FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Kun je nu nóg geen baan vinden?
slashdotter3zaterdag 26 januari 2019 @ 00:32
https://www.nrc.nl/nieuws(...)baan-vinden-a3651112

De arbeidsmarkt is krap, de werkloosheid historisch laag. Toch zijn er nog steeds starters voor wie het lastig is een baan te vinden. „Hoopvol ben ik niet meer.”

Op het visitekaartje van Brandon Pakker (34) staat ‘filosoof’. Dat vond hij wel tof staan, en hij ís het ook daadwerkelijk – in 2014 afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht. „Maar een baan vinden met zo’n visitekaartje is een tweede.”

Want ondanks de aantrekkende economie en zijn academische graad, is het aantal vacatures in zijn straatje niet om over naar huis te schrijven. De afgelopen vier jaar hopte hij van baantje naar baantje. Van recruiter bij een uitzendbureau, naar een ‘social impact traineeship’ bij de gemeente, tot zijn huidige baan bij de webcare-afdeling van de Belastingdienst.

„Geen verkeerde plek, maar het liefst zou ik als journalist schrijven over maatschappelijke vraagstukken, of werken als adviseur in de politiek. En ik heb de afgelopen vier jaar niet gemerkt dat het makkelijker is geworden om een baan te vinden in die hoek.” De groei, zegt Pakker, ziet hij vooral in het aantal vacatures in sectoren als de IT of de techniek. „In de geesteswetenschappen is het aanbod altijd al schraal geweest. Ook nu.”

Een universitaire bachelor en master in communicatie- en informatiewetenschappen lijkt op het eerste gezicht meer mogelijkheden te bieden, maar dat valt tegen, ondervindt Yorien Stroosnijder (26). „Ik vraag me weleens af: ik ben jong, woon middenin Utrecht, communicatie en marketing is een superhippe sector, dan móét het toch lukken om ertussen te komen?”

Stroosnijder zoekt een baan in de marketing of als eventmanager, liefst bij een bedrijf dat zich bezighoudt met duurzaamheid. Al is dat laatste geen harde eis. Maar ondanks minstens honderd brieven en twee keer een ‘klus’ van een half jaar, heeft Stroosnijder nog niet een fijne baan in haar vakgebied kunnen vinden. „Telkens ben ik óf te weinig óf juist te ervaren voor de functie. Te oud voor de junior-rol, te jong voor de medior-rol. Ik heb het gevoel tussen wal en schip te vallen.”

Kok, conciërge, bibliothecaris
Uitkeringsinstantie UWV komt dinsdag met een analyse over de vijftien beroepen waar het aantal werklozen of afgestudeerden aanzienlijk groter is dan het aantal openstaande vacatures. De drie beroepen waarnaar op dit moment de minste vraag is zijn instellingskok (in bijvoorbeeld een verzorgings- of verpleeghuis) conciërge en bibliotheekmedewerker.

Daarnaast bestaat het lijstje uit een aantal administratieve beroepen die door digitalisering bedreigd worden (secretarieel medewerker, baliemedewerker bij een bank of postkantoor) en simpelweg populaire beroepen als dierenverzorger, marketingmedewerker of reisleider.

In deze beroepsgroepen heeft slechts krap een kwart van de mensen met een WW-uitkering binnen zes maanden weer werk. Gemiddeld is dat een derde, zo meldt het UWV. Precieze cijfers over het aantal vacatures versus het aantal sollicitanten deelt het UWV niet. Om tot die top-15 te komen, gebruikt de instantie verschillende indicatoren, zoals het aantal werkhervattingen van WW’ers en een vergelijking van het aantal vacatures met het aantal geregistreerde werkzoekenden.

Ook uitzendbureau Randstad maakte een lijst van beroepsgroepen waarin veel en juist weinig banen zijn. De hottest jobs op dit moment liggen – niet geheel verrassend – in de bouw, ICT en techniek. De sectoren waarin het lastig is om werk te vinden, vind je volgens Randstad in de administratieve hoek (medewerker facilitair management, administratief medewerker planning) en de creatieve en taalkundige sector (journalisten, verslaggevers, maar bijvoorbeeld ook dirigenten).

Opvallend is dat in krappe sectoren niet alle beroepen even gewild zijn. Neem de zorgsector: daar hebben verpleegkundigen en verzorgenden het voor het uitkiezen, terwijl het voor fysiotherapeuten en manueel therapeuten nog steeds niet makkelijk is om aan een baan te komen.

Eenzelfde soort verhaal doet zich voor in het onderwijs. De overheid beraamde dat het lerarentekort in het primair onderwijs in 2020 op zal lopen tot 4.000 fte, maar tegelijkertijd staat onderwijsassistent in de top-15 dat het UWV maakte van beroepen waarnaar de vraag het kleinst is.

Frustrerend, vindt Gerinda Schreurs (27) uit Rijssen. In 2010 rondde ze de opleiding voor onderwijsassistent aan het ROC in Almelo af. „Als er weer zo’n nieuwsbericht over een schreeuwend tekort aan leraren voorbij komt, zeggen mijn ouders: ‘Joh, jij bent zo goed met kinderen, dat zou je makkelijk kunnen!’ Maar met een mbo-diploma mag je niet als eindverantwoordelijke voor de klas staan, en voor een assistent hebben scholen vaak geen budget.” Schreurs doet nu administratief werk bij een cosmeticawebshop.

Studenten kiezen massaal hetzelfde, zodat er een overschot aan managers ontstaat
Alles uit de kast
Ze heeft inmiddels alles uit de kast getrokken om ertussen te komen. Twee jaar geleden nog vroeg Schreurs bij de gemeente Rijssen-Holten de scholengids op, om vervolgens naar alle veertig scholen binnen de gemeente een open sollicitatie te sturen. Ze kreeg van drie scholen een brief terug: dat er niemand nodig was.

Van haar oud-studiegenoten is een deel doorgestroomd naar de Pabo. Van de rest is volgens Schreurs slechts een enkeling werkzaam als onderwijsassistent, vaak op invalbasis. Zelf doorstromen naar de Pabo is voor Schreurs geen optie. „Ik ben niet echt een rekenwonder. Ik denk dat de lat op het hbo voor mij echt te hoog ligt.”

Yorien Stroosnijder heeft zich inmiddels bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als freelance tekstschrijver. Zo genereert ze, onder meer via haar blog Meisje zonder werk, nu zelf een inkomen. Een eerste klus is al binnen. „Ik had genoeg van het idee dat ik iemand anders nodig zou hebben om geld te verdienen. Na al die teleurstellende sollicitaties dacht ik: weet je wat, ik zoek het zelf wel uit.”

De studiegenoten van filosoof Brandon Pakker zijn „overal en nergens” beland. „Een aantal heeft een extra master gedaan om te kunnen doceren, ik weet ook dat een oud-studiegenoot nu bij de NS werkt.” Hoopvol van berichten over de aantrekkende arbeidsmarkt en dalende werkloosheid wordt hij niet meer. „Dit zal wel nooit een bloeiende sector worden. Ik probeer nu gewoon zoveel mogelijk netwerkgesprekjes te hebben met mensen die werken bij een interessant bedrijf. Ooit moet die zoektocht leiden naar een job waar ik écht enthousiast van word.”

TOP-15 UWV
BEROEPEN MET DE MINSTE VRAAG
1. Secretarieel medewerkers

2. Baliemedewerkers bij een bank of postkantoor

3. Archiefmedewerkers

4. Bibliotheekmede-werkers

5. Grafisch vormgevers

6. Sociaal-cultureel werkers

7. Activiteiten- begeleiders

8. Instellingskoks

9. Onderwijsassistenten

10. Conciërges

11. Uitvaart- medewerkers

12. Reisleiders en gidsen

13. Evenementenorganisatoren

14. Reclame en marketingspecialisten

15. Dierenverzorgers
cempexozaterdag 26 januari 2019 @ 07:46
De werkloosheid is niet laag. Deze is thans sec 450.000

Verborgen werkloosheid door de Nederlandse regelgeving:

Bijstand 500.000
Wajong 400.000
WIA 700.000

Totaal 2.050.000

bron CBS 2018 en Eurostat 2019
Het_Bokjezaterdag 26 januari 2019 @ 08:00
WTF, onderwijsassistent staat er ook bij....

Tjah, van de 'marketing & communicatiesector' had ik niet anders verwacht. DTP-er:') WordArtWizards :')

Gegroet, een spuiter/logistiek medewerker zonder relevante papieren.
Kaneelstokjezaterdag 26 januari 2019 @ 08:09
Jammer, die minst gezochte banen zijn juist de banen die me leuk lijken.
TheoddDutchGuyzaterdag 26 januari 2019 @ 08:15
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 07:46 schreef cempexo het volgende:
De werkloosheid is niet laag. Deze is thans sec 450.000

Verborgen werkloosheid door de Nederlandse regelgeving:

Bijstand 500.000
Wajong 400.000
WIA 700.000

Totaal 2.050.000

bron CBS 2018 en Eurostat 2019
Dat zijn de cijfers wat betreft uitkeringen, maar 90% van wajongers vallen onder participatiewet, die krijgen dus een uitkering maar werken daar voor.

Dat zie je dus niet zo aan de blote cijfers.

Idem voor veel mensen de bijstand en zelfs wia ontsnapt er niet geheel aan afhankelijk van of iemand sollicitatieverplichtingen heeft of niet.
SjaakKlapkaakzaterdag 26 januari 2019 @ 08:16
Fok man ben bijna klaar met mn concierge opleiding
Kapitein_Scheurbuikzaterdag 26 januari 2019 @ 09:48
Ja jongens wat verwacht je nou met een studie filosofie? Of met je "communicatie en marketing is een superhippe sector", dát is de reden dat je geen baan kunt vinden domme kut! Omdat er met jou nog 250 andere hippe communicatie en marketingdeskundigen solliciteren op dezelfde functie.

Tegenwoordig moet je weer echt iets kunnen.

Dat idiote lijstje in de OP ook. "baliemedewerker" Niemand is baliemedewerker. Niemand heeft een opleiding tot baliemedewerker afgerond. Baliemedewerker ben je als je toevallig een baan als baliemedewerker hebt, maar je kunt de volgende keer net zo goed caissière, schoonmaker of pakketbezorger zijn. Het is geen vak en het is geen carrière, zoals zoveel beroepen in dat rare lijstje.
Chernizaterdag 26 januari 2019 @ 10:08
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingskok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Zo ja moet toch een omscholing geen probleem zijn.
daNpyzaterdag 26 januari 2019 @ 10:10
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:08 schreef Cherni het volgende:
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingekok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Beetje frikandellen bakken en broodjes open snijden is niet hetzelfde als kok in een restaurant denk ik :)
daNpyzaterdag 26 januari 2019 @ 10:10
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 09:48 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Ja jongens wat verwacht je nou met een studie filosofie? Of met je "communicatie en marketing is een superhippe sector", dát is de reden dat je geen baan kunt vinden domme kut! Omdat er met jou nog 250 andere hippe communicatie en marketingdeskundigen solliciteren op dezelfde functie.

Tegenwoordig moet je weer echt iets kunnen.

Dat idiote lijstje in de OP ook. "baliemedewerker" Niemand is baliemedewerker. Niemand heeft een opleiding tot baliemedewerker afgerond. Baliemedewerker ben je als je toevallig een baan als baliemedewerker hebt, maar je kunt de volgende keer net zo goed caissière, schoonmaker of pakketbezorger zijn. Het is geen vak en het is geen carrière, zoals zoveel beroepen in dat rare lijstje.
_O_
KreKkeRzaterdag 26 januari 2019 @ 10:11
quote:
De afgelopen vier jaar hopte hij van baantje naar baantje. Van recruiter bij een uitzendbureau, naar een ‘social impact traineeship’ bij de gemeente, tot zijn huidige baan bij de webcare-afdeling van de Belastingdienst.
Klinkt eerder als iemand die niet capabel genoeg is een baan te behouden en vanuit daar door te groeien...

Of als zo'n verwende idioot die puur en alleen zijn droombaan wil uitvoeren (wellicht zelfs zonder te wetem wat dat nu precies is)...
Chernizaterdag 26 januari 2019 @ 10:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:10 schreef daNpy het volgende:

[..]

Beetje frikandellen bakken en broodjes open snijden is niet hetzelfde als kok in een restaurant denk ik :)
Oké. Ik zat te denken aan een kok in verzorgingstehuizen etc.
daNpyzaterdag 26 januari 2019 @ 10:12
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:11 schreef Cherni het volgende:

[..]

Oké. Ik zat te denken aan een kok in verzorgingstehuizen etc.
Ik meer bij scholen. Dat van jou kan natuurlijk ook. Maar die oudjes proeven het verschil toch niet tussen verse rode kool en uit een potje :+
Chernizaterdag 26 januari 2019 @ 10:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:12 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ik meer bij scholen. Dat van jou kan natuurlijk ook. Maar die oudjes proeven het verschil toch niet tussen verse rode kool en uit een potje :+
:) Dat is waar.
Basp1zaterdag 26 januari 2019 @ 10:14
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:08 schreef Cherni het volgende:
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingskok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Zo ja moet toch een omscholing geen probleem zijn.
Als instellingskok zal je redelijk normale werkweken hebben in tegenstelling van wat je hoort over koks in commerciële restaurants. ;)
#ANONIEMzaterdag 26 januari 2019 @ 10:14
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 09:48 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Ja jongens wat verwacht je nou met een studie filosofie? Of met je "communicatie en marketing is een superhippe sector", dát is de reden dat je geen baan kunt vinden domme kut! Omdat er met jou nog 250 andere hippe communicatie en marketingdeskundigen solliciteren op dezelfde functie.

Tegenwoordig moet je weer echt iets kunnen.

Dat idiote lijstje in de OP ook. "baliemedewerker" Niemand is baliemedewerker. Niemand heeft een opleiding tot baliemedewerker afgerond. Baliemedewerker ben je als je toevallig een baan als baliemedewerker hebt, maar je kunt de volgende keer net zo goed caissière, schoonmaker of pakketbezorger zijn. Het is geen vak en het is geen carrière, zoals zoveel beroepen in dat rare lijstje.
Valt ook wel mee. Genoeg traineeships in de techniek en IT waarvoor motivatie en een bepaald denkniveau voldoende is. Er zijn gewoon mensen nodig en als die er niet zijn gaan bedrijven vanzelf een stukje opleiding op zich nemen.

Maar dat zijn natuurlijk geen superhippe sectoren.

:')
Chernizaterdag 26 januari 2019 @ 10:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:14 schreef Chia het volgende:

[..]

Valt ook wel mee. Genoeg traineeships in de techniek en IT waarvoor motivatie en een bepaald denkniveau voldoende is. Er zijn gewoon mensen nodig en als die er niet zijn gaan bedrijven vanzelf een stukje opleiding op zich nemen.

Maar dat zijn natuurlijk geen superhippe sectoren.

:')
Uiteindelijk zal er toch brood op de plank moeten komen. Dan zul je toch aan een omscholing moeten denken mits een UWV je daar ook de kans voor geeft. En dat is vaak ook al een probleem.
Pietverdrietzaterdag 26 januari 2019 @ 10:24
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:08 schreef Cherni het volgende:
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingskok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Zo ja moet toch een omscholing geen probleem zijn.
Het is de vraag, niet het aanbod.
#ANONIEMzaterdag 26 januari 2019 @ 10:24
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:23 schreef Cherni het volgende:

[..]

Uiteindelijk zal er toch brood op de plank moeten komen. Dan zul je toch aan een omscholing moeten denken mits een UWV je daar ook de kans voor geeft. En dat is vaak ook al een probleem.
Traineeships die geen eisen stellen qua achtergrond kun je zien als een soort omscholing.
Ciclonzaterdag 26 januari 2019 @ 10:26
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:14 schreef Chia het volgende:

[..]

Valt ook wel mee. Genoeg traineeships in de techniek en IT waarvoor motivatie en een bepaald denkniveau voldoende is. Er zijn gewoon mensen nodig en als die er niet zijn gaan bedrijven vanzelf een stukje opleiding op zich nemen.

Maar dat zijn natuurlijk geen superhippe sectoren.

:')
Dit! Ik werk in de techniek en kan opleiding op opleiding doen. En die pak ik dan ook met beide handen aan. De vergrijzing in de industrie is enorm. Het personeel van het bedrijf waar ik werk is zo'n 50% boven de 50. Openstaande vacatures kunnen nog amper gevuld worden. Zelfde geld trouwens voor ICT. Een neef van me had een VWO diploma en daarna kutbaantjes gedaan en kon zo terecht als programmeur met een ruim boven modaal salaris als gevolg.
Pietverdrietzaterdag 26 januari 2019 @ 10:26
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:11 schreef Cherni het volgende:

[..]

Oké. Ik zat te denken aan een kok in verzorgingstehuizen etc.
En dat is terecht, instellingskok is in instellingen koken, zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, daar is weinig vraag naar omdat die uitbesteden naar fabriekskeukens.
Kapitein_Schavuitzaterdag 26 januari 2019 @ 10:27
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:08 schreef Cherni het volgende:
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingskok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Zo ja moet toch een omscholing geen probleem zijn.
Instellingen/ziekenhuizen etc krijgen tegenwoordig vaak al het eten extern via een gespecialiseerd cateringbedrijf. De tijd dat iedere instelling een eigen keuken had is voorbij.
KreKkeRzaterdag 26 januari 2019 @ 10:32
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:26 schreef Ciclon het volgende:

[..]

Dit! Ik werk in de techniek en kan opleiding op opleiding doen. En die pak ik dan ook met beide handen aan. De vergrijzing in de industrie is enorm. Het personeel van het bedrijf waar ik werk is zo'n 50% boven de 50. Openstaande vacatures kunnen nog amper gevuld worden. Zelfde geld trouwens voor ICT. Een neef van me had een VWO diploma en daarna kutbaantjes gedaan en kon zo terecht als programmeur met een ruim boven modaal salaris als gevolg.
Ja maar niet iedereen heeft dezelfde capaciteiten hè...
opgebaardezaterdag 26 januari 2019 @ 10:32
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:23 schreef Cherni het volgende:

[..]

Uiteindelijk zal er toch brood op de plank moeten komen. Dan zul je toch aan een omscholing moeten denken mits een UWV je daar ook de kans voor geeft. En dat is vaak ook al een probleem.
Dat is wel jammer, dat het UWV niet de middelen of het doel heeft om werklozen echt verder te helpen, op lange termijn.

Het moet natuurlijk sowieso zo efficiënt mogelijk, mag niks kosten, maatwerk is zonde-geld.

Maar de grootste groep van mensen die langdurig werkloos thuis zitten, zijn oudere mensen die een soort van vrijwillig werkloos blijven. Die hebben een sloot aan WW tijd tegoed en die solliciteren wel, maar merken dat ze in salaris er enorm op achteruit gaan en als ze het risico nemen om een baan aan te nemen wat verkeerd kan aflopen en dan krijgen ze nog minder dan ze nu van UWV krijgen.

Dat is helemaal de verkeerde prikkel.
Pietverdrietzaterdag 26 januari 2019 @ 10:32
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:27 schreef Kapitein_Schavuit het volgende:

[..]

Instellingen/ziekenhuizen etc krijgen tegenwoordig vaak al het eten extern via een gespecialiseerd cateringbedrijf. De tijd dat iedere instelling een eigen keuken had is voorbij.
Een verkeerde bezuiniging trouwens, er is veel onderzoek naar gedaan oa in de UK en daar blijkt hoe beter het eten, hoe korter het ziekenhuisverblijf. Een kwartje besparen per warme maaltijd maar 600 euro meer uitgeven per dag langer in het ziekenhuis
Chernizaterdag 26 januari 2019 @ 10:34
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En dat is terecht, instellingskok is in instellingen koken, zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, daar is weinig vraag naar omdat die uitbesteden naar fabriekskeukens.
Maar die moeten toch inzetbaar zijn in restaurants, eetcafé etc. Kok is toch een vrij intensief beroep en een vorm van specialisme zoals een verspaner in de metaal.

Maar goed als er niet veel vraag is houd het op. Ik had dit in iedergeval niet verwacht in de lijst. Kan ook zijn dat ik een totaal verkeerd beeld bij dit beroep heb.
Pietverdrietzaterdag 26 januari 2019 @ 10:34
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:32 schreef opgebaarde het volgende:

[..]

Dat is wel jammer, dat het UWV niet de middelen of het doel heeft om werklozen echt verder te helpen, op lange termijn.

Het moet natuurlijk sowieso zo efficiënt mogelijk, mag niks kosten, maatwerk is zonde-geld.

Maar de grootste groep van mensen die langdurig werkloos thuis zitten, zijn oudere mensen die een soort van vrijwillig werkloos blijven. Die hebben een sloot aan WW tijd tegoed en die solliciteren wel, maar merken dat ze in salaris er enorm op achteruit gaan en als ze het risico nemen om een baan aan te nemen wat verkeerd kan aflopen en dan krijgen ze nog minder dan ze nu van UWV krijgen.

Dat is helemaal de verkeerde prikkel.
UWV is er voor het UWV, niet voor de werklozen
Pietverdrietzaterdag 26 januari 2019 @ 10:37
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:34 schreef Cherni het volgende:

[..]

Maar die moeten toch inzetbaar zijn in restaurants, eetcafé etc. Kok is toch een vrij intensief beroep en een vorm van specialisme zoals een verspaner in de metaal.

Maar goed als er niet veel vraag is houd het op. Ik had dit in iedergeval niet verwacht in de lijst. Kan ook zijn dat ik een totaal verkeerd beeld bij dit beroep heb.
Nee, je begrijpt de lijst verkeerd. Dat zijn beroepen waar weinig vraag naar is, het zegt niets over of een instellingskok niet in de horeca kan werken.
Chernizaterdag 26 januari 2019 @ 10:38
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:32 schreef opgebaarde het volgende:

[..]

Dat is wel jammer, dat het UWV niet de middelen of het doel heeft om werklozen echt verder te helpen, op lange termijn.

Het moet natuurlijk sowieso zo efficiënt mogelijk, mag niks kosten, maatwerk is zonde-geld.

Maar de grootste groep van mensen die langdurig werkloos thuis zitten, zijn oudere mensen die een soort van vrijwillig werkloos blijven. Die hebben een sloot aan WW tijd tegoed en die solliciteren wel, maar merken dat ze in salaris er enorm op achteruit gaan en als ze het risico nemen om een baan aan te nemen wat verkeerd kan aflopen en dan krijgen ze nog minder dan ze nu van UWV krijgen.

Dat is helemaal de verkeerde prikkel.
Ook ouderen willen nog werken.

Het is de vraag als ik 30 jaar als buschauffeur heb gewerkt en ik wil mij laten omscholen tot verspaner of een vapro B halen met een dagopleiding tijdens mijn ww periode mij het UWV ook die kans geeft.
Frozen-assassinzaterdag 26 januari 2019 @ 10:39
Ik las filosoof en haakte af. Misschien maar even omscholen.
Weltschmerzzaterdag 26 januari 2019 @ 10:40
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 09:48 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Ja jongens wat verwacht je nou met een studie filosofie? Of met je "communicatie en marketing is een superhippe sector", dát is de reden dat je geen baan kunt vinden domme kut! Omdat er met jou nog 250 andere hippe communicatie en marketingdeskundigen solliciteren op dezelfde functie.

Tegenwoordig moet je weer echt iets kunnen.
Met een studie filosofie is hij analytisch waarschijnlijk een stuk beter dan al die bedrijfskundelullo's. Maar bedrijven zijn jaren verwend met een groot arbeidsaanbod en zijn gaan verwachten dat er van het Nederlands belastinggeld (en de studielening) wordt gezorgd dat ze kant en klare werknemers worden afgeleverd die nauwelijks ingewerkt hoeven worden.

Daarnaast zijn die juichverhalen over de arbeidsmarkt deels vals. Er zijn veel vacatures omdat de regering in de crisis het arbeidsaanbod heeft laten ontwrichten en nu de vraag groeit het aanbod daarop achterloopt. Maar de huidige gehanteerde definitie verbergt veel werkloosheid terwijl menig ZZP-er ook veel bezig is met het bijwerken van de facebookpagina in een koffietent en niet erg productief is in het eigenlijk werk. Dan wordt er ook nog gedaan alsof de regio's waar het minder gaat niet meetellen.

Het moet en zal een grote goed nieuwsshow zijn omdat er onvervulde vacatures zijn, maar behalve dat de werkgelegenheid gewoon flink gegroeid is, is er door die snelle groei na een diep dal ook een verschuiving van structurele werkloosheid naar frictiewerkloosheid en van normale al dan niet vaste volledige banen naar zelfstandigen die heel druk zijn met het krijgen van opdrachten.
Chernizaterdag 26 januari 2019 @ 10:40
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, je begrijpt de lijst verkeerd. Dat zijn beroepen waar weinig vraag naar is, het zegt niets over of een instellingskok niet in de horeca kan werken.
Dat is waar.
Ciclonzaterdag 26 januari 2019 @ 10:41
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:32 schreef KreKkeR het volgende:

[..]

Ja maar niet iedereen heeft dezelfde capaciteiten hè...
Ik heb ook twee linker handen... Gewoon werken met je donder!
Pietverdrietzaterdag 26 januari 2019 @ 10:48
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:40 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Met een studie filosofie is hij analytisch waarschijnlijk een stuk beter dan al die bedrijfskundelullo's. Maar bedrijven zijn jaren verwend met een groot arbeidsaanbod en zijn gaan verwachten dat er van het Nederlands belastinggeld (en de studielening) wordt gezorgd dat ze kant en klare werknemers worden afgeleverd die nauwelijks ingewerkt hoeven worden.

Daarnaast zijn die juichverhalen over de arbeidsmarkt deels vals. Er zijn veel vacatures omdat de regering in de crisis het arbeidsaanbod heeft laten ontwrichten en nu de vraag groeit het aanbod daarop achterloopt. Maar de huidige gehanteerde definitie verbergt veel werkloosheid terwijl menig ZZP-er ook veel bezig is met het bijwerken van de facebookpagina in een koffietent en niet erg productief is in het eigenlijk werk. Dan wordt er ook nog gedaan alsof de regio's waar het minder gaat niet meetellen.

Het moet en zal een grote goed nieuwsshow zijn omdat er onvervulde vacatures zijn, maar behalve dat de werkgelegenheid gewoon flink gegroeid is, is er door die snelle groei na een diep dal ook een verschuiving van structurele werkloosheid naar frictiewerkloosheid en van normale al dan niet vaste volledige banen naar zelfstandigen die heel druk zijn met het krijgen van opdrachten.
Er is niet zozeer wat mis aan filosofiestudie en wat je daarmee kan, dat is een verkeerde aanname. Het is veel meer het soort mensen dat filosofie vaak gaat studeren. Een groot deel daarvan zou ook niet echt goed een baan vinden als ze sociologie of rechten waren gaan studeren.
Dit viel mij al op tijdens mijn studie en daarna was het ook heel duidelijk.
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 10:49
Ik maar denken dat de stoere naam filosoof zo een baan oplevert... iedereen wil zo iemand toch wel salaris geven?
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 10:51
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:32 schreef KreKkeR het volgende:

[..]

Ja maar niet iedereen heeft dezelfde capaciteiten hè...
Klopt er zijn mensen die in de huidige maatschappij niet goed genoeg werk kunnen uitvoeren, kijk maar naar de sociale werkplaatsen. Deze toekomstige mensen zitten nu op speciaal onderwijs. Dit wil niet zeggen dat al deze kinderen zo zijn, maar degene die wel zo zijn, zitten grotendeels op speciaal onderwijs.
KreKkeRzaterdag 26 januari 2019 @ 10:51
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:41 schreef Ciclon het volgende:

[..]

Ik heb ook twee linker handen... Gewoon werken met je donder!
Lul niet zo dom. Een bedrijf wil geen incapabele medewerkers.
bleibleizaterdag 26 januari 2019 @ 11:00
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Er is niet zozeer wat mis aan filosofiestudie en wat je daarmee kan, dat is een verkeerde aanname. Het is veel meer het soort mensen dat filosofie vaak gaat studeren. Een groot deel daarvan zou ook niet echt goed een baan vinden als ze sociologie of rechten waren gaan studeren.
Dit viel mij al op tijdens mijn studie en daarna was het ook heel duidelijk.
die knakker heeft 10 tot 12 jaar nodig gehad voor zijn studie... filosofie. Tja... Grappig dat een krant zo iemand gebruikt ter onderbouwing van zo een statement :') .
MMaRsuzaterdag 26 januari 2019 @ 11:02
filosoof :')

Ja veel succes op de banenmarkt kneus
fluitbekzeenaald2.0zaterdag 26 januari 2019 @ 11:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:40 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Met een studie filosofie is hij analytisch waarschijnlijk een stuk beter dan al die bedrijfskundelullo's. Maar bedrijven zijn jaren verwend met een groot arbeidsaanbod en zijn gaan verwachten dat er van het Nederlands belastinggeld (en de studielening) wordt gezorgd dat ze kant en klare werknemers worden afgeleverd die nauwelijks ingewerkt hoeven worden.
Volgens mij was in dit geval het probleem dat de filosoof een "droombaan" wil, en dat is niet in een gewone kantoorfunctie.

Ik heb het idee dat gewoon ergens terecht komen, daar een paar jaar je best doen en verder groeien en dan kijken of je het wilt blijven doen niet zo'n populair pad is. Terwijl je vaak pas al doende echt door krijgt wat je leuk vindt en wat niet. Ik heb het zo gedaan en een niet perfect passende opleiding is nooit echt een issue geweest.
Logic91zaterdag 26 januari 2019 @ 11:07
Ja, wat verwacht je dan van een opleiding filosofie? Ik beschouw dat meer als een hobby dan als een potentiële toekomst. Daar ga je toch geen studie voor volgen?

De opleiding communicatie- en informatiewetenschappen kan ik niet veel over zeggen behalve dat de arbeidsmarktperspectieven volgens Elsevier matig zijn.
Ciclonzaterdag 26 januari 2019 @ 11:11
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:51 schreef KreKkeR het volgende:

[..]

Lul niet zo dom. Een bedrijf wil geen incapabele medewerkers.
Ik heb ook niet veel met techniek, en toch werk ik in die branche met enig plezier. Verdien iets boven modaal. (Mbo achtergrond). Alles valt te leren zeg ik maar. Die studenten zijn te beroerd om een mouwtjes op te stropen. Denk in oplossingen en niet in beperkingen.
Kapitein_Scheurbuikzaterdag 26 januari 2019 @ 11:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:40 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Met een studie filosofie is hij analytisch waarschijnlijk een stuk beter dan al die bedrijfskundelullo's. Maar bedrijven zijn jaren verwend met een groot arbeidsaanbod en zijn gaan verwachten dat er van het Nederlands belastinggeld (en de studielening) wordt gezorgd dat ze kant en klare werknemers worden afgeleverd die nauwelijks ingewerkt hoeven worden.


Ik neem maar even aan dat je gelijk hebt. Maar met analytisch vermogen vind je geen baan. Met de boekhouding kunnen doen, de kostprijs berekenen en kunnen besparen op winstbelasting wel.

En dat is ook niet sinds vandaag of gisteren, dat was al zo voor hij met zijn studie begon.
bascrosszaterdag 26 januari 2019 @ 11:16
Ik heb de indruk dat een groot deel van Nederland nutteloos werk doet. Natuurlijk denken heel veel mensen wel dat ze nuttig zijn, maar dat is iets anders. Tussenpersonen in de verzekeringsbranche bijvoorbeeld hebben jarenlang enorm veel verdiend, maar ze hebben voornamelijk voor ellende gezorgd.

Ik ben benieuwd hoe de arbeidsmarkt er over tien/twintig jaar uitziet. Volgens mij kunnen veel mensen dan de hele dag relaxen, zonder de stress van de onzinnige baan die ze nu uitvoeren.
fluitbekzeenaald2.0zaterdag 26 januari 2019 @ 11:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:16 schreef bascross het volgende:
Ik heb de indruk dat een groot deel van Nederland nutteloos werk doet. Natuurlijk denken heel veel mensen wel dat ze nuttig zijn, maar dat is iets anders. Tussenpersonen in de verzekeringsbranche bijvoorbeeld hebben jarenlang enorm veel verdiend, maar ze hebben voornamelijk voor ellende gezorgd.

Ik ben benieuwd hoe de arbeidsmarkt er over tien/twintig jaar uitziet. Volgens mij kunnen veel mensen dan de hele dag relaxen, zonder de stress van de onzinnige baan die ze nu uitvoeren.
Ons economisch systeem is gebouwd op het principe van geld verdienen met werk en met dat geld weer bedrijven en overheid betalen die daar weer salarissen van betalen. Dat systeem is gefundeerd op het idee dat de meeste mensen een baan moeten hebben, en dat is niet binnen een paar jaar omgegooid. Ik denk dat de tendens nog best een tijd door blijft zetten, hooguit met wat kortere gemiddelde werkweken.
Weltschmerzzaterdag 26 januari 2019 @ 11:23
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:05 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Volgens mij was in dit geval het probleem dat de filosoof een "droombaan" wil, en dat is niet in een gewone kantoorfunctie.

Ik heb het idee dat gewoon ergens terecht komen, daar een paar jaar je best doen en verder groeien en dan kijken of je het wilt blijven doen niet zo'n populair pad is. Terwijl je vaak pas al doende echt door krijgt wat je leuk vindt en wat niet. Ik heb het zo gedaan en een niet perfect passende opleiding is nooit echt een issue geweest.
Maar dat moet van twee kanten komen, anders is er geen doorgroei. Ik heb het idee dat werkgevers enerzijds verwend zijn met kant en klare werknemers die het trucje dat ze moeten doen van publieke middelen geleerd hebben, en anderzijds niet meer in werknemers willen investeren omdat toch niet lang genoeg blijven.

quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:07 schreef Logic91 het volgende:
Ja, wat verwacht je dan van een opleiding filosofie? Ik beschouw dat meer als een hobby dan als een potentiële toekomst. Daar ga je toch geen studie voor volgen?
Qua niveau zal het nog steeds minder een pretstudie zijn dan bijvoorbeeld rechten. Maar mensen die trucjes aanleren worden op de arbeidsmarkt beter gewaardeerd dan mensen die harder hun best hebben gedaan om wat minder concrete vaardigheden te ontwikkelen. Ook dat type mens dat zichzelf inhoudelijk ontwikkelt wordt minder gewaardeerd dan het type dat vooral goed is in het krijgen van een positie. Makkelijk lullend, assertief, inhoudelijk zwak maar toch het papiertje, dat wordt op dit moment gewaardeerd en dat is niet iets wat je alleen de filosoof kunt verwijten.
bascrosszaterdag 26 januari 2019 @ 11:28
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:23 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Ons economisch systeem is gebouwd op het principe van geld verdienen met werk en met dat geld weer bedrijven en overheid betalen die daar weer salarissen van betalen. Dat systeem is gefundeerd op het idee dat de meeste mensen een baan moeten hebben, en dat is niet binnen een paar jaar omgegooid. Ik denk dat de tendens nog best een tijd door blijft zetten, hooguit met wat kortere gemiddelde werkweken.
In de praktijk is bijvoorbeeld de hele financiële sector uitgekleed qua werknemers en terecht ook. Dat gaat met nog meer sectoren gebeuren en straks is er simpelweg geen (zinvol) werk meer voor veel mensen. Niet dat het erg is, fulltime werken is toch vooral een last.
Weltschmerzzaterdag 26 januari 2019 @ 11:30
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:11 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Ik neem maar even aan dat je gelijk hebt. Maar met analytisch vermogen vind je geen baan. Met de boekhouding kunnen doen, de kostprijs berekenen en kunnen besparen op winstbelasting wel.

En dat is ook niet sinds vandaag of gisteren, dat was al zo voor hij met zijn studie begon.
Bedrijven kunnen wel heel veel geld verdienen en vooral besparen met analytisch vermogen, want daar ontbreekt het nogal eens aan. Als je daar geen baan mee kunt vinden dan ligt daar het probleem.

Misschien is meneer wel helemaal niet zo analytisch sterk maar heeft hij toch een papiertje weten te krijgen in een vakgebied wat hem boven de pet gaat, maar dan ligt ook daar het probleem. Een titel in de filosofie zou voorbehouden moeten zijn aan mensen met een uitstekend stel hersens.
fluitbekzeenaald2.0zaterdag 26 januari 2019 @ 11:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:23 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Maar dat moet van twee kanten komen, anders is er geen doorgroei. Ik heb het idee dat werkgevers enerzijds verwend zijn met kant en klare werknemers die het trucje dat ze moeten doen van publieke middelen geleerd hebben, en anderzijds niet meer in werknemers willen investeren omdat toch niet lang genoeg blijven
Natuurlijk moet dat van twee kanten komen. Maar ik heb het idee dat juist nu met een bredere blik naar sollicitanten wordt gezocht en ook wel wordt geïnvesteerd, hoewel dat per bedrijf zal verschillen. Dan zijn er ook nog functies waar geen perfect passende opleiding voor bestaat, ook daar komen uiteindelijk wel mensen terecht. De juiste motivatie, open blik en doorgroeimogelijkheden kiezen boven zo hoog mogelijk hoog beginnen zijn dan kwaliteiten die je een eind kunnen brengen. Je blindstaren op de perfecte functie voor je studie filosofie terwijl je blijft hangen in uitzendbaantjes niet.
fluitbekzeenaald2.0zaterdag 26 januari 2019 @ 11:45
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:28 schreef bascross het volgende:

[..]

In de praktijk is bijvoorbeeld de hele financiële sector uitgekleed qua werknemers en terecht ook. Dat gaat met nog meer sectoren gebeuren en straks is er simpelweg geen (zinvol) werk meer voor veel mensen. Niet dat het erg is, fulltime werken is toch vooral een last.
Dat zeiden ze tijdens de industriële revolutie ook, en volgens mij ook bij de opkomst van het digitale tijdperk. Er kan altijd meer werk gecreëerd worden.
bascrosszaterdag 26 januari 2019 @ 11:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:45 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Dat zeiden ze tijdens de industriële revolutie ook, en volgens mij ook bij de opkomst van het digitale tijdperk. Er kan altijd meer werk gecreëerd worden.
Of het iets toevoegt is de vraag, maar creëeren kan vast wel. Blijkbaar is jouw uitgangspunt dat werken het ultieme doel is.
luxerobotszaterdag 26 januari 2019 @ 12:00
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:32 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een verkeerde bezuiniging trouwens, er is veel onderzoek naar gedaan oa in de UK en daar blijkt hoe beter het eten, hoe korter het ziekenhuisverblijf. Een kwartje besparen per warme maaltijd maar 600 euro meer uitgeven per dag langer in het ziekenhuis
Een bron?

De keuken uit het UK is trouwens ook wel heel slecht.
VEM2012zaterdag 26 januari 2019 @ 12:03
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:23 schreef Weltschmerz het volgende:

Maar dat moet van twee kanten komen, anders is er geen doorgroei. Ik heb het idee dat werkgevers enerzijds verwend zijn met kant en klare werknemers die het trucje dat ze moeten doen van publieke middelen geleerd hebben, en anderzijds niet meer in werknemers willen investeren omdat toch niet lang genoeg blijven.

In het ene topic constateer je dat het niveau op opleidingen steeds verder inkakt en hier heb je het over kant en klare werknemers.

Het is bij jou toch ook echt zoals de wind waait.

Kant en klare werknemers: forget about it. Op de universiteit krijg je een broze fundering. Pas als je aan de slag gaat leer je een vak.
MichaelScottzaterdag 26 januari 2019 @ 12:03
Misschien moet iemand beide sneeuwvlokjes uit de OP eens vertellen dat "de droombaan" voor 99% van de werkende mensen niet weggelegd is.
#ANONIEMzaterdag 26 januari 2019 @ 12:14
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:23 schreef Weltschmerz het volgende:
Qua niveau zal het nog steeds minder een pretstudie zijn dan bijvoorbeeld rechten.
Qua niveau (moeilijkheidsgraad) is het überhaupt geen pretstudie.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 26-01-2019 12:16:25 ]
#ANONIEMzaterdag 26 januari 2019 @ 12:18
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:30 schreef Weltschmerz het volgende:

Misschien is meneer wel helemaal niet zo analytisch sterk maar heeft hij toch een papiertje weten te krijgen in een vakgebied wat hem boven de pet gaat, maar dan ligt ook daar het probleem. Een titel in de filosofie zou voorbehouden moeten zijn aan mensen met een uitstekend stel hersens.
SPOILER
main-qimg-81c710ff6a16206a6f41adc00330293f


[ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 26-01-2019 12:20:55 ]
Trashcanmanzaterdag 26 januari 2019 @ 12:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:23 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Maar dat moet van twee kanten komen, anders is er geen doorgroei. Ik heb het idee dat werkgevers enerzijds verwend zijn met kant en klare werknemers die het trucje dat ze moeten doen van publieke middelen geleerd hebben, en anderzijds niet meer in werknemers willen investeren omdat toch niet lang genoeg blijven.

[..]

Qua niveau zal het nog steeds minder een pretstudie zijn dan bijvoorbeeld rechten. Maar mensen die trucjes aanleren worden op de arbeidsmarkt beter gewaardeerd dan mensen die harder hun best hebben gedaan om wat minder concrete vaardigheden te ontwikkelen. Ook dat type mens dat zichzelf inhoudelijk ontwikkelt wordt minder gewaardeerd dan het type dat vooral goed is in het krijgen van een positie. Makkelijk lullend, assertief, inhoudelijk zwak maar toch het papiertje, dat wordt op dit moment gewaardeerd en dat is niet iets wat je alleen de filosoof kunt verwijten.
Soms moet er ook gewoon werk verzet worden, en dat gaat vaak via een SOP of een protocol. Dan is een hoge mate van abstract kunnen denken niet per se het gene wat de klus klaart.

Als er dan op een vacature meerdere mensen mensen reageren zullen degenen met relevante werkervaring wel meer kans maken dan iemand die mooiere papieren heeft maar niet die zogenoemde juiste trucjes aangeleerd heeft.

Wat dat betreft is er wmb wel een probleem met overgekwalificeerd zijn: als er dan geen werk binnen dat profiel beschikbaar is, is een stap qua werk- en denkniveau terug doen best een lastige: werkgevers willen graag mensen met ervaring en het risico is aanwezig dat degene die overgekwalificeerd is zich snel verveelt en verder gaat kijken naar wat beters.
Vallonzaterdag 26 januari 2019 @ 12:30
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:32 schreef KreKkeR het volgende:

[..]

Ja maar niet iedereen heeft dezelfde capaciteiten hè...
En hoelang hou dat (omscholen) vol....... de beste IcT jaren zijn veelal tot ca 45 wat al oud is waarna je mogelijk verder gaat als projectleider.... of planner of ergens (wordt wegge)stopt.
fluitbekzeenaald2.0zaterdag 26 januari 2019 @ 12:31
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:54 schreef bascross het volgende:

[..]

Of het iets toevoegt is de vraag, maar creëeren kan vast wel. Blijkbaar is jouw uitgangspunt dat werken het ultieme doel is.
Niet mijn uitgangspunt. Dan heb je niet goed gelezen.
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 12:35
quote:
11s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 00:32 schreef slashdotter3 het volgende:
15. Dierenverzorgers
En ik maar denken dat mensen massaal geld aan mij geven als ik dieren verzorg.... Werkgevers zouden in de rij moeten staan....
KreKkeRzaterdag 26 januari 2019 @ 12:40
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:11 schreef Ciclon het volgende:

[..]

Ik heb ook niet veel met techniek, en toch werk ik in die branche met enig plezier. Verdien iets boven modaal. (Mbo achtergrond). Alles valt te leren zeg ik maar. Die studenten zijn te beroerd om een mouwtjes op te stropen. Denk in oplossingen en niet in beperkingen.
Er is een wereld van verschil tussen "ergens weinig mee hebben" en simpelweg niet capabel genoeg zijn om iets te kunnen.

Het is helemaal niet zo dat alles te leren valt. Tenminste, niet op voldoende niveau om rendabel te zijn voor een bedrijf.

Dat wil niet zeggen dat de persoon thuis moet gaan zitten. Als iemand bij wijze van niet geschikt is voor de ICT-sector (natuurlijk erg breed) dan zijn er nog genoeg andere sectoren waar de persoon zichzelf zou kunnen opwerken.

Men moet alleen niet zo verwend/wereldvreemd zijn om direct in de droombaan te willen starten.
#ANONIEMzaterdag 26 januari 2019 @ 12:41
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:31 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Niet mijn uitgangspunt. Dan heb je niet goed gelezen.
Maar lees je zijn punt wel? Want daar reageer je nu niet op.

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 26-01-2019 12:41:16 ]
Vallonzaterdag 26 januari 2019 @ 12:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 07:46 schreef cempexo het volgende:
De werkloosheid is niet laag. Deze is thans sec 450.000

Verborgen werkloosheid door de Nederlandse regelgeving:

Bijstand 500.000
Wajong 400.000
WIA 700.000

Totaal 2.050.000

bron CBS 2018 en Eurostat 2019
Wrs zijn die aantallen hoger omdat er ook mensen zijn die buiten de geregistreerde uitkeringennet(werk)en vallen of partner zijn (geworden) die "wel" inkomen heeft of hun spaargeld opeten. De zg onzichtbaren (of voormalige ZZP'er) die verder (dan ook) niet van (staats)belang zijn omdat zij zichzelf oplossen.

Werkeloos is verder een "lastige" subjectieve term, ben je werkloos wanneer je kunt tellen, papierprikken bij een werknet in Groningen terwijl je woont in Maastricht of wanneer je je (specifieke) beroep niet (meer) kunt uitoefenen om je benodigde inkomen te verdienen.
VEM2012zaterdag 26 januari 2019 @ 12:43
quote:
16s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:18 schreef EipNiC het volgende:

[..]

SPOILER
Toch wel knap: slim zijn en dan zo’n domme studiekeuze maken.
#ANONIEMzaterdag 26 januari 2019 @ 12:45
quote:
10s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:43 schreef VEM2012 het volgende:

[..]

Toch wel knap: slim zijn en dan zo’n domme studiekeuze maken.
Het is vooral dom omdat hij een andere uitkomst had verwacht. Het is geen domme keuze wanneer je het resultaat als mogelijkheid voor lief neemt.
fluitbekzeenaald2.0zaterdag 26 januari 2019 @ 12:48
quote:
7s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:41 schreef EipNiC het volgende:

[..]

Maar lees je zijn punt wel? Want daar reageer je nu niet op.
De vraag of het iets werkelijks toevoegt is voor ons systeem niet zo relevant. Er moet iemand voor willen betalen. Een groot deel van de banen bestaat uit bijvoorbeeld nieuwe regels toepassen die anderen elk jaar herschrijven, of veranderingen in de bedrijfsvoering toepassen en weer terugdraaien. Dat wordt alleen maar meer en ik zie geen aanwijzingen dat die trend niet doorzet. Daarvoor moet het hele systeem ook radicaal anders, want nu is men gebaat bij het in stand houden van de status quo.
VEM2012zaterdag 26 januari 2019 @ 12:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:45 schreef EipNiC het volgende:

[..]

Het is vooral dom omdat hij een andere uitkomst had verwacht. Het is geen domme keuze wanneer je het resultaat als mogelijkheid voor lief neemt.
Ja, ok. Maar die relativering lees ik niet bij de filosoof.
#ANONIEMzaterdag 26 januari 2019 @ 12:52
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:49 schreef VEM2012 het volgende:

[..]

Ja, ok. Maar die relativering lees ik niet bij de filosoof.
Nee, daarom, in zijn geval was het een domme studiekeuze.
(Alhoewel hem niet gevraagd wordt of ie er spijt van heeft.)

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 26-01-2019 12:55:29 ]
Vallonzaterdag 26 januari 2019 @ 12:53
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:54 schreef bascross het volgende:

[..]

Of het iets toevoegt is de vraag, maar creëeren kan vast wel. Blijkbaar is jouw uitgangspunt dat werken het ultieme doel is.
Interessant is hier.... of werken voor de samenleving wel altijd wat tastbaars moet (blijven) toevoegen.... het kan "ook" wat toevoegen dat mensen juist niet werken..... denk aan de uitkeringsfabrieken.

In een samenleving die innoveert en automatiseert, zullen steeds minder mensen noodzakelijk zijn die daar productief in zijn. Zo mensen al nodig zijn, zal dat per definitie van kortere duur zijn en met een hogere intensiteit.

Daarna kan het voor de samenleving "rendabel" zijn om de niet langer benodigde persoon weg te saneren in een uitkering. Denk aan de WAO of VUT, in het verleden.
#ANONIEMzaterdag 26 januari 2019 @ 13:02
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:48 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
De vraag of het iets werkelijks toevoegt is voor ons systeem niet zo relevant. Er moet iemand voor willen betalen. Een groot deel van de banen bestaat uit bijvoorbeeld nieuwe regels toepassen die anderen elk jaar herschrijven, of veranderingen in de bedrijfsvoering toepassen en weer terugdraaien. Dat wordt alleen maar meer en ik zie geen aanwijzingen dat die trend niet doorzet. Daarvoor moet het hele systeem ook radicaal anders, want nu is men gebaat bij het in stand houden van de status quo.
Het zou mooi zijn als bedrijven fopfuncties zouden blijven verzinnen om elkander consumenten te geven, maar ik zie dat niet gebeuren. Uit wie bestaat 'men' die het (bewust) in stand zal houden?

(Ik dacht trouwens dat je het wat breder probeerde trekken daar je refereerde aan de industriële revolutie. )

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 26-01-2019 13:05:41 ]
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 13:17
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:48 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

De vraag of het iets werkelijks toevoegt is voor ons systeem niet zo relevant. Er moet iemand voor willen betalen. Een groot deel van de banen bestaat uit bijvoorbeeld nieuwe regels toepassen die anderen elk jaar herschrijven, of veranderingen in de bedrijfsvoering toepassen en weer terugdraaien. Dat wordt alleen maar meer en ik zie geen aanwijzingen dat die trend niet doorzet. Daarvoor moet het hele systeem ook radicaal anders, want nu is men gebaat bij het in stand houden van de status quo.
Ik heb een keer bij tegenlicht een aflevering gezien van een filosoof over nuttig en rendabel werk.
Hij bleef hameren op een onderzoek dat een groot gedeelte van de mensen zelf vond dat zij geen nuttig rendabel werk zouden uitvoeren.
Hij concludeerde daarna dat deze functies zeer goed betaalde en dat de rendabele nuttige beroepen zoals politieagenten, leraren, etc indirect het salaris betalen van deze mensen, hoewel zij zelf veel minder verdienen.
Verder concludeerde hij dat het kapitalisme uitstekend in staat is om zulke onrendabele onnodige banen te creeeren.
icecreamfarmer_NLzaterdag 26 januari 2019 @ 13:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:17 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Ik heb een keer bij tegenlicht een aflevering gezien van een filosoof over nuttig en rendabel werk.
Hij bleef hameren op een onderzoek dat een groot gedeelte van de mensen zelf vond dat zij geen nuttig rendabel werk zouden uitvoeren.
Hij concludeerde daarna dat deze functies zeer goed betaalde en dat de rendabele nuttige beroepen zoals politieagenten, leraren, etc indirect het salaris betalen van deze mensen, hoewel zij zelf veel minder verdienen.
Verder concludeerde hij dat het kapitalisme uitstekend in staat is om zulke onrendabele onnodige banen te creeeren.
Omdat het uiteindelijk geld oplevert. De hele pest is dat leraren geen geld opleveren (direct) maar kosten.
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 13:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:20 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Omdat het uiteindelijk geld oplevert. De hele pest is dat leraren geen geld opleveren (direct) maar kosten.
het gekke is dat deze filosoof een voorstander is van het basisinkomen omdat robotisering werkplaatsen kost, terwijl hij wel verkondigt het het kapitalisme juist onzin banen creeert en dat dit soort banen alleen maar blijven stijgen.
Graf..Coudenhove..Kalergizaterdag 26 januari 2019 @ 13:22
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:08 schreef Cherni het volgende:
Instellingskok. Een kok lijkt mij toch niet echt een probleem. Of is een instellingskok niet geschikt om in een restaurant etc. te werken? Is dit een specialisatie?
Zo ja moet toch een omscholing geen probleem zijn.
Tja je moet als instellingskok alles kunstgebitvriendelijk overgaar/tot moes koken restaurants zitten niet daarop te wachten.
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 13:23
quote:
7s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:22 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

Tja je moet als instellingskok alles kunstgebitvriendelijk overgaar/tot moes koken restaurants zitten niet daarop te wachten.
_O- ik heb veel onzin gehoord op fok, maar dit komt toch in mijn top10 terecht.
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 13:25
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:20 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Omdat het uiteindelijk geld oplevert. De hele pest is dat leraren geen geld opleveren (direct) maar kosten.
Dat is iets wat ik geleerd heb. Je moet werk kiezen dat niet in de productie zit of bij de overheid werken, tenzij het een leidinggevende functie is als rijksambtenaar.
In de productie ben je een kostenpost, omdat jouw salaris geheel in het product wat jij maakt wordt verrekend en bij de overheid wordt bij elke economische scheet de nullijn aangehouden voor meerderen jaren.
#ANONIEMzaterdag 26 januari 2019 @ 13:26
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:22 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

het gekke is dat deze filosoof een voorstander is van het basisinkomen omdat robotisering werkplaatsen kost, terwijl hij wel verkondigt het het kapitalisme juist onzin banen creeert en dat dit soort banen alleen maar blijven stijgen.
https://www.vpro.nl/progr(...)r%20Bregman%20button
#ANONIEMzaterdag 26 januari 2019 @ 13:31
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:22 schreef sjorsie1982 het volgende:
het gekke is dat deze filosoof een voorstander is van het basisinkomen omdat robotisering werkplaatsen kost, terwijl hij wel verkondigt het het kapitalisme juist onzin banen creeert en dat dit soort banen alleen maar blijven stijgen.
Wat is daar gek aan? Hij ziet mensen simpelweg liever met een basisinkomen dan in een onzin-functie.

Robotisering kost werkplaatsen (zowel onzinnige als zinvolle).
Het antwoord van kapitalisme: meer onzinbanen.
Zijn antwoord: basisinkomen i.p.v. onzinbanen.

[ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 26-01-2019 13:34:33 ]
tforszaterdag 26 januari 2019 @ 13:31
Mensen werken niet omdat het moet, maar omdat ze willen. Met de techniek van nu kunnen we genoeg voedsel en kleding/onderdak produceren om te overleven als we allemaal een paar uur per week werken. Maar we willen laten zien dat we minstens net zo veel waard zijn als de buren (of meer specifiek voorbeeld: Als onze concurrent op de liefdesmarkt, het is complexer in realitie maar dit is de basis) dus daarom werken we allemaal zo onnodig hard. Dus ook al zouden de robots onze banen afnemen, dan komen we wel met iets nieuws om te laten zien dat we echt wel wat waard zijn.
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 13:32
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:31 schreef EipNiC het volgende:

[..]

Wat is daar gek aan? Hij ziet mensen simpelweg liever met een basisinkomen dan in een onzin-functie.
Het gaat om zijn definitie van onzin-functies....
Weltschmerzzaterdag 26 januari 2019 @ 13:32
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:03 schreef VEM2012 het volgende:

[..]

In het ene topic constateer je dat het niveau op opleidingen steeds verder inkakt en hier heb je het over kant en klare werknemers.

Het is bij jou toch ook echt zoals de wind waait.

Kant en klare werknemers: forget about it. Op de universiteit krijg je een broze fundering. Pas als je aan de slag gaat leer je een vak.
Het punt van een universitaire opleiding op fatsoenlijk niveau is dan ook niet dat die je voorbereidt op je eerste baan, maar dat die juist verder in je carriere een meerwaarde biedt.

Het is niet dat er geen behoefte is aan analytische kwaliteiten, heel veel bedrijven en organisaties hebben daar groot gebrek aan. Ik denk dat ze vaak de structuur missen om die in te passen, dat lukt alleen als het met een zekere autoriteit komt door bijvoorbeeld een consultant van een gerenommeerde firma voor 20.000 euro per week in te huren.
Graf..Coudenhove..Kalergizaterdag 26 januari 2019 @ 13:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:23 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

_O- ik heb veel onzin gehoord op fok, maar dit komt toch in mijn top10 terecht.
:P
fluitbekzeenaald2.0zaterdag 26 januari 2019 @ 13:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:02 schreef EipNiC het volgende:

[..]

Het zou mooi zijn als bedrijven fopfuncties zouden blijven verzinnen om elkander consumenten te geven, maar ik zie dat niet gebeuren. Uit wie bestaat 'men' die het (bewust) in stand zal houden?

(Ik dacht trouwens dat je het wat breder probeerde trekken daar je refereerde aan de industriële revolutie. )
Ik denk dat het zichzelf in stand houdt. Bij regelgevende instanties werken mensen die hun baan willen behouden, dus normen regelmatig updaten en uitbreiden. Bedrijven in de sector implementeren die regelgeving. Certificerende instanties controleren daar weer op via audits. Met houdt elkaar en zichzelf bezig.

Eea heeft ook te maken met schaalvergroting en verwachtingen van de consument. Van elk product zijn meerdere varianten en daarbij hoort ook etikettering, verpakking, marketing, eisen in voedselveiligheid, traceerbaarheid, vervoer, etc. Ook dat is veel uitgebreider en belangrijker geworden.

Waarom er nog genoeg werk bleef in de industriële revolutie weet ik zo niet, maar ik kan me voorstellen dat het soortgelijk ging.
#ANONIEMzaterdag 26 januari 2019 @ 13:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:32 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Het gaat om zijn definitie van onzin-functies....
Nee, om de redenatie die volgt...
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 13:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:37 schreef EipNiC het volgende:

[..]

Nee, om de redenatie die volgt...
die redenatie kan je alleen uitvoeren als je definieert wat woorden betekenen. Als de definitie als subjectief is dan kan je heel gauw de mist in gaan.

Mensen die vinden dat zij een onzin-functie hebben omdat zij vinden dat hun werk geen waarde toevoegd overzien vaak het gehele plaatje niet. De werkgevers van die mensen wel, want als iets geen waarde toevoegd dan zijn ze een kostenpost. Je kan dus beter een onzin functie definieren adv de werkgevers van die mensen.
#ANONIEMzaterdag 26 januari 2019 @ 13:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:38 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

die redenatie kan je alleen uitvoeren als je definieert wat woorden betekenen. Als de definitie als subjectief is dan kan je heel gauw de mist in gaan.
Het gaat er om dat de redenatie die jij 'gek' vond juist logisch is wanneer je zijn definitie volgt.
Kapitein_Scheurbuikzaterdag 26 januari 2019 @ 13:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:30 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Bedrijven kunnen wel heel veel geld verdienen en vooral besparen met analytisch vermogen, want daar ontbreekt het nogal eens aan. Als je daar geen baan mee kunt vinden dan ligt daar het probleem.

Misschien is meneer wel helemaal niet zo analytisch sterk maar heeft hij toch een papiertje weten te krijgen in een vakgebied wat hem boven de pet gaat, maar dan ligt ook daar het probleem. Een titel in de filosofie zou voorbehouden moeten zijn aan mensen met een uitstekend stel hersens.
Er zijn genoeg arbeidskrachten voorhanden met een uitstekend analytisch vermogen en goed stel hersens die wel concrete bruikbare vaardigheden hebben opgedaan tijdens hun studie.
fluitbekzeenaald2.0zaterdag 26 januari 2019 @ 13:40
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:17 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Ik heb een keer bij tegenlicht een aflevering gezien van een filosoof over nuttig en rendabel werk.
Hij bleef hameren op een onderzoek dat een groot gedeelte van de mensen zelf vond dat zij geen nuttig rendabel werk zouden uitvoeren.
Hij concludeerde daarna dat deze functies zeer goed betaalde en dat de rendabele nuttige beroepen zoals politieagenten, leraren, etc indirect het salaris betalen van deze mensen, hoewel zij zelf veel minder verdienen.
Verder concludeerde hij dat het kapitalisme uitstekend in staat is om zulke onrendabele onnodige banen te creeeren.
Niet alle overheadbanen betalen veel, en via de belasting betalen veelverdieners juist meer aan de salarissen van politieagenten en leraren. Maar in grote lijnen heeft betreffende filosoof wel een punt denk ik.
VanKuikerenzaterdag 26 januari 2019 @ 13:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:02 schreef MMaRsu het volgende:
filosoof :')

Ja veel succes op de banenmarkt kneus
Een studie filosofie volg je, als het goed is, om heel andere redenen dan het krijgen van een top- of droombaan. Al die prietpraat over valorisatie mag wat mij betreft beperkt worden tot de bedrijfskundige opleidingen.
Cockwhalezaterdag 26 januari 2019 @ 13:59
Je kunt wel zeggen: ga dan in de bouw, techniek of ict.. maar als je daar simpelweg geen talent voor hebt en ook nog eens geen interesse, dan werkt dat ook niet. Niet iedereen kan hetzelfde (ook niet leren). Het is ook een kwestie van aanleg en inherente drive.
VanKuikerenzaterdag 26 januari 2019 @ 13:59
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:32 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Het punt van een universitaire opleiding op fatsoenlijk niveau is dan ook niet dat die je voorbereidt op je eerste baan, maar dat die juist verder in je carriere een meerwaarde biedt.
Dat was zo en dat zou zo moeten zijn, maar is steeds minder het geval.
Ciclonzaterdag 26 januari 2019 @ 14:11
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:40 schreef KreKkeR het volgende:

[..]

Er is een wereld van verschil tussen "ergens weinig mee hebben" en simpelweg niet capabel genoeg zijn om iets te kunnen.

Het is helemaal niet zo dat alles te leren valt. Tenminste, niet op voldoende niveau om rendabel te zijn voor een bedrijf.

Dat wil niet zeggen dat de persoon thuis moet gaan zitten. Als iemand bij wijze van niet geschikt is voor de ICT-sector (natuurlijk erg breed) dan zijn er nog genoeg andere sectoren waar de persoon zichzelf zou kunnen opwerken.

Men moet alleen niet zo verwend/wereldvreemd zijn om direct in de droombaan te willen starten.
De mensen die niet capabel genoeg zijn om een baan in de techniek uit te voeren zijn denk minimaal. Op mijn afdeling had niemand de droom om aan de slag te gaan in de techniek. Het overgrote gedeelte is er gewoon ingerold of kon destijds nergens anders aan de slag.

Ik denk ook dat er een beter beeld geschetst moet worden van de arbeidsmarkt op middelbare scholen. En dat de werkelijkheid van mensen die hun werk als hobby zien, minimaal is <1%.

Wat mijn ervaring is, is dat het met name die studenten subsidie studies overal te beroerd voor zijn. Wereldvreemde mensen.
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 14:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:32 schreef Weltschmerz het volgende:
Het punt van een universitaire opleiding op fatsoenlijk niveau is dan ook niet dat die je voorbereidt op je eerste baan, maar dat die juist verder in je carriere een meerwaarde biedt.
klopt, het punt van een universiteit is om wetenschappers op te leiden.
In mijn banen die ik gehad heb, is de technische kennis van 4/5 havo voldoende en ik word alom geprezen hoe technisch ik ben. Toch wordt er WO nveau gevraagd. Dat heeft niks te maken met de technische kennis, maar meer met het analytisch vermogen, wat je aangeboren krijgt.
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 14:59
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 14:11 schreef Ciclon het volgende:
De mensen die niet capabel genoeg zijn om een baan in de techniek uit te voeren zijn denk minimaal. Op mijn afdeling had niemand de droom om aan de slag te gaan in de techniek. Het overgrote gedeelte is er gewoon ingerold of kon destijds nergens anders aan de slag.
Als je wat lef hebt dan kan bijna iedereen inderdaad installatiemonteur worden. Het enige struikelblok worden dan de certificaten, daar is wel wiskunde voor nodig. Maar voor het echte werk niet of nauwelijks.
Eyjafjallajoekullzaterdag 26 januari 2019 @ 15:01
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 09:48 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Ja jongens wat verwacht je nou met een studie filosofie? Of met je "communicatie en marketing is een superhippe sector", dát is de reden dat je geen baan kunt vinden domme kut! Omdat er met jou nog 250 andere hippe communicatie en marketingdeskundigen solliciteren op dezelfde functie.

Tegenwoordig moet je weer echt iets kunnen.

Dat idiote lijstje in de OP ook. "baliemedewerker" Niemand is baliemedewerker. Niemand heeft een opleiding tot baliemedewerker afgerond. Baliemedewerker ben je als je toevallig een baan als baliemedewerker hebt, maar je kunt de volgende keer net zo goed caissière, schoonmaker of pakketbezorger zijn. Het is geen vak en het is geen carrière, zoals zoveel beroepen in dat rare lijstje.
Snap ook niet helemaal hoe je een baan verwacht te vinden relevant met filosofie. Volgens mij zijn de meeste bekende filosofen ook schrijvers en verdienen zo hun geld.
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 15:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:57 schreef VanKuikeren het volgende:

[..]

Een studie filosofie volg je, als het goed is, om heel andere redenen dan het krijgen van een top- of droombaan. Al die prietpraat over valorisatie mag wat mij betreft beperkt worden tot de bedrijfskundige opleidingen.
filosofie doe je inderdaad erbij, naast een andere studie of nadat je bent afgestudeerd om je verder te verdiepen. Dan bied je meerwaarde.
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 15:02
quote:
2s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:01 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Snap ook niet helemaal hoe je een baan verwacht te vinden relevant met filosofie. Volgens mij zijn de meeste bekende filosofen ook schrijvers en verdienen zo hun geld.
aangezien filosofie grotendeels schrijven inhoudt, is dat verband ook niet zo gek.
QWARQTAARTJEzaterdag 26 januari 2019 @ 15:02
quote:
2s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:01 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Snap ook niet helemaal hoe je een baan verwacht te vinden relevant met filosofie. Volgens mij zijn de meeste bekende filosofen ook schrijvers en verdienen zo hun geld.
Dat idee heb ik dus ook.
Maar of er veel werk is ....
QWARQTAARTJEzaterdag 26 januari 2019 @ 15:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:01 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

filosofie doe je inderdaad erbij, naast een andere studie of nadat je bent afgestudeerd om je verder te verdiepen. Dan bied je meerwaarde.
Zou jij het gaan studeren ?
Mij lijkt het best interesting...
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 15:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:02 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Zou jij het gaan studeren ?
Mij lijkt het best interesting...
ik ben niet zo'n ster in schrijven, maar de kennis zou ik best willen opdoen.
QWARQTAARTJEzaterdag 26 januari 2019 @ 15:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:02 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

ik ben niet zo'n ster in schrijven, maar de kennis zou ik best willen opdoen.
Is het veel levenswijsheden ?
Of is het meer waarom is er licht nodig ?
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 15:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:05 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Is het veel levenswijsheden ?
Of is het meer waarom is er licht nodig ?
meer levenswijsheden of maatschappelijke problemen aankaarten. En je moet heel veel schrijven en schrijven en schrijven. Daarnaast is het heel veel lezen, lezen en lezen.
QWARQTAARTJEzaterdag 26 januari 2019 @ 15:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:06 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

meer levenswijsheden. En je moet heel veel schrijven en schrijven en schrijven. Daarnaast is het heel veel lezen, lezen en lezen.
Misschien dat je ook wel boeken kan kopen a la plato etc.
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 15:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:06 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Misschien dat je ook wel boeken kan kopen a la plato etc.
de filosofie van plato is inderdaad 1 van de dingen dat je leert, omdat onder andere plato de bouwsteen is van de huidige maatschappij. Zijn allegorie van de grot is wereldberoemd _O_

Ik heb een minor filosofie gevolgd tijdens mijn studie.

Ik kreeg bij vele filosofen het idee dat ze de kunst van onbegrijpelijk schrijven ook hebben uitgevonden.
QWARQTAARTJEzaterdag 26 januari 2019 @ 15:10
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:07 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

de filosofie van plato is inderdaad 1 van de dingen dat je leert, omdat onder andere plato de bouwsteen is van de huidige maatschappij.

Ik heb een minor filosofie gevolgd tijdens mijn studie.

Ik kreeg bij vele filosofen het idee dat ze de kunst van onbegrijpelijk schrijven ook hebben uitgevonden.
Bestuderen politici plato denk je ?
Of vinden ze hem te radicaal ?
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 15:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:10 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Bestuderen politici plato denk je ?
Of vinden ze hem te radicaal ?
Om politici te zijn is geen opleiding nodig, maar de mensen die een politieke studie hebben gevolgd die hebben in ieder geval van plato gehoord.
VanKuikerenzaterdag 26 januari 2019 @ 15:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:02 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

aangezien filosofie grotendeels schrijven inhoudt, is dat verband ook niet zo gek.
redeneren
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 15:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:13 schreef VanKuikeren het volgende:

[..]

redeneren
dat betekent bijna altijd schrijven, maar je hebt gelijk, discuseren en toespraken houden vallen er ook onder.
QWARQTAARTJEzaterdag 26 januari 2019 @ 15:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:13 schreef VanKuikeren het volgende:

[..]

redeneren
Houd jij er van ?
bianconerizaterdag 26 januari 2019 @ 15:41
Zo gek is het ook echt niet hoor.
Ik kan ook bijna onmogelijk in mijn vakgebied werk vinden, nou werk ik wel echter niet in mijn vakgebied.
Pietverdrietzaterdag 26 januari 2019 @ 15:51
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:07 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

de filosofie van plato is inderdaad 1 van de dingen dat je leert, omdat onder andere plato de bouwsteen is van de huidige maatschappij. Zijn allegorie van de grot is wereldberoemd _O_

Ik heb een minor filosofie gevolgd tijdens mijn studie.

Ik kreeg bij vele filosofen het idee dat ze de kunst van onbegrijpelijk schrijven ook hebben uitgevonden.
Plato is leuk, maar heeft natuurlijk geen ruk met moderne filosofie te doen
Sigaartjezaterdag 26 januari 2019 @ 15:53
Secretariaal medewerker gevraagd - gegoogeld, gelijk 14 treffers!
Sigaartjezaterdag 26 januari 2019 @ 15:54
Instellingskok, ook 14. Lijkt me een leuke job, zou ik zo doen.
Pietverdrietzaterdag 26 januari 2019 @ 15:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:54 schreef Sigaartje het volgende:
Instellingskok, ook 14. Lijkt me een leuke job, zou ik zo doen.
Ken een paar voormalige die hielden erg van hun werk maar verloren het toen het bejaardenhuis een cateringfirma nam. Het eten lijd daar meestal zwaar onder.
Eyjafjallajoekullzaterdag 26 januari 2019 @ 16:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:02 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Zou jij het gaan studeren ?
Mij lijkt het best interesting...
Het is reuze interessant. En ik denk zelfs dat een beetje verplichte filosofie op de middelbare school een hoop goed zou doen. Maar of het slim is om je hele leven erop te bouwen door er 3-4 jaar op te studeren....
luxerobotszaterdag 26 januari 2019 @ 16:29
Kan een instellingskok zich niet aanpassen en in een andere omgeving gaan werken?

We halen jaarlijks honderden koks uit Azië naar hier, voor restaurants als de Chinese Muur en de Gouden Wok. Daar kan de Hollandse instellingskok, na een omscholing, toch ook wel aan de slag?
NWS / 1500 Aziatische koks naar Nederland
Nobuzaterdag 26 januari 2019 @ 16:32
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 16:29 schreef luxerobots het volgende:
Kan een instellingskok zich niet aanpassen en in een andere omgeving gaan werken?

We halen jaarlijks honderden koks uit Azië naar hier, voor restaurants als de Chinese Muur en de Gouden Wok. Daar kan de Hollandse instellingskok, na een omscholing, toch ook wel aan de slag?
NWS / 1500 Aziatische koks naar Nederland
Ik denk niet dat die instellingskok voor 1400 euro per maand 100-urige werkweken gaat draaien.
luxerobotszaterdag 26 januari 2019 @ 16:34
quote:
10s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 16:32 schreef Nobu het volgende:

[..]

Ik denk niet dat die instellingskok voor 1400 euro per maand 100-urige werkweken gaat draaien.
Dus eerst de arboregels aan je laars lappen, en vervolgens Chinees personeel laten invliegen.

Mooie over hoe fout beleid beloond wordt.

[ Bericht 0% gewijzigd door luxerobots op 26-01-2019 16:44:45 ]
Roces18zaterdag 26 januari 2019 @ 16:40
Ik denk dat veel mensen niet werken in hun ooit opgeleide vakgebied. En daar is niets mis mee. Vaak moet je al wat kiezen als je 16/17 jaar bent terwijl je het nog helemaal niet weet. Dan heb je nog een overschot aan onzin-studies wat ook niet helpt. Beperking van werkloosheid is een taak van de overheid en die falen op dit vlak gigantisch. Maar dat heb je met ministers zonder verstand van zaken.
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 16:42
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Plato is leuk, maar heeft natuurlijk geen ruk met moderne filosofie te doen
klopt, maar toch belangrijk geweest in de geschiedenis van de filosofie.
Weltschmerzzaterdag 26 januari 2019 @ 17:14
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:13 schreef VanKuikeren het volgende:

[..]

redeneren
Reading maketh a full man; conference a ready man; and writing an exact man.
Francis Bacon
Oostwoudzaterdag 26 januari 2019 @ 17:17
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:10 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Bestuderen politici plato denk je ?
Of vinden ze hem te radicaal ?
Dat laatste zal het geval zijn. Gezien Plato's gedachten over buitenlanders zou hij heden ten dage als extreem-rechts weggezet worden.

On-topic: over Brandon Pakker, filosofie en journalistiek zijn beiden krimpdomeinen. Al maakt ze dat niet overbodig. Wellicht moet hij eens goed uitleggen wat volgens hem zijn kennis en kunde is, dankzij filosofie, die hem tot een meerwaarde maken voor een organisatie. Politiek adviseur is een functie waarvoor je in Nederland een veel groter netwerk moet hebben dan hij lijkt te hebben. Dit is de VS niet, waar kandidaten op diverse politieke niveau's doorgaans grote teams met allerlei junior, medior en seniorfuncties nodig hebben om een campagnestrategie te bedenken, op te zetten en uit te rollen.

Yorien Stroosnijder dan, meid je bent 26, dan val je inderdaad tussen wal en schip. Organisaties die communicatie belangrijk vinden zijn er genoeg, maar je hebt je leeftijd niet mee: je krijgt op die leeftijd simpelweg niet de leiding over een groot project. Nederig zijn, bij een kleine organisatie beginnen en opwerken is de oplossing. Als event manager moet je een bewezen staat van dienst hebben, of daar naartoe onderweg zijn.

Ik mis vooral realisme en zelfreflectie bij genoemde personen. Wellicht teveel media geconsumeerd met daarin mensen van begin 30 met 3 masters en 2 PhD's die, uitzonderingen en talenten daargelaten, de meest onrealistische functies bekleden of belevenissen ervaren.

Ook een probleem die ik zie bij CV's, maar meer nog motivatiebrieven: mensen die zich niet of nauwelijks kunnen losmaken van hun diploma of eerder opgedane werkervaring. Het is een opdoemende uniforme massa van werkbijen die zo van de lopende band lijken te komen. Al is dit niet eens leeftijdsgebonden. Ik wil echter graag weten wie er (als persoon, als mens) rondloopt op de werkvloer.
Sjemmertzaterdag 26 januari 2019 @ 18:12
Had je maar een vak moeten leren.

master in communicatie- en informatiewetenschappen :')

Filosoof :'( :')
Monolithzaterdag 26 januari 2019 @ 18:24
Gezien de hoeveelheid incompetentie in de IT moet een omscholingstrajectje voor de gemiddelde WO'er toch prima te doen zijn.
Smegma.zaterdag 26 januari 2019 @ 18:47
Ik heb een typische 'nutteloze' WO-studie afgerond. Daarmee ben ik prima terecht gekomen. Het helpt niet als je niemand kent, niets hebt meegemaakt en niets te melden hebt.

Het helpt ook niet dat we al jaren vastzitten aan kabinetten die onderwijs vooral zien als voorbereiding voor de arbeidsmarkt i.p.v. dat je jezelf ontwikkeld.
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 19:28
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 18:24 schreef Monolith het volgende:
Gezien de hoeveelheid incompetentie in de IT moet een omscholingstrajectje voor de gemiddelde WO'er toch prima te doen zijn.
je ziet overal om je heen incompetentie en het ontbreken van basiskennis.
QWARQTAARTJEzaterdag 26 januari 2019 @ 19:30
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 19:28 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

je ziet overal om je heen incompetentie en het ontbreken van basiskennis.
Dat ligt aan de universiteiten ?
sjorsie1982zaterdag 26 januari 2019 @ 19:32
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 19:30 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Dat ligt aan de universiteiten ?
nee, aan mensen zelf. Mensen denken van nature binnen een kader met betreffende aannames die ze zichzelf opleggen, en dat kan je heel goed testen met allerlei testen.
Monolithzaterdag 26 januari 2019 @ 19:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 19:30 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Dat ligt aan de universiteiten ?
Welnee, het gros van die mensen heeft geen universiteit van binnen gezien.
Togazaterdag 26 januari 2019 @ 19:48
quote:
14s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:03 schreef MichaelScott het volgende:
Misschien moet iemand beide sneeuwvlokjes uit de OP eens vertellen dat "de droombaan" voor 99% van de werkende mensen niet weggelegd is.
De meeste mensen zijn tevreden met leuke collega's en een redelijk salaris, wat ze ook doen. Als de "droombaan" filosoof betekent dat je de hele dag moet rondhangen met saaie boekenwurmen, gaat dat gauw vervelen.
Logic91zaterdag 26 januari 2019 @ 23:59
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:23 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Maar dat moet van twee kanten komen, anders is er geen doorgroei. Ik heb het idee dat werkgevers enerzijds verwend zijn met kant en klare werknemers die het trucje dat ze moeten doen van publieke middelen geleerd hebben, en anderzijds niet meer in werknemers willen investeren omdat toch niet lang genoeg blijven.

[..]

Qua niveau zal het nog steeds minder een pretstudie zijn dan bijvoorbeeld rechten. Maar mensen die trucjes aanleren worden op de arbeidsmarkt beter gewaardeerd dan mensen die harder hun best hebben gedaan om wat minder concrete vaardigheden te ontwikkelen. Ook dat type mens dat zichzelf inhoudelijk ontwikkelt wordt minder gewaardeerd dan het type dat vooral goed is in het krijgen van een positie. Makkelijk lullend, assertief, inhoudelijk zwak maar toch het papiertje, dat wordt op dit moment gewaardeerd en dat is niet iets wat je alleen de filosoof kunt verwijten.
Waarom beschouw je rechten als een pretstudie?
Havermout2zondag 27 januari 2019 @ 00:16
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 18:24 schreef Monolith het volgende:
Gezien de hoeveelheid incompetentie in de IT moet een omscholingstrajectje voor de gemiddelde WO'er toch prima te doen zijn.
Qua niveau van de leerstof zal het weinig problemen geven, het is meer een kwestie van financien. Instellingstarieven zijn te hoog voor omscholing op eigen initiatief, ook zijn er relatief weinig deeltijdprogramma's.
ootjekatootjezondag 27 januari 2019 @ 01:31
Heb ook zo’n nichtje, superslim, iets te slim misschien. Deed deze opleiding ook, ze is nu 30, nooit een baan kunnen vinden in deze onzin... nooit in de maatschappij gestaan door instanties want anorexia. Maar wel hoogopgeleid...

Werkt nu in een koffiewinkel, helemaal gelukkig.

Sommige mensen weten gewoon niet wat ze met hun intelligentie moeten doen. Zijn niet creatief genoeg of zitten niet in het goede netwerk.

Lastig verhaal hoor, als het je overkomt, alles is immers te min. Dat wordt aangepraat, en zo gaan we er nog velen krijgen...
Twinkle20zondag 27 januari 2019 @ 06:22
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 09:48 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

Dat idiote lijstje in de OP ook. "baliemedewerker" Niemand is baliemedewerker.


Niemand heeft een opleiding tot baliemedewerker afgerond.


Baliemedewerker ben je als je toevallig een baan als baliemedewerker hebt


maar je kunt de volgende keer net zo goed caissière, schoonmaker of pakketbezorger zijn. Het is geen vak en het is geen carrière, zoals zoveel beroepen in dat rare lijstje.
Fout

Fout

Fout

Hoeveel aannames in 1 post :')

In de tijd dat Postkantoren B.V. nog bestond was dit wel degelijk een beroep met opleiding (ik was er 1 van). Daar kwam je echt niet zo maar terecht.
cempexozondag 27 januari 2019 @ 07:42
quote:
14s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:41 schreef Vallon het volgende:

[..]

Wrs zijn die aantallen hoger omdat er ook mensen zijn die buiten de geregistreerde uitkeringennet(werk)en vallen of partner zijn (geworden) die "wel" inkomen heeft of hun spaargeld opeten. De zg onzichtbaren (of voormalige ZZP'er) die verder (dan ook) niet van (staats)belang zijn omdat zij zichzelf oplossen.

Werkeloos is verder een "lastige" subjectieve term, ben je werkloos wanneer je kunt tellen, papierprikken bij een werknet in Groningen terwijl je woont in Maastricht of wanneer je je (specifieke) beroep niet (meer) kunt uitoefenen om je benodigde inkomen te verdienen.
Opgave CBS: Als iemand 1 uur per week werkt, dan ben je niet werkloos.

Verder de -politieke- moraliteit van het CBS:

Hoera! Werkloosheid daalt in januari 2015 met 19%. Omdat CBS de definitie van het begrip werkloosheid aanpast
https://nieuws.tpo.nl/201(...)januari-2015-met-19/
#ANONIEMzondag 27 januari 2019 @ 07:52
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 06:22 schreef Twinkle20 het volgende:

[..]

Fout

Fout

Fout

Hoeveel aannames in 1 post :')

In de tijd dat Postkantoren B.V. nog bestond was dit wel degelijk een beroep met opleiding (ik was er 1 van). Daar kwam je echt niet zo maar terecht.
Maar tegenwoordig dus niet meer. :T
Kapitein_Scheurbuikzondag 27 januari 2019 @ 08:12
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 06:22 schreef Twinkle20 het volgende:

[..]

Fout

Fout

Fout

Hoeveel aannames in 1 post :')

In de tijd dat Postkantoren B.V. nog bestond was dit wel degelijk een beroep met opleiding (ik was er 1 van). Daar kwam je echt niet zo maar terecht.
Dat is jaaaaaren geleden. Toen had je ook nog een opleiding tot huisvrouw. In de praktijk kan iedereen met een normaal stel hersens en een paar uur inwerktijd achter een balie gezet worden. Ik kan het weten, heb het zelf gedaan.
MevrouwPuffzondag 27 januari 2019 @ 08:37
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 15:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ken een paar voormalige die hielden erg van hun werk maar verloren het toen het bejaardenhuis een cateringfirma nam. Het eten lijd daar meestal zwaar onder.
klopt. Er zijn nog maar weinig plekken waar zelf gekookt werd. Soms is dat ook voor >50% een soort beschutte werkplek. Ik gun de mensen met een vlekje best een baan, maar je gunt bewoners ook goed eten.

In de psychogeriatrie is de trend kleinschalig wonen. Daar hoort bij dat de verzorgende zelf kookt.
Maar met het budget dat ze krijgen, kunnen ze geen suddervlees of hachee maken, laat staan dat die jonge verzorgenden van nu dat soort maaltijden altijd fatsoenlijk kunnen koken.
Vorige week stond iemand op zo’n afdeling zakjes aardappelpuree open te knippen, zo zonde!

Misschien kan de oude instellingskok de zorg in en dan ook nog eens koken...
Richestoragszondag 27 januari 2019 @ 08:45
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 23:59 schreef Logic91 het volgende:

[..]

Waarom beschouw je rechten als een pretstudie?
Omdat het qua niveau niet te vergelijken is met andere studies. Dat zie je ook aan wie er belanden.
fluitbekzeenaald2.0zondag 27 januari 2019 @ 09:48
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 01:31 schreef ootjekatootje het volgende:
Heb ook zo’n nichtje, superslim, iets te slim misschien. Deed deze opleiding ook, ze is nu 30, nooit een baan kunnen vinden in deze onzin... nooit in de maatschappij gestaan door instanties want anorexia. Maar wel hoogopgeleid...

Werkt nu in een koffiewinkel, helemaal gelukkig.

Sommige mensen weten gewoon niet wat ze met hun intelligentie moeten doen. Zijn niet creatief genoeg of zitten niet in het goede netwerk.

Lastig verhaal hoor, als het je overkomt, alles is immers te min. Dat wordt aangepraat, en zo gaan we er nog velen krijgen...
Als ze gelukkig is in die koffiewinkel is dat prima toch. Goed dat ze iets gevonden heeft.
Beathovenzondag 27 januari 2019 @ 09:56
Lesje voor de volgende generatie. Al is het moeilijk om niet een studie te kiezen die niet zal worden aangemerkt als pretstudie in de toekomst.
luxerobotszondag 27 januari 2019 @ 10:06
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 08:37 schreef MevrouwPuff het volgende:

[..]

klopt. Er zijn nog maar weinig plekken waar zelf gekookt werd. Soms is dat ook voor >50% een soort beschutte werkplek. Ik gun de mensen met een vlekje best een baan, maar je gunt bewoners ook goed eten.

In de psychogeriatrie is de trend kleinschalig wonen. Daar hoort bij dat de verzorgende zelf kookt.
Maar met het budget dat ze krijgen, kunnen ze geen suddervlees of hachee maken, laat staan dat die jonge verzorgenden van nu dat soort maaltijden altijd fatsoenlijk kunnen koken.
Vorige week stond iemand op zo’n afdeling zakjes aardappelpuree open te knippen, zo zonde!

Misschien kan de oude instellingskok de zorg in en dan ook nog eens koken...
Ik maakte gisteren nog zo'n zakje aardappelpuree open. En ik heb niets met de psychiatrie te maken.
luxerobotszondag 27 januari 2019 @ 10:07
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 09:48 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Als ze gelukkig is in die koffiewinkel is dat prima toch. Goed dat ze iets gevonden heeft.
Maar wel als overheid tienduizenden euro's weggegooid om iemand als filosoof op te leiden.
MevrouwPuffzondag 27 januari 2019 @ 10:10
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:06 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Ik maakte gisteren nog zo'n zakje aardappelpuree open. En ik heb niets met de psychiatrie te maken.
Die patiënten hebben geen keus, jij wel.

Het idee is dat de mensen die het nog kunnen (helpen met) piepers schillen en dat de huiselijkheid van de keuken en het zelf koken goed is voor het welbevinden.
Volgens mij haal je dat weg door zo’n zakje te gebruiken.
fluitbekzeenaald2.0zondag 27 januari 2019 @ 10:13
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:07 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Maar wel als overheid tienduizenden euro's weggegooid om iemand als filosoof op te leiden.
Ze heeft zelf ook geld weggegooid daarvoor. Dat risico neem je nu eenmaal, je kan iemand niet dwingen tot een bepaalde baan.
luxerobotszondag 27 januari 2019 @ 10:14
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:10 schreef MevrouwPuff het volgende:

[..]

Die patiënten hebben geen keus, jij wel.

Het idee is dat de mensen die het nog kunnen (helpen met) piepers schillen en dat de huiselijkheid van de keuken en het zelf koken goed is voor het welbevinden.
Volgens mij haal je dat weg door zo’n zakje te gebruiken.
Ik snap hem.
ootjekatootjezondag 27 januari 2019 @ 10:18
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 09:48 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Als ze gelukkig is in die koffiewinkel is dat prima toch. Goed dat ze iets gevonden heeft.
Heeft 10 jaar thuisgezeten...
fluitbekzeenaald2.0zondag 27 januari 2019 @ 10:19
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:18 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]

Heeft 10 jaar thuisgezeten...
Niet goed dat ze tien jaar heeft thuisgezeten. Goed dat ze nu iets gevonden heeft.
luxerobotszondag 27 januari 2019 @ 10:19
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:13 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Ze heeft zelf ook geld weggegooid daarvoor. Dat risico neem je nu eenmaal, je kan iemand niet dwingen tot een bepaalde baan.
Tja, lijkt me wel handig om gewoon minder filosofen, antropologen, kunstwetenschappers etc. op te leiden.

En studenten duidelijk voor te lichten, daarin werk vinden is gewoon heel lastig.
fluitbekzeenaald2.0zondag 27 januari 2019 @ 10:22
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:19 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Tja, lijkt me wel handig om gewoon minder filosofen, antropologen, kunstwetenschappers etc. op te leiden.

En studenten duidelijk voor te lichten, daarin werk vinden is gewoon heel lastig.
Dat heeft ook te maken met de rol van onderwijsinstellingen. Die krijgen betaald per student en doen dus erg in hun best om er zoveel mogelijk binnen te hengelen, dus eerlijk over tegenvallende baankansen zijn ze vaak niet.

Betekent natuurlijk niet dat je als aankomend student daar zelf geen verantwoordelijkheid in kent. Maar op die leeftijd maak je weleens keuzes die je een paar jaar later niet gemaakt zou hebben. Het is jammer dat het allemaal zo snel en definitief moet zijn.
luxerobotszondag 27 januari 2019 @ 10:26
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:22 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Dat heeft ook te maken met de rol van onderwijsinstellingen. Die krijgen betaald per student en doen dus erg in hun best om er zoveel mogelijk binnen te hengelen, dus eerlijk over tegenvallende baankansen zijn ze vaak niet.

Betekent natuurlijk niet dat je als aankomend student daar zelf geen verantwoordelijkheid in kent. Maar op die leeftijd maak je weleens keuzes die je een paar jaar later niet gemaakt zou hebben. Het is jammer dat het allemaal zo snel en definitief moet zijn.
Nee, het is hun werk om mensen op te leiden. En beter gezegd, mensen met diploma's af te leveren. Dat is vaak ook waardoor het niveau uitgehold wordt. Teveel uitval kunnen scholen ook niet veroorloven.

Het zou m.i. nuttig zijn als scholen zich meer om de maatschappij zouden bekommeren. Maar helaas.
Pietverdrietzondag 27 januari 2019 @ 10:27
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:19 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Tja, lijkt me wel handig om gewoon minder filosofen, antropologen, kunstwetenschappers etc. op te leiden.

En studenten duidelijk voor te lichten, daarin werk vinden is gewoon heel lastig.
Dat probleem lost zich vanzelf op nu studenten zelf hun studie betalen met een lening.
Tomatenboerzondag 27 januari 2019 @ 10:31
Ik vind het vaak nogal oppervlakkig en nogal opportunistisch om het over 'pretstudies' te hebben.

Veelal regeert de waan van de dag, en kan de vraag van de arbeidsmarkt of de maatschappelijke situatie over 5 jaar weer heel anders zijn.

Bovendien denk ik dat wij in de toekomst meer hebben aan filosofen en bijvoorbeeld "vrijetijds deskundigen" dan de zoveelste bedrijfskundige of accountant, gezien de verwachting van toenemende automatisering en toenemende groei tussen inkomensgroepen in de toekomst.
MevrouwPuffzondag 27 januari 2019 @ 10:31
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat probleem lost zich vanzelf op nu studenten zelf hun studie betalen met een lening.
Zou je denken? We zien de cijfers wel over een aantal jaar.
luxerobotszondag 27 januari 2019 @ 10:32
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:31 schreef Tomatenboer het volgende:
Ik vind het vaak nogal oppervlakkig en nogal opportunistisch om het over 'pretstudies' te hebben.

Veelal regeert de waan van de dag, en kan de vraag van de arbeidsmarkt of de maatschappelijke situatie over 5 jaar weer heel anders zijn.

Bovendien denk ik dat wij in de toekomst meer hebben aan filosofen en bijvoorbeeld "vrijetijds deskundigen" dan de zoveelste bedrijfskundige of accountant, gezien de verwachting van toenemende automatisering en toenemende groei tussen inkomensgroepen.
Er is ook een groot overschot aan bedrijfskundigen.
Tomatenboerzondag 27 januari 2019 @ 10:35
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:32 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Er is ook een groot overschot aan bedrijfskundigen.
Het is maar een voorbeeld. Marketingmanager of contentdeskundige dan. :P

Er zijn wat dat betreft ook heel veel bullshitjobs die desondanks wel heel veel aanzien genieten.
Pietverdrietzondag 27 januari 2019 @ 10:36
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:31 schreef Tomatenboer het volgende:
Ik vind het vaak nogal oppervlakkig en nogal opportunistisch om het over 'pretstudies' te hebben.

Veelal regeert de waan van de dag, en kan de vraag van de arbeidsmarkt of de maatschappelijke situatie over 5 jaar weer heel anders zijn.

Bovendien denk ik dat wij in de toekomst meer hebben aan filosofen en bijvoorbeeld "vrijetijds deskundigen" dan de zoveelste bedrijfskundige of accountant, gezien de verwachting van toenemende automatisering en toenemende groei tussen inkomensgroepen in de toekomst.
In socialistische landen dacht men daar heel anders over tomatenboer
Tomatenboerzondag 27 januari 2019 @ 10:38
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In socialistische landen dacht men daar heel anders over tomatenboer
Ja leuk voor ze. Dat moeten zij weten.

Sociaal-democraten denken daar weer anders over.
Oscar.zondag 27 januari 2019 @ 10:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:12 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ik meer bij scholen. Dat van jou kan natuurlijk ook. Maar die oudjes proeven het verschil toch niet tussen verse rode kool en uit een potje :+
die maaltijden worden tegenwoordig centraal gemaakt en ingekocht en daarna opgewarmd. Er is weinig vers meer te vinden.
Tocadiscozondag 27 januari 2019 @ 10:42
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:31 schreef Tomatenboer het volgende:

Veelal regeert de waan van de dag, en kan de vraag van de arbeidsmarkt of de maatschappelijke situatie over 5 jaar weer heel anders zijn.

Dat kan het inderdaad. Maar laten we eerlijk zijn: De meeste richtingen die onder het labeltje pretstudie vallen hebben al jaren te maken met relatief beperkte vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Dan is het nogal naïef om te denken dat het deze keer toch echt wel zal omslaan en er ineens een gouden toekomst lonkt.
fluitbekzeenaald2.0zondag 27 januari 2019 @ 10:42
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:26 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Nee, het is hun werk om mensen op te leiden. En beter gezegd, mensen met diploma's af te leveren. Dat is vaak ook waardoor het niveau uitgehold wordt. Teveel uitval kunnen scholen ook niet veroorloven.

Het zou m.i. nuttig zijn als scholen zich meer om de maatschappij zouden bekommeren. Maar helaas.
Allicht, als de massa binnen is gehaald moeten ze het ook allemaal snel genoeg halen. Dat stimuleert een gelijkenis met fabrieken, focus op productie met een hoge uniformiteit.
Beathovenzondag 27 januari 2019 @ 10:48
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:35 schreef Tomatenboer het volgende:

[..]

Het is maar een voorbeeld. Marketingmanager of contentdeskundige dan. :P

Er zijn wat dat betreft ook heel veel bullshitjobs die desondanks wel heel veel aanzien genieten.
Denk aan Talpa.

Mij hoor je niet zeggen dat een kunsthistoricus minder recht van bestaan heeft dan een redacteur van een roddelrubriek.Het volk denkt er echter anders over.

Eigenlijk is wat er speelt een luxe probleem waar elders ter wereld misschien niet naar gekeken wordt. Het betekent niets anders dan dat er functies zijn waar een overschot aan mensen voor zijn. En als straks iedere student iets kiest wat aansluit op de markt van nu ontstaan elders weer tekorten. Helemaal met de vergrijzing. Bovendien hebben velen met een bepaalde achtergrond een baan, welliswaar niet in hetgeen waar ze voor opgeleid zijn maar toch.
MakkieRzondag 27 januari 2019 @ 11:32
Zul je zien, kiest iedereen nu massaal voor IT en vijf jaar later is die markt volledig verzadigd, sta je dan met je dure diploma.
HSGzondag 27 januari 2019 @ 11:38
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:26 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Nee, het is hun werk om mensen op te leiden. En beter gezegd, mensen met diploma's af te leveren. Dat is vaak ook waardoor het niveau uitgehold wordt. Teveel uitval kunnen scholen ook niet veroorloven.

Het zou m.i. nuttig zijn als scholen zich meer om de maatschappij zouden bekommeren. Maar helaas.
Gezien de toestanden in het onderwijs (hoge werkdruk, slecht betaald, teveel prinsjes en prinsesjes, eisende ouders, veel eisen vanuit hogerhand, steeds meer taken, ect ect) hebben ze daar geen tijd voor.

Als je het onderwijs veranderd wilt zien worden moet dat in Den Haag beginnen maar die hebben het in de afgelopen 30 jaar zodanig verknalt dat het (bijna) niet meer te fixen is.
luxerobotszondag 27 januari 2019 @ 11:44
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 11:38 schreef HSG het volgende:

[..]

Gezien de toestanden in het onderwijs (hoge werkdruk, slecht betaald, teveel prinsjes en prinsesjes, eisende ouders, veel eisen vanuit hogerhand, steeds meer taken, ect ect) hebben ze daar geen tijd voor.

Als je het onderwijs veranderd wilt zien worden moet dat in Den Haag beginnen maar die hebben het in de afgelopen 30 jaar zodanig verknalt dat het (bijna) niet meer te fixen is.
Nou, dat slecht betaald valt wel mee hoor. Vooral op de gemiddelde hbo- of universitaire instelling, waar we het nu over hebben.
HSGzondag 27 januari 2019 @ 11:50
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 11:44 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Nou, dat slecht betaald valt wel mee hoor. Vooral op de gemiddelde hbo- of universitaire instelling, waar we het nu over hebben.
Ja oke. Maar het VO en basisonderwijs is dat wel anders.
Roces18zondag 27 januari 2019 @ 11:52
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 11:32 schreef MakkieR het volgende:
Zul je zien, kiest iedereen nu massaal voor IT en vijf jaar later is die markt volledig verzadigd, sta je dan met je dure diploma.
IT in het algemeen is niet zo interessant. Als jij je specialiseert dan kan je bakken met geld verdienen. Echter is het probleem van dit vakgebied dat het zo snel gaat met ontwikkelingen dat wat jij nu leert over 5 jaar helemaal niet meer relevant kan zijn. En wacht dat je van continu op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen. Erg vermoeiend allemaal.
Basp1zondag 27 januari 2019 @ 11:55
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 11:50 schreef HSG het volgende:

[..]

Ja oke. Maar het VO en basisonderwijs is dat wel anders.
Geef ons eens wat salaris schalen wat die beroepen betaald krijgen.

Vergelijk het daarna eens met vergelijkbare functieniveaus van niet financiële cao's. Ik ben benieuwd of onderwijs zo slecht betaald.
HSGzondag 27 januari 2019 @ 12:00
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 11:55 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Geef ons eens wat salaris schalen wat die beroepen betaald krijgen.

Vergelijk het daarna eens met vergelijkbare functieniveaus van niet financiële cao's. Ik ben benieuwd of onderwijs zo slecht betaald.
Mensen worden betaald naar niveau, opleiding en verantwoording. In het onderwijs verwachten ze een hoog niveau van je en een vrachtlading aan verantwoording, naast de enorme werkdruk die je hebt. Ja dan is het qua salaris niet al te best.
Basp1zondag 27 januari 2019 @ 12:06
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 12:00 schreef HSG het volgende:

[..]

Mensen worden betaald naar niveau, opleiding en verantwoording. In het onderwijs verwachten ze een hoog niveau van je en een vrachtlading aan verantwoording, naast de enorme werkdruk die je hebt. Ja dan is het qua salaris niet al te best.
Ja en die andere functies waar ik het over heb zouden dat niet hebben? Concretiseer hier eens iets ipv de mantra na te zeggen dat het onderwijs slecht betaald, wat imo niet het geval is.

En als we het over kennis in het onderwijs hebben, welke opleiding moest ook alweer extra rekenlessen gaan invoeren omdat het niveau erbarmelijk was/is. _O-
HSGzondag 27 januari 2019 @ 12:09
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 12:06 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Ja en die andere functies waar ik het over heb zouden dat niet hebben? Concretiseer hier eens iets ipv de mantra na te zeggen dat het onderwijs slecht betaald, wat imo niet het geval is.

En als we het over kennis in het onderwijs hebben, welke opleiding moest ook alweer extra rekenlessen gaan invoeren omdat het niveau erbarmelijk was/is. _O-
De grote verantwoording van het dalende niveau in het onderwijs zit in Den Haag. Ook ouders hebben hun verantwoording om hun kroos fatsoenlijk op te voeden en ervoor te zorgen dat ze voor school bezig zijn.

Het is wel erg makkelijk om de docent daarop aan te wijzen maar die moet het belijd uitvoeren die vanuit hogerhand komt. Veel mensen weten totaal niet hoe het daadwerkelijk in het onderwijs aan toe gaat.
Basp1zondag 27 januari 2019 @ 12:17
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 12:09 schreef HSG het volgende:

[..]

De grote verantwoording van het dalende niveau in het onderwijs zit in Den Haag. Ook ouders hebben hun verantwoording om hun kroos fatsoenlijk op te voeden en ervoor te zorgen dat ze voor school bezig zijn.

Het is wel erg makkelijk om de docent daarop aan te wijzen maar die moet het belijd uitvoeren die vanuit hogerhand komt. Veel mensen weten totaal niet hoe het daadwerkelijk in het onderwijs aan toe gaat.
Dus Den Haag is schuldige aan het lagere niveau, maar daarvoor moeten we als maatschappij wel nog meer loon gaan betalen. Welkom in de wondere logica van docenten?
Belijd jij het beleid?
HSGzondag 27 januari 2019 @ 12:22
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 12:17 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Dus Den Haag is schuldige aan het lagere niveau, maar daarvoor moeten we als maatschappij wel nog meer loon gaan betalen. Welkom in de wondere logica van docenten?
Belijd jij het beleid?
Zoals ik al zei weten veel mensen niet wat er binnen het onderwijs gebeurd en jij bent daar duidelijk een van. :W
Vallonzondag 27 januari 2019 @ 12:29
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:10 schreef MevrouwPuff het volgende:

[..]

Die patiënten hebben geen keus, jij wel.

Het idee is dat de mensen die het nog kunnen (helpen met) piepers schillen en dat de huiselijkheid van de keuken en het zelf koken goed is voor het welbevinden.
Volgens mij haal je dat weg door zo’n zakje te gebruiken.
Ouderen (maar ook jongeren) hebben het nodig om (iig in gevoel) autonoom te kunnen zijn.
Kant en klaar is snel gedaan maar je mist dan de essentie van het tot stand (laten) komen.

Niets is leuker dan dat je zelf iets heb geklaard, wat ook prima kan gelden wanneer jijzelf dat hebt laten organiseren.... zoals dochterlief dan zegt: dat heb ik toch maar uitgenast weer weten te bestellen.
Vallonzondag 27 januari 2019 @ 12:44
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 11:52 schreef Roces18 het volgende:

[..]

IT in het algemeen is niet zo interessant. Als jij je specialiseert dan kan je bakken met geld verdienen. Echter is het probleem van dit vakgebied dat het zo snel gaat met ontwikkelingen dat wat jij nu leert over 5 jaar helemaal niet meer relevant kan zijn. En wacht dat je van continu op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen. Erg vermoeiend allemaal.
Yep, op een zeker moment ben je "er" wel klaar mee om achter elke "hype" aan te moeten lopen, vooropgesteld dat je daar dan motivatie/tijd voor hebt/krijgt.

Leren is niet alleen maar er over lezen maar dat vooral verwerkend laten indalen als toepasbare kennis. Wat ook verward met het "leren" en "omscholen" is dat het uitvoeren is van een ander geprotocoliseerd of gescript imitatiekunstje.

Die 5 jaar aan houdbaarheid wil ik zelf nog wel reduceren tot een jaar of 2-3 en soms nog minder.
In bepaalde frontlinies loop je met al je inspanningen, hooguit een jaar voor op de massa.

[ Bericht 0% gewijzigd door Vallon op 27-01-2019 13:28:34 ]
Chernizondag 27 januari 2019 @ 12:50
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:31 schreef Tomatenboer het volgende:
Ik vind het vaak nogal oppervlakkig en nogal opportunistisch om het over 'pretstudies' te hebben.

Veelal regeert de waan van de dag, en kan de vraag van de arbeidsmarkt of de maatschappelijke situatie over 5 jaar weer heel anders zijn.

Bovendien denk ik dat wij in de toekomst meer hebben aan filosofen en bijvoorbeeld "vrijetijds deskundigen" dan de zoveelste bedrijfskundige of accountant, gezien de verwachting van toenemende automatisering en toenemende groei tussen inkomensgroepen in de toekomst.
Het onderwijs beloofd gouden bergen om studenten/leerlingen aan te trekken. En daar gaat het al fout.
Chernizondag 27 januari 2019 @ 12:56
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:26 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Nee, het is hun werk om mensen op te leiden. En beter gezegd, mensen met diploma's af te leveren. Dat is vaak ook waardoor het niveau uitgehold wordt. Teveel uitval kunnen scholen ook niet veroorloven.

Het zou m.i. nuttig zijn als scholen zich meer om de maatschappij zouden bekommeren. Maar helaas.
Het is niet altijd een kwestie van uithollen. Maar helaas en dat merk je aan hbo studenten word schijnbaar uitgelegd dat die opleiding geschikt is voor een management functie. Dat is het ook, maar niet zonder eerst te accepteren dat je onder aan de ladder moet beginnen. En blijkt dat je je diploma waard bent dan groei je door.
luxerobotszondag 27 januari 2019 @ 13:02
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 12:06 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Ja en die andere functies waar ik het over heb zouden dat niet hebben? Concretiseer hier eens iets ipv de mantra na te zeggen dat het onderwijs slecht betaald, wat imo niet het geval is.

En als we het over kennis in het onderwijs hebben, welke opleiding moest ook alweer extra rekenlessen gaan invoeren omdat het niveau erbarmelijk was/is. _O-
Je hebt een punt hoor. De salariëring in het onderwijs is niet slecht. Als je het vergelijkt met het hogere segment in het bedrijfsleven, dan valt het wellicht tegen. Maar daar moet je ook maar tussen passen casu quo de kwaliteiten voor hebben.

Vergelijk de onderwijzer maar eens met de verpleegkundige. Dan verdien je met de pabo toch echt beter dan met hbo-verpleegkunde.
#ANONIEMzondag 27 januari 2019 @ 13:14
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 13:36 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Ik denk dat het zichzelf in stand houdt. Bij regelgevende instanties werken mensen die hun baan willen behouden, dus normen regelmatig updaten en uitbreiden. Bedrijven in de sector implementeren die regelgeving. Certificerende instanties controleren daar weer op via audits. Met houdt elkaar en zichzelf bezig.
Dit vind ik wel een goed argument, al denk ik dat als bedrijven gedwongen zullen worden zodra een competitor daar niet in meegaat en daarom efficiënter is, het uiteindelijk niet tegen te houden valt. Winst is niet optioneel immers.

quote:
Eea heeft ook te maken met schaalvergroting en verwachtingen van de consument. Van elk product zijn meerdere varianten en daarbij hoort ook etikettering, verpakking, marketing, eisen in voedselveiligheid, traceerbaarheid, vervoer, etc. Ook dat is veel uitgebreider en belangrijker geworden.
Dat is toch peanuts voor slimme technologie?
Mishuzondag 27 januari 2019 @ 13:26
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:19 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Tja, lijkt me wel handig om gewoon minder filosofen, antropologen, kunstwetenschappers etc. op te leiden.

En studenten duidelijk voor te lichten, daarin werk vinden is gewoon heel lastig.
De meeste antropologen komen uiteindelijk nog wel goed terecht.
Weltschmerzzondag 27 januari 2019 @ 13:39
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 23:59 schreef Logic91 het volgende:

[..]

Waarom beschouw je rechten als een pretstudie?
Dat doe ik eigenlijk niet. Het is een serieuze wetenschap die als bijkomend voordeel heeft dat die structureel is vergroeid met een echt vak.

Maar feitelijk is het in Nederland een studie waarvoor je niet zoveel in je mars hoeft te hebben. Iedereen die filosofie kan doen kan ook rechten doen, en makkelijk ook, de meesten die rechten doen komen bij filosofie in de problemen. Dus in die zin had de betreffende werkzoekende het zichzelf ook makkelijk kunnen maken en veel meer pret kunnen maken tijdens zijn studententijd.
Monolithzondag 27 januari 2019 @ 13:47
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 11:32 schreef MakkieR het volgende:
Zul je zien, kiest iedereen nu massaal voor IT en vijf jaar later is die markt volledig verzadigd, sta je dan met je dure diploma.
Volgens mij was dat jaren geleden wel het geval met de mbo-varianten. Bij de WO varianten zie ik het nog niet zo snel gebeuren. Je ziet het in de VS overigens al wel. Las er gisteren een artikel over dat ik niet direct weer kan vinden.
Daar zie je dat de informaticavakken binnen no-time vol zitten en er zelfs soms al sprake is van een numerus fixus.

In Nederland is het nog heel erg "doe wat je leuk vindt", al wordt er volgens mij de laatste jaren wat bewuster gekozen. Nederland is bovendien bij uitstek een land voor en door alfa's. Wiskunde schijnt voor heel veel mensen heel eng te zijn en daar zit een fatsoenlijke opleiding (technische) informatica aardig vol mee.
fluitbekzeenaald2.0zondag 27 januari 2019 @ 13:57
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 13:14 schreef EipNiC het volgende:

[..]

Dit vind ik wel een goed argument, al denk ik dat als bedrijven gedwongen zullen worden zodra een competitor daar niet in meegaat en daarom efficiënter is, het uiteindelijk niet tegen te houden valt. Winst is niet optioneel immers.
Het voldoen aan die normen is meestal niet optioneel. En als het dat wel is, zitten er vaak zware consequenties aan het niet voldoen, zoals niet mogen leveren aan bepaalde bedrijfstakken.
quote:
[..]

Dat is toch peanuts voor slimme technologie?
Wat ik noemde is merendeels mensenwerk. Denk maar aan marketingafdelingen die verpakkingen zo aantrekkelijk mogelijk moeten maken binnen de grenzen van wat toegestaan is. Vervoer via drones doen we nog niet echt dus kost ook mensen. Digitale systemen worden ook door mensen opgezet en onderhouden, en met name dat laatste kost vaak meer mankracht dan je denkt.
#ANONIEMzondag 27 januari 2019 @ 14:07
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 13:57 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Het voldoen aan die normen is meestal niet optioneel. En als het dat wel is, zitten er vaak zware consequenties aan het niet voldoen, zoals niet mogen leveren aan bepaalde bedrijfstakken.
Ik zie niet in waarom mensen voor die taken nodig zullen blijven.

quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 13:57 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Het voldoen aan die normen is meestal niet optioneel. En als het dat wel is, zitten er vaak zware consequenties aan het niet voldoen, zoals niet mogen leveren aan bepaalde bedrijfstakken.

[..]

Wat ik noemde is merendeels mensenwerk. Denk maar aan marketingafdelingen die verpakkingen zo aantrekkelijk mogelijk moeten maken binnen de grenzen van wat toegestaan is. Vervoer via drones doen we nog niet echt dus kost ook mensen. Digitale systemen worden ook door mensen opgezet en onderhouden, en met name dat laatste kost vaak meer mankracht dan je denkt.
Wat we nog niet doen staat niet ter vragen, het gaat in dezen juist over wat morgen kan.
Creativiteit zal wdb een van de laatste fronten blijken.
fluitbekzeenaald2.0zondag 27 januari 2019 @ 14:18
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 14:07 schreef EipNiC het volgende:

[..]

Ik zie niet in waarom mensen voor die taken nodig zullen blijven.

[..]

Wat we nog niet doen staat niet ter vragen, het gaat in dezen juist over wat morgen kan.
Creativiteit zal wdb een van de laatste fronten blijken.
Er zal in de toekomst nog veel geautomatiseerd kunnen worden. Maar teksten interpreteren, projecten implementeren, auditen, marketing en dat soort kantoorwerk gaat in de voorzienbare toekomst niet door robots worden overgenomen.
Pietverdrietzondag 27 januari 2019 @ 14:22
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 14:18 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Er zal in de toekomst nog veel geautomatiseerd kunnen worden. Maar teksten interpreteren, projecten implementeren, auditen, marketing en dat soort kantoorwerk gaat in de voorzienbare toekomst niet door robots worden overgenomen.
Het gehuil over dat iedereen zijn baan kwijtraakt door mechanisatie, automatiseringen en robotisering is al zou oud als de industrialisatie.
fluitbekzeenaald2.0zondag 27 januari 2019 @ 14:26
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 14:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het gehuil over dat iedereen zijn baan kwijtraakt door mechanisatie, automatiseringen en robotisering is al zou oud als de industrialisatie.
Dat is ook zo ongeveer wat ik eerder al probeerde te zeggen.
Monolithzondag 27 januari 2019 @ 14:29
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 11:52 schreef Roces18 het volgende:

[..]

IT in het algemeen is niet zo interessant. Als jij je specialiseert dan kan je bakken met geld verdienen. Echter is het probleem van dit vakgebied dat het zo snel gaat met ontwikkelingen dat wat jij nu leert over 5 jaar helemaal niet meer relevant kan zijn. En wacht dat je van continu op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen. Erg vermoeiend allemaal.
Dit gaat echt totaal niet op voor een WO opleiding informatica. Het hele fundament onder de informatica verandert namelijk nauwelijks. Natuurlijk zijn er andere taaltjes, andere platformen, andere frameworkjes en ga zo maar door, maar alles is nog grotendeels gebaseerd op het fundament dat in de jaren '60-'80 is gelegd.
#ANONIEMzondag 27 januari 2019 @ 14:35
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 14:22 schreef Pietverdriet het volgende:
Het gehuil over dat iedereen zijn baan kwijtraakt door mechanisatie, automatiseringen en robotisering is al zou oud als de industrialisatie.
Geen van die fenomenen zijn vergelijkbaar met AI mogelijkheden. Mensen zullen dan nog best kunnen schilderen en dansen en zo, maar laten we dat geen banen noemen.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 27-01-2019 14:36:12 ]
Roces18zondag 27 januari 2019 @ 14:45
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 14:29 schreef Monolith het volgende:

[..]

Dit gaat echt totaal niet op voor een WO opleiding informatica. Het hele fundament onder de informatica verandert namelijk nauwelijks. Natuurlijk zijn er andere taaltjes, andere platformen, andere frameworkjes en ga zo maar door, maar alles is nog grotendeels gebaseerd op het fundament dat in de jaren '60-'80 is gelegd.
Met alleen een WO of HBO opleiding informatica kan je niet zoveel.
Je zul toch echt zelf aan de slag moeten en het initatief nemen en de uren erin steken om ergens goed in te worden. Opleidingen in de informatica vind ik over het algemeen maar algemeen.
Monolithzondag 27 januari 2019 @ 14:50
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 14:45 schreef Roces18 het volgende:

[..]

Met alleen een WO of HBO opleiding informatica kan je niet zoveel.
Je zul toch echt zelf aan de slag moeten en het initatief nemen en de uren erin steken om ergens goed in te worden. Opleidingen in de informatica vind ik over het algemeen maar algemeen.
Wat een lariekoek. Ik heb zelf een Ir. opleiding technische informatica gevolgd en daar leer je echt heel veel.
De opleiding heeft sowieso al wel een ruime praktische component en wat ik in de praktijk bijleer is feitelijk ook maar gerommel in de marge.
De fundamenten onder neurale netwerken zijn al 30 jaar niet echt veranderd. Dat er wat cloud diensten zijn die de benutten of nieuwe libraries in Python doet daar verder niets aan af.
Roces18zondag 27 januari 2019 @ 14:52
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 14:50 schreef Monolith het volgende:

[..]

Wat een lariekoek. Ik heb zelf een Ir. opleiding technische informatica gevolgd en daar leer je echt heel veel.
De opleiding heeft sowieso al wel een ruime praktische component en wat ik in de praktijk bijleer is feitelijk ook maar gerommel in de marge.
De fundamenten onder neurale netwerken zijn al 30 jaar niet echt veranderd. Dat er wat cloud diensten zijn die de benutten of nieuwe libraries in Python doet daar verder niets aan af.
Waar ik op doel is dat wat je leert niet 100% aansluit met wat bedrijven zoeken. Je krijgt inderdaad een goede basis maar het echte leren begint net zoals auto rijden pas als jij je diploma hebt gehaald. En dat is wel anders dan met andere studies.
ChristmasRoseszondag 27 januari 2019 @ 14:55
Oef. Ik heb een Master Engels en een Master Onderwijs, maar daar heb ik geloof ik meer skills in opgedaan dan een filosoof mag ik hopen.

Maar ik ga juist weg uit het onderwijs dus de banen waar die superhippe troel over klaagt lijken mij gewoon prima.
Monolithzondag 27 januari 2019 @ 15:12
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 14:52 schreef Roces18 het volgende:

[..]

Waar ik op doel is dat wat je leert niet 100% aansluit met wat bedrijven zoeken. Je krijgt inderdaad een goede basis maar het echte leren begint net zoals auto rijden pas als jij je diploma hebt gehaald. En dat is wel anders dan met andere studies.
Nee, nog steeds onzin. Je leert gewoon software ontwikkelen, je leert zelfs op een WO opleiding hoe je een softwareproject doet, je doet allerhande praktijkopdrachten en ga zo maar door. Als er toch iets prima voorbereidend is op de arbeidsmarkt is het dat wel.
Roces18zondag 27 januari 2019 @ 15:12
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 15:12 schreef Monolith het volgende:

[..]

Nee, nog steeds onzin. Je leert gewoon software ontwikkelen, je leert zelfs op een WO opleiding hoe je een softwareproject doet, je doet allerhande praktijkopdrachten en ga zo maar door. Als er toch iets prima voorbereidend is op de arbeidsmarkt is het dat wel.
Als werkgever deel ik deze mening niet.
Monolithzondag 27 januari 2019 @ 15:15
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 15:12 schreef Roces18 het volgende:

[..]

Als werkgever deel ik deze mening niet.
En wat voor vaardigheden zou een starter WO Technische informatica volgens jou? Ze worden namelijk allemaal zo ongeveer al tijdens hun studie weggeplukt door gerenommeerde partijen.
Beathovenzondag 27 januari 2019 @ 15:36
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 14:52 schreef Roces18 het volgende:

[..]

Waar ik op doel is dat wat je leert niet 100% aansluit met wat bedrijven zoeken. Je krijgt inderdaad een goede basis maar het echte leren begint net zoals auto rijden pas als jij je diploma hebt gehaald. En dat is wel anders dan met andere studies.
Het doel van onderwijs is de 'bredere' ontwikkeling; het een beetje weten van alles. Die ietwat globale benadering zie je zelfs bij specialisatie waarbinnen je weer in verdere details kan specialiseren als je bij een bepaald bedrijf op een bepaalde functie komt.

Werkgevers willen verdieping zien; dus een heleboel kunde van een klein beetje, omdat het aansluit bij de positie van de werkgever in de markt. Dat is het verschil. Maar daar kun je geen vormend onderwijs op inrichten. Dan heb je, als je het niet redt totaal geen andere basis waarop je kunt zoeken.

Ook al zou je in de hypothetische wereld een studie voor jongeren naadloos laten aansluiten bij de functie van x bij bedrijf y dan krijg je door het passeren van de tijd en de achterhaaldheid nog geen ideale werknemers.

Naar mijn mening is het perfect naadloos willen laten aansluiten daarom gewoon niet mogelijk, helemaal niet bij verfijnde technologie en zal het altijd zo gaan zoals het nu gaat.

[ Bericht 1% gewijzigd door Beathoven op 27-01-2019 16:18:44 ]
#ANONIEMzondag 27 januari 2019 @ 15:38
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 14:52 schreef Roces18 het volgende:

[..]

Waar ik op doel is dat wat je leert niet 100% aansluit met wat bedrijven zoeken. Je krijgt inderdaad een goede basis maar het echte leren begint net zoals auto rijden pas als jij je diploma hebt gehaald. En dat is wel anders dan met andere studies.
Met heel veel andere opleidingen is dat het geval, maar dat maakt de opleiding niet nutteloos.
ChristmasRoseszondag 27 januari 2019 @ 15:41
Van iedereen met wo-niveau kan een werkgever verwachten dat ze leerbaar zijn, kritisch kunnen denken, hun talen spreken en algemene kennis hebben. De meeste dingen leer je on the job.
Beathovenzondag 27 januari 2019 @ 15:47
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 15:41 schreef ChristmasRoses het volgende:
Van iedereen met wo-niveau kan een werkgever verwachten dat ze leerbaar zijn, kritisch kunnen denken, hun talen spreken en algemene kennis hebben. De meeste dingen leer je on the job.
Dat klopt gewoon

Volgens mij is er ook helemaal geen probleem als je mensen als mensen ziet en niet als geijkte machines.
Roces18zondag 27 januari 2019 @ 15:53
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 15:38 schreef Chia het volgende:

[..]

Met heel veel andere opleidingen is dat het geval, maar dat maakt de opleiding niet nutteloos.
Dat zeg ik ook niet. Je leert een brede basis en betekent niet dat je geen baan kan vinden. Maar als ik een netwerkspecialist zoek dan heb ik liever iemand die 4/5 jaar lang alleen hier alles over heeft geleerd dan over alles en beetje. Dan heb ik meteen een expert in huis.
Beathovenzondag 27 januari 2019 @ 16:13
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 15:53 schreef Roces18 het volgende:

[..]

Dat zeg ik ook niet. Je leert een brede basis en betekent niet dat je geen baan kan vinden. Maar als ik een netwerkspecialist zoek dan heb ik liever iemand die 4/5 jaar lang alleen hier alles over heeft geleerd dan over alles en beetje. Dan heb ik meteen een expert in huis.
Je zoekt dus niet iemand die er over geleerd heeft maar die de kans heeft gekregen om buiten de 'sandbox' werkervaring op te doen. Net als dat men vroeger ook geen kapitein zocht tussen de schoolverlaters.
bluemoon23zondag 27 januari 2019 @ 16:38
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 10:14 schreef Basp1 het volgende:
Als instellingskok zal je redelijk normale werkweken hebben in tegenstelling van wat je hoort over koks in commerciële restaurants. ;)
In de afgelopen jaren zijn instellingskoks massaal wegbezuinigd, keukens in die instellingen zijn zo goed als dicht

Dat eten wordt dan bereid in grote "fabrieken", naar de instellingen gebracht en uit warmhoudkarren geserveerd aan de bewoners.....
Pietverdrietzondag 27 januari 2019 @ 16:47
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 16:38 schreef bluemoon23 het volgende:

[..]

In de afgelopen jaren zijn instellingskoks massaal wegbezuinigd, keukens in die instellingen zijn zo goed als dicht

Dat eten wordt dan bereid in grote "fabrieken", naar de instellingen gebracht en uit warmhoudkarren geserveerd aan de bewoners.....
Dat is al 30-40 jaar geleden begonnen en zeker niet iets van de laatste jaren
bluemoon23zondag 27 januari 2019 @ 16:57
Klopt, speelt al langer, maar nu moeten ook de laatste eraan geloven
Instellingskoks met een beetje talent en kunde die werden vaak wel weggepromoveerd naar een functie als facility manager of zoiets
Maar bij grotere instellingen met meerdere koks, gaat die vlieger niet op natuurlijk.
Pietverdrietzondag 27 januari 2019 @ 17:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 12:00 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Een bron?

De keuken uit het UK is trouwens ook wel heel slecht.
Eten in de UK is zwaar beter geworden de laatste decennia (en in Frankrijk achteruit gegaan)
Mbt je vraag
https://www.bbc.co.uk/programmes/b03xzyy1
Podcast van een documentaire daarover. Hoe beter ziekenhuiseten enorm bespaard op het aantal dagen dat mensen in het ziekenhuis liggen en hoeveel gezonder het personeel gaat eten.
luxerobotszondag 27 januari 2019 @ 17:11
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 17:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eten in de UK is zwaar beter geworden de laatste decennia (en in Frankrijk achteruit gegaan)
Mbt je vraag
https://www.bbc.co.uk/programmes/b03xzyy1
Podcast van een documentaire daarover. Hoe beter ziekenhuiseten enorm bespaard op het aantal dagen dat mensen in het ziekenhuis liggen en hoeveel gezonder het personeel gaat eten.
Kun je de tijd aangeven van de onderzoeksresultaten? Ik heb nu geen tijd om 26 minuten podcast te luisteren.

Dit is trouwens al een mooie bij de begeleidende tekst:
''Will this succeed where other initiatives fail?''
Pietverdrietzondag 27 januari 2019 @ 17:13
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 17:11 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Kun je de tijd aangeven van de onderzoeksresultaten? Ik heb nu geen tijd om 26 minuten podcast te luisteren.

Dit is trouwens al een mooie bij de begeleidende tekst:
''Will this succeed where other initiatives fail?''
Nee, dan moet ik hem zelf weer gaan doorluisteren.
Moneyfornothing1zondag 27 januari 2019 @ 17:16
Een universitaire bachelor en master in communicatie- en informatiewetenschappen lijkt op het eerste gezicht meer mogelijkheden te bieden, maar dat valt tegen, ondervindt Yorien Stroosnijder (26). „Ik vraag me weleens af: ik ben jong, woon middenin Utrecht, communicatie en marketing is een superhippe sector, dan móét het toch lukken om ertussen te komen?”

Hier zijn zóveel vacatures van... Kan me niet voorstellen dat je niet aan de bak komt na een maand of 3 flink solliciteren.
Pietverdrietzondag 27 januari 2019 @ 17:19
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 17:16 schreef Moneyfornothing1 het volgende:
Een universitaire bachelor en master in communicatie- en informatiewetenschappen lijkt op het eerste gezicht meer mogelijkheden te bieden, maar dat valt tegen, ondervindt Yorien Stroosnijder (26). „Ik vraag me weleens af: ik ben jong, woon middenin Utrecht, communicatie en marketing is een superhippe sector, dan móét het toch lukken om ertussen te komen?”

Hier zijn zóveel vacatures van... Kan me niet voorstellen dat je niet aan de bak komt na een maand of 3 flink solliciteren.
Het vinden van een baan ligt niet alleen aan je opleiding, maar ook aan jezelf, je persoonlijkheid, netwerk, uitstraling, presentatie, etc etc,
#ANONIEMzondag 27 januari 2019 @ 17:39
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 17:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het vinden van een baan ligt niet alleen aan je opleiding, maar ook aan jezelf, je persoonlijkheid, netwerk, uitstraling, presentatie, etc etc,
Exsct, je profileren als www.meisjezonderwerk.nl is wellicht ook niet het slimste wat ze ooit gedaan heeft.
Vallonzondag 27 januari 2019 @ 17:39
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 15:12 schreef Roces18 het volgende:

[..]

Als werkgever deel ik deze mening niet.
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 15:15 schreef Monolith het volgende:[..]
En wat voor vaardigheden zou een starter WO Technische informatica volgens jou? Ze worden namelijk allemaal zo ongeveer al tijdens hun studie weggeplukt door gerenommeerde partijen.
Ik denk dat we hier het spreekwoordelijke verschil van inzicht op grond van het eigen gezicht, hebben.

Er zijn natuurlijk soorten IT'ers... mensen die vooral doen (ook spexialistisch) en mensen die met name breeddenken.
De eerste groep is tanende en je moet bijna wel een "denker" zijn om nog bestaansrecht te hebben.
Je moet geleerd hebben, te leren om bij te kunnen blijven.
Nofi, de MBO en deels de uitgeholde HBO'er is vooral goed in repliceren van een framewerkkunstje wat gestaag aan het verdwijnen is.
De WO'er zal net als vroeger, (zichzelf, natuurlijk) ontwikkelen en zal vooral kundig moeten zijn in het specificeren en "uitleggen". Oftewel het ontwerpen ipv van het tekenbord in China en in India staande werkplaats.

Het verschil is wel dat, in verhouding, weinig mensen zullen zijn op WO-level kunnen (be)denken en daarmee zich een houdbare positie verwerven. Hun concurrentieveld is echter de snel opkomend concurrentie uit India en China. Neem maar van mij aan dat daar ruim voldoende mensen zijn die veel van onze zg. WO'er, qua "slimheid" compleet wegblazen. Natuurlijk niet op gebied die specifiek locatie/nationaal inhoudelijke kennis zijn gebonden. Een Chinese ontwikkelaar zal niets snappen van ons ingewikkelde zeg politie-ICT-gatenkaas. Daarentegen kan die Indiër prima software maken voor onze KPN. De IT'er bij KPN wordt (daarmee gedegradeerd tot) implementatie deskundige.

Los van dat alles staan veel (repeterende) beroepen op de tocht, ook die van "developer" of netwerkspecialist die al lang niet meer "hoeft te weten" hoe het precies werkt, laat staan maken.
Het volstaat goed te kunnen orkestreren in abstracte containers en die te kunnen verplaatsen.

Het verschil met het (pre)industralisatie tijdperk is naast aantal mensen, door gemiddeld opleidingsniveau van de werknemer, er geen serieus werkalternatief is. De werknemer is beroepsmatig (nood/gedwongen) blijven hangen op één vaardigheid en niet meer in staat om zich om te scholen.
Het kostte "vroeger" 5 jaar om iemand vaardig te maken die dat dan 30-40 jaar deed. Nu kost het nog steeds 5 jaar met veelal een beperkte houdbaarheid van 5 jaar.

Switchen van beroep is een heikele onderneming. Een beetje of je visser bent en de zee verdwenen is, dan maar boer worden is maar voor weinigen realistisch. Wanneer je zeg 30 jaar bankemployee bent geweest, weet veel van dat bankwerk maar komt nergens met die "kwalificatie" goed volgehouden aan de bak.

Aan de onderkant van de arbeidsmarkt, wordt ook zwaar geconcurreerd met "machines" en/of goedkoop concurrerend personeel.
Beathovenzondag 27 januari 2019 @ 17:43
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 17:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het vinden van een baan ligt niet alleen aan je opleiding, maar ook aan jezelf, je persoonlijkheid, netwerk, uitstraling, presentatie, etc etc,
klopt als een bus, het is als het aangaan van een echte relatie.
sjorsie1982zondag 27 januari 2019 @ 17:48
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 17:39 schreef bamibij het volgende:

[..]

Exsct, je profileren als www.meisjezonderwerk.nl is wellicht ook niet het slimste wat ze ooit gedaan heeft.
haha ik moet wel hard lachen om die website ^O^

Een beetje werkgever googled sollicitanten. Sollicitanten googlen ook gesprekspartners wanneer ze op gesprek gaan.
Chernizondag 27 januari 2019 @ 18:02
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 17:48 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

haha ik moet wel hard lachen om die website ^O^

Een beetje werkgever googled sollicitanten. Sollicitanten googlen ook gesprekspartners wanneer ze op gesprek gaan.
Was misschien wel een advies van het UWV :)
Joppiezzondag 27 januari 2019 @ 18:46
Er zullen altijd mensen zijn die geen baan kunnen vinden. En dat heeft dan vooral twee oorzaken; ofwel de zoekende heeft geen zin of heeft geen mogelijkheid om zich om te scholen of werkgevers zijn niet bereid iemand met een ander dan het gewenste profiel aan te nemen en er in te investeren.
Jed1Gamzondag 27 januari 2019 @ 18:59
Er gaan nog heel veel beroepen verdwijnen de komende jaren.
Er komt ook wat terug maar dat is niet weggelegd voor't gemiddelde, laat staan onder gemiddeld.

De realisatie van dit probleem komt nog wel. Het CBS kan nu nog lekker creatief met de cijfertjes omspringen, dat kan een computer nog niet.

1 uur per week werken = niet werkloos, wat een grap. :D
Monolithzondag 27 januari 2019 @ 19:05
quote:
12s.gif Op zondag 27 januari 2019 17:39 schreef Vallon het volgende:

[..]


[..]

Ik denk dat we hier het spreekwoordelijke verschil van inzicht op grond van het eigen gezicht, hebben.

Er zijn natuurlijk soorten IT'ers... mensen die vooral doen (ook spexialistisch) en mensen die met name breeddenken.
De eerste groep is tanende en je moet bijna wel een "denker" zijn om nog bestaansrecht te hebben.
Je moet geleerd hebben, te leren om bij te kunnen blijven.
Nofi, de MBO en deels de uitgeholde HBO'er is vooral goed in repliceren van een framewerkkunstje wat gestaag aan het verdwijnen is.
De WO'er zal net als vroeger, (zichzelf, natuurlijk) ontwikkelen en zal vooral kundig moeten zijn in het specificeren en "uitleggen". Oftewel het ontwerpen ipv van het tekenbord in China en in India staande werkplaats.

Het verschil is wel dat, in verhouding, weinig mensen zullen zijn op WO-level kunnen (be)denken en daarmee zich een houdbare positie verwerven. Hun concurrentieveld is echter de snel opkomend concurrentie uit India en China. Neem maar van mij aan dat daar ruim voldoende mensen zijn die veel van onze zg. WO'er, qua "slimheid" compleet wegblazen. Natuurlijk niet op gebied die specifiek locatie/nationaal inhoudelijke kennis zijn gebonden. Een Chinese ontwikkelaar zal niets snappen van ons ingewikkelde zeg politie-ICT-gatenkaas. Daarentegen kan die Indiër prima software maken voor onze KPN. De IT'er bij KPN wordt (daarmee gedegradeerd tot) implementatie deskundige.

Los van dat alles staan veel (repeterende) beroepen op de tocht, ook die van "developer" of netwerkspecialist die al lang niet meer "hoeft te weten" hoe het precies werkt, laat staan maken.
Het volstaat goed te kunnen orkestreren in abstracte containers en die te kunnen verplaatsen.

Het verschil met het (pre)industralisatie tijdperk is naast aantal mensen, door gemiddeld opleidingsniveau van de werknemer, er geen serieus werkalternatief is. De werknemer is beroepsmatig (nood/gedwongen) blijven hangen op één vaardigheid en niet meer in staat om zich om te scholen.
Het kostte "vroeger" 5 jaar om iemand vaardig te maken die dat dan 30-40 jaar deed. Nu kost het nog steeds 5 jaar met veelal een beperkte houdbaarheid van 5 jaar.

Switchen van beroep is een heikele onderneming. Een beetje of je visser bent en de zee verdwenen is, dan maar boer worden is maar voor weinigen realistisch. Wanneer je zeg 30 jaar bankemployee bent geweest, weet veel van dat bankwerk maar komt nergens met die "kwalificatie" goed volgehouden aan de bak.

Aan de onderkant van de arbeidsmarkt, wordt ook zwaar geconcurreerd met "machines" en/of goedkoop concurrerend personeel.
Het valt nog wel vies tegen met de competentie van de Indiërs op de Nederlandse markt hoor. Die worden weggetrokken door internationale topbedrijven.

Wat betreft automatisering staat ontwikkelwerk niet zo gek hoog op de lijst. Je zit er ook naast als je denkt dat "exact weten hoe het werkt" relevant is voor automatisering. Tumoren herkennen op scans is iets wat medici dan mogen doen op basis van veel kennis en ervaring, een neuraal netwerk heeft werkelijk geen idee hoe het werkt.
Dat is vanuit het perspectief van machine learning gewoon een dom classificatietaakje.

Mensen overschatten echter ook vaak wel schromelijk wat de hedendaagse machine learning technologieën kunnen.

Neem iets als software ontwikkelen. Daar komt heel veel meer bij kijken dan een beetje code kloppen. Sterker nog, daar besteed je doorgaans iets van 10% van je tijd aan als je een beetje aan projecten op niveau werkt. Machine learning kan daarbij best helpen, maar feitelijk is dat eerder het doortrekken van de lijn van code kloppen in Assembly naar ontwikkelen in de hedendaagse talen ondersteund door een IDE.
tforszondag 27 januari 2019 @ 19:11
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 17:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eten in de UK is zwaar beter geworden de laatste decennia (en in Frankrijk achteruit gegaan)
Mbt je vraag
https://www.bbc.co.uk/programmes/b03xzyy1
Podcast van een documentaire daarover. Hoe beter ziekenhuiseten enorm bespaard op het aantal dagen dat mensen in het ziekenhuis liggen en hoeveel gezonder het personeel gaat eten.
Dit ligt me na aan het hart. Geen ervaring met ziekenhuizen, maar als je in kantines in landen als Spanje/Portugal gaat eten voor een paar Euro dan krijg je (simpel) eten wat vers is en lekkerder dan wat je voor veel meer geld in bijvoorbeeld Nederland krijgt, daar betaal je voor de ambience en het tafellaken en exotische smaken, maar het eten smaakt alsof het uit een pakje komt. Daar hebben ze veel meer een traditie van ouderwets gezond lekker eten met goedkope maar verse ingredienten.
Beathovenzondag 27 januari 2019 @ 21:10
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 18:59 schreef Jed1Gam het volgende:
Er gaan nog heel veel beroepen verdwijnen de komende jaren.
Er komt ook wat terug maar dat is niet weggelegd voor't gemiddelde, laat staan onder gemiddeld.

De realisatie van dit probleem komt nog wel. Het CBS kan nu nog lekker creatief met de cijfertjes omspringen, dat kan een computer nog niet.

1 uur per week werken = niet werkloos, wat een grap. :D
Nou ja, als je 1 uur per week werkt krijg je aanvulling uit de bijstand of je komt uit een rijke familie en kunt je permiteren om 1 uur per week te werken naast weet ik wat. Soms doen mensen het voor de lol, soms neemt het managen van randzaken teveel in (ziekte, verzorging van anderen / familie etc) Helemaal werkloos ben je dan technisch gezien niet. De benadering van werk en inkomen zijn dan ook twee verschillende dingen.
Vallonzondag 27 januari 2019 @ 21:11
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 19:05 schreef Monolith het volgende:

[..]

Het valt nog wel vies tegen met de competentie van de Indiërs op de Nederlandse markt hoor. Die worden weggetrokken door internationale topbedrijven.

Wat betreft automatisering staat ontwikkelwerk niet zo gek hoog op de lijst. Je zit er ook naast als je denkt dat "exact weten hoe het werkt" relevant is voor automatisering. Tumoren herkennen op scans is iets wat medici dan mogen doen op basis van veel kennis en ervaring, een neuraal netwerk heeft werkelijk geen idee hoe het werkt.
Dat is vanuit het perspectief van machine learning gewoon een dom classificatietaakje.

Mensen overschatten echter ook vaak wel schromelijk wat de hedendaagse machine learning technologieën kunnen.

Neem iets als software ontwikkelen. Daar komt heel veel meer bij kijken dan een beetje code kloppen. Sterker nog, daar besteed je doorgaans iets van 10% van je tijd aan als je een beetje aan projecten op niveau werkt. Machine learning kan daarbij best helpen, maar feitelijk is dat eerder het doortrekken van de lijn van code kloppen in Assembly naar ontwikkelen in de hedendaagse talen ondersteund door een IDE.
Ik heb een wat andere kijk op ontwikkelen en/of dit wel nog (die mate van) werkgelegenheid zal bieden. De (ongoing) transitie zal vaker betekenen dat mensen "sneller" hun werk verliezen.

Het is idd NIET meer nodig is, de details te kennen wat NU mede door de relatieve eenvoud; juist aan/voor veel "daarin capabele" tikmensen het "werk" gaf/geeft/is.
De "Indiers & Co" kapen nu dat deel aan productie weg, op termijn zal dat - ook door standaardisatie - gelden voor andere werkzaamheden.

Ik zie "AI" ondersteuning die dat "saaie" deel overnemen waar nu nog veel mensen hun brood mee verdien(d)en. Beroepen die formeel "omschreven" kunnen worden, zullen dat gaan merken. FDenk aan jouw voorbeeld van tumoren herkennen en bijvoorbeeld; de rechtspraak die vooral een beroep doen op het vermogen tot (h)erkennen van data om tot een beslissing te komen. Alleen voor uitzonderingen zal er per nog onbekende situatie, werkgelegenheid zijn.

Natuurlijk ontstaat er nieuw werk. Het "personeel" dat comfortabel functioneert op het daarvoor benodigde abstractie niveau in het framework, is (hier) niet - snel - beschikbaar. Het bestaande werkpubliek heeft (nog los van wil/motivatie, grote) moeite om zich het hogere abstractieniveau eigen te maken.
Voorbeeld, ik denk te lang in de IT via een vertaalomweg in objecten en op meta-niveau dat mijn neef zonder nadenken rechtstreeks beheerst en daardoor sneller, betere & goedkoper resultaten (be)haalt.

Ergo werk zal wel degelijk verdwijnen en we krijgen er ander werk voor terug dat door (globale) schaalvermeerdering, nog sneller zal muteren. Degene - en dat zijn er best heel veel - die dat niet redt, zal wat anders moeten......
Monolithzondag 27 januari 2019 @ 21:41
quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 21:11 schreef Vallon het volgende:

[..]

Ik heb een wat andere kijk op ontwikkelen en/of dit wel nog (die mate van) werkgelegenheid zal bieden. De (ongoing) transitie zal vaker betekenen dat mensen "sneller" hun werk verliezen.

Het is idd NIET meer nodig is, de details te kennen wat NU mede door de relatieve eenvoud; juist aan/voor veel "daarin capabele" tikmensen het "werk" gaf/geeft/is.
De "Indiers & Co" kapen nu dat deel aan productie weg, op termijn zal dat - ook door standaardisatie - gelden voor andere werkzaamheden.

Ik zie "AI" ondersteuning die dat "saaie" deel overnemen waar nu nog veel mensen hun brood mee verdien(d)en. Beroepen die formeel "omschreven" kunnen worden, zullen dat gaan merken. FDenk aan jouw voorbeeld van tumoren herkennen en bijvoorbeeld; de rechtspraak die vooral een beroep doen op het vermogen tot (h)erkennen van data om tot een beslissing te komen. Alleen voor uitzonderingen zal er per nog onbekende situatie, werkgelegenheid zijn.
Beroepen kunnen vrijwel nooit "formeel omschreven worden", maar bovendien slaat dat ook niet eens op. Formele methoden zijn niet de aanvliegroute voor de hedendaagse AI.

Het is ook schromelijk overdreven om te denken dat je de rechtspraak grotendeels kunt automatiseren. Net als in de medische wereld kun je afgebakende deeltaakjes automatiseren zoals bijvoorbeeld de zoektocht naar relevante jurisprudentie. Dat zal in mijn ogen eerder leiden tot efficiëntere dienstverlening. Zowel in de medische wereld als de advocatuur is er behoefte aan veel meer output, dus ik zie dat niet ten koste gaan van de werkgelegenheid.
raptorixmaandag 28 januari 2019 @ 05:09
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 17:39 schreef bamibij het volgende:

[..]

Exsct, je profileren als www.meisjezonderwerk.nl is wellicht ook niet het slimste wat ze ooit gedaan heeft.
Tja copywriter, dat is ook wel werk met minste perspectief, ik ken best wat goede copywriters, maar die geven zelf ook altijd aan dat het gewoon klote is, het is niet dat het geen skills vereist maar er is gewoon zoveel concurrencie dat het niet leuk meer is.
Ignoramu5donderdag 14 maart 2019 @ 14:09
Aardig om te zien dat het artikel waarvoor ik gevraagd werd hier bediscussieerd wordt. Een paar opmerkingen.

1) Ik heb nooit de illusie gehad dat ik met filosofie direct een bijbehorende functie zou bemachtigen;
2) Ik heb een nogal turbulente jeugd gehad en destijds de mavo met hakken over de sloot gehaald;
3) Na het afbreken van twee mbo-opleidingen dacht ik dat ik niet intelligent genoeg was om te studeren;
4) Tegen mijn verwachting in bleek ik intelligenter te zijn dan verwacht, en dit gaf me het vertrouwen om mijn passie (namelijk filosofie) een serieuze kans te geven;
5) Filosofie ging me goed af en ik heb er nog steeds geen spijt van;
6) Ik schrijf graag en zorg ervoor dat ik bezig blijf en mezelf verder ontwikkel, en als dat betekent dat mijn zoektocht naar werk dat goed past wat langer duurt, neem ik dat voor lief.

Groet,
Brandon
EdvandeBergdonderdag 14 maart 2019 @ 14:39
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 11:28 schreef bascross het volgende:
[..]

In de praktijk is bijvoorbeeld de hele financiële sector uitgekleed qua werknemers en terecht ook. Dat gaat met nog meer sectoren gebeuren en straks is er simpelweg geen (zinvol) werk meer voor veel mensen. Niet dat het erg is, fulltime werken is toch vooral een last.
Niet erg? Nog meer werklozen is niet erg?
EdvandeBergdonderdag 14 maart 2019 @ 14:41
quote:
0s.gif Op donderdag 14 maart 2019 14:09 schreef Ignoramu5 het volgende:
Aardig om te zien dat het artikel waarvoor ik gevraagd werd hier bediscussieerd wordt. Een paar opmerkingen.

1) Ik heb nooit de illusie gehad dat ik met filosofie direct een bijbehorende functie zou bemachtigen;
2) Ik heb een nogal turbulente jeugd gehad en destijds de mavo met hakken over de sloot gehaald;
3) Na het afbreken van twee mbo-opleidingen dacht ik dat ik niet intelligent genoeg was om te studeren;
4) Tegen mijn verwachting in bleek ik intelligenter te zijn dan verwacht, en dit gaf me het vertrouwen om mijn passie (namelijk filosofie) een serieuze kans te geven;
5) Filosofie ging me goed af en ik heb er nog steeds geen spijt van;
6) Ik schrijf graag en zorg ervoor dat ik bezig blijf en mezelf verder ontwikkel, en als dat betekent dat mijn zoektocht naar werk dat goed past wat langer duurt, neem ik dat voor lief.

Groet,
Brandon
Welkom hier. Leuk dat we met jou in discussie kunnen.
#ANONIEMdonderdag 14 maart 2019 @ 14:49
quote:
0s.gif Op donderdag 14 maart 2019 14:09 schreef Ignoramu5 het volgende:
Aardig om te zien dat het artikel waarvoor ik gevraagd werd hier bediscussieerd wordt. Een paar opmerkingen.

1) Ik heb nooit de illusie gehad dat ik met filosofie direct een bijbehorende functie zou bemachtigen;
2) Ik heb een nogal turbulente jeugd gehad en destijds de mavo met hakken over de sloot gehaald;
3) Na het afbreken van twee mbo-opleidingen dacht ik dat ik niet intelligent genoeg was om te studeren;
4) Tegen mijn verwachting in bleek ik intelligenter te zijn dan verwacht, en dit gaf me het vertrouwen om mijn passie (namelijk filosofie) een serieuze kans te geven;
5) Filosofie ging me goed af en ik heb er nog steeds geen spijt van;
6) Ik schrijf graag en zorg ervoor dat ik bezig blijf en mezelf verder ontwikkel, en als dat betekent dat mijn zoektocht naar werk dat goed past wat langer duurt, neem ik dat voor lief.

Groet,
Brandon
Ik vond de punten die je noemt ook al uit het artikel blijken, maar men borduurt hier graag verder op de eigen draai die ze een artikel geven. En een studie filosofie is een stok waar men graag mee slaat.
Metro2005donderdag 14 maart 2019 @ 15:05
De enige die ik er in dit verhaal uit zie springen is onderwijsassistent. Mijn vrouw wil dit ook graag gaan doen en ze loopt momenteel op een school mee maar daar staan ze te springen om zulke mensen.

Dat ja als 'filosoof' of 'communicatiewetenschapper' niet aan de bak komt.... :')!!!!!!!! joh.
Wat is het volgende, je komt met een studie pygmeeen pottenbakkerskunst, cursus Nederlands of master in genderdiversiteit niet aan de bak _O-
Denk toch eens na voor je tig jaar van je leven weggooid.

Studies waar je later geen klap mee kan moeten gewoon uberhaupt niet als echte studie gegeven worden. Leuk als je zoiets zelf betaalt en als hobby doet maar niet om mee aan de bak te komen.
ManianMandonderdag 14 maart 2019 @ 15:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 januari 2019 07:46 schreef cempexo het volgende:
De werkloosheid is niet laag. Deze is thans sec 450.000

Verborgen werkloosheid door de Nederlandse regelgeving:

Bijstand 500.000
Wajong 400.000
WIA 700.000

Totaal 2.050.000

bron CBS 2018 en Eurostat 2019
Wajong moet je niet mee tellen :') Wia idemditto
Metro2005donderdag 14 maart 2019 @ 15:15
quote:
1s.gif Op zondag 27 januari 2019 10:31 schreef Tomatenboer het volgende:
Ik vind het vaak nogal oppervlakkig en nogal opportunistisch om het over 'pretstudies' te hebben.

Veelal regeert de waan van de dag, en kan de vraag van de arbeidsmarkt of de maatschappelijke situatie over 5 jaar weer heel anders zijn.

Bovendien denk ik dat wij in de toekomst meer hebben aan filosofen en bijvoorbeeld "vrijetijds deskundigen" dan de zoveelste bedrijfskundige of accountant, gezien de verwachting van toenemende automatisering en toenemende groei tussen inkomensgroepen in de toekomst.
Ik had 10 jaar geleden een vriendin waarvan de zus een studie tot filisoof had gevolgd en die is uiteindleijk maar schoonmaakwerk gaan doen omdat er geen werk was. Dat is dus niet veranderd en dat gaat ook niet veranderen. Opleidingen tot filisoof of genderstudies zijn gewoon niet economisch nuttig en worden dus terecht als pretstudie aangeduid.

quote:
0s.gif Op zondag 27 januari 2019 11:32 schreef MakkieR het volgende:
Zul je zien, kiest iedereen nu massaal voor IT en vijf jaar later is die markt volledig verzadigd, sta je dan met je dure diploma.
Net als wiskunde en andere wetenschappen zijn dat studies die gemiddeld moeilijker zijn en meer van mensen vragen dus daar zal altijd schaarste blijven.