Producten waarbij een constante smaak gewenst is worden bijna altijd beoordeeld door te proeven. Mensen met een sterk ontwikkeld reukvermogen (en in mindere mate smaakvermogen) beoordelen dan de smaak. Precies dezelfde smaak en geur is natuurlijk onmogelijk maar als zij al geen verschil proeven doet niemand dat. Als een geur/smaak afwijkt wordt door middel van mengen met een andere batch geprobeerd om toch weer bij de bedoelde smaak te komen.
Dit kan natuurlijk niet met alle producten, maar is vrij gebruikelijk.
quote:
Op vrijdag 4 januari 2019 15:07 schreef Postbus100 het volgende:Goede vraag! Evenals bij koken : hoe bepalen topkoks en recensenten dat iets 'heerlijk' of 'lekkerste wat ik ooit heb gegeten' is? En hoe stellen ze vast dat smaken (niet) matchen? Waar is dat op gebaseerd?
Op bijna helemaal niks.
Of smaken matchen kan wel een serieuze zaak zijn. Er zijn wel een paar goede combinaties gevonden met wetenschappelijke methoden, maar het gros is puur door ervaring en proberen tot stand gekomen. Vrijwel iedereen vindt zoet lekker en bitter vies dus er zijn echt wel universele smaken die "beter" zijn dan andere dus daar is meestal ook weinig discussie over. Toch lullen recensenten meestal gewoon uit hun nek. Of iets lekker gevonden wordt is van veel meer afhankelijk dan alleen smaak, geur en structuur. Het psychische aspect speelt ook een belangrijke rol en daar maken "kenners" graag misbruik van. Mooiste voorbeeld is de smaak van wijn. Adam ruins everything heeft volgens mij wel een aantal mooie filmpjes over dit onderwerp op youtube.