abonnement Unibet Coolblue
pi_186521179
Hier is dus het beloofde Miksang draadje! :) Hou je van fotogradie en meditatie? Of maar één van die twee dingen? Misschien is Miksang dan voor jou... Ik ben zelf alleen maar beoefenaar en nog aan het leren, geen expert. Ik vind het wel gewoon leuk om erover te praten en anderen te laten weten dat het bestaat. Daarom dus dit draadje.



Wat is Miksang?

Miksang (Tibetaans voor "Goed Oog") is contemplatieve fotografie en helemaal niet makkelijk uit te leggen omdat het eigenlijk iets is wat je zelf moet ervaren. Misschien is "oefenweg" dan ook de beste omschrijving - je beoefent het juist om die ervaringen te hebben. Wat voor ervaring heb ik het over? Het Zien van de directe realiteit, voordat je denkhoofd er labels op plakt. De manier van Zien die je als baby had voordat je woorden en concepten kende. Dansende schaduwen of strepen van zonlicht op de muur van je kamer bijvoorbeeld... Als we opgroeien en dingen leren raken we die manier van Zien kwijt. Maar hij blijft altijd aanwezig, en met Miksang kan je leren dat soort momenten (ook "flits van perceptie" genoemd) te herkennen en vast te leggen op de foto. De foto is dan ook vooral een leuk bijproduct. Zodra je "mooie foto's" als doel ziet ben je niet meer bezig met Miksang.

Miksang kan een leuke hobby zijn, een manier om te ontspannen en ontstressen, maar ook een manier van persoonlijke ontwikkeling die veel dieper gaat dan dat. Het heeft veel gemeen met meditatie en andere meditatieve of contemplatieve kunstvoormen, bijvoorbeeld Haiku.

Wikipedia zegt het volgende over Miksang:

Miksang is a Tibetan word meaning "good eye." It represents a form of contemplative photography based on the Dharma Art teachings of Chögyam Trungpa, in which the eye is in synchronisation with the contemplative mind. The result of this particular perception of the world, combined with photography, produces a peculiar and open way of seeing the world. Miksang pictures tend to bring the observer back into the original contemplation state of the author of the picture. The pictures can bring one back to a purer perception of reality that is often neglected. Miksang involves nothing fancy, no special setup; only a visual capture, in the proper state of mind, of everyday reality.

Websites met meer informatie

Er bestaan 2 "takken" van Miksang. De websites daarvan zijn miksang.org en miksang.com. Maar allebei zijn ze afkomstig van dezelfde bovengenoemde leer van Chögyam Trungpa. Ik heb zelf vooral ervaring met de Miksang van miksang.org. Ik heb veel gelezen en neem op dit moment deel aan een online workshop van Miriam Hall, een van de officiele lerars.

Hoe kan je het zelf leren?

Aangezien de online workshop van Miriam net begonnen is duurt het waarschijnlijk even voordat er weer een nieuwe komt. Misschien volgend jaar. Ja kan ook workshops volgen bij Hèlen Vink hier in Nederland, ze heeft ook een website: miksang.nl. Zelf ben ik begonnen met de boeken van Miriam Hall en John McQuade - Looking and Seeing (Nalanda Miksang book 1) en Heart of Photography (Nalanda Miksang book 2). Volgens mij zijn er nog geen Nederlandse boeken helaas. Maar met die twee boeken kan je je voor heel wenig geld zelf Miksang leren want daar staan alle oefeningen in die ook in de workshops worden gebruikt. De kindle ebook versies zijn ook niet duur. Als het jou leuk lijkt kan je natuurlijk altijd nog ergens een workshop volgen. De feedback die je dan van je lerar krijgt is best waardevol. Maar zelfs als je geen worshop kunt volgen is het prima te doen met alleen de boeken.

De bedoeling van dit draadje

Dit draadje is bedoeld voor het delen van ervaringen en foto's met/van Miksang. Vragen zijn ook allemaal welkom, als je nieuwsgierig bent en meer wilt weten bijvoorbeeld. En als je je afvraagt of jouw manier van fotografie ook vergelijkbaar is met Miksang en je graag wat foto's wilt delen om daar achter te komen dan mag dat ook. Kwa antwoorden en advies - hou er rekening mee dat ik zelf alleen maar Miksang beoefener ben en geen expert. Als ik op iets denk te kunnen antworden dan doe ik dat, maar zie dat dan niet als een officieel antwoord. Ik kan wel proberen om een antwoord te krijgen van een officiele bron.
https://www.momentsofseeing.com - mijn persoonlijke website over mijn ervaringen met Miksang (contemplatieve fotografie) en Zen Zien Tekenen (tekenen als meditatie)
pi_186521198
In de praktijk:

Er zijn twee oefeningen die je kan doen voordat je je camera pakt en begint. Eentje is voor een druk hoofd die niet tot rust wil koment en eentje is voor als je echt inspiratieloos bent en helemaal niets interessants om je heen ziet. Als je er eentje van doet dan kom je snel in de juiste Miksang-modus. Hoe je die doet staat aan het begin van het eerste boek.

De opdrachten van Miksang level 1 (of het eerste boek) houden verschillende aspecten in van de phenomenale wereld om je anders naar alles te leren kijken en Zien - zoals kleur, licht, textuur/patroon, ruimte en "stip in de ruimte" (dot in space). Je gaat dan op stap met in je achterhoofd een van de opdrachten. Je hoeft ook niet per se naar buiten, je kan ook gewoon binnen op zoek gaan naar deze aspecten. Soms gebeurt het dan dat je een bijzonder leuk moment hebt waar je iets echt Ziet (bij mij gebeurt dat vaak met zonlicht wat ergens op valt), buiten de opdracht om, daar gaat het eigenlijk om. Deze bijzondere momenten, als je helemaal "vergeet te denken" en alleen maar in het moment bent. Als je plotseling moet glimlachen en je wordt helemaal blij van binnen dan weet je wat ik bedoel. ;) Dan word je wakker. Die momenten zijn er eigenlijk altijd, er is altijd een moment van pure waarneming voordat je denkhoofd er etiketten op plakt maar met Miksang leer je die momenten beter herkennen en koesteren. Dat is de kern van Miksang. En van vele andere contemplatieve of meditatieve beoefeningen.

Maar ook zonder dat je constant van die bijzondere momenten hebt is het gewoon erg fijn om zonder prestatiedruk te wandelen en foto's te maken. Juist als je het niet verwacht, dan wordt je verrast door zo'n "flits van perceptie". Daar probeer je dan met je camera zo goed mogelijk een "equivalent" van te maken. Miksang foto's zijn ook bijna niet bewerkt, alleen wat tweaken om de foto zo dicht mogelijk bij je oorspronkelijke waarneming te brengen maar meer niet.

Miksang level 2 laat die aspecten weer een beetje los en heeft weer nieuwe opdrachten zoals bijvoorbeeld impressionisme (reflecties op het water), alledagse/persoonlijke wereld, bloemen en onkruid, visuele haiku, mensen en andere voelende wezens...

Dit is het eigenlijk in het kort, natuurlijk zou je echt in ieder geval het eerste boek moeten lezen om het echt zelf te leren, mijn uitleg is meer bedoeld als inspiratie en om een eerste indruk te geven van hoe het ongever in elkaar zit. Er zijn ook nog andere boeken die je kan lezen als je nog dieper wilt gaan, op mijn website momentsofseeing.com kan je een lijst vinden.

Een paar voorbeelden van mezelf

Vooral licht en textuur/patroon:



Textuur:



Patroon (denk ik):



Licht/schaduw en ook patroon:



Textuur:



Kleur:



Ook kleur:



In de ochtend, in de garage:



Vandaag bij een wandeling waar ik eigenlijk op zoek was naar textuur/patroon:



Ook zo'n momentje:



Vooral textuur en volgens mij een soort van "dot in space" of in dit geval "line in space":



[ Bericht 50% gewijzigd door BlijeBloem op 30-04-2019 18:09:45 ]
https://www.momentsofseeing.com - mijn persoonlijke website over mijn ervaringen met Miksang (contemplatieve fotografie) en Zen Zien Tekenen (tekenen als meditatie)
pi_186523945
Wat een statige hond _O_
pindazakje
pi_186526009
Interessant, dit ga ik volgen
Tof idee, hoewel die hond er m.i. niet tussen hoort

[ Bericht 49% gewijzigd door Symphonic op 30-04-2019 22:11:20 ]
Juin uit Eigen Tuin!
  FOK!fotograaf woensdag 1 mei 2019 @ 13:25:18 #5
25504 Ronhui
Ja...Dus...?
pi_186539367
Mooi uitgebreide intro's. Denk dat het niet wat voor mij is, maar zal wel even blijven volgen :)
pi_186570234
De hond hoort er voor mij wel tussen. ;)

Zware dag vandaag voor mijn hoofd maar lekker buiten aan de frisse lucht wat foto's gemaakt net. Hier is een mooi voorbeeld van "ruimte":

https://www.momentsofseeing.com - mijn persoonlijke website over mijn ervaringen met Miksang (contemplatieve fotografie) en Zen Zien Tekenen (tekenen als meditatie)
pi_186625935
Een paar foto's van vandaag:







https://www.momentsofseeing.com - mijn persoonlijke website over mijn ervaringen met Miksang (contemplatieve fotografie) en Zen Zien Tekenen (tekenen als meditatie)
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 5 mei 2019 @ 19:26:23 #8
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_186634434
Ik ben er inmiddels eens in gedoken en het is echt leuke materie al zie ik het wel in een tweetal onderdelen uiteen vallen.

1 Een stuk klassieke compositieleer.
Pak je de boeken van Harald Mante erbij dan staat alles wat ik ook vanuit die Miksang-sites zie over het maken van je foto's daar vrij uitvoerig in beschreven.

2 Een stuk motivatie.
Zelf ben ik totaal niet spiritueel aangelegd en tóch ben ik als vorm van afleiding doorlopend bezig om overal een soort van toevalsontwerpjes in te zien en dus op de een of andere manier kan ik het zonder Miksang stellen.
Neemt niet weg dat het voor wie daar enig gevoel voor heeft Miksang een prima startmotor is om de creativiteit helemaal de vrije loop te laten.

Het leuke is dat je op deze manier gewoon met uiterst simpele middelen al hele leuke fotografie kunt maken, zelfs met een jaszakcompact of zelfs een telefoon kun je je al helemaal uitleven. Elke dag weer.

voorbeeldje, met de Sony HX60V compact
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_186647251
Oje, weer nieuwe boeken op mijn todo-lijst... ;) Miksang houdt trouwens geen traditionele compositieleer in, je vertrouwt er eigenlijk op dat je automatisch een goede compositie kiest die bij je "flash of perception" past. Je wilt zo veel mogelijk nadenken vermijden in het proces, de enige dingen waar je op let zijn "is het verticaal of horizontaal? Wat wil ik in focus hebben? Welke exposure?" het is ook handig als het kiezen van de juiste instellingen van je camera al tweede natuur is zodat je daar niet meer echt over hoeft na te denken maar zo te zien heb jij daar geen last van. ;) Leuke foto! En klopt, simpele middelen, meer heb je niet nodig.
https://www.momentsofseeing.com - mijn persoonlijke website over mijn ervaringen met Miksang (contemplatieve fotografie) en Zen Zien Tekenen (tekenen als meditatie)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')