quote:Meer Aziatische koks welkom
Door VAN ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE
4 min geleden in BINNENLAND
DEN HAAG - Het nijpend tekort aan bekwame, Aziatische koks wordt opgelost. Oosterse restaurants mogen dit jaar 500 extra koks naar Nederland halen.
Chinese koks aan het werk in restaurant De Gouden Wok
De Aziatische eetgelegenheden in Nederland hebben al tijden moeite om goede koks te vinden die de gerechten kunnen maken zoals dat hoort. De populaire horecasector mocht daarom 1000 koks uit Azië hier laten werken op basis van een vergunning.
Dat aantal wordt na klachten van de sector verruimd tot 1500.
In SambAlmere.quote:Op donderdag 24 januari 2019 17:54 schreef michaelmoore het volgende:
Waar moeten die mensen dan wonen
Het zijn afwasmachine vullers voor 80 uur werken voor minimumloon, afwasmachine vullen in het weekend en nachts schoonmakenquote:Op donderdag 24 januari 2019 17:57 schreef _--_ het volgende:
Mijn vader kwam ook op deze manier vanuit Azië. En ik kan je vertellen 99% is niet eens kok.
quote:Op donderdag 24 januari 2019 18:39 schreef Hamzoef het volgende:
Er is geen tekort aan mensen. Maar een tekort aan mensen die zich uit willen laten buiten, het is altijd hetzelfde met die Chinese restaurants.
quote:Op donderdag 24 januari 2019 17:58 schreef Geerd het volgende:
Liever Chinezen dan dat volk uit het midden oosten
Ja die smerige troep kan iedereen maken. Maar die Chinezen wil gewoon een ongeletterde chinees uit arme gebieden uit China die ze als loonslaaf in kunnen zetten.quote:Op donderdag 24 januari 2019 19:04 schreef Roces18 het volgende:
aziatische kookkunsten scharen onder beroepen waar een verblijfsvergunning wordt afgegeven
Is onderdeel van de handelsreizen van de overheid. Wij nemen 1500 pekinezen en zij nemen goederen af.quote:Op donderdag 24 januari 2019 19:07 schreef Hamzoef het volgende:
[..]
Ja die smerige troep kan iedereen maken. Maar die Chinezen wil gewoon een ongeletterde chinees uit arme gebieden uit China die ze als loonslaaf in kunnen zetten.
Walgelijk dat hier aan meegewerkt wordt.
Nou ze hebben wel heel lekkere gevulde vissoep in Thailand, goh voor een euroquote:Op donderdag 24 januari 2019 19:11 schreef bereboot3 het volgende:
Liever de chinese keuken dan die meuk uit het midden oosten
diarree wat nog niet verteerd isquote:Op donderdag 24 januari 2019 19:15 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Nou ze hebben wel heel lekkere gevulde vissoep in Thailand, goh voor een euro
[ afbeelding ]
Thailand ligt ook niet in het midden oostenquote:Op donderdag 24 januari 2019 19:15 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Nou ze hebben wel heel lekkere gevulde vissoep in Thailand, goh voor een euro
[ afbeelding ]
Hebben we het dan over de echte Chinese keuken en echt Midden-Oosters eten of over de Hollandse Indochinees versus de kebabzaak?quote:Op donderdag 24 januari 2019 19:11 schreef bereboot3 het volgende:
Liever de chinese keuken dan die meuk uit het midden oosten
quote:Op donderdag 24 januari 2019 19:07 schreef Hamzoef het volgende:
[..]
Ja die smerige troep kan iedereen maken. Maar die Chinezen wil gewoon een ongeletterde chinees uit arme gebieden uit China die ze als loonslaaf in kunnen zetten.
Walgelijk dat hier aan meegewerkt wordt.
Maar Beppie en Frank willen wel hun bami special en ku lo yuk voor 7,50.quote:Op donderdag 24 januari 2019 18:39 schreef Hamzoef het volgende:
Opzouten,
Er is geen tekort aan mensen. Maar een tekort aan mensen die zich uit willen laten buiten, het is altijd hetzelfde met die Chinese restaurants.
Dat eten van de gemiddeld afhaalchinees kan iedereen na een cursus van een paar dagen wel in elkaar flansen.
En Frans en Maris die nemen altijd kulujoek met sambal Chinese muur Bami speciaalquote:Op donderdag 24 januari 2019 19:58 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Maar Beppie en Frank willen wel hun bami special en ku lo yuk voor 7,50.
Kan ook door kinderen klaargemaakt worden hoor. Die recepten zijn doorgaan erg vereenvoudigd, ofwel aangepast aan de Hollandse smaak.quote:Op donderdag 24 januari 2019 19:58 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Maar Beppie en Frank willen wel hun bami special en ku lo yuk voor 7,50.
Een grotere markt van koks zijn tegenwoordig die wereldrestaurants of sushitenten. Chinese restaurants worden voor een groot gedeelte gerund door familie.quote:Op donderdag 24 januari 2019 19:58 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Maar Beppie en Frank willen wel hun bami special en ku lo yuk voor 7,50.
Maar waarom noemen ze die weekend nacht keukenslaven dan Koks ??quote:Op donderdag 24 januari 2019 20:07 schreef BEFEM het volgende:
[..]
Een grotere markt van koks zijn tegenwoordig die wereldrestaurants of sushitenten. Chinese restaurants worden voor een groot gedeelte gerund door familie.
Het verdient waarschijnlijk niet veel anders dan Nederlandse koks in restaurants. Waar ook een tekort aan is.quote:Op donderdag 24 januari 2019 20:11 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Maar waarom noemen ze die weekend nacht keukenslaven dan Koks ??
met dien verstande dat Nederlandse koks dat alleen doen indien er overwerk betaald wordt in het weekendquote:Op donderdag 24 januari 2019 20:12 schreef BEFEM het volgende:
[..]
Het verdient waarschijnlijk niet veel anders dan Nederlandse koks in restaurants. Waar ook een tekort aan is.
Heb je het over Oost-Türkistan of wat? Daar gaat dit topic helemaal niet over.quote:Op donderdag 24 januari 2019 19:57 schreef BEFEM het volgende:
[..]
Boos omdat China niet lief doet in west-china
Ik denk dat Beppie en Frank die smerige rommel vor 8,50 ook nog wel zullen kopen.quote:Op donderdag 24 januari 2019 19:58 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Maar Beppie en Frank willen wel hun bami special en ku lo yuk voor 7,50.
nou hier kost bami Speciaal chinese muur 19,50quote:Op donderdag 24 januari 2019 20:30 schreef Hamzoef het volgende:
[..]
Heb je het over Oost-Türkistan of wat? Daar gaat dit topic helemaal niet over.
[..]
Ik denk dat Beppie en Frank die smerige rommel vor 8,50 ook nog wel zullen kopen.
gouden wok, waar beppie en frank hun bord vol gooien met mini loempias en mini frikandelletjes.quote:Op donderdag 24 januari 2019 19:58 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Maar Beppie en Frank willen wel hun bami special en ku lo yuk voor 7,50.
Dat personeel is dus die 1500 koksquote:Op donderdag 24 januari 2019 21:10 schreef LTVDK het volgende:
Ik blijf die Chinees-Indische restaurants fascinerend vinden, zeker hier in de regio zijn het bijna allemaal nog de klassieke 'luikjes' waarbij het zo snel naar binnen wordt geschoven dat je heel de keuken niet ziet.
Opvallend vind ik wel van de lokale hier is dat de vrouw achter de toonbank er al 30+ jaar staat en nog steeds geen fatsoenlijk Nederlands praat en het interieur in diezelfde tijd ook nooit in vernieuwd, ondanks dat ze genoeg verdienen met alle overige handel onder de toonbank. Personeel uit de keuken heb ik er overigens nog nooit gezien, zowel niet in de zaak als daarbuiten. Vraag me toch wel af wie dat nou zijn en wat ze in hun vrije tijd doen.
En terecht.quote:Op donderdag 24 januari 2019 19:04 schreef Roces18 het volgende:
aziatische kookkunsten scharen onder beroepen waar een verblijfsvergunning wordt afgegeven
Als de shoarma zaak op de hoek hier last van heeft dan is het meteen MOSLIMS DIT DAT ZUS ZO
Maar dat zijn dus mensen die je nooit in de samenleving ziet en waarvan niemand weet of dat ze er überhaupt zijn.quote:Op donderdag 24 januari 2019 21:13 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dat personeel is dus die 1500 koks
Die 100 uur per week werken voor netto minimumloon waarvan helft zwart
Ja goed kans dat ze in het berghok of magazijn slapen, maar in het thuisland krijgen ze 60 euro per maandquote:Op donderdag 24 januari 2019 21:16 schreef LTVDK het volgende:
[..]
Maar dat zijn dus mensen die je nooit in de samenleving ziet en waarvan niemand weet of dat ze er überhaupt zijn.
Ze zetten het geld op de bank. Kopen een dure BMW of geven het uit aan de goktafel.quote:Op donderdag 24 januari 2019 21:10 schreef LTVDK het volgende:
Ik blijf die Chinees-Indische restaurants fascinerend vinden, zeker hier in de regio zijn het bijna allemaal nog de klassieke 'luikjes' waarbij het zo snel naar binnen wordt geschoven dat je heel de keuken niet ziet.
Opvallend vind ik wel van de lokale hier is dat de vrouw achter de toonbank er al 30+ jaar staat en nog steeds geen fatsoenlijk Nederlands praat en het interieur in diezelfde tijd ook nooit in vernieuwd, ondanks dat ze genoeg verdienen met alle overige handel onder de toonbank. Personeel uit de keuken heb ik er overigens nog nooit gezien, zowel niet in de zaak als daarbuiten. Vraag me toch wel af wie dat nou zijn en wat ze in hun vrije tijd doen.
Die dure BMW rijdt alleen de eigenaar hier in.quote:Op donderdag 24 januari 2019 21:17 schreef Fer het volgende:
[..]
Ze zetten het geld op de bank. Kopen een dure BMW of geven het uit aan de goktafel.
of lkopen er crystal meth voor en zijn de resterende uren stonedquote:Op donderdag 24 januari 2019 21:17 schreef Fer het volgende:
[..]
Ze zetten het geld op de bank. Kopen een dure BMW of geven het uit aan de goktafel.
Wat een onzin.quote:Op donderdag 24 januari 2019 19:11 schreef bereboot3 het volgende:
Liever de chinese keuken dan die meuk uit het midden oosten
Momenteel breng ik wat meer tijd door buiten op normale werktijdstippen (revalidatie) dus dan zou je toch verwachten wel iets te zien? Echt nog nooit een Chinees bij de supermarkt of gewoon op straat gezien. Ik vind het gewoon opvallend hoe zij zo parallel leven aan de 'normale' maatschappij. Alle Oostblokkers, Britten, Spanjaarden en weet ik veel wat hier allemaal nog meer komt in dit dorp om te werken kom je altijd wel tegen, maar Chinezen, nooit.quote:Op donderdag 24 januari 2019 21:17 schreef Fer het volgende:
Verder slapen ze nog als jij naar je werk gaat en vertrekken ze overdag naar het restaurant. Dan werken ze tot laat en komen in het donker thuis. Vooral in het weekend, daarom zie je ze niet.
Het eten wat daar gemaakt wordt heeft ook weinig met China van doen. Genoeg mensen in Nederland van Indische komaf en die hebben tenslotte de rijsttafel uitgevonden dus dit is gewoon weer een poging om Chinese criminelen hierheen te loodsenquote:Op donderdag 24 januari 2019 18:39 schreef Hamzoef het volgende:
Opzouten,
Er is geen tekort aan mensen. Maar een tekort aan mensen die zich uit willen laten buiten, het is altijd hetzelfde met die Chinese restaurants.
Dat eten van de gemiddeld afhaalchinees kan iedereen na een cursus van een paar dagen wel in elkaar flansen.
We moeten wel naar de all you can eat vreetschuur kunnen blijven gaan.quote:Op donderdag 24 januari 2019 21:40 schreef Kim-Holland het volgende:
Vol=vol. Dus ook voor Aziatische koks
Wat moet een Chinees bij de supermarkt? Halfje bruin gesneden, hagelslag en een pak Knorr kopen ze niet, want dat eten ze niet.quote:Op donderdag 24 januari 2019 21:25 schreef LTVDK het volgende:
[..]
Momenteel breng ik wat meer tijd door buiten op normale werktijdstippen (revalidatie) dus dan zou je toch verwachten wel iets te zien? Echt nog nooit een Chinees bij de supermarkt of gewoon op straat gezien. Ik vind het gewoon opvallend hoe zij zo parallel leven aan de 'normale' maatschappij. Alle Oostblokkers, Britten, Spanjaarden en weet ik veel wat hier allemaal nog meer komt in dit dorp om te werken kom je altijd wel tegen, maar Chinezen, nooit.
Gelulquote:Op donderdag 24 januari 2019 22:07 schreef Fer het volgende:
[..]
Wat moet een Chinees bij de supermarkt? Halfje bruin gesneden, hagelslag en een pak Knorr kopen ze niet, want dat eten ze niet.
In China eten ze gewoon brood hoor.quote:Op donderdag 24 januari 2019 22:07 schreef Fer het volgende:
[..]
Wat moet een Chinees bij de supermarkt? Halfje bruin gesneden, hagelslag en een pak Knorr kopen ze niet, want dat eten ze niet.
Enige probleem is dat ze wel heel erg teruggetrokken en stil zijn.quote:Op donderdag 24 januari 2019 22:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Migranten uit China, geen moeite mee, harde werkers die erg hechten aan hun kinderen een goede opleiding te laten doen. Zie je nooit bij de sociale dienst
Is dat een probleem dan?quote:Op donderdag 24 januari 2019 22:18 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Enige probleem is dat ze wel heel erg teruggetrokken en stil zijn.
Ik ken een paar meisjes die bij een chinees restaurant in de bediening hebben gewerkt en die waren er niet positief over. Alles werd in het chinees geschreeuwt, dus er was geen communicatie en de fooien werden ingenomen. Ook problemen met uitbetaling van loon hielp niet. Ik kan me voorstellen dat je je dan snel eenzaam en ongewaardeerd voelt.quote:Op donderdag 24 januari 2019 22:23 schreef Ringo het volgende:
Daar is het UWV de afgelopen jaren héél streng over geweest, geen Chinese kok mocht hier in de crisisjaren nog aan het werk, die familietokoʼs haalden koks maar lekker uit het Hollandse werklozenbestand; maar dat gaf allerlei gedoe en problemen, want waar elke willekeurige Chinees zomaar een snackbar kan runnen, is het voor een Hollandse kok (zelfs met een goede opleiding) kennelijk onmogelijk om te gedijen in een Chinese keuken. Gevalletje cultuurverschil, ofzo.
En nu heeft de overheid blijkbaar toch weer oog voor die verschillen, want de grenzen gaan weer open voor onze gewaardeerde loempiabakkers en wokgoochelaars uit het Oosten. Het zal. Allemaal best. Mahlzeit!
Ik vind dat ze slecht geïntegreerd zijn. Maar doordat ze zich dus erg hebben afgezonderd en niet gewelddadig zijn (in tegenstelling tot onze islamitische/arabische landgenoten) maakt men er geen issue van. Met de nieuwe generatie Chinezen valt dat wel mee denk ik.quote:Op donderdag 24 januari 2019 22:37 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Is dat een probleem dan?
Gewoon volk wat er iets van probeert te maken.
Moeten?quote:Op donderdag 24 januari 2019 21:57 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
We moeten wel naar de all you can eat vreetschuur kunnen blijven gaan.
Nederlanders willen niet in de keuken , afwassen om zaterdagavond en zondag voor minimumloonquote:Op donderdag 24 januari 2019 21:57 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
We moeten wel naar de all you can eat vreetschuur kunnen blijven gaan.
nou ik denk dat het meer 25 jarige Chinese jongens zijn,quote:Op vrijdag 25 januari 2019 07:56 schreef Toga het volgende:
Och, voor een paar leuke 18-jarige kokette Chinese kokkinnetjes zet ik mijn deuren wagenwijd open.
Veel liever dan die meuk uit Afrika en het Midden-Oosten.
Is ook wel een markt voor...quote:Op vrijdag 25 januari 2019 07:58 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nou ik denk dat het meer 25 jarige Chinese jongens zijn,
Ik zat bij een Chinese jongen in de klas waarvan de ouders zo'n restaurant hadden. Als hij in het restaurant stond praatte hij ook zo gebrekkig omdat dat nou eenmaal werd verwacht daar. Daarbuiten sprak hij perfect ABN.quote:Op donderdag 24 januari 2019 21:10 schreef LTVDK het volgende:
Ik blijf die Chinees-Indische restaurants fascinerend vinden, zeker hier in de regio zijn het bijna allemaal nog de klassieke 'luikjes' waarbij het zo snel naar binnen wordt geschoven dat je heel de keuken niet ziet.
Opvallend vind ik wel van de lokale hier is dat de vrouw achter de toonbank er al 30+ jaar staat en nog steeds geen fatsoenlijk Nederlands praat en het interieur in diezelfde tijd ook nooit in vernieuwd, ondanks dat ze genoeg verdienen met alle overige handel onder de toonbank. Personeel uit de keuken heb ik er overigens nog nooit gezien, zowel niet in de zaak als daarbuiten. Vraag me toch wel af wie dat nou zijn en wat ze in hun vrije tijd doen.
Het valt juist op dat de kinderen vaak wél geweldig in Nederlnds zijn idd. Maar het eten is beneden par vaak. Gewoon Hocras opwarmen.quote:Op vrijdag 25 januari 2019 08:05 schreef Ceased2Be het volgende:
[..]
Ik zat bij een Chinese jongen in de klas waarvan de ouders zo'n restaurant hadden. Als hij in het restaurant stond praatte hij ook zo gebrekkig omdat dat nou eenmaal werd verwacht daar. Daarbuiten sprak hij perfect ABN.
Hoort bij het plaatje van de Chin-ind-spec-rest.
Het is sowieso een verdwijnend iets die traditionele chin-ind-spec-rest, daar is dit geweldige boek ook uit voortgekomen: https://www.bol.com/nl/f/chin-ind-spec-rest/9200000094064027/quote:Op vrijdag 25 januari 2019 08:09 schreef Jaroon het volgende:
[..]
Het valt juist op dat de kinderen vaak wél geweldig in Nederlnds zijn idd. Maar het eten is beneden par vaak. Gewoon Hocras opwarmen.
Meer Chinezen beginnen ook met sushi. Ook geen succes. Wederom Hocras. En vooral bij dat all you can eat.quote:Op vrijdag 25 januari 2019 08:15 schreef Ceased2Be het volgende:
[..]
Het is sowieso een verdwijnend iets die traditionele chin-ind-spec-rest, daar is dit geweldige boek ook uit voortgekomen: https://www.bol.com/nl/f/chin-ind-spec-rest/9200000094064027/
Sushitenten daarentegen hebben we nu 5 op 2 vierkante km.
Dit dus, er kan helemaal geen tekort zijn aan Aziatische koks en restaurants. Het eten in Aziatische restaurants is geen basisbehoefte.quote:Op donderdag 24 januari 2019 19:02 schreef MadJackthePirate het volgende:
Hoezo is er een 'tekort' dan? Van leraren, politieagenten en verplegers kan er een tekort zijn, maar voor Aziatische koks? Zitten er dan nu regelmatig mensen buiten Aziatische restaurants omdat er geen plek is binnen ofzo? Man man man
Dit wil men serieuzer aanpakken. Tijdelijk koks die hier koks opvoeden. Niets mis mee.quote:Op vrijdag 25 januari 2019 08:53 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Dit dus, er kan helemaal geen tekort zijn aan Aziatische koks en restaurants. Het eten in Aziatische restaurants is geen basisbehoefte.
Maar goed, de VVD zet graag de deur open naar uitbuiting en mensenhandel, dus geheel onverwachts is dit natuurlijk niet.
Tijdelijke koks ?? Men heeft een visum en werkvergunning ,quote:Op vrijdag 25 januari 2019 08:55 schreef Jaroon het volgende:
[..]
Dit wil men serieuzer aanpakken. Tijdelijk koks die hier koks opvoeden. Niets mis mee.
Ja ga jij avonds of in het weekend afwassen en schranspartijen van dikke VVD ersquote:Op vrijdag 25 januari 2019 08:53 schreef luxerobots het volgende:
Maar goed, de VVD zet graag de deur open naar uitbuiting en mensenhandel, dus geheel onverwachts is dit natuurlijk niet.
Tijdelijk. Ik heb dit van een Chinese chef zelf.quote:Op vrijdag 25 januari 2019 11:57 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Tijdelijke koks ?? Men heeft een visum en werkvergunning ,
Die gaan niet meer terug , waarom zouden ze
en daarna ga jij in de keuken staan afwassenquote:Op vrijdag 25 januari 2019 12:22 schreef Jaroon het volgende:
[..]
Tijdelijk. Ik heb dit van een Chinese chef zelf.
Links zou hier juist op tegen moeten zijn omdat het de arbeidsrechten afbreekt. Maar socialistisch links bestaat niet eens meer in Nederland (muv SP). Wat nu 'links' heet zijn milieuverdwaasde omvolkingsgekkies. Hier op het forum lopen er genoeg. Rechten voor arbeiders interesseert hen niets.quote:Op vrijdag 25 januari 2019 11:44 schreef HSG het volgende:
Links over restaurants met alleen blanke koks: RACISME!! XENOFOBIE
Links over Chinese restaurants met alleen Chinezen: ......
Ik wilde dit postenquote:Op donderdag 24 januari 2019 17:58 schreef Geerd het volgende:
Liever Chinezen dan dat volk uit het midden oosten
Kan. Het gaat over het opnieuw opleiden van mensen hier.quote:Op vrijdag 25 januari 2019 12:39 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
en daarna ga jij in de keuken staan afwassen
Artikel in de Groene Amsterdammer over uitbuiting van arbeidsmigranten.quote:Op vrijdag 25 januari 2019 13:17 schreef LXIV het volgende:
Links zou hier juist op tegen moeten zijn omdat het de arbeidsrechten afbreekt. Maar socialistisch links bestaat niet eens meer in Nederland (muv SP). Wat nu 'links' heet zijn milieuverdwaasde omvolkingsgekkies. Hier op het forum lopen er genoeg. Rechten voor arbeiders interesseert hen niets.
Over de arbeidsvergunningen van de Chineze koks:quote:Het geschreeuw uit de keuken van een Chinees restaurant in Utrecht zwelt aan. De stemming wordt akelig. Ongemakkelijk pakken klanten hun jas en verlaten het restaurant zonder hun bami- en rijstbestellingen. Dan vliegt de tussendeur open. Een kok met striemen en krassen op zijn keel stormt schreeuwend voorbij de lege stoelen en tafels. Zijn baas snelt achter hem aan en probeert hem binnen te houden. Tevergeefs: kok Wu worstelt zich naar buiten en landt midden op straat. Hij tiert en schopt de baas van zich af. Aan de overkant belt de eigenaar van een bar het alarmnummer. Kort daarna buigen ambulanciers en agenten zich over de Chinese kok. Wu’s baas kijkt over hun schouders mee en snauwt in het Mandarijn: ‘Het is het beste als je niet lang meer in Nederland blijft.’
Drie jaar later ontmoeten we Wu in de koude spreekkamer van zijn hulpverlener; hij is er nog. Zijn zwarte jas houdt hij aan en tijdens het praten wrijft hij nerveus in zijn handen vol eelt en brandplekjes. Hij vertelt waarom zijn toenmalige baas zijn nagels diep in zijn keel plantte: ‘Ik moest etensresten van de vorige klant op een nieuw bord leggen. Ik zei dat ik het niet kon.’
Op dat moment is Wu’s Nederland nauwelijks groter dan het restaurant: hij werkt elf uur per dag, zes dagen per week en slaapt boven de keuken in een kamertje met een collega-kok. Volgens het contract dat hij in China tekende, zou hij vijftienhonderd euro per maand ontvangen. Maar hij krijgt niet meer dan achthonderd. Van dat laatste houdt zijn baas ook nog een percentage in voor de verplichte zorgverzekering. Later mag Wu zelf de boete van 343 euro ophoesten, als blijkt dat die verzekering nooit is afgesloten.
Van het geld dat overblijft moet hij zijn ouders, vrouw, kind en schoonvader in China onderhouden en tegelijkertijd zijn schulden afbetalen: negenduizend euro aan vliegtickets en bemiddelingskosten. Gedurende zijn Nederlandse carrière gaat hij wel meer verdienen. Daar staat tegenover dat zijn baas hem fysiek begint te kwellen. ‘Gewoon slaan was aan de orde van de dag. Als hij slecht gehumeurd was, leefde hij zich op me uit.’ Drie keer krijgt hij naar eigen zeggen een ‘echt harde klap’. Nederlands spreekt Wu niet. Hij kent hier niemand en terug naar China is door de openstaande schuld geen optie.
Na de worsteling met de baas doet Wu aangifte van arbeidsuitbuiting, waar zeven maanden later antwoord op komt van het Openbaar Ministerie. Geen zaak, verduidelijkt zijn advocaat. Wu’s voormalige collega-kok, eveneens geheel afhankelijk van de baas, spreekt Wu’s verklaring tegen. De baas blijkt alle loonstrookjes bovendien keurig op orde te hebben: met de cijfers is niets mis en alle belastingen zijn betaald. Dat meerdere getuigen de schrammen in Wu’s nek hebben waargenomen doet er niet toe; Wu’s woord is het enige dat overblijft en daarmee win je geen strafzaken.
quote:De tweede speciale overheidsregeling is het Convenant Aziatische Horeca, ook wel het ‘wokakkoord’, dat sinds 2014 bestaat en werd verlengd in 2016. Wu kwam naar Nederland als kennismigrant via een voorloper van deze regeling. Hij is gediplomeerd kok en daar is een chronisch tekort aan in Aziatische restaurants. Nederlanders willen niet werken in deze specialistische keukens. Dat komt door ‘(het imago van) mindere arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden’ in vergelijking met de rest van de horecasector, schrijft de overheid in de toelichting op het convenant. Aziatische restauranthouders, op hun beurt, willen liever geen Nederlandse koks omdat die – nog steeds in de woorden van de overheid – ‘onvoldoende arbeidsethos’ hebben. Het convenant is een groot succes: tussen oktober 2014 en januari 2018 kwamen ruim vierduizend Aziatische koks naar Nederland.
De Nederlandse overheid heeft in dit verhaal de merkwaardige rol van uitbuitingsfacilitator. Ze informeert de koks en au pairs niet wat hun rechten zijn of waar ze die kunnen halen, noch is er enige vorm van serieuze nacontrole. Waardoor ze na aankomst vrijwel compleet afhankelijk zijn en blijven van hun werkgever.
Rutte trekt zich af op dit soort artikelenquote:Op vrijdag 25 januari 2019 15:38 schreef bluemoon23 het volgende:
[..]
Artikel in de Groene Amsterdammer over uitbuiting van arbeidsmigranten.
Ook chineze koks....
https://www.groene.nl/art(...)-huid-in-mijn-handen
Dus omdat De Groene een anekdote heeft van de kok neem jij aan dat het bij elke arbeidsmigrant hetzelfde gevalletje is?quote:Op vrijdag 25 januari 2019 17:37 schreef bluemoon23 het volgende:
@longcat
We denken niet dat veel Chinezen nog in een hok wonen, dat IS gewoon vaak nog zo
Lees dat stuk in de Groene maar eens
De Groene had ook een stuk over Polen die in distributiecentra werken, ook interessant stuk
https://www.groene.nl/artikel/callgirl-voor-albert-heijn
Controle is er amper van arbeidsinspectie.....
Dat dus!quote:Op donderdag 24 januari 2019 17:58 schreef Geerd het volgende:
Liever Chinezen dan dat volk uit het midden oosten
Als je doelstelling immigratie en het uithollen van arbeidsvoorwaarden is.quote:Op vrijdag 25 januari 2019 15:38 schreef bluemoon23 het volgende:
Het convenant is een groot succes: tussen oktober 2014 en januari 2018 kwamen ruim vierduizend Aziatische koks naar Nederland.
en daarna gaan we weer een 1500 andere keukenslaven halenquote:Op vrijdag 25 januari 2019 14:37 schreef Jaroon het volgende:
[..]
Kan. Het gaat over het opnieuw opleiden van mensen hier.
Maar wel braafjes elke zondagavond je maandmenutje halen bij de plaatselijke chinees om de keukenslavernij te stimuleren __!quote:Op vrijdag 25 januari 2019 19:55 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
en daarna gaan we weer een 1500 andere keukenslaven halen
goed plan
en we noemen het opleiding , want betaald zal er niet veel worden
Precies!quote:Op donderdag 24 januari 2019 17:58 schreef Geerd het volgende:
Liever Chinezen dan dat volk uit het midden oosten
Ja jij wllt toch ook graag je Bami speciaal met stukjes kip voor 6,50 euro ,quote:Op zaterdag 26 januari 2019 01:22 schreef Longcat. het volgende:
[..]
Maar wel braafjes elke zondagavond je maandmenutje halen bij de plaatselijke chinees om de keukenslavernij te stimuleren __!
Nederlanders willen nou eenmaal zo goedkoop mogelijk dus krijg je dit soort praktijken.quote:Op zaterdag 26 januari 2019 01:22 schreef Longcat. het volgende:
[..]
Maar wel braafjes elke zondagavond je maandmenutje halen bij de plaatselijke chinees om de keukenslavernij te stimuleren __!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |