Lucky_Strike | maandag 15 april 2019 @ 16:00 |
![]() No Worries Zoals al eerder hier aangekondigd vierde topbarbecueër Jord Althuizen gisteren een feestje om zijn nieuwe boek te lanceren bij de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Het nieuwe boek heet No Worries BBQ en is geïnspireerd door Jords reis door Australië. Het hele boek staat in het teken van de laid back manier van barbecueën, no worrries dus. Jord heeft dit keer weinig aandacht voor low and slow barbecue. Als jij op zondagmiddag ineens zin hebt om je grill aan te zetten, kan je in dit boek een grote hoeveelheid recepten vinden die je op het laatste moment kunt bereiden. En, zoals Jord zegt, niet alleen de auteur wordt dikker, zijn boek ook. Het boek staat bomvol met recepten voor snacks, broodjes, visgerechten, burgers, taco's, zoete gerechten en nog veel meer. Een aantal van deze recepten hebben we tijdens het No Worries Festival mogen proeven en we kwijlen nog steeds na ![]() ![]() Een van Jords eerdere boeken met de sauzen en rubs van Smokey Goodness Laid back? In dagen voor het festival werd steeds een stukje van het programma bekend gemaakt, net zo lang tot er op zaterdag een volledig programma bekend was. We vroegen ons af hoe we van alles zo veel mogelijk mee konden krijgen met dat volle programma ![]() ![]() Wauw! Mates Jord heeft veel vrienden binnen de barbecuewereld en een groot aantal van hen waren ook naar Rotterdam afgereisd om hun waren aan te prijzen. Bijna overal werd ook nog eten uitgedeeld, we kregen het nauwelijks bijgebeend. We hebben sous vide gegaarde en afgegrilde kalfslende met aardappelsalade op en Bones and Marrow deelde burgers van Parmavarkens uit met sauzen van GrillGuru*. Parmavarken ja, die van de ham inderdaad. Er worden elk jaar vele varkens speciaal voor hun hammen gefokt en Bones and Marrow is aan de slag gegaan met de andere delen van het varken. En niet onverdienstelijk, de burgers smaakten boterzacht. OFYR en DeliVita stond te pronken met hun intens prachtige barbecues. Uit de DeliVita houtgestookte pizzaovens kwamen elke paar minuten de meest perfecte pizza's. Later als we groot en rijk zijn, willen we er ook één. Bij Forged waren prachtige messen te bekijken, elders werden ambachtelijke buffellederen schorten gemaakt en Heyde Hoeve stond worsten van hun Duroc varkens uit te delen. ![]() Eén van de leden van Smokey Goodness stond sloppy joe te bereiden Food with friends In het midden van het terrein was een grote tent opgezet, hier werden de demonstraties gegeven. De zelfslachtende meesterslagers van Ter Weele hebben vier demonstraties gegeven, elk van een half uur. We begonnen met een heel ree. Dit werd stukje voor stukje uitgebeend terwijl de slager uitgebreid vertelde wat hij deed. Een aantal stukken ging direct op de smoker zodat we na afloop konden proeven. Peper, zout, 10 minuten op de smoker en de smaak zal ons altijd bijblijven. Weten jullie trouwens dat de botten van wild een stuk harder zijn dan die van gefokt vlees zoals varken, kip en koe? De volgende demo was die over een varken. Er werd met het grootste gemak een half varken op de toonbank gelegd en ook hier werd het karkas met veel uitleg in stukken verdeeld. Natuurlijk ging er weer wat op de smoker, dat ging zo'n beetje de hele dag door. ![]() Varkentje ![]() Varkentje in stukjes De mensen die de smoker de hele dag bemanden, waren Mike en Chrstina van BBQ crew Sugarfire Smokehouse. Dit is een zeer bekend team in het Amerikaanse wedstrijdbarbecueën. Jord heeft Mike en Christina ontmoet toen ze beiden uitgenodigd waren bij een demonstratie in Brazilië. Mike en Christina waren in Rotterdam uitgenodigd om samen met Jord de Surf and Turf-demonstratie te geven. Team Sugarfire Smokehouse heeft al twee keer de vis- en schaaldiercompetitie gewonnen op Memphis in May, één van Amerika's grootste barbecuewedstrijden met 650 deelnemende teams. Ze lieten zien met welk gerecht ze deze prestigieuze wedstrijd gewonnen hebben: een grote garnaal gevuld met krabsalade en omwikkeld met, what else, spek. Christina, Mike en Jord waren gezellig aan het kletsen tijdens de demonstratie. Nadat het Amerikaanse deel van de demo afgelopen was, begon Jord met uitleg over een varkensrack dat werd geïnjecteerd met bisque. Ondertussen bleef hij vertellen. Wanneer je wel en geen rub gebruikt, wanneer je wel of geen suiker in je rub doet, dat injecteren van vet vlees vrij nutteloos is, waarom een hete of zure component zo goed past bij vet vlees. Uiteindelijk ging het varkensrack op de smoker, kwam er een reeds klaargemaakt rack van af en konden we weer proeven. ![]() Jord, Mike en Christina ![]() Jords met bisque geïnjecteerde varkensrack Ter Weele nam de workshops weer over en ging in de loop van de middag verder over worst en lam. Bij de worstworkshop mochten mensen uit het publiek ook zelf worsten maken. De worsten werden gelijk op de OFYR gelegd en waren klaar toen de workshop klaar was. Echt verse worst, heerlijk. Recipes Naast al het gesnaai, mochten we ook nog complete gerechten proeven. Natuurlijk kwamen de recepten uit No Worries BBQ. Het werd maar weer eens bewezen dat Jord exact weet hoe je met enkele ingrediënten een op het oog simpel gerecht tot iets verrukkelijk kan maken. We proefden sticky chicken, een broodje mortadella en een sloppy joe. Vooral de mortadella verraste ons. Plakken mortadella op de bbq, kaas er op laten smelten en op een broodje met mosterd eten. Je moet er maar opkomen. ![]() Sloppy joe ![]() Ginger chicken wings ![]() Mortadella sandwich Masterchef Bij de workshop Be a Better Bastard had men de winnaar van Masterchef Italia Allstars uitgenodigd om een Mysterybox te komen bereiden op de Bastard. Een Bastard is een keramische barbecue, ook wel een kamado. Toevallig heeft Bastard net zijn nieuwe verbeterde lijn gepresenteerd en toevallig heeft ondergetekende ook twee Bastards staan. Toevallig wil ik nu ook de nieuwe want die is nog toffer dan de oude. Masterchefwinnaar Michele Cannistraro prepareerde een prachtig stuk kalfsvlees op de Bastard, een spider steak. Er is nog geen Nederlands woord voor dit stuk vlees. Het gaat om het stukje spier(zo'n 10x14cm) dat rond het heupbot zit. In Duitsland verkoopt men dit van varken, daar heet het kachelfleisch. ![]() Michele aan het werk met spider steak, knolselderij en spek Het recept van Michele was vrij uitgebreid. Pompoenpuree, spek, gegrilde riso met raclettekaas, gegrilde knolselderij, gegrilde spider steak en dit alles werd opgemaakt en overgoten met ter plaatse gemaakte kruidenboter die ook van de Bastard kwam. En wij mochten proeven. Wat een rotdag ![]() ![]() Het resultaat van de mystery box Boekpresentatie Naast al het lekkere eten en de toffe activiteiten zouden we bijna vergeten dat dit hele festival eigenlijk draait om een boek. Jord moest dus nog even speechen. Hij vertelde over zijn reis door Australië, de grote inspiratie voor No Worries BBQ. Hij heeft gevist, gegrild bij een wijngaard, heeft overal de beste ingrediënten geproefd en een groot deel van de foto's uit het boek zijn ter plaatse gemaakt. Het leuke van het boek is dat hij ook veel schrijft over de avonturen Down Under, het enthousiasme spat er vanaf. Jords speech werd nog even onderbroken door zijn dochter van 3 die papa meldde dat ze honger had. Een echt kind van haar vader. Met de uitreiking van twee boeken aan Amerikaanse vrienden Mike en Christina, kwam er een einde aan de boekpresentatie. Er moest meer gegeten en gedronken worden. ![]() Jords oudste dochter, Jord en Christina tijdens de boekpresentatie *Sauce is king Nog even over die saus van Grill Guru. Ik heb aan de mannen van Grill Guru gevraagd of de saus die dag te koop was, aangezien ik de chipotle-variant een van de beste barbecuesauzen ooit vind. En ik als sauzenliefhebber pur sang en barbecuesauskenner extraordinaire kan dat weten. Ik had bijna grof geld betaald voor een fles maar mocht hem uiteindelijk gratis meenemen. Dus Grill Guru, jullie én jullie sauzen zijn episch ![]() ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 16-04-2019 11:15:24 ] | |
heywoodu | maandag 15 april 2019 @ 16:07 |
Ik krijg hier veel te veel honger van zie ik na twee foto's al, dus deze bewaar ik even voor na het eten om niet het loodje te leggen op weg naar huis. Ziet er wel heel tof uit ![]() | |
JeSuisDroppie | maandag 15 april 2019 @ 16:12 |
Die Grill Guru sauzen zijn toch gewoon te koop? | |
Lucky_Strike | maandag 15 april 2019 @ 16:16 |
Niet op het festival. Verwar Grill Guru trouwens niet met Sauce Guru. | |
Kaatje1 | maandag 15 april 2019 @ 16:22 |
Hallo zeg, nu rammel ik van de honger en wil het allemaal eten, Net even mortadella op het boodschappenlijstje gezet zodat ik het niet kan vergeten | |
Greys | maandag 15 april 2019 @ 16:41 |
Prachtig verslag! Krijg er enorme honger van. ![]() ![]() @Lucky_Strike ben je Henk nog tegengekomen, die was er (uiteraard) ook. | |
Lucky_Strike | maandag 15 april 2019 @ 16:42 |
Nee, die heb ik niet gezien. Jammer zeg! | |
golfer | maandag 15 april 2019 @ 17:18 |
Leke repo. En de spidersteak heeft wel degelijk ook een Nederlandse naam: Slotlapje. Er zijn nog andere benamingen voor het zelfde stukje vlees: araignée. Waar zit het slotlapje? Het stukje dat zit aan de binnenkant van het heupbeen / bekkenbeen. Het is een dun lapje vlees dat met kleine peesjes en vet doorregen is. Dit slotlapje zorgt ervoor dat de organen die binnen de bekkenbeenderen zitten beschermd worden tegen het harde bot. | |
Smallish | maandag 15 april 2019 @ 17:27 |
Leuk verslag! Dat boek ziet er ook leuk uit. Mooie combi van reisverhalen en recepten. ![]() | |
realAIVD | maandag 15 april 2019 @ 17:31 |
Haha, dit had ik niet net voor het avondeten moeten bekijken, wat ziet het er allemaal heerlijk uit zeg!! ![]() | |
Lucky_Strike | maandag 15 april 2019 @ 17:36 |
Oh ja, dat araignée had men nog gezegd tijdens de demo, ik was het vergeten. Als in arachnid, spider, spin. Zo ziet de marmering er ook een beetje uit. Slotlapje, fijn dat dat duidelijk is ![]() Ik heb de term slotlapje ook gehoord bij het uitbenen van het varken. Nu komt het mooi samen. | |
LTVDK | maandag 15 april 2019 @ 17:59 |
Hier krijg ik honger van ![]() ![]() | |
FutureFairytale | maandag 15 april 2019 @ 18:55 |
Heel gaaf verslag Lucky! Was het druk daar? Gelukkig las ik dit tijdens mijn eten. Ziet er heerlijk uit en water loopt in de mond bij de beschrijvingen. | |
JeSuisDroppie | maandag 15 april 2019 @ 19:24 |
Doe ik niet hoor, maar dacht altijd dat die sauzen wel te koop zijn. Maar blijkbaar niet?! | |
Samzz | maandag 15 april 2019 @ 19:39 |
Omg, next level BBQ ![]() ![]() | |
MadMaster | maandag 15 april 2019 @ 19:53 |
Mooi verslag! ![]() Als we barbeque dan toch op de kaart gaan zetten. KCBS komt naar Haarlemmermeer: CUL / BBQ Topic #7 hete kolen en rokend hout [ Bericht 21% gewijzigd door Lucky_Strike op 15-04-2019 20:47:58 (Zie DM) ] | |
Rickocum | maandag 15 april 2019 @ 22:03 |
Och man wat een heerlijkheid op die foto’s ![]() | |
C.L.Werner | dinsdag 16 april 2019 @ 07:49 |
Wat is dit voor advetorial?! | |
Lucky_Strike | dinsdag 16 april 2019 @ 08:32 |
Geen advertorial, gewoon een leuke samenwerking zoals we dat vaker doen. Als je het er verder over wilt hebben, kunnen we dat in FB doen. | |
C.L.Werner | dinsdag 16 april 2019 @ 08:35 |
Ik heb een ban in FB ![]() | |
Lucky_Strike | dinsdag 16 april 2019 @ 08:36 |
Dank je ![]() | |
Maanvis | dinsdag 16 april 2019 @ 09:12 |
Arme beestjes ![]() ![]() | |
diepzeekroket | dinsdag 16 april 2019 @ 10:56 |
een mitrailleur word bemand geen vrieing bbq teveel worden teveel tatts teveel blabla maar wel lekker eten zo te zien hor nou succes | |
diepzeekroket | dinsdag 16 april 2019 @ 11:00 |
ik als sauzenliefhebber pur sang en barbecuesauskenner extraordinair kan dat weten sorry hor het lijk wel autoweek | |
iteejer | dinsdag 16 april 2019 @ 12:36 |
![]() leuk verslag!! | |
ijs_beer | dinsdag 16 april 2019 @ 13:40 |
Boh. * ijs_beer krijgt meteen trek | |
Maanvis | dinsdag 16 april 2019 @ 14:54 |
Dierenbeul ![]() ![]() | |
slijkie | dinsdag 16 april 2019 @ 16:24 |
Pohhh ziet er goed uit! Had daar echt wel bij willen zijn. In komende jaren ook even een weekje of 2-3 naar Texas voor een BBQ trip. | |
nelisb | woensdag 17 april 2019 @ 07:02 |
Binnenkort bij de Makro. | |
yvonne | woensdag 17 april 2019 @ 09:27 |
Leuk verslag ![]() | |
Maanvis | woensdag 17 april 2019 @ 09:31 |
Bedankt voor het compliment! | |
Maanvis | woensdag 17 april 2019 @ 09:32 |
Je kunt ook BBQ trippen zonder naar texas te hoeven gaan ![]() Rooster maar wat paddo's op de BBQ! | |
sedss | donderdag 18 april 2019 @ 11:47 |
-knip- [ Bericht 98% gewijzigd door Lucky_Strike op 18-04-2019 11:57:08 (Eerst even mailen met forum@fok.nl :Y) ) ] | |
Lucky_Strike | donderdag 18 april 2019 @ 11:56 |
Hoi, voor dit soort onderzoek moet je eerst even toestemming vragen op dit mailadres: forum@fok.nl ![]() | |
Maanvis | donderdag 18 april 2019 @ 12:24 |
Is dat een schoolonderzoek? | |
Maanvis | donderdag 18 april 2019 @ 12:24 |
PS: Luckystrike je bent best aardig voor een sigaret! | |
Lucky_Strike | donderdag 18 april 2019 @ 12:29 |
Ja. En dank je, mijn karakter is aanzienlijk verbeterd sinds ik gestopt ben met roken ![]() | |
Scorpion_17 | vrijdag 19 april 2019 @ 15:49 |
Wat een kritiekloos sponsored stuk. | |
Lucky_Strike | vrijdag 19 april 2019 @ 17:47 |
Zoals gezegd, FOK! is hier niet voor betaald. Ik kon oprecht geen kritiek bedenken, ik heb er extra goed op gelet. Ok, vooruit. Tijdens een van de demos stond iemand op het grote podium zo hard te praten dat de demo slecht te verstaan was. Helaas was het met twee minuten opgelost en kan ik het dus eigenlijk punt van kritiek noemen. |