FOK!forum / Culinesse à gogo / Chemische analyse
TornadoDKwoensdag 30 januari 2019 @ 09:46
Heeft iemand ervaring met het laten doen van een chemische analyse om achter de voedingswaarde van een product te komen?

Zo ja, met welke instanties heb je positieve of juist negatieve ervaringen?

En welke kosten zijn hieraan verbonden?
Lucky_Strikewoensdag 30 januari 2019 @ 10:07
Schopje naar CUL :)
derLudolfwoensdag 30 januari 2019 @ 11:10
Organische chemie was niet m'n hobby. Maar vet kun je extraheren met bijvoorbeeld hexaan. Met suiker kun je vast ook zoiets doen.
Pietverdrietwoensdag 30 januari 2019 @ 15:08
https://www.microcare-lab(...)/chemische-analyses/
https://www.tlr-internati(...)yses/levensmiddelen/
Vraag hier eens na
TornadoDKwoensdag 30 januari 2019 @ 22:40
quote:
JAaheb ik al gedaan en nog een paar anderen. Maar ik had gehoopt dat er wellicht al iemand ervaring mee zou hebben
Lucky_Strikewoensdag 30 januari 2019 @ 22:52
Ik ben wel nieuwsgierig welk product je wilt laten testen en waarom O-)
fluitbekzeenaald2.0woensdag 30 januari 2019 @ 22:54
quote:
0s.gif Op woensdag 30 januari 2019 22:40 schreef TornadoDK het volgende:

[..]

JAaheb ik al gedaan en nog een paar anderen. Maar ik had gehoopt dat er wellicht al iemand ervaring mee zou hebben
Maar als je het al nagevraagd hebt weet je toch ook of ze het doen en de kosten als het goed is? Wat wil je nog weten?

Er is een aantal labs in Nederland. De meesten daarvan bieden wel voedingswaarde analyses aan, dit gaat gewoon via standaard bepalingen (zetmeel, vet, eiwit, voedingsvezel, eventueel alcohol). Verschil daarin is niet zo groot, je kan wel de doorlooptijd nog vragen als je dat wilt en of ze geaccrediteerd zijn voor de analyses voor de betreffende matrix (meestal wel). Of ze het doen voor een particulier die een enkel monster in wil sturen weet ik niet.

In welke regio zoek je en wat voor product?
TornadoDKdonderdag 31 januari 2019 @ 10:37
quote:
1s.gif Op woensdag 30 januari 2019 22:54 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Maar als je het al nagevraagd hebt weet je toch ook of ze het doen en de kosten als het goed is? Wat wil je nog weten?

Er is een aantal labs in Nederland. De meesten daarvan bieden wel voedingswaarde analyses aan, dit gaat gewoon via standaard bepalingen (zetmeel, vet, eiwit, voedingsvezel, eventueel alcohol). Verschil daarin is niet zo groot, je kan wel de doorlooptijd nog vragen als je dat wilt en of ze geaccrediteerd zijn voor de analyses voor de betreffende matrix (meestal wel). Of ze het doen voor een particulier die een enkel monster in wil sturen weet ik niet.

In welke regio zoek je en wat voor product?
De kosten is inderdaad even afwachten wat ik terug krijg of daar grote verschillen in zitten. Of er verschil zit in de kwaliteit van de verschillende laboratoria heb ik geen idee maar jij zegt dus van niet.

Het gaat om olijfolie uit Griekenland. Mijn schoonfamilie bezit een olijfgaard en we zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om dit in Nederland te verkopen, regio Utrecht.
Pietverdrietdonderdag 31 januari 2019 @ 10:43
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 10:37 schreef TornadoDK het volgende:

[..]

De kosten is inderdaad even afwachten wat ik terug krijg of daar grote verschillen in zitten. Of er verschil zit in de kwaliteit van de verschillende laboratoria heb ik geen idee maar jij zegt dus van niet.

Het gaat om olijfolie uit Griekenland. Mijn schoonfamilie bezit een olijfgaard en we zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om dit in Nederland te verkopen, regio Utrecht.
En waarom een chemische analyse van voedingswaarde? Controle op vervuiling lijkt me relevanter (pesticiden, versnijding, etc).
Maak er een poepchique olijfolie van met een geweldig lulverhaal erbij, veel interessanter om te verkopen dan goedkoop.
Xlargedonderdag 31 januari 2019 @ 10:51
Ik werk op een laboratorium, en alhoewel wij geen voedingsmiddelen doen, doet een zustervestiging dat wel.

Maar wij doen meer analyses op vervuilingen e.d. zoals Pietverdiet al zei.
Dus wanneer je analyses als Legionella, Coliformen, feciale bactierien, kiemgetal, e.d. wil laten uitvoeren, kan ik je wel verder helpen.

Maar puur analyses op voedingswaarde, ken ik eigenlijk niet, ik heb er nog nooit van gehoord.
TornadoDKdonderdag 31 januari 2019 @ 10:56
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 10:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En waarom een chemische analyse van voedingswaarde? Controle op vervuiling lijkt me relevanter (pesticiden, versnijding, etc).
Maak er een poepchique olijfolie van met een geweldig lulverhaal erbij, veel interessanter om te verkopen dan goedkoop.
Bedankt voor de tip. Dit was ook een van de dingen waar ik nog verder onderzoek naar wil laten doen om de kwaliteit te laten vaststellen.

Maar het is toch verplicht om de voedingswaarde te vermelden dus dit moet sowieso gedaan worden.
TornadoDKdonderdag 31 januari 2019 @ 10:57
quote:
14s.gif Op donderdag 31 januari 2019 10:51 schreef Xlarge het volgende:
Ik werk op een laboratorium, en alhoewel wij geen voedingsmiddelen doen, doet een zustervestiging dat wel.

Maar wij doen meer analyses op vervuilingen e.d. zoals Pietverdiet al zei.
Dus wanneer je analyses als Legionella, Coliformen, feciale bactierien, kiemgetal, e.d. wil laten uitvoeren, kan ik je wel verder helpen.

Maar puur analyses op voedingswaarde, ken ik eigenlijk niet, ik heb er nog nooit van gehoord.
Ik ga het in gedachte houden! Ik zit nog in de oriënterende fase dus het duurt nog wel een tijdje voor ik daadwerkelijk de testen wil laten uitvoeren.
Pietverdrietdonderdag 31 januari 2019 @ 11:04
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 10:56 schreef TornadoDK het volgende:

[..]

Bedankt voor de tip. Dit was ook een van de dingen waar ik nog verder onderzoek naar wil laten doen om de kwaliteit te laten vaststellen.

Maar het is toch verplicht om de voedingswaarde te vermelden dus dit moet sowieso gedaan worden.
Voedingswaarde van olijfolie haal je gewoon uit een tabel. Die zal niet significant afwijken van andere olijfolie.
Veel belangrijker is de zuiverheid ervan, en als je dat op de fles zet, dat je het laat analyseren op verontreiniging etc.
Spanky78donderdag 31 januari 2019 @ 11:05
Je bent verplicht ook de voedingswaarde te kunnen aangeven. In jouw geval (olijfolie) denk ik dat je drie aspecten hebt:

1. Basis voedingswaarde zoals verplicht volgens de warenwet en etikettering.
2. Voedingswaarde die je wilt communiceren, bijvoorbeeld die vetzuursamenstelling, hoeveelheid anti-oxidanten volgen orac of andere metingen voor antioxidatie
3. Contaminanten en voedselveiligheid; micro-organismen, residu van pesticiden etc. , maar ook glasscherven, foreign materials is soms erg belangrijk.
4. Kwaliteit; is de olie nog goed, lekker of al ranzig? (hexanal achtige metingen)

1 en 3 moet je sowieso doen. 2 en 4 is wat je zelf wilt. Sowieso verstandig om je mbt certificering etc te laten begeleiden door een bureau als KTBA, die kunnen je de weg wijzen. Boetes kunnen aardig in de papieren lopen, klanten kunnen claimen, recalls kunnen op jouw kosten worden gedaan als je het niet goed regelt. Afhankelijk van waar je de olie verkoopt komen er extra ceritficeringen en metingen bij, inclusief audits. Verwacht dat dat laatste bij jullie niet geldt.

Lees voordat je verder gaat de nederlandse warenwet over oliën en vetten. Als je in griekenland voldoet aan de griekse wetten, zal de overstap dankzij EU wetgeving niet heel groot zijn. maar er zijn verschillen.
Pietverdrietdonderdag 31 januari 2019 @ 11:07
http://www.scientanova.co(...)t-over-de-olijfolie/
Spanky78donderdag 31 januari 2019 @ 11:08
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 11:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Voedingswaarde van olijfolie haal je gewoon uit een tabel. Die zal niet significant afwijken van andere olijfolie.
Veel belangrijker is de zuiverheid ervan, en als je dat op de fles zet, dat je het laat analyseren op verontreiniging etc.
Er zijn warenwettelijke eisen aan. Bij controle moet je bepaalde zaken kunnen aantonen. Met gecertificeerde metingen bij externe labs. Er wordt nogal eens gesjoemeld met dure producten. Echtheid is bij olijfolie een issue. En er wordt heel veel gerommeld.

Soms gaat het zo ver dat er isotopenanalyse nodig is, bijvoorbeeld bij fruitconcentraat (om te zorgen dat er geen suiker en zuur is bijgevoegd, je kunt door de isotopen van de suiker achterhalen of het sap echt uit brazilie komt, of dat er bietsuiker bij zit biojvoorbeeld, of rietsuiker)
Pietverdrietdonderdag 31 januari 2019 @ 11:08
https://www.nvwa.nl/zoeken?trefwoord=Olijfolie
Pietverdrietdonderdag 31 januari 2019 @ 11:11
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2019 11:08 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Er zijn warenwettelijke eisen aan. Bij controle moet je bepaalde zaken kunnen aantonen. Met gecertificeerde metingen bij externe labs. Er wordt nogal eens gesjoemeld met dure producten. Echtheid is bij olijfolie een issue. En er wordt heel veel gerommeld.

Soms gaat het zo ver dat er isotopenanalyse nodig is, bijvoorbeeld bij fruitconcentraat (om te zorgen dat er geen suiker en zuur is bijgevoegd, je kunt door de isotopen van de suiker achterhalen of het sap echt uit brazilie komt, of dat er bietsuiker bij zit biojvoorbeeld, of rietsuiker)
Ja, asperges die in Limburg langs de weg verkocht worden en uit Polen komen
Maar idd, of het de media aandacht is, of wat anders, maar ik had ook de indruk dat er vooral met olijfolie en honing heel veel gerommeld wordt.
fluitbekzeenaald2.0donderdag 31 januari 2019 @ 12:31
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 10:37 schreef TornadoDK het volgende:

[..]

De kosten is inderdaad even afwachten wat ik terug krijg of daar grote verschillen in zitten. Of er verschil zit in de kwaliteit van de verschillende laboratoria heb ik geen idee maar jij zegt dus van niet.

Het gaat om olijfolie uit Griekenland. Mijn schoonfamilie bezit een olijfgaard en we zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om dit in Nederland te verkopen, regio Utrecht.
Voedingswaarde is niet zo gek moeilijk, daarin is weinig verschil. Voor olijfolie zou je geografische oorsprong nog aan kunnen tonen via een analyse, en misschien wat kwaliteitstesten.

Veel grotere labs zullen je ook kunnen adviseren met betrekking tot wetgeving. Ik kan wel een paar namen noemen van labs die daar kennis van in huis hebben.

[ Bericht 0% gewijzigd door fluitbekzeenaald2.0 op 31-01-2019 12:55:55 ]
TornadoDKdonderdag 31 januari 2019 @ 12:51
Bedankt voor alle tips, links en adviezen :-). Ik kan vanavond weer verder met mijn resesrch.
TornadoDKdonderdag 31 januari 2019 @ 12:52
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 12:31 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Voedingswaarde is niet zo gek moeilijk, daarin is weinig verschil. Voor olijfolie zou je geografische aan kunnen tonen via een analyse, en misschien wat kwaliteitstesten.

Veel grotere labs zullen je ook kunnen adviseren met betrekking tot wetgeving. Ik kan wel een paar namen noemen van labs die daar kennis van in huis hebben.
Dat zou fijn zijn.
Spanky78donderdag 31 januari 2019 @ 16:54
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 11:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, asperges die in Limburg langs de weg verkocht worden en uit Polen komen
Maar idd, of het de media aandacht is, of wat anders, maar ik had ook de indruk dat er vooral met olijfolie en honing heel veel gerommeld wordt.
Olijfolie, honing, specerijen, vis, vlees, concentraten uit tropische landen.

Verse producten die niet verpakt zijn hoeven geen etiket. Dagverse producten ook biet altijd.
Pietverdrietdonderdag 31 januari 2019 @ 18:04
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 16:54 schreef Spanky78 het volgende:

specerijen,
Ik zie meer cassia als kaneel verkocht worden dan echte kaneel, hell, echte kaneel zie ik vrijwel nooit
Spanky78donderdag 31 januari 2019 @ 19:25
quote:
1s.gif Op donderdag 31 januari 2019 18:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zie meer cassia als kaneel verkocht worden dan echte kaneel, hell, echte kaneel zie ik vrijwel nooit
Maar dat is geen fraude. Sterker nog, de meeste mensen vinden echte kaneel minder lekker dan cassia. Omdat ze kaneel amper kennen. Cassia mag je gewoon kaneel noemen

Cassia bevat veel meer coumarine en is daarmee enigszins verdacht.

Ik heb het meer over het opmengen van echte specerijen met iets anders, verboden kleurstoffen in paprikapoeder. Met name in gemalen producten. Er is tien jar geleden een flink schandaal geweest met Sudan 5 kleurstof.

Of natuurlijk saffraan waarvan de helft niet echt is.

In vis wordt enorm veel onder de verkeerde naam verkocht. Zelfs experts kunnen amper de containers bevroren filets uit elkaar houden. Gaat zo ver dat soms zelfs giftige soorten op het bord eindigen.

Vlees hoef ik amper te noemen. Maar koeien met gezwellen uit polen, Afrikaanse filet americain waarvan niemand weet wat die beesten hebben gegeten, tot paardenvlees of bedorven vlees opmengen in gehakt of gemalen producten.

De vruchtensapconcentraten die worden verdund met suiker en zuur is een ander. En inderdaad olijfolie aangelengd met andere olie.

Basaal gezegd; alles wat duur is, wordt makkelijker mee gefraudeerd.
rhubarbvrijdag 1 februari 2019 @ 14:55
https://www.agrolab.com/nl/