FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / All purpose flour, hoe heet dat bij ons?
#ANONIEMdonderdag 27 december 2018 @ 12:44
Ik heb het idee dat het niet patentbloem is....

Weet iemand welke soort bloem dit is en nog belangrijker waar ik hem koop?

Ik wil Udon noedels maken met deze bloem.

[ Bericht 16% gewijzigd door #ANONIEM op 27-12-2018 12:44:23 ]
#ANONIEMdonderdag 27 december 2018 @ 13:10
Dat is het wel.
bonkedonderdag 27 december 2018 @ 13:29
https://www.asianfoodlovers.nl/blog/zelf-noodles-maken
bonkedonderdag 27 december 2018 @ 13:29
daar staat tarwebloem :)
Symphonicdonderdag 27 december 2018 @ 14:15
Patent bloem
Jordy-Bdonderdag 27 december 2018 @ 15:03
patentbloem.
golferdonderdag 27 december 2018 @ 15:06
https://www.yummydutch.co(...)l-purpose-flour.html
Pietverdrietdonderdag 27 december 2018 @ 15:57
Patentbloem, nergens écht goed voor.
#ANONIEMdonderdag 27 december 2018 @ 16:01
quote:
1s.gif Op donderdag 27 december 2018 15:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Patentbloem, nergens écht goed voor.
Mijn patentbloem wordt altijd mega plakkerig terwijl ik andere een bal zie maken Die van Geen kant plakt heb ik allemaal deeg aan mijn hand plakken. Wat doe ik verkeerd baas?
Sorelladonderdag 27 december 2018 @ 16:03
Patentbloem gebruik ik voor cake, taart en pannenkoeken etc., in ieder geval niet voor deeg wat gekneed moet worden.
Misschien kan het wel, geen idee eigenlijk.
bonkedonderdag 27 december 2018 @ 16:14
quote:
1s.gif Op donderdag 27 december 2018 16:01 schreef Argo het volgende:

[..]

Mijn patentbloem wordt altijd mega plakkerig terwijl ik andere een bal zie maken Die van Geen kant plakt heb ik allemaal deeg aan mijn hand plakken. Wat doe ik verkeerd baas?
elke keer een beetje bloem bijkneden tot het niet meer plakt :)
Queenshoredonderdag 27 december 2018 @ 16:21
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2018 16:14 schreef bonke het volgende:

[..]

elke keer een beetje bloem bijkneden tot het niet meer plakt :)
Als je bijvoorbeeld brood maakt is dit zeker niet aan te raden.

Voor brood zou amerikaanse patentbloem een erg goede optie zijn, wereld van verschil.
Pietverdrietdonderdag 27 december 2018 @ 16:51
quote:
1s.gif Op donderdag 27 december 2018 16:01 schreef Argo het volgende:

[..]

Mijn patentbloem wordt altijd mega plakkerig terwijl ik andere een bal zie maken Die van Geen kant plakt heb ik allemaal deeg aan mijn hand plakken. Wat doe ik verkeerd baas?
Teveel water
Pietverdrietdonderdag 27 december 2018 @ 16:53
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2018 16:03 schreef Sorella het volgende:
Patentbloem gebruik ik voor cake, taart en pannenkoeken etc., in ieder geval niet voor deeg wat gekneed moet worden.
Misschien kan het wel, geen idee eigenlijk.
Voor cake en taart waar je kapsel maakt kan je beter half bloem, half maizena gebruiken, wordt het kruimeliger en minder sterk van
#ANONIEMdonderdag 27 december 2018 @ 18:06
quote:
1s.gif Op donderdag 27 december 2018 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Teveel water
Bedankt morgen weer proberen! Deeg maken vind ik lastig.
Pietverdrietdonderdag 27 december 2018 @ 18:08
quote:
1s.gif Op donderdag 27 december 2018 18:06 schreef Argo het volgende:

[..]

Bedankt morgen weer proberen! Deeg maken vind ik lastig.
Wat oor deeg wil je maken? Voor pasta zou ik geen water maar ei gebruiken
#ANONIEMdonderdag 27 december 2018 @ 18:37
quote:
1s.gif Op donderdag 27 december 2018 18:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat oor deeg wil je maken? Voor pasta zou ik geen water maar ei gebruiken
https://www.justonecookbook.com/udon-noodles/
Sorelladonderdag 27 december 2018 @ 19:22
quote:
1s.gif Op donderdag 27 december 2018 16:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Voor cake en taart waar je kapsel maakt kan je beter half bloem, half maizena gebruiken, wordt het kruimeliger en minder sterk van
Als een soort sneeuwster (cake/taart) texture ?
Pietverdrietdonderdag 27 december 2018 @ 20:29
quote:
Je weet dat je het jezelf hiermee niet makkelijk maakt? Dit is hoge school van het noedels maken
Pietverdrietdonderdag 27 december 2018 @ 20:30
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2018 19:22 schreef Sorella het volgende:

[..]

Als een soort sneeuwster (cake/taart) texture ?
Ja
Sorelladonderdag 27 december 2018 @ 20:31
quote:
1s.gif Op donderdag 27 december 2018 20:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja
Ik kan hier iemand erg blij mee maken ^O^
#ANONIEMdonderdag 27 december 2018 @ 20:43
quote:
1s.gif Op donderdag 27 december 2018 20:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je weet dat je het jezelf hiermee niet makkelijk maakt? Dit is hoge school van het noedels maken
In het filmpje doet ze het vrij makkelijk. Ik krijg gewoon geen goeie deeg.
Pietverdrietdonderdag 27 december 2018 @ 20:44
quote:
11s.gif Op donderdag 27 december 2018 20:43 schreef Argo het volgende:

[..]

In het filmpje doet ze het vrij makkelijk. Ik krijg gewoon geen goeie deeg.
Ja, dat lijkt altijd gemakkelijker dan het is
#ANONIEMdonderdag 27 december 2018 @ 20:46
quote:
1s.gif Op donderdag 27 december 2018 20:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, dat lijkt altijd gemakkelijker dan het is
Maar zelfs water met beetje deeg mengen kan dus zo lastig zijn? Hmm ik wil het wel leren op zich....
Pietverdrietdonderdag 27 december 2018 @ 20:47
quote:
11s.gif Op donderdag 27 december 2018 20:46 schreef Argo het volgende:

[..]

Maar zelfs water met beetje deeg mengen kan dus zo lastig zijn? Hmm ik wil het wel leren op zich....
Veel oefenen.
#ANONIEMdonderdag 27 december 2018 @ 20:49
quote:
1s.gif Op donderdag 27 december 2018 20:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Veel oefenen.
Ik ga in ieder geval eens proberen het opnieuw te doen om de deeg goed te krijgen. Want hij plakte overal aan. :(
tanteklarawoensdag 9 januari 2019 @ 23:43
quote:
11s.gif Op donderdag 27 december 2018 20:49 schreef Argo het volgende:

[..]

Ik ga in ieder geval eens proberen het opnieuw te doen om de deeg goed te krijgen. Want hij plakte overal aan. :(
Niet gelijk al het water erbij doen. Een beetje water achter houden, omdat elk meel andere hoeveelheden water opneemt. Je kunt als het te stug is altijd nog dat beetje water erbij doen.
En misschien moet je langer doorkneden. Niet op het plakkerige letten, maar kneden totdat het minder plakt. Veel oefenen dus.
Pietverdrietdonderdag 10 januari 2019 @ 08:06
quote:
11s.gif Op donderdag 27 december 2018 20:49 schreef Argo het volgende:

[..]

Ik ga in ieder geval eens proberen het opnieuw te doen om de deeg goed te krijgen. Want hij plakte overal aan. :(
Minder water gebruiken
Spanky78donderdag 10 januari 2019 @ 09:46
quote:
1s.gif Op donderdag 10 januari 2019 08:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Minder water gebruiken
En het deeg moet tijd krijgen om te ontspannen/het water goed op te nemen. Dus eerst goed kneden, daarna een paar uur laten rusten in plasticfolie in de koelkast. Daarna verder werken.

Ik zou overigens niet beginnen met Udon, maar met gewone eierspaghetti. Ik kan met trouwens niet voorstellen dat ze hier patentbloem voor nemen. Voor noedels met alleen water zou ik toch een bloem kiezen met meer en betere gluten. Ik zou in ieder geval voor de helft harde tarwebloem gebruiken.

Hier wat meer info over bloem en gluten in de bloem:
https://www.italieplein.n(...)schil-bloem-en-meel/
Pietverdrietdonderdag 10 januari 2019 @ 09:53
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2019 09:46 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

En het deeg moet tijd krijgen om te ontspannen/het water goed op te nemen. Dus eerst goed kneden, daarna een paar uur laten rusten in plasticfolie in de koelkast. Daarna verder werken.

Ik zou overigens niet beginnen met Udon, maar met gewone eierspaghetti. Ik kan met trouwens niet voorstellen dat ze hier patentbloem voor nemen. Voor noedels met alleen water zou ik toch een bloem kiezen met meer en betere gluten. Ik zou in ieder geval voor de helft harde tarwebloem gebruiken.

Hier wat meer info over bloem en gluten in de bloem:
https://www.italieplein.n(...)schil-bloem-en-meel/
Zoals ik al eerder schreef, dit is niet iets voor de beginnende noedelmaker, eerder hogeschool.
Mbt hoog gluten gehalte heb je gelijk wat ook de Italiaanse insteek is, die maken eivrije noedels/pasta met fijn gemalen semolina.
Maar in Japan tikken ze anders, daar maken ze zelfs noedels van Boekweitmeel, wat geheel glutenvrije is (en ook geen graansoort) zelf deze noedels maken is écht heel erg lastig.
pokkerdepokdonderdag 10 januari 2019 @ 10:00
niet moeilijk, maar je moet wel de juiste hoeveelheden doen. steeds beetje water bij de bloem doen, en kneden. te veel water, plakkerig.
wel even hard werk.
Spanky78donderdag 10 januari 2019 @ 10:00
quote:
1s.gif Op donderdag 10 januari 2019 09:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zoals ik al eerder schreef, dit is niet iets voor de beginnende noedelmaker, eerder hogeschool.
Mbt hoog gluten gehalte heb je gelijk wat ook de Italiaanse insteek is, die maken eivrije noedels/pasta met fijn gemalen semolina.
Maar in Japan tikken ze anders, daar maken ze zelfs noedels van Boekweitmeel, wat geheel glutenvrije is (en ook geen graansoort) zelf deze noedels maken is écht heel erg lastig.
Wel heel lekker, van boekweit (soba). Doen ze trouwen ook vrijwel altijd een beetje tarwemeel in, juist vanwege die gluten. Als je echt noedels zonder tarwe wilt maken heb je het inderdaad over hogeschool. Met boekweit overigens nooit zelf gedaan, doe ik wel in mijn pannenkoeken.

Het maken van eierspaghetti is makkelijker, het ei helpt je daar door bij het koken te denatureren. Dat zou iedereen moeten kunnen, ook met patentbloem lukt dat, je krijgt dan alleen een watzachtere spaghetti die iets meer opzwelt dan pasta van durum