FOK!forum / Culinesse à gogo / Mijn eerste Wagyu-entrecôte
sigmezaterdag 16 februari 2019 @ 13:46
Dankzij F&F / sigme's diergaarde deel 5 kom ik nog wel eens ergens. Zo waren we onlangs met ons zeugje op pad, die ging een weekje uit logeren, en zo kwamen we bij een boer terecht die Wagyu-runderen fokt. En mest, en slacht, en het vlees in z'n boerderijwinkel verkoopt. Nou ja, en we waren er toch..

Dus bij het afrekenen van het logeerpartijtje van Eugenie, lapten we een paar tientjes extra en namen twee entrecôtes mee. Van elk iets meer dan 3 ons. Daarvan hebben we er dan gister eentje opgegeten.

Zo zag 'ie eruit in de pan (oh, andere kookplek dan bij CUL / Mijn eerste eigengemaakte lamsbout-in-zoutkorst en CUL / Mijn eerste eigengemaakte rollade, want we waren het blad aan het oliën, dus even uitgeweken naar het elektrisch fornuis op de deel). Waar was ik. Oh ja, vlees in de pan. In boter.
v12I1dU.jpg

Na anderhalve minuut keren die hap!
S3JdYA2.jpg

Daarna in aluminiumfolie in de lauwwarme oven, ondertussen dan de paddestoelen in de koekepan en de patatten in de frituur. Dat alles een kwartiertje later samengebracht op een bord. Het was verrukkeluk.
p9aud98.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 16-02-2019 21:40:51 ]
#ANONIEMzaterdag 16 februari 2019 @ 13:49
Wagyuvlees. _O_
Mutsaers__78zaterdag 16 februari 2019 @ 14:00
Ziet er lekker uit, maar wel een beetje een saaie aankleding ;)
sigmezaterdag 16 februari 2019 @ 14:01
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 14:00 schreef Mutsaers__78 het volgende:
Ziet er lekker uit, maar wel een beetje een saaie aankleding ;)
Het was dan ook puur voor het lekker. Wegens gepland gebrek aan groente bij deze maaltijd hadden we de maaltijd ervoor een flinke portie groente gegeten.
mailyzaterdag 16 februari 2019 @ 14:45
Ziet er overheerlijk uit; simpel maar doeltreffend :9
golferzaterdag 16 februari 2019 @ 15:39
Wagyu is lekker door het gemarmerde vet door het vlees heen. :9
Lucky_Strikezaterdag 16 februari 2019 @ 20:04
Mooi stuk vlees :9
Pietverdrietzaterdag 16 februari 2019 @ 20:41
Sorry, maar het is geen entrecote maar een Ribeye, en zo te zien ook geen wagyu
JeMoederzaterdag 16 februari 2019 @ 20:42
Ziet er prima uit!!

Vandaag 2*200gr Wagyu Bavette/flank steak gemaakt. 2,5u in de sous vide op 54°, in een vacuumzak samen met knoflook, zeezout, peper en rozemarijn. In de pan dichtgebrand in olie (2*1 minuut) en afgemaakt met boter, thijm en knoflook.

Gegeten met gebakken piepers en een huisgemaakte Griekse salade.

Prima te doen :)
br00djekaas54321zaterdag 16 februari 2019 @ 20:44
Bij Wagyu hoor je wel sterke "marbling" te zien, is het niet?
Pietverdrietzaterdag 16 februari 2019 @ 20:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 20:44 schreef br00djekaas54321 het volgende:
Bij Wagyu hoor je wel sterke "marbling" te zien, is het niet?
Correct
japanese-wagyu-beef.jpg?fit=1152%2C809&ssl=1
sigmezaterdag 16 februari 2019 @ 21:40
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 20:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Sorry, maar het is geen entrecote maar een Ribeye, en zo te zien ook geen wagyu
Oh, in dat eerste zal je gelijk hebben, ik heb de verpakking niet bijster goed bestudeerd.
Of het wagyu is, tsja. De boer fokt sinds 2000 wagyu's, ik denk dat hij wel weet wat voor vlees hij in de kuip heeft.
Maar het is biologische wagyu, dat zou nog wel invloed kunnen hebben (geen krachtvoer).
Cause_Mayhemzaterdag 16 februari 2019 @ 21:50
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 20:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Correct
[ afbeelding ]
Ligt aan de gradatie. Waygu gaat van 1 tot 10. Waarbij zo fijn dooraderd als jij hier plaats een hoge gradatie is.

Echt, ik vind het bijna eng, leer ik piet wat over eten? Dat was dan ook echt 1 gelukstreffer waar ik het mijn hele leven mee moet doen ;)
Lucky_Strikezaterdag 16 februari 2019 @ 21:51
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 21:50 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Ligt aan de gradatie. Waygu gaat van 1 tot 10. Waarbij zo fijn dooraderd als jij hier plaats een hoge gradatie is.

Echt, ik vind het bijna eng, leer ik piet wat over eten? Dat was dan ook echt 1 gelukstreffer waar ik het mijn hele leven mee moet doen ;)
Ik quote dit even voor je _O_
#ANONIEMzaterdag 16 februari 2019 @ 21:55
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 21:50 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Ligt aan de gradatie. Waygu gaat van 1 tot 10. Waarbij zo fijn dooraderd als jij hier plaats een hoge gradatie is.

Echt, ik vind het bijna eng, leer ik piet wat over eten? Dat was dan ook echt 1 gelukstreffer waar ik het mijn hele leven mee moet doen ;)
:D
Pietverdrietzaterdag 16 februari 2019 @ 22:02
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 21:50 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Ligt aan de gradatie. Waygu gaat van 1 tot 10. Waarbij zo fijn dooraderd als jij hier plaats een hoge gradatie is.

Echt, ik vind het bijna eng, leer ik piet wat over eten? Dat was dan ook echt 1 gelukstreffer waar ik het mijn hele leven mee moet doen ;)
Klopt helemaal, maar dit vlees heeft veel vet maar vrijwel geen marmering, vandaar mijn twijfel
Pietverdrietzaterdag 16 februari 2019 @ 22:04
quote:
14s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 21:40 schreef sigme het volgende:

[..]

Oh, in dat eerste zal je gelijk hebben, ik heb de verpakking niet bijster goed bestudeerd.
Of het wagyu is, tsja. De boer fokt sinds 2000 wagyu's, ik denk dat hij wel weet wat voor vlees hij in de kuip heeft.
Maar het is biologische wagyu, dat zou nog wel invloed kunnen hebben (geen krachtvoer).
Ik vrees dat het voor de Nederlandse markt zo beter ligt, en het top gemarmerd vlees vrijwel onverkoopbaar is
Cause_Mayhemzaterdag 16 februari 2019 @ 22:12
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 22:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Klopt helemaal, maar dit vlees heeft veel vet maar vrijwel geen marmering, vandaar mijn twijfel
Veel waygu (niet Japans, traditioneel)) gaat voornamelijk over koeienras. De beroemde waygu is niet enkel ras, maar manier van houden/voeding erbij.

Persoonlijk vind ik daarom veel beschikbare waygu overpriced. Sterker nog, toen ik jonger was heb ik weleens nagedacht over het Nederlandse antwoord op waygu.
Dan zou ik bv Lakenvelders nemen, ze vroeg 'ossen' en specifiek voeding geven. Ook de borstelbeurten (dieren gewend aan gehanteerd te worden waardoor bar weinig stress en bloedsomloop stimuleren) e.d. meenemen. Denk dat het misschien nog wel lekkerder is en iig eenzelfde marmering oplevert. Je kan leuk spelen met voeding (bepaalde kruiden in de laatste drie maanden iig, of andere 'smaakmakers').
Misschien zelfs sneller zo'n hoge gradatie, want de wagyu is best een schraai beest.
Pietverdrietzaterdag 16 februari 2019 @ 22:16
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 22:12 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Veel waygu gaat voornamelijk over koeienras. De beroemde waygu is niet enkel ras, maar manier van houden/voeding erbij.

Persoonlijk vind ik daarom veel beschikbare waygu overpriced. Sterker nog, toen ik jonger was heb ik weleens nagedacht over het Nederlandse antwoord op waygu.
Dan zou ik bv Lakenvelders nemen, ze vroeg 'ossen' en specifiek voeding geven. Ook de borstelbeurten (dieren gewend aan gehanteerd te worden waardoor bar weinig stress en bloedsomloop stimuleren) e.d. meenemen. Denk dat het misschien nog wel lekkerder is en iig eenzelfde marmering oplevert.
Misschien zelfs sneller zo'n hoge gradatie, want de wagyu is best een schraai beest.
Bij A&P toen die nog bestonden heb ik regelmatig voor een prikkie het mooiste gemarmerde vlees gekocht wat niemand wilde hebben. Riblappen en Sucade vooral.
Wil nog steeds eens een koe kopen en hem/haar vetmesten
Cause_Mayhemzaterdag 16 februari 2019 @ 22:26
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 22:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bij A&P toen die nog bestonden heb ik regelmatig voor een prikkie het mooiste gemarmerde vlees gekocht wat niemand wilde hebben. Riblappen en Sucade vooral.
Wil nog steeds eens een koe kopen en hem/haar vetmesten
Ik denk echt dat je met een 'normale' vleeskoe (niet te overdreven, oud ras of kruising die matigt), of beter os, een resultaat kan krijgen die iig niet onderdoet voor wagyu (hoge kwaliteit).

De os is belangrijk, door het vroege castreren veranderd het dier qua vet samenstelling (weet even niet hoe het beter uit te leggen), naast een veel werkzamer karakter. Hij dooraderd meer. Mits je hem lekker lui houdt, weinig stress en zeker de laatste 3 maanden geen rennen en gedoe meer (daarvoor ook niet teveel, een hapje stapje leven in een lekkere gras/kruidenwei). Lui en tevreden als een oud romeinse rijkaard ;)

Dan wat spelen met smaakmakers (zeker die laatste 3 maanden, boeien dat het op de langere termijn slecht zou worden) in de voeding.

[ Bericht 1% gewijzigd door Cause_Mayhem op 16-02-2019 22:52:08 ]
111210zondag 17 februari 2019 @ 23:13
Van de week kwam het langs bij food cia op npo3 geloof ik.

schijnt dat als een goed gekruisd is met een wagyu rund het ook als wagyu verkocht mag worden, en dat is dus wat hier in europa te koop is.

Echte wagyu is bijna meer vet dan vlees. Heb het in japan een paar jaar terug gegeten en dat lijkt echt totaal niet op wat je hier koopt.

Heb het in nederland vorig jaar bij koopeenkoe besteld, het was echt heel lekker mals vlees maar geen volle wagyu die helemaal dooraderd is van het vet.
tombolafanzondag 17 februari 2019 @ 23:28
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 22:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bij A&P toen die nog bestonden heb ik regelmatig voor een prikkie het mooiste gemarmerde vlees gekocht wat niemand wilde hebben. Riblappen en Sucade vooral.
Wil nog steeds eens een koe kopen en hem/haar vetmesten
een koe is altijd een haar :7