's avonds is er nog een beving in de regio Heerlen geweest, dat was met kracht 1.2. Niet of nauwelijks voelbaar.quote:Lichte aardbeving omgeving Heerlen
Er zijn aardbevingen waargenomen in het zuiden van Limburg. De beving vond zondagmiddag plaats in de omgeving van Heerlen.
De aardbeving werd zondagmiddag rond half drie ’s middags gemeten. Het ging om een zeer lichte aardbeving met een magnitude van 1.4 op de schaal van Richter.
Niet merkbaar
De zeer lichte aardbeving is amper merkbaar geweest. Pas wanneer het een magnitude tussen de 3 en 4 op de schaal van Richter betreft, is een beving voelbaar.
Vorig jaar hadden we als zwaarste beving een 3.4 bij Zeerijp. Benieuwd wat 2019 ons brengt.quote:Aardbeving in Veendam
VEENDAM – Maandagmiddag beefde de grond in Veendam, het KNMI noteerde een aardbeving van 1.3 op de schaal van Richter. Diverse Veendammers zeggen een trilling te hebben gevoeld. Sommigen spreken van trillende vloeren en zelfs een harde doffe dreun.
Epicentrum
Het epicentrum van de aardbeving zou bij het stadion van de oud voetbalclub SC Veendam, de Langeleegte, hebben gelegen. Het KNMI meld overigens dat de aardbeving waarschijnlijk niet is veroorzaakt door zoutwinning maar door gaswinning in het Drentsche Annerveen.
quote:Groningen opgeschrikt door forse aardbeving
In de provincie Groningen is vanochtend een forse aardbeving geweest. Het KNMI meldt dat die een kracht had van 3,4. Het epicentrum lag bij Westerwijtwerd, een dorp in de gemeente Loppersum.
Vorig jaar januari werd Groningen ook opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 3,4. Het epicentrum lag toen in Zeerijp, eveneens in de gemeente Loppersum. Na die beving kwamen 3000 schademeldingen binnen.
"De beving van vanochtend komt nu in de top 3 van zwaarste bevingen in Groningen", zegt seismoloog Läslo Evers van het KNMI. "Deze beving zal schade hebben veroorzaakt." De zwaarste beving ooit in de provincie was in 2012 in Huizinge en had een kracht van 3,6.
De hevigste aardbevingen in de provincie Groningen:
3,6 in Huizinge in 2012
3,5 in Westeremden, 2016
3,4 in Westerwijtwerd, 2019
3,4 in Zeerijp, 2018
3,2 in Garrelsweer, 2013
Honderden meldingen, Rutte reageert
De redactie van RTV Noord kreeg rond 05.50 uur vanuit een groot deel van de provincie honderden berichten van mensen die de beving voelden.
Er werd gereageerd vanuit Winsum, Ten Boer, de stad Groningen, Haren, Bedum, Zeerijp en Appingedam.
Premier Rutte noemt de aardbeving van vanochtend "verschrikkelijk". In het tv-programma Goedemorgen Nederland zei hij te hopen dat de schade meevalt. Volgens Rutte was iedereen in de jaren vijftig nog heel optimistisch over de gaswinning, maar is het nu "veranderd in een nachtmerrie".
Extra maatregelen
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaat nu gegevens over de aardbeving van vanochtend verzamelen. Daarna bekijkt de toezichthouder of extra maatregelen moeten worden genomen om de kans op nieuwe aardbevingen te verkleinen. Na de beving van vorig jaar in Zeerijp adviseerde het SodM om de gaswinning terug te draaien naar 12 miljard kuub.
De Veiligheidsregio Groningen roept mensen op om bij hun buren te gaan kijken of daar alles goed is. De beving heeft nog niet geleid tot inzet van de hulpdiensten, meldt de Veiligheidsregio.
Deels klopt dat wel, maar dat ligt niet aan de aardbevingen in Groningenquote:Op woensdag 22 mei 2019 09:16 schreef heywoodu het volgende:
Rutte praat alsof het halve land verwoest is
quote:Op woensdag 22 mei 2019 09:24 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Deels klopt dat wel, maar dat ligt niet aan de aardbevingen in Groningen
Owh, ik zie dat die witte bollen stations zijn voor seismische activiteit.quote:
quote:Bodem bij Garrelsweer trilt: aardbeving met kracht 2.0 (update)
Inwoners van Garrelsweer en omstreken zijn vanavond iets voor half acht opgeschrikt door een aardbeving. Volgens de eerste resultaten van het KNMI had de schok een kracht van 2.0 op schaal van Richter.
Dirktje uit Garrelsweer laat de redactie van RTV Noord weten dat haar deuren ervan klapperden. Sandra van der Elst uit Wirdum stuurt ons: 'Heftig.'
Schade
Van der Elst zat met haar man op de bank toen de bodem trilde. 'We sprongen allebei op van de bank', zegt ze. 'Mijn man dacht dat er mensen binnen kwamen stormen, ik zei dat het een aardbeving was. Helaas heb ik gelijk.'
Morgen gaat Van der Elst het 'traditionele' rondje langs haar huis maken om te kijken of er ook schade is. 'Ik meld het altijd. En meestal wordt het goed opgelost. Ook door de NAM destijds. Maar het blijft elke keer vervelend.'
De leden van Vereniging Dorpsbelang Garrelsweer waren op het moment van de beving aan het vergaderen. 'Het was alsof er heel hard op de deur werd gebonsd', zegt voorzitter Jan Chris Wagenaar. 'Ik kreeg berichten van mensen uit het dorp die zeggen: We zijn het hartstikke zat. Weer bij ons in Garrelsweer. Nog meer scheuren.'
Dichtdraaien gaskraan
De beving van Garrelsweer is de zesde van deze maand in onze provincie. De vorige aardschokken waren wel minder krachtig.
'En dat terwijl de gaswinning de afgelopen jaren is verminderd', zegt Van der Elst. 'Zo zie je maar weer dat de aardbevingen blijven. Ook al draai je de kraan dicht, het houdt niet op. Ik vrees dat ik het einde van de bevingen nooit ga meemaken.'
In totaal hebben ruim veertig mensen de aardbeving gemeld via de site en app van RTV Noord.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |