abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_184315638
registreer om deze reclame te verbergen
Nieuw jaar, en zoals verwacht gaan we op dezelfde voet verder :)

quote:
Saoedische vrouwen levenslang vastgeklonken door voogdijsysteem

Verhaal gevluchte Rahaf (18) is een van de vele, schrijnende voorbeelden

Hoera, een meisje! De slingers kunnen uit, behalve in Saoedi-ArabiŽ. Daar betekent beschuit met roze muisjes meestal het begin van een lange lijdensweg. Tot aan het graf liggen vrouwen er aan mannelijke ketens, vastgeklonken door een eeuwenoud vers uit de Koran. Het verhaal van het gevluchte meisje Rahaf (18) is een van de vele, schrijnende voorbeelden van het controversiŽle voogdijsysteem in het land.

Alle belangrijke levensbesluiten worden voor hen genomen. Eerst door vader of broer, daarna door echtgenoot of zoon. „Het is ongelooflijk vernederend dat zij voor alles de toestemming van een mannelijke voogd nodig hebben”, zegt Rothna Begum, onderzoeker van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Ondanks een aantal recente hervormingen blijft de maatschappelijke en juridische status van de vrouw in het conservatieve koninkrijk mijlenver achter op die van de man. Autorijden is leuk, maar als er altijd een mannelijk familielid naast je moet zitten die bepaalt waar de reis naartoe gaat… „Vrouwen blijven voor de wet kinderen, of minder”, aldus Begum vanuit Londen.

Het omstreden voogdijsysteem staat weer vol in de schijnwerpers door de 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun. Zij wist los te breken uit haar ketens, zwoer de islam af en ondernam een dappere vluchtpoging. Die strandde bijna op het vliegveld van Bangkok, maar de Verenigde Naties hebben haar inmiddels de vluchtelingenstatus toegekend.

Voor de meeste Saoedische vrouwen loopt het niet zo goed af. De 24-jarige Dina Ali probeerde in het voorjaar van 2017 naar AustraliŽ te vluchten. Ook zij werd tijdens een tussenstop, in Manilla, opgepakt.

Wanhoopsvideo
Dina wist op het vliegveld van de Filipijnse hoofdstad nog net een wanhoopsvideo te maken: „Als mijn familie komt, dan vermoorden ze me. Als ik terugga naar Saoedi-ArabiŽ, dan sterf ik.” Niet veel later zetten Saoedische functionarissen en familieleden haar met geweld op een vliegtuig richting Riyad. Sindsdien is er niets meer van haar vernomen. „Er zijn meer vluchtpogingen, maar die blijven meestal buiten het nieuws”, aldus Begum. „Studentes die niet terugkeren of vrouwen die tijdens een reis hun familieleden ontvluchten.”

Voor de meeste vrouwen in Saoedi-ArabiŽ zelf blijft een ontsnapping naar het buitenland een verre droom. Voor zowel de aanvraag van een paspoort als de reis zelf heeft zij de toestemming van haar mannelijke voogd nodig. „De vrouwen zitten gevangen in eigen land”, aldus Begum.

„Het enige waarop zij kunnen hopen is dat hun voogd een beetje genade heeft en hen niet misbruikt.” Er zijn ook vrouwen die met toestemming van hun man vrijelijk gaan shoppen in Marbella of Londen, waarbij zij de traditionele kledingvoorschriften aan hun laars lappen, maar dat is een kleine minderheid.

Grillen
De meeste Saoedische vrouwen schikken zich noodgedwongen in hun lot als ’gevangene’, waarbij hun dagelijks leven gedomineerd worden door de grillen van – meestal – hun echtgenoot. Een man die door haar vader is toegewezen. En een man die besluit over haar vrijheid.

Mocht ze in de gevangenis belanden, dan kan ze alleen na toestemming van haar man de cel verlaten. Maar het kan nog erger: komt ze in een opvangcentrum voor misbruikte vrouwen terecht, dan nog moet haar man – de dader – een krabbel zetten voordat ze weer naar buiten kan.

Het voogdijsysteem bestaat niet alleen uit wetten en regels, maar ook uit gebruiken die maar moeilijk te veranderen zijn. Het staat nergens geschreven, maar werkgevers vragen vaak de toestemming van de man voordat zij de vrouw aannemen. Of een ziekenhuis informeert bij de echtgenoot of die medische ingreep wel echt door hem wordt toegestaan.

Saoedi-ArabiŽ heeft meermaals beloofd het voogdijsysteem, dat bedoeld is om de eer van de vrouw en haar familie te bewaken, op de schop te nemen, maar het bezweert tegelijkertijd dat de sharia een gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen garandeert. Toch is het juist de interpretatie van een vers uit de Koran waarop die ongelijkheid is gebaseerd. Die stelt dat mannen vrouwen ’beschermen en onderhouden’ omdat God hen meer kracht heeft gegeven.

Keihard
Er is wel interne kritiek in Saoedi-ArabiŽ, maar die wordt keihard aangepakt. „De situatie is nu erger dan voorheen”, aldus Begum, die veel rapporten schreef over de situatie van vrouwen in het koninkrijk. „Kroonprins Mohammed bin Salman heeft alle belangrijke activisten opgepakt, waardoor niemand zich meer durft uit te spreken.”

Ook de bekende mensenrechtenactiviste Samar Badawi zit weer achter de tralies. Zij verwierf bekendheid toen ze haar vader, die haar misbruikte, aanklaagde. Uiteindelijk belandde ze zelf in de cel omdat ze haar vader weigerde te gehoorzamen.

Canada eist dit keer haar vrijlating, wat tot een hoogoplopend conflict met het Riyad heeft geleid. Een teken dat ook de huidige internationale ophef rond het lot van Rahaf weinig zoden aan de dijk zal zetten. Begum: „Toch is druk van buitenaf de enige mogelijkheid om het verrotte systeem te veranderen.”
Dit is natuurlijk voor velen geen onbekend verhaal, dit gebeurd niet alleen in SA maar overal waar de islam aanwezig is. De vrouw is gewoon ondergeschikt binnen de islam, in Nederland zullen ook genoeg vrouwen zijn die moeten leven onder het juk van de islam.

Het is spijtig dat hier zelden aandacht voor is, je zou toch verwachten dat de moraalridders die schuimbekkend de straat op gaan vanwege de uitspraak "grab them by the pussy" dit toch ook zouden doen voor vrouwen die echt leed ondervinden. Helaas is het tegenovergestelde waar, een Thiery Baudet die een roman schrijft op hetzelfde niveau als 50 shades wordt uitgekotst, alhoewel dat meer zal komen door de boodschapper en niet de boodschap, en vrouwen die in de praktijk onderdrukt worden moeten het doen met meer hoofddoekjes en meer tolerantie voor de ideologie waaronder zij gebukt gaan.

Je zou maar als vrouw gevangen zitten binnen de islam, zelf geen mogelijkheid hebben om te ontsnappen omdat je leven niet zeker is en dan hoor je de zelf uitgeroepen wereldverbeteraars ook nog de verkeerde kant kiezen door vooral vrouw onderdrukkende middelen te promoten en de mensen die het wel degelijk opnemen voor dit soort vrouwen weg te zetten als racist.

Het wordt tijd dat de positie van die vrouw binnen de islam aan de kaak wordt gesteld, maar zolang mensen de islam nog blijven beschermen of te laf zijn om de waarheid onder ogen te zien zullen miljoenen vrouwen wereldwijd gebukt blijven gaan onder dit leed.
pi_184315781
Islamitische landen lopen nou eenmaal honderden jaren achter op de rest van de wereld. Of ze zich ooit zullen ontwikkelen, geen idee.
Mijn andere account is "Danny"
Op dinsdag 18 oktober 2016 11:31 schreef Antaris het volgende:
Hallojo heeft gelijk.
  donderdag 10 januari 2019 @ 10:32:12 #3
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_184315792
Afgezien van het standaard politieke druk etc... het enige wat we in het westen kunnen doen is gematigde moslims en ex-moslims een kans te geven om hun gemeenschappen te transformeren van binnenuit en dan hopen dat die nieuwe vorm van cultuur overslaat op het Midden Oosten.

Het probleem is dat die gematigde stemmen in Europa weerstand krijgen van de moslimgemeenschap. Dat is te verwachten natuurlijk maar wat het allemaal nog 10x moeilijk maakt is dat deze weerstand-bieders (vaak conservatieve moslims) bijstand hebben van bepaalde linkse figuren die meer bezig zijn met virtue signalling dan echt nadenken over de inhoud.

Een ex-moslim zoals Maajid Nawaz wordt dus door deze moslims en door links uitgemaakt voor islamofoob en eigenlijk dus monddood gemaakt. Even nog afgezien van de dreigingen en andere druk.

Sabotage dus. Dat moet echt stoppen. Pas dan kan die gemeenschap met de tijd mee.
It's muffin time.
  donderdag 10 januari 2019 @ 10:36:23 #4
148813 Vader_Aardbei
Goddeloos genieten
pi_184315844
registreer om deze reclame te verbergen
Nou tijd voor de USA om een nieuwe Woman's March te organiseren... ohnee, die wordt ook geleid door radicale antisemitische Islamisten die Trump alleen maar weg willen zodat ze de weg vrij hebben om ook hier Sharia-propaganda in mensen hun oren te gieten.
quote:
een Thiery Baudet die een roman schrijft op hetzelfde niveau als 50 shades wordt uitgekotst
Dat is waar ook. Benieuwd of die onzin weer wordt opgewarmd in de aanloop naar de volgende verkiezingen.
pi_184315913
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 10:32 schreef SpecialK het volgende:
Afgezien van het standaard politieke druk etc... het enige wat we in het westen kunnen doen is gematigde moslims en ex-moslims een kans te geven om hun gemeenschappen te transformeren van binnenuit en dan hopen dat die nieuwe vorm van cultuur overslaat op het Midden Oosten.

Het probleem is dat die gematigde stemmen in Europa weerstand krijgen van de moslimgemeenschap. Dat is te verwachten natuurlijk maar wat het allemaal nog 10x moeilijk maakt is dat deze weerstand-bieders (vaak conservatieve moslims) bijstand hebben van bepaalde linkse figuren die meer bezig zijn met virtue signalling dan echt nadenken over de inhoud.

Een ex-moslim zoals Maajid Nawaz wordt dus door deze moslims en door links uitgemaakt voor islamofoob en eigenlijk dus monddood gemaakt. Even nog afgezien van de dreigingen en andere druk.

Sabotage dus. Dat moet echt stoppen. Pas dan kan die gemeenschap met de tijd mee.
Mee eens dat de islam van binnenuit moet veranderen, vrouwen moeten meer in opstand komen met ondersteuning van het Westen. Maar zoals je al aangeeft, ook oud moslims worden verketterd als racisten. Er zijn zoveel voorbeelden op het internet te vinden van verhalen over oud moslims, veelal vrouwen, die gebukt gingen onder de islam maar ook zij worden stelselmatig genegeerd. Kijk naar Ayaan Hirsi Ali, een zwarte vrouw die tegenwoordig een soort beschermde status krijgen, zelf zij zijn niet veilig voor de racisme roepers terwijl Ayaan i.t.t. al die racisme roepers wel degelijk weet waar ze over praat uit ervaring.
pi_184315987
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 10:36 schreef Vader_Aardbei het volgende:
Nou tijd voor de USA om een nieuwe Woman's March te organiseren... ohnee, die wordt ook geleid door radicale antisemitische Islamisten die Trump alleen maar weg willen zodat ze de weg vrij hebben om ook hier Sharia-propaganda in mensen hun oren te gieten.

[..]

Dat is waar ook. Benieuwd of die onzin weer wordt opgewarmd in de aanloop naar de volgende verkiezingen.
Zo zie je de propaganda kanalen op volle toeren draaien. Een uitspraak is velen malen erger dan echt leed blijkbaar. Het is hypocriet gedrag, maar naar mijn mening begint de westerse samenleving overspoelt te raken met hypocriet volk wat te vaak een stem krijgt. Een tweede voorbeeld is het gehuil over het slavernij verleden wat pijn zou doen terwijl er op bepaalde plekken in de wereld wel degelijk nog slavernij is maken ze zich hier drukker om wat beelden of een kindervriend.

De nieuwe generatie demonstranten, zodra het in hun safe space is en het heeft voor hun geen gevolgen schuimbekken ze erop los, maar demonstreren tegen de werkelijkheid doen ze liever niet, maar ja daar zitten ook meer gevolgen aan.
pi_184316017
registreer om deze reclame te verbergen
Uit de bundel: Je verwacht het niet - deel 32589
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
pi_184316175
Wat een racistisch stukje vol met islamofobie.
Ik ben HSG-Bomber niet.
pi_184316239
edit: niet doen - post inhoudelijk of post niet

[ Bericht 91% gewijzigd door Frutsel op 10-01-2019 11:07:08 ]
  donderdag 10 januari 2019 @ 11:10:09 #11
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_184316313
Goh.
pi_184316360
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 10:59 schreef HSG het volgende:
Wat een racistisch stukje vol met islamofobie.
Kritiek op de islam of delen daarvan, staat niet gelijk aan een of andere (angst)fobie.

Er zijn tot op de kern allerlei problemen met de islam, het christendom kende lange lange tijd ook zo’n periode waar het woord van god gelijk stond aan de de absolute waarheid.

Later is men dat meer en meer als literatuur gaan beschouwen.
In de islam gebeurt dat niet en blijft men de koran als letterlijk beschouwen.

Enfin, punt is dat kritiek moet kunnen.
Als je dat niet kan hebben moet je misschien eens weg gaan uit een vrij land, het sluit blijkbaar niet aan bij je eigen visie wat betreft hoe het zit en hoe het moet.
  donderdag 10 januari 2019 @ 11:14:13 #13
3647 B.R.Oekhoest
Berend Rinus is de naam
pi_184316377
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 10:40 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:

[..]

Mee eens dat de islam van binnenuit moet veranderen, vrouwen moeten meer in opstand komen met ondersteuning van het Westen. Maar zoals je al aangeeft, ook oud moslims worden verketterd als racisten. Er zijn zoveel voorbeelden op het internet te vinden van verhalen over oud moslims, veelal vrouwen, die gebukt gingen onder de islam maar ook zij worden stelselmatig genegeerd. Kijk naar Ayaan Hirsi Ali, een zwarte vrouw die tegenwoordig een soort beschermde status krijgen, zelf zij zijn niet veilig voor de racisme roepers terwijl Ayaan i.t.t. al die racisme roepers wel degelijk weet waar ze over praat uit ervaring.
Ik opende een aantal jaren geleden hier al een topic met de vraag wanneer de eerste Dolle Fatima's in Nederland hun hoofddoek zouden afwerpen.

POL / In welk jaar zullen er Dolle Fatima's hun hoofddoek en-public afdoen?

Anno 2019 nog steeds niet dus, het is er alleen nog maar conservatiever op geworden lijkt het wel.
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
  donderdag 10 januari 2019 @ 11:15:56 #14
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_184316408
quote:
1s.gif Op donderdag 10 januari 2019 11:12 schreef TheoddDutchGuy het volgende:

[..]

Kritiek op de islam of delen daarvan, staat niet gelijk aan een of andere (angst)fobie.

Er zijn tot op de kern allerlei problemen met de islam, het christendom kende lange lange tijd ook zo’n periode waar het woord van god gelijk stond aan de de absolute waarheid.

Later is men dat meer en meer als literatuur gaan beschouwen.
In de islam gebeurt dat niet en blijft men de koran als letterlijk beschouwen.

Enfin, punt is dat kritiek moet kunnen.
Als je dat niet kan hebben moet je misschien eens weg gaan uit een vrij land, het sluit blijkbaar niet aan bij je eigen visie wat betreft hoe het zit en hoe het moet.
Het is niet alleen religie, het is religie in combinatie met cultuur.
pi_184316426
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 10:59 schreef HSG het volgende:
Wat een racistisch stukje vol met islamofobie.
Misschien kan je aangeven wat er racistisch e/o islam fobisch aan is? Discussieert misschien wat handiger?
She's been working late, She comes home, Gets on the phone, Calls up a few close friends, Gets a bottle of wine or something, And as the evening draws on they sit and reminisce....
pi_184316486
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 11:17 schreef Montagui het volgende:

[..]

Misschien kan je aangeven wat er racistisch e/o islam fobisch aan is? Discussieert misschien wat handiger?
Kritiek op de islam is toch sowieso racistisch?
pi_184316494
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 11:17 schreef Montagui het volgende:

[..]

Misschien kan je aangeven wat er racistisch e/o islam fobisch aan is? Discussieert misschien wat handiger?
Me dunkt dat dat sarcasme was.
pi_184316505
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 11:14 schreef B.R.Oekhoest het volgende:

[..]

Ik opende een aantal jaren geleden hier al een topic met de vraag wanneer de eerste Dolle Fatima's in Nederland hun hoofddoek zouden afwerpen.

POL / In welk jaar zullen er Dolle Fatima's hun hoofddoek en-public afdoen?

Anno 2019 nog steeds niet dus, het is er alleen nog maar conservatiever op geworden lijkt het wel.
In Iran zijn er wel al protesten geweest, maar van een "Arabische lente" onder de vrouwen is nog niet echt sprake. Ik denk wel dat dit de enige manier is om te zorgen dat de moslims in de toekomst een stuk gematigder door het leven gaan. Daarom moeten "wij" ook kappen met het maar in bescherming nemen van dat geloof. Niet alles is mis aan de islam maar wel veel, en toch blijven "wij" maar op onze tenen lopen. Het christendom heeft ook een verlichting meegemaakt na veel spot en kritiek waarna steeds meer mensen zich afkeerden van het christendom. De komende jaren ben ik alleen bang dat ons steeds vaker dit soort verhalen zullen bereiken terwijl de discussie vooral zal gaan over wie er wel of geen racist is, helaas gaat daar elke discussie over als het gaat om de islam waarna "goedpraters" kunnen roepen dat er toch genoeg gediscussieerd wordt over de islam.

Het is jammer dat er zo weinig oog is voor al die vrouwen die wel degelijk onderdrukt worden.
  donderdag 10 januari 2019 @ 11:25:16 #19
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_184316546
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 11:22 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:

[..]

In Iran zijn er wel al protesten geweest, maar van een "Arabische lente" onder de vrouwen is nog niet echt sprake. Ik denk wel dat dit de enige manier is om te zorgen dat de moslims in de toekomst een stuk gematigder door het leven gaan. Daarom moeten "wij" ook kappen met het maar in bescherming nemen van dat geloof. Niet alles is mis aan de islam maar wel veel, en toch blijven "wij" maar op onze tenen lopen. Het christendom heeft ook een verlichting meegemaakt na veel spot en kritiek waarna steeds meer mensen zich afkeerden van het christendom. De komende jaren ben ik alleen bang dat ons steeds vaker dit soort verhalen zullen bereiken terwijl de discussie vooral zal gaan over wie er wel of geen racist is, helaas gaat daar elke discussie over als het gaat om de islam waarna "goedpraters" kunnen roepen dat er toch genoeg gediscussieerd wordt over de islam.

Het is jammer dat er zo weinig oog is voor al die vrouwen die wel degelijk onderdrukt worden.
Ik ken een paar Iraniers in Nederland die geen moslim zijn. Geven aan dat er in Iran zelf ook genoeg mensen wonen die tegen de islam zijn, maar die moeten simpelweg in de pas lopen omdat ze anders nergens meer aan de bak komen, of worden verstoten, of nog erger. Het is lastig.
  donderdag 10 januari 2019 @ 11:29:56 #20
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_184316604
Water is nat
Ik ben inmiddels overleden
pi_184316609
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 11:25 schreef WheeledWarrior het volgende:

[..]

Ik ken een paar Iraniers in Nederland die geen moslim zijn. Geven aan dat er in Iran zelf ook genoeg mensen wonen die tegen de islam zijn, maar die moeten simpelweg in de pas lopen omdat ze anders nergens meer aan de bak komen, of worden verstoten, of nog erger. Het is lastig.
Ik denk dat dit de standaard is in veel islamitische landen. Genoeg mensen die gematigd willen geloven maar in de pas moeten lopen vanwege de druk vanuit de omgeving. Er zijn zoveel voorbeelden te noemen waaruit blijkt dat de islam gewoon een onderdrukkende en vrijheidsberovende ideologie is. Ik snap maar niet waarom mensen die ideologie blijven beschermen. Niet alles eraan is slecht, maar die radicale elementen moeten er echt uitgesloopt worden.
pi_184316980
Niet alleen vrouwen in SA. Ik denk mensen overal.
pi_184317064
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 11:17 schreef Montagui het volgende:

[..]

Misschien kan je aangeven wat er racistisch e/o islam fobisch aan is? Discussieert misschien wat handiger?
Omdat de blanke racistische media dit geschreven heeft.

Zelfs #metoo, feminisme, SJW, Blacklivesmatter, links ect hebben er toch ook geen moeite mee dat die vrouwen onderdrukt worden.
Ik ben HSG-Bomber niet.
  donderdag 10 januari 2019 @ 11:58:40 #24
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_184317076
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 11:25 schreef WheeledWarrior het volgende:

[..]

Ik ken een paar Iraniers in Nederland die geen moslim zijn. Geven aan dat er in Iran zelf ook genoeg mensen wonen die tegen de islam zijn, maar die moeten simpelweg in de pas lopen omdat ze anders nergens meer aan de bak komen, of worden verstoten, of nog erger. Het is lastig.
Ik ken 1 pers en dat is ook een atheist.

Natuurlijk is er wel een selectie-issue met die constatering. Grote kans dat juist niet-gelovige persen het land hebben verlaten na de jaren 70.

Wat dat betreft zijn landen zoals Iran en Cambodia gevaarlijk bezig geweest. In Cambodia hebben ze systematisch iedereen met een intellectuele achtergrond (letterlijk bij de miljoenen) geexecuteerd in een modderig veldje buiten Phnom Penh. Wat overbleef is een land vol met ... (met alle respect )... mensen met een laag IQ... en dat zie je wat een kankerzooi is dat land, ja zelfs nu nog.

Zo zullen redelijke en intelligente mensen zich ook wel niet meer welkom hebben gevoeld in Iran ... brain drain. Wat er over blijft kan vervolgens moeilijker sociale verandering teweeg brengen.
It's muffin time.
  donderdag 10 januari 2019 @ 12:06:56 #25
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_184317197
Het is inderdaad heel apart. Ik woon/werk in dat land en het is ook duidelijk in de verblijfsvergunningen (iqama) van mijn kinderen.

Even met fictieve namen. Ik ben Jan Jansen, met zoon Piet Klaas Jansen en dochter Petra Klara Jansen. Dan staat op de iqama van mijn zoon Piet Klaas Jansen en bij mijn dochter Petra Jan Jansen. Ofwel Petra, eigendom van Jan Jansen.
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')