quote:Minister doet open uitnodiging pensioenoverleg
Door JORN JONKER
57 min geleden in BINNENLAND
DEN HAAG - Het kabinet mikt op nieuwe onderhandelingen over een pensioenakkoord. Minister Koolmees (Sociale Zaken) wil daarover een open uitnodiging aan de bonden doen.
Minister Koolmees in de Kamer.
Naar verwachting spreekt de ministerraad zeer binnenkort over de langverwachte pensioenbrief van Koolmees.
Ingewijden weten dat hij daarin niet - zoals eerder wel werd besproken in Den Haag - zelfstandige stappen tot pensioenhervorming zal aankondigen. Het stelsel hervormen moet dus toch vooral samen met de polder gebeuren.
Nee, maar dan is het verschil met de reguliere loonslaaf te grootquote:Op donderdag 31 januari 2019 21:52 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Verschil is: ik ben niet in loondienst, ik ben ZZP'er en regel m'n pensioen zelf, daar heb ik geen overheidsbemoeienis bij nodig.
zit in de pensioen stelsel hervormingquote:Op donderdag 31 januari 2019 20:42 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Waar zie je dat van die ZZP’ers en pensioenpremie?
Klopt en dat moet veranderenquote:Op donderdag 31 januari 2019 21:51 schreef Hanca het volgende:
[..]
Dat kan. Ik ken heel veel gewoon personeel in loondienst dat het ook niet wil. Die kunnen er ook niet vanaf.
Normaal leg je in het begin weinig in en later hoe ouder je wordt meer. Omdat men vroeger vond dat over je gehele arberidtermijn hetzelfde bedrag moet betalen is het uitgesmeerd. Dus als je jong bent betaal je teveel en hoe ouder je wordt des de minder het wordt tov wat zou moeten.quote:
Dat zou de AOW niet echt betaalbaar houden. Het aanvullend pensioen en de AOW zijn inkomens die je nu kunt belasten volgens de IB (>AOW-leeftijd) terwijl mensen die opteren voor alleen AOW een relatief goede bruto/netto-verhouding ontvangen. Met andere woorden, aanvullende pensioenen houden het mogelijk voor jongeren om via het omslagstelsel de premies te blijven betalen.quote:Op vrijdag 1 februari 2019 06:32 schreef michaelmoore het volgende:
Klopt en dat moet veranderen
Het pensioen bovenop de AOW moet een keuze zijn en een netto aflossing van je hypotheek ipv gedwongen pensioensparen moet mogelijk worden
Misschien moet je ook niet volledig uit pensioen kunnen stappen, maar dat je het in elk geval tijdelijk kunt stopzetten. Bijvoorbeeld 10 jaar. De periode dat je net een huis hebt gekocht (hoge lasten, nemen af omdat je verplicht af lost) en kinderen krijgt (veel kosten).quote:Op vrijdag 1 februari 2019 11:29 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Dat zou de AOW niet echt betaalbaar houden. Het aanvullend pensioen en de AOW zijn inkomens die je nu kunt belasten volgens de IB (>AOW-leeftijd) terwijl mensen die opteren voor alleen AOW een relatief goede bruto/netto-verhouding ontvangen. Met andere woorden, aanvullende pensioenen houden het mogelijk voor jongeren om via het omslagstelsel de premies te blijven betalen.
Ik gok dat ze het zo zullen vormgeven dat ZZPers boven een bepaald uurtarief buiten schot blijven. Zo maken ze onderscheid tussen echte ondernemers en gedwongen ZZPers.quote:Op vrijdag 1 februari 2019 11:37 schreef MaGNeT het volgende:
Ik ga als ZZP’er geen pensioenpremie betalen, ik zoek wel een constructie die dat oplost.
Ik heb geen uurtarief, dus geen idee hoe ze dat willen doen.quote:Op vrijdag 1 februari 2019 11:39 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik gok dat ze het zo zullen vormgeven dat ZZPers boven een bepaald uurtarief buiten schot blijven. Zo maken ze onderscheid tussen echte ondernemers en gedwongen ZZPers.
Ze zijn toch al veel verder met de lancering van het minimum uurtarief voor ZZPers, dus ik neem aan op dezelfde methode.quote:Op vrijdag 1 februari 2019 11:40 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Ik heb geen uurtarief, dus geen idee hoe ze dat willen doen.
Nee dat is niet waar , iedereen betaalt een gelijk percentage van het loonquote:Op vrijdag 1 februari 2019 11:21 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Normaal leg je in het begin weinig in en later hoe ouder je wordt meer.
dat kloptquote:Dus als je jong bent betaal je teveel en hoe ouder je wordt des de minder het wordt tov wat zou moeten.
Jawel er komt een ander pensioenstelselquote:Vele ouderen hebben dus teveel ingelegd en willen dit geld dan terecht terug.
Omdat dit om miljarden gaat, gaat het nooit lukken om een eerlijk ander stelsel te introduceren, omdat de overheid niet dat geld wil teruggeven.
Vreemd verhaal, ik ben zelfstandige, ik heb geen personeel maar werk ook niet tegen een uurtarief.quote:Op vrijdag 1 februari 2019 11:42 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ze zijn toch al veel verder met de lancering van het minimum uurtarief voor ZZPers, dus ik neem aan op dezelfde methode.
Lees hier maar: https://www.kvk.nl/advies(...)-en-wet-dba-opt-out/
Iets in deze trant zal per 1 januari 2021 moeten worden ingevoerd.
Heel juistquote:Op vrijdag 1 februari 2019 12:15 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Vreemd verhaal, ik ben zelfstandige, ik heb geen personeel maar werk ook niet tegen een uurtarief.
Ik heb inmiddels 5 Youtube kanalen, enkele sites, ik fotografeer (en verkoop soms een foto), etc. Dat is allemaal in eigen opdracht, als ik een idee heb en er zin in heb.
Daarnaast zet ik bijvoorbeeld tapes over op DVD (naja, USB stick tegenwoordig) voor een vaste prijs per tape. Maar dat is maar 1/10e van m'n inkomen. Ik geef het wel netjes op.
Pensioen regel ik zelf (niet in een fonds), daarnaast heb ik geen hypotheek, verhuur ik m'n 2e woning (ook afgelost) en red ik me zo wel.
Ofwel: ik hoef geen overheidsbemoeienis, anders was ik wel in loondienst gebleven (of weer gegaan)
Sowieso zijn er genoeg ZZP'ers met een omzet van nog geen ¤30.000 omdat ze weinig uren willen maken.quote:Op vrijdag 1 februari 2019 12:18 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Heel juist
geen verplichte pensioenpremie die je nooit meer terug ziet en in de grote smeergeld maffia pot verdwijnt
Ik zie er nog van komen dat er ZZP ers failliet gaan om dat ze hun eigen spaarbedrag niet kunnen betalen
Een tijdelijke stopzetting is in de meeste gevallen desastreus voor je uiteindelijke pensioenopbouw. 10 jaar niet inleggen, zo'n 30 jaar voordat je wil pensioneren (laten we zeggen, tussen een leeftijd van 30 en 40 jaar) maakt dat je onmogelijk aan een pensioen kan komen dat op ~ 70% van je gemiddelde inkomen ligt. Hoewel jullie dus een AOW hebben dat hoger ligt dan je huidige gezinsinkomen, geldt dit niet voor tweeverdieners of een modaal gezin met een huishoudinkomen van 50-60.000 euro. Ik ken meer situaties (vrouw is minder gaan werken, maar heeft vroeger wel fulltime gewerkt) waarbij het pensioeninkomen hoger ligt, maar dat is altijd nog beter dan het tegenovergestelde, waarbij gezinnen de vrijheid hebben om duurdere huizen te kopen en daarmee totaal geen waardevast pensioen zullen kennen. Desastreus voor de huizenmarkt en de inkomenssituatie van senioren.quote:Op vrijdag 1 februari 2019 11:35 schreef Hanca het volgende:
[..]
Misschien moet je ook niet volledig uit pensioen kunnen stappen, maar dat je het in elk geval tijdelijk kunt stopzetten. Bijvoorbeeld 10 jaar. De periode dat je net een huis hebt gekocht (hoge lasten, nemen af omdat je verplicht af lost) en kinderen krijgt (veel kosten).
Ik weet dat mijn situatie nogal specifiek is, maar op dit moment spaart mijn vrouw voor pensioen (ik zelf heb geen inkomen, chronisch ziek zonder zicht op uitkering), terwijl ons gezamelijke AOW straks een veel hoger inkomen is dan haar huidige inkomen nu en onze kosten nu hoger zijn dan ze straks zullen zijn. We sparen nu dus verplicht in magere tijden, om in veel rijkere tijden nog meer te hebben. Absurd, natuurlijk.
Dit verhaal speelt toch al sinds het vorige kabinet en is na het regeerakkoord zeer uitgebreid in het nieuws gekomen.quote:Op vrijdag 1 februari 2019 12:15 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Vreemd verhaal, ik ben zelfstandige, ik heb geen personeel maar werk ook niet tegen een uurtarief.
Ik heb inmiddels 5 Youtube kanalen, enkele sites, ik fotografeer (en verkoop soms een foto), etc. Dat is allemaal in eigen opdracht, als ik een idee heb en er zin in heb.
Daarnaast zet ik bijvoorbeeld tapes over op DVD (naja, USB stick tegenwoordig) voor een vaste prijs per tape. Maar dat is maar 1/10e van m'n inkomen. Ik geef het wel netjes op.
Pensioen regel ik zelf (niet in een fonds), daarnaast heb ik geen hypotheek, verhuur ik m'n 2e woning (ook afgelost) en red ik me zo wel.
Ofwel: ik hoef geen overheidsbemoeienis, anders was ik wel in loondienst gebleven (of weer gegaan)
quote:Op vrijdag 1 februari 2019 11:21 schreef sjorsie1982 het volgende:
de centrale bankers in het gevang stoppen.
Je werkt toch x uur per week en hebt toch een bepaald inkomen in een jaar. Zijn je winsten zo volatiel?quote:Op vrijdag 1 februari 2019 11:40 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Ik heb geen uurtarief, dus geen idee hoe ze dat willen doen.
Voordeel t.o.v. beschikbare premieregeling is wel dat de waarde van je pensioenpotje niet gebonden is aan de situatie ten tijde van uitvoering. Als je nu op middelloon je pensioen ontvangt wordt inderdaad vroeger loon ondergewaardeerd en later loon overgewaardeerd. Maar als je met een beschikbare premieregeling te maken hebt en je brengt 1 miljoen euro naar een verzekeraar/pensioenuitvoerder op je 65e/67e/72e, dan is het afhankelijk van de economische situatie hoe blij een uitvoerder daar op dat moment mee is. In een tijdperk met een lage rente en 'wall of money', krijg je daar minder voor terug dan wanneer je in een crisissituatie (geld is schaars) je geld brengt.quote:Op vrijdag 1 februari 2019 14:10 schreef ludovico het volgende:
Ik snap het niet zo goed, wordt er niet specifiek bijgehouden per persoon hoeveel het ingelegde geld heeft gerendeerd? En wordt er dan niet gedeeld in het risico op wanneer iemand overlijdt?
Cq, je hebt op je 67e 1 miljoen euro dat kan worden uitgekeerd. Gemiddeld leeft jouw generatie nog 20 jaar... Dus 50k per jaar wordt uitgekeerd. (+ nog de verwachte extra rendementen)
Dat eindloonstelsel is gewoon echt dikke onzin, eindig met een hoog loon en je trekt het gespaarde geld van de overige spaarders leeg? Middelloon idem dito wat hier wordt verwoord: Eerder behaalde loon wordt daarmee ondergewaardeerd.
Dit systeem buit je toch maximaal uit door gewoon ellendig lang als ZZP'er te werken en de laatste jaartjes in loondienst of hoe zit dat?quote:Op vrijdag 1 februari 2019 14:22 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Voordeel t.o.v. beschikbare premieregeling is wel dat de waarde van je pensioenpotje niet gebonden is aan de situatie ten tijde van uitvoering. Als je nu op middelloon je pensioen ontvangt wordt inderdaad vroeger loon ondergewaardeerd en later loon overgewaardeerd. Maar als je met een beschikbare premieregeling te maken hebt en je brengt 1 miljoen euro naar een verzekeraar/pensioenuitvoerder op je 65e/67e/72e, dan is het afhankelijk van de economische situatie hoe blij een uitvoerder daar op dat moment mee is. In een tijdperk met een lage rente en 'wall of money', krijg je daar minder voor terug dan wanneer je in een crisissituatie (geld is schaars) je geld brengt.
Welk 'systeem'? Ook een middelloonregeling gaat je geen middelloon bieden als je maar 2 jaar opbouwt. Alleen als je gedurende je hele werkende leven pensioen afdraagt zal je op een werkelijk middelloon uitkomen. Een paar jaartjes in loondienst voel je denk ik niet, los van welke werkgever je in vaste dienst zal aannemen als je tot je 63e geZZP't hebt.quote:Op vrijdag 1 februari 2019 14:26 schreef ludovico het volgende:
[..]
Dit systeem buit je toch maximaal uit door gewoon ellendig lang als ZZP'er te werken en de laatste jaartjes in loondienst of hoe zit dat?
Ligt er aan of je de filosofie van inefficiente markten geloofd...quote:Op vrijdag 1 februari 2019 14:22 schreef GSbrder het volgende:
Maar als je met een beschikbare premieregeling te maken hebt en je brengt 1 miljoen euro naar een verzekeraar/pensioenuitvoerder op je 65e/67e/72e, dan is het afhankelijk van de economische situatie hoe blij een uitvoerder daar op dat moment mee is. In een tijdperk met een lage rente en 'wall of money', krijg je daar minder voor terug dan wanneer je in een crisissituatie (geld is schaars) je geld brengt.
Hoe wordt er dan opgebouwd? Welke criteria worden er gehandhaafd? Het is niet zo simpel dus als "je gemiddeld verdiende loon" maar het aantal gewerkte jaren doet ook mee voor de uitkering.quote:Op vrijdag 1 februari 2019 14:28 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Welk 'systeem'? Ook een middelloonregeling gaat je geen middelloon bieden als je maar 2 jaar opbouwt. Alleen als je gedurende je hele werkende leven pensioen afdraagt zal je op een werkelijk middelloon uitkomen. Een paar jaartjes in loondienst voel je denk ik niet, los van welke werkgever je in vaste dienst zal aannemen als je tot je 63e geZZP't hebt.
Je pensioenfonds belegt je geld met een duratie van zo'n 10 jaar toch ook gewoon als je met pensioen gaat? Waarom je (tot op heden) wordt uitgesloten van waardefluctuaties is omdat de meeste gepensioneerden, zo werd gedacht, niet de capaciteit hadden in te spelen op schommelende inkomens. Daarom was middelloon of eindloon veilig en dat was noodzakelijk omdat er veelal 1 pensioeninkomen naast de AOW beschikbaar was voor een gepensioneerd echtpaar. Dat is inmiddels niet meer het geval, steeds meer gepensioneerden hebben twee riante aanvullende pensioenen, naast de AOW.quote:Op vrijdag 1 februari 2019 14:30 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ligt er aan of je de filosofie van inefficiente markten geloofd...
Maar ik snap niet zo goed waarom het terecht zou zijn dat je wordt uitgesloten van risico's van waarde fluctuatie? Vanaf je pensioensleeftijd kan een pensioenfonds ook gewoon je geld beleggen in obligaties. Hoeven ze geen assets voor van de hand te doen, alleen de allocatie van wie wat is wordt ermee veranderd.
Ja, als je begint op 30k op je 25e en eindigt op 100k op je 65e dan kom je uit op een totaal pensioeninkomen (dus plus AOW) van zo'n 65k per jaar. Werk je korter, dan is je middelloonregeling uiteraard onvoldoende om dat te realiseren.quote:Op vrijdag 1 februari 2019 14:31 schreef ludovico het volgende:
[..]
Hoe wordt er dan opgebouwd? Welke criteria worden er gehandhaafd? Het is niet zo simpel dus als "je gemiddeld verdiende loon" maar het aantal gewerkte jaren doet ook mee voor de uitkering.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |