abonnement Unibet Coolblue
  maandag 15 april 2019 @ 22:05:47 #1
289141 Kaji
Debiele homofiele joodse neger
pi_186241294
Lodewijk Asscher heeft gisteren een boek gepubliceerd dat gaat over de oorzaken van het enorme verlies van de PvdA in 2017 en zijn visie voor de toekomst van de partij.

https://www.trouw.nl/democratie/een-bezielend-verhaal-ontbrak-analyseert-asscher-de-verkiezingsnederlaag-van-de-pvda-in-zijn-boek~a5a5d966/
quote:
Lodewijk Asscher vindt dat de PvdA tijdens Rutte II in dezelfde valkuil gestapt is als Wim Kok in Paars II: er ontbrak een ‘bezielend verhaal van vooruitgang’. Na samenwerking met de VVD duikelde de PvdA onder leiding van Asscher in 2017 van 38 naar 9 zetels.

In een boek dat vandaag verschijnt, schrijft Asscher dat de oorzaken van die nederlaag al ruim voor de verkiezingen lagen. Asscher was voorman tijdens die verkiezingen, nadat hij een lijsttrekkersverkiezing van Diederik Samsom had gewonnen.

Meer dan aan het verloren gaan van het eigen geluid van de PvdA in de coalitie, wijt Asscher het verlies in 2017 aan een gebrek aan “bezieling waarmee we als mensen aan elkaar zijn verbonden. Een geloof dat we niet alleen de problemen van vandaag hoeven op te lossen, maar ook de goede kant op gingen.”

Het ontbreken van zo’n vooruitgangsverhaal, lag volgens de huidige PvdA-leider ook ten grondslag aan het zetelverlies na Paars II, in 2002. Toen verloor Koks opvolger Ad Melkert 23 van de 45 zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen. Hoewel het economisch goed ging, wist Pim Fortuyn de vinger te leggen op een breed levend gevoel van onbehagen in de samenleving. Asscher schrijft dat hij in 2017 zijn verkiezingsnederlaag met Kok besprak: “De geschiedenis leek zich te herhalen, was zijn conclusie, met dat verschil dat het dal nog dieper was.” Wim Kok overleed eind vorig jaar.

Kok
Kok werd veel bekritiseerd, omdat hij in 1995 in een rede ervoor pleitte de ‘ideologische veren af te schudden’. Daarmee zou hij volgens critici de PvdA een economisch te liberale en technocratische koers hebben laten varen. Maar volgens Asscher pleitte Kok er juist voor om “over de toekomstidealen te blijven nadenken, en niet vast te houden aan de dogma’s van gisteren en vandaag.” Kok rekende het volgens Asscher zichzelf aan dat dit verhaal onvoldoende uit de verf was gekomen.

Zo lukte het de PvdA ook in Rutte II niet om een onderscheidend verhaal te vertellen in “een periode waarin de ideologische wind van rechts waait.” Linkse politiek was volgens Asscher de afgelopen jaren “niet meer dan een beetje bijsturen, afremmen en crisis managen. De politici verwerden tot helden van de aftocht.”

Na de enorme electorale dreun probeert Asscher vanuit de oppositie de PvdA weer een eigen verhaal te geven. In het boek pleit hij voor hervormingen van de arbeidsmarkt, onderwijs en de woningmarkt. Zo suggereert hij ‘basisbanen’: gemeenten kunnen dan mensen in dienst nemen in functies die de afgelopen jaren zijn wegbezuinigd, zoals het toezichthouden op speeltuinen of in de schoonmaak van gemeentekantoren.

Ook wil hij een Fonds voor het Wonen oprichten, waaruit nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. Dat fonds moet gevuld worden met de 1,6 miljard euro die het kabinet ophaalde met de verhuurdersheffing. Bovendien moeten burgers meer zelf doen door coöperaties te vormen, bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie.

Het boek ‘Opstaan in het Lloyd Hotel’ van Lodewijk Asscher is zondagavond gepresenteerd in Amsterdam
Gaat de nieuwe koers van Asscher de PvdA uit het slop trekken? Of is het onvoldoende?

Ik kan me zelf wel grotendeels vinden in de analyse van Asscher, maar vind de voorstellen die in het artikel staan tamelijk teleurstellend. Ik denk niet dat een soort SP-light worden voldoende gaat zijn voor de PvdA. Dit is ook wel erg vaag:
quote:
Maar volgens Asscher pleitte Kok er juist voor om “over de toekomstidealen te blijven nadenken, en niet vast te houden aan de dogma’s van gisteren en vandaag.” Kok rekende het volgens Asscher zichzelf aan dat dit verhaal onvoldoende uit de verf was gekomen.
Ook is het vreemd dat Asscher aangeeft dat 'Pim Fortuyn de vinger wist te leggen op een breed levend gevoel van onbehagen in de samenleving', maar verder geen oplossingen aandraagt die er duidelijk op gericht zijn dat onbehagen weg te nemen. De vraag is volgens mij ook hoe geloofwaardig de PvdA nog is, d.w.z. in hoeverre mensen geloven dat ze bij hun idealen blijven in coalitie-onderhandelingen. GroenLinks doet dat bijvoorbeeld veel beter en dat lijkt die partij geen windeieren te leggen.
Alle mensen zijn voortdurend ontevreden.
  maandag 15 april 2019 @ 22:59:13 #2
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_186242715
quote:
0s.gif Op maandag 15 april 2019 22:05 schreef Kaji het volgende:
Gaat de nieuwe koers van Asscher de PvdA uit het slop trekken? Of is het onvoldoende?

Is dit serieus?

Asscher gaat eens helemaal niets meer bereiken zolang hij islamisering blijft goedkeuren en salafisten blijft verdedigen.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_186244661
Asscher heeft geen duidelijke boodschap over wat te doen tegen de massa-immigratie en de mislukte integratie van moslimmigranten dus de PvdA zal daarom voorlopig nog wel even gemarginaliseerd blijven. De Deense sociaaldemocraten hebben het daarentegen wel begrepen en sinds dat zij voor een veel strenger migratie- en integratiebeleid zijn gaan staan zijn ze verreweg de grootste partij in de peilingen.

Deense socialisten maken bocht van 180 graden: migranten moeten zich voortaan aanpassen aan Denemarken en niet andersom

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-04-2019 01:25:56 ]
pi_186245894
De PvdA zou prima gered kunnen worden, maar ik denk dat er dan meer een arbeiderstype, een mouwenopstroper, het gezicht moet zijn. Dat was Samson wel, Asscher is dat niet.

Niet vergeten dat de PvdA in 2012, dus gewoon de één-na-laatste verkiezing, nog 38 zetels haalde. Van al die mensen die toen PvdA stemden kan echt een deel dat wel weer doen. Alleen niet met het PvdA-gezicht van het kabinet Rutte 2 aan het hoofd, dan wordt het samen regeren met de VVD nooit vergeten.

Ik zou dus zeggen dat Asscher plaats moet maken. Gijs van Dijk zou een opvolger zijn met de juiste uitstraling, ik heb alleen geen idee of hij wel interesse heeft. Is wel weer een echte FNV man, dat is toch de kracht van de PvdA.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  dinsdag 16 april 2019 @ 08:45:53 #5
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_186246184
Asscher was zelf vice premier in Rutte II. Volgens mij kan hij beter plaatsmaken voor een fris geluid.

Zelfde met het CDA, die partij doet het al tijden matig maar Buma blijft maar zitten...

Geen duidelijk eigen verhaal, geen echt thema, geen leiderschap. En het zit de PvdA ook gewoon niet mee in deze tijd, nog los van de eigen fouten. GroenLinks vaart wel bij de huidige klimaatgekte. De allochtonen zijn ontwaakt en stemmen DENK met een potentieel van een zetel of 7.
pi_186246211
Ik vind Asscher te soft, die gaat het niet doen.
Somebody that I used to know
  Moderator dinsdag 16 april 2019 @ 09:08:01 #7
236264 crew  capricia
pi_186246408
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 08:47 schreef Postbus100 het volgende:
Ik vind Asscher te soft, die gaat het niet doen.
Ik ook.
Hij is me te lief. Te beschaafd. Te vriendelijk. Te redelijk.
In al het politieke geweld en polarisatie van vandaag.

[ Bericht 1% gewijzigd door capricia op 16-04-2019 09:13:50 ]
Definitely not CIA
  dinsdag 16 april 2019 @ 09:20:53 #8
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_186246543
Asscher is het probleem. Hij als minister van Sociale Zaken ging grif mee in de VVD-ongeremde marktlogica, kwam later halfbakken terug op zijn eigen beleid, heeft als partijleider geen geweldig charisma en wat hij zegt blijft nooit hangen.
We have always been at war with Eastasia.
pi_186246586
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 april 2019 09:08 schreef capricia het volgende:

[..]

Ik ook.
Hij is me te lief. Te beschaafd. Te vriendelijk. Te redelijk.
In al het politieke geweld en polarisatie van vandaag.
Ja. Ook met dit soort plannen weer. 'vergezichten', 'grote verhaal', 'toekomst', brrr, lekker vaag en dromerig. Kijk om je heen, en ga over tot actie. Het is niet meer de tijd om te dromen.

Zag het afgelopen jaren ook. Kwam hij met voorstellen dat ik dacht : eeh, nu nog? Asscher is voor mij de persoon die, na de uitleg van de juf, en wanneer iedereen aan het werk gaat, nog eens de vraag stelt : maar kunnen we het niet zo doen? (en daarmee alles nog eens oplepelt wat er net besproken is). Gewoon altijd net te laat. Niet handig in de politiek.
Somebody that I used to know
  dinsdag 16 april 2019 @ 09:28:53 #10
286575 Roces18
Chef de party
pi_186246632
Ascher is een prutser eerste klas.
En roepen dat je dingen wil hervormen is zeker onvoldoende.
Elke partij wil dingen hervormen, waarom zou ik hem hem stemmen?
Wat is zijn edge? Helemaal niks.

Pvda is een immigrantenpartij en laat dat nou net zijn waar men tegenwoordig niet meer op zit te wachten in europa
melksommelier en vertrouwenspersoon fok
pi_186246680
Ik denk dat de PvdA onder Ascher (maar ook onder Samsom overigens) nog altijd teveel vasthoudt aan zogenaamd "derde weg sociaal-democratie". Met andere woorden het beleid dat onder Wim Kok is ingezet.

Een vorm van neoliberalisme waar de scherpe kantjes vanaf gehaald worden. Een soort compromisme als uitgangspunt dus (in plaats van als uitkomst in onderhandelingen bij beleidsvorming).

Hierdoor heeft PvdA een onvoldoende eigen en duidelijk geluid. Er is werkelijk geen enkele reden waarom je nog op de PvdA zou stemmen. Als je voor sociaaldemocratisch beleid bent, meer opkomen voor de belangen van de zwakkeren in de samenleving, zwaarste schouders de zwaarste lasten laten dragen enz, dan kun je tegenwoordig beter bij SP of GroenLinks terecht.

Als je neoliberaal beleid voorstaat dan kun je weer beter bij CDA, D66 of VVD terecht.

Kortom, de PvdA is kraak noch smaak en heeft geen eigen gezicht, en zolang de PvdA deze "derde weg" voorstaat hebben kiezers geen garantie dat deze partij niet nogmaals in zee gaat met het uitvoeren van een VVD agenda, daar waarvoor ze eerder al zo zijn afgerekend.
'De neiging rijke en machtige mensen te bewonderen, zelfs welhaast te aanbidden en mensen van arme of gewone komaf te verachten dan wel te negeren is de belangrijkste en meest universele oorzaak van de corruptie van ons morele besef' Adam Smith
pi_186246700
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 09:33 schreef Tomatenboer het volgende:
Er is werkelijk geen enkele reden waarom je nog op de PvdA zou stemmen. Als je voor sociaaldemocratisch beleid bent, meer opkomen voor de belangen van de zwakkeren in de samenleving, zwaarste schouders de zwaarste lasten laten dragen enz, dan kun je tegenwoordig beter bij SP of GroenLinks terecht.


Ik vind SP te activistisch en GroenLinks te hyperig/instabiel. Not my cup of tea.

Ik vind het gematigde midden van de PvdA wel fijn, maar in dat opzicht doet cda het toch iets beter.
Somebody that I used to know
pi_186246787
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 09:36 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Ik vind SP te activistisch en GroenLinks te hyperig/instabiel. Not my cup of tea.

Ik vind het gematigde midden van de PvdA wel fijn, maar in dat opzicht doet cda het toch iets beter.
Je toont goed mijn punt aan. PvdA heeft het gematigde midden als uitgangspunt, waardoor ze ter rechterzijde daarvan uitkomen bij onderhandelingen bij beleidsvorming.

De afgelopen 30 jaar heeft de PvdA veel te weinig betekend voor de doelgroepen waarvoor zij zeggen op te komen.

Degenen die nu nog PvdA stemmen deert dat niets, dat je het rechtse CDA als goed alternatief beschouwt zegt daarin ook genoeg.
'De neiging rijke en machtige mensen te bewonderen, zelfs welhaast te aanbidden en mensen van arme of gewone komaf te verachten dan wel te negeren is de belangrijkste en meest universele oorzaak van de corruptie van ons morele besef' Adam Smith
pi_186247646
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 08:45 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Asscher was zelf vice premier in Rutte II. Volgens mij kan hij beter plaatsmaken voor een fris geluid.

Zelfde met het CDA, die partij doet het al tijden matig maar Buma blijft maar zitten...

Geen duidelijk eigen verhaal, geen echt thema, geen leiderschap. En het zit de PvdA ook gewoon niet mee in deze tijd, nog los van de eigen fouten. GroenLinks vaart wel bij de huidige klimaatgekte. De allochtonen zijn ontwaakt en stemmen DENK met een potentieel van een zetel of 7.
Asscher werd binnengehaald als de nieuwe belofte maar heeft deze niet waargemaakt.

Ik zie steeds een slap aftreksel van zichzelf en diens partij.

Een kartelpartij in verval en een voorbode van wat de VVD dadelijk staat te wachten.
  Moderator dinsdag 16 april 2019 @ 10:43:15 #15
54278 crew  Tijger_m
42
pi_186247675
Tja, ik stem iig geen PvdA meer mede dankzij Asscher dus voor mij keert hij het tij bepaald niet.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
pi_186247848
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 april 2019 09:08 schreef capricia het volgende:

[..]

Ik ook.
Hij is me te lief. Te beschaafd. Te vriendelijk. Te redelijk.
In al het politieke geweld en polarisatie van vandaag.
kijk nog even het debat met Diederik Samsom na, dan zie je heel goed dat hij wel degelijk een mes in een rug kan planten.

En dan het verhaal van de PvdA

quote:
...PvdA weer een eigen verhaal te geven. In het boek pleit hij voor hervormingen van de arbeidsmarkt, onderwijs en de woningmarkt. Zo suggereert hij ‘basisbanen’: gemeenten kunnen dan mensen in dienst nemen in functies die de afgelopen jaren zijn wegbezuinigd, zoals het toezichthouden op speeltuinen of in de schoonmaak van gemeentekantoren.

Ook wil hij een Fonds voor het Wonen oprichten, waaruit nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. Dat fonds moet gevuld worden met de 1,6 miljard euro die het kabinet ophaalde met de verhuurdersheffing. Bovendien moeten burgers meer zelf doen door coöperaties te vormen, bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie.
Nee. Met dit verhaal gaat hij het niet redden. DIt gaat Nederland geen steek vooruit helpen. Hij heeft echt een eng beeld van: "De arbeider".
  dinsdag 16 april 2019 @ 11:12:02 #17
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186248106
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 09:33 schreef Tomatenboer het volgende:
Ik denk dat de PvdA onder Ascher (maar ook onder Samsom overigens) nog altijd teveel vasthoudt aan zogenaamd "derde weg sociaal-democratie". Met andere woorden het beleid dat onder Wim Kok is ingezet.

Een vorm van neoliberalisme waar de scherpe kantjes vanaf gehaald worden. Een soort compromisme als uitgangspunt dus (in plaats van als uitkomst in onderhandelingen bij beleidsvorming).

Hierdoor heeft PvdA een onvoldoende eigen en duidelijk geluid. Er is werkelijk geen enkele reden waarom je nog op de PvdA zou stemmen. Als je voor sociaaldemocratisch beleid bent, meer opkomen voor de belangen van de zwakkeren in de samenleving, zwaarste schouders de zwaarste lasten laten dragen enz, dan kun je tegenwoordig beter bij SP of GroenLinks terecht.

Als je neoliberaal beleid voorstaat dan kun je weer beter bij CDA, D66 of VVD terecht.

Kortom, de PvdA is kraak noch smaak en heeft geen eigen gezicht, en zolang de PvdA deze "derde weg" voorstaat hebben kiezers geen garantie dat deze partij niet nogmaals in zee gaat met het uitvoeren van een VVD agenda, daar waarvoor ze eerder al zo zijn afgerekend.
Ze moeten ook eens een weerwoord formuleren op al die massa-immigratie mythes en dat in de jaren 90 niets gezegd kon worden. Ze gaan teveel mee in de valse retoriek van rechts, teveel het boetekleed waar dat niet nodig is.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186248185
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 11:12 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Ze moeten ook eens een weerwoord formuleren op al die massa-immigratie mythes en dat in de jaren 90 niets gezegd kon worden. Ze gaan teveel mee in de valse retoriek van rechts, teveel het boetekleed waar dat niet nodig is.
Wat zijn die Mythes dan precies?
pi_186249023
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 11:12 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Ze moeten ook eens een weerwoord formuleren op al die massa-immigratie mythes en dat in de jaren 90 niets gezegd kon worden. Ze gaan teveel mee in de valse retoriek van rechts, teveel het boetekleed waar dat niet nodig is.
Daar heb je wel een punt. De politici zouden wat meer de feiten moeten benoemen. De mythes doorprikken. Zo denkt een fors deel van de Nederlanders dat 20% van de Nederlanders Islamiet is, dat is slechts 4,5%. Laatst hoorde ik iemand op tv beweren dat 50% van de allochtonen werkloos is en van uitkeringen leeft. Ik geef toe dat de werkloosheid hoog is onder allochtonen, maar toch zit dat nu rond de 10%. 90% werkt dus gewoon.

Dat soort feiten aandragen, daar zou inderdaad de PvdA een goede partij voor zijn. Ophouden met die domme bangmakerij.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  dinsdag 16 april 2019 @ 12:46:01 #20
63302 rockstah
New World Disorder
pi_186249388
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 09:33 schreef Tomatenboer het volgende:
Ik denk dat de PvdA onder Ascher (maar ook onder Samsom overigens) nog altijd teveel vasthoudt aan zogenaamd "derde weg sociaal-democratie". Met andere woorden het beleid dat onder Wim Kok is ingezet.

Een vorm van neoliberalisme waar de scherpe kantjes vanaf gehaald worden. Een soort compromisme als uitgangspunt dus (in plaats van als uitkomst in onderhandelingen bij beleidsvorming).

Hierdoor heeft PvdA een onvoldoende eigen en duidelijk geluid. Er is werkelijk geen enkele reden waarom je nog op de PvdA zou stemmen. Als je voor sociaaldemocratisch beleid bent, meer opkomen voor de belangen van de zwakkeren in de samenleving, zwaarste schouders de zwaarste lasten laten dragen enz, dan kun je tegenwoordig beter bij SP of GroenLinks terecht.

Als je neoliberaal beleid voorstaat dan kun je weer beter bij CDA, D66 of VVD terecht.

Kortom, de PvdA is kraak noch smaak en heeft geen eigen gezicht, en zolang de PvdA deze "derde weg" voorstaat hebben kiezers geen garantie dat deze partij niet nogmaals in zee gaat met het uitvoeren van een VVD agenda, daar waarvoor ze eerder al zo zijn afgerekend.
Ze hebben later nog een linksere koers geprobeerd te varen onder Cohen-Spekman, ook zonder succes. Denk dat ze net als Kok tot de conclusie kwamen dat er electoraal gewoon niets meer mee te halen was, zelfs in de post-crisis jaren niet.
Daarnaast kreeg Cohen vrij hard aangevallen door Wilders e.d., partij van de allochtonen werden ze toen genoemd. Dat is blijkbaar een scheldwoord.
Socialism always fails, but for some reason every single time it requires US sanctions, economic warfare, ‘freedom fighters’ or an outright invasion to fail.
  dinsdag 16 april 2019 @ 12:47:57 #21
63302 rockstah
New World Disorder
pi_186249421
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 12:23 schreef Hanca het volgende:

[..]

Daar heb je wel een punt. De politici zouden wat meer de feiten moeten benoemen. De mythes doorprikken. Zo denkt een fors deel van de Nederlanders dat 20% van de Nederlanders Islamiet is, dat is slechts 4,5%. Laatst hoorde ik iemand op tv beweren dat 50% van de allochtonen werkloos is en van uitkeringen leeft. Ik geef toe dat de werkloosheid hoog is onder allochtonen, maar toch zit dat nu rond de 10%. 90% werkt dus gewoon.

Dat soort feiten aandragen, daar zou inderdaad de PvdA een goede partij voor zijn. Ophouden met die domme bangmakerij.
Hebben ze ook geprobeerd, "we moeten het beter uitleggen" was toen het mantra. Volslagen zinloos natuurlijk, niemand luistert.
Socialism always fails, but for some reason every single time it requires US sanctions, economic warfare, ‘freedom fighters’ or an outright invasion to fail.
pi_186249480
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 12:46 schreef rockstah het volgende:

[..]

Ze hebben later nog een linksere koers geprobeerd te varen onder Cohen-Spekman, ook zonder succes. Denk dat ze net als Kok tot de conclusie kwamen dat er electoraal gewoon niets meer mee te halen was, zelfs in de post-crisis jaren niet.
Daarnaast kreeg Cohen vrij hard aangevallen door Wilders e.d., partij van de allochtonen werden ze toen genoemd. Dat is blijkbaar een scheldwoord.
De periode Cohen - Spekman was voordat Samsom als fractievoorzitter aantrad. Ook die koers kon ik niet uitgesproken links definiëren hoor. Eerder gematigd en genuanceerd. Zeg maar "het redelijke geluid" in de periode dat Wilders helemaal "hot" was.
'De neiging rijke en machtige mensen te bewonderen, zelfs welhaast te aanbidden en mensen van arme of gewone komaf te verachten dan wel te negeren is de belangrijkste en meest universele oorzaak van de corruptie van ons morele besef' Adam Smith
  dinsdag 16 april 2019 @ 13:05:17 #23
63302 rockstah
New World Disorder
pi_186249753
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 12:52 schreef Tomatenboer het volgende:

[..]

De periode Cohen - Spekman was voordat Samsom als fractievoorzitter aantrad. Ook die koers kon ik niet uitgesproken links definiëren hoor. Eerder gematigd en genuanceerd. Zeg maar "het redelijke geluid" in de periode dat Wilders helemaal "hot" was.
Ik vond het behoorlijk ver gaan, lees de interviews maar teug:

"We moeten linksom uit de crisis komen"

"PVDA wil ideologische veren terug en crisis linksom bestrijden"

Leidde ook tot veel ophef in de PVDA zelf, o.a Timmermans had zich er hard tegen uitgesproken.
Socialism always fails, but for some reason every single time it requires US sanctions, economic warfare, ‘freedom fighters’ or an outright invasion to fail.
pi_186250268
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 09:42 schreef Tomatenboer het volgende:

[..]

Je toont goed mijn punt aan. PvdA heeft het gematigde midden als uitgangspunt, waardoor ze ter rechterzijde daarvan uitkomen bij onderhandelingen bij beleidsvorming.

De afgelopen 30 jaar heeft de PvdA veel te weinig betekend voor de doelgroepen waarvoor zij zeggen op te komen.

Degenen die nu nog PvdA stemmen deert dat niets, dat je het rechtse CDA als goed alternatief beschouwt zegt daarin ook genoeg.
Maar ik voel me dus ook niet zo thuis bij het CDA. Ik hou niet van dat christelijke en dat betutellende (normen en waarden :r ). Op zich vind ik de PvdA mooie uitgangspunten hebben (een brede volkspartij, voor de 'gewone man', solidariteit e.d.), maar het komt er momenteel niet echt uit bij hun.
Somebody that I used to know
  dinsdag 16 april 2019 @ 13:38:20 #25
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186250398
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 11:18 schreef DKaprillia het volgende:

[..]

Wat zijn die Mythes dan precies?
Dat de massa immigratie van links kwam. Dat 25 procent van Nederland uit moslims bestaat. Een legio aan misverstanden over de jaren 90.

Helaas worden vele van die mythes klakkeloos herhaald door de zogenaamd linkse media. Er gaan vele dolkstootlegendes de ronde
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186250496
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 12:47 schreef rockstah het volgende:

[..]

Hebben ze ook geprobeerd, "we moeten het beter uitleggen" was toen het mantra. Volslagen zinloos natuurlijk, niemand luistert.
Met dat "eerlijke geluid" van Samson kwamen ze wel aan de 38 zetels...
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186250775
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 april 2019 13:38 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Dat de massa immigratie van links kwam. Dat 25 procent van Nederland uit moslims bestaat. Een legio aan misverstanden over de jaren 90.

Helaas worden vele van die mythes klakkeloos herhaald door de zogenaamd linkse media. Er gaan vele dolkstootlegendes de ronde
Gaat die mythe van 25% rond? Nog nooit gezien/gehoord. Dat is natuurlijk complete onzin, neem aan dat de meeste mensen dat ook wel weten hoor.
  dinsdag 16 april 2019 @ 14:14:22 #28
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_186250866
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 13:46 schreef Hanca het volgende:

[..]

Met dat "eerlijke geluid" van Samson kwamen ze wel aan de 38 zetels...
Het was eerder dat links (eindelijk!) een keer de vuist balde om de VVD niet de grootste te laten worden. Ik heb daar wel respect voor. Het is Jesse Klaver tot dusver nog niet gelukt de kiezers weer zover te krijgen. Het werd een ouderwetse race, tot groot verdriet van Emile Roemer die zijn positie in de peilingen zag smelten als sneeuw voor de zon.

Wat al die stemmers niet konden voorzien was dat Rutte en Samsom het vervolgens op een akkoordje zouden gooien en er een 90% VVD-kabinet zou plaatsnemen. :')
  dinsdag 16 april 2019 @ 14:14:56 #29
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186250874
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 14:07 schreef DKaprillia het volgende:

[..]

Gaat die mythe van 25% rond? Nog nooit gezien/gehoord. Dat is natuurlijk complete onzin, neem aan dat de meeste mensen dat ook wel weten hoor.
Dit is van Ipsos



Zo een Jinek zegt ook gewoon doodleuk dat "moslims een aanzienlijke minderheid" in Nederland zijn. Zes procent is kennelijk aanzienlijk.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  dinsdag 16 april 2019 @ 14:15:49 #30
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_186250886
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 13:05 schreef rockstah het volgende:

[..]

Leidde ook tot veel ophef in de PVDA zelf, o.a Timmermans had zich er hard tegen uitgesproken.
Timmermans houdt niet zo van het eerlijke verhaal vertellen.
  dinsdag 16 april 2019 @ 14:28:14 #31
63302 rockstah
New World Disorder
pi_186251103
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 13:46 schreef Hanca het volgende:

[..]

Met dat "eerlijke geluid" van Samson kwamen ze wel aan de 38 zetels...
"Het eerlijke geluid" of "Het moet eerlijker" was een later slogan, een beetje de definitie van het neoliberalisme-light waar tomatenboer tegen ageerde.

De campagne van Samson draaide vooral om het temperen van de verwachtingen voor de aanstaande coalitie, het was tijdens de verkiezingen al duidelijk dat het naar alle waarschijnlijkheid VVD-PVDA ging worden en de twee partijen hadden de campagnes op elkaar afgestemd om zo hun grootste concurrenten, respectievelijk de SP en PVV zo klein mogelijk te houden.
Toen tijdens het verkiezingscircus bijvoorbeeld aan Samson gevraagd werd of ze nu een keer hun verkiezingsbeloften na zouden komen zei hij dan ook gewoon nee, en begon hij uit te leggen hoe een coalitiestelsel werkt wat blijkbaar een vrij succesvolle strategie was. (Vond het zelf nogal belerend maar goed)

Mijn opmerking ging echter over het immigratie/integratie debat, het heeft geen zin om daar tegengas te geven op de feiten want die hele discussie heeft überhaupt nooit om feiten gedraaid.
Socialism always fails, but for some reason every single time it requires US sanctions, economic warfare, ‘freedom fighters’ or an outright invasion to fail.
pi_186251443
Volgens mij zei hij dat hij geen verkiezingsbeloftes ging doen. Dat is wat anders dan ze niet nakomen.

Rotwoord -verkiezingsbeloftes- trouwens. Imo hebben partijen verkiezingswensen. Juist omdat we idd een coalitieland zijn.
pi_186251537
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 14:14 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Dit is van Ipsos

[ afbeelding ]

Zo een Jinek zegt ook gewoon doodleuk dat "moslims een aanzienlijke minderheid" in Nederland zijn. Zes procent is kennelijk aanzienlijk.
Bizar! Jinek moet je ook niet al te serieus nemen. Kan het zijn dat er vooral gepeild is onder inwoners van steden. Want daar ligt het percentage moslims natuurlijk flink hoger dan in landelijke gebieden.
pi_186251578
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 14:56 schreef DKaprillia het volgende:

[..]

Bizar! Jinek moet je ook niet al te serieus nemen. Kan het zijn dat er vooral gepeild is onder inwoners van steden. Want daar ligt het percentage moslims natuurlijk flink hoger dan in landelijke gebieden.
Als het goed is weegt Ipsos zulke factoren. En volgens mij kom je overal mensen tegen die denken dat allochtonen 20% van de bevolkingg uit maken. Ook hier op Fok! trouwens.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186251606
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 14:59 schreef Hanca het volgende:

[..]

Als het goed is weegt Ipsos zulke factoren. En volgens mij kom je overal mensen tegen die denken dat allochtonen 20% van de bevolkingg uit maken. Ook hier op Fok! trouwens.
Allochtonen in t geheel is wel wat anders natuurlijk, het ging hier alleen om moslims. Volgens mij ligt het percentage westerse en niet westerse allochtonen wel zo rond de 20 procent.
  dinsdag 16 april 2019 @ 15:07:31 #36
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186251668
https://joop.bnnvara.nl/o(...)ngens-worden-vervuld

Nog een goed voorbeeld van een mythe.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  dinsdag 16 april 2019 @ 15:08:33 #37
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186251675
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 14:59 schreef Hanca het volgende:

[..]

Als het goed is weegt Ipsos zulke factoren. En volgens mij kom je overal mensen tegen die denken dat allochtonen 20% van de bevolkingg uit maken. Ook hier op Fok! trouwens.
Omdat helaas alles wat moslims doen letterlijk 500% zoveel aandacht krijgt in de media dan elke andere geloofsgroep.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186251700
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 15:01 schreef DKaprillia het volgende:

[..]

Allochtonen in t geheel is wel wat anders natuurlijk, het ging hier alleen om moslims. Volgens mij ligt het percentage westerse en niet westerse allochtonen wel zo rond de 20 procent.
Excuus, ik bedoelde inderdaad islamieten. Niet westerse allochtonen zijn er trouwens 2 miljoen, dat is ook nog geen 20 procent. Daarvan zijn er 500.000 ook nog eens Surinaams of Antilliaans.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  dinsdag 16 april 2019 @ 15:56:48 #39
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186252423
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 14:56 schreef DKaprillia het volgende:

[..]

Bizar! Jinek moet je ook niet al te serieus nemen. Kan het zijn dat er vooral gepeild is onder inwoners van steden. Want daar ligt het percentage moslims natuurlijk flink hoger dan in landelijke gebieden.
Ik neem Jinek en Pauw niet serieus. Velen in Nederland helaas wel.

Jinek zei ook eens dat Baudet helemaal niets te maken heeft met Le Pen... Nee vandaar dat hij het proefschrift persoonlijk aan hem heeft overhandigd.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186252844
Misschien gewoon maar weer eens ouderwets links worden: écht de Partij van de Arbeid zijn. Zet je in voor de lage en middeninkomens. Niet als bijzaak, maar als kern van de partij.
pi_186252926
quote:
0s.gif Op maandag 15 april 2019 22:59 schreef Harvest89 het volgende:

[..]

Is dit serieus?

Asscher gaat eens helemaal niets meer bereiken zolang hij islamisering blijft goedkeuren en salafisten blijft verdedigen.
Mwoah, de meerderheid van de kiezers geeft geen zier om die zogenaamde islamisering. Zoals mijn bovenbuurman terecht opmerkt doet de PvdA er verstandig aan om weer een echt linkse koers te varen. Met name de lage inkomens zijn naarstig op zoek naar een partij die hun belangen op de eerste plaats zet. Daar valt voor de PvdA genoeg te halen, maar dan moeten Asscher en consorten kappen met de nadruk te blijven leggen op niet-economische thema's.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_186253964
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 16:28 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Mwoah, de meerderheid van de kiezers geeft geen zier om die zogenaamde islamisering. Zoals mijn bovenbuurman terecht opmerkt doet de PvdA er verstandig aan om weer een echt linkse koers te varen. Met name de lage inkomens zijn naarstig op zoek naar een partij die hun belangen op de eerste plaats zet. Daar valt voor de PvdA genoeg te halen, maar dan moeten Asscher en consorten kappen met de nadruk te blijven leggen op niet-economische thema's.
Klopt, daarom dat ik ook Gijs van Dijk opper als betere leider. Een echte FNVer die ook de uitstraling heeft van iemand die voor de arbeider op komt. Onder Asscher komt het niet meer goed, vrees ik voor de PvdA.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  dinsdag 16 april 2019 @ 17:42:51 #43
289141 Kaji
Debiele homofiele joodse neger
pi_186253990
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 17:40 schreef Hanca het volgende:

[..]

Klopt, daarom dat ik ook Gijs van Dijk opper als betere leider. Een echte FNVer die ook de uitstraling heeft van iemand die voor de arbeider op komt. Onder Asscher komt het niet meer goed, vrees ik voor de PvdA.
Ik hoop dat men dat binnen de PvdA ook inziet. Ik begrijp ook wel dat ze hem niet meteen na die Tweede Kamerverkiezingen de laan uit wilden sturen, toen was hij nog maar net lijsttrekker. Over een jaar ofzo houdt Asscher hopelijk de eer aan zichzelf.
Alle mensen zijn voortdurend ontevreden.
  dinsdag 16 april 2019 @ 18:00:34 #44
289141 Kaji
Debiele homofiele joodse neger
pi_186254280
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 11:12 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Ze moeten ook eens een weerwoord formuleren op al die massa-immigratie mythes en dat in de jaren 90 niets gezegd kon worden. Ze gaan teveel mee in de valse retoriek van rechts, teveel het boetekleed waar dat niet nodig is.
Zeer mee eens. De PvdA (en de sociaal-democratie in heel Europa eigenlijk) moet weer zelf het debat gaan bepalen. Ze kunnen denk ik het beste inzetten op een optimistisch doch antiglobalistisch verhaal, vanuit het perspectief van de 'gewone man'. Zo kunnen ze zich onderscheiden van de boze SP'ers en te globalistische, elitaire GroenLinksers. Ook zorgen voor een stevige ideologische onderbouwing met bijvoorbeeld mensen als Piketty en Bregman (en een flinke dosis Marx, Drees en Den Uyl). Wat intellectualisme kan echt geen kwaad voor een volkspartij, dat zie je ook aan het succes van Baudet.

[ Bericht 3% gewijzigd door Kaji op 16-04-2019 18:08:19 ]
Alle mensen zijn voortdurend ontevreden.
pi_186255932
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 april 2019 16:23 schreef Jigzoz het volgende:
Misschien gewoon maar weer eens ouderwets links worden: écht de Partij van de Arbeid zijn. Zet je in voor de lage en middeninkomens. Niet als bijzaak, maar als kern van de partij.
Dit is het enige wat de PVDA er weer bovenop zou kunnen helpen.
pi_186256482
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 18:00 schreef Kaji het volgende:

[..]

Zeer mee eens. De PvdA (en de sociaal-democratie in heel Europa eigenlijk) moet weer zelf het debat gaan bepalen. Ze kunnen denk ik het beste inzetten op een optimistisch doch antiglobalistisch verhaal, vanuit het perspectief van de 'gewone man'. Zo kunnen ze zich onderscheiden van de boze SP'ers en te globalistische, elitaire GroenLinksers. Ook zorgen voor een stevige ideologische onderbouwing met bijvoorbeeld mensen als Piketty en Bregman (en een flinke dosis Marx, Drees en Den Uyl). Wat intellectualisme kan echt geen kwaad voor een volkspartij, dat zie je ook aan het succes van Baudet.
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 18:00 schreef Kaji het volgende:

[..]

Zeer mee eens. De PvdA (en de sociaal-democratie in heel Europa eigenlijk) moet weer zelf het debat gaan bepalen. Ze kunnen denk ik het beste inzetten op een optimistisch doch antiglobalistisch verhaal, vanuit het perspectief van de 'gewone man'. Zo kunnen ze zich onderscheiden van de boze SP'ers en te globalistische, elitaire GroenLinksers. Ook zorgen voor een stevige ideologische onderbouwing met bijvoorbeeld mensen als Piketty en Bregman (en een flinke dosis Marx, Drees en Den Uyl). Wat intellectualisme kan echt geen kwaad voor een volkspartij, dat zie je ook aan het succes van Baudet.
Wat is dan het verschil met de SP ?
Hoe linkser hoe bozer toch ?
  dinsdag 16 april 2019 @ 20:31:24 #47
289141 Kaji
Debiele homofiele joodse neger
pi_186257273
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 19:55 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

[..]

Wat is dan het verschil met de SP ?
Hoe linkser hoe bozer toch ?
De SP positioneert zich vooral als anti-establishment en protestpartij. De PvdA kan zich denk ik beter als zelfverzekerde linkse establishmentpartij profileren. Mits goed uitgevoerd trekt dat meer kiezers aan en het vergroot de kans op coalitiedeelname. Ook kunnen PvdA'ers qua levenshouding wel een voorbeeld nemen aan GroenLinksers en VVD'ers, als ze hun zure imago een beetje af willen schudden.
Alle mensen zijn voortdurend ontevreden.
pi_186257364
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 20:31 schreef Kaji het volgende:

[..]

De SP positioneert zich vooral als anti-establishment en protestpartij. De PvdA kan zich denk ik beter als zelfverzekerde linkse establishmentpartij profileren. Mits goed uitgevoerd trekt dat meer kiezers aan en het vergroot de kans op coalitiedeelname. Ook kunnen PvdA'ers qua levenshouding wel een voorbeeld nemen aan GroenLinksers en VVD'ers, als ze hun zure imago een beetje af willen schudden.
SP is Democratisch-Socialisme ?
pi_186257525
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 19:29 schreef Luckyseven het volgende:

[..]

Dit is het enige wat de PVDA er weer bovenop zou kunnen helpen.
Precies. En ik snap best wel dat ze zich in de jaren '90 mee hebben laten slepen in dat Paars-verhaal. Het kon allemaal niet op en alles zou voor iedereen alleen maar beter worden. Nou, die tijden zijn voorbij. Ga terug naar wat je was.
  dinsdag 16 april 2019 @ 20:42:44 #50
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186257553
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 20:31 schreef Kaji het volgende:

[..]

De SP positioneert zich vooral als anti-establishment en protestpartij. De PvdA kan zich denk ik beter als zelfverzekerde linkse establishmentpartij profileren. Mits goed uitgevoerd trekt dat meer kiezers aan en het vergroot de kans op coalitiedeelname. Ook kunnen PvdA'ers qua levenshouding wel een voorbeeld nemen aan GroenLinksers en VVD'ers, als ze hun zure imago een beetje af willen schudden.
Zelfverzekerd is de PvdA sinds Lubbers-III al niet meer geweest. Niet geheel toevallig valt dat ongeveer samen met het moment waarop ze 'de arbeider' loslieten als hun belangrijkste doelgroep.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  dinsdag 16 april 2019 @ 20:47:22 #51
289141 Kaji
Debiele homofiele joodse neger
pi_186257704
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 20:35 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

SP is Democratisch-Socialisme ?
Het is me niet echt duidelijk wat je bedoelt, sorry...
Alle mensen zijn voortdurend ontevreden.
  dinsdag 16 april 2019 @ 20:48:46 #52
289141 Kaji
Debiele homofiele joodse neger
pi_186257753
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 20:42 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Zelfverzekerd is de PvdA sinds Lubbers-III al niet meer geweest. Niet geheel toevallig valt dat ongeveer samen met het moment waarop ze 'de arbeider' loslieten als hun belangrijkste doelgroep.
Inderdaad. Niet geheel toevallig viel ook de Sovjet-Unie en daarmee de 'communistische droom' in die tijd in duigen. De sociaal-democratie probeert zichzelf al een jaar of 30 opnieuw uit te vinden.
Alle mensen zijn voortdurend ontevreden.
pi_186257774
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 20:42 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Zelfverzekerd is de PvdA sinds Lubbers-III al niet meer geweest. Niet geheel toevallig valt dat ongeveer samen met het moment waarop ze 'de arbeider' loslieten als hun belangrijkste doelgroep.
Dat heeft toch de SP overgenomen ?
pi_186257779
Ja, de laatste nagel in de kist van deze ...partij *O*
pi_186257796
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 20:47 schreef Kaji het volgende:

[..]

Het is me niet echt duidelijk wat je bedoelt, sorry...
De visie van de SP is volgens mij gebaseerd op n combi van sociaal-democratie en socialisme
  dinsdag 16 april 2019 @ 20:52:58 #56
289141 Kaji
Debiele homofiele joodse neger
pi_186257882
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 20:50 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

De visie van de SP is volgens mij gebaseerd op n combi van sociaal-democratie en socialisme
Ja, dat klopt, en het is geen establishment-partij, i.t.t de PvdA (vanouds). Zoals ik eerder aangaf, gaat het de PvdA volgens mij niet helpen om een soort SP-light te worden.
Alle mensen zijn voortdurend ontevreden.
  dinsdag 16 april 2019 @ 20:56:20 #57
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186258007
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 20:48 schreef Kaji het volgende:

[..]

Inderdaad. Niet geheel toevallig viel ook de Sovjet-Unie en daarmee de 'communistische droom' in die tijd in duigen. De sociaal-democratie probeert zichzelf al een jaar of 30 opnieuw uit te vinden.
De Sovjet-Unie had niet zo veel met sociaal-democratie te maken natuurlijk. Niet eens met democratie. De overeenkomst was hooguit dat men daar én in het 'ouderwetse' rode gedachtegoed van mening was dat vadertje staat beter in staat was om te beslissen wat goed voor je was, dan dat je dat zelf was. Op dat punt heeft de sociaal-democratie zich inderdaad wel moeten heruitvinden, en die zoektocht heeft nog geen duidelijke koers opgeleverd.

Daarnaast heeft de PvdA gedaan wat bijna alle partijen in de afgelopen 20 jaar gedaan hebben, namelijk standpunten aannemen omdat je daar kiezers mee wint. Dat is per definitie dodelijk voor idealen en overtuigingen natuurlijk. En gezien het aantal marketingdeskundigen dat de partij in de arm heeft genomen, krijg ik nog niet de indruk dat ze van plan zijn om dat te gaan veranderen.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  dinsdag 16 april 2019 @ 20:56:43 #58
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186258025
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 20:49 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Dat heeft toch de SP overgenomen ?
Zouden ze willen.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_186258172
Zag deze net op Twitter:

LodewijkA twitterde op dinsdag 16-04-2019 om 18:32:44 Stel he - ik vraag dit voor een vriend - je oudste zit midden in de eindtoets voor groep 8. #juvaja #toetscultuur #vadersenzonen Wat dan?? reageer retweet
(hij heeft een poll in die tweet staan:
6% Pech: op tijd naar bed
12%Polderen: 1e helft
12%Historisch: ook 2e helft
61%❌❌❌: Ook een verlenging!)

Reactie:

jvanamsterdam twitterde op dinsdag 16-04-2019 om 18:35:24 @LodewijkA Ik zou daar principeloos in staan, Lode. Zo blijf je het dichts bij jezelf immers. reageer retweet
(ook wel weer flauw :') )
Somebody that I used to know
  dinsdag 16 april 2019 @ 21:01:07 #60
289141 Kaji
Debiele homofiele joodse neger
pi_186258176
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 20:56 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

De Sovjet-Unie had niet zo veel met sociaal-democratie te maken natuurlijk. Niet eens met democratie. De overeenkomst was hooguit dat men daar én in het 'ouderwetse' rode gedachtegoed van mening was dat vadertje staat beter in staat was om te beslissen wat goed voor je was, dan dat je dat zelf was. Op dat punt heeft de sociaal-democratie zich inderdaad wel moeten heruitvinden, en die zoektocht heeft nog geen duidelijke koers opgeleverd.

Daarnaast heeft de PvdA gedaan wat bijna alle partijen in de afgelopen 20 jaar gedaan hebben, namelijk standpunten aannemen omdat je daar kiezers mee wint. Dat is per definitie dodelijk voor idealen en overtuigingen natuurlijk. En gezien het aantal marketingdeskundigen dat de partij in de arm heeft genomen, krijg ik nog niet de indruk dat ze van plan zijn om dat te gaan veranderen.
Het falen van de Sovjet-Unie was wel een gevoelige slag voor sociaal-democraten wereldwijd, omdat het een soort bewijs was dat het socialistische ideaal in de praktijk niet werkte. Velen verloren daardoor ook hun geloof in de sociaal-democratische idealen. Het kapitalisme 'won' van het socialisme. En inderdaad, sociaal-democratie en opportunisme zijn in de jaren daarna een slechte combinatie gebleken.
Alle mensen zijn voortdurend ontevreden.
  dinsdag 16 april 2019 @ 21:57:49 #61
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186260432
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 18:00 schreef Kaji het volgende:

[..]

Zeer mee eens. De PvdA (en de sociaal-democratie in heel Europa eigenlijk) moet weer zelf het debat gaan bepalen. Ze kunnen denk ik het beste inzetten op een optimistisch doch antiglobalistisch verhaal, vanuit het perspectief van de 'gewone man'. Zo kunnen ze zich onderscheiden van de boze SP'ers en te globalistische, elitaire GroenLinksers. Ook zorgen voor een stevige ideologische onderbouwing met bijvoorbeeld mensen als Piketty en Bregman (en een flinke dosis Marx, Drees en Den Uyl). Wat intellectualisme kan echt geen kwaad voor een volkspartij, dat zie je ook aan het succes van Baudet.
Helaas bepalen lieden als Baudet het debat, en spelen de media dat spelletje mee (zelfs als ze hem ongelijk geven)

https://eenvandaag.avrotr(...)communisme-te-maken/
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186260819
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 21:57 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Helaas bepalen lieden als Baudet het debat, en spelen de media dat spelletje mee (zelfs als ze hem ongelijk geven)

https://eenvandaag.avrotr(...)communisme-te-maken/
Ja, maar een PvdA kan in een tijd met veel stakingen echt wel mee het debat bepalen. Zeker omdat er een aantal grote akkoorden nodig zijn op de arbeidsmarkt (zoals pensioen, flex/vast, ZZP). Zou de PvdA gelijk optrekken met het FNV kunnen ze echt weer een heleboel kleur op de wangen krijgen. Maar vooraan staan bij een demonstratie is niet Asscher zijn sterke punt, hij is meer een bestuurder.

(Niet dat ik voor stakingen ben, maar de PvdA achterban meestal wel)
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  Moderator dinsdag 16 april 2019 @ 22:29:45 #63
54278 crew  Tijger_m
42
pi_186261665
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 21:01 schreef Kaji het volgende:

[..]

Het falen van de Sovjet-Unie was wel een gevoelige slag voor sociaal-democraten wereldwijd, omdat het een soort bewijs was dat het socialistische ideaal in de praktijk niet werkte. Velen verloren daardoor ook hun geloof in de sociaal-democratische idealen. Het kapitalisme 'won' van het socialisme. En inderdaad, sociaal-democratie en opportunisme zijn in de jaren daarna een slechte combinatie gebleken.
Sociaal-democraten hebben nooit iets met de Sovjet Unie gehad, volgens mij ben jij een beetje in de war met socialisten dan wel marxisten. De Sovjet Unie was marxistisch-leninistisch en geen sociaal-democratie.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
  woensdag 17 april 2019 @ 12:40:33 #64
63302 rockstah
New World Disorder
pi_186271114
Ik denk dat de val van de PVDA grotendeels gewoon een onvermijdbaar gevolg was van de val van het politieke midden, net als de CDA al eerder ondervonden heeft.

Uiteindelijk is de PVDA gewoon geen ideologisch gedreven partij, het ideaal was er met name één van een brede volkspartij. Ik denk dat ook de boodschap is die ze maar niet overgebracht kregen.
Er zijn allerlei redenen waarom een écht linkse arbeiderspartij vandaag de dag niet levensvatbaar is of iig gedoemd is tot een bestaan in de politieke marge. En zelfs al zou die brede electorale basis er wel zijn, dan nog ben je erg beperkt in at je qua beleid voor elkaar kan krijgen want je bent in vrijwel alles wat je wil doen afhankelijk van het bedrijfs- en investeerdersleven.
Tenzij je bereid bent om in een meer revolutionaire richting te gaan, is het dus weinig zinvol om je partij enkel op arbeiders of een onderklasse te richten en daarmee divisies te creëren die uiteindelijk alleen maar destructief zullen blijken. En los daarvan moet je denk ik ook het beeld van een "losers partij" zien te vermijden, dat is voor niemand aantrekkelijk en dat stigma is denk ik ook heel schadelijk voor ze geweest.

In de hoogtijdagen van de PVDA lag er een boodschap die aantrekkelijk was voor individuen uit vrijwel alle lagen van de bevolking. Eén van emancipatie, organisatie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en bottom-up democratie.
Tegenwoordig heeft het hele spectrum van links en rechts inmiddels de principes van het moderne Nederland zoals dat in de jaren zestig en zeventig bedacht is omarmd en doen ze alsof het altijd zo geweest is. De maatschappij is nu in veel grotere mate conservatief en reactionair. De PVDA is hierin niet meegegroeid.

En voordat we Kok de schuld geven, wie had in de jaren 90 aan kunnen zien komen in hoeverre de wereld in het begin van de 21 eeuw zou veranderen? Ik niet iig.
Uiteindelijk reageerde hij slechts op veranderingen die zich ook binnen zijn eigen achterban afspeelden. Lidmaatschapscijfers van vakbonden en politieke partijen daalden, de economie groeide, werkloosheid daalde, marxisme verdween langzaam uit het geaccepteerde publieke en intellectuele discours en zo kun je nog wel even doorgaan. Je zag immers overal dat traditionele arbeiderspartijen zich naar het midden bewogen, het was een wereldwijd fenomeen.

Wanneer je leest wat de media schrijven, dan is de PVDA eigenlijk al zo'n 20 jaar in crisis. Van de VVD werd dat dan weer niet gezegd, ondanks dat die het gros van de periode nauwelijks beter scoorden dan de PVDA. Men verwacht nu eenmaal minder van zo'n partij. De PVDA heeft de last van haar eigen verleden op zich liggen, maar uiteindelijk zijn ze denk ik vooral ingehaald door te tijdsgeest. De PVDA was ooit linkser ja, maar hetzelfde kun je van alle traditionele partijen zeggen incl. de VVD. Uiteindelijk is de PVDA vooral progressief en daar lijkt gewoon geen ruimte meer voor te zijn.
Socialism always fails, but for some reason every single time it requires US sanctions, economic warfare, ‘freedom fighters’ or an outright invasion to fail.
pi_186278664
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 april 2019 22:09 schreef Hanca het volgende:

[..]

Ja, maar een PvdA kan in een tijd met veel stakingen echt wel mee het debat bepalen. Zeker omdat er een aantal grote akkoorden nodig zijn op de arbeidsmarkt (zoals pensioen, flex/vast, ZZP). Zou de PvdA gelijk optrekken met het FNV kunnen ze echt weer een heleboel kleur op de wangen krijgen. Maar vooraan staan bij een demonstratie is niet Asscher zijn sterke punt, hij is meer een bestuurder.

(Niet dat ik voor stakingen ben, maar de PvdA achterban meestal wel)
Kunnen ze niet gezamenlijk met de SP en GL het te voeren.
Een breed links verhaal ?
  woensdag 17 april 2019 @ 20:15:46 #66
289141 Kaji
Debiele homofiele joodse neger
pi_186279206
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 22:29 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Sociaal-democraten hebben nooit iets met de Sovjet Unie gehad, volgens mij ben jij een beetje in de war met socialisten dan wel marxisten. De Sovjet Unie was marxistisch-leninistisch en geen sociaal-democratie.
De PvdA was inderdaad uitgesproken anti-Sovjet-Unie. Toch zagen veel sociaal-democraten het socialisme/marxisme lange tijd als ideaal. Sociaaldemocratie is ontstaan uit de socialistische beweging, en PvdA'ers zingen niet voor niets nog steeds regelmatig de Internationale op congressen. Ik denk daarom dat het verdwijnen van de Sovjet-Unie, als socialistische voorbeeldstaat, wel degelijk een gevoelige ideologische slag was voor de West-Europese sociaaldemocratie.
Alle mensen zijn voortdurend ontevreden.
  woensdag 17 april 2019 @ 20:19:39 #67
289141 Kaji
Debiele homofiele joodse neger
pi_186279317
quote:
0s.gif Op woensdag 17 april 2019 12:40 schreef rockstah het volgende:
De maatschappij is nu in veel grotere mate conservatief en reactionair.
Ik vraag me af in hoeverre dit gewoon een gevolg is van de vergrijzing.
quote:
En voordat we Kok de schuld geven, wie had in de jaren 90 aan kunnen zien komen in hoeverre de wereld in het begin van de 21 eeuw zou veranderen? Ik niet iig.
Uiteindelijk reageerde hij slechts op veranderingen die zich ook binnen zijn eigen achterban afspeelden. Lidmaatschapscijfers van vakbonden en politieke partijen daalden, de economie groeide, werkloosheid daalde, marxisme verdween langzaam uit het geaccepteerde publieke en intellectuele discours en zo kun je nog wel even doorgaan. Je zag immers overal dat traditionele arbeiderspartijen zich naar het midden bewogen, het was een wereldwijd fenomeen.
Inderdaad, marxisme wordt niet meer zo serieus genomen, en een belangrijke oorzaak daarvan is volgens mij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
Alle mensen zijn voortdurend ontevreden.
  vrijdag 19 april 2019 @ 15:42:12 #68
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186311537
Asscher wordt denk ik gewoon teveel geassocieerd met het beleid van Rutte II en is bovendien niet echt een sprankelend figuur.

Ik denk eigenlijk dat ze het beste gewoon kunnen fuseren met Groenlinks. Beide partijen zijn qua grootte nu wel ongeveer aan elkaar gewaagd. En dat kan ze duidelijk versterken.
pi_186311860
quote:
0s.gif Op woensdag 17 april 2019 19:54 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Kunnen ze niet gezamenlijk met de SP en GL het te voeren.
Een breed links verhaal ?
De SP als zijlijnroepers staat te ver af van de PvdA als bestuurderspartij, vermoed ik. Een fusie tussen PvdA en GL wordt al jaren geroepen. Dit werd altijd afgehouden door de PvdA (want te groot) en nu het tij omgedraaid is, houdt GL het af.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
pi_186311879
quote:
0s.gif Op woensdag 17 april 2019 20:19 schreef Kaji het volgende:

[..]

Inderdaad, marxisme wordt niet meer zo serieus genomen, en een belangrijke oorzaak daarvan is volgens mij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
Het marxisme als zodanig heeft een negatieve connotatie gekregen, inderdaad, maar zijn gedachtegoed is anno 2019 nog steeds relevant.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
pi_186312203
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 16:03 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

Het marxisme als zodanig heeft een negatieve connotatie gekregen, inderdaad, maar zijn gedachtegoed is anno 2019 nog steeds relevant.
Een echte marxist houd erbij dat het marxisme nog nooit in praktijk is gebracht ;)
pi_186312410
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 16:27 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Een echte marxist houd erbij dat het marxisme nog nooit in praktijk is gebracht ;)
En dat klopt in principe ook, het communisme week zeker af van het pure marxisme. Zeker het communisme dat Lenin in voerde. De vraag is: is puur marxisme wel in te voeren, werkt dat wel? Marx zijn mensbeeld was extreem positief...
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  vrijdag 19 april 2019 @ 16:53:26 #73
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186312581
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 20:42 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Zelfverzekerd is de PvdA sinds Lubbers-III al niet meer geweest. Niet geheel toevallig valt dat ongeveer samen met het moment waarop ze 'de arbeider' loslieten als hun belangrijkste doelgroep.
Sowieso is je richten op de "arbeider" anno 2019 tamelijk kansloos. Wie voelt zich daar nu nog door aangesproken?
pi_186312616
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 april 2019 16:41 schreef Hanca het volgende:

[..]

En dat klopt in principe ook, het communisme week zeker af van het pure marxisme. Zeker het communisme dat Lenin in voerde. De vraag is: is puur marxisme wel in te voeren, werkt dat wel? Marx zijn mensbeeld was extreem positief...
Hij dacht dat ieder werknemer werkgever kon worden en andersom.
Ik geloof niet helemaal in zijn verhaal.
Ook was hij behoorlijk anti-natuur.
  vrijdag 19 april 2019 @ 16:59:36 #75
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186312664
De miljardairs media heeft iedereen aangepraat dat ze allemaal tot de middenklasse behoren en iedereen ondernemertje is.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186312688
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 16:53 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Sowieso is je richten op de "arbeider" anno 2019 tamelijk kansloos. Wie voelt zich daar nu nog door aangesproken?
Zolang je niet werkgever/ZZP bent ben je arbeider
pi_186312696
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 16:59 schreef Klopkoek het volgende:
De miljardairs media heeft iedereen aangepraat dat ze allemaal tot de middenklasse behoren en iedereen ondernemertje is.
Zonder onderklasse geen midden en bovenklasse
  vrijdag 19 april 2019 @ 17:09:08 #78
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186312810
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 17:01 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Zonder onderklasse geen midden en bovenklasse
Waarom denk je dat? Werkt in een land zoals Denemarken of IJsland toch wel vrij aardig, waar de onderklasse niet al te groot is in omvang.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186312819
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 17:09 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Waarom denk je dat? Werkt in een land zoals Denemarken of IJsland toch wel vrij aardig, waar de onderklasse niet al te groot is in omvang.
In een fabriek heb je arbeiders nodig.
In een supermarkt vullers.
Plantsoenendienst etc. etc.
pi_186312824
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 17:09 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Waarom denk je dat? Werkt in een land zoals Denemarken of IJsland toch wel vrij aardig, waar de onderklasse niet al te groot is in omvang.
Hier is hij ook niet erg groot.
  vrijdag 19 april 2019 @ 18:41:05 #81
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186314160
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 17:00 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Zolang je niet werkgever/ZZP bent ben je arbeider
Allee vervelend dat vrijwel niemand zich meer door die term aangesproken voelt. Dat zouden ze eens ter harte moeten nemen.
pi_186314177
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 17:09 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Waarom denk je dat? Werkt in een land zoals Denemarken of IJsland toch wel vrij aardig, waar de onderklasse niet al te groot is in omvang.
Je zult toch altijd een laag 'de armsten' hebben, zelfs al is die relatief rijk. Als het gemiddelde inkomen een miljard zou zijn, zou iemand met 100 miljoen bij de onderklasse horen. Onderklasse betekent niks anders dan bij de minst verdienenden horen.

Maar goed, dat is theoretisch. In praktijk hebben we toch postbezorgers, vakkenvullers, kassamedewerkers e.d. nodig. Het is wel zo dat die onderklasse steeds meer uit Oost-Europeanen gaat bestaan.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  vrijdag 19 april 2019 @ 18:50:56 #83
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186314293
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 april 2019 18:42 schreef Hanca het volgende:

[..]

Je zult toch altijd een laag 'de armsten' hebben, zelfs al is die relatief rijk. Als het gemiddelde inkomen een miljard zou zijn, zou iemand met 100 miljoen bij de onderklasse horen. Onderklasse betekent niks anders dan bij de minst verdienenden horen.

Maar goed, dat is theoretisch. In praktijk hebben we toch postbezorgers, vakkenvullers, kassamedewerkers e.d. nodig. Het is wel zo dat die onderklasse steeds meer uit Oost-Europeanen gaat bestaan.
Wel kan heel veel geautomatiseerd worden. Stap een McDonald's in Zweden binnen en ik was erover verbaasd. Ook zijn bepaalde Amerikaanse baantjes zoals een neger die de deur open en dicht doet niet perse nodig. Ze zijn kunstmatig gemaakt om rijken lekker te laten voelen en rednecks om op neer te laten kijken.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186314617
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 april 2019 18:50 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Wel kan heel veel geautomatiseerd worden. Stap een McDonald's in Zweden binnen en ik was erover verbaasd. Ook zijn bepaalde Amerikaanse baantjes zoals een neger die de deur open en dicht doet niet perse nodig. Ze zijn kunstmatig gemaakt om rijken lekker te laten voelen en rednecks om op neer te laten kijken.
In een NLse McDonalds is de kassa ook al geautomatiseerd, hoor. Maar ook daar: medewerkers in de keuken en de medewerker die de tafeltjes schoonmaakt zijn voorlopig nog nodig. En ik kan uit ervaring vertellen: dat is heel hard werken voor heel weinig geld. Maar goed, dat zijn bijna allemaal jongeren, er is maar een enkeling die dat fulltime doet met het plan het de rest van zijn leven te blijven doen.

Het gaat meer om de mensen met slechtverdienende eindbanen. Dat is de echte onderklasse.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186314935
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 16:53 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Sowieso is je richten op de "arbeider" anno 2019 tamelijk kansloos. Wie voelt zich daar nu nog door aangesproken?
Het woord 'arbeider' als zodanig is wel wat uit de mode geraakt, maar simpelweg vervangen door 'de gewone man' of een vergelijkbare (loze) kreet.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  vrijdag 19 april 2019 @ 19:43:44 #86
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186315123
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 19:33 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

Het woord 'arbeider' als zodanig is wel wat uit de mode geraakt, maar simpelweg vervangen door 'de gewone man' of een vergelijkbare (loze) kreet.
De "gewone man" is ook niet zo nieuw en al sinds mensenheugenis het lievelingetje van het populisme.

De PvdA kan zich beter druk gaan maken om lager zorgpersoneel, callecentermedewerkers, mensen in de horeca, supermarktmedewerkers of politieagenten. Mensen die zich niet aangesproken voelen als arbeider maar die wel de aandacht mogen krijgen tegen uitbuiting.

Sterker nog. De fabrieksarbeiders die er nog zijn, hebben het in NL lang zo slecht niet vergeleken met anderen.
pi_186315315
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 19:43 schreef Hexagon het volgende:

[..]

De "gewone man" is ook niet zo nieuw en al sinds mensenheugenis het lievelingetje van het populisme.

De PvdA kan zich beter druk gaan maken om lager zorgpersoneel, callecentermedewerkers, mensen in de horeca, supermarktmedewerkers of politieagenten. Mensen die zich niet aangesproken voelen als arbeider maar die wel de aandacht mogen krijgen tegen uitbuiting.

Sterker nog. De fabrieksarbeiders die er nog zijn, hebben het in NL lang zo slecht niet vergeleken met anderen.
Dat is toch ook de groep waar de PvdA zich druk over maakt? De mensen met een inkomen van minder dan 30.000, ongeveer. Daar staan zij voor.

Het enige waar bij de PvdA nog een afgeleide van het woord arbeider valt, is de naam. Maar het is onzin die te wijzigen (waarin dan, Sociaal-Democratische Partij?)
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186315455
In de door globalisme snel veranderende wereld hebben we in Nederland een partij nodig die de arm om de arbeider heen slaat, om ervoor te zorgen dat deze rond kan blijven komen van zijn inkomen en de inkomensongelijkheid niet verder stijgt. Een partij die er voor zorgt dat er een oplossing komt voor de gevolgen van de automatisering van de economie.

Velen die de afgelopen jaren op de PVV hebben gestemd hebben eigenlijk behoefte aan een PVDA, maar dan wel een echte PVDA en niet de partij die het liefst gezamelijk met de VVD de afbraak van de werknemersrechten in werking stelt. Ik ben benieuwd of ze zich dit ooit nog gaan beseffen.
pi_186315488
De PvdA moet PvdW worden; Partij van de Werknemer, en dat als speerpunt nemen voor de eerstvolgende eeuw.

"Arbeid" is zo'n afgedankte slaventerm uit de industriele revolutie en inmiddels volledig over zn houdbaarheid heen. Maar waar ze voor horen te staan zit gewoon in de naam en als ze weer voor de belangen van de werknemer gaan knokken dan zijn ze een niet weg te denken partij uit het landschap.
pi_186315649
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 april 2019 20:03 schreef Beathoven het volgende:
De PvdA moet PvdW worden; Partij van de Werknemer, en dat als speerpunt nemen voor de eerstvolgende eeuw.

"Arbeid" is zo'n afgedankte slaventerm uit de industriele revolutie en inmiddels volledig over zn houdbaarheid heen. Maar waar ze voor horen te staan zit gewoon in de naam en als ze weer voor de belangen van de werknemer gaan knokken dan zijn ze een niet weg te denken partij uit het landschap.
Ze maken zich net zo druk over slechtbetaalde ZZPers, de werknemer zou ook zo maar weer snel achterhaald kunnen zijn. Maak je niet druk over een naam, niemand neemt letterlijk wat PVV en VVD met hun 2e V bedoelen, nemen ze afstand van een partij die tegen Vrijheid is? En welke partij is dat dan, welke partij is er tegen vrijheid? Nee, zoals daar Vrijheid voor minder regels staat (denk ik? De naam komt van de PvdV van vlak na de oorlog), staat Arbeid gewoon voor de hardwerkende en niet goed verdienende mensen.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  vrijdag 19 april 2019 @ 20:33:02 #91
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186315987
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 19:53 schreef Hanca het volgende:

[..]

Dat is toch ook de groep waar de PvdA zich druk over maakt? De mensen met een inkomen van minder dan 30.000, ongeveer. Daar staan zij voor.

Het enige waar bij de PvdA nog een afgeleide van het woord arbeider valt, is de naam. Maar het is onzin die te wijzigen (waarin dan, Sociaal-Democratische Partij?)
Ze zullen vast het beste met ze voor hebben maar de retoriek die de PvdA vaak gebruikt en de denkwijze die ze nog vaak hebben past gewoon niet meer goed bij die groep.

Ik heb in mijn jaren als D66-raadslid ook vaak gedoe gehad gehad metde PvdA-wethouder vanwege een nogal paternalistische en denigrerende visie op de onderkant van de arbeidsmarkt.

Bijvoorbeeld door jong gezonde mensen met subsidies aan de bak proberen te krijgen (ja die krijgen werkgevers natuurlijk graag). Ontzettend vernederend. Of door oudere werklozen die het moeilijk hebben naar het "werkleerbedrijf" te sturen waar ze zakjes moeten gaan plakken, al zijn ze universitair geschoold. Totale waanzin als je er goed bij nadenkt.

De constante onzekerheid van de PvdA en de angst om voor van alles uitgemaakt te worden zorgt juist voor dat wereldvreemde en kromme beleid.
  vrijdag 19 april 2019 @ 20:37:37 #92
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186316083
Maar ik heb het idee dat de PvdA ook veel teveel een doel op zichzelf lijkt te worden en niet meer een middel voor het doel.

Ik denk dat de linkse partijen serieus moeten gaan nadenken over fusie. Wellicht is dat veel krachtiger voor het doel. Ze verliezen dan misschien een paar mensen her en der maar het zal ze uiteindelijk wel sterker maken.
pi_186317122
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 20:37 schreef Hexagon het volgende:
Maar ik heb het idee dat de PvdA ook veel teveel een doel op zichzelf lijkt te worden en niet meer een middel voor het doel.

Ik denk dat de linkse partijen serieus moeten gaan nadenken over fusie. Wellicht is dat veel krachtiger voor het doel. Ze verliezen dan misschien een paar mensen her en der maar het zal ze uiteindelijk wel sterker maken.
Ik weet het niet met Groen Links maar het lijkt erop dat de SP en PvdA alles in zich hebben om te fuseren. Het zou in elk geval daad bij woord voegen in de roep om minder versplintering in de politiek en weer een hart in de linkse politiek plaatsen.
pi_186317317
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 20:14 schreef Hanca het volgende:

[..]

Ze maken zich net zo druk over slechtbetaalde ZZPers, de werknemer zou ook zo maar weer snel achterhaald kunnen zijn. Maak je niet druk over een naam, niemand neemt letterlijk wat PVV en VVD met hun 2e V bedoelen, nemen ze afstand van een partij die tegen Vrijheid is? En welke partij is dat dan, welke partij is er tegen vrijheid? Nee, zoals daar Vrijheid voor minder regels staat (denk ik? De naam komt van de PvdV van vlak na de oorlog), staat Arbeid gewoon voor de hardwerkende en niet goed verdienende mensen.
Een naam kan wel iets raken. De VVD is zogenaamd vrij als in liberaal. De PVV wil vrijheid als in niet onder het juk van een geloof. Het spreekt wel aan. Arbeid of Arbeider is een woord dat bij wijze van spreken bijna oud Nederlands is. Ik denk dat een moderner woord opvallender is en meer los maakt met de juiste campagne eraan en de juiste politiek erbij. Een partij die periodiek laat zien er voor de werknemers te zijn is een partij die werknemers achter zich krijgt. En dat zijn er nogal wat.
pi_186317372
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:27 schreef Beathoven het volgende:

[..]

Ik weet het niet met Groen Links maar het lijkt erop dat de SP en PvdA alles in zich hebben om te fuseren. Het zou in elk geval daad bij woord voegen in de roep om minder versplintering in de politiek en weer een hart in de linkse politiek plaatsen.
SP is eurosceptisch en wars van compromissen, komt ook heel erg op voor mensen met uitkeringen en is vooral boos. PvdA is voor de minder verdienende werknemers en niet tegen de EU, een partij die juist dingen wil bereiken met compromissen. GroenLinks is heel erg Pro Europa (bijna net zo als D66) en vooral gericht op klimaat.

Er zijn echt wel verschillen. Dat voeg je niet zo maar samen.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186317415
PVDA en de rest van links is gedaan :) Tijd voor een rechts geluid.
"magis quam dimidium convertit in omni tempore."
"In praeteritum fuerit, discere est. In posterum venturus est: compararim in ea. In praesens adest, frui."
"Acuto homine nobis opus est, qui pervestiget quid sui cives cogitent."
pi_186317459
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:38 schreef Hanca het volgende:

[..]

SP is eurosceptisch en wars van compromissen, komt ook heel erg op voor mensen met uitkeringen en is vooral boos. PvdA is voor de minder verdienende werknemers en niet tegen de EU, een partij die juist dingen wil bereiken met compromissen. GroenLinks is heel erg Pro Europa (bijna net zo als D66) en vooral gericht op klimaat.
Eurosceptisch mijn aars.
Ze doen geen fuck.
Er zijn echt wel verschillen. Dat voeg je niet zo maar samen.
SP doet mee aan het klimaat, de baantjescarrousel en het partijkartel. Er zijn nauwelijks verschillen,
"magis quam dimidium convertit in omni tempore."
"In praeteritum fuerit, discere est. In posterum venturus est: compararim in ea. In praesens adest, frui."
"Acuto homine nobis opus est, qui pervestiget quid sui cives cogitent."
pi_186317496
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:40 schreef DoubleUU het volgende:
PVDA en de rest van links is gedaan :) Tijd voor een rechts geluid.
Ja precies, mooi een VVD-FvD koers inzetten als een voorbijrazende pest.
pi_186317497
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:40 schreef DoubleUU het volgende:
PVDA en de rest van links is gedaan :) Tijd voor een rechts geluid.
Je stemt zeker op de FvD?

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 19-04-2019 21:44:53 ]
pi_186317509
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:40 schreef DoubleUU het volgende:
PVDA en de rest van links is gedaan :) Tijd voor een rechts geluid.
Onzin. Dat golft altijd een beetje op en neer. Herinner je je nog dat Samson bijna minister-president geworden was, de één-na-laatste verkiezing? Die partij is echt nog niet weg.

En rechts heeft echt geen werkbare meerderheid. PVV is al geen optie en FvD dreigt zich ook in de onmogelijke hoek te zetten. Maar ze snoepen wel zetels af van de VVD en CDA, waardoor er alleen maar meer linkse partijen nodig zijn.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186317529
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:44 schreef Beathoven het volgende:

[..]

Ja precies, mooi een VVD-FvD koers inzetten als een voorbijrazende pest.
Waarom vergelijk je het nu weer met een dodelijke ziekte? Je vraagt erom om belachelijk gemaakt te worden.
"magis quam dimidium convertit in omni tempore."
"In praeteritum fuerit, discere est. In posterum venturus est: compararim in ea. In praesens adest, frui."
"Acuto homine nobis opus est, qui pervestiget quid sui cives cogitent."
pi_186317541
quote:
9s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:44 schreef Vollenhoven het volgende:

[..]

Je stemt zeker op de FvD?
Zodra jij stopt met mensen oplichten, krijg je het antwoord.
"magis quam dimidium convertit in omni tempore."
"In praeteritum fuerit, discere est. In posterum venturus est: compararim in ea. In praesens adest, frui."
"Acuto homine nobis opus est, qui pervestiget quid sui cives cogitent."
pi_186317542
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:42 schreef DoubleUU het volgende:

[..]

SP doet mee aan het klimaat, de baantjescarrousel en het partijkartel. Er zijn nauwelijks verschillen,
SP mee doen aan de baantjescarousel? Waar?
En de SP in een partijkartel? Maak je niet zo belachelijk...


En ja, SP is eurosceptisch. Iedereen die dat niet door heeft, heeft nooit iets gevolgd van de Nederlandse politiek.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186317551
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:46 schreef DoubleUU het volgende:

[..]

Zodra jij stopt met mensen oplichten, krijg je het antwoord.
Ik heb nooit mensen opgelicht. Hoezo?
pi_186317554
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:45 schreef Hanca het volgende:

[..]

Onzin. Dat golft altijd een beetje op en neer. Herinner je je nog dat Samson bijna minister-president geworden was, de één-na-laatste verkiezing? Die partij is echt nog niet weg.

En rechts heeft echt geen werkbare meerderheid. PVV is al geen optie en FvD dreigt zich ook in de onmogelijke hoek te zetten. Maar ze snoepen wel zetels af van de VVD en CDA, waardoor er alleen maar meer linkse partijen nodig zijn.
Herinner je nog dat FvD de grootste was?
"magis quam dimidium convertit in omni tempore."
"In praeteritum fuerit, discere est. In posterum venturus est: compararim in ea. In praesens adest, frui."
"Acuto homine nobis opus est, qui pervestiget quid sui cives cogitent."
pi_186317565
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:46 schreef DoubleUU het volgende:

[..]

Waarom vergelijk je het nu weer met een dodelijke ziekte? Je vraagt erom om belachelijk gemaakt te worden.
Een snoeiharde rechtse koers is eenzelfde pest als een snoeiharde verlinksing.
pi_186317580
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:47 schreef DoubleUU het volgende:

[..]

Herinner je nog dat FvD de grootste was?
Ja, de grootste. Maar niet groot genoeg om te regeren. Dus de grootste oppositiepartij, dat zullen ze straks misschien wel zijn. Lekker veel mensen die kunnen klappen voor Baudet in de kamer, werkt bij Wilders ook goed.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186317587
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:47 schreef Hanca het volgende:

[..]

SP mee doen aan de baantjescarousel? Waar?
En de SP in een partijkartel? Maak je niet zo belachelijk...

En ja, SP is eurosceptisch. Iedereen die dat niet door heeft, heeft nooit iets gevolgd van de Nederlandse politiek.
SP is een baggerpartij van de slappe hap en het jaknikken als het ze een miezerig iets oplevert. Ze hebben nog nooit iets gedaan in de Nederlandse regering terwijl ze vet lang bestaan. Sorry hoor maar wtf.
"magis quam dimidium convertit in omni tempore."
"In praeteritum fuerit, discere est. In posterum venturus est: compararim in ea. In praesens adest, frui."
"Acuto homine nobis opus est, qui pervestiget quid sui cives cogitent."
pi_186317603
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:48 schreef Beathoven het volgende:

[..]

Een snoeiharde rechtse koers is eenzelfde pest als een snoeiharde verlinksing.
Je hoort mij niet pleiten voor een snoeiharde rechtse koers.
"magis quam dimidium convertit in omni tempore."
"In praeteritum fuerit, discere est. In posterum venturus est: compararim in ea. In praesens adest, frui."
"Acuto homine nobis opus est, qui pervestiget quid sui cives cogitent."
pi_186317608
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:49 schreef Hanca het volgende:

[..]

Ja, de grootste. Maar niet groot genoeg om te regeren. Dus de grootste oppositiepartij, dat zullen ze straks misschien wel zijn. Lekker veel mensen die kunnen klappen voor Baudet in de kamer, werkt bij Wilders ook goed.
Wacht maar tot de 2de kamer verkiezingen, dat wordt lachen ;)
"magis quam dimidium convertit in omni tempore."
"In praeteritum fuerit, discere est. In posterum venturus est: compararim in ea. In praesens adest, frui."
"Acuto homine nobis opus est, qui pervestiget quid sui cives cogitent."
pi_186317633
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:49 schreef DoubleUU het volgende:

[..]

SP is een baggerpartij van de slappe hap en het jaknikken als het ze een miezerig iets oplevert. Ze hebben nog nooit iets gedaan in de Nederlandse regering terwijl ze vet lang bestaan. Sorry hoor maar wtf.
Voor bijna iedere partij geldt dat zodra ze in het diepe springen ze 4 jaar later stemmen kwijt zijn omdat ze vuile handen hebben moeten maken. Oppositiepartijen zijn er soms nogal huiverig voor.
pi_186317726
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:50 schreef DoubleUU het volgende:

[..]

Je hoort mij niet pleiten voor een snoeiharde rechtse koers.
De FvD gaat de VVD niet in Balans trekken, dat wordt een lange of korte polonaise.
pi_186317732
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:50 schreef DoubleUU het volgende:

[..]

Wacht maar tot de 2de kamer verkiezingen, dat wordt lachen ;)
Geen idee, ik lach nooit om verkiezingen. Ik zie ze namelijk als iets serieus, niet als eem grap.

Maar zolang FvD zich niet normaal op stelt over het klimaat, kan het niks. Want alle andere partijen op PVV na steunen het klimaatakkoord en de doelstelling van de klimaatwet. Ja, ook de VVD en de SGP (die laatste stemde alleen tegen wegens een juridische reden, de politiek niet afdwingbare maar juridisch misschien wel afdwingbare tussendoelen, ze steunen de einddoelen en ook de poging tot het halen van de tussendoelen). En die klimaatwet, die zal de komende jaren zeer belangrijk zijn voor elk kabinet, zonder die te onderschrijven zit je dus in de hoek waar inderdaad de SP ook al jaren zit: hard schreeuwen, maar weinig resultaat.

Hoe zie jij FvD ook maar iets regelen dan? Zie jij een FvD, CDA en VVD meerderheid (waarschuwing: PVV is echt geen optie, reken die niet mee)? Die is er in elk geval niet in de eerste kamer, dus dan moet je daar in elk geval gedoogpartners zoeken...


En om ontopic te zijn: zo heeft de PvdA een kans. Elke stem op het FvD maakt de kans dat PvdA na de volgende verkiezing mee regeert groter.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186317791
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:56 schreef Beathoven het volgende:

[..]

De FvD gaat de VVD niet in Balans trekken, dat wordt een lange of korte polonaise.
VVD is uiterst links tegenwoordig. Wil je VVD nog rechts noemen?
"magis quam dimidium convertit in omni tempore."
"In praeteritum fuerit, discere est. In posterum venturus est: compararim in ea. In praesens adest, frui."
"Acuto homine nobis opus est, qui pervestiget quid sui cives cogitent."
pi_186317819
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:56 schreef Hanca het volgende:

[..]

Geen idee, ik lach nooit om verkiezingen. Ik zie ze namelijk als iets serieus, niet als eem grap.

Maar zolang FvD zich niet normaal op stelt over het klimaat, kan het niks. Want alle andere partijen op PVV na steunen het klimaatakkoord en de doelstelling van de klimaatwet. Ja, ook de VVD en de SGP (die laatste stemde alleen tegen wegens een juridische reden, de politiek niet afdwingbare maar juridisch misschien wel afdwingbare tussendoelen, ze steunen de einddoelen en ook de poging tot het halen van de tussendoelen). En die klimaatwet, die zal de komende jaren zeer belangrijk zijn voor elk kabinet, zonder die te onderschrijven zit je dus in de hoek waar inderdaad de SP ook al jaren zit: hard schreeuwen, maar weinig resultaat.

Hoe zie jij FvD ook maar iets regelen dan? Zie jij een FvD, CDA en VVD meerderheid (waarschuwing: PVV is echt geen optie, reken die niet mee)? Die is er in elk geval niet in de eerste kamer, dus dan moet je daar in elk geval gedoogpartners zoeken...
Zolang jij niet inziet dat het hele klimaat gebeuren een hoax is, valt er niet echt te praten denk ik. Dat jij als een mak schaap over de dam springt snap ik wel, maar het siert je niet.
"magis quam dimidium convertit in omni tempore."
"In praeteritum fuerit, discere est. In posterum venturus est: compararim in ea. In praesens adest, frui."
"Acuto homine nobis opus est, qui pervestiget quid sui cives cogitent."
pi_186317881
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 22:00 schreef DoubleUU het volgende:

[..]

Zolang jij niet inziet dat het hele klimaat gebeuren een hoax is, valt er niet echt te praten denk ik. Dat jij als een mak schaap over de dam springt snap ik wel, maar het siert je niet.
Dat is geen antwoord op de vraag... ik had het niet over mezelf, maar over de politiek.


Mar goed, Baudet snapt de politiek niet, ik snap het dus wel als zijn volgelingen er ook niets van begrijpen. Denken dat harder schreeuwen je meer oplevert... tja, zo werkt een land met coalities niet.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186321390
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 22:06 schreef DoubleUU het volgende:

[..]

Ik denk dat FvD en PVV samen in de toekomst al zowat een meerderheid zal zijn ;)
:D

Moeten ze nog wel even hun best doen, want vooralsnog komen ze samen niet verder dan ca. 30 zetels. Een beetje net zoveel als de politieke tegenstanders GL-D66 bij elkaar.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  zaterdag 20 april 2019 @ 01:32:54 #118
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186321829
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 21:38 schreef Hanca het volgende:

[..]

SP is eurosceptisch en wars van compromissen, komt ook heel erg op voor mensen met uitkeringen en is vooral boos. PvdA is voor de minder verdienende werknemers en niet tegen de EU, een partij die juist dingen wil bereiken met compromissen. GroenLinks is heel erg Pro Europa (bijna net zo als D66) en vooral gericht op klimaat.

Er zijn echt wel verschillen. Dat voeg je niet zo maar samen.
Niet zomaar nee maar als men niet teveel van scherpslijpers aantrekt dan is het best mogelijk. Partijen moeten uiteindelijk een middel zijn en geen doel op zichzelf worden. Nu worden het een soort machteloze nichepartijtjes.
  zaterdag 20 april 2019 @ 01:56:39 #119
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_186322136
Al die middenpartijtjes beconcurreren elkaar op de vierkante millimeter. Nee dus, Asscher gaat het tij niet keren omdat hij gevangen zit. Vaart Asscher een mm naar links dan zit hij in het water van Groenlinks, vaart hij een mm naar rechts dan zit hij in het water van VVD.
pi_186325167
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2019 01:56 schreef Braindead2000 het volgende:
Al die middenpartijtjes beconcurreren elkaar op de vierkante millimeter. Nee dus, Asscher gaat het tij niet keren omdat hij gevangen zit. Vaart Asscher een mm naar links dan zit hij in het water van Groenlinks, vaart hij een mm naar rechts dan zit hij in het water van VVD.
_O_
pi_186325613
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 22:34 schreef Vollenhoven het volgende:
De FvD is niets meer dan een hype.

Niets meer niets minder.
Weet ik niet. Enerzijds zie ik er wel een PVV-vervanger in, anderzijds kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat dat pretentieuze gezwam van Baudet langer dan een maand of wat populair blijft.

We zien wel.
pi_186325733
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2019 11:52 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Weet ik niet. Enerzijds zie ik er wel een PVV-vervanger in, anderzijds kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat dat pretentieuze gezwam van Baudet langer dan een maand of wat populair blijft.

We zien wel.
Zolang hij een gat opvult blijft zijn partij bestaan.
Als bijv. de PvdA een draai maken van 180 dan is zijn potentieel een stuk kleiner.
  Moderator zaterdag 20 april 2019 @ 13:21:06 #123
236264 crew  capricia
pi_186326494
Dag mensen.
Het onderwerp van dit topic is niet Forum of Baudet. Daar gaan andere topics over. En persoonlijke aanvallen ben ik ook niet zo van gecharmeerd.
Graag on topic.
Definitely not CIA
pi_186327021
Sociaal-democratie is in deze tijd, in de samenleving zoals we die nu kennen overbodig geworden. De sociale wetten zoals AOW, WAO, WW, etc. worden nu ook omarmd door de liberale partijen (D66 en VVD). Het liberalisme is sociaal, iets waarvan men lang dacht dat het elkaars tegenpolen waren.
Het verhaal van de PvdA is niet uniek meer en dit hadden ze al door in de tijd van Paars. Vernieuwen gebeurde niet, men trachtte zetels te winnen door fors in te zetten op het succes van de multiculturele samenleving en veel problemen die er meer gepaard gingen te verbloemen of gewoon niet te benoemen. De kiezer is natuurlijk niet achterlijk en kreeg dit op een gegeven moment door. Het is nu vrij simpel, wie over links wil komt snel uit bij GL en SP.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
  zaterdag 20 april 2019 @ 14:03:36 #125
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186327113
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2019 13:57 schreef Shreyas het volgende:
De sociale wetten zoals AOW, WAO, WW, etc. worden nu ook omarmd door de liberale partijen (D66 en VVD). Het liberalisme is sociaal, iets waarvan men lang dacht dat het elkaars tegenpolen waren.
De VVD streeft al decennia naar een ministelsel en hun eigen wetenschappelijk bureau wil van de AOW af. WAO bestaat al niet meer, zonder dat 'de burger' direct beter af is nu.

Alweer onzin, dus.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186327171
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2019 14:03 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

De VVD streeft al decennia naar een ministelsel en hun eigen wetenschappelijk bureau wil van de AOW af. WAO bestaat al niet meer.

Alweer onzin, dus.
Het waren voorbeelden van sociale wetten die door de PvdA waren geïntroduceerd. WAO bestaat nog wel voor huidige gevallen, voor andere gevallen zijn nieuwe sociale wetten gekomen (WIA, WAZ), ingevoerd onder een liberaal regime.
Het wetenschappelijk bureau van de VVD vertegenwoordigt niet alle VVD-leden laat staan het 'liberalisme' in Nederland.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
  zaterdag 20 april 2019 @ 14:07:44 #127
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186327188
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2019 14:06 schreef Shreyas het volgende:

[..]
voor andere gevallen zijn nieuwe sociale wetten gekomen (WIA, WAZ), ingevoerd onder een liberaal regime.
Die alles behalve sociaal zijn en er vooral ten behoeve van het grootbedrijf bestaan.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186327279
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2019 14:07 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Die alles behalve sociaal zijn en er vooral ten behoeve van het grootbedrijf bestaan.
Wat is er mis met WIA/WAZ?
Volgens mij hebben wij een fundamenteel andere visie.

De verzorgingsstaat zoals we die ooit kenden, kan simpelweg niet meer blijven bestaan. Het is niet meer gegeven dat de werkende bevolkingsgroep dusdanig groot is dat ze de ander groepen kunnen onderhouden. Dat kon vroeger al heel moeilijk, maar met die miljarden verdient met aardgas kregen we de boel nog aardig rond.

Ik vind dat we in Nederland een andere mentaliteit moeten najagen, dat houdt in: ophouden met leven bij de dag en als het mis gaat hopen dat de staat de rommel opruimt. We moeten ook ophouden met steeds maar verwachten dat de staat ons tegen bepaalde dingen beschermt wat we zelf ook zouden kunnen doen.

Uiteraard moet de staat altijd bijspringen en helpen als het echt niet lukt, maar de tijd dat je lekker op de bank kon hangen en de overheid je het geld kwamen brengen is echt voorbij.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
  zaterdag 20 april 2019 @ 14:40:18 #129
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186327619
Wat het onbetaalbaar maakt zijn de vele cadeautjes aan grootverdieners en het bedrijfsleven. Nederland heeft extreem lage belastingen op vermogen en op bedrijven.

En ja, jij neemt een voorbeeld aan landen als Hong Kong, de VS en Qatar. Ik niet.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186329062
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 april 2019 14:03 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

De VVD streeft al decennia naar een ministelsel en hun eigen wetenschappelijk bureau wil van de AOW af. WAO bestaat al niet meer, zonder dat 'de burger' direct beter af is nu.

Alweer onzin, dus.
Als je de VVD vrij speelveld geeft wordt het een modern Amerikaans vechtsysteem waarin de werknemer aan de kant van het minimum en de onderkant zich maar moet zien te redden. Als de PvdA nu niet weer welke koers ze moeten varen dan zijn ze wel erg ver van hun idealen verwijderd.
  zaterdag 20 april 2019 @ 16:42:10 #131
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186329099
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2019 16:39 schreef Beathoven het volgende:

[..]

Als je de VVD vrij speelveld geeft wordt het een modern Amerikaans vechtsysteem waarin de werknemer aan de kant van het minimum en de onderkant zich maar moet zien te redden. Als de PvdA nu niet weer welke koers ze moeten varen dan zijn ze wel erg ver van hun idealen verwijderd.
De VVD sloopt net als de Republikeinen de middenklasse, met hun afbraakbeleid.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186329134
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2019 16:42 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

De VVD sloopt net als de Republikeinen de middenklasse, met hun afbraakbeleid.
Het was vroeger juist de partij voor de middenstand.
  vrijdag 26 april 2019 @ 12:51:28 #133
460259 kladderadatsch
MAKEaMEricAGREATaGAIN
pi_186435994
Asscher wil meer samenwerking met GL en SP, zo zegt hij tenminste in deze podcast: https://www.dagennacht.nl/serie/betrouwbare-bronnen/
An apatheist is someone who is not interested in accepting or rejecting any claims that gods exist or do not exist.
pi_186436939
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2019 12:51 schreef kladderadatsch het volgende:
Asscher wil meer samenwerking met GL en SP, zo zegt hij tenminste in deze podcast: https://www.dagennacht.nl/serie/betrouwbare-bronnen/
Tja, dat komt regelmatig terug en soms kiezen ze zelfs een onderwerp "waar ze elkaar blijven vasthouden". Zoals de pensioenen. Na 3 maanden koos de SP een andere koers (de koers 50+), inmiddels heeft PvdA al laten weten met het kabinet te willen overleggen over dit onderwerp, zonder GL te noemen.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  vrijdag 26 april 2019 @ 14:08:15 #135
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186437309
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2019 13:47 schreef Hanca het volgende:

[..]

Tja, dat komt regelmatig terug en soms kiezen ze zelfs een onderwerp "waar ze elkaar blijven vasthouden". Zoals de pensioenen. Na 3 maanden koos de SP een andere koers (de koers 50+), inmiddels heeft PvdA al laten weten met het kabinet te willen overleggen over dit onderwerp, zonder GL te noemen.
Ik vraag me ook eens af wanneer ze inzien dat niemand onder de indruk is van die losse flodder iedere keer
  vrijdag 26 april 2019 @ 14:11:54 #136
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186437349
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2019 14:08 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Ik vraag me ook eens af wanneer ze inzien dat niemand onder de indruk is van die losse flodder iedere keer
De sprinkhanen firma D66 Global Corporate Inc. is dat inderdaad niet.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 26 april 2019 @ 14:20:25 #137
460259 kladderadatsch
MAKEaMEricAGREATaGAIN
pi_186437486
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2019 14:08 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Ik vraag me ook eens af wanneer ze inzien dat niemand onder de indruk is van die losse flodder iedere keer
De grap is dat 'de linkse kiezer' eigenlijk niets liever wil - zie verkiezingen 2006 met toen nog Bos als partijleider, de PvdA torenhoog in de peilingen en een links 'pact' goed voor een absolute meerderheid - totdat Bos te kennen gaf toch meer te voelen voor een samenwerking met het CDA.

De rest is geschiedenis...
An apatheist is someone who is not interested in accepting or rejecting any claims that gods exist or do not exist.
  vrijdag 26 april 2019 @ 22:26:55 #138
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186447084
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2019 14:20 schreef kladderadatsch het volgende:

[..]

De grap is dat 'de linkse kiezer' eigenlijk niets liever wil - zie verkiezingen 2006 met toen nog Bos als partijleider, de PvdA torenhoog in de peilingen en een links 'pact' goed voor een absolute meerderheid - totdat Bos te kennen gaf toch meer te voelen voor een samenwerking met het CDA.

De rest is geschiedenis...
Ik denk nou juist dat inzetten op die coalitie mensen wegjaagt.

Als de linkse partijen ooit een meerderheid willen moeten ze zich juist spreiden en daarbij vol inzetten op de eigen meerwaarde en niet elkaar vliegen afvangen. Daarbij zou dan Groenlinks zich vol moeten storten op hipsters/mileufreaks/idealisten, de PvdA op werknemers/ambtenaren/vakbondslui en de SP vol op alles dat ziek zwak en misselijk is.

Na de verkiezingen zie je dan wel of het toevallig een meerderheid heeft.
  zaterdag 27 april 2019 @ 00:17:22 #139
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_186449636
De PvdA moet gewoon zich weer gaan focussen op de belangen van hun achterban i.p.v. deze te verkopen en ze in de steek te laten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 27 april 2019 @ 00:24:14 #140
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_186449790
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2019 16:42 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

De VVD sloopt net als de Republikeinen de middenklasse, met hun afbraakbeleid.
Heb jij eigenlijk door dat mensen als jij het grootste probleem zijn van links? Je hebt alleen maar een negatieve boodschap, dat je tegen de VVD en D’66 bent. Goh, maar dat wisten we al.
Dit is tekenend voor het gat waar links in zit. Ageren tegen rechts en heel hard roepen hoe kut die rechtsen wel niet zijn.
Daar ga je geen stemmen mee winnen.
Zeg vooral eens waar je voor bent.
Door alleen maar te ageren en te reageren laat je anderen de agenda bepalen.
In een notendop, dit is het probleem van links en waarom de populisten zo succesvol zijn.

Wordt vooral boos op mij, maar zolang links zo bezig blijft zal men geen stemmen trekken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_186451733
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 april 2019 01:24 schreef Arthur_Spooner het volgende:
Asscher heeft geen duidelijke boodschap over wat te doen tegen de massa-immigratie en de mislukte integratie van moslimmigranten dus de PvdA zal daarom voorlopig nog wel even gemarginaliseerd blijven. De Deense sociaaldemocraten hebben het daarentegen wel begrepen en sinds dat zij voor een veel strenger migratie- en integratiebeleid zijn gaan staan zijn ze verreweg de grootste partij in de peilingen.

Deense socialisten maken bocht van 180 graden: migranten moeten zich voortaan aanpassen aan Denemarken en niet andersom
Denemarken is niet zozeer verrechtst. het Deense links is, na aarzeling en verzet, met de burger meegegaan.

De ervaringen met immigranten uit de islamitische wereld leidde bij de Denen tot een herbezinning en heropleving van hun eigen cultuur.

In tegenstelling tot Nederland is het cultuursysteem in Denemarken niet gebroken. En het wordt ook niet gebroken gehouden, zoals in Nederland.
Concreet betekent dat de Denen meer samenhorig zijn, meer staan voor elkaar en dat ook zo willen houden.
Dus: zodra zij bemerkten dat het door de politieke geformuleerde en uit het buitenland overgewaaide multiculturalisme door migranten werd misbruikt, om louter te nemen en niets te geven, kwam de tegenbeweging op gang. En de tegenbeweging is succesvol geweest.

Dat kun je rechts noemen.
Maar dan omschrijf je rechtse politiek als politiek die grenzen stelt aan mensen en aan overheidsbeambten. En die de nationale identiteit begrensd acht door de landsgrenzen, die eveneens in acht worden genomen.

Linkse, multiculturele politiek omschrijf je dan als politiek die geen grenzen stelt aan mensen, aan overheidsbeambten en die landsgrenzen een hindernis acht die de rijke bourgeois in de weg wordt gelegd aan de armen. Zodat de armen hun gelijke deel niet kunnen claimen en halen.
Deze laatste visie is inderdaad populair bij Nederlandse politieke partijen, -ook de linker vleugel van CDA en VVD -, bij hoogleraren (voorbeeld bij uitstek Leo Lukassen) , bij de pers en uiteraard bij de organisaties voor immigratie en integratie.

In Denemarken is de ontwikkeling van de politiek en samenleving sinds 20 jaar een andere kant op gegaan. Met een stabieler land dan Nederland als resultaat.

Niet dat de Denen geen problemen kennen.
De belastingen zijn hoog. Al zijn de kosten voor gezondheidszorg inbegrepen.
Bij hoge lastendruk nemen mensen minder kinderen, wat vergrijzing in de hand werkt.
De private schulden, met name hypotheekschulden, zijn evenals in Nederland hoog.
De banken zijn niet sterk. Na 2008 is een aantal bankjes ten onder gegaan.
Wat de Deense regering overigens wel bewust heeft laten gebeuren.

Wat wel weer gunstig is aan Denemarken:
1. Denen kunnen gemakkelijker worden ontslagen, maar bijscholing en opnieuw een baan vinden lukt ook gemakkelijker dan in Nederland.
2. Corruptie wordt bestraft. Ook van overheidsfunctionarissen en bestuurders.
Een burgemeester die illegaal geld doorsluist naar een voetbalclub kan een jaar gevangenisstraf verwachten.
In Nederland is het bestraft krijgen van corrupte overheidsfunctionarissen of partij-coryfeeën slechts mogelijk, indien de zaak omvangrijk is en uit de doofpot scheurt. Vaak is het hebben van een stevige smet op je blazoen juist een voorwaarde om tot hogere functies geroepen te worden.Degenen die jou benoemen weten dan zeker dat je binnen de door hen gewenste paden blijft. Anders zijn ze zo weer van je af.

Sinds 2017 zijn de belastingen omlaag gegaan met plm 6%.
https://www.skm.dk/skattetal/statistik

Verhouding doelgroep geaccepteerde asielzoekers incl overgekomen familieleden. 1000=N

Noorwegen 30
Denemarken 40
Nederland 930

Konkreet 2019:

Denemarken
jan 102
feb 101

Nederland 2019:
2300-2400 p maand
https://ind.nl/over-ind/C(...)nas/Asieltrends.aspx

[ Bericht 2% gewijzigd door cempexo op 27-04-2019 09:17:58 ]
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_186451813
En nee, Asscher krijgt de PvdA niet meer om. De PvdA heeft de werknemer in het bedrijfsleven niet meer als doelgroep, maar de doelgroepen ambtenaren, uitkeringsgerechtigden en het stimuleren van de asielzoekers om te komen en te blijven in Nederland.

De gevolgen worden zoveel mogelijk onder het tapijt geveegd en het heeft inmiddels pijnlijke en dagelijkse gevolgen voor de wel werkende burger.

De werkende burger wordt niet meer betaald : https://www.volkskrant.nl(...)at-echt-zo~b0b7560f/

[ Bericht 6% gewijzigd door cempexo op 27-04-2019 09:19:57 ]
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  zondag 28 april 2019 @ 01:00:59 #143
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186470552
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 16:53 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Sowieso is je richten op de "arbeider" anno 2019 tamelijk kansloos. Wie voelt zich daar nu nog door aangesproken?
Er schijn een raar idee te leven onder loonslaven, dat als je niet met je handen werk, dat je dan geen werknemer / arbeider bent. De macht van de gewone man ligt in zijn rol als werknemer. Zonder dat uitgangspunt is de economische macht van werknemers nul. Het lijkt mij daarom het logische uitgangspunt.

quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 16:59 schreef Klopkoek het volgende:
De miljardairs media heeft iedereen aangepraat dat ze allemaal tot de middenklasse behoren en iedereen ondernemertje is.
Inderdaad.
The view from nowhere.
  zondag 28 april 2019 @ 01:11:52 #144
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186470717
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 20:33 schreef Hexagon het volgende:
Bijvoorbeeld door jong gezonde mensen met subsidies aan de bak proberen te krijgen (ja die krijgen werkgevers natuurlijk graag). Ontzettend vernederend. Of door oudere werklozen die het moeilijk hebben naar het "werkleerbedrijf" te sturen waar ze zakjes moeten gaan plakken, al zijn ze universitair geschoold. Totale waanzin als je er goed bij nadenkt.
Klopt. De PvdA beschouwt iedere baan als een god geschenk, zelfs al wordt het voor mensen vernederend. Ze komen niet goed op voor hun achterban.

Het neoliberalisme is de reden achter het verval van links. De neoliberale politieke trend heeft het beeld van de arbeider bedoezeld, en van de ondernemer een god gemaakt. Dit verandert alleen, als het neoliberalisme leidt tot nieuwe vormen van onderdrukking. Dat zie je nu in de VS.

[ Bericht 1% gewijzigd door deelnemer op 28-04-2019 10:54:18 ]
The view from nowhere.
pi_186471683
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 april 2019 20:37 schreef Hexagon het volgende:
Maar ik heb het idee dat de PvdA ook veel teveel een doel op zichzelf lijkt te worden en niet meer een middel voor het doel.

Ik denk dat de linkse partijen serieus moeten gaan nadenken over fusie. Wellicht is dat veel krachtiger voor het doel. Ze verliezen dan misschien een paar mensen her en der maar het zal ze uiteindelijk wel sterker maken.
De PvdA en hun vrienden moeten af van het denken en doen in termen van regels, bepalingen en voorschriften. Op een of andere manier denken ze dat je op deze manier beleid moet voeren, dus ook op de arbeidsmarkt.

Inmiddels zijn er in NL 64.000 van die regels e.d. Rutte zei een poosje geleden dat hij zich zou inspannen om dat -fors- te verminderen, het kon zo niet langer. De realiteit is dat er in 2018 1000 regels e.d. zijn bijgekomen.

De regelgeving voor de NL werkgever vs werknemer leidt er toe om juist zo min mogelijk werknemers aan te nemen. Een werknemer ontslaan is in NL een ramp voor de werkgever, je botst tegen ambtenaren die nog nooit een bedrijf van binnen hebben gezien en politiek gevormde rechters.

Een van de gevolgen is het ontstaan van de ZZP-er. Thans zijn dat er 1.500.000 fulltime ZZP-ers en 500.000 parttime ZZP-ers.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  zondag 28 april 2019 @ 08:51:47 #146
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186472154
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 01:00 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Er schijn een raar idee te leven onder loonslaven, dat als je niet met je handen werk, dat je dan geen werknemer / arbeider bent. De macht van de gewone man ligt in zijn rol als werknemer. Zonder dat uitgangspunt is de economische macht van werknemers nul. Het lijkt mij daarom het logische uitgangspunt.

Het woordje arbeider spreekt mensen gewoon niet aan. Daar denken mensen aan mannen met petten bij een fabriekspoort. Dat kun je of heel hard blijven proberen dat ze zich wel zo zien. Of gewoon woorden gebruiken die wel aanspreken. Ik denk dat dat laatste wat effectiever is.
  zondag 28 april 2019 @ 09:35:43 #147
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_186472592
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 08:51 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Het woordje arbeider spreekt mensen gewoon niet aan. Daar denken mensen aan mannen met petten bij een fabriekspoort. Dat kun je of heel hard blijven proberen dat ze zich wel zo zien. Of gewoon woorden gebruiken die wel aanspreken. Ik denk dat dat laatste wat effectiever is.
Dat klopt inderdaad. Als iets de rhetorica-prijs verdient dan is het wel de overredingskracht van de VVD-spindoctors dat de 9 tot 5 kantoortuinlaaf zijn sociaal-economische positie het best gewaarborgd ziet bij de politiek belangenbehartiger van zijn werkgever.
We have always been at war with Eastasia.
pi_186472750
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2019 09:33 schreef Tomatenboer het volgende:
Ik denk dat de PvdA onder Ascher (maar ook onder Samsom overigens) nog altijd teveel vasthoudt aan zogenaamd "derde weg sociaal-democratie". Met andere woorden het beleid dat onder Wim Kok is ingezet.

Een vorm van neoliberalisme waar de scherpe kantjes vanaf gehaald worden. Een soort compromisme als uitgangspunt dus (in plaats van als uitkomst in onderhandelingen bij beleidsvorming).

Hierdoor heeft PvdA een onvoldoende eigen en duidelijk geluid. Er is werkelijk geen enkele reden waarom je nog op de PvdA zou stemmen. Als je voor sociaaldemocratisch beleid bent, meer opkomen voor de belangen van de zwakkeren in de samenleving, zwaarste schouders de zwaarste lasten laten dragen enz, dan kun je tegenwoordig beter bij SP of GroenLinks terecht.

Als je neoliberaal beleid voorstaat dan kun je weer beter bij CDA, D66 of VVD terecht.

Kortom, de PvdA is kraak noch smaak en heeft geen eigen gezicht, en zolang de PvdA deze "derde weg" voorstaat hebben kiezers geen garantie dat deze partij niet nogmaals in zee gaat met het uitvoeren van een VVD agenda, daar waarvoor ze eerder al zo zijn afgerekend.
Compromissen sluiten, ook al zie je het niet is een zeer mooi eigenschap van de PvdA.
Je benoemt sp, leuk maar wat hebben zij bereikt? Groenlinks? Die hebben vaak genoeg sociaal afbraak gesteund en mooi met vvd meegestemd.
  zondag 28 april 2019 @ 10:33:19 #149
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186473203
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 08:51 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Het woordje arbeider spreekt mensen gewoon niet aan. Daar denken mensen aan mannen met petten bij een fabriekspoort. Dat kun je of heel hard blijven proberen dat ze zich wel zo zien. Of gewoon woorden gebruiken die wel aanspreken. Ik denk dat dat laatste wat effectiever is.
Waarom is een arbeider een fabriekswerker? Waarom is arbeid zo'n vies woord? Arbeid was vroeger iets om trots op te zijn.

Onder het neoliberalisme is werk je hoogste plicht (werk, werk, werk) maar het is tevens minderwaardig om een loonslaaf te zijn. Arbeid is net zo vies, als ondernemen goddelijk is. Is dat de reden waarom arbeid zo naar klinkt?

De enige manier waarop een loonslaaf een positie kan verbeteren, is door gebruik te maken van het feit dat een werkgever afhankelijk is van zijn arbeiders. Ik denk dat werkgevers dat geen prettig idee vinden.

Neem het woordje 'werkgever' of 'job creator'. Dat zijn natuurlijk wel leuke hippe inspirerende woordjes.

[ Bericht 7% gewijzigd door deelnemer op 28-04-2019 10:51:41 ]
The view from nowhere.
  zondag 28 april 2019 @ 10:37:27 #150
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186473250
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 10:33 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Waarom is een arbeider een fabriekswerker? Waarom is arbeid zo'n vies woord? Arbeid was vroeger iets om trots op te zijn.

Onder het neoliberalisme is werk je hoogste plicht (werk, werk, werk) maar het is tevens minderwaardig om een loonslaaf te zijn. Arbeid is net zo vies, als een ondernemen goddelijk is. Is dat de reden waarom arbeid zo naar klinkt?
Arbeider is gewoon een stoffig woord met een associatie met vervlogen tijden.

Je kunt dan wel gaan drammen dat het electoraat dat anders moet gaan zien. Maar beter past men de marketing aan. Een stuk effectiever denk ik.
  zondag 28 april 2019 @ 10:47:59 #151
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186473366
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 10:37 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Arbeider is gewoon een stoffig woord met een associatie met vervlogen tijden.

Je kunt dan wel gaan drammen dat het electoraat dat anders moet gaan zien. Maar beter past men de marketing aan. Een stuk effectiever denk ik.
Werknemers moeten hun onderhandelingspositie weer versterken. Dat kan alleen, door het aandeel dat ze hebben in de economische bedrijvigheid, in te zetten. Werkgevers benadrukken de hele tijd hoe belangrijk hun rol in de economische bedrijvigheid is. Ze eigenen zich daarbij van alles toe, om die rol maar zo groot mogelijk voor te stellen. Tevens proberen ze de rol van werknemers zo klein mogelijk voor te stellen. Zij hebben een hekel aan het woord arbeider, omdat het ze doet denken aan de vroegere arbeidersbeweging, die ze liever nooit meer terug willen zien.
The view from nowhere.
  zondag 28 april 2019 @ 11:23:31 #152
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186473814
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 10:47 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Werknemers moeten hun onderhandelingspositie weer versterken. Dat kan alleen, door het aandeel dat ze hebben in de economische bedrijvigheid, in te zetten. Werkgevers benadrukken de hele tijd hoe belangrijk hun rol in de economische bedrijvigheid is. Ze eigenen zich daarbij van alles toe, om die rol maar zo groot mogelijk voor te stellen. Tevens proberen ze de rol van werknemers zo klein mogelijk voor te stellen. Zij hebben een hekel aan het woord arbeider, omdat het ze doet denken aan de vroegere arbeidersbeweging, die ze liever nooit meer terug willen zien.
Je kan er allerlei uitgebreide theorieën en complotten omheen bedenken. Maar het is gewoon vrij simpel. Mensen voelen zich niet aangesproken door oubollige termen. Daar kun je dan heel boos over worden maar ik zie het nut niet.

Dus de oplossing is ook simpel. De mensen op een eigentijdse manier aanspreken.
  zondag 28 april 2019 @ 11:24:12 #153
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186473823
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 11:23 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Je kan er allerlei uitgebreide theorieën en complotten omheen bedenken. Maar het is gewoon vrij simpel. Mensen voelen zich niet aangesproken door oubollige termen. Daar kun je dan heel boos over worden maar ik zie het nut niet.

Dus de oplossing is ook simpel. De mensen op een eigentijdse manier aanspreken.
In mijn familie heeft niemand moeite met het begrip arbeider, alleen de bovenlaag vindt het een aftands woord.

Arbeid betekent vaardigheden en kennis om die arbeid te kunnen verrichten. Dat heeft waarde. Arbeider is een stuk beter dan werknemer. Het begrippen paar 'werkgever / werknemer' suggereert dat een de ene partij geeft, en de andere neemt.

Werkgevers zien het liever zo:
- Zij creeren alles dat van waarde is, inclusief werk.
- Ze zijn als atlas, die de wereld op zijn nek torst.
- Iedereen profiteert van hun gaven en moet daarvoor dankbaar zijn.
Daarom gaan hun belangen voor op die van anderen, omdat de belangen van anderen allemaal via hen loopt (pure retoriek).

Hoe kom jij overigens op het idee dat dit woord mensen niet meer aanspreekt?

[ Bericht 1% gewijzigd door deelnemer op 28-04-2019 11:56:06 ]
The view from nowhere.
  zondag 28 april 2019 @ 12:04:41 #154
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186474485
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 11:24 schreef deelnemer het volgende:

[..]

In mijn familie heeft niemand moeite met het begrip arbeider, alleen de bovenlaag vindt het een aftands woord.

Arbeid betekent vaardigheden en kennis om die arbeid te kunnen verrichten. Dat heeft waarde. Arbeider is een stuk beter dan werknemer. Het begrippen paar 'werkgever / werknemer' suggereert dat een de ene partij geeft, en de andere neemt.

Werkgevers zien het liever zo:
- Zij creeren alles dat van waarde is, inclusief werk.
- Ze zijn als atlas, die de wereld op zijn nek torst.
- Iedereen profiteert van hun gaven en moet daarvoor dankbaar zijn.
Daarom gaan hun belangen voor op die van anderen, omdat de belangen van anderen allemaal via hen loopt (pure retoriek).

Hoe kom jij overigens op het idee dat dit woord mensen niet meer aanspreekt?
Ik ben ook gewoon een werknemer die dagelijks naar kantoor gaat. Roep ik daar iets over "de arbeiders" dan voelt niemand zich aangesproken en denkt men dat het over iemand anders gaat. Dat heeft niets met moeite te maken maar alles met de oubollige associatie die mensen met dat woord hebben.

Dan kun je in hun hoofden willen drammen dat het wel arbeiders zijn. Maar ik denk niet dat sociaaldemocraten met een dergelijke aanpak nou veel enthousiasme gaan kweken.
  zondag 28 april 2019 @ 12:08:40 #155
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186474532
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 12:04 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Ik ben ook gewoon een werknemer die dagelijks naar kantoor gaat. Roep ik daar iets over "de arbeiders" dan voelt niemand zich aangesproken en denkt men dat het over iemand anders gaat. Dat heeft niets met moeite te maken maar alles met de oubollige associatie die mensen met dat woord hebben.

Dan kun je in hun hoofden willen drammen dat het wel arbeiders zijn. Maar ik denk niet dat sociaaldemocraten met een dergelijke aanpak nou veel enthousiasme gaan kweken.
Je voelt je wel prettig bij het begrip 'werknemer'? Mensen bij jou op het kantoor hebben het gevoel dat ze iets nemen, als ze aan het werk zijn? Terwijl hun baas ze iets geeft.

Ik denk dat het niets te maken heeft met oubolligheid, maar met een misplaatst gevoel van 'meer zijn dan een gewone arbeider'. Dat was kantoorwerk vroeger t.o.v handwerkers. Maar dat is een vorm van 'onbewust meegaan in illusies over meerderen en minderen', in je eigen nadeel, want het drukt je positie niet goed uit. Het verbreekt de solidariteit met andere arbeiders, en versterkt zo de positie van 'werkgevers'.

[ Bericht 6% gewijzigd door deelnemer op 28-04-2019 17:07:25 ]
The view from nowhere.
pi_186474735
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 11:23 schreef Hexagon het volgende:
Dus de oplossing is ook simpel. De mensen op een eigentijdse manier aanspreken.
Bedenk eens een hippe naam voor de PvdA?
  zondag 28 april 2019 @ 12:45:57 #157
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186475009
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 12:08 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Je voelt je wel prettig bij het begrip 'werknemer'? Mensen bij jou op het kantoor hebben het gevoel dat ze iets nemen, als ze aan het werk zijn? Terwijl hun baas ze iets geeft.

Ik denk dat het niets te maken heeft met oudbolligheid, maar met een misplaatst gevoel van 'meer zijn dan een gewone arbeider'. Dat was kantoorwerk vroeger t.o.v handwerkers. Maar dat is een vorm van 'onbewust meegaan in illusies over meerderen en minderen', in je eigen nadeel, want het drukt je positie niet goed uit. Het verbreekt de solidariteit met andere arbeiders, en versterkt zo de positie van 'werkgevers'.
Zucht..

Jij denkt dus echt dat de PvdA stemmen wint door paternalistische praatjes te komen houden dat mensen zichzelf arbeider moeten noemen want anders zijn ze niet solidair.

Ja daar worden m'n collega's anno 2019 echt bijzonder warm van. In welk universum leef jij?
  zondag 28 april 2019 @ 12:46:38 #158
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186475020
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 12:24 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Bedenk eens een hippe naam voor de PvdA?
Geen idee ik ben geen markettingjongen
pi_186475144
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 12:24 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Bedenk eens een hippe naam voor de PvdA?
Partij voor de Zekerheid? O-)
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
pi_186475165
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 12:53 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

Partij voor de Zekerheid? O-)
Hmja. Alleen hebben ze zelf geen idee hoeveel zetels ze nu weer gaan inleveren.
pi_186475212
In de TK-peilingen doet PvdA het anders steeds beter.

Wat dat betreft vind ik de PvdA de enige partij die in de breedte veel aansprekende kamerleden heeft. Veel politieke partijen zijn toch gebouwd op één of een paar topmensen.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  zondag 28 april 2019 @ 13:11:52 #162
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186475457
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 12:45 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Zucht..

Jij denkt dus echt dat de PvdA stemmen wint door paternalistische praatjes te komen houden dat mensen zichzelf arbeider moeten noemen want anders zijn ze niet solidair.

Ja daar worden m'n collega's anno 2019 echt bijzonder warm van. In welk universum leef jij?
Anno 2019.

Er zijn veel meer woorden die allang in gebruikt zijn, maar die we niet oubollig noemen. Neem het begrip recht, of specifieker eigendomsrecht. Ook oude woorden. Waarom zijn die niet oubollig?

Je hebt geen enkel argument gegeven, anders dan te verwijzen naar de gevoelswaarde die aan woorden kleeft. In welk universum leef jij, dat je niet door hebt dat deze gevoelswaarden zeer misleidend zijn, gegeven de eindeloze marketing die deze gevoelswaarden creeert. Dat lijkt mij naief.

Ik denk dat de PvdA er goed aan doet, de vocabulair van de neoliberalen in de ban te doen.
The view from nowhere.
pi_186475463
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 08:51 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Het woordje arbeider spreekt mensen gewoon niet aan. Daar denken mensen aan mannen met petten bij een fabriekspoort. Dat kun je of heel hard blijven proberen dat ze zich wel zo zien. Of gewoon woorden gebruiken die wel aanspreken. Ik denk dat dat laatste wat effectiever is.
De arbeider, what's in a name. heeft de PvdA niet meer nodig. Anno 2019 weet de arbeider zelf wel hoe de boel in elkaar steekt en is mans genoeg om zelf zijn belangen te behartigen.

De PvdA loopt hijgend achter de werkelijkheid van de dag aan, hebben zich gevangen gezet in een spinnenweb van anno 1960. Zoals gezegd, de ambtenaar, uitkeringsgerechtigden, de asielzoekers en een handjevol bejaarden zijn hun doelgroep geworden.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  zondag 28 april 2019 @ 14:07:34 #164
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186476378
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 13:12 schreef cempexo het volgende:

[..]

De arbeider, what's in a name. heeft de PvdA niet meer nodig. Anno 2019 weet de arbeider zelf wel hoe de boel in elkaar steekt en is mans genoeg om zelf zijn belangen te behartigen.

De PvdA loopt hijgend achter de werkelijkheid van de dag aan, hebben zich gevangen gezet in een spinnenweb van anno 1960. Zoals gezegd, de ambtenaar, uitkeringsgerechtigden, de asielzoekers en een handjevol bejaarden zijn hun doelgroep geworden.
Het begrip 'arbeider', iemand die arbeid verricht, is een functionele term. Toegevoegde waarde creeren d.m.v. arbeid. Wat is daar mis mee? Verrichten ondernemers geen arbeid? Had Marx gelijk dat ondernemers alleen anderen uitbuiten?

'Belangenbehartiger' klinkt heel wat minder constructief, dan waarde creëren d.m.v. arbeid. Iemand die waarde creëert, zal ook zijn belangen en die van anderen behartigen, op een goede manier.

De Partij van de Arbeid probeert de belangen van arbeiders te behartigen door het vocabulair van kapitalisten over te nemen. Wij produceren geen goederen of diensten, maar we maken winst. Dat soort taal.

Wat gebeurd er als arbeiders het werk neerleggen? Dan ligt de hele economie plat. Daaraan kun je zien wat de waarde van arbeiders is.
The view from nowhere.
  zondag 28 april 2019 @ 14:36:56 #165
110057 AgLarrr
Merck toch hoe sterck!
pi_186477001
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 april 2019 13:57 schreef Shreyas het volgende:
Sociaal-democratie is in deze tijd, in de samenleving zoals we die nu kennen overbodig geworden. De sociale wetten zoals AOW, WAO, WW, etc. worden nu ook omarmd door de liberale partijen (D66 en VVD). Het liberalisme is sociaal, iets waarvan men lang dacht dat het elkaars tegenpolen waren.

Naah, niet mee eens. Er is nog steeds wel een heel duidelijke plek voor een sociaal-democratisch verhaal. Het is nog steeds broodnodig, er is ook wel vraag naar maar dan moet je wel het juiste verhaal vertellen. Dat gebeurt niet.

De scherpe randen van het kapitalisme afhalen; toegankelijke kwalitatief hoogwaarde zorg, baanzekerheid, betaalbare woningen, goede sociale voorzieningen, inkomensspreiding, invloed van 'gewone' mensen op lokale en regionale besturen. En als zeer actueel onderwerp: onderwijs, de vrijheid daarvan in relatie tot de rechtsstaat.
Allemaal zeer relevante onderwerpen met heel actuele issues waar de sociaal-democratie prima een verhaal bij kan hebben. Je moet het alleen wel vanuit een herkenbaar narratief benaderen, een beetje toegankelijk framen en bovenal: je club er op profileren.

Dat gebeurt niet. In plaats daarvan blijven ze een beetje die kapotgekookte prut van de multiculturele samenleving oreren, en zit het progressief idealistische hem in het gewauwel over identiteit en klimaat. De gewone man geeft nauwelijks een reet om het klimaat en nog minder om diversiteit. Dat betekent niet dat je het er niet over hoeft te hebben, maar als het de basis van je verhaal is dan ben je inderdaad net een D66 of GroenLinks.

Eddy Terstal & Co hebben een poging gewaagd met hun initiatief vrij links. Als die nou de politiek in zouden gaan, zou ik maar zo eens op ze kunnen stemmen.
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
pi_186477604
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 14:07 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Het begrip 'arbeider', iemand die arbeid verricht, is een functionele term. Toegevoegde waarde creeren d.m.v. arbeid. Wat is daar mis mee? Verrichten ondernemers geen arbeid? Had Marx gelijk dat ondernemers alleen anderen uitbuiten?

'Belangenbehartiger' klinkt heel wat minder constructief, dan waarde creëren d.m.v. arbeid. Iemand die waarde creëert, zal ook zijn belangen en die van anderen behartigen, op een goede manier.

De Partij van de Arbeid probeert de belangen van arbeiders te behartigen door het vocabulair van kapitalisten over te nemen. Wij produceren geen goederen of diensten, maar we maken winst. Dat soort taal.

Wat gebeurd er als arbeiders het werk neerleggen? Dan ligt de hele economie plat. Daaraan kun je zien wat de waarde van arbeiders is.
Er is gewoon veel te weinig dynamiek in de Nederlandse economie door falend overheidsbeleid, veel te veel overbodige regeltjes en veel te hoge en ingewikkelde belastingen en daardoor worden er onvoldoende banen gecreëerd.

En vergeet ook niet dat Nederland zo ongeveer het meest rigide arbeidsrecht ter wereld heeft (werknemer krijgt ski- of voetbal ongeluk, werkgever moet 2 jaar doorbetalen en dat soort zaken), ook heel lastig om iemand te ontslaan die niet functioneert. Veel werkgevers denken dus wel 10x na voordat ze iemand een vast contract aanbieden.

Het is voor veel werkgevers totaal niet aantrekkelijk om in Nederland te investeren en personeel aan te nemen. Veel te hoge loonbelasting en lang niet altijd goed gemotiveerd personeel te vinden dat ook nog over de juiste skills en instelling beschikt.

En daar komt nog bij dat door het verslechterende (basis)onderwijs ook de capaciteiten van het personeel steeds meer onder druk komen te staan in vergelijking met het buitenland.

Vraag voor je. Een werknemer die 1600 E netto per maand verdient...wat zijn dan in Nederland de loonkosten voor een werkgever?

[ Bericht 2% gewijzigd door cempexo op 28-04-2019 15:55:10 ]
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  zondag 28 april 2019 @ 16:35:27 #167
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186479897
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 15:02 schreef cempexo het volgende:

[..]

Er is gewoon veel te weinig dynamiek in de Nederlandse economie door falend overheidsbeleid, veel te veel overbodige regeltjes en veel te hoge en ingewikkelde belastingen en daardoor worden er onvoldoende banen gecreëerd.

En vergeet ook niet dat Nederland zo ongeveer het meest rigide arbeidsrecht ter wereld heeft (werknemer krijgt ski- of voetbal ongeluk, werkgever moet 2 jaar doorbetalen en dat soort zaken), ook heel lastig om iemand te ontslaan die niet functioneert. Veel werkgevers denken dus wel 10x na voordat ze iemand een vast contract aanbieden.

Het is voor veel werkgevers totaal niet aantrekkelijk om in Nederland te investeren en personeel aan te nemen. Veel te hoge loonbelasting en lang niet altijd goed gemotiveerd personeel te vinden dat ook nog over de juiste skills en instelling beschikt.

En daar komt nog bij dat door het verslechterende (basis)onderwijs ook de capaciteiten van het personeel steeds meer onder druk komen te staan in vergelijking met het buitenland.

Vraag voor je. Een werknemer die 1600 E netto per maand verdient...wat zijn dan in Nederland de loonkosten voor een werkgever?
Regels en voorzieningen zijn er omdat gewone mensen ook een leven te leiden hebben. Als het zo is georganiseerd, dat een groot deel van de bevolking zijn belangen maar moet inslikken ten gunste van werkgevers, dan is dat onredelijk.

Als de competitie met het buitenland je daartoe dwingt, omdat zij daar werkgevers in de watten leggen, dan moet je daar niet in mee gaan. Een race naar de bodem moet je niet willen. Je lost het op door goede afspraken te maken; regels stellen dus. Dat is niet dom, maar redelijk.

Niet alle afspraken zijn even zinnig, en daarover gaat de discussie. Het is dan handig als je meer begrijpt, en daar schort het bij de meeste mensen aan. De meeste mensen begrijpen weinig, maar doen liever alsof, of ze geloven echt, dat ze daarin juist briljant zijn. Veel werkgever gaan alleen uit van hun eigenbelang. Dat is onredelijk.

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 28-04-2019 17:03:49 ]
The view from nowhere.
pi_186480326
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 16:35 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Regels en voorzieningen zijn er omdat gewone mensen ook een leven te leiden hebben. Als het zo is georganiseerd, dat een groot deel van de bevolking zijn belangen maar moet inslikken ten gunste van werkgevers, dan is dat onredelijk.

Als de competitie met het buitenland je daartoe dwingt, omdat zij daar werkgevers in de watten leggen, dan moet je daar niet in mee gaan. Een race naar de bodem moet je niet willen. Je lost het op door goede afspraken te maken; regels stellen dus. Dat is niet dom, maar redelijk.

Niet alle afspraken zijn even zinnig, en daarover gaat de discussie. Het is dan handig als je meer begrijpt, en daar schort het bij de meeste mensen aan. De meeste mensen begrijpen weinig, maar doen liever alsof, of ze geloven echt, dat ze daarin juist briljant zijn. Veel werkgever gaan alleen uit van hun eigenbelang. Dat is allemaal onredelijk.
De Nederlandse werkgever heeft per definitie niets in te brengen. De opgelegde 64.000 wetten met bijbehorende regels knellen hem zodanig dat hij in die knelling en door die knelling zijn bedrijf niet meer normaal kan leiden.

Wekelijks ondersteun ik sinds 10 jaar Nederlandse werkgevers die in Nederland niet meer een werkgever willen zijn. Ik zorg voor nieuwe mogelijkheden voor hen in Noord Europa. Morgen zit ik in Noord Duitsland en Zweden, met weer 3 nieuwe Nederlandse werkgevers.

Dit jaar verlaten 150.000 Nederlanders het land, zien het niet meer zitten. Gemiddeld genomen is dat de laatste 10 jaar 1.250.000 Nederlanders, die weggaan.

En ik zal maar een antwoord geven op mijn eigen vraag, die van 1600 euro netto.

Een werknemer die 1600 E netto p maand verdient krijgt 19.200 E per jaar plus vakantietoeslag. De loonkosten voor die werkgever zijn 42.240 euro. En dan moeten er geen ziekmeldingen zijn.

[ Bericht 0% gewijzigd door cempexo op 28-04-2019 17:29:26 ]
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_186480576
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 16:52 schreef cempexo het volgende:
Dit jaar verlaten 150.000 Nederlanders het land, zien het niet meer zitten. Gemiddeld genomen is dat de laatste 10 jaar 1.250.000 Nederlanders, die weggaan.
En we kunnen niet genoeg benadrukken hoe ongelofelijk goed dat is voor de ontzuring van Nederland. Het gemiddelde gelukspeil blijft maar stijgen, mede dankzij het vrij constante opflikkeren van die chronisch verbitterde zeikerds.

Plaatje erbij voor de extra blijheid:

pi_186481165
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 17:02 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

En we kunnen niet genoeg benadrukken hoe ongelofelijk goed dat is voor de ontzuring van Nederland. Het gemiddelde gelukspeil blijft maar stijgen, mede dankzij het vrij constante opflikkeren van die chronisch verbitterde zeikerds.

Plaatje erbij voor de extra blijheid:

[ afbeelding ]
Ik heb totaal 5 sessies gehad in Nederland van jonge, goed en hoogopgeleide jongeren in de leeftijd van 23-30 jaar. Totaal waren dat 2000 jongeren.

De reden dat zij weggaan was er maar één, deze jongeren krijgen in Nederland geen woning meer en daarmee komt hun toekomst onder druk te staan. Woningen gaan namelijk eerst naar de asielzoekers die mogen blijven, dat zijn er momenteel 2300-2400 per maand.

Ik geef hen in die bijeenkomsten informatie over het leven en werken in Noord Europa.

Tegen die jongeren zwaai je !
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_186481192
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 17:35 schreef cempexo het volgende:

Tegen die jongeren zwaai je !
Tuurlijk. Fuck hun. Ga maar lekker ergens anders maatschappelijk teleurgesteld zitten zijn.
  zondag 28 april 2019 @ 17:37:54 #172
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186481209
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 13:11 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Anno 2019.

Er zijn veel meer woorden die allang in gebruikt zijn, maar die we niet oubollig noemen. Neem het begrip recht, of specifieker eigendomsrecht. Ook oude woorden. Waarom zijn die niet oubollig?

Je hebt geen enkel argument gegeven, anders dan te verwijzen naar de gevoelswaarde die aan woorden kleeft. In welk universum leef jij, dat je niet door hebt dat deze gevoelswaarden zeer misleidend zijn, gegeven de eindeloze marketing die deze gevoelswaarden creeert. Dat lijkt mij naief.

Ik denk dat de PvdA er goed aan doet, de vocabulair van de neoliberalen in de ban te doen.
Ik leef in het universum dat politieke partijen als ze mensen willen overtuigen dat marketing uiterst belangrijk is. En daarbij past dus ook een woordkeuze.

De meeste mensen met een baan hebben niet het idee dat het over hen gaat wanneer ze het woord arbeider in de mond neemt. Ik kom op LinkedIn nooit iemand tegen die zichzelf arbeider noemt.

Dan kun je heel hard blijven doordrammen dat ze zichzelf wel zo moeten noemen en zich erdoor aangesproken moeten voelen. Maar dat is echt een hopeloze en zinloze missie. Spreek mensen aan een manier waar ze zich in herkennen in plaats van roepen dat ze het dit zien. Dan bereik je ook wat.
pi_186481233
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 17:35 schreef cempexo het volgende:

[..]

Ik heb totaal 5 sessies gehad in Nederland van jonge, goed en hoogopgeleide jongeren in de leeftijd van 23-30 jaar. Totaal waren dat 2000 jongeren.
Volgens mij zit er een flinke bias in jouw onderzoekspopulatie.

quote:
De reden dat zij weggaan was er maar één, deze jongeren krijgen in Nederland geen woning meer en daarmee komt hun toekomst onder druk te staan. Woningen gaan namelijk eerst naar de asielzoekers die mogen blijven, dat zijn er momenteel 2300-2400 per maand.
Je hebt hen hopelijk verteld dat het in werkelijkheid een stuk genuanceerder ligt?
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  zondag 28 april 2019 @ 18:15:15 #174
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186481775
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 17:37 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Ik leef in het universum dat politieke partijen als ze mensen willen overtuigen dat marketing uiterst belangrijk is. En daarbij past dus ook een woordkeuze.
Dat is heel modern. Ik kom uit een tijd waarin veel van die moderne marketing geinterpreteerd werd als een vorm van oplichting. En daar is veel voor te zeggen, gegeven het feit dat tegenwoordig mensen grossieren in gedachten die rechtstreeks uit de propaganda komen, zonder dat te beseffen.

quote:
De meeste mensen met een baan hebben niet het idee dat het over hen gaat wanneer ze het woord arbeider in de mond neemt. Ik kom op LinkedIn nooit iemand tegen die zichzelf arbeider noemt.
Gewoon meehuilen met de wolven in het bos. Walk the walk, talk the talk. Dat is modern.

quote:
Dan kun je heel hard blijven doordrammen dat ze zichzelf wel zo moeten noemen en zich erdoor aangesproken moeten voelen. Maar dat is echt een hopeloze en zinloze missie. Spreek mensen aan een manier waar ze zich in herkennen in plaats van roepen dat ze het dit zien. Dan bereik je ook wat.
Het gaat om de politieke filosofie erachter, niet om de gevoelswaarde die eraan kleeft, als gevolg van de propaganda, noch om de vraag of je dan leuk mee huppelt in de kudde. Het gekke is dat iemand van D66 wel vindt dat iedereen een autonoom individu is, maar blijkbaar zelf niet autonoom denkt, want daar komen al je argumenten op neer.
The view from nowhere.
  zondag 28 april 2019 @ 18:20:55 #175
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186481860
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 18:15 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Dat is heel modern. Ik kom uit een tijd waarin veel van die moderne marketing geinterpreteerd werd als een vorm van oplichting. En daar is veel voor te zeggen, gegeven het feit dat tegenwoordig mensen grossieren in gedachten die rechtstreeks uit de propaganda komen, zonder dat te beseffen.
[..]

Gewoon meehuilen met de wolven in het bos. Walk the walk, talk the talk. Dat is modern.
[..]

Het gaat om de politieke filosofie erachter, niet om de gevoelswaarde die eraan kleeft, als gevolg van de propaganda, noch om de vraag of je dan leuk mee huppelt in de kudde. Het gekke is dat iemand van D66 wel vindt dat iedereen een autonoom individu is, maar blijkbaar zelf niet autonoom denkt, want daar komen al je argumenten op neer.
Ga in de spits op een gemiddeld station staan met een megafoon en roep "Arbeiders luistert!". En waarschijnlijk reageert bijna niemand.

Dan kun je boos gaan drammen dat dat een neoliberaal complot is en dat mensen anders moeten denken maar het is gewoon niet zo.

Beter bedenk je dan taal waarmee men wel luistert
  zondag 28 april 2019 @ 18:32:51 #176
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186482081
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 18:20 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Ga in de spits op een gemiddeld station staan met een megafoon en roep "Arbeiders luistert!". En waarschijnlijk reageert bijna niemand.

Dan kun je boos gaan drammen dat dat een neoliberaal complot is en dat mensen anders moeten denken maar het is gewoon niet zo.

Beter bedenk je dan taal waarmee men wel luistert
Een goede politieke filosofie is geen marketing.

Een serieuze poging om politiek helder na te denken, komt eerst. Daar komt een bepaald vocabulair uit voort en dan betekenen die woorden iets. Als een politieke partij jouw criterium volgt:
quote:
Ga in de spits op een gemiddeld station staan met een megafoon en roep "Arbeiders luistert!".
Dan krijg je een politiek klimaat, die uit niets meer bestaat dan verkooppraat en misleidende gladde verkopers.
The view from nowhere.
pi_186482204
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 17:37 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Tuurlijk. Fuck hun. Ga maar lekker ergens anders maatschappelijk teleurgesteld zitten zijn.
Wees gerust, Nederland groeit wel degelijk, door immigratie.

https://www.cbs.nl/nl-nl/(...)izend-inwoners-erbij
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_186482226
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 17:39 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

Volgens mij zit er een flinke bias in jouw onderzoekspopulatie.
[..]

Je hebt hen hopelijk verteld dat het in werkelijkheid een stuk genuanceerder ligt?
Nederlandse vakmensen gaan weg.

https://ontslag-krijgen.n(...)-naar-het-buitenland
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_186482288
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 18:40 schreef cempexo het volgende:

[..]

Wees gerust, Nederland groeit wel degelijk, door immigratie.

https://www.cbs.nl/nl-nl/(...)izend-inwoners-erbij
Mooi.

Maar dit is misschien beter voor een eigen topic. Het komt namelijk vrijwel dagelijks in dezelfde vorm terug.
pi_186482345
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 18:42 schreef cempexo het volgende:

[..]

Nederlandse vakmensen gaan weg.

https://ontslag-krijgen.n(...)-naar-het-buitenland
Een onderzoek gedaan door de Emigratiebeurs concludeert dat Nederlanders willen emigreren. Verrassend.

Opvallend ook dat je eerst dit zegt:
quote:
De reden dat zij weggaan was er maar één
En vervolgens met een link komt waar een stuk of 5 hoofdredenen genoemd worden. Waarbij er voornamelijk nadruk gelegd wordt op de pullfactoren vanuit het buitenland en niet zozeer op de pushfactoren vanuit Nederland. Nog even afgezien van het gegeven dat jouw populatie puur uit mensen bestaat die al op enigerlei mate nadenken over emigratie. En dus niet in oogschouw neemt in hoeverre er een even grote immigratietrend gaande is.

[ Bericht 29% gewijzigd door DireStraits7 op 28-04-2019 18:54:57 ]
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
pi_186483077
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 18:20 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Ga in de spits op een gemiddeld station staan met een megafoon en roep "Arbeiders luistert!". En waarschijnlijk reageert bijna niemand.

Dan kun je boos gaan drammen dat dat een neoliberaal complot is en dat mensen anders moeten denken maar het is gewoon niet zo.

Beter bedenk je dan taal waarmee men wel luistert
Maar PvdA spreekt toch ook niemand aan als arbeider?

Het zit in de naam, oké... maar zoals eerder gezegd: namen zijn niet veel zeggend. Wat is de VVD? Voor Vrijheid en Democratie? Zijn andere partijen dan tegen vrijheid, voor onvrijheid of bezetting? En natuurlijk ook tegen democratie? Nee, elke partij zou zich VVD kunnen noemen. Een nietszeggende naam dus (zelfde geldt voor PVV, FvD).

PvdA is maar een naam, uit de oude doos. Maar ik heb Asscher nog nooit horen opkomen voor 'de arbeider', dat woord heeft hij nog nooit gebruikt. Waarom denk jij dat mensen zo'n afkeer voelen bij de naam PvdA? Volgens mij stemt er niemand meer of minder op die partij als ze zich anders noemen.

Met de taal zit het wat dat betreft wel goed, alleen net als de sociaal democratie in heel europa en sowieso alle wat genuanceerdere partijen hebben ze de wind tegen. Hopelijk komt dat wel weer goed. Een sterke sociaal democratie is goed voor het land. En sterke genuanceerde partijen sowieso, met de ongenuanceerde randpartijen valt niet te regeren.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186483161
quote:
1s.gif Op zondag 28 april 2019 19:33 schreef Hanca het volgende:
Een sterke sociaal democratie is goed voor het land. En sterke genuanceerde partijen sowieso, met de ongenuanceerde randpartijen valt niet te regeren.
Goed nieuws dan voor je, want vanwege de politieke versplintering van het totaal en de bruine vlek op rechts, kan het niet anders dan dat de PvdA de kern van een volgend kabinet zal worden.
pi_186483782
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 19:38 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Goed nieuws dan voor je, want vanwege de politieke versplintering van het totaal en de bruine vlek op rechts, kan het niet anders dan dat de PvdA de kern van een volgend kabinet zal worden.
Oh ja, dat zei ik ook al in dit topic. FvD is als het groot genoeg wordt de redding van de PvdA, want daardoor zijn ze weer relevant.

Een volgend kabinet zal uit VVD, GL, CDA, PvdA en 1 van D66 of CU bestaan, zoals het nu lijkt.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186483875
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 20:06 schreef Hanca het volgende:

[..]

Oh ja, dat zei ik ook al in dit topic. FvD is als het groot genoeg wordt de redding van de PvdA, want daardoor zijn ze weer relevant.

Een volgend kabinet zal uit VVD, GL, CDA, PvdA en 1 van D66 of CU bestaan, zoals het nu lijkt.
Eerst maar eens zien of FvD een TON'etje, LPF'je of een PVV'tje gaat zijn.
pi_186483950
quote:
1s.gif Op zondag 28 april 2019 20:10 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Eerst maar eens zien of FvD een TON'etje, LPF'je of een PVV'tje gaat zijn.
Ja, klopt. Maar zo'n 5 partijen groep is al haast nodig voor de eerste kamer.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186484003
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 20:12 schreef Hanca het volgende:

[..]

Ja, klopt. Maar zo'n 5 partijen groep is al haast nodig voor de eerste kamer.
O ja.

Nou ja, we zullen wel zien.
pi_186486014
De afsluiter van de week...

Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  maandag 29 april 2019 @ 12:53:30 #188
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186495048
quote:
1s.gif Op zondag 28 april 2019 19:33 schreef Hanca het volgende:

[..]

Maar PvdA spreekt toch ook niemand aan als arbeider?

Het zit in de naam, oké... maar zoals eerder gezegd: namen zijn niet veel zeggend. Wat is de VVD? Voor Vrijheid en Democratie? Zijn andere partijen dan tegen vrijheid, voor onvrijheid of bezetting? En natuurlijk ook tegen democratie? Nee, elke partij zou zich VVD kunnen noemen. Een nietszeggende naam dus (zelfde geldt voor PVV, FvD).

PvdA is maar een naam, uit de oude doos. Maar ik heb Asscher nog nooit horen opkomen voor 'de arbeider', dat woord heeft hij nog nooit gebruikt. Waarom denk jij dat mensen zo'n afkeer voelen bij de naam PvdA? Volgens mij stemt er niemand meer of minder op die partij als ze zich anders noemen.

Met de taal zit het wat dat betreft wel goed, alleen net als de sociaal democratie in heel europa en sowieso alle wat genuanceerdere partijen hebben ze de wind tegen. Hopelijk komt dat wel weer goed. Een sterke sociaal democratie is goed voor het land. En sterke genuanceerde partijen sowieso, met de ongenuanceerde randpartijen valt niet te regeren.
Klopt de huidige partijtop probeert het wel. Maar er zijn er nog velen in die achterban die nog altijd met dat soort oubollige retoriek komen. Zoals je ziet is deelnemer er een fanatieke in.

Verder denk ik dat de weerstand die de PvdA oproept te maken heeft met de grenzen van het maakbare waar die partij 30 jaar geleden tegenaan liep. Daar goed mee omgaan is nooit echt gelukt. Dat heeft geleid tot een zwalkende koers. Een tekenend voorbeeld was ene Jetta Klijnsma die als oppositiekamerlid het sociale geweten speelde maar als bewindspersoon nog botter en repressiever bezig was dan haar voorganger uit Rutte I.
  maandag 29 april 2019 @ 12:58:24 #189
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186495100
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2019 18:32 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Een goede politieke filosofie is geen marketing.

Een serieuze poging om politiek helder na te denken, komt eerst. Daar komt een bepaald vocabulair uit voort en dan betekenen die woorden iets. Als een politieke partij jouw criterium volgt:
[..]

Dan krijg je een politiek klimaat, die uit niets meer bestaat dan verkooppraat en misleidende gladde verkopers.
Je geeft nu een hele negatieve uitleg aan het begrip marketing maar zo is het niet. Het is gewoon iets dat altijd bij het politieke proces hoort.

Je hebt een bepaalde visie en boodschap en je wilt dat mensen daar naar luisteren en meegaan. Dan moeten mensen zich dus ook aangesproken voelen. Want hoe goed jouw plan ook is, als niemand zich door jou aangesproken voelt dan gaat niemand met je mee. Dat heeft niks met misleiding te maken maar met contact zoeken met je doelgroep. De gemiddelde burger is immers niet bezig met al die filosofische verhandelingen en wil gewoon een duidelijke herkenbare boodschap. Al die sleetse retoriek over arbeiders is dat gewoon niet.
  maandag 29 april 2019 @ 14:33:45 #190
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186496451
OECD twitterde op maandag 29-04-2019 om 12:01:01 📈 Most countries have seen increases in under-#employment, particularly those hit hardest by the economic crisis. 🌍Find more country-specific data at https://t.co/OoHoiCv9qE #thefutureofwork https://t.co/Gqsqcj1J58 reageer retweet
Een arbeid partij is dus nog steeds hard nodig.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  maandag 29 april 2019 @ 14:49:05 #191
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_186496702
quote:
0s.gif Op maandag 15 april 2019 22:05 schreef Kaji het volgende:
Lodewijk Asscher heeft gisteren een boek gepubliceerd dat gaat over de oorzaken van het enorme verlies van de PvdA in 2017 en zijn visie voor de toekomst van de partij.

https://www.trouw.nl/democratie/een-bezielend-verhaal-ontbrak-analyseert-asscher-de-verkiezingsnederlaag-van-de-pvda-in-zijn-boek~a5a5d966/
[..]

Gaat de nieuwe koers van Asscher de PvdA uit het slop trekken? Of is het onvoldoende?

Ik kan me zelf wel grotendeels vinden in de analyse van Asscher, maar vind de voorstellen die in het artikel staan tamelijk teleurstellend. Ik denk niet dat een soort SP-light worden voldoende gaat zijn voor de PvdA. Dit is ook wel erg vaag:
[..]

Ook is het vreemd dat Asscher aangeeft dat 'Pim Fortuyn de vinger wist te leggen op een breed levend gevoel van onbehagen in de samenleving', maar verder geen oplossingen aandraagt die er duidelijk op gericht zijn dat onbehagen weg te nemen. De vraag is volgens mij ook hoe geloofwaardig de PvdA nog is, d.w.z. in hoeverre mensen geloven dat ze bij hun idealen blijven in coalitie-onderhandelingen. GroenLinks doet dat bijvoorbeeld veel beter en dat lijkt die partij geen windeieren te leggen.
De PVDA is het contact met arbeiders / gelle hesjes , al jaren kwijt en weet dat niet meer te vinden, zeker niet met nietszeggend smilende persoon Asscher

PVDN is beter partij van de niemanden


Den Uyl dat was de |PVDA

When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  maandag 29 april 2019 @ 16:25:19 #192
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186498277
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 12:58 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Je geeft nu een hele negatieve uitleg aan het begrip marketing maar zo is het niet. Het is gewoon iets dat altijd bij het politieke proces hoort.

Je hebt een bepaalde visie en boodschap en je wilt dat mensen daar naar luisteren en meegaan. Dan moeten mensen zich dus ook aangesproken voelen. Want hoe goed jouw plan ook is, als niemand zich door jou aangesproken voelt dan gaat niemand met je mee. Dat heeft niks met misleiding te maken maar met contact zoeken met je doelgroep. De gemiddelde burger is immers niet bezig met al die filosofische verhandelingen en wil gewoon een duidelijke herkenbare boodschap. Al die sleetse retoriek over arbeiders is dat gewoon niet.
Dat begrijp ik.

En als je dat begrijpt, dan is misleiding nog steeds mogelijk; dat bestaat dan nog steeds. Dat betekent dat je misleiding ook slimme marketing kan noemen. Dat is dan een voorbeeld van misleiding. Onder het neoliberalisme is dit soort misleiding salonfähig geworden, want in een marktideologie draait alles rond de marktplaats / verkopen.

Je kunt je in een samenleving niet veel gespeel met verkooppraat veroorloven, als je een betrouwbare samenleving wilt hebben. Want mensen kunnen onbedoeld al misleidend zijn. Ze zijn dan ergens van overtuigd wat niet zo is. Dat komt heel veel voor, omdat je wereld nu eenmaal onmogelijk in zijn geheel kunt overzien of doorgronden. Dat wordt erger naarmate mensen verwarring zaaien met veel loze stemmingmakerij.

Het neoliberalisme is daarin een draak, en dat is al 40 jaar aan de gang. Zij dragen uit, wat jij in je post stelt. Dat is wel zo, maar dat andere, hun eigen misleiding dus, is volgens neoliberalen zelden of nooit een probleem. Voorbeeld, volgens hun leer bestaan machtsverhoudingen niet, maar ze spelen er wel spelletjes mee. Daarin is deze tijdgeest nogal dwaas, en dat zijn we al aan het bezuren. Want veel mensen zijn juist kwaad van vanwege de onbetrouwbaarheid van de samenleving.

Verkooppraat is geen informatie. In een democratie kun je je geen kletsende politici veroorloven. Dus ook geen politici die vooral denken in termen van electoraal succes. Het neigt ertoe om allerlei tegenstellingen op de spits te drijven en conflicten te veroorzaken. Eén daarvan is de belangentegenstelling tussen werkgevers en werknemers, tussen de bovenliggende en onderliggende economische partij. Daar spelletjes mee spelen is dom. Dat doet het neoliberalisme in hoge mate, ten gunste van de bovenliggende partij. Het dwingt arbeiders ertoe hun onderhandelingspositie te versterken, en de arbeidersklasse om zich opnieuw te organiseren. Dan moeten werknemers kijken waar hun machtsbasis ligt, en die ligt in hun arbeid.

Zo kun je een trotse arbeider zijn. Dat is belangrijker, dan je onder de voet te laten lopen door stemmingmakerij (ik noem mij geen arbeider, want vind dat ik oubollig klinken; het doet me denken aan een overal en die heb ik niet aan). Voor jou kan dat zo zijn, want je bent van D66 en die willen arbeiders individualiseren en flexibiliseren totdat ze volledig onmachtig zijn geworden. Maar dat is niet de klassieke strategie voor arbeiders, als ze voor hun belangen willen opkomen. Daarom kun je het verhaal dat jij houdt ook opvatten als de typische retorica van een werkgeversorganisatie. Het ondermijnt arbeiders opzettelijk met deze stemmingmakerij.

De PvdA is in de problemen geraakt omdat zij haar achterban teveel overlevert aan het bedrijfsleven, en ze aanspoort zelf ook maar een ondernemer te worden (want alles is tenslotte een markt). Als een werknemer die stap nog niet gezet heeft, dan hoeft hij ook niets meer te verwachten. Dat gelul is een goede reden voor mensen in loondienst om een andere volksvertegenwoordiging te zoeken. De VVD staat wel voor zijn achterban. De beter gesitueerden worden met fluwelen handschoenen behandeld. De gewone bevolking wordt veel teveel rond gekletst en rond gesold.

Kortom, arbeider is een goede term als werknemers onder druk staan door het machtsspel van hun tegenspelers. Want de machtsbasis van arbeider ligt in hun arbeid. Een partij die voor de belangen van die mensen opkomt, doet er goed aan om hen dit duidelijk te maken, i.p.v. populaire trendy woordjes te zoeken. Dat laatste is een politieke perversie, waarbij je politiek ziet als een vorm van beleid verkopen.

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 29-04-2019 16:55:00 ]
The view from nowhere.
pi_186498361
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 14:49 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

De PVDA is het contact met arbeiders / gelle hesjes , al jaren kwijt
De gele hesjes, nog een reden waarom het woord arbeider zo'n negatieve connotatie heeft gekregen.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
pi_186498429
We hebben in Nederland amper 'gele hesjes' en die paar die er wel waren, die zijn het contact met het verschijnsel arbeid al een tijdje kwijt.
  maandag 29 april 2019 @ 16:39:12 #195
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_186498531
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 16:30 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

De gele hesjes, nog een reden waarom het woord arbeider zo'n negatieve connotatie heeft gekregen.
arbeider heeft geen negatieve dinges

een arbeider is een persoon die werkt voor het inkomen , een loonslaaf

jij en ik
o nee ik niet meer
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  maandag 29 april 2019 @ 16:47:38 #196
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186498649
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 16:33 schreef Jigzoz het volgende:
We hebben in Nederland amper 'gele hesjes' en die paar die er wel waren, die zijn het contact met het verschijnsel arbeid al een tijdje kwijt.
De arbeidsbeweging komt op voor de gewone bevolking in zijn geheel. Alleen arbeiders hebben ook macht, als zij zich organiseren. Daarom ligt de nadruk op arbeiders, maar hun belangen strekken zich ook uit naar mensen zonder werk, gepensioneerden, hun kinderen, familie, kortom de gewone bevolking in al haar geledingen.
The view from nowhere.
pi_186498750
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 16:47 schreef deelnemer het volgende:

[..]

De arbeidsbeweging komt op voor de gewone bevolking in zijn geheel. Alleen arbeiders hebben ook macht, als zij zich organiseren. Daarom ligt de nadruk op arbeiders, maar hun belangen strekken zich ook uit naar mensen zonder werk, gepensioneerden, hun kinderen, familie, kortom de gewone bevolking in al haar geledingen.
Zeker weten dat je de juiste quote?
  maandag 29 april 2019 @ 17:00:42 #198
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186498858
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 16:53 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Zeker weten dat je de juiste quote?
Ja. Ook de gele hesjes die geen werk hebben, of het contact daarmee kwijt zijn, zijn volgens de arbeidsbeweging niet zonder meer persoonlijk laakbaar. Naarmate het beleid meer neoliberaal wordt, krijg je meer mensen in die positie. En ja, ook die mensen hebben dan redenen om te klagen. Daarom snap ik je post niet.
The view from nowhere.
pi_186498867
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 17:00 schreef deelnemer het volgende:

[..]Daarom snap ik je post niet.
Ah, vandaar.
pi_186499136
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 16:30 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

De gele hesjes, nog een reden waarom het woord arbeider zo'n negatieve connotatie heeft gekregen.
Inderdaad, gelukkig doet Nederland niet aan die idioterie.

Er wordt de laatste tijd al veel te veel gestaakt. Al doet de school van mijn kinderen bijvoorbeeld gelukkig niet mee aan die domme acties. Resultaten haal je door overleg, niet door te staken. En zeker niet door te staken als er al 100en miljoenen jouw kant op komen, die zogenaamde zielige leraar krijgt als starter meer dan iemand met 20 jaar ervaring in de zorg.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186499426
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 17:18 schreef Hanca het volgende:

[..]

Inderdaad, gelukkig doet Nederland niet aan die idioterie.

Er wordt de laatste tijd al veel te veel gestaakt. Al doet de school van mijn kinderen bijvoorbeeld gelukkig niet mee aan die domme acties. Resultaten haal je door overleg, niet door te staken. En zeker niet door te staken als er al 100en miljoenen jouw kant op komen, die zogenaamde zielige leraar krijgt als starter meer dan iemand met 20 jaar ervaring in de zorg.
Pffff die krijgen ook wel 3000 a 2500 euro bruto.
pi_186499474
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 17:40 schreef Vollenhoven het volgende:

[..]

Pffff die krijgen ook wel 3000 a 2500 euro bruto.
Ehm... Dat is niet echt veel of zo...
pi_186499581
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 17:44 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Ehm... Dat is niet echt veel of zo...
Veel meer dan in de zorg
  maandag 29 april 2019 @ 17:54:02 #204
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186499656
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 17:40 schreef Vollenhoven het volgende:

[..]

Pffff die krijgen ook wel 3000 a 2500 euro bruto.
Graaiers zijn het. Allemaal. Met hun 36 weken vakantie per jaar.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  maandag 29 april 2019 @ 17:54:51 #205
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186499668
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 16:25 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Dat begrijp ik.

En als je dat begrijpt, dan is misleiding nog steeds mogelijk; dat bestaat dan nog steeds. Dat betekent dat je misleiding ook slimme marketing kan noemen. Dat is dan een voorbeeld van misleiding. Onder het neoliberalisme is dit soort misleiding salonfähig geworden, want in een marktideologie draait alles rond de marktplaats / verkopen.

Je kunt je in een samenleving niet veel gespeel met verkooppraat veroorloven, als je een betrouwbare samenleving wilt hebben. Want mensen kunnen onbedoeld al misleidend zijn. Ze zijn dan ergens van overtuigd wat niet zo is. Dat komt heel veel voor, omdat je wereld nu eenmaal onmogelijk in zijn geheel kunt overzien of doorgronden. Dat wordt erger naarmate mensen verwarring zaaien met veel loze stemmingmakerij.

Het neoliberalisme is daarin een draak, en dat is al 40 jaar aan de gang. Zij dragen uit, wat jij in je post stelt. Dat is wel zo, maar dat andere, hun eigen misleiding dus, is volgens neoliberalen zelden of nooit een probleem. Voorbeeld, volgens hun leer bestaan machtsverhoudingen niet, maar ze spelen er wel spelletjes mee. Daarin is deze tijdgeest nogal dwaas, en dat zijn we al aan het bezuren. Want veel mensen zijn juist kwaad van vanwege de onbetrouwbaarheid van de samenleving.

Verkooppraat is geen informatie. In een democratie kun je je geen kletsende politici veroorloven. Dus ook geen politici die vooral denken in termen van electoraal succes. Het neigt ertoe om allerlei tegenstellingen op de spits te drijven en conflicten te veroorzaken. Eén daarvan is de belangentegenstelling tussen werkgevers en werknemers, tussen de bovenliggende en onderliggende economische partij. Daar spelletjes mee spelen is dom. Dat doet het neoliberalisme in hoge mate, ten gunste van de bovenliggende partij. Het dwingt arbeiders ertoe hun onderhandelingspositie te versterken, en de arbeidersklasse om zich opnieuw te organiseren. Dan moeten werknemers kijken waar hun machtsbasis ligt, en die ligt in hun arbeid.

Zo kun je een trotse arbeider zijn. Dat is belangrijker, dan je onder de voet te laten lopen door stemmingmakerij (ik noem mij geen arbeider, want vind dat ik oubollig klinken; het doet me denken aan een overal en die heb ik niet aan). Voor jou kan dat zo zijn, want je bent van D66 en die willen arbeiders individualiseren en flexibiliseren totdat ze volledig onmachtig zijn geworden. Maar dat is niet de klassieke strategie voor arbeiders, als ze voor hun belangen willen opkomen. Daarom kun je het verhaal dat jij houdt ook opvatten als de typische retorica van een werkgeversorganisatie. Het ondermijnt arbeiders opzettelijk met deze stemmingmakerij.

De PvdA is in de problemen geraakt omdat zij haar achterban teveel overlevert aan het bedrijfsleven, en ze aanspoort zelf ook maar een ondernemer te worden (want alles is tenslotte een markt). Als een werknemer die stap nog niet gezet heeft, dan hoeft hij ook niets meer te verwachten. Dat gelul is een goede reden voor mensen in loondienst om een andere volksvertegenwoordiging te zoeken. De VVD staat wel voor zijn achterban. De beter gesitueerden worden met fluwelen handschoenen behandeld. De gewone bevolking wordt veel teveel rond gekletst en rond gesold.

Kortom, arbeider is een goede term als werknemers onder druk staan door het machtsspel van hun tegenspelers. Want de machtsbasis van arbeider ligt in hun arbeid. Een partij die voor de belangen van die mensen opkomt, doet er goed aan om hen dit duidelijk te maken, i.p.v. populaire trendy woordjes te zoeken. Dat laatste is een politieke perversie, waarbij je politiek ziet als een vorm van beleid verkopen.
Dus ik ben bezig met stemmingmakerij als ik constateer dat maar weinigen zich aangesproken voelen door het woord "arbeider"?

Maar kennelijk is marketing bij jou een vies woord, terwijl politici van links tot rechts dat toch al doen sinds er democratie bestaat. Je moet immers de taal spreken van degenen die je wilt overtuigen. Anders zullen ze zich niet aangesproken voelen en er niets mee doen. Dat is niet zozeer het veranderen van standpunten maar wel de wijze waarop je het naar buiten brengt.

Jij draait de boel om en gaat je op zitten winden dat mensen jouw taal niet spreken. Dat gaat niet ergens toe leiden.
pi_186499716
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 17:54 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Dus ik ben bezig met stemmingmakerij als ik constateer dat maar weinigen zich aangesproken voelen door het woord "arbeider"?

Maar kennelijk is marketing bij jou een vies woord, terwijl politici van links tot rechts dat toch al doen sinds er democratie bestaat. Je moet immers de taal spreken van degenen die je wilt overtuigen. Anders zullen ze zich niet aangesproken voelen en er niets mee doen. Dat is niet zozeer het veranderen van standpunten maar wel de wijze waarop je het naar buiten brengt.

Jij draait de boel om en gaat je op zitten winden dat mensen jouw taal niet spreken. Dat gaat niet ergens toe leiden.
Geef me eerst eens 1 recent voorbeeld waar de PvdA het woord arbeider gebruikt heeft, daarna kunnen we kijken of je een punt hebt. Ik kan dat voorbeeld niet vinden.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  maandag 29 april 2019 @ 18:27:08 #207
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186500120
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 17:58 schreef Hanca het volgende:

[..]

Geef me eerst eens 1 recent voorbeeld waar de PvdA het woord arbeider gebruikt heeft, daarna kunnen we kijken of je een punt hebt. Ik kan dat voorbeeld niet vinden.
Het gaat dan ook meer over deelnemer en allerlei andere aanhangers dan over de partijtop

https://joop.bnnvara.nl/opinies/pvda-moet-weer-arbeider-worden

https://js.nl/nieuws/teru(...)r-door-de-wolfskuul/

https://www.nrc.nl/nieuws(...)er-maar-hoe-a1609212

Maar deelnemer lijkt zich heel erg op te winden over het feit dat partij en doelgroep niet meer volgens zijn woorden met elkaar communiceren. Ik denk dat je je energie als sociaaldemocraat beter ergens anders op kan richten.
  maandag 29 april 2019 @ 18:36:08 #208
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186500237
oeps
pi_186500297
De taal is prima. We moeten het niet groter maken dan het is. De één-na-laatste verkiezing werd PvdA nog bijna de grootste. Nu zaten ze wat in een dip, door het regeren met de VVD en door die onhandige lijsttrekkersverkiezing, waar met Asscher denk ik ook niet de juiste kandidaat uit kwam. Maar ze lijken al wat op te krabbelen in de peilingen, volgens de laatste peiling van peil.nl staan ze nog maar 4 zeteltjes achter GroenLinks. Ook in de Eerste Kamer zijn ze al weer groter dan D66. Zo slecht gaat het allemaal niet, zo'n dip kan voorkomen. CDA zag die ook na het regeren met PVV.


Een wat sterkere lijsttrekker met een duidelijker profiel (Gijs van Dijk, stapte zelfs uit de PvdA toen die met de VVD mee ging) lijkt me wel handig, maar ook zonder krabbelen ze al weer op en moeten we niet doen alsof de PvdA is uitgespeeld.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  maandag 29 april 2019 @ 19:18:40 #210
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186501140
quote:
1s.gif Op maandag 29 april 2019 18:39 schreef Hanca het volgende:
De taal is prima. We moeten het niet groter maken dan het is. De één-na-laatste verkiezing werd PvdA nog bijna de grootste. Nu zaten ze wat in een dip, door het regeren met de VVD en door die onhandige lijsttrekkersverkiezing, waar met Asscher denk ik ook niet de juiste kandidaat uit kwam. Maar ze lijken al wat op te krabbelen in de peilingen, volgens de laatste peiling van peil.nl staan ze nog maar 4 zeteltjes achter GroenLinks. Ook in de Eerste Kamer zijn ze al weer groter dan D66. Zo slecht gaat het allemaal niet, zo'n dip kan voorkomen. CDA zag die ook na het regeren met PVV.

Een wat sterkere lijsttrekker met een duidelijker profiel (Gijs van Dijk, stapte zelfs uit de PvdA toen die met de VVD mee ging) lijkt me wel handig, maar ook zonder krabbelen ze al weer op en moeten we niet doen alsof de PvdA is uitgespeeld.
Nouja, ik denk dat hun voorland vooral zoals het CDA is. Ze kunnen wel weer wat zetels winnen. Maar 40+ gaat hem denk ik niet meer worden. De tijden van die verzuilde massapartijen zijn denk ik gewoon voorbij. Die trend zie je al heel lang.

Daarbij was de positie van de PvdA al veel langer ondermijnd dan sinds 2012. Ik denk dat je voor de volledige verklaring van wat er in 2017 gebeurde terug zal moeten tot in de jaren tachtig.

Ik denk dat de linkse partijen eens moeten praten over een fusie of minder verregaand een gezamenlijke lijst. Nu zijn het gewoon te smalle partijen geworden die hun verschillen teveel uitvergroten.
pi_186501230
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 19:18 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Nouja, ik denk dat hun voorland vooral zoals het CDA is. Ze kunnen wel weer wat zetels winnen. Maar 40+ gaat hem denk ik niet meer worden. De tijden van die verzuilde massapartijen zijn denk ik gewoon voorbij. Die trend zie je al heel lang.

Nee, 40+ niet meer. Maar met een zetel of 28 de grootste worden ligt gewoon nog in hun bereik.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186501440
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 19:22 schreef Hanca het volgende:

[..]

Nee, 40+ niet meer. Maar met een zetel of 28 de grootste worden ligt gewoon nog in hun bereik.
Dan moeten ze zichzelf wel even snel opnieuw uitvinden, want dat 'wij zijn nu eenmaal de enige mensen die gelijk hebben' is wel echt heel stevig uit de mode.
  maandag 29 april 2019 @ 19:32:55 #213
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186501470
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 17:54 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Dus ik ben bezig met stemmingmakerij als ik constateer dat maar weinigen zich aangesproken voelen door het woord "arbeider"?

Maar kennelijk is marketing bij jou een vies woord, terwijl politici van links tot rechts dat toch al doen sinds er democratie bestaat. Je moet immers de taal spreken van degenen die je wilt overtuigen. Anders zullen ze zich niet aangesproken voelen en er niets mee doen. Dat is niet zozeer het veranderen van standpunten maar wel de wijze waarop je het naar buiten brengt.

Jij draait de boel om en gaat je op zitten winden dat mensen jouw taal niet spreken. Dat gaat niet ergens toe leiden.
Dat is een klassieke discussie. Volgens Plato deugen de sofisten niet. Volgens de sofisten is iedere stelling te verdedigen, als je een goede redenaar bent. Dat gaat dus verder dan alleen woordkeuze, het gaat ook om overtuigen. Als de sofisten gelijk hebben kan alles waar of goed zijn. Dat is radicaal relativistisch, en dan is alles een vorm van gelul.

Wat mensen ervan overtuigd, dat dit geen goed standpunt is, zijn de gevolgen als het misgaat. Bij Plato was dat de gifbeker die Socrates moest drinken en de 50 tirannen die samenspanden met de Spartanen en de macht grepen. In beide gevallen werd het volk door sofisten of machtsspelers bespeeld. De bevolking iets aanpraten, blijkt vrij gemakkelijk.

De bevolking moet in staat zijn om volksvertegenwoordigers, die je de leiding van het land kunt toevertrouwen, te onderscheiden van volksmenners en machtsspelers. Dat blijkt een lastig probleem. Een probleem dat begint bij het achterhalen wat de situatie is. En dat begin is op zichzelf al een lastig probleem.

Het verkopen van beleid veronderstelt dat dit geen lastig probleem is. Het veronderstelt dat een politieke partij 'de waarheid' kent, maar alleen nog de zetels nodig heeft om het te kunnen uitvoeren. Dan is het alleen een kwestie van zo goed mogelijk verkopen. Dat is alleen begrijpelijk als je zelf die partij bent, en je gelooft in jezelf. Kiezers zien dat niet zo, die willen geen verkopers. Want stel dat iemand heel goed kan verkopen en niets zinnigs van plan is (als dat al vast te stellen is).

Daarom is het beter als politici hun ideeen en plannen goed uitleggen. Dat dwingt ze ook om er goed over na te denken. Maar goed kunnen verkopen, is vaak veel effectiever (op de korte termijn). Ziedaar het probleem. Het verschil tussen een bananenrepubliek en een redelijk functionerende samenleving bestaat uit kwaliteit van de politieke cultuur. Een verkopersmentaliteit werkt daarin averechts, maar dat blijkt pas op de langere termijn.

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 29-04-2019 19:43:03 ]
The view from nowhere.
pi_186501737
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 19:31 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Dan moeten ze zichzelf wel even snel opnieuw uitvinden, want dat 'wij zijn nu eenmaal de enige mensen die gelijk hebben' is wel echt heel stevig uit de mode.
Dat was het in 2012 (de één-na-laatste verkiezing) dus nog niet. Toen haalde Samson 30 zetels. Mensen die doen alsof de PvdA nooit meer wat zal worden, die hebben volgens mij gewoon een heel kort geheugen...

Ja, ze zaten in een dip. Zoals CDA in 2012 maar 13 zetels haalde. En D66 zelfs ooit op 0 stond en GroenLinks in 2012 nog op 4 zetels stond. Dat kan gebeuren, dan is het nog niet over.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186501785
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 19:45 schreef Hanca het volgende:

[..]

Dat was het in 2012 (de één-na-laatste verkiezing) dus nog niet. Toen haalde Samson 30 zetels. Mensen die doen alsof de PvdA nooit meer wat zal worden, die hebben volgens mij gewoon een heel kort geheugen...
Dat was eerder het gevolg van die tweestrijd en een goeie timing.
pi_186501827
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 19:47 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Dat was eerder het gevolg van die tweestrijd en een goeie timing.
En in zo'n tweestrijd kunnen ze prima nogmaals komen. Echt wel. Doen alsof dat onmogelijk is, is gewoon het negeren van de geschiedenis en denken alsof het hier en nu een eeuwige blauwdruk voor de toekomst is.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186501843
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 19:49 schreef Hanca het volgende:

[..]

En in zo'n tweestrijd kunnen ze prima nogmaals komen. Echt wel. Doen alsof dat onmogelijk is, is gewoon het negeren van de geschiedenis en denken alsof het hier en nu een eeuwige blauwdruk voor de toekomst is.
Dubbele stropop.

Maar goed, we zullen zien.
pi_186501856
Als de PvdA nog iedereen kan binden misschien
pi_186501862
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 17:18 schreef Hanca het volgende:

[..]

Er wordt de laatste tijd al veel te veel gestaakt. Al doet de school van mijn kinderen bijvoorbeeld gelukkig niet mee aan die domme acties. Resultaten haal je door overleg, niet door te staken. En zeker niet door te staken als er al 100en miljoenen jouw kant op komen, die zogenaamde zielige leraar krijgt als starter meer dan iemand met 20 jaar ervaring in de zorg.
Dat ben ik dan weer niet met je eens. Hoewel ik de eerste ben om toe te geven dat ik wat biased ben t.o.v. het onderwijs. Niettemin is er jarenlang geprobeerd te overleggen en als dat zonder (gewenst) resultaat blijft, is het soms een keertje klaar.

Verschil met de gele hesjes is dat het een potpourri is van ontevreden burgers die niet zozeer vóór iets staken, maar vooral tegen iets (de regering), zonder daarbij concrete en redelijke eisen op tafel te leggen.

Dat het in de zorg overigens erger gesteld is, is niet bepaald een logica waar ik achter sta. Op die manier kun je een heleboel dingen goedpraten. En dat er meer geld de zorg in moet, lijkt me evident. Evenals al die honderden miljoenen richting het onderwijs nog altijd niet afdoende zijn.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
pi_186501901
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 19:31 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Dan moeten ze zichzelf wel even snel opnieuw uitvinden, want dat 'wij zijn nu eenmaal de enige mensen die gelijk hebben' is wel echt heel stevig uit de mode.
Er zijn anders bepaalde partijen die momenteel met zo'n houding best goed scoren. :P
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
pi_186501907
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 19:50 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

Dat ben ik dan weer niet met je eens. Hoewel ik de eerste ben om toe te geven dat ik wat biased ben t.o.v. het onderwijs. Niettemin is er jarenlang geprobeerd te overleggen en als dat zonder (gewenst) resultaat blijft, is het soms een keertje klaar.

Verschil met de gele hesjes is dat het een potpourri is van ontevreden burgers die niet zozeer vóór iets staken, maar vooral tegen iets (de regering), zonder daarbij concrete en redelijke eisen op tafel te leggen.

Dat het in de zorg overigens erger gesteld is, is niet bepaald een logica waar ik achter sta. Op die manier kun je een heleboel dingen goedpraten. En dat er meer geld de zorg in moet, lijkt me evident. Evenals al die honderden miljoenen richting het onderwijs nog altijd niet afdoende zijn.
Het gaat naar mijn idee meer om de structuur.
Er zijn scholen waar alles pietje precies moet en scholen die er wat makkelijker in staan.
  maandag 29 april 2019 @ 19:54:16 #222
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186501941
quote:
1s.gif Op maandag 29 april 2019 19:45 schreef Hanca het volgende:

[..]

Dat was het in 2012 (de één-na-laatste verkiezing) dus nog niet. Toen haalde Samson 30 zetels. Mensen die doen alsof de PvdA nooit meer wat zal worden, die hebben volgens mij gewoon een heel kort geheugen...

Ja, ze zaten in een dip. Zoals CDA in 2012 maar 13 zetels haalde. En D66 zelfs ooit op 0 stond en GroenLinks in 2012 nog op 4 zetels stond. Dat kan gebeuren, dan is het nog niet over.
De PvdA kun je niet echt met Groenlinks en D66 vergelijken. Dat zijn partijen die een hele andere geschiedenis hebben en andere verankering in de samenleving Dat zijn nooit grote massapartijengeweest.

De enige partij die echt op de PvdA lijkt is het CDA.
pi_186501986
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 19:53 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Het gaat naar mijn idee meer om de structuur.
Er zijn scholen waar alles pietje precies moet en scholen die er wat makkelijker in staan.
Dat er binnen scholen nog veel winst te behalen valt, zal ik ook niet ontkennen. Het is ook geen of-of; je moet en-en, zowel de schoolstructuur als de schoolcultuur aanpakken.

Het leraarschap dient een te ambiëren ambacht te zijn. Dat het dat nog niet is, laat de gemiddelde reactie keer op keer zien. Daarom zou, om het onderwerp een beetje ontopic te houden, PvdA er goed aan doen het gat om te vangen dat de D66 momenteel laat: de onderwijspartij zijn. Ik vind Asscher dit best aardig doet. Of dit geloofwaardig is, is een tweede.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  maandag 29 april 2019 @ 19:57:22 #224
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186502015
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 19:56 schreef DireStraits7 het volgende:
Ik vind Asscher dit best aardig doet.
_O-

Als Asscher net zo goed voor de leraren gaat opkomen als voor flexwerkers toen ie minister van SZW was, dan kan ik mij beter alsnog laten omscholen.

[ Bericht 12% gewijzigd door Janneke141 op 29-04-2019 20:02:30 ]
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_186502234
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 19:56 schreef DireStraits7 het volgende:
Daarom zou, om het onderwerp een beetje ontopic te houden, PvdA er goed aan doen het gat om te vangen dat de D66 momenteel laat: de onderwijspartij zijn. Ik vind Asscher dit best aardig doet. Of dit geloofwaardig is, is een tweede.
Alsjeblieft nóóit meer de PvdA op onderwijs! Die partij heeft daar zo onnoemlijk veel schade aangericht... Dan kun je nog beter zo'n VVD'er hebben die er gewoon geen fuck van snapt en het ook niet interesseert.
  maandag 29 april 2019 @ 20:06:02 #226
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186502249
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 19:32 schreef deelnemer het volgende:

Daarom is het beter als politici hun ideeen en plannen goed uitleggen. Dat dwingt ze ook om er goed over na te denken. Maar goed kunnen verkopen, is vaak veel effectiever (op de korte termijn). Ziedaar het probleem. Het verschil tussen een bananenrepubliek en een redelijk functionerende samenleving bestaat uit kwaliteit van de politieke cultuur. Een verkopersmentaliteit werkt daarin averechts, maar dat blijkt pas op de langere termijn.
Dat "goed uitleggen" heeft weinig zin als je niet de aandacht hebt van degenen die je wilt bereiken. En daar draai je steeds omheen.

Het zou een ideale wereld zijn als politici tijdens verkiezingen integraal beleidsprogramma's zouden voorlezen. Maar zo werkt het gewoon niet. En dat is ook nooit anders geweest. "De arbeider" was ook een soort marketingvondst om mensen te laten luisteren.
pi_186502404
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 19:57 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

_O-

Als Asscher net zo goed voor de leraren gaat opkomen als voor flexwerkers toen ie minister van SZW was, dan kan ik mij beter alsnog laten omscholen.
Typisch geval van goede bedoelingen die slecht uitpakken. Wie had dan ook voorzien dat werkgevers de nieuwe wet zouden gebruiken om flexwerkers er sneller uit te werken i.p.v. een vast contract aan te bieden? ;)
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  maandag 29 april 2019 @ 20:12:42 #228
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186502427
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:12 schreef DireStraits7 het volgende:
Wie had dan ook voorzien dat werkgevers de nieuwe wet zouden gebruiken om flexwerkers er sneller uit te werken i.p.v. een vast contract aan te bieden?
Zo ongeveer iedereen en zijn moeder, behalve Lodewijk Asscher dus.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  maandag 29 april 2019 @ 20:13:46 #229
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186502461
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:05 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Alsjeblieft nóóit meer de PvdA op onderwijs! Die partij heeft daar zo onnoemlijk veel schade aangericht... Dan kun je nog beter zo'n VVD'er hebben die er gewoon geen fuck van snapt en het ook niet interesseert.
Welke schade precies?
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186502502
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:12 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Zo ongeveer iedereen en zijn moeder, behalve Lodewijk Asscher dus.
En ik geef het hem niet te kennen, samenwerken met de VVD. De werknemerspartij die gaat regeren met de werkgeverspartij. Alsof je FNV en VNO-NCW gaat laten regeren. Die kunnen nog niet eens een pensioenakkoord sluiten.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
pi_186502532
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:15 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

En ik geef het hem niet te kennen, samenwerken met de VVD. De werknemerspartij die gaat regeren met de werkgeverspartij. Alsof je FNV en VNO-NCW gaat laten regeren. Die kunnen nog niet eens een pensioenakkoord sluiten.
Tja ze wilde het zelf
pi_186502558
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:16 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Tja ze wilde het zelf
Nee, ze moesten wel. Anders had je nieuwe verkiezingen uit kunnen schrijven. Met dezelfde uitslag. Ben blij dat ze in Nederland niet aan die Belgische toestanden doen.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  maandag 29 april 2019 @ 20:17:30 #233
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186502568
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:15 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

En ik geef het hem niet te kennen, samenwerken met de VVD. De werknemerspartij die gaat regeren met de werkgeverspartij. Alsof je FNV en VNO-NCW gaat laten regeren. Die kunnen nog niet eens een pensioenakkoord sluiten.
Het akkoord van Wassenaar was anders een van de beste dingen die ons land overkomen is. De paarse kabinetten idem dito.
pi_186502586
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:17 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Het akkoord van Wassenaar was anders een van de beste dingen die ons land overkomen is. De paarse kabinetten idem dito.
Was de economie zo slecht aan toe destijds in Nederland ?
pi_186502591
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:13 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Welke schade precies?
Stelselmatig leraren negeren, de Basisvorming invoeren, het Studiehuis invoeren, het vmbo invoeren.
pi_186502598
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:17 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

Nee, ze moesten wel. Anders had je nieuwe verkiezingen uit kunnen schrijven. Met dezelfde uitslag. Ben blij dat ze in Nederland niet aan die Belgische toestanden doen.
Het is wel vaker gebeurd dat de grootste partij oppositie is
pi_186502610
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:17 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Het akkoord van Wassenaar was anders een van de beste dingen die ons land overkomen is. De paarse kabinetten idem dito.
Mij hoef je niet te overtuigen. Ik ben fervent voorstander van het poldermodel. Echter lijken meer en meer mensen dit uit te leggen als 'je principes verloochenen' of 'kiezersbedrog'.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  maandag 29 april 2019 @ 20:19:52 #238
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186502624
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:18 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Was de economie zo slecht aan toe destijds in Nederland ?
In 1982 zeker.
pi_186502626
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:18 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Het is wel vaker gebeurd dat de grootste partij oppositie is
Ongetwijfeld, maar er was simpelweg geen andere werkbare meerderheid. Tenzij je een coalitie van 7 partijen had gewild.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  maandag 29 april 2019 @ 20:20:15 #240
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186502635
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:06 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Dat "goed uitleggen" heeft weinig zin als je niet de aandacht hebt van degenen die je wilt bereiken. En daar draai je steeds omheen.
Uiteraard. De ideale politicus doet beide. Nederlandse politici doen niet aan een situatie schets of verhaal, en grossieren in veel te simpele verklaringen. Voor het neoliberalisme was mijn lijn de norm, en sinds het neoliberalisme is dat vervangen door de nadruk op het belang van marketing. Als niemand luistert, heeft je boodschap geen zin.

De bevolking heeft hier een taak. Zij dient hierin de goede keuze te maken, namelijk voor mensen die iets zinnigs zeggen, en niet voor kretelogie. De bevolking is wel afhankelijk van het aanbod. Het is daarom logisch dat de bevolking zich over deze zaken druk maakt. Zoals ik doe. Dat is terecht. Jij denkt vanuit iemand die zijn boodschap verspreid wilt krijgen. Ik denk vanuit de doelgroep, die al die shit moet aanhoren, en dan een keuze moet maken.

quote:
Het zou een ideale wereld zijn als politici tijdens verkiezingen integraal beleidsprogramma's zouden voorlezen. Maar zo werkt het gewoon niet. En dat is ook nooit anders geweest. "De arbeider" was ook een soort marketingvondst om mensen te laten luisteren.
Nee, arbeid is een productiefactor.

[ Bericht 1% gewijzigd door deelnemer op 29-04-2019 20:26:57 ]
The view from nowhere.
pi_186502643
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:19 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

Ongetwijfeld, maar er was simpelweg geen andere werkbare meerderheid. Tenzij je een coalitie van 7 partijen had gewild.
voor de PvdA wel beter.
Ook had de VVD meer in moeten houden.
  maandag 29 april 2019 @ 20:22:01 #242
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186502678
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:19 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

Mij hoef je niet te overtuigen. Ik ben fervent voorstander van het poldermodel. Echter lijken meer en meer mensen dit uit te leggen als 'je principes verloochenen' of 'kiezersbedrog'.
Als je wetgeving moet invoeren omdat je door een lastige partijencombinatie bent gebonden aan een regeringsakkoord, dan moet je dat zeggen. Maar ga niet met een stalen gezicht beweren dat je iets fantastisch aan het doen bent voor flexwerkers en zzp'ers terwijl iedereen ziet dat je wet totaal averechts werkt. Dat heeft niks met kiezersbedrog te maken, dan ben je gewoon een hele slechte minister. En nee, ik heb dus ook geen vertrouwen dat die man ook maar iets goeds kan bereiken op het gebied van onderwijs. Zoals jigzoz al terecht aangeeft heeft zijn partij een bijzonder slecht track record op dat terrein.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_186502700
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:17 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

Nee, ze moesten wel. Anders had je nieuwe verkiezingen uit kunnen schrijven. Met dezelfde uitslag. Ben blij dat ze in Nederland niet aan die Belgische toestanden doen.
Inderdaad. Helaas is het de PvdA nooit gelukt dit goed uit te leggen. Dat ze zo werden afgestraft terwijl ze alleen deden wat ze moesten en terwijl ze met Timmermans en Dijsselbloem toch gewaardeerde bestuurders hadden is dus ook wel zeer onterecht geweest, in mijn ogen.

Ze hadden alleen wat langer over de formatie moeten doen. Dan werd misschien begrepen dat er niks anders op zat.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186502722
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:20 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

voor de PvdA wel beter.
Ook had de VVD meer in moeten houden.
Ik ben blij dat er partijen zijn die niet alleen maar voor eigen electoraal gewin gaan, maar simpelweg inzien dat er ook een land bestuurd moet worden. En als dat ten koste gaat van zetels, soit.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  maandag 29 april 2019 @ 20:24:19 #245
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186502732
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:23 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

Ik ben blij dat er partijen zijn die niet alleen maar voor eigen electoraal gewin gaan, maar simpelweg inzien dat er ook een land bestuurd moet worden. En als dat ten koste gaat van zetels, soit.
Of ten koste van de rechten van je eigen achterban. Kleinigheidje.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_186502747
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:19 schreef Hexagon het volgende:

[..]

In 1982 zeker.
En dat komt niet doordat werkgevers de mensen de ziektewet in sturrde ?
pi_186502750
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:22 schreef Hanca het volgende:

[..]

Ze hadden alleen wat langer over de formatie moeten doen. Dan werd misschien begrepen dat er niks anders op zat.
Tja, en bij het huidige kabinet werd er gezeurd dat het allemaal te lang duurde, terwijl deze formatie onnoemlijk meer complex was. Het is toch nooit goed.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  maandag 29 april 2019 @ 20:25:45 #248
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186502775
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:20 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Uiteraard. De ideale politicus doet beide. Maar voor het neoliberalisme was mijn lijn de norm, en sinds het neoliberalisme is dat vervangen door de nadruk op het belang van marketing. Als niemand luistert, heeft je boodschap geen zin.

De bevolking heeft hier een taak. Zij dient hierin de goede keuze te maken, namelijk voor mensen die iets zinnigs zeggen, en niet voor kretelogie. De bevolking is wel afhankelijk van het aanbod. Het is daarom logisch dat de bevolking zich over deze zaken druk maakt. Zoals ik doe. Dat is terecht. Jij denkt vanuit iemand die zijn boodschap verspreidt wilt krijgen. Ik denk vanuit de doelgroep, die al die shit moet aanhoren, en dan een keuze moet maken.

Ja jij lijkt hier een soort paternalistische top-down benadering te kiezen die vind dat de bevolking anders moet zijn. Zo werkt het niet en heeft het ook nooit gewerkt.

En jouw lijn was nooit de norm. Ook in de jaren 50 werd al aan marketing gedaan door partijen. Ze zochten namelijk kiezers op om in hun taal ze te overtuigen van een boodschap en gebruikten daarbij herkenbare retoriek.
pi_186502782
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:24 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Of ten koste van de rechten van je eigen achterban. Kleinigheidje.
Met de rechten is niets mis. Maar blijkbaar weet jij wel heel goed hoe je ervoor zorgt dat de flexibele schil ingeperkt wordt in Nederland. Het is misschien wel het grootste arbeidsvraagstuk in Nederland van deze eeuw. Zoals ik al zei, ik benijd Asscher niet.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  maandag 29 april 2019 @ 20:27:01 #250
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186502808
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:26 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

Met de rechten is niets mis. Maar blijkbaar weet jij wel heel goed hoe je ervoor zorgt dat de flexibele schil ingeperkt wordt in Nederland. Het is misschien wel het grootste arbeidsvraagstuk in Nederland van deze eeuw. Zoals ik al zei, ik benijd Asscher niet.
Nou, je moet in ieder geval geen wetten invoeren waarmee je de bestaande niet al te beste situatie nog veel slechter maakt. Dat had zelfs Jan Marijnissen nog wel begrepen.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_186502810
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:23 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

Ik ben blij dat er partijen zijn die niet alleen maar voor eigen electoraal gewin gaan, maar simpelweg inzien dat er ook een land bestuurd moet worden. En als dat ten koste gaat van zetels, soit.
Volkomen eens. Sowieso: dat bang zijn voor verlies van zetels snap ik nooit. Waar wil je die zetels voor hebben als je toch niet wil regeren. De PvdA heeft door daar in te stappen bij mij enorm aan respect gewonnen.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186502836
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:27 schreef Hanca het volgende:

[..]

Volkomen eens. Sowieso: dat bang zijn voor verlies van zetels snap ik nooit. Waar wil je die zetels voor hebben als je toch niet wil regeren. De PvdA heeft door daar in te stappen bij mij enorm aan respect gewonnen.
Zijn er maar weinig van.
in 2017 stemde maar 5,7 procent op hen
pi_186502854
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:26 schreef DireStraits7 het volgende:

[..]

Met de rechten is niets mis. Maar blijkbaar weet jij wel heel goed hoe je ervoor zorgt dat de flexibele schil ingeperkt wordt in Nederland. Het is misschien wel het grootste arbeidsvraagstuk in Nederland van deze eeuw. Zoals ik al zei, ik benijd Asscher niet.
Inderdaad, ook Koolmees (toch één van de beste kamerleden van de vorige periode) komt er niet uit. Er komt ook geen voorstel uit de kamer. En ook niet van economen in een column. Niemand die weet hoe dit moet.

Het klopt wel dat het plan van Asscher slecht heeft uitgepakt, maar hij moest wat proberen en er ligt gewoon geen ideaal plan.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  maandag 29 april 2019 @ 20:30:07 #254
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186502865
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:18 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Stelselmatig leraren negeren, de Basisvorming invoeren, het Studiehuis invoeren, het vmbo invoeren.
De vmbo is niet echt een PvdA creatie denk ik.

Sowieso zijn aantal van die zaken doorgevoerd en ingevoerd onder een VVD en CDA minister als ik me niet vergis.

De parlementaire enquête commissie constateerde dan ook dat alle partijen 'schuld' hadden; de VVD zag wel wat in het studiehuis, al was het maar om geld te besparen.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  maandag 29 april 2019 @ 20:30:26 #255
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186502874
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:24 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

En dat komt niet doordat werkgevers de mensen de ziektewet in sturrde ?
Nee dat speelde pas in 1991 op
pi_186502917
quote:
1s.gif Op maandag 29 april 2019 20:30 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

De vmbo is niet echt een PvdA creatie denk ik.

Sowieso zijn aantal van die zaken doorgevoerd en ingevoerd onder een VVD en CDA minister als ik me niet vergis.

De parlementaire enquête commissie constateerde dan ook dat alle partijen 'schuld' hadden; de VVD zag wel wat in het studiehuis, al was het maar om geld te besparen.
Het was allemaal PvdA-beleid. En ja, de overige coalitiepartijen hebben ze daarin hun gang laten zijn, maar alsjeblieft nooit meer een PvdA'er op onderwijs.
pi_186502922
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:28 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Zijn er maar weinig van.
in 2017 stemde maar 5,7 procent op hen
En als PvdA had gewild, hadden ze nu in de coalitie gezeten. PvdA is nog steeds een grote, relevante partij. Niet zo groot als weleer, maar wat niet is kan nog komen. Vooralsnog laten ze andere partijen even de klappen opvangen. De kiezer heeft een kort geheugen, dus ik zie ze wel weer terugkrabbelen.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  maandag 29 april 2019 @ 20:33:20 #258
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186502933
quote:
1s.gif Op maandag 29 april 2019 20:30 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

De vmbo is niet echt een PvdA creatie denk ik.

Sowieso zijn aantal van die zaken doorgevoerd en ingevoerd onder een VVD en CDA minister als ik me niet vergis.

De parlementaire enquête commissie constateerde dan ook dat alle partijen 'schuld' hadden; de VVD zag wel wat in het studiehuis, al was het maar om geld te besparen.
De meeste van die onderwijshervormingen zijn er door Ritzen/Wallage/Netelenbos doorheen geduwd

Maar je hebt gelijk dat dat toen vrijwel kamerbreed is gesteund
pi_186502959
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:27 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Nou, je moet in ieder geval geen wetten invoeren waarmee je de bestaande niet al te beste situatie nog veel slechter maakt. Dat had zelfs Jan Marijnissen nog wel begrepen.
Het is maar de vraag of het slechter uitpakt dan gedacht. De wet wordt pas in 2020 geëvalueerd. Ik lees ook verhalen dat het ontslagrecht aanmerkelijk strenger is.

En vergeet ook niet dat het arbeidstekort in veel sectoren steeds groter wordt. Op een gegeven moment kunnen ze het niet meer veroorloven om die flexibele schil te blijven aanspreken.
Cum hoc ergo propter hoc (correlation does NOT imply causation)
De coronacijfers van vandaag zijn een achteruitkijkspiegel van één à twee weken terug: COR / Het datavertragingstopic #2
  maandag 29 april 2019 @ 20:35:26 #260
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186502974
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:24 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Of ten koste van de rechten van je eigen achterban. Kleinigheidje.
Tel daarbij ook het beleid en de stijl van Klijnsma/Van Rijn op en de zelfvernietiging is compleet.
  maandag 29 april 2019 @ 20:35:48 #261
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186502981
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:25 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Ja jij lijkt hier een soort paternalistische top-down benadering te kiezen die vind dat de bevolking anders moet zijn. Zo werkt het niet en heeft het ook nooit gewerkt.
Nee, ik spreek als burger naar de politiek, naar jou bijvoorbeeld. Jij kan mij niet gaan vertellen dat ik als burger en kiezer liever naar verkooppraat luister. Dat is niet zo, en toch ben ik burger en kiezer. Jij verplaatst je echter steeds in de rol van politicus, en spreekt mij erop aan dat de burger / kiezer niet zo denkt als ik. Wie is hier nu paternalistisch?

quote:
En jouw lijn was nooit de norm. Ook in de jaren 50 werd al aan marketing gedaan door partijen. Ze zochten namelijk kiezers op om in hun taal ze te overtuigen van een boodschap en gebruikten daarbij herkenbare retoriek.
Als ik spreek over de norm, dan bedoel ik niet de norm onder politici, maar de norm onder de bevolking.
The view from nowhere.
  maandag 29 april 2019 @ 20:36:42 #262
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_186503004
Basisvorming in het onderwijs kwam bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vandaan. Beleid in Nederland wordt zelden door partijen bedacht, hoe graag klopje daar ook over op de VVD schelden doet. Beleid komt bij ambtenaren vandaan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_186503099
PvdA had ook nooit echt initiatieven die beter werkte maar wel minder geld kostte.
  maandag 29 april 2019 @ 20:47:11 #264
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186503286
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:35 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Nee, ik spreek als burger naar de politiek, naar jou bijvoorbeeld. Jij kan mij niet gaan vertellen dat ik als burger en kiezer liever naar verkooppraat luister. Dat is niet zo, en toch ben ik burger en kiezer. Jij verplaatst je echter steeds in de rol van politicus, en spreekt mij erop aan dat de burger / kiezer niet zo denkt als ik. Wie is hier nu paternalistisch?
bevolking.
Deze zin uit je eerdere betoog is paternalistische

quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:20 schreef deelnemer het volgende:

De bevolking heeft hier een taak. Zij dient hierin de goede keuze te maken, namelijk voor mensen die iets zinnigs zeggen, en niet voor kretelogie.
En verder praat ik vanuit mijn politieke en werkervaring. Wil je dat mensen naar je luisteren dan moet je ze over het algemeen aanspreken op een manier waarin ze zich herkennen en dus je boodschap zo formuleren dat het de aandacht trekt. Of je nou een communist of een libertarier bent. Je werft mensen door ze het gevoel te geven dat je het tegen hen hebt.

Daarin ben jij misschien uitzonderlijk. Maar de meeste mensen zijn niet bezig met allerlei diepgaande filosofische verhandelingen. Die willen gewoon een helder verhaal met een duidelijke boodschap die op hen gericht is.
pi_186503388
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:33 schreef Hexagon het volgende:

[..]

De meeste van die onderwijshervormingen zijn er door Ritzen/Wallage/Netelenbos doorheen geduwd

Maar je hebt gelijk dat dat toen vrijwel kamerbreed is gesteund
En als het er een keertje niet van kwam (de Middenschool), dan kreeg de PvdA wel weer een compensatie daarvoor in de plaats (de Basisvorming).

Ja, bijna alle andere partijen hebben het onderwijsbeleid verwaarloosd, maar de PvdA heeft het onderwijs keer op keer actief beschadigd. Mocht ik ooit in de verleiding komen om op de PvdA te gaan stemmen, dan blijft dat de reden om dat toch nooit van mijn leven te doen.
  maandag 29 april 2019 @ 20:55:37 #266
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186503527
quote:
1s.gif Op maandag 29 april 2019 20:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Basisvorming in het onderwijs kwam bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vandaan. Beleid in Nederland wordt zelden door partijen bedacht, hoe graag klopje daar ook over op de VVD schelden doet. Beleid komt bij ambtenaren vandaan.
Er werd twintig jaar lang enorm bezuinigd op onderwijs. Daar moest men wat op bedenken.

Grappig genoeg was het Loek Hermans die weer wat geld had te besteden:

https://www.trouw.nl/home/hermans-onzichtbare-revolutie~ab92ef1e/
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  maandag 29 april 2019 @ 21:00:09 #267
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_186503654
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:47 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Deze zin uit je eerdere betoog is paternalistische
Onzin. De bevolking heeft een politieke rol in een democratie. De bevolking kan alleen via de monden van individuele burgers praten. Die praten dan geen van allen voor het volk, maar kunnen wel een mening hebben over de politieke rol van de burger / de bevolking.

quote:
[..]

En verder praat ik vanuit mijn politieke en werkervaring. Wil je dat mensen naar je luisteren dan moet je ze over het algemeen aanspreken op een manier waarin ze zich herkennen en dus je boodschap zo formuleren dat het de aandacht trekt. Of je nou een communist of een libertarier bent. Je werft mensen door ze het gevoel te geven dat je het tegen hen hebt.

Daarin ben jij misschien uitzonderlijk. Maar de meeste mensen zijn niet bezig met allerlei diepgaande filosofische verhandelingen. Die willen gewoon een helder verhaal met een duidelijke boodschap die op hen gericht is.
Dan heb je een democratie, waarin burgers wel worden benaderd op hun behoeften, maar niet op hun verstand. Dat is paternatistisch. En die burgers kun je dan van alles gaan beloven (wij gaan alle problemen oplossen). Dat is populisme. Je duwt de burger in een kleuter rol.

Daarom is het goed dat je hier nu met een gewone burger in gesprek bent.

[ Bericht 3% gewijzigd door deelnemer op 29-04-2019 21:18:47 ]
The view from nowhere.
  maandag 29 april 2019 @ 21:06:30 #268
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186503788
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  maandag 29 april 2019 @ 21:10:23 #269
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186503884
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 20:51 schreef Jigzoz het volgende:

Ja, bijna alle andere partijen hebben het onderwijsbeleid verwaarloosd, maar de PvdA heeft het onderwijs keer op keer actief beschadigd. Mocht ik ooit in de verleiding komen om op de PvdA te gaan stemmen, dan blijft dat de reden om dat toch nooit van mijn leven te doen.
Dat is prima, tegelijkertijd zou D66 het allemaal anders gaan doen in Amsterdam en kijk eens aan...

https://www.volkskrant.nl(...)e-dat-ook-~baf5babc/
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_186503973
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:10 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Dat is prima, tegelijkertijd zou D66 het allemaal anders gaan doen in Amsterdam en kijk eens aan...

https://www.volkskrant.nl(...)e-dat-ook-~baf5babc/
Stem ik ook nooit meer op. 'Onderwijspartij' die doodleuk de studiefinanciering afschaft.
pi_186503985
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:13 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Stem ik ook nooit meer op. 'Onderwijspartij' die doodleuk de studiefinanciering afschaft.
Waar wel op :D
pi_186504011
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:13 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Waar wel op :D
Hoe is dat een grap? Twee partijen minder om uit te kiezen. Woooooh....
  maandag 29 april 2019 @ 21:14:43 #273
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186504014
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:13 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Waar wel op :D
Op een partij stemmen die de afgelopen decennia veel positiefs voor het onderwijs heeft betekent is zo goed als onmogelijk.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_186504137
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:14 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Op een partij stemmen die de afgelopen decennia veel positiefs voor het onderwijs heeft betekent is zo goed als onmogelijk.
Waar ik wel van schrok is dat de vrijheid van onderwijs wordt beperkt als het aan de VVD ligt
  maandag 29 april 2019 @ 21:21:20 #275
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186504184
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:20 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Waar ik wel van schrok is dat de vrijheid van onderwijs wordt beperkt als het aan de VVD ligt
Moslimpje pesten scoort nogal goed momenteel. Dus dan kun je als liberale partij gewoon gaan zagen aan felbevochten grondrechten.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_186504242
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:21 schreef Janneke141 het volgende:
felbevochten grondrechten
Even voor de goede orde: dat 'fel bevechten' bestond uit het toegeven aan invoering van het vrouwenkiesrecht in 1917.
pi_186504292
Ook wordt hiermee gezaagd aan christelijke scholen
pi_186504363
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:25 schreef Geytenbeekje het volgende:
Ook wordt hiermee gezaagd aan christelijke scholen
Het zou godverdomme eens tijd worden.
  maandag 29 april 2019 @ 21:27:36 #279
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186504367
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:25 schreef Geytenbeekje het volgende:
Ook wordt hiermee gezaagd aan christelijke scholen
En aan montessori-onderwijs, en nog allerlei andere concepten. En allemaal omdat er een handjevol scholen is dat er een potje van maakt.

Het kind met het badwater weggooien, noemen we dat bij ons thuis.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  maandag 29 april 2019 @ 21:28:00 #280
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_186504380
Ach zolang de SGP bestaat om regeringen uit de brand te helpen gaat die echt niet afgeschaft worden
pi_186504397
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:28 schreef Hexagon het volgende:
Ach zolang de SGP bestaat om regeringen uit de brand te helpen gaat die echt niet afgeschaft worden
Vandaar dat ze zo VVD'erig zijn :o
pi_186504401
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:20 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Waar ik wel van schrok is dat de vrijheid van onderwijs wordt beperkt als het aan de VVD ligt
Ik ook, artikel 23 is wat mij betreft essentieel. Of in elk geval: het mogen hebben van een school in je eigen richting is essentieel. En ja, ik vind ook dat moslims voor een moslimschool moeten kunnen kiezen. En nee, ik wil niet dat er op scholen terrorisme wordt vergoeilijkt oid.

Maar ik zal nooit, echt nooit, op een partij stemmen die artikel 23 wil aanpassen.


Zonder christelijke scholen zou ik gedwongen zijn mijn kinderen thuisonderwijs te geven.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186504423
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:28 schreef Hexagon het volgende:
Ach zolang de SGP bestaat om regeringen uit de brand te helpen gaat die echt niet afgeschaft worden
Neuh, denk het ook niet. Klein stapje zou kunnen zijn om het speciaal onderwijs ook in regelgeving gelijk te trekken met het openbaar onderwijs. Geen leerlingen/personeel meer mogen discrimineren bijvoorbeeld.
pi_186504452
quote:
18s.gif Op maandag 29 april 2019 21:28 schreef Hanca het volgende:

[..]

Ik ook, artikel 23 is wat mij betreft essentieel. Of in elk geval: het mogen hebben van een school in je eigen richting is essentieel. En ja, ik vind ook dat moslims voor een moslimschool moeten kunnen kiezen. En nee, ik wil niet dat er op scholen terrorisme wordt vergoeilijkt oid.

Maar ik zal nooit, echt nooit, op een partij stemmen die artikel 23 wil aanpassen.

Zonder christelijke scholen zou ik gedwongen zijn mijn kinderen thuisonderwijs te geven.
Holy crap. Ben jij amish of zo? Zelfs jehova's sturen hun kinderen naar openbare scholen.
  maandag 29 april 2019 @ 21:30:28 #285
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186504456
quote:
18s.gif Op maandag 29 april 2019 21:28 schreef Hanca het volgende:
zou ik gedwongen zijn
Jezelf gedwongen zien.

Dat mag, maar is wel iets anders.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_186504530
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:30 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

Holy crap. Ben jij amish of zo? Zelfs jehova's sturen hun kinderen naar openbare scholen.
Ik ga mijn kinderen niet naar een school sturen waar de basis van mijn leven (en hun leven) wordt ontkend. Want wie heeft er dan gelijk, de juf of pappa en mamma? En ja, elke beslissing en alles wat ik doe in mijn leven wordt bepaald door mijn geloof.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186504551
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:33 schreef Hanca het volgende:

[..]

Ik ga mijn kinderen niet naar een school sturen waar de basis van mijn leven (en hun leven) wordt ontkend. Want wie heeft er dan gelijk, de juf of pappa en mamma? En ja, elke beslissing en alles wat ik doe in mijn leven wordt bepaald door mijn geloof.
O, wauw. Dat is nogal extremistisch.
pi_186504563
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:34 schreef Jigzoz het volgende:

[..]

O, wauw. Dat is nogal extremistisch.
Nee, alle kinderen gedwongen naar openbaar onderwijs sturen, dat is extremistisch. Dat worden dan een soort opvoedingskampen waar alles wat de kinderen thuis wordt geleerd wordt ontkend.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186504592
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:34 schreef Hanca het volgende:

[..]

Nee, alle kinderen gedwongen naar openbaar onderwijs sturen, dat is extremistisch.
Ja, ik snap dat alles dat afwijkt dan logischerwijs extremistisch heet. No problem, ik heb daar ooit wat scholing in gehad.
  maandag 29 april 2019 @ 21:37:36 #290
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186504633
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:33 schreef Hanca het volgende:

[..]

Ik ga mijn kinderen niet naar een school sturen waar de basis van mijn leven (en hun leven) wordt ontkend. Want wie heeft er dan gelijk, de juf of pappa en mamma? En ja, elke beslissing en alles wat ik doe in mijn leven wordt bepaald door mijn geloof.
De gemiddelde openbare school ontkent dat helemaal niet. Je moet alleen een hoofdstuk uit het biologieboek overslaan, maar de realiteit is dat ook de overgrote meerderheid van de christelijke scholen de evolutieleer buiten de lessen levensbeschouwing om gewoon als wetenschap onderwijst.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_186504677
Maar goed, de vraag of wetenschapsontkenning en religieuze indoctrinatie zaken zijn waar de overheid financieel voor moet opdraaien lijkt me meer een discussie voor een topic in F&L.
pi_186504714
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:37 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

De gemiddelde openbare school ontkent dat helemaal niet. Je moet alleen een hoofdstuk uit het biologieboek overslaan, maar de realiteit is dat ook de overgrote meerderheid van de christelijke scholen de evolutieleer buiten de lessen levensbeschouwing om gewoon als wetenschap onderwijst.
Ik heb het privilege gehad lessen godsdienst van een niet christelijke docent bij te wonen. Ja, dan wordt je als christen door de docent belachelijk gemaakt en met een beetje geluk kun je dan als enige het tegen de hele klas en docent opnemen, op je 12e.

En dat is dan de middelbare school. Dan ben je al wat weerbaar. Een basisschoolleerling gaat nooit zo tegen de juf in.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_186504776
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:38 schreef Jigzoz het volgende:
Maar goed, de vraag of wetenschapsontkenning en religieuze indoctrinatie zaken zijn waar de overheid financieel voor moet opdraaien lijkt me meer een discussie voor een topic in F&L.
Alleen stopzetten van overheidsbetaling zou ik nog in kunnen komen, kerken vinden dan wel een weg om het anders te financieren. Maar er zijn steeds meer oproepen om religieuze scholen helemaal te verbieden. Dat zou voor mij echt een reden voor emigratie kunnen zijn.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  maandag 29 april 2019 @ 21:42:54 #294
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_186504807
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2019 21:39 schreef Hanca het volgende:

[..]

Ik heb het privilege gehad lessen godsdienst van een niet christelijke docent bij te wonen. Ja, dan wordt je als christen door de docent belachelijk gemaakt en met een beetje geluk kun je dan als enige het tegen de hele klas en docent opnemen, op je 12e.

En dat is dan de middelbare school. Dan ben je al wat weerbaar. Een basisschoolleerling gaat nooit zo tegen de juf in.
Dan had je een slechte docent.

Hoe dan ook, ik vind je standpunt tamelijk bekrompen en ik begrijp het ook niet echt, maar ik wil bijzonder graag vasthouden aan een samenleving die ook mogelijkheden en ruimte biedt aan de mensen die ik niet begrijp, of waar ik het niet mee eens ben. En dat is dus met het bijzonder onderwijs.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  dinsdag 30 april 2019 @ 16:47:22 #295
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_186519871
CihanUgural twitterde op dinsdag 30-04-2019 om 08:52:48 Anti-racisme is geen keuze, maar een noodzaak voor een vakbeweging. Een vakbond die zwijgt over het feit dat vele arbeiders worden uitgesloten en arbeiders tegen elkaar worden uitgespeeld, heeft geen toekomst. @menno_tammingahttps://t.co/ojqxYySLd6 reageer retweet
Lang leve het anti racisme!
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')