quote:De astronomen van de Event Horizon Telescope (EHT) maakten woensdag bekend dat zij waarschijnlijk de eerste foto van een zwart gat hebben gemaakt. Op de afbeelding is een donkere cirkel te zien die omringd wordt door een goudgele discus van licht. Een gerenommeerde onderzoeker heeft zijn twijfels geuit over de ontdekking.
Bageloog Ronald Bakker licht desgevraagd zijn twijfels toe: ‘Ik doe al meer dan twintig jaar onderzoek naar objecten van deze vorm. Toen ik woensdag de foto zag, de cirkel van licht met daarin een donkere vlek, wist ik meteen wat het was. Ik heb ze al zo vaak gezien, alleen nooit in deze omvang.’
Het object, dat zich op 55 miljoen lichtjaar van de aarde bevindt, is volgens astronomen vele malen groter dan ons zonnestelsel. Als het geen zwart gat is, wat denkt Bakker dan dat het is? ‘Simpel, een goudgele discus van licht met een gat erin, dat kan alleen maar een bagel zijn.’
Ronald Bakker is medeoprichter van Bagels & Beans, bekend van de rijkelijk belegde bagels en Panamese koffie. Hoewel de kritiek uit onverwachte hoek komt, en Bakker niet onderlegd is in de finesses van de sterrenkunde, kunnen zijn ideeën niet zomaar terzijde worden geschoven. Na meer dan twintig jaar zal ’s werelds meest vooraanstaande bageloog toch wel een bagel herkennen?
Bakker: ‘Wat we hier ervaren is de kracht van het bageluniversum, en dat op 55 miljoen lichtjaar afstand. Dat is toch wel heel bijzonder.’
Over Bagels & Beans
Bagels & Beans is sinds 1996 de vrijplaats voor bagels, koffie en geluk. Een plek waar de waan van de dag plaatsmaakt voor een moment van rust en iets lekkers. Koffie of thee met iets erbij, een belegde bagel, bijvoorbeeld met creamcheese of de vegetarische Paddoburger, of een van de salades, sappen of healthy bites. Vers bereid, klaar terwijl je lacht.
De typische Bagels & Beans-sfeer met nadruk op persoonlijke aandacht en ambachtelijkheid blijkt aan te slaan. Gelukkig maar, het is een bewezen medicijn tegen de gejaagdheid die onze levens tegenwoordig kenmerkt.
Bagels & Beans heeft een eigen app waarin gasten sparen voor leuke en lekkere verrassingen. Je kunt bovendien je eigen tegoed opwaarderen of cadeau doen. Download de enige app die je nodig hebt voor liefde in de AppStore of Google Play Store.
quote:Packaging met cijfers over de klimaatimpact, van het veld tot in de winkel
Den Haag – 18 april 2019
Oatly gelooft dat mensen betere keuzes kunnen maken op het gebied van eten en drinken als je ze maar informeert over de impact ervan. Vandaar dat het haverdrinkmerk dan ook vanaf nu precies vermeldt hoe groot de footprint is van zowel hun producten als de verpakking. Zo wordt ook direct duidelijk hoeveel duurzamer haverdrink is ten opzichte van zuivel.
Klimaatimpact verpakt
In feite verschilt het vermelden van de klimaatvoetafdruk van een voedingsmiddel niet zo veel van de regels voor de etikettering van vet, suiker of voedingswaarde. Maar het kost tijd om iedere leverancier van voedsel hierbij te betrekken. Daarom heeft Oatly besloten het voortouw te nemen en wereldwijd het goede voorbeeld te geven. Vanaf nu labelt Oatly alle producten met een cijfer dat de klimaatimpact van het product weergeeft, van het veld tot in de winkel. De impact wordt uitgedrukt in CO2-equivalenten (CO2e), de rekeneenheid om de bijdrage van broeikasgassen aan het broeikaseffect te kunnen vergelijken.
“Bij Oatly vinden we dat het verplicht zou moeten zijn om CO2-eq van voedsel te vermelden, net zoals iedereen gewend is van voedingskundige gegevens,” aldus Carina Tollmar, Directeur Duurzaamheid bij Oatly. “Het moet gemakkelijk zijn om op een manier die je al gewend bent gelijk te zien welke impact voedsel heeft op het klimaat. Hopelijk zullen consumenten deze transparantie eisen van andere voedselproducenten en zal de voedingsindustrie hier gehoor aan geven en hun gegevens delen met de consumenten.”
Keuzes maken
Experts zijn het erover eens: de opwarming van de aarde moet stoppen. Wij kunnen daar zelf iets aan doen, bijvoorbeeld door bewuste keuzes te maken in wat wij dagelijks eten en drinken. Dit alleen al is namelijk de boosdoener van maar liefst 20-25% van de totale CO2-footprint ter wereld. Toch blijkt het nog erg moeilijk voor consumenten om de klimaatimpact van hun eigen keuzes in levensmiddelen te begrijpen of te weten. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen en de impact inzichtelijk te maken.
De feiten
Een grote, typisch Nederlandse, vervuiler is de zuivelindustrie. In totaal is 8 % van alle broeikasgassen in Nederland afkomstig uit de melkveehouderij. Dit soort cijfers zijn veelzeggend, zeker als je weet hoeveel liter melk er jaarlijks door Nederlandse koeien wordt geproduceerd. In totaal is dat namelijk 13,9 miljard liter, waarvan 4,865 miljard liter in Nederland wordt geconsumeerd. Dat is 35% van het totaal. De andere 65% wordt geëxporteerd, wat dan weer nog een extra vervuilend onderdeel toevoegt de cyclus.
In Nederland wordt er per liter (1 kg) melk 1,51 kg CO2-eq uitgestoten. Voor de Barista haverdrink van Oatly is de CO2-eq slechts 0,42kg per kg. Als je in plaats van 1 liter melk, 1 liter Oatly drinkt, bespaar je dus bijna evenveel als dat je aan CO2-uitstoot produceert met ruim 9 km rijden in een gemiddelde auto (Volkswagen Golf).
Het Voedingscentrum raadt aan 124-178 kilo/liter zuivel per jaar te nuttigen (300-450 gram melk en 40 gram kaas per dag). Dat komt neer op 187-268 kg CO2-eq uitstoot. Kies je voor plantaardige optie, dan maak je met ruim 17 miljoen inwoners al snel een groot verschil!
quote:1/3 Nederlanders onder de 30 overweegt minder zuivel te consumeren voor het milieu
Den Haag, 30 april 2019 - De zwart-witte koeien staan weer te blaken in de wei. Het typisch Nederlandse plaatje is deze lente weer compleet. Het zijn er maar liefst 1,6 miljoen, ongeveer 1 koe op 11 Nederlanders. Maar zal dit wel zo blijven? Volgens onafhankelijk onderzoek in opdracht van Oatly denkt bijna een derde van de volwassen Nederlanders, die (mede-)verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse boodschappen, dat de zuivelconsumptie de aankomende 5 jaar zal krimpen. Onder jongeren denkt de helft dat de zuivelconsumptie zal krimpen.
Nederland zuivelland, of toch niet?
Nederland staat bekend als zuivelland. Dit blijkt ook uit het onderzoek; bijna alle Nederlanders gebruiken minstens wekelijks zuivel (98%). Toch is de dagelijkse zuivelconsumptie de afgelopen jaren flink gedaald, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Zuivelconsumptie is met wel 12% gedaald ten opzichte van de jaren 2007-2010. ‘Zuivel is goed voor je’, is een uitspraak die iedere Nederlander is aangeleerd. Waarschijnlijk denkt slechts 17% van de respondenten dat zuivel een heel negatief effect heeft op het milieu, terwijl dat geldt voor 45% van de respondenten als we het over vlees hebben. Maar ook zuivel is helemaal niet goed voor het milieu. Een derde van de respondenten denkt dat we de komende 5 jaar minder zuivel gaan consumeren. Een kwart van de Nederlanders zou zijn zuivelconsumptie willen verminderen om het negatieve effect op het milieu tegen te gaan (26%). Jongeren (jonger dan 30 jaar) zijn vaker bereid om hier zuivel (deels) voor te laten staan (39%). Over het algemeen laat het onderzoek ook zien dat de jongere generaties sneller geneigd zijn voor het milieu verantwoorde keuzes te maken.
En dat zou zeker geen slecht idee zijn. Volgens het Voedingscentrum zorgt de melkveeteelt voor wel 8% van het totaal aantal uitlaatgassen in Nederland. Ter vergelijking: een zware sector als transport zorgt voor 12% van de uitlaatgassen.
Nederland consumeert bewuster, maar nog steeds teveel zuivel
Dat consumenten bewuster consumeren en melkvervangers populairder worden, is ook te merken aan de cijfers rondom zuivelconsumptie. Het Voedingscentrum, dat aanraadt zo’n 300 gram melk/yoghurt te eten en maximaal 40 gram kaas per dag, stelt vast dat die aantallen gemiddeld niet worden behaald. Toch zeggen bijna negen op de tien minstens een keer per week kaas te eten (89%). Daarnaast worden (bak)boter (70%) en melk (58%) ook minstens één keer per week genuttigd. De meeste zuivelconsumenten (39%) schatten in minder dan 300 gram zuivel te eten per dag. Daarna volgt de groep die 300-600 gram zuivel eet per dag (37%).
Ditch Milk: Oatly roept met nieuwste campagne Nederlands op om melk te laten staan
De productie van zuivelalternatieven, en specifiek haverdrinks, verbruikt minder land en water dan de productie van koemelk. Daarnaast ligt de uitstoot van uitlaatgassen en kunstmest veel lager. Bewust worden van wat men dagelijks aan zuivel eet en drinkt is zo makkelijk nog niet. Daarom organiseert Oatly de 72hour challenge waarin het Nederlanders oproept drie dagen lang geen zuivel te nuttigen. De challenge duurt van 3 tot en met 5 mei en gaat op vrijdag 3 mei officieel van start in Amsterdam met een Oatly barista pop-up waar koffie met haverdrink kan worden geproefd en bezoekers meer leren over de voordelen ervan voor mens en milieu.
Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Weber Shandwick. Het onderzoek is in april 2019 uitgevoerd onder een representatieve verdeling van 1073 Nederlanders van 18 jaar en ouder die (mede-)verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse boodschappen.
quote:Utrecht, 2 mei 2019 || In 2018 lag in 83% van alle huishoudens een Fairtrade product in het keukenkastje, blijkt uit cijfers van GfK. Wederom is het aantal huishoudens dat Fairtrade producten koopt toegenomen, 6% ten opzichte van 2017. Ook aankoopfrequentie, volume en besteding zijn toegenomen. De groei is met name zichtbaar in de productcategorieën chocolade en fruit. Van alle verkochte bananen in Nederland is inmiddels een kwart Fairtrade gecertificeerd.
Bijna ¤ 7 miljoen Fairtrade premie
Dankzij de verkoop van Fairtrade producten worden boeren in ontwikkelingslanden in staat gesteld om een beter bestaan op te bouwen en te investeren in duurzame bedrijfsvoering. Door de verkoop onder Fairtrade voorwaarden ontvangen boerenorganisaties ten minste de Fairtrade minimumprijs en -premie. Dit is een ontwikkelingspremie die boerenorganisaties naar eigen inzicht besteden, zoals aan productieverbetering, medische zorg of onderwijs. In 2018 ontvingen boerencoöperaties en werknemers op plantages bijna ¤ 7 miljoen premiegeld vanuit Nederland, bovenop de verkoopprijs van het product.
Volumestijging Fairtrade bananen 65%
De verkoop van Fairtrade bananen heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het totale premiebedrag. In Nederland hebben we vorig jaar 38 miljoen kilo Fairtrade bananen gegeten en daarmee bijgedragen aan ¤1,8 miljoen in premiegeld. Dit geld is onder andere gebruikt voor onderwijsbeurzen en schoolspullen in Colombia en Ecuador. In 2017 was het Fairtrade bananenvolume nog 23 miljoen kilo. Een stijging van 65%! Dit is mede dankzij de volledige overstap naar Fairtrade bananen door de supermarkten DEEN, Coop, Emté, Jan Linders en Boon’s Markt.
Historisch lage marktprijzen
Ondanks de groei, leven veel boeren nog steeds in extreme armoede. De koffie en cacaoprijzen zijn historisch laag op de wereldmarkt. Zo laag dat boeren gedwongen worden om hun producten (ver) onder de productiekosten te verkopen. De Fairtrade minimumprijs werkt in dit geval als een vangnet. De extreem lage marktprijzen maken het belang van dit vangnet pijnlijk duidelijk maar helaas zijn er nog steeds niet voldoende bedrijven die Fairtrade inkopen. “Juist nu is het moment om Fairtrade producten te kopen. Met de aankoop van een Fairtrade product weet je dat boeren een betere prijs ontvangen dan de veel te lage marktprijs. En hoe meer Fairtrade producten verkocht worden, hoe groter de impact!” zegt Peter d'Angremond, directeur Stichting Max Havelaar.
Fairtrade Week
Dit voorjaar roept Stichting Max Havelaar tijdens de Fairtrade Week, 4 t/m 12 mei, bedrijven, gemeenten, consumenten en vrijwilligers op om vaker eerlijke producten (in) te kopen. Via de campagne #weetwatjekoopt wil Fairtrade consumenten bewuster maken van de soms schrijnende verhalen achter populaire producten, zoals koffie, bananen en chocola. De acties op de winkelvloer tijdens de Fairtrade Week zorgen ervoor dat het volume voor boerenorganisaties in ontwikkelingslanden blijft groeien waardoor meer Fairtrade ontwikkelingspremie kan worden afgedragen. “Als de groei zo doorgaat, halen we volgend jaar wellicht de 90% Fairtrade kopende huishoudens. Het zou mooi zijn als uiteindelijk iedereen een Fairtrade product koopt. Die kans is ook veel groter want bijna elke supermarkt verkoopt inmiddels Fairtrade producten.” stelt d'Angremond.
Deelnemende supermarkten en winkels
Aan de voorjaarseditie van de Fairtrade Week 2019 doen de volgende supermarkten en winkels mee: Albert Heijn, ALDI, Boni, Boon’s Markt, Coop, DEEN, Dekamarkt, Dirk, Ekoplaza, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Lidl, MCD, PLUS, Poiesz Supermarkten, Spar, Vomar en de Wereldwinkel.
quote:ProVeg International start campagne en petitie
Het voorstel van het Europees Parlement om het gebruik van productnamen als ‘veggieburger’ en ‘veganistische worst’ te verbieden ligt onder vuur, met een pan-Europese campagne gelanceerd door de organisatie ProVeg.
De landbouwcommissie van het Europees Parlement stemde vorige maand vóór het verbod op de grond dat consumenten misleid zouden worden door de vleesnamen. Als het voorstel van kracht zou worden, zouden vegetarische burgers voortaan ‘schijven’ genoemd kunnen worden, en worsten ‘buizen’. Ook een omschrijving als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’ is dan verboden.
ProVeg lanceert op maandag 13 mei een campagne tegen het verbod met een petitie die het nieuwe, deze maand te kiezen, Europees Parlement oproept het voorstel te verwerpen. Volgens ProVeg is het voorstel “zinloos” en “irrationeel”.
Pablo Moleman, aanvoerder van de campagne: “Er is geen enkel bewijs dat consumenten verward of misleid worden door de huidige verpakkingen van vegetarische of veganistische producten. Te suggereren dat consumenten niet begrijpen wat het woord ‘vegaburger’ betekent, zoals de landbouwcommissie doet, beledigt hun intelligentie.”
Het gebruik van verwijzingen naar vlees- en zuivelproducten op plantaardige producten vervult volgens ProVeg een belangrijke functie. Moleman: “Consumenten willen weten wat ze kopen. Verwijzingen naar dierlijke producten bevatten voor de klant relevante informatie over de smaak, textuur en toepassing die ze van een plantaardig product kunnen verwachten. Deze namen worden bovendien al decennia zonder problemen gebruikt. Waarom zouden we het ingewikkeld maken?”
Daarbij meent ProVeg dat de voorgestelde regelgeving onnodig belemmerend werkt voor de ontwikkeling van de plantaardige markt. “De plantaardige sector is één van de snelst groeiende en innovatiefste van dit moment, en een broodnodige bron van duurzame vernieuwing. De EU zou die positieve ontwikkeling moeten stimuleren in plaats van beknellen met nutteloze regels.”
De petitie zal voorafgaand aan de definitieve stemming worden aangeboden aan het nieuwe Europese Parlement.
quote:Het Braziliaanse JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld, lanceert dit voorjaar een plantaardige burger. Volgens ProVeg International is de lancering van JBS een volgende stap in de transitie van de vleesindustrie naar plantaardige grondstoffen.
Stap van JBS is een belangrijk marktsignaal
Eerder dit jaar maakte het Nederlandse VION, een van Europa’s grootste vleesverwerkers ook bekend in plantaardig te gaan investeren en Tyson Foods, een van Amerika's grootste vleesverwerkers, volgde. “Deze ontwikkeling staat dan ook niet op zichzelf”, stelt Pablo Moleman, manager Food Industry Nederland bij ProVeg. “De vleesindustrie staat aan het begin van een grote omschakeling van dierlijke naar plantaardige productie. Dat nu ook de grootste vleesverwerker in de wereld de vegan markt betreedt, is een zeer belangrijk marktsignaal.”
Plantaardig vlees sneller concurrerend
Dat de introductie plaatsvindt in Brazilië is ook een positief signaal. Brazilië exporteert meer rood vlees dan enig ander land in de wereld (ongeveer 20 procent van de wereldwijde export van rood vlees) en consumeert per hoofd van de bevolking evenveel rood vlees als de Verenigde Staten. “De introductie van JBS laat zien dat ook hier het tij aan het keren is,” aldus Moleman. “Bovendien betekent de betrokkenheid van grote spelers in de vleesmarkt dat de productie van vleesvervangers sneller kan worden opgeschaald, waardoor ook het moment dichterbij komt dat plantaardig vlees op prijs kan concurreren met dierlijk vlees.”
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |