abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 14 maart 2019 @ 21:06:46 #301
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_185615092
quote:
0s.gif Op donderdag 14 maart 2019 18:42 schreef Panterjong het volgende:
[..]

- Uiteraard gaat Irenaeus niet knoeien met teksten die al vastgesteld zijn, de Jesaja verzen.
- Was Mattheus echter al vastgesteld? Want met verzen die nog niet vastgesteld zijn kan men aanpassingen doen. De vraag is of dit gebeurd is.
- Het aanpassen van teksten kwam in ieder geval vaker voor. Teksten werden eigen gemaakt aan het eigen geloof. Met als bekendste voorbeeld het einde van Marcus. Waarom geldt dit voor deze tekst dan niet?
(...)
- Indien Irenaeus niet geknoeid heeft gaat ook de opmerking van Aton op welke versie van Mattheus Irenaeus voor handen had. Een kopie die exact overeenkomt met het origineel, een reeds aangepaste versie, of de oerversie van rond 80 / 90 na Christus.
Irenaeus' refutatie is gericht aan een anonieme collega, kennelijk een geleerde, die het werk zal aanvullen en het resultaat aan anderen zal doorgeven (proloog). Dat was dus iemand die geacht werd thuis te zijn in de heilige schrift. Het lijkt me dat een schrijver die zijn betoog onder zulke omstandigheden laat afhangen van zelfverzonnen bijbelplaatsen zichzelf een geloofwaardigheidsprobleem op de hals haalt, want zulke fraudepogingen zullen waarschijnlijk worden doorzien. Het feit dat Irenaeus het citaat uit Mattheüs als bewijsplaats gebruikt, impliceert dus in mijn ogen dat zijn collega bekend moet zijn geweest met die tekstversie en dat Irenaeus niet zelf de tekst heeft aangepast.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')