abonnement Unibet Coolblue
pi_183548478

Large Hadron Collider
De Large Hadron Collider is de grootste en krachtigste deeltjesversneller ter wereld en bevindt zich in Zwitserland, nabij Genève. De deeltjesversneller stelt onderzoekers in staat om de omstandigheden die kort (een miljardste van een seconde) na de oerknal ontstonden, na te bootsen door zeer energetische protonen of ionen met ongelofelijke snelheden (die in de buurt komen van de snelheid van het licht) met elkaar in botsing te brengen. In 2012 ontdekten de onderzoekers het Higgsdeeltje. Dit boson moet de verklaring geven voor de massa van deeltjes. Sinds de ontdekking analyseren fysici de manier waarop het Higgsdeeltje vervalt of transformeert in andere deeltjes, om de voorspellingen uit het standaardmodel (een serie voorspellingen gebaseerd op de natuurkundige processen die we doorgronden), te controleren
.

De deeltjesversneller krijgt de komende twee jaar een ingrijpende upgrade.

Na drie jaar op volle toeren te hebben gedraaid, zijn de werkzaamheden van de Large Hadron Collider (LHC) even opgeschort. De komende twee jaar zal de deeltjesversneller belangrijke verbeteringen en upgrades ondergaan, waarmee hij klaargestoomd wordt voor een derde ronde.

Tweede run
De onderzoekers kijken tevreden terug op de tweede run (2015-2018) van de deeltjesversneller, die boven verwachting presteerde. De deeltjesversneller verzamelde een enorme hoeveelheid aan data. Zo ligt er op dit moment zo’n 300 petabytes (ofwel 300 miljoen gigabytes) aan data op de planken, wat vergelijkbaar is met 1000 jaar aan 24/7 videobeelden. “De tweede run van de LHC was indrukwekkend, omdat we veel verder konden gaan dan onze doelstellingen en verwachtingen,” zegt onderzoeker Frédérick Bordry van CERN. “We hebben daarnaast vijf keer meer data verzameld dan tijdens de eerste run, met een ongekende energie van 13 biljoen elektronvolt.”

Higgsdeeltje
De belangrijkste ontdekking van de deeltjesversneller is het beroemde Higgsdeeltje, die wetenschappers alweer zes jaar terug zagen vervallen in fotonen. Sindsdien hebben de onderzoekers met verschillende experimenten met LHC grote vooruitgangen geboekt in het begrijpen van de eigenschappen van het Higgsdeeltje. Zo namen ze bijvoorbeeld de interactie waar tussen een Higgsdeeltje en een topquark, en toonden ze aan dat het deeltje vervalt in bottom-quarks en hun antideeltjes. “Het Higgsdeeltje is een speciaal deeltje, heel verschillend van de andere elementaire deeltjes die tot nu toe zijn waargenomen,” vertelt onderzoeker Fabiola Gianotti. “De eigenschappen kunnen ons nuttige aanwijzingen geven over de fysica die verder gaat dan het standaardmodel.”

De komende twee jaar wordt de deeltjesversneller klaargemaakt voor een nieuwe ronde. “Zo zullen we de machine voorbereiden op nog meer botsingen, met een energie van 14 biljoen elektronvolt,” zegt Bordry. Verschillende componenten van de versnellers zullen worden vernieuwd, om nog meer intense stralen te produceren. Ook de detectoren zullen worden verbeterd. Al met al hopen de onderzoekers met de upgrades nog meer informatie te verzamelen. De werkzaamheden van de deeltjesversneller zullen naar verwachting in het voorjaar van 2021 weer hervat worden. En dan is het afwachten wat de derde run voor ons in petto heeft. Bron

Een virtuele Tour door de LHC
Wat achtergrond informatie van Wiki

Wat is het higgsdeeltje?

Ben benieuwd wat het ons vanaf 2021 brengt ^O^
ijs_beer fan!
pi_183548493
Blijft een (voor mij als leek) technologisch wonder dit, op een schaal waar ik mij geen voorstelling van kan maken.
pi_183548567
quote:
0s.gif Op woensdag 5 december 2018 12:59 schreef ChrisCarter het volgende:
Blijft een (voor mij als leek) technologisch wonder dit, op een schaal waar ik mij geen voorstelling van kan maken.
Klik op de virtuele tour om iig een visuele voorstelling te kunnen maken.
ijs_beer fan!
pi_183548570
Technisch hoogstandje dit, erg mooi dat de tweede run een zooi data heeft opgeleverd.
  Eindredactie Sport / Forummod woensdag 5 december 2018 @ 13:17:10 #5
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_183548764
quote:
0s.gif Op woensdag 5 december 2018 12:59 schreef ChrisCarter het volgende:
Blijft een (voor mij als leek) technologisch wonder dit, op een schaal waar ik mij geen voorstelling van kan maken.
Ik ben er binnen geweest toen het ding nog in aanbouw was, echt ongelooflijk hoe groot en indrukwekkend het is voor de bizar kleine deeltjes die er onderzocht worden.
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_183562904
Kijken of ze dan wel supersymmetrie vinden :P
-
pi_183563863
quote:
0s.gif Op donderdag 6 december 2018 10:16 schreef Haushofer het volgende:
Kijken of ze dan wel supersymmetrie vinden :P
Ik hoop dat ze een keer wat vinden dat alles weer op z'n kop zet. :P

Er waren afgelopen jaren alleen maar super precieze bevestigingen van het standaardmodel of niet?
A Robin Redbreast in a Cage Puts all Heaven in a Rage.
pi_183564108
quote:
7s.gif Op woensdag 5 december 2018 12:57 schreef NanKing het volgende:
De Large Hadron Collider is de grootste en krachtigste deeltjesversneller ter wereld en bevindt zich in Zwitserland, nabij Genève.
Het grootste gedeelte ligt net over de grens in Frankrijk ;)
pi_183566864
quote:
1s.gif Op donderdag 6 december 2018 11:18 schreef Discombobulate het volgende:

[..]

Ik hoop dat ze een keer wat vinden dat alles weer op z'n kop zet. :P

Er waren afgelopen jaren alleen maar super precieze bevestigingen van het standaardmodel of niet?
Ja. En alles wat ze voorbij het standaardmodel hadden gesuggereerd, van supersymmetrie tot extra dimensies, hebben ze niet gevonden. Dus waarschijnlijk is onze notie van "natuurlijkheid", waarop veel van deze argumenten rusten, onjuist. Zie b.v.

https://arxiv.org/abs/0801.2562

Daarbij lijkt het Higgsvacuüm metastabiel, wat betekent dat middels kwantumtunneling een faseverandering in het Higgsveld kan worden bewerkstelligd:

https://arxiv.org/abs/1809.06923

En dat zou nogal vergaande gevolgen hebben voor ons mensen, want dat zou de rustmassa van massieve elementaire deeltjes nogal veranderen. :P
-
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')