abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 2 december 2018 @ 01:13:59 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_183487218
registreer om deze reclame te verbergen
'Makelaars verdienen nu twee keer aan één woning'

quote:
01 december 2018 10:36 Laatste update: 10 uur geleden

i5exdwfa920l_std320.jpg

Zelf Funda in de gaten houden? Zonde van de moeite. Vooral in de Randstad en populaire steden zoals Groningen en Eindhoven zijn woningen die nog maar net online staan vaak al bezichtigd en soms zelfs verkocht. "Zoals het nu gaat, kom je er alleen tussen met een aankoopmakelaar."

Volgens cijfers van bemiddelaars die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakt landelijk zo'n 20 procent van de kopers gebruik van een aankoopmakelaar. Zelf zoeken en bieden is dus nog altijd het populairst.

Exacte cijfers heeft de vereniging niet, omdat de percentages afhangen van het marktaandeel van de NVM in een plaats. Maar kijk je naar gebieden waar de woningmarkt oververhit is, dan is het aandeel daar wel stukken groter, stelt de vereniging.

Juist op plekken waar de woningnood hoog is, kom je er bijna niet tussen zonder aankoopmakelaar, stellen critici. Daarmee zouden de kosten voor zo'n bemiddelaar, die variëren van zo'n 1.000 tot enkele duizenden euro's, praktisch worden afgedwongen.

'Woningtreintjes': Domino-effect voor de huizenmarkt
"Aankoopmakelaars hebben een monopolie op marktinformatie", aldus Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis (VEH). "Ze weten eerder dat een woning op de markt komt, soms al weken voor Funda. In die tijd laten ze al mensen rondkijken of een bod doen."

Zo kan het dus voorkomen dat je ook met je blik strak op Funda gericht nóg niet de eerste bent die belt voor een woning. Volgens André de la Porte ontstaat er zo in de huidige krappe markt een domino-effect, dat wordt geïntensiveerd door aankoopmakelaars.

“Een huis verkoopt zichzelf op dit moment.”
- Hans André de la Porte, Vereniging Eigen Huis

Actuele marktcijfers van de NVM laten zien dat het aantal verkochte woningen al vijf kwartalen lang afneemt. Belangrijke oorzaak: te weinig aanbod. Landelijk stegen de woningprijzen met ruim 10 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Onlangs meldde het kabinet bovendien nog dat het woningtekort in populaire steden als Utrecht en Amsterdam inmiddels zelfs 5 procent is. Bij een woningtekort draait het om het tekort aan woningen als aandeel van de woningvoorraad.

"Een huis verkoopt zichzelf op dit moment. Mensen komen naar een makelaar en zeggen: 'Je mag mijn appartement verkopen als je voor mij een grotere woning vindt.' Zo ontstaat er een woningtreintje: persoon één koopt van persoon twee, twee van drie, en zo verder", aldus André de la Porte.

Gouden tijden voor makelaars
Bovendien word je als koper zonder bemiddelaar ook niet overal meer serieus genomen bij bezichtigingen, stelt de woordvoerder. "Dat zien we bijvoorbeeld in plaatsen als Amsterdam en Utrecht."

"Verkoopmakelaars hebben geen zin in gelukszoekers en onderhandelen liever met een aankoopmakelaar. Die filtert de serieuze woningzoekenden er immers al uit."

Het is dan ook een lucratieve tijd voor woningbemiddelaars, die zowel door verkopende als kopende partijen worden ingezet, zegt André de la Porte. "Twee makelaars die aan één woning een boterham verdienen, daar zijn we geen voorstander van."

'Hoe meer aankoopmakelaars, hoe beter'
De doelstellingen van NVM staan lijnrecht tegenover de kritiek. "We willen juist dat het percentage van woningverkopen met een aankoopmakelaar verder omhooggaat", zegt bestuursvoorzitter Gaby Balkema.

De aankoopmakelaar dient als een coach met uitgebreide kennis over zowel het financiële, juridische en het bouwkundige deel, als over ontwikkelingen in de buurt, zo is de gedachte. "Het kopen van een woning is topsport", aldus Balkema. Vooral mensen die voor het eerst een woning kopen, zouden daarom baat bij een bemiddelaar hebben.

"Aankoop- en verkoopmakelaars spelen bovendien niet onder één hoedje. Ze hebben conflicterende belangen: de één wil een zo laag mogelijke prijs en een goede deal, de ander wil een hoog bedrag bedingen."

"De aankoopmakelaar doet er alles aan om de koper een zo goed mogelijke keuze te laten maken", aldus Balkema. "Het verbaast me een beetje dat de Vereniging Eigen Huis de toename zo onwenselijk vindt."

“Het kopen van een woning is topsport”
Gaby Balkema, NVM

Vrijheid om te kiezen?
Dat een aankoopmakelaar de kennis heeft die een aanstaande koper kan helpen, betwist de VEH niet: "Het kan heel nuttig zijn er een in de arm te nemen, bijvoorbeeld als je verhuist naar een stad waar je weinig van weet."

"Je moet echter wel de vrijheid hebben om te kiezen", stelt André de la Porte. "Door hun informatiemonopolie kun je in deze woningmarkt niet gemakkelijk om aankoopmakelaars heen."

"Ze kunnen zeker helpen bij het maken van een goede keus, maar het probleem is dat aankoopmakelaars nu niet alleen maar worden ingeschakeld vanwege hun expertise. Dat zou prima zijn, want daar zijn ze voor bedoeld. In populaire steden is het hun contact met andere makelaars wat ze zo aantrekkelijk maakt", zegt hoogleraar vastgoed Dirk Brounen van Tilburg University.

Wat Brounen ook een verkeerde prikkel vindt, is dat de prijs van aankoopmakelaars soms afhangt van het verkoopbedrag van een woning. Hoe hoger die prijs is, hoe hoger de inkomsten van de aankoopmakelaar. "Terwijl diegene juist de laagst mogelijke woningprijs voor je zou moeten bedingen. Belonen van makelaars zou hier dus niet aan verbonden moeten worden."

Volgens Balkema worden makelaars die geen goede prijs weten te bedingen vanzelf afgestraft door online recensies. De NVM keurt het daarnaast af dat mensen worden geweigerd als ze geen bemiddelaar hebben. Balkema herkent dit beeld naar eigen zeggen overigens niet.

Door: NU.nl/Gea Bruinsma
Beeld: 123RF


© https://www.nu.nl/wonen/5(...)wee-keer-woning.html
Beste lezers,

Het zijn haast memorabele tijden te noemen voor meest kapitaalkrachtige en steenrijke burgers. Vrijdagavond jongstleden, na een gezellige borrel :9~ :Y) :9 in één van de meest sfeervolle horecagelegenheden op Haerlemsche bodem *), praatten mijn collega's en ik elders nog lange tijd na over de meest recente ontwikkelingen. In deze wereld op de Zuidas en op verschillende kantoren in andere steden, waar hypotheken voor de kapitaalkrachtige mens als warme broodjes :Y) :9 over de toonbank gaan, is men in de regel zeer optimistisch gestemd. smokey2.gif

Enfin, plaatselijk noemen wij de aankoopmakelaar soms ook wel eens 'de makelaar van de dag' *), en na werktijd stromen de sfeervolle bars drinky.gif :Y) bijna helemaal vol. De inhoud van het artikel, inclusief mijn bijdrage *), levert mogelijk nuttige informatie op voor menig koper in spe. :s) :s) :s) Ik zou zeggen: bent u zelf ook op zoek, doe hier uw voordeel mee, misschien rollen er goede tips voor u uit de bus. Het staat eenieder vrij om Funda erop na te blijven zien wanneer men dat het liefst doet, maar het wordt steeds raadzamer om de horizon toch te gaan verbreden. ;)

Nu de coalitie in politiek Den Haag onder auspiciën van premier Rutte steevast zijn verantwoordelijkheid neemt aangaande de grote woningnood waarbij men op termijn uit de nood geholpen wordt, geldt in randstedelijke agglomeraties of elders voor de enthousiaste koper :9~ in makelaarsland een soort 'gulden regel'. Het is geen verplichting maar maak vaker gebruik van de goede diensten van aankoopmakelaars, dus neem er eentje in de arm! ''Het is hier tenslotte niet het Wilde Westen, waar gelukzoekers in het verleden hun eigen geluk creëerden en zelf huisvesting regelden.'' smokey2.gif

Welnu, uitspraken van NVM in het licht van alle goede diensten van de aankoopmakelaar snijden gedegen hout. Bovendien men is tegenwoordig steeds meer geneigd om dankbaar gebruik te maken van de soms onterecht miskende aankoopmakelaar. *) En terecht, want hoewel bijna iedere dienstverlener, adviseur, jurist of wat dan ook, uiteraard een 'honorarium' vraagt worden de 'dubbele verdiensten' aan één woning hierbij vaak schromelijk overschat. Wat men ervoor terugkrijgt is menig honorarium in de regel meer dan waard, mij dunkt. ;)

Zowel goedgeluimde maar bovenal goedingelichte aankoopmakelaars als verkoopmakelaars *), die mensen in mijn branche 's morgens vroeg ook aantreffen in de plaatselijke cafetaria c_/ met aktetas en al, kunnen prima van pas komen voor bijna alles wat eventueel voor u bij de koop komt kijken. ''Een goede bemiddelaar kan de koper misschien behoeden voor een financiële tegenslag nadat men op eigen houtje en geheel onverantwoord op avontuur ging op een wervelende huizenmarkt.'' smokey2.gif

Tot slot erkent VEH het goede nut van de doorgewinterde aankoopmakelaar, derhalve lijkt ons de winst en de beloning die komt kijken bij een hoger verkoopbedrag allerminst onredelijk. :Y) B:)B :Y)

Goed, tot zover de OP, ik wens u een goedenacht!

Scjvb
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_183487488
''Een goede bemiddelaar kan de koper misschien behoeden voor een financiële tegenslag nadat men op eigen houtje en geheel onverantwoord op avontuur ging op een wervelende huizenmarkt.''

Is dit nou een grap?
  zondag 2 december 2018 @ 01:51:26 #3
289141 Kaji
Ningen no jôken
pi_183487597
Fijn voor de heren en dames makelaars. Ik hoop voor hen dat hun onfortuinlijke beroepskeuze hierdoor iets beter te verdragen is. :P
  zondag 2 december 2018 @ 08:32:54 #4
92989 ..-._---_-.-
alike minds think great
pi_183488890
registreer om deze reclame te verbergen
Ik heb 14 jaar geleden een aankoopmakelaar ingezet. Die werkte voor een zeer schappelijk vast uurtarief en deed haar werk gewoon erg goed. Waarschijnlijk niet te vergelijken met de huidige praktijk. Zo heb laatst een aankoopmakelaar gebeld, en die kwam met één huis waarbij voor dat ene huis ook:
* over de prijs niet viel te onderhandelen
* de beslissing over aankoop binnen anderhalve dag genomen diende te worden
* de vergoeding voor de aankoopmakelaar een tamelijk hoog vast bedrag was, zonder een enkel inzicht in de opbouw van de kosten.

Het leek er eerder op dat hij zich aan de zijde van de verkoper had opgesteld dan aan de zijde van de koper.
pi_183510035
2 jaar geleden een huis gekocht zonder aankoopmakelaar van een aardig stel die gene verkoopmakelaar had.

Mooie tijden.
"Ik heb nog met hem gekoerst"
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')