abonnement Unibet Coolblue
pi_184201813
Hoi,

wij hebben een 50 jaar oude schuur op ons erf staan, die willen wij vervangen, de muren zijn van betonplaten en het dak van hout en asbest. de huidige schuur staat er dus al heel lang en in de tijd zijn de regels aangepast met als gevolg dat de schuur nu volgens het bouwbesluit te dicht op de erfgrens staat, wanneer ik nieuwbouw (met andere afmetingen)zou plaatsen, zou ik volgens de regels 2,5 meter uit de erfgrens moeten blijven, met als gevolg dat de schuur zowat in mn keuken komt of 6 meter naar achter moet plaatsen, wat er voor zorgt dat mijn achtertuin flink krimpt en ik een onnodig lange oprit zou krijgen. beide geen optie voor mij, de schuur op de huidige plek is prima.

na 3 maanden heen en weer gemail naar de gemeente, kreeg ik vandaag het antwoord "je kan de eisen bestaande bouw van het bouwbesluit aanhouden".
Na wat uurtjes op internet rondgezworven te hebben kom ik op "Bij verbouwingen gaat het om het geheel of gedeeltelijk vernieuwen, veranderen of vergroten van gebouwen. Dat betekent dat bijna alle aanpassingen aan een gebouw onder deze definitie vallen. Sinds 2012 kent het Bouwbesluit speciale voorschriften voor verbouwen. Daarvoor niet. Toen moesten gebouwen na verbouw voldoen aan de nieuwbouweisen."

In mijn ogen betekent dat dat ik de schuur volledig mag afbreken (natuurlijk met asbestvergunning)en een nieuwe mag wegzetten met dezelfde afmeting en hij hoeft niet gelijkend te zijn met de vorige (dus mag muren van ander materiaal plaatsen) en hij moet dan aan de nieuwe voorwaarden voldoen in de zin van dat bv een plafond een minimale hoogte moet hebben volgens de nieuwe regels als dat in de vorige (huidige) situatie niet het geval is.
natuurlijk lees ik alles in mijn voordeel Wink maar heb ik dat nu goed begrepen?

situatie nu:
schuur 6.00m x 4.50 m, zadeldak met nok 4.00m
betonnen vloer/fundering
betonnen palen met daartussen betonplaten als muur
verdieping met planken
houten dakconstructie met asbestplaten
aan voor en achterkant in betonplaten glazen ramen
aan zijkant houten schuifdeur

gewenste nieuwe situatie
schuur 6.00mx 4,.50m, zadeldak met nok 4.50m
betonnen vloer/fundering
metalen skelet met sandwichpanelen
verdieping met houten platen
metalen dakconstructie met dakpanelen
aan voor en zijkant kozijnen
aan voor en zijkant normale buitendeuren

de nok willen we iets hoger, zodat de verdiepingsvloer ook iets opgehoogd kan worden, volgens het bouwbesluit is dit geen probleem, we zouden tot 5.50 mogen ophogen. de ramen/deuren aanpassen mag ook want het bouwwerk staat meer dan 1.00m uit openbaar toegankelijk gebied.

wie kan mij wat wijzer maken? mag ik mijn schuur volledig slopen? of moet er bv een muur blijven staan? mag ik de huidige fundering verwijderen aangezien die aan een kant verzakt is, of mag ik alleen het verzakte deel verstevigen? moet ik dit navragen bij een specialist (hoe heet zo iemand?)

alvast bedankt voor antwoorden
pi_184202832
Er geldt niet alleen het Bouwbesluit, maar ook een bestemmingsplan. Het eerste gaat met name om de technische eisen aan het gebouw zelf en het tweede over de maximale toegestane bebouwing, maatvoering, locatie op het perceel en het toegestane gebruik. Daanaast kunnen nog bepaalde eisen uit oogpunt van welstand gelden. Dit laatste kun je checken bij je gemeente.

Ik denk dat je het bouwbesluit en het bestemmingsplan door elkaar haalt, of in elk geval niet naar het bestemmingsplan hebt gekeken. Check even op www.ruimtelijkeplannen.nl welk bestemmingsplan voor jou geldt en wat je na sloop mag terug bouwen.

Afhankelijk van de omvang van het perceel etc, kan het zijn dat je voor de bouw van de nieuwe schuur geen omgevingsvergunning nodig hebt, maar dat is op voorhand hier op dit forum niet zonder meer te zeggen. Of er voor de nieuwbouw een vergunning nodig is kun je bepalen op www.omgevingsloket.nl.

Voor de sloop van de huidige schuur is wel een omgevingsvergunning nodig, die moet je aanvragen via www.omgevingsloket.nl.

De vraag wat moet worden verstaan onder “gedeeltelijke” sloop/vernieuwing om aanspraak te kunnen maken op bestaande rechten (zoals eisen bestaande bouw uit het bouwbesluit en voorschriften in het bestemmingsplan (bijvoorbeeld overgangsbepalingen)) laat zich in het algemeen moeilijk beantwoorden.

Mijn advies is om eens contact op te nemen met een bouwkundig bureau.
pi_184202976
dank je wel voor je antwoord,

het bestemmingsplan is idd al naar gekeken, wij mogen nog 100m2 volbouwen op ons terrein.

een omgevingsvergunning is inderdaad niet nodig, dat is nagevraagd bij de gemeente,
sloopvergunning moet idd aangevraagd worden voor het asbest te verwijderen

in de mail van de gemeente staat letterlijk "je kan de eisen van het niveau ‘bestaande bouw’ aanhouden, voor wat betreft het Bouwbesluit." maar dat is wel heel lastig te vinden en wat ik vind is amper te lezen door het advokatentaaltje wat gebruikt wordt..

ik zal eens op zoek gaan naar een bouwkundig bureau
pi_184204825
Je kan de gemeente ook bellen. Bij voorkeur diezelfde ambtenaar die je mails heeft beantwoord.. dan ben je er zo uit.
Hee. Zeg nou zelf, ik ben toch gewoon een hartstikke lekker ding? TOch?
  vrijdag 4 januari 2019 @ 19:32:11 #5
398472 goed_volk
kan tegen een grapje
pi_184205180
Je kunt bij veel gemeentes een soort principe aanvraag doen. Dat is niet een volledig traject, maar dan wordt er eerst naar je plannen gekeken en worden ze getoetst aan de regelgeving. Kost natuurlijk wel wat, maar minder dan een vergunningstraject en je weet wat wel en niet mag.
Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugen
pi_184223866
Op Bouwbesluitonline.nl kan je filteren op functie (overige functie in jouw geval denk ik) en bestaande bouw. Dan krijg je precies alle eisen die van toepassing zijn voor je. Je verhaal over te dicht bij de erfgrens staat niet in het bouwbesluit, wel in het bestemmingsplan. Daar wil je je enerzijds niet aanhouden omdat het een bestaande schuur is. Aan de andere kant wil je wel gebruik maken van de ruimte die er blijkbaar nog is om de nok wat hoger uit te voeren. Typisch een gevalletje om met de betreffende ambtenaar te gaan bespreken. Je kan ook op het omgevingsloket een tekeningetje indienen en dan vooroverleg aanvragen. Dan ga je nog niet daadwerkelijk het vergunningstraject in maar wordt er wel officieel naar gekeken en krijg je een officiële reactie. Daar zijn wellicht wel kosten aan verbonden, dat weet ik eigenlijk niet eens. Normaal gesproken vervallen die weer als je een daadwerkelijke vergunningsaanvraag doet.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')