abonnement Unibet Coolblue
pi_184200259
Ik bedoel, het is smaak! Hoe kun je daar nou een exacte wetenschap van maken? Niet toch?

Neem als voorbeeld whisky. Ik drink graag op zn tijd een glas Glenfiddich, maar hoe kunnen ze door de jaren heen die smaak nou hetzelfde houden? Dat kan toch niet? Door de jaren heen móeten er gewoon minieme verschillen gaan ontstaan. Ik bedoel; als ik me niet vergis wordt whisky gerijpt in (eiken?)houten vaten en dat heeft ook weer invloed op de smaak. Dus iemand moet in die periode om de zoveel tijd proeven totdat diegene besluit dat de smaak goed is en dan wordt de whisky in de fles gedaan.

Maar hoe kun je dan die smaak hetzelfze houden door de jaren heen?
pi_184200277
niet. Maar bij benadering kan het gelijkend zijn.
Op zondag 9 september 2018 00:02 schreef remlof het volgende:
ik ben alles behalve intellectueel.
pi_184200296
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 15:05 schreef oranjevogel1 het volgende:
niet. Maar bij benadering kan het gelijkend zijn.
Dus in principe is bijvoorbeeld dezelfde whisky altijd anders van smaak (als deze uit een ander vat komt)?
pi_184200309
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 15:06 schreef -mosrednA het volgende:

[..]

Dus in principe is bijvoorbeeld dezelfde whisky altijd anders van smaak (als deze uit een ander vat komt)?
Ja
Op zondag 9 september 2018 00:02 schreef remlof het volgende:
ik ben alles behalve intellectueel.
pi_184200335
Goede vraag! Evenals bij koken : hoe bepalen topkoks en recensenten dat iets 'heerlijk' of 'lekkerste wat ik ooit heb gegeten' is? En hoe stellen ze vast dat smaken (niet) matchen? Waar is dat op gebaseerd?
Somebody that I used to know
pi_184200352
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 15:06 schreef oranjevogel1 het volgende:

[..]

Ja
Oké, kort maar krachtig. :P

Maar dit is dus eigenlijk met alle smaak- en geurproducten? Ook met luchtjes bijvoorbeeld?
pi_184200360
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 15:07 schreef Postbus100 het volgende:
Goede vraag! Evenals bij koken : hoe bepalen topkoks en recensenten dat iets 'heerlijk' of 'lekkerste wat ik ooit heb gegeten' is? En hoe stellen ze vast dat smaken (niet) matchen? Waar is dat op gebaseerd?
Ja precies :P
pi_184200375
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 15:08 schreef -mosrednA het volgende:
Ook met luchtjes bijvoorbeeld?
Luchtjes bevatten vaak componenten die uit (industriele) chemische processen verkregen zijn. Die kun je veel beter regelen.
Op zondag 9 september 2018 00:02 schreef remlof het volgende:
ik ben alles behalve intellectueel.
pi_184200387
In je specifieke voorbeeld is dat de master blender van de distillery die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld een Glenfiddich 12 altijd smaakt als een Glenfiddich 12. Dit doet hij door het kiezen van de juiste combinatie van vaten voor een batch (veel vaten want een batch van dat soort is vaak tienduizend liter en meer. Het punt is echter dat dit zoals je aangeeft geen exacte wetenschap is. Daardoor zul je zien dat als je aantal flessen Glenfiddich uit diverse jaren pakt, bijvoorbeeld 1 uit laat jaren 90, 1 uit 2005, 1 uit 2010 en 1 van nu dat er wel degelijk verschil in de smaak zit maar dat het "profiel' van de whisky nog wel steeds hetzelfde is.
Of de smaak met wetenschappelijke methodes exact hetzelfde te krijgen is? Misschien door een spectrumanalyse van het goedje te maken en dan te gaan mixen met veel vaten tot je een batch krijgt met exact dezelfde waardes dat eht dan hetzelfde smaakt?
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_184200399
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 15:10 schreef oranjevogel1 het volgende:

[..]

Luchtjes bevatten vaak componenten die uit (industriele) chemische processen verkregen zijn. Die kun je veel beter regelen.
Ahh okay.

Jij weet trouwens ook best veel ouwe trollkoning

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 04-01-2019 15:11:26 ]
pi_184200442
quote:
2s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 15:10 schreef Karstman het volgende:
In je specifieke voorbeeld is dat de master blender van de distillery die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld een Glenfiddich 12 altijd smaakt als een Glenfiddich 12. Dit doet hij door het kiezen van de juiste combinatie van vaten voor een batch (veel vaten want een batch van dat soort is vaak tienduizend liter en meer. Het punt is echter dat dit zoals je aangeeft geen exacte wetenschap is. Daardoor zul je zien dat als je aantal flessen Glenfiddich uit diverse jaren pakt, bijvoorbeeld 1 uit laat jaren 90, 1 uit 2005, 1 uit 2010 en 1 van nu dat er wel degelijk verschil in de smaak zit maar dat het "profiel' van de whisky nog wel steeds hetzelfde is.
Of de smaak met wetenschappelijke methodes exact hetzelfde te krijgen is? Misschien door een spectrumanalyse van het goedje te maken en dan te gaan mixen met veel vaten tot je een batch krijgt met exact dezelfde waardes dat eht dan hetzelfde smaakt?
Ah kijk, helder antwoord zeg. Dankjewel! :)
Ik zou dat verschil wel eens willen proeven eigenlijk. Heb er tot vandaag eigenlijk nooit bij stil gestaan.
pi_184308041
Producten waarbij een constante smaak gewenst is worden bijna altijd beoordeeld door te proeven. Mensen met een sterk ontwikkeld reukvermogen (en in mindere mate smaakvermogen) beoordelen dan de smaak. Precies dezelfde smaak en geur is natuurlijk onmogelijk maar als zij al geen verschil proeven doet niemand dat. Als een geur/smaak afwijkt wordt door middel van mengen met een andere batch geprobeerd om toch weer bij de bedoelde smaak te komen.
Dit kan natuurlijk niet met alle producten, maar is vrij gebruikelijk.

quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 15:07 schreef Postbus100 het volgende:
Goede vraag! Evenals bij koken : hoe bepalen topkoks en recensenten dat iets 'heerlijk' of 'lekkerste wat ik ooit heb gegeten' is? En hoe stellen ze vast dat smaken (niet) matchen? Waar is dat op gebaseerd?
Op bijna helemaal niks.
Of smaken matchen kan wel een serieuze zaak zijn. Er zijn wel een paar goede combinaties gevonden met wetenschappelijke methoden, maar het gros is puur door ervaring en proberen tot stand gekomen. Vrijwel iedereen vindt zoet lekker en bitter vies dus er zijn echt wel universele smaken die "beter" zijn dan andere dus daar is meestal ook weinig discussie over. Toch lullen recensenten meestal gewoon uit hun nek. Of iets lekker gevonden wordt is van veel meer afhankelijk dan alleen smaak, geur en structuur. Het psychische aspect speelt ook een belangrijke rol en daar maken "kenners" graag misbruik van. Mooiste voorbeeld is de smaak van wijn. Adam ruins everything heeft volgens mij wel een aantal mooie filmpjes over dit onderwerp op youtube.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')