abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  donderdag 10 januari 2019 @ 14:34:00 #26
352376 voetbalmanager2
winnaar TDF Pick'em spel
pi_184319506
Bedrijven mijden Rotterdam om klimaateisen, miljarden naar Antwerpen

Steeds meer chemische bedrijven mijden de Rotterdamse haven vanwege de strenge klimaateisen. Concurrent Antwerpen hengelt de ene na de andere miljardeninvestering binnen. De industrie en werkgeversclub VNO-NCW luiden de noodklok.

Al zo’n twee miljard euro aan recent aangekondigde investeringen in de chemie gaat naar BelgiŽ in plaats van naar Rotterdam, heeft de Havenvereniging Rotterdam becijferd. En dat verlies wordt binnenkort nog groter.

Zo maakte het Oostenrijkse Borealis afgelopen oktober bekend 1 miljard euro te steken in een nieuwe Antwerpse fabriek. Daar moeten onder meer plastics voor de auto-industrie worden gemaakt. Covestro, de voormalige chemietak van Bayer, bouwt er ook een fabriek, voor 300 miljoen euro.

Ook Inovyn, Kaneka en Nippon Shokubai investeren honderden miljoenen in de Antwerpse haven. Als klap op de vuurpijl kiest het Britse Ineos waarschijnlijk voor Antwerpen in plaats van voor de Tweede Maasvlakte. De nieuwe fabriek gaat 2,7 miljard euro kosten.

De Havenvereniging Rotterdam noemt de klimaateisen een belangrijke factor waarom meer bedrijven voor BelgiŽ kiezen. Waar de EU de CO2-uitstoot in 2030 met 40 procent wil beperken, gaat het Nederlandse kabinet voor 49 procent. ,,Het is onduidelijk hoe Nederland dat doel wil halen’’, zegt Robert Tieman, secretaris van de Havenvereniging en werkzaam bij chemiegigant LyondellBasell. ,,Bedrijven willen weten waar ze aan toe zijn. Die onzekerheid hebben ze in BelgiŽ niet.’’

Contraproductief
De brancheorganisatie van chemiebedrijven VNCI is bezorgd. ,,We moeten ons achter de oren krabben’’, zegt directeur Colette Alma. Met een omzet van 50 miljard euro en 44.000 werknemers is de chemie een belangrijke industrie voor Nederland.’’

Hans de Boer, baas van werkgeversclub VNO-NCW, noemt de strengere CO2-ambities contraproductief. ,,Daarom raken wij buitenlandse investeringen kwijt.’’ Hij wijst erop dat chemische bedrijven door allerlei innovaties veel minder CO2 uitstoten dan bedrijven elders. ,,Die milieuwinst gaat verloren. Dat betekent: de aarde warmer en Nederland armer.’’

Hoogleraar ondernemingsbeleid Henk Volberda geeft een tegengeluid. ,,Rotterdam wil voorop lopen in het verduurzamen van de chemische industrie. Die moet stoffen minder op basis van olie en gas produceren en meer volgens duurzame alternatieven zoals vergisting van suikerbiet.’’
https://www.ad.nl/economi(...)-antwerpen~aad79f88/
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  donderdag 10 januari 2019 @ 15:07:24 #27
148813 Vader_Aardbei
Stem JA21 in maart!
pi_184320022
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 14:34 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Bedrijven mijden Rotterdam om klimaateisen, miljarden naar Antwerpen

Steeds meer chemische bedrijven mijden de Rotterdamse haven vanwege de strenge klimaateisen. Concurrent Antwerpen hengelt de ene na de andere miljardeninvestering binnen. De industrie en werkgeversclub VNO-NCW luiden de noodklok.
Vanwege de strenge klimaateisen. _O- Waar is Rob Jetten nu, met zijn gelul over het goede voorbeeld geven in de wereld?

Nederland is net een vervelend, bebrild, puistig kutkind die iedereen de maat neemt en vervolgens bij het voetballen als laatste wordt gekozen.
pi_184324268
Prima dat dit gebeurt. Wij hebben helemaal geen chemiereuzen nodig. De lucht in Nederland is al vies genoeg. Er is al een tekort aan werknemers. Er is ook een tekort aan woonruimte. Het wegennet in Nederland is overbelast en mensen verliezen kostbare tijd in de file. Overal in Nederland is het druk en wat er aan schaarse natuur rest wordt vaak opgeofferd aan woningbouw of de bouw van logistieke distributiecentra. Nog meer arbeiders importeren uit Oost-Europa om hier te werken vergroot enkel de problemen in zwakke wijken, de afbraak van de cohesie daar en de verloedering.
Dus prima voor ons allemaal.

Nederland is geen industrieterrein met nog een aantal vrije kavels die in verband met het aandeelhoudersrendement zo snel mogelijk dienen te worden opgevuld. Al denkt de VVD dit wel.
Gott strafe das treulose Italien!
pi_184324330
Wat nog idioter is dan het aantrekken van industrie is het promoten van het vliegverkeer. Dat levert geen cent op, in tegendeel, dat kost maatschappelijk gezien enkel maar geld. En in ruil daarvoor worden gebieden van honderden vierkante kilometers vervuild met fijnstof uit kerosine en hebben honderdduizenden mensen overlast. Totale waanzin.
En dan beginnen ze weer over 'werkgelegenheid'. Daarvoor moeten dan weer Polen geimporteerd worden die een sociale huurwoning in beslag houden en huursubsidie trekken omdat al die budgetmaatschappijen schandalig slecht betalen. Netto kost dat soort 'banen' Nederland gewoon geld en al helemaal wanneer ze worden opgevuld (noodgedwongen) door Oost-Europeanen.
Gott strafe das treulose Italien!
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')