FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / Big-four baan blijkt grote misstap - Exitstrategie?
MrFrankiezaterdag 9 februari 2019 @ 16:56
Met een wo-diploma Quantitative Finance van de UvA op zak had ik ruim 14 maanden geleden een baan weten te bemachtigen bij één van de big-fours. Op het eerste oog leek het een hele leuke baan. Helaas blijkt het een façade geweest te zijn.

De eerste paar maanden verliep goed, maar het ging al snel bergafwaarts. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat het aan dit bedrijf zelf ligt, wellicht is het bij andere afdelingen anders. Desondanks is één ding zeker: ik heb in ieder geval de slechtste afdeling getroffen.

Ik kreeg het idee dat de Big 4 de juiste plek was. Ik ben zéér gedesillusioneerd achtergelaten door wat er allemaal gebeurt binnen de afdeling.

Van hevige politiek/roddels (als er überhaupt werk is, dan wordt die gegeven aan vriendjes) tot aan de hevige druk om meer en meer (over)uren te maken terwijl er niets te doen is. Bijna iedereen op de afdeling zit zowat Youtube video's te bekijken. Manager vindt het allemaal wel prima zo, zolang hij maar geen geklaag hoort vanuit de partner. Ik ervaar als het ware als een werkelijk kansloos gebeuren. Mijn ontwikkeling gaat namelijk exponentieel achteruit.... en ik stond er, 2-3 jaar terug na afstuderen, ontwikkelingstechnisch beter voor.

Er heerst een cultuur waarbij de mensen die het vroegst aanwezig zijn en het laatst weggaan, meer worden gewaardeerd. Ook al is er niets te doen, wordt je als 'harde werker' gezien. Dit leidt tot praktijken waar mensen al om 07.00 op kantoor verschijnen en om 20.00 vertrekken. Schokkender is, is dat de functie op papier vraagt om een wo-beta achtergrond, maar waar in de praktijk deze gevuld wordt door mensen zonder diploma of met een mbo achtergrond.

Mijn werkzaamheden bestaan grotendeels uit het kopiëren en plakken van data, opstellen van Powerpoint-slides, mailtjes sturen waar managers geen zin in hebben en het afvinken van lijstjes. Natuurlijk is het ook de norm om je te conformeren aan bestaande (en ouderwetse) gezagsverhoudingen. Out of the box initiatieven worden niet gewaardeerd want niet geïnitieerd door partnerniveau. Eigenlijk een verschrikkelijk ouderwetse organisatie, ondanks de positieve indrukken tijdens de sollicitaties. Zijn er meer mensen met een kwantitatieve achtergrond (denk aan econometrie/wiskunde/natuurkunde) die dit hebben meegemaakt?

Dit is nog het minste van de wanpraktijken die ik heb meegemaakt.

Aan degenen die een overstap van de Big 4 hebben gemaakt, heb je ooit het gevoel gehad dat je je kunt vinden in mijn problemen? Is dit gewoon een bedrijfscultuur of is het gras echt groener aan de andere kant?

Wat ik in ieder geval zeker weet: ik wil weg en zo snel mogelijk. Ontslag nemen zou ik het liefst vandaag al doen, alleen het lijkt mij bij voorbaat kansloos. Ik sla namelijk mijn eigen ruiten in, dat is niet de bedoeling. Het liefst zou ik snel de overstap willen maken naar een andere werkgever. Helaas blijkt het in de praktijk niet zo snel te gaan. Ik solliciteer bijna dagelijks en de processen gaan langzaam. Natuurlijk moet ik ook afwijzingen incasseren, waardoor ik terug bij stap 1 ben van het solliciteren: brieven versturen.

Saillant detail: employee-turnover onder wo'ers binnen de afdeling is bizar hoog. Ik ben de langstzittende employee binnen de afdeling, zonder de managers en partner mee te rekenen.

Wat zouden jullie aanraden als exit-strategie?

[ Bericht 1% gewijzigd door MrFrankie op 09-02-2019 17:02:41 ]
Faux.zaterdag 9 februari 2019 @ 17:07
Je kan dit topic het beste linken in de reeks voor accounting, wat k geprobeerd heb voor je te vinden maar wat ik even kwijt ben. Misschien dat iemand anders hem kan linken?
KennyPowerszaterdag 9 februari 2019 @ 17:11
Hoezo sla je je eigen ruiten in bij ontslag? Behalve dat je anders een betere onderhandelingspositie hebt bij nieuwe banen.
trein2000zaterdag 9 februari 2019 @ 17:12
quote:
11s.gif Op zaterdag 9 februari 2019 17:07 schreef Faux. het volgende:
Je kan dit topic het beste linken in de reeks voor accounting, wat k geprobeerd heb voor je te vinden maar wat ik even kwijt ben. Misschien dat iemand anders hem kan linken?
Gaan we doen.