abonnement Unibet Coolblue
pi_184245131
Goedenavond mensen,

Vroeger had ik meer contact met de Servische aangetrouwde kant van mijn familie. Zij maakte vaak stoofschotels klaar in de Kotlic. Kotlic was eigenlijk een goulashpan voor boven het vuur zoals de meeste mensen em zouden kennen.

Ze wonen nu weer terug in Servië, en contact is er door verschillende sterfgevallen in de familie niet meer. Maar ze maakte geweldige eenpansgerechten met hun kotlic. Ik was te jong om op te letten hoe ze het deden, maar goed te eten was het wel. Gestoofde paprikas, noedel gerechten, aardappelen met kruiden, enz. enz.

Nu probeer ik al een hele tijd via internet traditionele Servische/Joegoslavische recepten te vinden. En die zijn er in het Nederlands, maar vaak zijn dat rechtoe rechtaan goulash en cevapcici (sorry voor de spelling evt). Niet erg bijzonder.

De andere native Servische recepten krijg ik niet goed vertaald met google translate.

Nu mijn vraag: zijn er mensen die mooie recepten hebben uit 1e hand voor de Kotlic? Deel maar wat je wilt. Bedankt alvast!!
%%%
pi_184257685
Ik heb wat navraag gedaan bij Servische vrienden en ik heb deze info voor je:

- Een kotlic is gewoon een pan, niets bijzonders eigenlijk. De pannen die jij bedoelt zijn ook gewoon op een fornuis te gebruiken.
- In voormalig Joegoslavië zijn niet heel veel verschillen tussen de keukens dus je kunt ook gerust Kroatische of Bosnische gerechten zoeken. De moslims eten uiteraard geen varkensvlees. In Servie kennen ze vrijwel geen vis. Wel riviervis maar ze weten niet echt wat ze er mee moeten doen, het is duur ook.

Je bent waarschijnlijk op zoek naar eenpansgerechten. Er wordt nog navraag voor me gedaan maar gevulde paprika (noemde je al) en sarma zijn in elk geval lekkere eenpansgerechten.

Misschien staat hier ook nog iets voor je bij: http://honestcooking.com/author/milica-cvetkovic/

De Serven vieren overigens vandaag hun kerstfeest ~:)
Spoilers!
pi_184258561
Bedankt lucky strike! Leuke link ook. En in t Engels. Dat van orthodox kerstfeest weet ik nog wel. Dacht ook dat pasen voor hun anders was
%%%
pi_184258633
quote:
0s.gif Op maandag 7 januari 2019 12:38 schreef DeltaFlame het volgende:
Bedankt lucky strike! Leuke link ook. En in t Engels. Dat van orthodox kerstfeest weet ik nog wel. Dacht ook dat pasen voor hun anders was
Hun kalender is anders, vandaar. Elke familie heeft ook een familieheilige en die heeft ook zijn eigen feestdag, genaamd slawa. Dan komen familie en vrienden bij elkaar om lekker te eten. En er is ook iets met een ei dat dan een paar weken vertroeteld moet worden maar het is me nooit helemaal duidelijk geworden hoe dat nou zit.
Spoilers!
pi_184263346
https://www.ajvar.nl/servische_recepten_servie/

Overigens zijn de keukens van vml. yoegoslavië vrijwel hetzelfde (behalve dat meeste moslims geen varkensvlees eten en wat meer geografische verschillen als meer vis/italiaanse invloeden aan de kust). Het was één cultuur waar mensen met de diverse geloven eeuwenlang naast elkaar leefden. Nu probeert elke groep natuurlijk alles voor zichzelf te claimen maar dat is dus BS dus je kunt ook gewoon zoeken naar bosnische/kroatische/montenegrijnse recepten. Door de vele gevluchten bosniërs zijn daar meer recepten in het engels/nederlands voor te vinden.

[ Bericht 4% gewijzigd door Fokpop op 07-01-2019 18:15:36 ]
pi_184265287
Bedankt voor de tips. Binnenkort maar een eentje selecteren. De meeste recepten uit de links komen ook voor in mijn kleine kookboekje. Sommige zijn wel helemaal nieuw voor me.
%%%
pi_184799633
Vandaag een lekker pan goulash gemaakt. Met een van de recepten van Avjar. Smaakt al lekker. Nog een dag laten staan voor het beste resultaat. Daarna genoeg om een heel peloton te voeden....
%%%
pi_184799823
quote:
0s.gif Op zondag 3 februari 2019 19:52 schreef DeltaFlame het volgende:
Vandaag een lekker pan goulash gemaakt. Met een van de recepten van Avjar. Smaakt al lekker. Nog een dag laten staan voor het beste resultaat. Daarna genoeg om een heel peloton te voeden....
Foto?
Eet smakelijk. :Y)
pi_184801639
Bedankt. Nee geen foto. Sorry. Ben niet zo een fotograaf 😁
%%%
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')