abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_196950649
McCartney III nr 1 in Nederland !!

Ook in UK
pi_196953516
Eerste keer sinds 1982 in Nederland, eerste keer sinds 1989 in Engeland. Da's tof.

Excuseer mijn cynisme, maar er moet me toch iets van het hart. Want dit alles heeft natuurlijk weinig met kwaliteit of zelfs populariteit te maken. Nu package deals in Amerika zijn verboden ('Egypt Station' kwam daar van niets op #1 omdat elke concertganger van de stadion-tournee min of meer automatisch een exemplaar kocht) moesten ze iets anders verzinnen. En dat werd: 20 variaties op vinyl zodat de grootste fans aantallen maximaliseren, plus ze gaven het album digitaal weg voor de bodemprijs om een volledige verkoop mee te mogen laten tellen (3 dollar ofzo). En die praktijken hebben wereldwijd dus ook geholpen.

't is daarom helaas niets meer dan een sluw competitiespel geworden. Vorig album hielden ze bijvoorbeeld bewust een groot deel van de pre-order verkoopcijfers van Amerika achter zodat McCartney in alle tussentijdse standen achterbleef op Eminem, wiens team toen op de lauweren gingen rusten en op de allerlaatste dag totaal werden verrast en geen kans meer hadden om een troef toe te passen. Een artiest als McCartney moet het qua doelgroep namelijk nog altijd hebben van de fysieke verkoop. Dat zie je ook aan het verloop van verkoopaantallen. McCartney verkocht deze week 33,079 exemplaren in Engeland, maar 24,764 daarvan waren pre-orders die op dag 1 werden meegeteld, dus slechts 17% was verkoop van zaterdag t/m donderdag plus streaming-aantallen. Daardoor zal het album hierna zinken als een baksteen (#1-10-30-80-weg), zo ging het met 'Egypt Station' ook.

Nu ik toch bezig ben, wat extra info. Want ter vergelijking, in een tijd dat er weinig tot geen trucjes met package deals, verschillende configuraties en dergelijke waren, in de periode dat de fysieke CD-verkoop op zijn piek was en digitale downloads en streams nog niet bestonden, bracht McCartney ‘Driving Rain’ uit. De week dat hij daarmee binnenkwam verkocht een album wat van niets op #1 in Engeland binnenkwam nog rond de 300,000 exemplaren, en was de verkoop van een gemiddelde week op #1 ook standaard 100,00-200,000 (The Beatles ‘1’ een jaar eerder verkocht 319,126 exemplaren in de eerste week). McCartney kwam in die tijd binnen op niet hoger dan #46, dook toen naar #81 en was niet veel later helemaal weg.

Tot slot, 'McCartney III' is ook z'n meest gewaardeerde album in de pers in 15 jaar, met een gecombineerde 8 uit 10 cijfers. Als fan zijnde denk ik dan dat de vorige 3/4 albums óf een tikkeltje ondergewaardeerd zijn geweest óf de nieuwste een tikkeltje overgewaardeerd, wat jullie?

Ik wil trouwens echt niets afdoen aan hoe cool het is dat McCartney dit voor elkaar heeft gekregen, maar kreeg wel een wrang gevoel bij hoe een prachtig oprecht project als wat ‘McCartney III’ is, werd misbruikt als een opportunistisch prestige-vinkje door zijn marketing-mensen. Puur en alleen zodat publicist Daw Bell bij de eerstvolgende tour ditmaal niet alleen “groundbreaking, unique, record-breaking, ever-fantastic, universally acclaimed” kan boasten, maar daar ook nu eens “worldwide Christmas #1” aan kan toevoegen.
pi_196960015
Zijn vorige albums waren zwaar ondergewaardeerd, deze wat overgewaardeerd, al kan je pas na een paar weken wat zinnigs zeggen eigenlijk, als bepaalde tracks blijven hangen.

Ik deel je cynisme wel, het is bijna zielig om fans bv 4 variaties te laten kopen om al de 4 bonustracks te bezitten.
Dat is wel het ultieme wanhopige middel. Met Egypt Station was het ook al ver over de grens wat mij betreft.
pi_196960076
McCartney II trouwens ook weer in de charts, zowel in NL als US ......waarom McCartney I dan niet haha
pi_196964600
Even over de topictitel.
Wisten jullie dat Paul dit nummer al zo'n negen jaar voor Stg Pepper heeft geschreven?
Ik las het laatst op zijn eigen website.
pi_196964804
Ja dat is redelijk bekend.

McCartney zou eigenlijk interviews moeten doen met vragen die er echt toe doen. En na zijn dood pas publiceren.
pi_197036328
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 december 2020 08:39 schreef macca728 het volgende:
Zijn vorige albums waren zwaar ondergewaardeerd, deze wat overgewaardeerd, al kan je pas na een paar weken wat zinnigs zeggen eigenlijk, als bepaalde tracks blijven hangen.

Ik deel je cynisme wel, het is bijna zielig om fans bv 4 variaties te laten kopen om al de 4 bonustracks te bezitten.
Dat is wel het ultieme wanhopige middel. Met Egypt Station was het ook al ver over de grens wat mij betreft.
Moet er dan wel weer een beetje om gniffelen dat de hele release-campagne draaide om een snelle #1, het album nog met een week werd uitgesteld (“due to unforeseeable production delays errors”, uh-huh) omdat Taylor Swift er tussendoor kwam, de #1 uiteindelijk overal (soms dus na 30-40 jaar) is gelukt en... in Amerika niet, omdat Taylor Swift ook haar tweede week te sterk is.

En nu claimen ze alsnog de #1… in de Top Album Sales Chart. Nogmaals, dit gaat me niet om de artiest zelf, en deze spelletjes zijn een redelijk standaard procedure in de industrie, maar het geeft aan wat voor een zeepbel die charts zijn. En hoe jammer het is dat ook dit album daarin is meegesleurd.

Maar hij is dus wel #1 met de fysieke albums in Amerika: “The album was available in more than 10 vinyl variants, which combined to sell nearly 32,000 copies in its first week – the third-largest sales week for a vinyl album since Nielsen Music/MRC Data began electronically tracking music sales in 1991. [..] McCartney III’s robust sales were aided by its availability across many CD and vinyl LP formats, including editions with alternative cover art or colored vinyl. The album sold 53,000 copies on CD; nearly 32,000 on vinyl LP, 18,000 as a digital download and 1,000 on cassette.” Interessant, nog zo veel op CD daar. En huh, (gekochte) downloads tellen voor fysiek mee.

Ik geniet verder nog altijd van het album, al is het stiekem jammer dat de beste liedjes van ‘New’ en ‘Egypt Station’ deze aandacht niet kregen.

quote:
0s.gif Op zaterdag 26 december 2020 08:45 schreef macca728 het volgende:
McCartney II trouwens ook weer in de charts, zowel in NL als US ......waarom McCartney I dan niet haha
Nou, dat is om een simpele maar grappige reden: sinds een jaar of 5 worden in de meeste landen losse liedjes van albums ook meegeteld in de charts met een som der delen die ik je zal besparen. En laat de meest recente officiële versie van 'McCartney II' nou 'Wonderful Christmastime' bevatten als bonus-track...

Daarom heeft McCartney nu ook veel meer "monthly listeners" op Spotify dan The Rolling Stones, AC/DC, Led Zeppelin, Pink Floyd, The Eagles, Pearl Jam, Metallica en zelfs The Beatles, iets waar zijn manager eerder deze maand nog trots melding van maakte. Waar hij vergat te vermelden dat dit fenomeen in de loop van november opduikt en 1 januari weer naar 1/4de daarvan keldert. En ook daarom: cijfertjes, aantallen, een competitie... 't is de muziek die zal overblijven. En dat zit met McCartney wel goed ;)!
pi_197040237
Oh ja Wonderful Christmastime :)
pi_197185963
McCartney iii is zeker een goed album, aan fantastisch gelukt hobby project in z'n eentje.....
Maar ik denk dat de meeste credits toch wel naar het marketing team van Macca mag gaan. Die hebben de laatste paar albums steeds stunts uitgehaald: spontane optredens op openbare pleinen midden in steden zoals NY en London, optreden in een groot station in NY, carpool karaoke, noem maar op, precies op de momenten dat er ook albums worden uitgebracht.

En dan inderdaad de release met een week uitstellen, zodat ze de kerst 2020 #1 op naam van Paul kunnen noteren.

Ik moest best wennen aan het experiment van MCiii (sinds begin nov ;) ), de nummers moesten toch even landen. Toch zijn heel veel critici direct laaiend enthousiast, waarschijnlijk ook mede gevoed door het marketing team.

En dan die bonus tracks. Eind volgend jaar komt er een 2 of 3 disc versie uit met alle bonus tracks en een DVD met interviews, net als bij de vorige albums. Moet je het album nog een keer kopen.

Muziek is zeker goed, maar heb 1 CD voor mezelf gekocht (plus 1 LP voor een goede vriend van mij die even krap in de centen zit), maar ga niet een hele verzameling met verschillend gekleurd vinyl, CD, cassette kopen om alles maar compleet te kunnen hebben. Dat heeft bij mij wel een beetje negatieve bijsmaak aan het album gegeven, jammer.

Nu weer genieten van de muziek :)
  woensdag 24 februari 2021 @ 18:18:01 #185
139330 TNA
For the stars that shine
  vrijdag 5 maart 2021 @ 10:34:40 #186
228665 Peter88Online
You may say I'm a dreamer
pi_198333442
“Tomorrow there’ll be sunshine, And all this darkness past”
  vrijdag 19 maart 2021 @ 21:51:44 #187
490486 usagi414
Subete ga ongakudesu
pi_198595289
Er zijn inmiddels ontelbare cover versies geweest , maar deze is wel erg fijn om te horen.

Life is what happens to you while you're busy making other plans
pi_198608233
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 december 2020 12:54 schreef macca728 het volgende:
Ja dat is redelijk bekend.

McCartney zou eigenlijk interviews moeten doen met vragen die er echt toe doen. En na zijn dood pas publiceren.
Die man z'n muziek is al kapot geanalyseerd en hij is in z'n leven al tot brakens aan toe in alle gradaties geinterviewd.
pi_199119118
John Lennon · Album · 2021 · 120 songs.

En daar wordt weer een wensmuntje ingewilligd. Een boxset waar we 10-20 jaar geleden alleen maar van konden dromen, en nu is het moment daar. Wat een grandioze collectie: dit is hoe een boxset moet zijn.

Meerdere verschillende takes, maar allemaal in een eigen stijl. "Raw Studio Mixes" voor outtakes hoe het in de studio moet hebben geklonken, zonder enige effecten. Thuis- en studio-demo's. Outtakes in een "Ultimate Mix" voor hoe de alternatieve versies zouden hebben geklonken als ze toen voor uitgave gemixt zouden zijn. "Element Mixes" om nadruk te leggen op individuele partijen.

En dan, zo slim, voor alle studio-praat, de korte interessante fragmenten, de "Evolution Documentaries". Dingen die je eigenlijk niet los op een boxset kan plaatsen, commercieel gezien, weten ze zo tóch te verwerken. Digitaal alleen al 7,5 uur. Op de Blu-Ray staan nog wat meer exclusieve dingen, zoals de Yoko Ono Plastic Ono Band-sessies (uurtje of 2) en ander extra materiaal (1 uur), maar fijn dat het digitaal in ieder geval 80% compleet is.

Een kleine selectie “moet-luisteren”’s voor als je niet effe een halve dag vrij hebt ;):

Hold On (Elements Mix)
Cold Turkey (Take 1 - Outtake - Ultimate Mix)
Instant Karma! (We All Shine On) [Studio Demo]
Look At Me (Take 3 - Outtake - Raw Studio Mix)
Isolation (Take 23 - Outtake - Ultimate Mix)
Mother (Take 61 - Outtake - Ultimate Mix)
Remember (Studio Demo)
  maandag 17 mei 2021 @ 23:10:40 #190
228665 Peter88Online
You may say I'm a dreamer
pi_199478259
quote:
Hij komt eraan!

quote:
‘McCartney 3,2,1' Featuring Rick Rubin Coming To Hulu July 16th

Today, Hulu announced the Original documentary series McCartney 3,2,1. The six-episode music series event features intimate and revealing examinations of musical history from two living legends, Paul McCartney and super producer Rick Rubin, and hails from Endeavor Content. The series is executive produced by McCartney, Rubin, Scott Rodger, Peter Berg, Matthew Goldberg, Brandon Carroll, Jeff Pollack, Frank Marshall and Ryan Suffern with Leila Mattimore serving as co-executive producer. All six episodes of McCartney 3,2,1 premiere Friday, July 16, on Hulu.

“Never before have fans had the opportunity to hear Paul McCartney share, in such expansive, celebratory detail, the experience of creating his life’s work - more than 50 years of culture-defining music,” said Craig Erwich, president, Hulu Originals and ABC Entertainment. “To be an observer as Paul and Rick Rubin deconstruct how some of the biggest hits in music history came to be is truly enlightening. It is an honor that Paul chose to return to Hulu to share this one-of-a-kind series.”

In the series, Paul McCartney sits down for a rare in-depth one-on-one with legendary music producer Rick Rubin to discuss his groundbreaking work with The Beatles, the emblematic 1970s arena rock of Wings and his 50-plus years as a solo artist. In this six-episode series that explores music and creativity in a unique and revelatory manner, the documentary gives a front-row seat to Paul and Rick in an intimate conversation about the songwriting, influences, and personal relationships that informed the iconic songs that have served as the soundtracks of our lives.

Since writing his first song at the age of 14, Paul McCartney’s career has been impossibly prolific and singularly influential. In the 1960s, McCartney changed the world forever with The Beatles. He didn’t stop there and has continued to push boundaries as a solo artist, then with Wings, and also collaborating with numerous world-renowned artists. He has received 18 GRAMMYS® and in 1997 was knighted by Her Majesty Queen Elizabeth II for his services to music. His most recent album, McCartney III was No. 1 in the U.K. Official Charts as well as No. 1 on the U.S. Billboard Top Album Sales Chart upon release in December 2020. McCartney is a dedicated philanthropist, passionately advocating for many causes including animal rights and environmental issues.

Rick Rubin continues to co-produce and host the podcast series “Broken Record” with Malcolm Gladwell. He has an active partnership with GQ around a series of deep conversations with the foremost personalities across the music world ranging from Pharrell Williams to Kendrick Lamar, each of which he hosts and creates editorial and video content around. He recently produced the Grammy®-winning record “The New Abnormal” with The Strokes to rave reviews.

McCartney 3,2,1 is the latest title to join Hulu’s burgeoning slate of documentary series and films that examine influential and significant figures in world history such as 'Hillary,''I Am Greta' and 'The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years.'

McCartney 3,2,1 is directed by Emmy® Award-winning Zachary Heinzerling and executive produced by McCartney, Rubin, Scott Rodger, Peter Berg, Matthew Goldberg, Brandon Carroll, Jeff Pollack, Frank Marshall and Ryan Suffern with Leila Mattimore serving as co-executive producer. Endeavor Content serves as the studio, producing alongside MPL Communications Inc., Shangri-La, Film 45, Kennedy Marshall and Diamond Docs.
https://www.paulmccartney(...)y-music-series-event
“Tomorrow there’ll be sunshine, And all this darkness past”
  maandag 21 juni 2021 @ 14:09:30 #191
228665 Peter88Online
You may say I'm a dreamer
pi_199989724
Wat eerst een bioscoopfilm zou worden wordt nu een 3 delige Disney+ release, maar wel 6 uur lang!

quote:
Over Six Hours of Never-Before-Seen Restored Footage, Including The Beatles’ Last Live Performance, to Roll Out on Disney+ Over Three Days, November 25, 26 and 27, 2021

BURBANK, Calif. (June 17, 2021) - The Walt Disney Studios, Apple Corps Ltd. and WingNut Films Productions Ltd. announced today that Disney+ will bring “The Beatles: Get Back,” a Disney+ Original documentary series directed by Peter Jackson, to fans and music lovers worldwide.

Because of the wealth of tremendous footage Peter Jackson has reviewed, which he has spent the past three years restoring and editing, “The Beatles: Get Back” will be presented as three separate episodes. Each episode is approximately two hours in length, rolling out over three days, November 25, 26 and 27, 2021, exclusively on Disney+.

“As a huge Beatles fan myself, I am absolutely thrilled that Disney+ will be the home for this extraordinary documentary series by the legendary filmmaker Peter Jackson,” said Bob Iger, Executive Chairman and Chairman of the Board, The Walt Disney Company. “This phenomenal collection of never-before-seen footage offers an unprecedented look at the close camaraderie, genius songwriting, and indelible impact of one of the most iconic and culturally influential bands of all time, and we can’t wait to share ‘The Beatles: Get Back’ with fans around the world.”

Peter Jackson commented, “In many respects, Michael Lindsay-Hogg’s remarkable footage captured multiple storylines. The story of friends and of individuals. It is the story of human frailties and of a divine partnership. It is a detailed account of the creative process, with the crafting of iconic songs under pressure, set amid the social climate of early 1969. But it’s not nostalgia - it’s raw, honest, and human. Over six hours, you’ll get to know The Beatles with an intimacy that you never thought possible.”

He added, “I’m very grateful to The Beatles, Apple Corps and Disney for allowing me to present this story in exactly the way it should be told. I’ve been immersed in this project for nearly three years, and I’m very excited that audiences around the world will finally be able to see it.”

Directed by three-time Oscar®-winning filmmaker Peter Jackson (“The Lord of the Rings” trilogy, “They Shall Not Grow Old”), “The Beatles: Get Back” takes audiences back in time to the band’s intimate recording sessions during a pivotal moment in music history. The documentary showcases the warmth, camaraderie and creative genius that defined the legacy of the iconic foursome, compiled from over 60 hours of unseen footage shot in January 1969 (by Michael Lindsay-Hogg) and more than 150 hours of unheard audio, all of which has been brilliantly restored. Jackson is the only person in 50 years to have been given access to these private film archives. “The Beatles: Get Back” is the story of John Lennon, Paul McCartney, George Harrison and Ringo Starr as they plan their first live show in over two years, capturing the writing and rehearsing of 14 new songs, originally intended for release on an accompanying live album. The documentary features – for the first time in its entirety – The Beatles’ last live performance as a group, the unforgettable rooftop concert on London’s Savile Row, as well as other songs and classic compositions featured on the band’s final two albums, Abbey Road and Let It Be.

An exciting new collaboration between The Beatles and Jackson presented by The Walt Disney Studios in association with Apple Corps Ltd. and WingNut Films Productions Ltd., “The Beatles: Get Back” is directed by Peter Jackson, produced by Clare Olssen (“They Shall Not Grow Old”) and Jonathan Clyde (“Eight Days a Week”), with Ken Kamins (“The Hobbit” trilogy) and Apple Corps’ Jeff Jones (“Eight Days a Week”) serving as executive producers. Jabez Olssen (“Rogue One: A Star Wars Story”) serves as the documentary’s editor, and the music is mixed by Giles Martin (“Rocketman”) and Sam Okell (“Yesterday”).

“The Beatles: Get Back” is being made with the enthusiastic support of Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono Lennon and Olivia Harrison.

Ahead of the documentary’s Disney+ debut, Apple Corps Ltd./Callaway Arts & Entertainment will release The Beatles: Get Back book on October 12. Beautifully designed and produced, the 240-page hardcover complements the “Get Back” documentary with transcriptions of The Beatles’ recorded conversations and hundreds of exclusive, never before published photos from the three weeks of sessions. The collectible book will be published in nine international language editions, including English.
https://www.thebeatles.co(...)on-debut-exclusively
“Tomorrow there’ll be sunshine, And all this darkness past”
pi_200407892
quote:
Inmiddels uitgekomen op Hulu/Disney, geweldige documentaire, praten over muziek.
  zondag 18 juli 2021 @ 19:31:06 #193
228665 Peter88Online
You may say I'm a dreamer
pi_200429219
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 juli 2021 13:32 schreef macca728 het volgende:

[..]

Inmiddels uitgekomen op Hulu/Disney, geweldige documentaire, praten over muziek.
Disney+?
“Tomorrow there’ll be sunshine, And all this darkness past”
pi_200429588
Blijkbaar nog niet te zien in Europa helaas.
  dinsdag 27 juli 2021 @ 22:44:51 #195
228665 Peter88Online
You may say I'm a dreamer
pi_200583926
Vanaf 25 augustus is McCartney 3, 2, 1 ook te zien op Disney+. Inmiddels heb ik hem ook gezien. Weinig nieuwe verhalen voor de die-hardfans. En Rick Rubin stelt zich vooral op als fan dan als interviewer.
“Tomorrow there’ll be sunshine, And all this darkness past”
pi_200766011
George Harrison · Album · 2021 · 70 songs.

Nu dus uit: de lang- lang- langverwachte deluxe-editie van ‘All Things Must Pass’. Zelfs voor 90’s-generatie Beatles-fans iets waar ze toch wel 20 jaar naar hebben uitgekeken. En alweer wordt er een vakje van de heilige graal afgevinkt.

En eindelijk (na George Harrison’s eigen wens) een remix. Zoals iedereen weet had Spector een befaamde, onorthodoxe manier van werken, en dat maakte zijn producties zo goed als ze nog steeds zijn. Zoals Paul Hicks in een interview met Rolling Stone zegt: “Dhani and I hate the expression ‘de-Spectorizing.’ That’s not the point of this project.” (https://www.rollingstone.(...)ni-harrison-1178125/)

En die term zou ook niet op zijn plaats zijn. Want, net zoals misschien wel bekend is over Lennon’s ‘Plastic Ono Band’ uit hetzelfde jaar, bij essentiële onderdelen van de opnames (zoals de maanden aan overdubs) was hij er vaak niet eens bij. En de originele mixen zijn uiteindelijk gedaan door Harrison zelf en hoofd-engineer Ken Scott. De uiteindelijke sound was dus een combinatie van invloeden. En vooral van effecten: Spector’s opname-technologie, en de mix die daarop werd aangesloten.

Met Ken Scott begon Harrison zelf in de periode voor zijn dood aan een remix. Ze waren in lachen uitgebarsten toen ze de originele tapes afspeelden en hoorden hoe veel galm ze overal op hadden gebruikt, dus het plan ontstond gelijk om dat beter in balans te krijgen. Maar naar Ken Scott’s eigen zeggen wilde EMI dat het origineel opnieuw uitkwam, en dat gebeurde dan ook minder dan een jaar voor het overlijden van Harrison. (https://www.redbullmusicacademy.com/lectures/ken-scott/)

Harrison besteedde er wel wat aandacht aan in het CD-boekje van die heruitgave uit 2001: “I still like the songs on the album and believe they continue to outlive the style in which they were recorded. It was difficult to resist re-mixing every track. All these years later I would like to liberate some of the songs from the big production that seemed appropriate at the time, but now seems a bit over the top with the reverb in the wall of sound.” En gentleman als hij was, de slotalinea is volledig gewijd aan Phil Spector, waarin Harrison zijn dank aan hem uitspreekt.

Dus, 20 jaar later. Geen de-Spectorizing. Maar een volwaardige remix door Paul Hicks, die ook de meest recente Lennon-remixes gedaan heeft, met Dhani Harrison als “executive producer”. Een recente trend is om liedjes een “technische upgrade” te geven, en dat betekent simpel gezegd dat de volumes, de toon, het stereobeeld min of meer hetzelfde als de originele mixen blijft, maar dat het niets van de manco’s van de oude analoge mixen bevat. De meeste recente ‘Imagine’ (album)-remix is bijvoorbeeld grotendeels op deze manier gedaan.

Een aantal liedjes op ‘All Things Must Pass’ is ook op deze manier benaderd, met nuances uitgelicht. Neem ‘My Sweet Lord’: de levels van de instrumenten en het stereobeeld is vrijwel gekopieerd, op een belangrijk detail na: de iconische slide-gitaar en de lead vocaal is helemaal naar voren gebracht. Of ‘I Dig Love’, waar de slap delay op de vocalen minder aanwezig is, en de algehele sound veel beter klinkt, maar waar het stereobeeld nog herkenbaar van het origineel is. ‘Wah Wah’ is in feite ook - nogmaals, de nuances zijn zeker aanwezig - nagebootst, maar doordat de galm is beperkt en (het allerbelangrijkste) de EQ veel natuurlijker klinkt, is het naast elkaar echt als dag en nacht. Zelfs de grootste purist zal moeite hebben ooit nog de originele mix van dat liedje op te zetten. In tegenstelling tot de soep van middelste frequenties en totaal gebrek aan bas en hogere tonen, klinkt het nu zoals het ooit iets opgenomen en stukken transparanter.

Over bas gesproken, een andere recente trend is dat de bas en vooral de kick-drum flink wordt opgekrikt. Ook dat is aanwezig hier, en maakt een van de grootste verschillen die je gelijk zult opvallen. Neem ‘I’d Have You Anytime’, waar je meteen binnenkomt op een mooie basnoot en een hoorbare kick, terwijl je op het origineel wat akoestische gitaren en percussie hoort als ondergrond van die prachtige Clapton-opening. Het klinkt, in de vrees te verzanden in de cliches, zo veel “voller”. Een gitaarstuk wat trouwens ook weer naar voren is gebracht.

Maar die bas dus, dan heb ik het niet enkel over het instrument zelf, maar vooral over het frequentiegebied. Vele zeurders noemen dat een “boost”, maar ik zou het eerder omschrijven als eindelijk later horen wat er altijd op de tapes stond, maar in die tijd is afgekapt om waarschijnlijk vooral technische redenen. Wel gaat Paul Hicks altijd in de overdrive met de sub bass, wat echt niet normaal is op vooral zijn recente Lennon-mixes, maar da’s makkelijk zelf te herstellen. Sneu dat het moet, dat wel. Er is wel eens iets gezegd over hoe deze recente remixes zijn gefocust op oordopjes, en ook hoe ze eruit moeten springen in streaming-playlists. Het is een industrie-dingetje.

Sowieso zijn overal vooral de vocalen stukken meer aanwezig dan op het origineel, en klinken ze veel droger (zonder effecten). Óók weer een recente trend trouwens, ook weer hoorbaar op de Lennon-uitgaves van dezelfde engineer. Die droge sound van de vocalen is wel even wennen voor een album als 'All Things Must Pass'. Op een opname als ‘Hear Me Lord’ en ‘Wah Wah’ kan dat namelijk juist wat kaal overkomen, en misschien zelfs wat te vrijstaand van de begeleiding. Die koor-vocalen op eerstgenoemde zijn trouwens veel te extreem aanwezig, bijna komisch hoe dat plots naar je toe geschreeuwd komt worden. Op de nieuwe mix van ‘Apple Scruffs’ hebben ze de delay op de vocalen wel degelijk behouden, het is niet aangepast om het aan te kunnen passen. Wat klopt, dat klopt. Want gelukkig is elk liedje apart benaderd.

Maar wat ze allemaal gemeen hebben: het verzuipt niet langer in de galm. ‘Awaiting On You All’ is daar het mooiste voorbeeld van, het klonk altijd alsof AM-radio in een kerk - eigenlijk wel passend, gezien het onderwerp - werd afgespeeld, en ineens hoor je hier nu een geweldige band een geweldig liedje in een geweldige studio spelen. Terwijl zelfs ook hier weer grotendeels het stereobeeld van het origineel is aangehouden. Mij betreft een hele mooie benadering.

Of vergelijk maar eens het gedeelte wanneer de ritmesectie erin komt op ‘My Sweet Lord’: in de originele mix lijkt alles op elkaar te weerkaatsen, en daardoor tegen elkaar op te boksen. Nu dat niet aanwezig is, komen bijvoorbeeld de strijkers ook veel beter uit. Terwijl het nog altijd alle charmes en herkenbaarheid heeft van het liedje wat in onze hersens gegrift staat.

Of dit, op het origineel lijkt het alsof drummer Jim Gordon op ‘Art Of Dying’ in een zwembad staat te spelen en de vocalen door het omroepsysteem van de badmeester worden gezongen. Hier is het een natuurlijk klinkende, moderne opname, zonder de integriteit van het origineel aan te tasten. ‘Ballad Of Sir Frankie Crisp (Let It Roll)’ klinkt nog steeds ruimtelijk met de galmende snare, maar die is nu in het midden geplaatst. De vocalen en piano en verschillende gitaren verzuipen niet langer in galm-geweld. ‘Hear Me Lord’ had origineel galm én een nare slap delay op de drums, wat geslachtofferd is ten bate van een veel meer gefocust geluid. Om maar een paar voorbeelden op te sommen over welke beslissingen er zijn gemaakt, en welke compromises zijn gesloten. Er is echt goed geluisterd en vergeleken.

Het is gelukkig ook echt een remix: een totaal andere, frisse blik op de niet kapot te krijgen originele liedjes. Het origineel zal niet verdwijnen. Het is na al die jaren op sommige nummers zeker even wennen, en vooral de harde vocalen leveren hier en daar wellicht wat in aan de mystiek, maar deze moderne mix is wat deze uber-klassieker weer heel wat generaties zal laten meegaan.
  woensdag 25 augustus 2021 @ 12:46:40 #197
228665 Peter88Online
You may say I'm a dreamer
pi_201066394




Dit lijkt de nieuwe Let It Be reissue te gaan worden. Ik vind het eerlijk gezegd wat karig in tegenstelling hoeveel materiaal toen wel niet is opgenomen.

[ Bericht 20% gewijzigd door Peter88Online op 25-08-2021 13:01:43 ]
“Tomorrow there’ll be sunshine, And all this darkness past”
pi_201068947

Nirvana gebruikt een echte baby als foto voor hun LP-hoes..
The Beatles deden dat gelukkig niet.
pi_201073050
Ik zit weer in een Beatles periode. :9

Ik begin nu zelfs die zoetsappige dingen uit de beginjaren prima te waarderen, toch wel kwaliteitsnummers (ondanks de wat mindere teksten). Vooral die kleine dingetjes als de 'you you you' in "P.S.: I Love You" ga ik heel lekker op O+
nee, jij dan!
pi_201087986
Beatlesnummers herkennen aan de hand van de basgitaar, dat is veel moeilijker dan je denkt.
Ik kon maar 5 uit 15 herkennen.

abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')