abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_184556273
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Consumentenvertrouwen flink omlaag

Het consumentenvertrouwen liet in januari de grootste daling in ruim zeven jaar zien. De stemming onder consumenten daalde met 8 punten naar 1, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Wat zegt dat nu eigenlijk? En is het reden tot paniek?

De stand van 1 ligt nog wel boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar; dat is namelijk -3. In januari 2000 werd met 36 het hoogste niveau ooit bereikt, in maart 2013 het voorlopige dieptepunt (-41).

Het is de zesde daling van het consumentenvertrouwen op rij. In augustus 2018 kwam de indicator nog uit op 21. Consumenten oordeelden in januari een stuk minder positief over het economische klimaat. Ook hun koopbereidheid schatten zij laag in.

"Consumenten lezen van alles over de wereldeconomie, de Brexit en de handelsoorlog en worden wat voorzichtiger. Daarnaast hebben de aandelenkoersen een slecht jaar gehad, wordt energie duurder en is de btw omhooggegaan."

'Ik kan niet echt duiden wat mensen bezielt'
Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS vindt het een lastige kwestie. "Enerzijds kun je zeggen: het consumentenvertrouwen loopt voorop in de conjunctuur, dus deze daling is geen goed nieuws. Aan de andere kant is het producentenvertrouwen, ook zo'n indicator met voorspellende waarde, juist iets opgelopen. En de economie blijft groeien, is de verwachting."
Dat het goed gaat met bedrijven daar hebben de medewerkers niet veel van gemerkt in de portemonee afgelopen jaren. Het verschil tussen producentenvertrouwen en consumentenvertrouwen verbaast mij dan ook allerminst. Als het slechter gaat met de bedrijven komt er weer een stagnatie of inleverronde qua koopkracht dus verstandige consumenten dekken zich alvast in als de wereldeconomie begint terug te lopen.

[ Bericht 3% gewijzigd door Digi2 op 22-01-2019 17:44:28 ]
We can't afford the illusion anymore
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')