tot onder de 2 graden zou het leeuwendeel daarvan in de grond moeten blijven. Ondertussen is de olie-industrie bezig met een wedloop aan miljardeninvesteringen om deze veelal moeilijk bereikbare bronnen te ontginnen. Chevron heeft onlangs nog een miljardeninvestering in Australië gedaan en verwacht daar de komende dertig jaar nog gas te winnen. Shell heeft eveneens nieuwe diepte-investeringen uitstaan in projecten die nog 25 jaar doorlopen. En Exxons project in de Canadese teerzanden is gepland om nog 35 jaar olie te leveren. Gezien de bedragen die op het spel staan is het niet verwonderlijk dat de olie-industrie alles op alles zet om klimaatwetgeving te blokkeren of af te zwakken.

Het gaat echter om meer dan het naakte economische belang. De realiteit van klimaatverandering botst ook met diepgewortelde overtuigingen waar allereerst het christendom en later de kapitalistische moderniteit op gestoeld is. Volgens de oude natuurgeloven waren wij onderdeel van de natuur en waren wij ondergeschikt aan haar goddelijke grillen. Denk aan de doos van Pandora.

De christelijke traditie introduceerde het idee dat God deze aarde had geschapen opdat de mensheid haar kon gebruiken naar believen. ‘Weest vruchtbaar, en vermenigvuldigt, en vervult de aarde, en onderwerpt haar, en hebt heerschappij over de vissen der zee, en over het gevogelte des hemels, en over al het gedierte, dat op de aarde kruipt!’ Het is dit idee van heerschappij over de natuur dat nu op losse schroeven komt te staan. Het moderne kapitalisme heeft daar eigen normen en waarden aan toegevoegd. De socioloog Max Weber zou het ‘de geest van het kapitalisme’ noemen: de normen en waarden die het kapitalisme hebben doen ontstaan en die het als systeem ook aanmoedigt en voortbrengt.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die belang hechten aan hiërarchie en prioriteit geven aan de bloei van het bedrijfsleven een veel grotere kans lopen om de klimaatveranderingen te ontkennen. Mensen die veel waarde hechten aan doelen als succes, geld, macht, status en aanzien blijken negatiever te staan tegenover het milieu. Yale professor Dan Kahan stelt dat de hechte correlatie tussen wereldbeeld en klimaatscepsis voortkomt uit ‘culturele cognitie’. In andere woorden: we filteren informatie zodanig dat ons bestaande wereldbeeld blijft bevestigd. Als nieuwe informatie een directe bedreiging vormt voor ons wereldbeeld begint ons brein onmiddellijk allerlei uitwegen te bedenken om niet de logische conclusies te hoeven trekken.

'The end of history' dreigt inmiddels een letterlijke betekenis te krijgen.

quote:
The Green New Deal

Wat concreet aan ingrijpen nodig is om onze planeet bewoonbaar te houden, is van een ongekende omvang. We leven immers in een fossiele samenleving met een infrastructuur die gebouwd is op de consumptie van fossiele brandstoffen. Om te voorkomen dat de opwarming zogezegd uit de bocht vliegt, vergt een haast revolutionaire verandering van onze maatschappelijke orde. Het IPCC spreekt over ‘snelle, veelomvattende en ongekende veranderingen’.

Daarbij is de grootste opgave niet primair technologisch. Het vereist voor alles een omslag in ons denken en daarmee omslag in onze cultuur. We hebben de middelen om iets te doen. Het ontbreekt echter aan politieke wil. We leven in een wereld van een fossiele politiek die in het teken staat van krampachtig vasthouden aan wat we hebben of zelfs het terugkeren naar een geïdealiseerd verleden. (Toen de wereld nog heel was en de moderne architectuur nog niet bestond). Gezien de gepolariseerde verhoudingen is de verleiding groot om niet al te hard in te zetten. Om te koersen op het redelijke midden tussen klimaatscepsis en klimaatactivisme in. Dat is hoe onze huidige regering zich profileert. Maar hoe redelijk is die middenkoers als dat een fundamentele bedreiging betekent voor de levensvatbaarheid van de planeet?

Deze tijd vraagt om een andere politiek. Niet de aloude polderpolitiek van rustig aan dan breek het lijntje niet. Niet de prudente politiek die balans zoekt en niet voor de troepen wil uitlopen. We leven immers in een wereld die niet meer in balans is. Wat nodig is, is een bredere politieke beweging die actief een groot, mobiliserend verhaal uitdraagt.

De laatste jaren doet een nieuwe internationale beweging van zich spreken in een poging het tij te keren. Het speerpunt van haar beleid is de Green New Deal, een ambitieus investeringsprogramma dat sociale en ecologische doelen met elkaar verbindt. Het Amerikaanse congreslid Alexandria Ocasio-Cortez (kort: A.O.C.) is het belangrijkste boegbeeld van deze beweging. De Green New Deal-resolutie die Ocasio-Cortez in februari dit jaar indiende, roept op tot een nationale mobilisatie gedurende tien jaar waarin volledig wordt overgeschakeld op duurzame energie. Dat is wat concreet nodig is om de wereld op 1,5 graden te houden.

Het gaat om een massaal investeringsprogramma van de overheid teneinde de elektriciteitsvoorziening radicaal om te vormen, gebouwen duurzaam te maken, de transportsector van de benzine af te halen, hogesnelheidstreinen en openbaar vervoer uit te breiden en om industrie en landbouw te verduurzamen. Dit programma wordt gecombineerd met een reeks sociale ambities die gericht zijn op werkzekerheid voor mensen en toegang voor hen tot zorg, onderwijs en huisvesting. Het plan is in feite een oproep tot een nieuw sociaal contract. Dit vanuit de overtuiging dat klimaatbeleid sociaal zal zijn, of niet zal zijn.

De koppeling tussen groen en rood lijkt anachronistisch maar is het niet. Het milieu wordt door velen nog als een bijkomstigheid gezien, een extraatje, de immateriële toevoeging aan een traditionele sociaaleconomische agenda. Lange tijd waren groen en rood, milieubeweging en vakbonden, gescheiden werelden. We gaan echter toe naar een tijd waarin deze oude onderscheiden steeds minder relevant zijn. De komende decennia zal klimaatverandering noodgedwongen een dominant raamwerk worden, het kader waarbinnen een groot deel van onze politiek zich zal gaan afspelen. Dat vakbonden samen met milieuorganisaties in 2019 samen demonstreren op de 1 mei manifestatie in Amsterdam is geen toeval. We zijn getuige van een langdurige, fundamentele heroriëntatie van de politiek waardoor groene politiek en sociaaleconomische politiek steeds meer zullen overlappen. Praktisch gezien zijn velen daar al mee bezig maar in ons denken over politiek zijn we nog veel minder ver. Rood en groen worden door velen nog als aparte domeinen gezien.

Klimaatverandering is een ernstige vorm van marktfalen. Het draait specifiek om het onvermogen om milieuschade op te nemen in de prijs van fossiele brandstoffen. Ervaringen uit de afgelopen decennia laten zien dat het verduurzamen van de samenleving niet iets is wat we aan het marktmechanisme kunnen overlaten. Pogingen om de CO2-uitstoot te verminderen door het oprichten van markten in emissierechten waren geen succes. Het Europese Emissions Trading System (EU ETS) is het grootste emissiehandelssysteem ter wereld. Maar door veel te ruimhartige uitstootrechten en door allerlei mazen in de regelgeving heeft het nauwelijks het beoogde effect opgeleverd. De prijs voor CO2 is simpelweg te laag om bedrijven aan te zetten tot schonere productie. Het Clean Development Mechanism van de Verenigde Naties bleek nog minder succesvol: het is de facto geïmplodeerd.

Nog steeds leeft het idee dat enkel de markt zelf het klimaatprobleem kan oplossen. Als je CO2 maar de juiste prijs geeft, zal het marktmechanisme vanzelf een duurzamere wereld opleveren. Zo is de CO2-taks het alfa en omega van het Nederlands klimaatdebat. Alhoewel een CO2-belasting een belangrijk onderdeel is van een effectief klimaatbeleid, door klimaatwetenschappers wordt het niet als afdoende gezien. Binnen veel sectoren vormt de CO2-uitstoot slechts een beperkt deel van het totale kostenplaatje. Die zullen veel minder prikkels voelen om snel over te schakelen. Duurdere energiekosten zullen bovendien gecompenseerd moeten worden voor mensen en ondernemingen met minder financiële slagkracht.
quote:
De beweging rond de New Green Deal doet daarbij een beroep op ideeën die afkomstig zijn uit de traditie van het democratisch socialisme. The rise of millenial socialism, kopte het Britse zakenblad The Economist onlangs nog, refererend aan de stormachtige opkomst van Ocasio-Cortez. De term democratic socialism die door toedoen van de campagne van Bernie Sanders nu overal in de Verenigde Staten rondzingt, refereert aan de sociaaldemocratische politiek in de naoorlogse periode.

In Nederland kennen we eveneens een lange traditie van democratisch socialisme. Dit is terug te vinden in het werk van Joop Den Uyl en Jan Tinbergen. In 1951 verscheen het PvdA-Plan De Weg naar Vrijheid. Een in ambitie ongeëvenaarde schets voor de bevrijding van de mens door invoering van een Nederlands socialisme. De toen 33-jarige Den Uyl was als directeur van de Wiarda Beckman Stichting een van de voornaamste auteurs. Het socialisme als stroming, zo stelt de introductie, is 'een beweging, die de ganse maatschappij, zoals ze onder de inwerking van het kapitalistische systeem is geworden, wil hervormen tot een gemeenschap van vrije mensen.'

Kern van dit gedachtegoed is dat de economie ten dienste staat van de mens en niet andersom. Het centrale belang van de term vrijheid doet denken aan de Four Freedoms van Roosevelts New Deal, waaronder freedom from want. Belangrijk is dat dit socialisme vanaf begin af aan zich niet blindstaarde op economische groei.
quote:
In de jaren zeventig richtte het socialisme zich op het vraagstuk van een duurzame, rechtvaardige economische orde. In 1972 verscheen Grenzen aan de groei, het beroemde rapport van de Club van Rome, een internationale organisatie van geëngageerde wetenschappers. Het voorspelde dat de grondstoffenvoorraden op termijn uitgeput zouden raken en dat daarmee de natuurlijke grenzen voor steeds verdergaande economische groei in zicht zouden komen. Op een eindige wereld kun je niet oneindig groeien. Zonder verandering dreigde er over vijftig tot honderd jaar een catastrofe, zo stelden de auteurs.

[...]

In 1974 stelde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vast dat de bestaande wereldorde er niet in geslaagd was de gemeenschappelijke belangen van de mensheid te dienen. In een resolutie riep zij op tot een nieuwe internationale economische orde. Het vormde de aanleiding voor de voorzitter van de Club van Rome om de Nederlandse econoom en socialist Jan Tinbergen te vragen een rapport op te stellen, dat de mogelijkheden voor een nieuwe internationale economische orde verkende. Het onderzoek werd gefinancierd door de toenmalige Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Jan Pronk. Het rapport opende met een citaat van de toenmalige premier Joop den Uyl:

'Het internationale economische systeem is niet zo vrij als vaak beweerd wordt en onze keus is er niet een tussen een vrij systeem gebaseerd op vrij ondernemerschap en een volledig centraal geleide economie. De werkelijke keuze die we moeten maken is tussen het vasthouden aan ons huidige systeem, dat grotendeels wordt geleid en gemanipuleerd in het voordeel van de rijke landen of het opteren voor een systeem, dat gericht is op een oplossing voor het probleem van een rechtvaardige verdeling van inkomen en bezit, van schaarste aan natuurlijke hulpbronnen en vernietiging van het milieu.'


[ Bericht 2% gewijzigd door deelnemer op 12-07-2019 15:07:44 ]
The view from nowhere.
  zaterdag 13 juli 2019 @ 06:19:16 #281
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_187895048
Uit de Volkskrant:
quote:
De gematigde jaren zijn voorbij: topinkomens fors omhoog, vooral bij de multinationals

Bestuursvoorzitters in Nederland verdienden vorig jaar 7,2 procent meer dan in 2017, terwijl de cao-lonen met slechts 2,1 procent stegen. Unilever­topman ­Paul Polman kreeg 283 keer zoveel als zijn gemiddelde werknemer.

Wilco Dekker 13 juli 2019, 5:00
quote:
Een grotere loonkloof en minder sociale cohesie: het is goed cashen aan de top

De kloof tussen de beloning van de bazen van de multinationals, grote Nederlandse bedrijven en de (semi)publieke sector wordt groter. Vooral bij de multinationals neemt de kritiek toe.

De bazen aan de top zijn het graaien niet verleerd, daaronder toont men zich bescheidener. Toch groeit de loonkloof en dat is niet goed voor de sociale cohesie, zeggen nu ook de institutionele beleggers.

Wilco Dekker 13 juli 2019, 5:00
  zondag 14 juli 2019 @ 07:21:54 #282
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_187911014
Door het neoliberalisme van D66 en VVD heeft de middenklasse het steeds moeilijker gekregen. Wanneer die groep zelfs in deze tijd van economische voorspoed niet weet te profiteren wanneer dan wel?
quote:
Jan Modaal zit klem
Door MARTIJN KLERKS

Updated Gisteren, 13:33
Gisteren, 05:30 in NIEUWS

Vraag een gemiddelde politicus voor wie hij of zij zich inzet, en het antwoord is steevast: de middenklasse. De onderwijzer, de verpleegkundige, de politieagent, de bouwvakker – Jan Modaal, kortom – moet zorgeloos kunnen leven en de kans krijgen om van een dubbeltje een kwartje te worden. Toch heeft juist de middenklasse het moeilijk, ondanks al die mooie woorden. Deze zomer besteedt De Telegraaf extra aandacht aan de zorgen van de ruggengraat van onze samenleving. Vandaag deel 1: de pijnpunten van de familie Modaal.
  zondag 14 juli 2019 @ 10:37:10 #283
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_187912313
quote:
0s.gif Op zondag 14 juli 2019 07:21 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Door het neoliberalisme van D66 en VVD heeft de middenklasse het steeds moeilijker gekregen. Wanneer die groep zelfs in deze tijd van economische voorspoed niet weet te profiteren wanneer dan wel?
[..]

"Jan Modaal, kortom - moet zorgeloos kunnen leven en de kans krijgen om van een dubbeltje een kwartje te worden."

De beste kant van het neoliberalisme is een antwoord zoeken op het machtsprobleem door een vergaande spreiding van de macht. Maar daar komt niets van terecht, als het vooral wordt gezien als een manier om de Jan Salie geest te bestrijden. Want in dat geval gebruik je het als wapen, en stimuleert je een competitieve strijd die veraf staat van 'zorgeloos leven'. Het is mij opgevallen dat juist de macht zoekende mens het neoliberalisme natuurlijk vindt. De agressie die uitgaat van deze groep is de reden waarom je het neoliberalisme als ideologie kunt vergeten. De inkomensverdeling die eruit voortvloeit wordt inderdaad steeds ongelijker. Dat is slechts een gevolg.

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 14-07-2019 12:43:12 ]
The view from nowhere.
pi_187914122
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2019 11:37 schreef Klopkoek het volgende:
Artikel over het ontstaan van de neoliberale ziekte:

https://tijdschriften.boo(...)069_2019_046_002_003
Ziekte? Ik ben ook tegen neoliberalisme, maar dit lijkt veel op de ontmenselijkingstactiek die je bij politieke tegenstanders zo hekelt. Kun je jezelf verklaren?
Ik ben blank en dus ben ik niet wit.
  zondag 14 juli 2019 @ 14:40:08 #285
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_187915847
quote:
‘Data-bedreigen sociale zekerheid'

Verzekeraars kennen klanten en risico's door data-analyse steeds beter. Dat zet de sociale zekerheid onder druk, zegt Laura van Geest.
Als verzekeraars dit kunnen doorzetten tot het gaatje, d.w.z. de toekomstige kosten van iedere individuele verzekerde zouden kunnen berekenen (inclusief bijbehorende premie), dan betaalt iedereen zijn eigen kosten en is het verzekeringsmodel gezonken. Daarmee is ook gezonken, het idee van Milton Freeman dat het voldoende is om alleen solidair te zijn met jezelf, als je maar gebruikt maakt van de mogelijkheden van lenen, sparen en verzekeren.

[ Bericht 1% gewijzigd door deelnemer op 14-07-2019 15:11:07 ]
The view from nowhere.
  dinsdag 16 juli 2019 @ 17:56:32 #286
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_187953980

Dit gaat ook in het westen gebeuren (of is al reeds aan de hand, maar dan wordt direct met BNW geschermd). We kunnen nu al in vullen wie de collaborateurs zijn.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 17 juli 2019 @ 20:56:18 #287
312994 deelnemer
ff meedenken
  woensdag 17 juli 2019 @ 21:46:16 #288
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_187976301
quote:
In het kader van die titel is dit wel een opmerkelijke:

quote:
Dat vinden de Rethinkers ook, zegt Joris Tieleman, maar ze willen óók andere dingen leren. „We hebben aan studenten gevraagd waar zij graag willen werken, en aan die werkgevers vragen wij nu welke vaardigheden zij verlangen”, vertelt UvA-student Marc Beckmann, komend studiejaar voorzitter van Rethinking Economics in Nederland. „We verwachten dat zij op zoek zijn naar vaardigheden die de studenten nu niet leren.”
Iemand die op universitair niveau economie studeert gaat naar een bank om te vragen welke skills ze missen van recentelijk afgestudeerde economen. Over marktdenken gesproken. Dan heb je de afslag naar het hbo gemist, lijkt me.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  woensdag 17 juli 2019 @ 21:49:50 #289
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_187976405
quote:
10s.gif Op woensdag 17 juli 2019 21:46 schreef GSbrder het volgende:

[..]

In het kader van die titel is dit wel een opmerkelijke:
[..]

Iemand die op universitair niveau economie studeert gaat naar een bank om te vragen welke skills ze missen van recentelijk afgestudeerde economen. Over marktdenken gesproken. Dan heb je de afslag naar het hbo gemist, lijkt me.
De neiging om te geloven dat alleen de praktijk er toe doet, is typisch Nederlands.
The view from nowhere.
  woensdag 17 juli 2019 @ 21:52:05 #290
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_187976466
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 21:49 schreef deelnemer het volgende:

[..]

De neiging om te geloven dat alleen de praktijk er toe doet, is typisch Nederlands.
Tsja, als dit de nieuwe lichting is die kritiek heeft op het neoliberalisme op de faculteiten economie en dat het grootste probleem hem zit in het missen van skills die je in het bedrijfsleven nodig hebt, dan heeft het neoliberalisme weinig te duchten.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  woensdag 17 juli 2019 @ 22:03:48 #291
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_187976773
quote:
10s.gif Op woensdag 17 juli 2019 21:52 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Tsja, als dit de nieuwe lichting is die kritiek heeft op het neoliberalisme op de faculteiten economie en dat het grootste probleem hem zit in het missen van skills die je in het bedrijfsleven nodig hebt, dan heeft het neoliberalisme weinig te duchten.
Dat lijkt mij ook. En het bedrijfsleven is hier wederom leidend, de samenleving volgt.
The view from nowhere.
  woensdag 17 juli 2019 @ 22:06:25 #292
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_187976839
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 22:03 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Dat lijkt mij ook. En het bedrijfsleven is hier wederom leidend, de samenleving volgt.
Nee, het handjevol mensen dat de helft van de wereldeconomie bezit is leidend. Helaas.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 17 juli 2019 @ 22:15:25 #293
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_187977093
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 22:06 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Nee, het handjevol mensen dat de helft van de wereldeconomie bezit is leidend. Helaas.
De rest heeft het van ze geleend en is zelf totaal niet bezig met bezit.
Minder spulletjes kopen, minder schulden aangaan en vermogen opbouwen, dat helpt een hoop.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  woensdag 17 juli 2019 @ 22:38:05 #294
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_187977670
quote:
17s.gif Op woensdag 17 juli 2019 22:15 schreef GSbrder het volgende:

[..]

De rest heeft het van ze geleend en is zelf totaal niet bezig met bezit.
Minder spulletjes kopen, minder schulden aangaan en vermogen opbouwen, dat helpt een hoop.
Jij weet net zo goed als ik dat de overheid (en hun fluisteraars) erop uit is om schuldslaven te maken. Hetzij via studieleningen van enkele tienduizenden euro's, hetzij hypotheken, hetzij het slopen van pensioenvermogens.

Je doet alsof je dat niet weet, het beleid om van de 90% schuldhorigen te maken, omdat jijzelf een Agent Smith bent.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 17 juli 2019 @ 22:43:23 #295
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_187977785
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2019 22:38 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Jij weet net zo goed als ik dat de overheid (en hun fluisteraars) erop uit is om schuldslaven te maken. Hetzij via studieleningen van enkele tienduizenden euro's, hetzij hypotheken, hetzij het slopen van pensioenvermogens.

Je doet alsof je dat niet weet, het beleid om van de 90% schuldhorigen te maken, omdat jijzelf een Agent Smith bent.
Als je het allemaal zo goed weet, waarom hoor je zelf dan ook bij de schuldhorigen?
Je doet alsof je woke bent en een Neo, maar ik zie eerder een schuimbekkende Cypher.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  woensdag 17 juli 2019 @ 22:50:55 #296
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_187977983
quote:
15s.gif Op woensdag 17 juli 2019 22:43 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Als je het allemaal zo goed weet, waarom hoor je zelf dan ook bij de schuldhorigen?
Mensen die van de gaskamer af wisten gingen ook die kamer in.

Overigens heb ik geen schulden...


quote:
Je doet alsof je woke bent en een Neo, maar ik zie eerder een schuimbekkende Cypher.
Neo was lang niet de enige in het verhaal die wist wanneer er een Agent Smith in de kamer zat.

Schuimbekken tegen vluchtelingen veroorzakende wapenexporteurs is altijd goed.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 19 juli 2019 @ 14:41:28 #297
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_188004825
https://mobile.twitter.co(...)/1152156325675241473

De ontmanteling van de universiteit
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  zondag 21 juli 2019 @ 07:35:28 #298
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_188034916
In het artikel worden 4 economische aannames besproken die omarmd zijn door de neoliberalen maar die in de praktijk weerlegt zijn. Beleid op basis van die aannames heeft de ongelijkheid vergroot want een kleine bovenlaag profiteert er wel van te koste van bijvoorbeeld gewone werknemers. De neoliberale bovenlaag is er dan ook alles aan gelegen dat die aannames toch als correct worden beschouwd en dat ze veel steun krijgen. De valse “wat goed is voor ons is ook goed voor jullie” propaganda wordt daarvoor ingezet.
quote:
What economists have gotten wrong for decades
Four economic ideas disproven by reality.

By Jared Bernstein Jul 19, 2019, 8:00am EDT
quote:
What all these economic mistakes have in common

Pegging the “natural rate” too high, ignoring the harm from exposure to international competition, austere budget policy, low and stagnant minimum wages — all of these misunderstood economic relationships have one thing in common.

In every case, the costs fall on the vulnerable: people who depend on full employment to get ahead; blue-collar production workers and communities built around factories; families who suffer from austerity-induced weak recoveries and under-funded safety nets, and who depend on a living wage to make ends meet. These groups are the casualties of faulty economics.

In contrast, the benefits in every case accrue to the wealthy: highly educated workers largely insulated from slack labor markets, executives of outsourcing corporations, the beneficiaries of revenue-losing tax cuts that allegedly require austere budgets, and employers of low-wage workers.

In this regard, there is a clear connection between each one of these mistakes and the rise of economic inequality.
  zondag 21 juli 2019 @ 22:25:27 #299
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_188047074
Berouw komt na de zonde? De lijkt zo veel op ex-politici die plotseling tegen de War on Drugs zijn.....

quote:
Ex-Unilever boss seeks 'heroic CEOs' to tackle climate change and inequality

Paul Polman also supports Bank of England-backed group promoting disability rights

The former boss of Unilever is seeking a team of “heroic chief executives” to drive a shift to a low-carbon, more inclusive way of doing business.

Paul Polman, who stepped down from the Anglo-Dutch owner of Marmite and Dove in November last year after a decade at the helm, warns that the rise of populism and Brexit are symptoms of capitalism’s failure to adapt. Bosses, he insists, must commit to fighting inequality and tackling the climate emergency.

“We are about to commit the biggest intergenerational crime in the history of mankind. We need to bring us together not drive us apart,” said the 63-year-old Dutchman, who won plaudits for pushing the benefits of sustainable business long before it became fashionable.

“If you don’t address inequality and climate change, to keep it simple, a lot more people are going to be dissatisfied, feel not included or left behind, and making these choices of rejection at the ballot box. The fact we are having these issues of populism and schisms in society is exactly because we are not addressing the underlying issue to evolve capitalism and make sure it works for everybody,” he said.

He believes the starting point is “heroic chief executives willing to step up and move outside of the comfort zone and take personal risks. I tried to do the same with Unilever. It’s a matter of willpower.”

Polman has backed his words with cash by investing in Imagine, a foundation to push the UN’s sustainable development goals. But he has several other projects on the go, including helping the French president, Emmanuel Macron, and François-Henri Pinault, the boss of Gucci and Yves Saint Laurent owner Kering, to develop a fashion-industry deal to cut waste and carbon emissions that is set to be announced at the G7 meeting in Biarritz next month. Polman said the aim is to get a fifth of the industry on board. He his hoping that signatories including the Calvin Klein owner PVH, H&M and Inditex, the owner of Zara, will inspire others.

Polman is also backing an initiative that adopts similar tactics to advance disability rights, Valuable 500. The campaign, which is aiming to recruit 500 chief executives of major companies who commit to putting disability on their board agenda this year, has just won the backing of seven major financial institutions, including the Bank of England, HSBC and Lloyds. The banks join existing signatories, including Barclays, Accenture, Microsoft, Virgin Media and Sainsbury’s.

“We are trying to create tipping points on a sectorial level. The premise is that chief executives in the private sector need to drive major change in the absence of politicians doing it right now. Not exclusively but actively helping de-risk the political process,” Polman said.

“Over the next 10 years more responsibility will be put on business to move faster to implement the [UN’s] sustainability goals simply because of financial flow that needs to happen that cannot come right now from government.”

With only 100 companies responsible for 71% of carbon emissions , persuading a handful of these bosses to see the economic and moral benefit of changing their ways can create a race to the top, according to Polman.

The boss who has publicly backed the young people behind Extinction Rebellion and is a fan of the teenage activist Greta Thunberg, said businesses that do not embrace issues of diversity, sustainability and equal rights will also struggle to attract talented young workers.

“Millennials want to work for companies that stand for more than just making money.”

Polman said he is no longer ridiculed for suggesting that tackling climate change makes business sense and that companies are also beginning to see that addressing equal rights is just as important.

“We are now at a point in society where the cost of not acting in these areas is higher than acting. It is becoming mainstream. It comes down to humans, that’s the missing element,” Polman said.

Caroline Casey, the founder of the Valuable 500 campaign, hopes that persuading key business leaders, such as Richard Branson, who has dyslexia, to be more open about their own disabilities and take action to make their companies more inclusive will demonstrate change is “good for business, good for people with disability and good for society in general”.

She points out that there are about 13m people with disabilities in the UK who, together with their families, have a spending power of £249bn. However, businesses pay them far less attention than vegans, for example, who number less than one million.

People with disabilities are also valuable employees who may be concealing non-obvious conditions such as autism, mental health problems or even blindness in the workplace.

“There’s a cost to exclusion because we’re not releasing potential,” Casey said.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 21 juli 2019 @ 22:26:31 #300
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_188047094
quote:
7s.gif Op zondag 21 juli 2019 22:25 schreef Papierversnipperaar het volgende:
“Over the next 10 years more responsibility will be put on business to move faster to implement the [UN’s] sustainability goals simply because of financial flow that needs to happen that cannot come right now from government.”
Is het niet makkelijker om multinationals gewoon belasting te laten betalen?
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')