abonnement Unibet Coolblue
  maandag 4 februari 2019 @ 15:50:13 #1
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_184817070
quote:
Dat was even schrikken voor huizenbezitters. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) bepleitte zondag 27 januari bij tv-programma Buitenhof iets te doen aan de torenhoge nationale hypotheekschuld van 702 miljard euro. Verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek, en meer eigen geld inbrengen als je een huis koopt. Heldere maatregelen, gericht op een verkleining van onze gezamenlijke schuldenlast. Les één van de kredietcrisis.

Maar dan was daar ook Knots pleidooi om de eigen woning te behandelen als vermogen, als investerings- in plaats van consumptiegoed. In fiscalistentaal moet van Knot de eigen woning verhuizen van box 1 (werk en inkomen) naar box 3 (vermogen). Van hypotheekrenteaftrek naar vermogensbelasting.

Voor de oppervlakkige verstaander is dat een moeilijk te doorgronden pleidooi. Immers: aan de ene kant stimuleert de staat reductie van de hypotheekschuld (schulden zijn slecht), aan de andere kant komt daar een straf op te staan door de eigen (afgeloste) woning te belasten als een belegging (bezit is slecht). De weduwe met alleen een AOW’tje in een afbetaald grachtenpand met een WOZ-waarde van 1 miljoen ziet de bui al hangen.

Het echte antwoord is genuanceerder. Knot is als toezichthouder verantwoordelijk voor een stabiele economie. Een torenhoge schuldenlast maakt Nederland kwetsbaar voor schommelingen in de conjunctuur. Dat hij daar vanaf wil, is dus logisch.

Woonlasten ongelijk verdeeld
Eerst het grote plaatje. Nu is een huishouden relatief veel van het besteedbaar inkomen kwijt aan de eigen woning. Dat wordt bevorderd door de hypotheekrenteaftrek – in totaal ruim 14 miljard euro – die zo beïnvloedt hoe mensen hun geld uitgeven en die huizenprijzen onnodig opjaagt. Door de aftrek worden mensen gestimuleerd zoveel mogelijk te lenen voor de koop van hun woning, waardoor minder geld overblijft voor sparen of beleggen. Dat maakt huishoudens kwetsbaar (alle ballen op het huis) en leidt ertoe dat in de rest van de economie minder geld beschikbaar is voor bijvoorbeeld investeringen in bedrijven. Daarbij geldt een belasting op vermogen als economisch minder verstorend dan een belasting op arbeid, die werken ontmoedigt.

PRAAT MEE MET NRC
Moet een huis als vermogen behandeld worden? Onderaan dit artikel kunnen abonnees reageren. Hier leest u meer over reageren op NRC.nl.

Er is meer. De lasten voor wonen zijn nu zeer ongelijk verdeeld over de generaties. De meeste mensen onder de 55 jaar zijn 24 tot 34 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt aan hypotheeklasten. Bij 55-plussers is dat minder: 8 tot 23 procent, vooral doordat zij vaker hun hypotheek afgelost hebben. Door de woning als vermogen te belasten en de opbrengst van die heffing via lastenverlichting terug te geven aan burgers, kan de consumptie ‘naar voren gehaald worden’: als je jonger bent, krijg je relatief meer te besteden dan als je ouder bent. Inkomenspolitiek via de fiscale verhuizing.

Ten slotte is het voor de fiscus een stuk eenvoudiger om het huis te belasten als vermogen, zeker vergeleken met de huidige kerstboom aan belastingregels zoals het eigenwoningforfait, de annuïtaire aflossingsplicht, de bijleenregeling, etcetera. Staatssecretaris Menno Snel (Belastingen, D66) zei eind vorig jaar overigens wél naar de complexiteit van de regels te willen kijken, maar zei ook meteen geen plannen te hebben voor „een vergaande systeemwijziging van de eigenwoningregeling”.

Macro-economisch en beleidsmatig valt dus wel wat te zeggen voor de fiscale verhuizing. De grote vraag is natuurlijk hoe zo’n verschuiving in de praktijk uitpakt voor huishoudens. Daar zijn vele rapporten over geschreven en het antwoord is: dat hangt af van politieke keuzes.

Eigenwoningforfait naar nul
Eerst het ene uiterste: hierbij wordt de hypotheekrenteaftrek de komende jaren verder verlaagd, van maximaal 49,5 procent nu tot 30 procent in 2026. Ook het eigenwoningforfait, een percentage van de woningwaarde dat opgeteld wordt bij het belastbare inkomen, daalt in die periode naar 0 procent. Daarna gaat de eigen woning van box 1 naar box 3.

Om te voorkomen dat mensen dan ineens duizenden euro’s vermogensbelasting moeten betalen, wordt tegelijkertijd een vrijstelling ingevoerd ter hoogte van de WOZ-waarde van de woning. Zolang iemand nog hypotheekschuld heeft, wordt die in mindering gebracht op de vrijstelling. Deze negatieve belasting (vrijstelling minus schuld) in box 3 kan de fiscus uitkeren tegen het in box 3 geldende tarief van 30 procent.

Zo wordt de bevoordeling van financieren met vreemd vermogen opgeheven: het maakt niet meer uit of je de woning met eigen of geleend geld betaalt, het saldo van het vermogen wordt belast. Door een grote vrijstelling in te voeren, kan deze fiscale verhuizing zonder grote inkomenseffecten worden doorgevoerd. Wel dalen de huizenprijzen licht door de rem op overmatig lenen.

Het andere uiterste haalt het huis ook van box 1 naar box 3, maar zonder vrijstelling, zonder subsidie. In dit scenario wordt de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs verlaagd naar 30 procent (in 2026). Tegelijk stijgt het eigenwoningforfait totdat een effectieve belastingdruk ontstaat die gelijk is aan die in box 3. Voor een 55-jarige met een huis van 3,5 ton zonder hypotheek betekent dat per jaar 3.500 euro lastenverzwaring, becijferde het Centraal Planbureau al eens.

Fiscale puristen
Als beide tarieven min of meer gelijk zijn, gaat de woning naar box 3 en is de bevoordeling van financiering met vreemd vermogen opgeheven. De huizenprijzen dalen in dit scenario 14 procent, omdat mensen minder (geleend) geld aan wonen besteden doordat de woningwaarde belast is.

Fiscale puristen zijn het meest gecharmeerd van deze optie, waarbij de woning dezelfde fiscale behandeling krijgt als andere vormen van vermogen. De huidige subsidie aan de koopsector (in de vorm van hypotheekrenteaftrek) verdwijnt helemaal, en daarmee de invloed van de staat op de keuze een woning met eigen of vreemd vermogen te financieren, of om te huren in plaats van te kopen.

In de praktijk zal zo’n verschuiving nooit plotseling gebeuren, zegt DNB in een toelichting op Knots uitspraken. Door ‘te draaien aan knoppen’ zoals de vrijstelling in box 3 of de hoogte van het eigenwoningforfait en de renteaftrek, is een geleidelijke overgang mogelijk zonder grote schokken in huizenprijzen of inkomens. Bij een verkeerde invoering (met te veel negatieve effecten), bestaat het risico dat mensen hun schulden juist niet meer aflossen, uit angst voor hoge belasting op het vermogen.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)-naar-box-3-a3652748

Het is wel weer van het ene uiterste naar het andere uiterste aangaande het eigen huis. Riep Rutte een paar jaar terug nog dat "BIJ DE VVD DE HRA STOND ALS EEN HUIS", ondertussen wordt die versneld afgebouwd. Met aflossen valt dit niet te ontlopen, want ook de wet Hillen, die voorkwam dat mensen meer aan HWF betaalden dan aan HRA ontvingen wordt inmiddels afgebouwd. Maar dit is blijkbaar niet genoeg. Nu wil men het huis als eigen vermogen aanmerken en ook als dusdanig belasten. Kreeg je eerst enkele duizenden euro's terug als HRA, dan ga je enkele duizenden euro's betalen als vermogen.

Ik vind dit niet juist, want het bezit van een huis levert je helemaal geen cashflow op. Het is een fictief vermogen. Maar het bezit van een huis van 500.000 euro wil niet zeggen dat je hierop een werkelijk rendement van 20.000 euro maakt (4% fictief rendement). Eerder ben je juist behoorlijk wat cash kwijt aan onderhoud.

Tot voor 5 jaar waren de regelingen voor een eigen huis té ruimhartig. Je kon meer lenen (en dus HRA) dan het huis waard was. Je hoefde niet af te lossen en het meest bizarre was wel dat je belastingvrij mocht sparen in combinatie met die aflossingsvrije hypotheek. Dat deel van het vermogen werd buiten de vermogensrendementsheffing gehouden om je de gelegenheid te geven 30 jaar lang tegen maximaal tarief af te lossen!

Maar nu dreigt het onder Rutte de andere kant op te gaan. Je hebt allang geen volledige HRA meer, betaalt ook al huurwaardeforfait, wat zeker voor de villa-bezitters een forse duit is. Maar als je straks ook nog vermogensrendementsheffing gaat betalen over je huis dan verandert het huis totaal van spaarvarken naar melkkoe.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  maandag 4 februari 2019 @ 15:55:35 #2
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_184817153
Compleet bezopen dit. Een eigen woning kopen is nu al een hachelijke zaak. Nog niet hachelijk genoeg, kennelijk.
pi_184817248
Ik ben en was voor HRA afbouw in samenspraak met verlaging van de IB tarieven maar dit gaat nergens meer over.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_184817321
Sparen en aflossen voor je oude dag. Wat een feest.
Het was te voorzien nu iedereen verplicht moet aflossen.
  maandag 4 februari 2019 @ 16:09:47 #5
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_184817382
quote:
0s.gif Op maandag 4 februari 2019 16:00 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Ik ben en was voor HRA afbouw in samenspraak met verlaging van de IB tarieven maar dit gaat nergens meer over.
Het punt is wel dat net als nu met de hoge lage BTW belastingen wel omhoog gaan, maar dat afbouwen van andere belastingen altijd tegenvalt. Dus netto een belastingverhoging.

Het is echt bizar hoeveel de belastingen steeds maar blijven stijgen. Eerst onder het mom van 'crisis, nu is het nodig', nu onder het mom van 'crisis voorbij, er is weer ruimte'.
Stiekem zijn ook heel veel kleine belastingen gestegen (pacht) en aftrekpostjes geschrapt. En dat terwijl de VVD de premier levert!
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_184817568
quote:
0s.gif Op maandag 4 februari 2019 16:09 schreef LXIV het volgende:

[..]

Het punt is wel dat net als nu met de hoge lage BTW belastingen wel omhoog gaan, maar dat afbouwen van andere belastingen altijd tegenvalt. Dus netto een belastingverhoging.

Het is echt bizar hoeveel de belastingen steeds maar blijven stijgen. Eerst onder het mom van 'crisis, nu is het nodig', nu onder het mom van 'crisis voorbij, er is weer ruimte'.
Stiekem zijn ook heel veel kleine belastingen gestegen (pacht) en aftrekpostjes geschrapt. En dat terwijl de VVD de premier levert!
Ik zie het in mijn loon waar ik jaarlijks bij houd hoeveel % belastingdruk op de IB heb. Die is al jaren stijgende dus waar die meevallers heen gaan is voor mij een vraag.

Ondertussen vliegen de consumptieve belastingen door het dak zoals de BTW, energie en lokale belastingen.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  maandag 4 februari 2019 @ 16:24:34 #7
296169 Zihuatanejo
In Mexicooooooo!
pi_184817713
Het klinkt wel rigorous maar het zou wel tot dalingen van huizenprijzen leiden en dus wordt het weer betaalbaar voor starters.
www.kiva.org. Steun ondernemers in ontwikkelingslanden.
pi_184817971
quote:
0s.gif Op maandag 4 februari 2019 16:24 schreef Zihuatanejo het volgende:
Het klinkt wel rigorous maar het zou wel tot dalingen van huizenprijzen leiden en dus wordt het weer betaalbaar voor starters.
Ik geloof daar niet zo in. Het zal stabiliseren en of minder hard gaan stijgen. De prijzen zullen pas echt dalen als de grondprijs etc ook zouden dalen en rente behoorlijk gaat stijgen. Bovendien is de maatschappij ingericht op twee verdieners die een alleenstaande sowieso op de woningmarkt weg concurreren.

[ Bericht 1% gewijzigd door Cherni op 04-02-2019 16:45:00 ]
pi_184818161
Dan wordt aflossen toch weer minder interessant?

gewoon langzaamaan alle regelingen afbouwen en de markt in de toekomst ze werk laten doen.
pi_184818198
Is het niet gewoon veel eenvoudiger om actie te ondernemen zodra de woning daadwerkelijk verkocht word met winst om over de winst belasting te betalen?
  maandag 4 februari 2019 @ 16:55:26 #11
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_184818243
quote:
0s.gif Op maandag 4 februari 2019 16:18 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Ik zie het in mijn loon waar ik jaarlijks bij houd hoeveel % belastingdruk op de IB heb. Die is al jaren stijgende dus waar die meevallers heen gaan is voor mij een vraag.

Ondertussen vliegen de consumptieve belastingen door het dak zoals de BTW, energie en lokale belastingen.
Het is van het ene naar het andere uiterste. Eerst was je als huizenbezitter min of meer vrijgesteld van belastingen. Je had bijv ook soms recht op zorgtoeslag/meer kinderopvang omdat je belastbaar inkomen omlaag ging en kon ook belastingvrij sparen.
Nu het andere uiterste waarin wonen voor sommige mensen, ondanks dat zij afbetaald hebben, onbetaalbaar wordt vanwege alle belastingen die eraan gehangen worden.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  maandag 4 februari 2019 @ 16:56:38 #12
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_184818272
quote:
0s.gif Op maandag 4 februari 2019 16:52 schreef hoechst het volgende:
Is het niet gewoon veel eenvoudiger om actie te ondernemen zodra de woning daadwerkelijk verkocht word met winst om over de winst belasting te betalen?
Dat levert véél minder op! Het gaat dus om een jaarlijks terugkomende belasting op de waarde van je huis.
Was het een belasting bij verkoop was dit minder erg, want dan had je tenminste de cashflow. Nu moeten mensen straks duizenden euro's belasting betalen over een fictieve inkomensstroom die ze helemaal niet hebben. Dus worst-case hun huis uit gejaagd.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  maandag 4 februari 2019 @ 16:57:47 #13
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_184818296
Meer belasten op vermogen is een prima idee wat mij betreft. Maar domme dingen als nog meer eigen inleg mogen dan achterwege blijven, het is voor mij al onmogelijk genoeg om als ondernemer te kopen :').
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_184818319
quote:
0s.gif Op maandag 4 februari 2019 16:50 schreef RamboDirk het volgende:
Dan wordt aflossen toch weer minder interessant?

gewoon langzaamaan alle regelingen afbouwen en de markt in de toekomst ze werk laten doen.
''De markt'' :'). Zelfs al zouden alle hypotheek regelingen en huursubsidies wegvallen dan nog moet ieder huis voldoen aan de beleidsvisies van de gemeente, provincie en rijksoverheid. En met name de gemeente ziet nieuwe huizen zien als een verdienmodel. Nederland heeft alle nadelen van een communistische bureaucratie zonder het voordeel dat na een besluit er na 6 maanden een enorme wijk of stad staat.
pi_184818384
quote:
14s.gif Op maandag 4 februari 2019 16:57 schreef Fir3fly het volgende:
Meer belasten op vermogen is een prima idee wat mij betreft. Maar domme dingen als nog meer eigen inleg mogen dan achterwege blijven, het is voor mij al onmogelijk genoeg om als ondernemer te kopen :').
Het idee van belasting op vermogen was ooit dat vermogen geld schept. Je aandelen of spaarcenten ontvangen rente of dividend. Die koppeling tussen de rente en belasting is allang weg, maar hoe gaat de bejaarde aow'er die gewoon dood wil gaan in het huis waar die al 60 jaar woont opeens geld verdienen aan zijn huis zonder illegaal een airbnb te starten? Of moet hij maar weer gewoon een hypotheek nemen en het geld afstaan aan de rente voor banken en gokken op de aandelenmarkt want anders is de vermogensbelasting ook hoger dan de inkomsten op de spaarrekening?
  maandag 4 februari 2019 @ 17:04:38 #16
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_184818417
quote:
14s.gif Op maandag 4 februari 2019 16:57 schreef Fir3fly het volgende:
Meer belasten op vermogen is een prima idee wat mij betreft. Maar domme dingen als nog meer eigen inleg mogen dan achterwege blijven, het is voor mij al onmogelijk genoeg om als ondernemer te kopen :').
Maar het is belasten op een vermogen dat helemaal niet voor een inkomstenstroom zorgt. Dus waar halen de mensen het geld vandaan om die belasting te betalen?
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_184818435
quote:
0s.gif Op maandag 4 februari 2019 17:02 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]

Het idee van belasting op vermogen was ooit dat vermogen geld schept. Je aandelen of spaarcenten ontvangen rente of dividend. Die koppeling tussen de rente en belasting is allang weg, maar hoe gaat de bejaarde aow'er die gewoon dood wil gaan in het huis waar die al 60 jaar woont opeens geld verdienen aan zijn huis zonder illegaal een airbnb te starten? Of moet hij maar weer gewoon een hypotheek nemen en het geld afstaan aan de rente voor banken en gokken op de aandelenmarkt want anders is de vermogensbelasting ook hoger dan de inkomsten op de spaarrekening?
Inderdaad, het is vermogen in bakstenen. En juist dat is het probleem. Zou je nu meer belast worden bij verkoop kan ik mij daar wel iets bij voorstellen.
  maandag 4 februari 2019 @ 17:05:50 #18
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_184818437
quote:
0s.gif Op maandag 4 februari 2019 17:02 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]

Het idee van belasting op vermogen was ooit dat vermogen geld schept. Je aandelen of spaarcenten ontvangen rente of dividend. Die koppeling tussen de rente en belasting is allang weg, maar hoe gaat de bejaarde aow'er die gewoon dood wil gaan in het huis waar die al 60 jaar woont opeens geld verdienen aan zijn huis zonder illegaal een airbnb te starten?
Met het vermogen dus.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_184818550
Mocht dit echt gebeuren (woning in box 3 tegen ~1,2%) dan zou ik goedkoper uit zijn om wat te gaan huren. En dat terwijl ik juist m'n woning heb afgelost om geen woonlasten meer te hebben, als investering in mijn toekomst omdat mijn pensioen niets voorstelt (heb maar 20 jaar in loondienst gezeten).

Het zou wel de ultieme graaipoging van de overheid zijn als dit doorgaat, na het afschaffen van wet Hillen (wat me ook al geld gaat kosten).

Ik heb nooit nagedacht over emigreren maar dit zou wel een reden zijn om m'n woning te verkopen en net over de grens te gaan wonen.
pi_184818654
Feit is wel dat een tussenwoning of ruim appartement in de randstad al gauw naar 350000-400000¤. Dat is een gekte die moet stoppen, het levert de gewone burger op lange termijn weinig op.
.
pi_184818686
quote:
0s.gif Op maandag 4 februari 2019 17:11 schreef MaGNeT het volgende:
Mocht dit echt gebeuren (woning in box 3 tegen ~1,2%) dan zou ik goedkoper uit zijn om wat te gaan huren. En dat terwijl ik juist m'n woning heb afgelost om geen woonlasten meer te hebben, als investering in mijn toekomst omdat mijn pensioen niets voorstelt (heb maar 20 jaar in loondienst gezeten).

Het zou wel de ultieme graaipoging van de overheid zijn als dit doorgaat, na het afschaffen van wet Hillen (wat me ook al geld gaat kosten).

Ik heb nooit nagedacht over emigreren maar dit zou wel een reden zijn om m'n woning te verkopen en net over de grens te gaan wonen.
Tja zodra verplicht aflossen werd ingevoerd had ik dit wel verwacht. En daar blijft het niet bij. Ook zorgkosten zullen uit dat vermogen worden getrokken.

Zij met een aflossingsvrije hypo die al die jaren geprofiteerd hebben zijn spekkoper.
  maandag 4 februari 2019 @ 17:22:36 #22
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_184818771
quote:
1s.gif Op maandag 4 februari 2019 17:05 schreef Cherni het volgende:

[..]

Inderdaad, het is vermogen in bakstenen. En juist dat is het probleem. Zou je nu meer belast worden bij verkoop kan ik mij daar wel iets bij voorstellen.
Maar ook dat is niet eerlijk. Want stel ik woon in een woning van 4 ton die ik voor 2 ton aangekocht heb en ik moet verhuizen voor mijn werk naar een soortgelijke woning. Dan betaal ik dus over 2 ton belasting, stel 60.000 euro. Dan kan ik nog maar voor 340.000 een nieuwe woning financieren. Terwijl het gewoon vergelijkbare woningen zijn. Zoiets is alleen mogelijk wanneer je je geheel terugtrekt uit de woningmarkt. Dat is bij overlijden en daar hebben we de erfbelasting al voor.

Het gaat helemaal niet om 'eerlijker' of 'transparanter'. Het gaat enkel om als maar meer, meer, meer belasting te heffen, om dit ergens naar toe te sturen waar de Nederlandse burger er niets meer van ziet.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  maandag 4 februari 2019 @ 17:23:57 #23
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_184818797
quote:
0s.gif Op maandag 4 februari 2019 17:11 schreef MaGNeT het volgende:
Mocht dit echt gebeuren (woning in box 3 tegen ~1,2%) dan zou ik goedkoper uit zijn om wat te gaan huren. En dat terwijl ik juist m'n woning heb afgelost om geen woonlasten meer te hebben, als investering in mijn toekomst omdat mijn pensioen niets voorstelt (heb maar 20 jaar in loondienst gezeten).

Het zou wel de ultieme graaipoging van de overheid zijn als dit doorgaat, na het afschaffen van wet Hillen (wat me ook al geld gaat kosten).

Ik heb nooit nagedacht over emigreren maar dit zou wel een reden zijn om m'n woning te verkopen en net over de grens te gaan wonen.
Het zure is dat je dan meteen ook een waardedaling op je woning moet incasseren. Maar beter de pijn in één keer nemen..
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_184818853
quote:
0s.gif Op maandag 4 februari 2019 17:22 schreef LXIV het volgende:

[..]

Maar ook dat is niet eerlijk. Want stel ik woon in een woning van 4 ton die ik voor 2 ton aangekocht heb en ik moet verhuizen voor mijn werk naar een soortgelijke woning. Dan betaal ik dus over 2 ton belasting, stel 60.000 euro. Dan kan ik nog maar voor 340.000 een nieuwe woning financieren. Terwijl het gewoon vergelijkbare woningen zijn. Zoiets is alleen mogelijk wanneer je je geheel terugtrekt uit de woningmarkt. Dat is bij overlijden en daar hebben we de erfbelasting al voor.

Het gaat helemaal niet om 'eerlijker' of 'transparanter'. Het gaat enkel om als maar meer, meer, meer belasting te heffen, om dit ergens naar toe te sturen waar de Nederlandse burger er niets meer van ziet.
Het is in iedergeval beter te verklaren dan straks iemand met alleen aow zijn afgelost huis uit te jagen waar die zijn hele leven voor heeft gewerkt en nog netjes heeft afgelost ook dit on tegenstelling tot de aflossingsvrije huizenbezitters. Voor veel mensen is dit een vorm van pensioensparen.
  maandag 4 februari 2019 @ 17:27:38 #25
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_184818874
quote:
1s.gif Op maandag 4 februari 2019 17:26 schreef Cherni het volgende:

[..]

Voor veel mensen is dit een vorm van pensioensparen.
En dat moet maar eens afgelopen zijn. Als men niet belast wil worden op huizen als vermogen, stop dan met het huis als vermogen te gebruiken. Huizenprijzen moeten drastisch omlaag.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')