FOK!forum / Culinesse à gogo / Mijn eerste eigengemaakte rollade
sigmezondag 20 januari 2019 @ 20:50
Om een of andere reden had ik me in het hoofd gehaald om zelf een rollade te maken. Niet er zelfs eentje te braden, nee, zelfs eentje maken. In de vriezer vol varken (van eigen vark) kon ik de schnitzels niet vinden, dus ik nam twee pakjes 'varkenslap'.

Dat waren 6 lappen. Ongeveer zo:
2OTD6sl.jpg

Die heb ik platgemept. Bovenstaande zag er daarna zo uit:
u54adlZ.jpg

De lappen heb ik vervolgens gestapeld in drie lagen. Tussen de lagen Franse mosterd, zout en wat gevijzelde kruiden (wildmarinademix).
QYrnNeR.jpg

Mooi opgerold - in plastic folie wil dat heel netjes :D
XorjQ2f.jpg

Maar daarna mot 't in touw natuurlijk.
Ik vond 't nog steeds best op een rollade lijken.
5oMYGnu.jpg

Daarna even uitrusten, dus vervolg komt zo.
mailyzondag 20 januari 2019 @ 20:53
In ieder geval kudo's voor je waterketel O+
sigmezondag 20 januari 2019 @ 20:55
Goed. Toen het tijd was, de rollade in de pan. In ganzenvet, want dat lust ik graag.
HXxj8RT.jpg

Even rondom aanbraden, daarna in een ovenschaal. Pan met vet even omgespeold met rode wijn, en dat dan bij de rollade in de schaal.
u5xVosY.jpg

Hop, de oven in!
EGo9ury.jpg

Nou, dat lijkt zowaar op rollade *O*
WNLEzCi.jpg

Goed, roept u maar. Wat kan beter? Wat moet ik de volgende keer beslist (niet) doen?
Wie maakt er ook wel eens een zelf opgebonden stuk vlees klaar?
sigmezondag 20 januari 2019 @ 20:56
quote:
0s.gif Op zondag 20 januari 2019 20:53 schreef maily het volgende:
In ieder geval kudo's voor je waterketel O+
Ja, die mag ik wel eens poetsen zie ik :@
-Chakotay-zondag 20 januari 2019 @ 20:57
Ik ben verliefd op je theepot
IrishBastardzondag 20 januari 2019 @ 20:59
Leuk werk! Lijkt me ook tof eens te doen. Is hij niet droog geworden (aan de kleur te oordelen)? :s)
-Chakotay-zondag 20 januari 2019 @ 20:59
ziet er trouwens uit als een zeer gezellig huisje, met steenoven en houten aanrecht. Goed mooi scherp mes en een vrouw die vlees eet!
ik mag jou wel!
nogeenoudebekendezondag 20 januari 2019 @ 21:00
quote:
0s.gif Op zondag 20 januari 2019 20:57 schreef -Chakotay- het volgende:
Ik ben verliefd op je theepot
Ik op die authentieke oven.

En het vlees ziet er ook goed uit!
-Chakotay-zondag 20 januari 2019 @ 21:00
als mijn vlees op die weegschaal ligt staat er 1420
mailyzondag 20 januari 2019 @ 21:01
quote:
0s.gif Op zondag 20 januari 2019 20:57 schreef -Chakotay- het volgende:
Ik ben verliefd op je theepot
#MeToo :Y
-Chakotay-zondag 20 januari 2019 @ 21:02
een vrouw die bier drinkt en vlees eet
jazeker, ze bestaan nog!
#ANONIEMzondag 20 januari 2019 @ 21:02
Die theepot _O_
Die oven _O_
cofizondag 20 januari 2019 @ 21:03
Ziet erg lekker uit! :9~
-Chakotay-zondag 20 januari 2019 @ 21:06
quote:
2s.gif Op zondag 20 januari 2019 20:56 schreef sigme het volgende:

[..]

Ja, die mag ik wel eens poetsen zie ik :@
Je zou eens lamsbout in zoutkorst moeten maken. Als je dat eet word je zeer vrolijk
fespozondag 20 januari 2019 @ 21:09
volgende keer wellicht een gevulde rollade? lijkt mij smakelijker dan alleen maar vlees.
en een goede saus.

en probeer overal dezelfde dikte aan te houden.
Lunatiekzondag 20 januari 2019 @ 21:10
Had je aan het einde meer plakken vlees verwacht?
sigmezondag 20 januari 2019 @ 21:19
quote:
0s.gif Op zondag 20 januari 2019 21:06 schreef -Chakotay- het volgende:

[..]

Je zou eens lamsbout in zoutkorst moeten maken. Als je dat eet word je zeer vrolijk
Nou, we hebben deze herfst twee varkens geslacht, en 7 ramlammeren. Ik heb nog wat bout liggen, stukjes van een kleine kilo. Maar dat heeft weinig te maken met rollade.
IrishBastardzondag 20 januari 2019 @ 21:21
quote:
7s.gif Op zondag 20 januari 2019 21:19 schreef sigme het volgende:

[..]

Nou, we hebben deze herfst twee varkens geslacht, en 7 ramlammeren. Ik heb nog wat bout liggen, stukjes van een kleine kilo. Maar dat heeft weinig te maken met rollade.
Je zou het eerst in een keukenla met rollagers kunnen leggen. Dan haal je het in ieder geval uit een rollade :7
JeMoederzondag 20 januari 2019 @ 21:28
quote:
10s.gif Op zondag 20 januari 2019 21:21 schreef IrishBastard het volgende:

[..]

Je zou het eerst in een keukenla met rollagers kunnen leggen. Dan haal je het in ieder geval uit een rollade :7
_O-

Hulde TS, ook je gereedschap en apparatuur ziet er super uit. Wie heeft je koksmes gemaakt?
Spanky78zondag 20 januari 2019 @ 21:43
Die oven lijkt me geweldig. En het ziet er verder best aardig uit, geknoopt en aangebraden met ganzenvet, top.

Maar je vraagt hoe het beter kan (volgens mij dan hè) : houd volgende keer het spierstuk heel en snijd het vlies eruit, ipv er hamlappen van te snijden. Het hele stuk snijd je dan open, eventueel nog een paar keer (hangt er vanaf hoe dun je wilt en dan rol je de rollade ervan. Dan is de draad van het vlees dus anders en snijd je jouw stukjes dus haaks op de draad in plakken. Nu snijd je met de draad mee, je hebt in feite een soort gerolde schnitzels tot rollade gemaakt :)

Daarnaast vind ik hem nogal ver gaar, maar dat kunnen de foto's ook zijn. Met een kernthermometer 62 graden is voldoende en dan is hij van binnen mooi rosé. Beetje mosterd erin vind ik lekker, zou er nog een mosterdsaus met tijm bij maken denk ik.

Enneh, dat mes, hebben ze een nieuw gestuurd?
-Chakotay-zondag 20 januari 2019 @ 21:45
quote:
7s.gif Op zondag 20 januari 2019 21:19 schreef sigme het volgende:

[..]

Nou, we hebben deze herfst twee varkens geslacht, en 7 ramlammeren. Ik heb nog wat bout liggen, stukjes van een kleine kilo. Maar dat heeft weinig te maken met rollade.
Wanneer mag ik een keertje komen eten bij jullie? :D
Lucky_Strikezondag 20 januari 2019 @ 22:14
Leuk project Sigme O+
Whiskers2009zondag 20 januari 2019 @ 22:25
Ziet er wat te doorbakken uit. Maar leuk probeersel! ^O^
AnneXmaandag 21 januari 2019 @ 00:11
_O_

Vroegûh kwam oom Joost logeren, die woonde in Groningen en zijn schoonvader had de slagerij in de Oude Ebbingestraat.
Dan moest hij speciaal de groningse rollade meenemen naar Den Haag vanwege de kruiden!
Mogelijk kruidnagel?
De mosterd vond ik ook een goeie van je sigme!
sigmemaandag 21 januari 2019 @ 07:27
quote:
1s.gif Op zondag 20 januari 2019 21:28 schreef JeMoeder het volgende:

[..]

_O-

Hulde TS, ook je gereedschap en apparatuur ziet er super uit. Wie heeft je koksmes gemaakt?
quote:
0s.gif Op zondag 20 januari 2019 21:43 schreef Spanky78 het volgende:
Die oven lijkt me geweldig. En het ziet er verder best aardig uit, geknoopt en aangebraden met ganzenvet, top.

Maar je vraagt hoe het beter kan (volgens mij dan hè) : houd volgende keer het spierstuk heel en snijd het vlies eruit, ipv er hamlappen van te snijden. Het hele stuk snijd je dan open, eventueel nog een paar keer (hangt er vanaf hoe dun je wilt en dan rol je de rollade ervan. Dan is de draad van het vlees dus anders en snijd je jouw stukjes dus haaks op de draad in plakken. Nu snijd je met de draad mee, je hebt in feite een soort gerolde schnitzels tot rollade gemaakt :)

Daarnaast vind ik hem nogal ver gaar, maar dat kunnen de foto's ook zijn. Met een kernthermometer 62 graden is voldoende en dan is hij van binnen mooi rosé. Beetje mosterd erin vind ik lekker, zou er nog een mosterdsaus met tijm bij maken denk ik.

Enneh, dat mes, hebben ze een nieuw gestuurd?
Over het mes (Forged, is het merk denk ik): ze hebben me een nieuwe gestuurd. Ziet er een stuk beter uit!

Over het vlees: de zeug gaat woensdag naar de beer, als alles goed gaat levert dat biggetjes in april, dus dan hebben we op z'n vroegst in de herfst weer een vark voor de slager, dan kan ik vragen om anders uitgesneden vlees :).
#ANONIEMmaandag 21 januari 2019 @ 08:23
Dat ziet er prima uit en goede oven heb je. :o