abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  dinsdag 8 januari 2019 @ 15:56:40 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_184280923
Overheidsingrijpen leidt nog niet tot snellere afhandeling gaswinningsclaims

quote:
VANDAAG, 10:49

xxl.jpg
ANP

De oprichting van een nieuw loket voor de schadeafhandeling door de gaswinning in Groningen heeft nog niet geleid tot een snellere afhandeling. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) bevestigt berichtgeving in de Volkskrant dat er vorige jaar ruim 2400 claims zijn afgewikkeld. Bij de NAM was dat twee jaar eerder nog ruim 24.000. Voor dit jaar wordt beterschap verwacht.

Precies een jaar geleden was er bij Zeerijp een aardbeving met een kracht van 3,4. De overheid besloot daarna om het afhandelen van de bevingsschade in eigen hand te nemen. Daarvoor werd de TCMG werd opgericht.

De schadeclaims werden voor die tijd afgehandeld door de NAM zelf, die daarvoor het Centrum Veilig Wonen in de hand had genomen. De bedoeling was dat de schadeclaims voortaan sneller en ruimhartiger zouden worden afgehandeld. Uit cijfers blijkt nu dat daar in het eerste jaar nog weinig van terecht is gekomen.

Onafhankelijke experts

Er werden 13.472 claims overgenomen van de NAM. In 2018 kwamen daar nog ruim 6600 nieuwe claims bij. Aan het einde van het jaar waren er in totaal 17.500 zaken nog niet afgehandeld.

De TCMG zegt in een reactie dat er tijd nodig was en verwacht dat de achterstand in 2019 weggewerkt zal worden. De instantie kampte met een gebrek aan onafhankelijke experts om de omvang van de schade vast te stellen. Dat probleem is nu opgelost.

"We hadden in het begin maar vijftien onafhankelijke experts, waar het er zestig hadden moeten zijn. We hebben nu meerdere partijen die deskundigen leveren. Daar zien we nu het effect van", vertelt woordvoerder Jouke Schaafsma van TCMG.

Bij het loket komen ongeveer 100 schademeldingen per week binnen. Met de inzet van de nieuwe deskundigen kan de instantie nu zo'n 350 schadeopnames per week doen. Daarmee kan de achterstand worden ingelopen.

"Het is wel zaak dat de Groninger dat ook gaat merken. Dat is op dit moment nog onvoldoende aan de gang, maar we hebben wel de indruk dat dit de komende weken gaat gebeuren", zegt Schaafsma.

Prognoses

Susan Top van het Groninger Gasberaad vindt dat positieve verwachting van de TCMG vooral is gebaseerd op prognoses. "We moeten vooral ons hart vasthouden als er weer een stevige beving is. Dan stroomt het net zo hard weer vol", zegt zegt ze bij het NPO Radio 1 programma Spraakmakers.

Top houdt dan ook vast aan een generaal pardon voor de groep Groningers die heel lang wacht op een schadevergoeding. "Dat is vooral bedoeld om lucht te creŽren. Laat een aannemer beoordelen hoe groot de schade is en beoordeel zijn bevindingen. Dan ben je een hele grote bulk kwijt."

© https://nos.nl/artikel/22(...)swinningsclaims.html
Gewaardeerde lezers,

Een waardige nieuwjaarsreceptie, met meest belangrijke functionarissen in Haagsche en Haerlemsche hogere kringen, passeerde vorige week de revue. Deze stond in het teken van welvaart en voorspoed voor elke burger. smokey2.gif

Gezamenlijk hebben wij allen vol vreugde geklonken op alle gewenste maatschappelijke vorderingen die geboekt zijn; waaronder de aanzet tot de bouw v.e. overvloed aan woningen voor onze doelgroepen *), een sterk verbeterde infrastructuur e.d. :s) :s) :s) Evenzo brengt men van tijd tot tijd alle andere bestaande problemen ook nauwkeurig in kaart.
Ook deze worden tegen het felle licht gehouden wanneer men dit nodig acht - soms dagelijks zelfs - waaronder zich thans de problemen scharen die plaatshebben in het Groningse bevingsgebied.

Enfin, langzaamaan gaan wij allen van het gas af. Maar dit zal ook niet bepaald van de een op de andere dag gaan, hetgeen inhoudt dat we goed voor de Groningers dienen te blijven zorgen tot de tijd daar is. ;) Wij hier leven echter in een uitzinnig enthousiaste, maar bovenal productieve randstad. :Y) Op enige afstand van de jammer genoeg aangedane Groningse contreien floreert het leven hier en gedijt men prima, waar men in politiek Den Haag stevig aan de touwtjes trekt, meest onder leiding van VVD-leider en premier Rutte en in de toekomst misschien Dijkhoff van de VVD. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor bepaalde facetten rondom schadeafhandeling door de NAM, tevens iets waarover men zo langzamerhand al vol lof mag spreken. B:)B ^O^

''Helaas noopt de totale afhandeling van de voor alle getroffenen zeer onaangename procedure meer tijd. Dat is om uiteindelijk iedereen schadeloos te kunnen stellen. *) :z Om tot die feestelijke 100 procent te kunnen geraken zal men de hiervoor benodigde gegevens op orde moeten gaan krijgen. Obstakels, waaronder een gebrek aan onafhankelijke experts et cetera *), blokkeerden dit proces de laatste jaren aanzienlijk. |:( Derhalve speelde onwenselijke vertragingen dus niet zelden een rol, ongeacht het feit men zich afgelopen jaar en het jaar daarvoor al tot het uiterste inzette om het een en ander rond te krijgen *) waardoor het soms ook kon gebeuren dat men had er even geen zin in had'', aldus ingewijden. smokey2.gif

quote:
Het is voor de Nationaal CoŲrdinator Groningen (NCG) onmogelijk om een lijst met 1500 onveilige gebouwen op te stellen, omdat het NAM-model dat ervoor wordt gebruikt ondoorgrondelijk is. Daardoor kan niet worden bepaald welke huizen in het aardbevingsgebied onveilig zijn en als eerste versterkt moeten worden.
Maar elk nieuw jaar biedt al meer vooruitgang na de overweldigende crisis die tien jaar geleden hoogtij vierde, velen dupeerde en tot faillissementen bracht. |:( Maar de Groningse bevingen zijn toch 'n geheel ander verhaal, en getuigen van een 'crisis van 'n geheel andere orde', mij dunkt. :o Hoewel de werkelijke crisis ook daar al enige jaren op z'n retour is, zal men zich van overheidswege tot het uiterste blijven inzetten aldaar bestaande problemen dragelijker te maken in de periode die nog rest tot de gaskraan definitief dichtgaat. smokey2.gif

Aan ruimhartigheid onzerzijds zal het niet liggen. *) In Haagsche politieke sferen is men het hier unaniem over eens, waarover in de betere Haerlemsche kringen eveneens heuglijke noten van volledige instemming geklonken hebben op de nieuwjaarsreceptie. *) Sterker nog: we hebben de handen reeds ineengeslagen voor aanzienlijk meer productieve samenwerking :Y), zoals tussen Haarlem en Amsterdam op de Zuidas. *)

Het goede voornemen voor dit jaar is om de schadeafhandeling geheel rond te krijgen :s) :s) :s), in tegenstelling tot de meest recente voorgaande jaren waarin het nog niet helemaal lukte. oO<

quote:
Ruim 80 procent van de Groningers met oude aardbevingsschade heeft het aanbod van gas-exploitant NAM voor de afhandeling geaccepteerd. Dat blijkt uit de eindrapportage van de NAM die minister Wiebes van Economische Zaken vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
128x72.jpg

En 80 procent afgehandelde bevingsschade in 2018 is al best veel. *) Jammer genoeg restte er ook nog een percentage schadedragers met bevingsschade (15 procent) dat het NAM-aanbod van de hand wees. :{w Tja. :|W Daarnaast reageerde maar liefst 5 procent schadedragers helaas veel te laat, maar het zij zo. smokey2.gif

Hoe dan ook: op de manier hoe het artikel weergeeft blijft er vooralsnog veel te wensen over voor getroffenen. ;( Speciaal voor hen zullen dit jaar de hakken stevig in het zand worden geslagen, teneinde dit doel te kunnen bereiken om alle noden te lenigen op gebied van zowel financiŽle als materiŽle schade in het gebied. :s) :s) :s)

Fijne dag!

Scjvb
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_184282096
Omdat het teveel geld kost gaat dit ook niet veranderen. Het is tot oneindig lang vooruitschuiven, net zoals de woekerpolisaffaire.
pi_184282218
Arrogante randstedeling die denkt te weten hoe het in groningen allemaal gaat.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')