FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / De grafrust wordt duur betaald; ''wat doen we met de graven?''
Scjvbzondag 3 februari 2019 @ 00:37
* Stevige rekening voor nabestaanden zorgt voor roulatie op begraafplaatsen
DE GRAFRUST WORDT DUUR BETAALD

quote:
Door PIETER VAN ERVEN DORENS
Updated Gisteren, 18:19 Gisteren, 17:33 in GELD


AMSTERDAM - „Wat doen we met de graven?” Dat is een vraag die in miljoenen Nederlandse huishoudens heeft geklonken of zal klinken. De grafrechten en verplichte onderhoudskosten bedragen jaarlijks vaak wel honderden euro’s, zeker als ook voor oma en opa afgerekend moet worden.

8f806ee4-2645-11e9-bb11-370b05739c04.JPG

Dood in een graf liggen is niet gratis.

Ⓒ VIDIPHOTO


Grafrechten zijn feitelijk de huur die men betaalt voor het postzegeltje grond op de begraafplaats. Een cruciaal moment is tien of twintig jaar na de begrafenis, als de grafrechten voor tien jaar verlengd moeten worden. Op gemeentelijke begraafplaatsen kan dat inclusief onderhoudskosten makkelijk ¤2000 kosten. Anders wordt het graf leeggehaald en mag een ander erin.

„In Nederland geldt wel een minimale grafrust van tien jaar. Dan is het lichaam al grotendeels verteerd”, zegt Naomi Samson van uitvaartonderneming Monuta. „Zelfs een kist kan al in vijf jaar opgelost zijn. Met een zware kist duurt het langer.” Een woordvoerder van de Amstelveense begraafplaats Zorgvlied vertelt dat binnen de minimumtermijn alleen de weke delen zijn verdwenen. „De beenderen blijven tientallen jaren intact en zijn zelfs na honderd jaar soms bijna onaangetast.”

Schrijnend

De hoge kosten van grafrechten kunnen schrijnende gevallen opleveren. Zo klopte vorig jaar een weduwe aan bij de Nationale Ombudsman omdat ze het graf van haar man kwijt dreigde te raken. Van haar AOW-tje kon ze niet de afkoopsom van ¤1900 ineens voldoen. Uiteindelijk mocht ze in tien termijnen betalen. Eerder stapte een bijstandsontvanger naar de hoogste bestuursrechter omdat hij recht meende te hebben op bijzondere bijstand om de grafrechten van zijn ouders te verlengen. Het verzoek werd afgewezen omdat het geen noodzakelijke uitgave was.

Wie zijn familie geldzorgen wil besparen, kan bij sommige begraafplaatsen zelfs tot honderd jaar de grafrechten afkopen. Zoals op Zorgvlied. „Maar dat is totaal niet gebruikelijk. De afgelopen vijf jaar zijn er slechts twee gevallen geweest die langer dan twintig jaar looptijd wilden”, zegt de woordvoerder.

Vorig jaar vonden op Zorgvlied 324 begrafenissen plaats. Tien jaar eerder waren het er nog 550. In Nederland verliest begraven nog steeds snel terrein op cremeren. Zestig jaar geleden liet nog bijna iedereen zich begraven. Tegenwoordig doet nog maar een derde van de omstreeks 150.000 Nederlanders die jaarlijks overlijden dat.

Boompje

Om van de jaarlijkse onderhoudskosten af te zijn, kiezen mensen wel voor een natuurbegraafplaats. „Dan betaal je in één keer een bedrag”, zegt Naomi Samson. „Je kan geen grafsteen plaatsen. Een boompje kan wel. De familie krijgt ook de GPS-coördinaten.”

De voortslepende lasten van begraven zouden een overweging kunnen zijn om voor cremeren te kiezen. Jurist Willem van der Putten, specialist op het gebied van lijkbezorging, stelt dat die redenering echter niet altijd opgaat. „Begraven kan goedkoper zijn dan cremeren, als je even zoekt.”

Op de katholieke begraafplaats in het Twentse Losser kost twintig jaar liggen slechts ¤850. Voorzitter Jos Morsink wil wel even uitleggen waarom het zo betaalbaar is. „Gemeentelijke begraafplaatsen zijn duurder. Die moeten door ambtenaren worden onderhouden. Hier wordt het door vrijwilligers gedaan.”

Weelderig groen

Nou is de kleine begraafplaats in Losser erg sober. Het weelderige groene Zorgvlied, waar de grafkosten wel viermaal hoger liggen, heeft meer zorg nodig. Voor de 17.000 graven zijn tientallen mensen aan het werk, in totaal 31 voltijdsbanen. „Het serviceniveau is hoog”, zegt de woordvoerder. „Onze klanten stellen bepaalde eisen en willen ook comfort en kwaliteit.” Overigens biedt Zorgvlied net als andere begraafplaatsen ook een budgetoplossing: een begrafenis in een algemeen graf. Daarbij rust men te midden van onbekenden.

Van der Putten is al vele jaren de vraagbaak van de website Uitvaart.nl. Volgens hem wordt het geld niet verdiend op begraafplaatsen maar in de crematoria: „Gemeentelijke begraafplaatsen maken bijna allemaal verlies. Gemiddeld zie ik bedragen van ongeveer ¤150.000 euro verlies per jaar. Crematoria daarentegen zijn winstmachines”. De jurist vermoedt dat begraafplaatsen regelmatig klanten verliezen aan crematoria omdat de uitvaartondernemer neigt naar cremeren. „Als iemand overlijdt, komt een uitvaartondernemer over de vloer bij de familie. Die uitvaartondernemer is tegenwoordig vaak ook de eigenaar van een crematorium.”

Als de familie stopt met het betalen van de grafrechten, wat vroeg of laat zal gebeuren, wordt het graf ’geruimd’. Soms worden de resten in een verzamelgraf of ’knekelput’ op de begraafplaats gestort. Meestal wordt het graf alleen ’geschud’, zoals dat heet. „Dan graaf je het nog iets verder uit. Je zorgt dat de laagste resten nog lager liggen. Daarbovenop komt de volgende overledene”, zegt de Monuta-woordvoerster. En zo keert iedereen toch weer terug tot de grond.

© https://www.telegraaf.nl/(...)t-wordt-duur-betaald
Allen hartelijk gegroet,

Mijn Haerlemsche partner en ik laten straks een fijne zaterdag achter ons gelaten. We hebben tenminste heerlijk en flink gegeten aan de Botermarkt :Y) :9 waar spareribs met friet en groente er gretig inging, met later nog een bezoek aan de Jopenkerk. drinky.gif Vandaar hopen wij dat voor u ook alles lekker op rolletjes loopt. :9~ Eerder op de dag had ik een verhelderend gesprek met een Haarlemse ambtsbekleder en tevens hoogwaardigheidsbekleder hetgeen geschiedde in een chique horecagelegenheid. smokey2.gif

Inderdaad ging het onder meer over financiële status van burgers, zij die aanzienlijk minder te besteden hebben dan waardige mensen in onze kringen en familie. Zonder dat u het wist hadden wij het vandaag misschien wel over úw huidige financiële huishouding. *) In dit geval dus met betrekking tot uw eventuele uitvaartwensen, tot het noodzakelijkerwijs binnenkort delven van dierbaren aan toe :o vanwege de steeds hoger oplopende grafrechten en andere kosten. :X Steeds meer graven van reeds langere tijd overleden personen ;(, circa 20 tot 30 jaar, zullen helaas worden geruimd wanneer men niet langer kan voldoen aan tarieven die nu eenmaal voldoen aan de eisen van deze tijd. ;)

De pas gedolven rustplaatsen worden vervolgens aangeboden aan 'nieuwkomers'. Toewijzing blijft onverminderd afhankelijk van de betalingscapaciteit van nabestaanden, of waardig nagelaten gelden van de overledene zelf waarmee aan alle betalingen voor aanzienlijk langere tijd wordt voldaan. *) Op het moment dat men zich serieus bezighoudt met 'hoe of wat als ik later dood ben?' :o, valt namelijk te besluiten om tot de steeds meer aan populariteit winnende crematie over te gaan. Het is niet bepaald een manier die de onzen prefereren :N kan ik u vertellen vanuit rooms-katholiek oogpunt bezien O-), maar dat kan voor u best anders liggen. smokey2.gif

Enfin, het komt er dus op neer dat wij hopen dat men (u) de juiste keuze maakt. *) Dit om pijnlijke toestanden in de toekomst te voorkomen zover dat nu al mogelijk is. Men kan kiezen voor een mooie natuurbegraafplaats >:O om de alsmaar duurder wordende grafrechten en zulks :|W te voorkomen. Katholieken elders in het land zijn het minst duur, waarover de laatste jaren van veel kanten passende waardering uitgesproken werd. In het Haerlemsche doet men er ambtshalve ook veel aan om een troostvolle mouw te passen aan het leed van nabestaanden wanneer het delven op de loer ligt. :X

Losser is voor ons een prima voorbeeld van barmhartigheid, want zo zijn wij! *) Wij rooms-katholieken in het Haerlemsche gunnen iedereen in de directe omgeving een waardige rustplaats. :z Daarvoor hebben wij in onze gemeentes voor bepaalde inkomensgroepen het mes gezet in vrij dure gemeentelijke tarieven. Vrijwilligers zullen zich wat meer achter dergelijke taken gaan scharen. :s) :s) :s) Grafstenen worden gereinigd voor hergebruik. Een algehele bedrijvigheid op het terrein betekent echter dat lang niet alles gratis en voor niets kan gaan. Derhalve zal door de afnemer van een waardige plaats uiteindelijk aan een bepaald bedrag moeten worden voldaan, mij dunkt. smokey2.gif

Wat zal ik zeggen? Elders draaien gemeentelijke begraafplaatsen verlies. Nijvere ambtenaren :s) :s) :s), de gemeente zelf, mensen die onderhoud op het terrein plegen en anderen die tenslotte ook hun maandelijks honorarium ontvangen *), zien alle betalingen gaarne tegemoet. Het hoeft dus niet nodig te zijn dat de plaatselijke knekelput op latere tijdstippen wordt bijgevuld en geschud :X, tenminste als men financieel gezien tot weloverwogen besluiten komt voor na het overlijden. O-)

Goed, tot zover de OP. Uiteraard wensen wij de lezer veel overwegingsvrijheid op het gebied van allerhande financiële zaken, maar daarnaast ook een fijn verloop van dit weekend! smokey2.gif

Scjvb
Montaguizondag 3 februari 2019 @ 00:49
Respect is een achter geschoven kindje in de huidige maatschappij.
#ANONIEMzondag 3 februari 2019 @ 01:14
Ik vind cremeren een slecht idee. Het (dode) menselijke lichaam dat onder de grond wordt weggestopt, kan dienen als voeding voor allerlei kleine organismen en insecten, die op hun beurt weer voedsel zijn voor andere dieren, enzovoorts. Begraven draagt bij aan de voedselketen, cremeren niet. Mij mogen ze begraven, desnoods zonder grafsteen. En dan na 10-15 jaar gewoon het graf ruimen; het zal me verder werkelijk jeuken.

Dat gezegd hebbende: de manier waarop mensen die wél waarde hechten aan een graf financieel worden uitgebuit is bij de beesten af. En het is vaak ook nog absurd geregeld ook: zo liggen mijn overgrootouders (ouders van mijn oma aan vaders kant) gewoon in alle rust begraven zonder dat iemand er nog om maalt, terwijl de graven van mijn grootouders zijn geruimd nadat de kinderen (mijn ouders, ooms en tantes) de dikke rekening niet meer wilden betalen.

De gemeente gaat alleen kosten verhalen op traceerbare nabestaanden. Daardoor heb je dus de idiote situatie dat veel oudere graven ongemoeid worden gelaten, terwijl recentere graven wél worden "achtervolgd" door stevige rekeningen.
Harvest89zondag 3 februari 2019 @ 01:30
Er moet betaald worden, zelfs na de dood. Anders graven we het lijk op en gooien we het weg. :D
Mooi man.
Hathorzondag 3 februari 2019 @ 01:43
Pleur me maar achterin de vuilniswagen, lijkt me sterk dat het me dan nog iets kan boeien.
julius123zondag 3 februari 2019 @ 01:58
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 01:30 schreef Harvest89 het volgende:
Er moet betaald worden, zelfs na de dood. Anders graven we het lijk op en gooien we het weg. :D
Mooi man.
Tja niet onlogisch toch. Als je niet wilt betalen voor een graf laat je jezelf maar lekker verbranden.
TheoddDutchGuyzondag 3 februari 2019 @ 05:13
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 01:58 schreef julius123 het volgende:

[..]

Tja niet onlogisch toch. Als je niet wilt betalen voor een graf laat je jezelf maar lekker verbranden.
Je betaalt meestal al voor een plek van te voren.

Het is best krankzinnig daar achteraf nog steeds geld voor te willen krijgen.

Het is mij ook niet duidelijk waar het kostenplaatje op is gebaseerd, je zou zeggen de grond.. maar volgens mij betaal je nog meer voor het behouden van dat stukje postzegel grond, jaarlijks, dan wat betreft belastingen voor bijv. een afbetaald huis.
Lunatiekzondag 3 februari 2019 @ 05:25
Ik heb het nagevraagd omdat ik niet voor verrassingen wil komen te staan maar het blijkt dat mijn ouders (en familie) de grafrechten voor de graven van hun ouders en enkele van hun grootouders voor eeuwig hebben afgekocht. Die graven zullen dus, als het goed is, niet geruimd worden.
Het mooie daarvan is, dat die graven steeds door het overleden echtpaar worden bezet, terwijl er drie personen in het graf begraven mogen worden. Zo is er dus nog plek voor een man of wat in die oude (familie)graven - we hebben dus wat achter de hand.
Persoonlijk vind ik een echte natuurbegraafplaats wel mooi als laatste rustplaats, omdat ik de huidige grafcultuur spuuglelijk vind, dat heeft niks meer met vredig rusten te maken. Het nadeel is dat er niet veel zijn en om nu op een random begraafplaats tussen onbekenden te gaan liggen is ook zowat. Ik bedoel: ga je alleen voor de kosten op de begraafplaats van Losser liggen? Je nabestaanden zullen daar niet vaak heengaan, veel te ver weg als je niet uit Twenthe komt.

Het buitenland wordt er niet beter op, omdat ze daar andere wetten hebben. Zo kennen ze in Duitsland wel natuurbegraafplaatsen, maar daar mag je alleen begraven worden na crematie (de urn wordt onder een boom begraven).

Overigens mis ik de combinatie crematie + urn begraven in het artikel van de OP.

Hierboven had ik het al over "als het goed is". Ik ken een zaak waarbij een eeuwig afgekocht graf tòch werd geruimd. De reden was dat na herinrichting dat oude graf aan de belangrijkste weg naar het centrale gebouw lag, en daar wilden ze liever mooie kekke moderne en dus dure graven (A-locatie, zichtlocatie) hebben. De nabestaanden konden ze "niet vinden", dus toen die naar het graf van opa en oma gingen was het weg. Niet helemaal weg bleek later, maar wel weggemoffeld naar een minder prominente plek op de begraafplaats.

Net als enkele anderen in dit topic vind ik het schandalig dat we eeuwenoude graven van mensen die niemand meer persoonlijk heeft gekend met rust laten (dit kunnen zelfs monumenten zijn), maar dat recente doden, die men zich nog goed herinnert, na tien jaar moeten oprotten als er niet betaald wordt.
Daarbij vind ik dat we beter moeten nagaan waarom het zo duur is en waarom dat vooral "servicekosten" zijn. Kijk je naar oude Nederlandse, protestantse begraafplaatsen dan is het graf niet veel meer dan een granieten steen in een grasvlakte. Vroeger liet men schapen het gras maaien. Geen vazen, geen graflichtjes: onderhoudsarm. Zelfs dat graniet hoef je weinig aan te doen.
Kijk je naar de zooi die op modernde seculiere graven wordt gedumpt en de uitvoering van de grafmonumenten dat is veel onderhoud nodig om dat een beetje toonbaar te houden. Ook het handhaven van de regels over grafonderhoud en de opsmuk (je ziet nog net geen houten ganzen, witte letters H O M E of handgeletterde borden met "In dit graf respecteren we elkaar, lachen we, huilen we, zeggen we sorry (etc)" op het graf staan) zal mankracht kosten. Daarom: kan het wat soberder en goedkoper in ruil voor langere "eeuwige rust" als de familie daar prijs op stelt?
En hetbis juist die beweging van "zooi op het graf" die menige natuurbegraafplaats zijn charme doet verliezen (en de onderhoudskosten omhoog jaagt), waardoor dat geen optie is tenzij ze erg streng zijn.
Lunatiekzondag 3 februari 2019 @ 05:33
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 05:13 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
Het is mij ook niet duidelijk waar het kostenplaatje op is gebaseerd, je zou zeggen de grond.. maar volgens mij betaal je nog meer voor het behouden van dat stukje postzegel grond, jaarlijks, dan wat betreft belastingen voor bijv. een afbetaald huis.
Het idee is dat een begraafplaats er een beetje netjes uit moet zien. Vroeger waren het de nabestaanden en/of de vrijwilligers die dat deden, en ala je dat niet wilde kon je de begraafplaats vragen dat tegen betaling te doen. Veel nabestaanden hebben er echter geen zin in/tijd voor (over) en willen er ook niet voor betalen, waardoor zo'n graf verpaupert. Dat is niet fijn voor de nabestaanden van de mensen in de buurtgraven (denk aan overwoekerd met onkruid, kleine boompjes die de grafmonumenten doen ontwrichten, decoratie die ligt te rotten en/of wegwaait). Daarom zijn de begraafplaatsen ertoe overgegaan om dat onderhoud zelf te doen en daarvoor een verplichte bijdrage te vragen.
En als je ziet wat een bende veel nabestaanden op een graf plaatsen (dat wegrot, wegwaait, kapot gaat, woekert, ongedierte aantrekt etc) dan is onderhoud echt nodig.
TheoddDutchGuyzondag 3 februari 2019 @ 06:10
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 05:33 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Het idee is dat een begraafplaats er een beetje netjes uit moet zien. Vroeger waren het de nabestaanden en/of de vrijwilligers die dat deden, en ala je dat niet wilde kon je de begraafplaats vragen dat tegen betaling te doen. Veel nabestaanden hebben er echter geen zin in/tijd voor (over) en willen er ook niet voor betalen, waardoor zo'n graf verpaupert. Dat is niet fijn voor de nabestaanden van de mensen in de buurtgraven (denk aan overwoekerd met onkruid, kleine boompjes die de grafmonumenten doen ontwrichten, decoratie die ligt te rotten en/of wegwaait). Daarom zijn de begraafplaatsen ertoe overgegaan om dat onderhoud zelf te doen en daarvoor een verplichte bijdrage te vragen.
En als je ziet wat een bende veel nabestaanden op een graf plaatsen (dat wegrot, wegwaait, kapot gaat, woekert, ongedierte aantrekt etc) dan is onderhoud echt nodig.
Laat het dan een keus zijn, of zelf onderhouden en schoonhouden en anders betalen, wil men dat niet, dan pas weghalen.

Dat verplichte is raar zonder keus.
Tante van mijn vriendin houdt het graf van haar vader ook gewoon bij iedere week weer opnieuw.
En zo zijn er wel meer.
Lunatiekzondag 3 februari 2019 @ 07:35
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 06:10 schreef TheoddDutchGuy het volgende:

[..]

Laat het dan een keus zijn, of zelf onderhouden en schoonhouden en anders betalen, wil men dat niet, dan pas weghalen.

Dat verplichte is raar zonder keus.
Tante van mijn vriendin houdt het graf van haar vader ook gewoon bij iedere week weer opnieuw.
En zo zijn er wel meer.
Eens. Maar ergens jaren 80 was er dus een omslag van mensen die wel zeiden dat ze het onderhoud zouden doen, maar het niet deden.

Ik hoop dat er in de toekomst meer mogelijk wordt, meer keuze. Dus ook de keuze voor een onderhoudsarme begraafplaats, met schapen. Het hoeven niet allemaal designparken te zijn.
TLCzondag 3 februari 2019 @ 07:40
D'r zal waarschijnlijk geen grafsteen van mij komen want mij kunnen ze later -en het liefst wanneer ik dood ben- in een laken wikkelen en cremeren.

Ben sowieso voorstander van het met rust laten van oude graven, ook als er geen nabestaanden meer zijn.
Lunatiekzondag 3 februari 2019 @ 07:50
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 07:40 schreef TLC het volgende:
D'r zal waarschijnlijk geen grafsteen van mij komen want mij kunnen ze later -en het liefst wanneer ik dood ben- in een laken wikkelen en cremeren.
Cremeren - en dan? Dat wordt in de OP al niet duidelijk. Ga je voor de urn op de schoorsteenmantel? Het strooiveldje van de begraafplaats? Illegaal elders uitstrooien? Urnenmuur? Urn begraven en zo ja waar?
mcmlxivzondag 3 februari 2019 @ 09:20
Het systeem in mijn geboortedorp vind ik nog steeds ideaal.

Niets afkopen of verlengen. Iedereen wordt op volgorde gelegd en het oudste graf wordt geruimd zodra dat moet. In de praktijk is dat veertig jaar of langer.

Na de dood is daarmee iedereen gelijk. Vind ik wel mooi uitgangspunt.
Hexagonzondag 3 februari 2019 @ 10:41
Doe mij maar een crematie. Als ik er niet meer ben hoeven mijn nabestaanden niet meer voor mij te worden belast.
fluitbekzeenaald2.0zondag 3 februari 2019 @ 10:53
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 10:41 schreef Hexagon het volgende:
Doe mij maar een crematie. Als ik er niet meer ben hoeven mijn nabestaanden niet meer voor mij te worden belast.
Het kan wel prettig zijn voor nabestaanden om een vaste plek te hebben om te rouwen. Is een persoonlijke overweging.

Ik vind het idee van creamatie en de as gebruiken als voeding voor een boompje nog steeds het mooist. Maar niet praktisch in Nederland, of de boom moet op eigen terrein staan.
Books1zondag 3 februari 2019 @ 11:04
Mijn schoonvader werd op een niet nader te noemen begraafplaats na zes jaar geruimd terwijl wij er best regelmatig komen en mijn schoonmoeder en man als contactpersoon bekend staan en niet verhuisd zijn intussen.

Kwamen erachter toen we kwamen. Laten we zeggen dat het een puntje werd maar de conclusie blijft geruimd en in de knekelput beland. Daar helpen 100 X excuses geen moer.

Overigens was het een kwestie van verwarring. Zijn opa en oma op dezelfde rij werden geruimd om ruimte te maken maar dubbelcheck op geboortedatum deden ze niet en schoonvader vernoemd naar opa.
Leandrazondag 3 februari 2019 @ 11:06
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 10:41 schreef Hexagon het volgende:
Doe mij maar een crematie. Als ik er niet meer ben hoeven mijn nabestaanden niet meer voor mij te worden belast.
Maar misschien hebben je nabestaanden liever een graf, zeker als je bijvoorbeeld nog jonge kinderen hebt als je overlijdt.

Voor oma van 85 zal het veel minder uitmaken dan voor een vader van 42 die 3 kinderen onder de 10 heeft.
Nou ja, vooral voor die kinderen zal dat wat uitmaken.
Hexagonzondag 3 februari 2019 @ 11:09
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 11:06 schreef Leandra het volgende:

[..]

Maar misschien hebben je nabestaanden liever een graf, zeker als je bijvoorbeeld nog jonge kinderen hebt als je overlijdt.

Voor oma van 85 zal het veel minder uitmaken dan voor een vader van 42 die 3 kindern onder de 10 heeft.
Nou ja, vooral voor die kinderen zal dat wat uitmaken.
Ach het is ook niet in beton gegoten. Als de nabestaanden dat liever willen mogen ze voor mij anders beslissen. Maar ik ga er zelf geen geld voor opzij leggen zegmaar.
Leandrazondag 3 februari 2019 @ 11:13
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 11:09 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Ach het is ook niet in beton gegoten. Als de nabestaanden dat liever willen mogen ze voor mij anders beslissen. Maar ik ga er zelf geen geld voor opzij leggen zegmaar.
Ik merk dat wij daarin heel erg rekening houden met de situatie zoals die kan zijn.
Wij hadden een enorme voorkeur voor de natuurbegraafplaats bij Halte Assel, maar we wonen nu 45 km verderop en hebben een jong kind, als een van ons nu wat overkomt wordt het dus een graf op de begraafplaats hier.
Wel een vrij te kiezen bosgraf, geen graf in een rijtje.
Maar vooral zodat onze zoon dan naar de begraafplaats kan wanneer hij dat wil.
Bloemkoolzondag 3 februari 2019 @ 11:18
Dus als je de pijp uit gaat bij een ellendig stukje geschiedenis dan wordt je gratis een levenslang herdacht met monument en als je niet belangrijk bent geweest kost het geld en verhuis je na 20 jaar grafrust de kliko in.
TLCzondag 3 februari 2019 @ 12:03
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 07:50 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Cremeren - en dan? Dat wordt in de OP al niet duidelijk. Ga je voor de urn op de schoorsteenmantel? Het strooiveldje van de begraafplaats? Illegaal elders uitstrooien? Urnenmuur? Urn begraven en zo ja waar?
Thuis bij familie of een urnenmuur, begraven of uitstrooien sowieso niet
Lunatiekzondag 3 februari 2019 @ 13:28
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 11:13 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik merk dat wij daarin heel erg rekening houden met de situatie zoals die kan zijn.
Wij hadden een enorme voorkeur voor de natuurbegraafplaats bij Halte Assel
Die is de laatste tijd behoorlijk verpauperd door nabestaanden die zich niet aan de regels houden. Zo zonde!
Stancezondag 3 februari 2019 @ 13:34
Mijn zusje ligt in een familiegraf.M,n vader is daar onlangs bijgezet. Met m,n moeder heb ik geen contact meer dus werd ik de nieuwe aktehouder van het graf. Een dure hobby.
Kosten voor een grafsteen heb ik niet. Die is er al. Wel moet ik de naam van m,n vader op de steen laten zetten. Geen idee wat me dat gaat kosten. M,n hoofd staat er nog niet naar om dat te regelen want het is pas 2 maanden geleden dat m,n vader overleden is.
Het graf blijft nog 11 jaar.Dan moet ik een keuze maken; laten ruimen of tijd bijkopen. De jaarlijkse onderhoudskosten zijn 85 euro per jaar. De steen wordt daar niet van schoongehouden, dat doe ik zelf. Het wordt volgens mij meer gebruikt voor het terrein zelf; bomen, bankjes, schone wandelpaden. M,n vader betaalde die kosten 1 maal per jaar. Ik moest meteen 11 maal dat bedrag betalen wat dus neerkomt op bijna 1000 euro. Was wel even een schok maar ja, dan weet ik wel dat tot aan het eind van de tijd de kosten betaald zijn. Over 11 jaar moet ik dan gaan beslissen wat ik met het graf wil.Laten ruimen, wat ook weer geld kost, of jaren erbij kopen. Als ik dood ben wil ik er ook bij dus zal tijd bijkopen. Wat er daarna met ons drieen gebeurd zal me een worst wezen.
nostrazondag 3 februari 2019 @ 13:48
Muurgraf lijkt me wel mooi. Wat TS goed zal doen, is dat dat in Haarlem reeds sinds 1896 mogelijk is in het prachtige mausoleum aan de Kleverlaan.

Kleverlaan_26032013_0888.jpg
Leandrazondag 3 februari 2019 @ 13:53
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 13:28 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Die is de laatste tijd behoorlijk verpauperd door nabestaanden die zich niet aan de regels houden. Zo zonde!
Ja, dat idee hebben we iedere keer dat we naar Radio Kootwijk rijden al, het begint steeds meer een kermis te worden :{
Captain_Jack_Sparrowzondag 3 februari 2019 @ 16:13
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 00:49 schreef Montagui het volgende:
Respect is een achter geschoven kindje in de huidige maatschappij.
Begrijp niet zo goed wat het met respect te maken heeft. Ruimte is een kostbaar goed in Nederland, als je er gebruik van wil maken, dan moet je daar voor betalen.
tjoptjopzondag 3 februari 2019 @ 19:45
quote:
1s.gif Op zondag 3 februari 2019 13:28 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Die is de laatste tijd behoorlijk verpauperd door nabestaanden die zich niet aan de regels houden. Zo zonde!
Puur uit nieuwsgierigheid, wat voor regels zijn dat?
BasEnAadzondag 3 februari 2019 @ 19:52
Gezellig met z'n allen in de knekelput! ^O^
Leandrazondag 3 februari 2019 @ 19:58
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 19:45 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Puur uit nieuwsgierigheid, wat voor regels zijn dat?
Het is een natuurbegraafplaats, dus het is niet de bedoeling dat er een hele kermis van het graf gemaakt wordt.
quote:
Voorwaarden bij natuurbegraven is dat overledene kan worden begraven zonder materialen die slecht zijn voor het milieu.
Dan mag je hetzelfde van het graf verwachten.
quote:
Graven worden veelal gemarkeerd met zwerfkeien of kleine houten bordjes. Achterliggende gedachte bij een natuurbegraafplaats is: wat uit de natuur komt, gaat terug naar de natuur.
tjoptjopzondag 3 februari 2019 @ 20:00
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 19:58 schreef Leandra het volgende:

[..]

Het is een natuurbegraafplaats, dus het is niet de bedoeling dat er een hele kermis van het graf gemaakt wordt.

[..]

Dan mag je hetzelfde van het graf verwachten.

[..]

Ah duidelijk. Dus dat zullen dan wel graven zijn met fotolijstjes en andere memorabilia wat niets met de natuur te maken heeft.
Leandrazondag 3 februari 2019 @ 20:02
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 20:00 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Ah duidelijk. Dus dat zullen dan wel graven zijn met fotolijstjes en andere memorabilia wat niets met de natuur te maken heeft.
Kaarsjes enzo ook.... leuk, maar ik vind het er niet horen.
Met streetview zie je het niet, maar als je er irl langrijdt wel.
Giazondag 3 februari 2019 @ 23:42
Dankzij dit topic ben ik gaan googlen op natuur begraafplaatsen. En....nu ben ik eruit!
Ik wil in een lijkwade worden opgebaard en begraven worden in een natuurgraf.
Lijkt me fijn voor de nabestaanden. Beter dan een kist, m.i.

Zo'n natuurgraf kost zo'n 5000 euro, eenmalig. Wordt niet geruimd.
Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.

Ik was eerst van het cremeren, omdat ik begraven worden in een kist een naar idee vond. Ik wist niet dat een lijkwade ook mocht.
Lunatiekmaandag 4 februari 2019 @ 00:35
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 20:00 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Ah duidelijk. Dus dat zullen dan wel graven zijn met fotolijstjes en andere memorabilia wat niets met de natuur te maken heeft.
Knuffelbeesten, bloemen in cellofaan, planten in potten, allerhande keramiek... gewoon de zooi die je op elke begraafplaats vindt, dat mag hier niet, maar de nabestaanden doen het wel. Misschien omdat ze niet snappen waarom de overledene voor een natuurbegraafplaats heeft gekozen.