Hongaarse soort van zuurkoolschotel
ik heb als prakje erbij, aardappelpuree, nu 1 kilo, verse aardappels geschild, maar heel slordig geschild
ik schil alleen de lelijke plekken weg
dan kook ik ze in kleine stukjes 12 minuten koken en prak ik het to een vrij groffe puree
en laat wat kook vocht in de pan, ongeveer 1 cm, en dan geen melk of room of boter om het smeuig te houden, maar gewoon het eigen kookvocht
en dan gaat zo de deksel erop, want eerst
een flinke theelepel nootmuskaat poeder er door heen
nergens zout
snel deksel er op en verder laten rusten
de zuurkoolschotel is gebasseerd op dit
https://www.smulweb.nl/re(...)ol-gehakt-en-chorizomet gehakt en chorizo
de verhoudingen in dit recept kloppen in mijn beleving niet
quote:
Ingrediënten 4 personen
500 gram zuurkool , 2 uien , 150 gram chorizo(stukje), 300 gram rundergehakt, 2 eetlepels tomatenpuree,2 theelepels paprikapoeder,peper,100 gram bacon,niet te dun gesneden,125 ml creme fraiche,125 ml zure room,bieslook,olie.
maar dit is goedkoop gek en geloof me, dit kan heel lekker worden, als het je lukt, kan zo een restaurant in, voor 2 a 3 euro pp ofzo, die chorizo worst aan 1 stuk kan ook al 3 euro sten
quote:
Voorbereiding
In zeef zuurkool laten uitlekken.
Uien pellen en snipperen.
Van chorizo vel verwijderen en in kleine stukjes snijden.
In pan een beetje olie verhitten,ui ca.5 minuten zachtjes bakken,chorizo toevoegen en ca.2 minuten meebakken.
Gehakt erbij doen en in 8 minuten rulbakken.
Tomatenpuree en 1 theelepel paprikapoeder erdoor roeren en nog 3 minuten zachtjes laten sudderen.
Op smaak brengen met wat peper.
Bacon in smalle reepjes snijden.
In kom doen : creme fraiche , zure room en 1 theelepel paprikapoeder.
Ovenschotel invetten.
Over bodem helft van zuurkool verdelen.
Gehaktmengsel erop scheppen.
Over gehakt de rest van de zuurkool verdelen.
Sausje erop scheppen en gladstrijken
Reepjes bacon erover strooien.
Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Op rooster in het midden van de oven ovenschotel in ca.25 minuten door en door heet laten worden.
Bieslook erboven fijnknippen.
Serveertip
Lekker met aardappelpuree.
koken is net scheikunde, soms is het uitproberen, maar dit is zo lekker