abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_184959856
registreer om deze reclame te verbergen
De helft van de Congolezen zijn tijdens het bewind van de Belgen omgekomen. Het gaat om miljoenen mensen. Als de Congolezen niet hard genoeg werkten, werden hun handen afgehakt. Nog steeds hebben de Belgen geen excuses aangeboden en het leed erkent.

http://m.standaard.be/cnt/dmf20190211_04169029


VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden


Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de Belgische overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor het koloniaal verleden. 'BelgiŽ moet in het reine komen met zijn verleden.' Premier Michel wil nog niet reageren.
Vandaag om 17:17 Binnenland
BelgiŽ moet zich volgens de experten verontschuldigen voor de misdaden die tijdens dat ‘donkere hoofdstuk’ uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden. Die conclusies werden maandag voorgesteld bij de tussentijdse bevindingen van de expertengroep. De VN-werkgroep 'Experts on People of African Descent' werd uitgenodigd door onze regering en bezocht acht dagen ons land. Ze onderzochten de mensenrechten van burgers van Afrikaanse origine in BelgiŽ. Het volledige rapport zal pas in september 2019 klaar zijn. 'De regering zal eerst kennis nemen van het rapport, alvorens zich uit te spreken', zegt de woordvoerder van premier Michel.

Volgens de experten moet BelgiŽ verder gaan dan enkel excuses aanbieden, en moet het debat in de maatschappij gebracht worden. 'De discriminatie werkt tot vandaag door voor mensen van Afrikaanse origine', vindt de expertengroep.

Belgische excuses of zelfs maar een begin van erkenning van de massale uitbuiting in de ex-kolonie tussen 1885 en 1960 zijn er nooit geweest. Het koloniale bewind heel wat leed heeft aangericht in Congo. Eťn op de twee Congolezen liet tussen 1885 en 1908 het leven. Dat is de periode dat Congo privťdomein van Leopold II was, van 1908 tot 1960 was Congo een kolonie van de Belgische staat. Berucht is ook het ‘rubberbeleid’ van de kolonisator: wie niet aan de opgelegde productiequota voldeed, werd de handen afgehakt, of erger. De groep keurt daarom ook de standbeelden van Leopold II af. Die staan volgens hen symbool voor gruweldaden die in Congo gebeurd zijn.

Ook het vernieuwde Afrikamuseum in Tervuren kreeg kritiek. Het museum gaat volgens de experten niet ver genoeg in het dekolonisatieproces. 'Het vernieuwde museum is de eerste stap op een lange weg die nog afgelegd moet worden', aldus de experten.

Lumumba

In 2002 bood de regering-Verhofstadt wel excuses aan voor de dood van Patrice Lumumba op 17 januari 1961, omdat de Belgische overheid een 'morele verantwoordelijkheid' droeg bij de moord. Eerder bood de regering-Verhofstadt al haar verontschuldigingen aan aan de Rwandese regering en bevolking wegens de rol die BelgiŽ speelde tijdens de genocide in 1994.

Individuele Belgische politici hebben zich wel al uitgesproken over de misstanden in de voormalige kolonie. Dat deed onder meer toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (MR) in 2005 in een toespraak in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Er kwamen echter nooit officiŽle Belgische excuses.

Andere landen hebben wel al excuses aangeboden voor het historische lijden van de inheemse bevolking. Zo uitte de Canadese premier Justin Trudeau in 2015 zijn spijtbetuiging voor de wantoestanden in katholieke scholen ten aanzien van de inheemse bevolking. In 2008 bood Silvio Berlusconi namens ItaliŽ in LibiŽ een pardon aan voor het kolonialisme.
  Moderator maandag 11 februari 2019 @ 19:57:17 #2
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_184960142
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')