abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_183454746
De frituurpan hoeft in de winter echt de schuur niet in, zeggen experts. frituren in de winter is zelfs een trend. Zelfs voor het kerstmaal leent het apparaat zich goed.

Volgens Beslist.nl heeft 90 procent van de Nederlanders een frituurpan en wint het apparaat al sinds 2012 flink aan populariteit. Alleen al op deze website zoeken jaarlijks meer dan een half miljoen mensen naar een nieuwe frituurpan.

De online winkel FonQ voegt daar nog aan toe dat Nederlanders hun frituurpan zo'n veertig keer per jaar aanzet en dat ze dit niet alleen in de zomer doen. Ruim een derde van de Nederlanders frituurt ook in de herfst en winter.

Volgens trendwatcher Marielle Bordewijk gebeurt dit steeds vaker. 'Frituur-fanatiekelingen' doen hun best om zo lang mogelijk van hun investering in een frituurpan te genieten. "Dat kan steeds beter, want we schaffen steeds vaker buitenkeukens en buitenhuiskamers met comfortabel meubilair en terrasverwarming aan."

De frituurpan is booming
Jord Althuizen is frituurpan-expert en heeft in oktober het boek Winter Frituren uitgebracht. Hij merkt aan alles dat daar behoefte aan is.

"frituurpan is booming. Het is letterlijk hot. Ik zie steeds meer mensen enthousiast raken in de zomer en de harde kern denkt nu: dit is zo leuk, ik ga er in de winter ook gewoon mee door."

Marjolijn Rosendaal en Anya van de Wetering schreven het boek 'Frituren of niet Frituren, dat is de vraag!', dat in januari uitkomt. Ook zij zien de winterfrituurpan een opmars maken.

Rosendaal: "We hebben lange nazomers en de winters zelf zijn niet zo koud meer. Daarom bergen mensen hun frituurpan niet meer op aan het eind van de zomer. De mijne staat altijd stand-by. En als het wel koud is, geeft de frituurpan warmte af én bereidt hij tegelijkertijd een maaltijd."

Onder een dekentje borrelen tot het gaar is
In het boek geven de dames allerlei tips en recepten om het hele jaar door te frituren. Rosendaal: "Het is leuk om hartje zomer buiten bitterballetje te frituren en in de winter kan er makkelijk worden gefrituurpand. Lekker een frikandel erin, een flesje wijn erbij en onder een dekentje borrelen tot het gaar is. En na het diner maak je op de ondertussen een beetje afgekoelde frituurpan warme vuurdesserts, zoals camembert verpakt in wijnbladeren of gefrituurd fruit."

Volgens Althuizen is het voor veel mensen wel even zoeken wat er allemaal op de frituurpan klaargemaakt kan worden. Hij ziet dat er 's winters nog vaak hetzelfde wordt gemaakt als 's zomers, maar dat kan volgens hem anders. "In de winter eet je zwaardere kost. Bamischijven, Sito-sticks achtige dingen. Dat leent zich goed voor bereiding op vuur. Of denk aan Mexicano's met Jägermeister en cranberrysaus. Zo kun je standaard frituurpanvlees toch een winterse smaak geven. Mayonaise, Curry en Joppiesaus doen het ook goed bij de frituurpan, want die geven smaak af."

Winterfrituurpan met Kerst
Ook voor het kerstmaal leent de frituurpan zich volgens de twee frituurpan-experts goed. Althuis organiseert zelf al jaren een winterfrituurpan met de feestdagen. "Kalkoen, zalm, eend: je kunt ook op de frituurpan flink uitpakken. Door te frituren kun je krokante laagjes creëren. En door het roken kun je aroma's toevoegen. Daarnaast is frituren natuurlijk echt een beleving, het geeft een lading aan je bereiding. Als je naast de frituurpan nog een pan met glühwein opzet, dan komen er vanzelf mensen buiten kijken als je bezig bent. Het geeft echt een hoog gezelligheidsgehalte en volgens mij is dat waar Kerst om draait."

Volgens Rosendaal draait het met de feestdagen allemaal om de planning. Ze zou van tevoren een salade van geroosterde groentes, geroosterde borrelnootjes van kikkererwten en gepofte groentes voor een dip of puree maken. Met Kerst zelf ligt er in haar frituurpan een flinke portie bitterbaleln. "Zodat je lekker lang om de frituurpan kunt zitten."

"Met frituren hoef je nooit bang te zijn dat je te veel maakt. frikandellen die je overhoudt, zijn perfecte lunchhapjes voor de volgende dag en gefrituurpande pikanto's zijn lekker voor een wokmaaltijd later in de week."

Tips van experts
- Zorg ervoor dat je tijdens het frituurpanën droog, warm en behaaglijk bent: je kunt beter een warm watje zijn dan een snotverkouden bikkel
- Gebruik meerdere tangen en schalen om besmetting tussen rauw en gegaard eten te voorkomen
- Je boekt het beste resultaat op een brandschoon mandje. Maak daarom het mandje na iedere frituurgang schoon met een halve citroen of een doorgesneden ui
- De frituursmaak van de frituurpan kun je 'sturen' door verschillende vetsoorten te mengen
- Je kunt ook kruiden, zoals rozemarijn en tijm, of sinaasappelschil in het warme vet leggen voor een lekkere smaak
pi_183454809
^O^

De beste frituurrecepten ook maar weer eens opzoeken.
pi_183454816
Zoveel moeite en dan toch binnen twee regels duidelijk dat het om BBQ-en gaat :')
pi_183455102
Waarom zou je in de winter niet kunnen frituren? 8)7
Het leven is geen krentenbol...
Volg de pijlen.
I am the Lizard King. I can do anything.
  vrijdag 30 november 2018 @ 12:45:14 #5
118585 Crutch
Filantroop || Taalzwengel
pi_183455425
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2018 11:58 schreef Banaanvragen het volgende:
De frituurpan hoeft in de winter echt de schuur niet in, zeggen experts ...
Ik heb dat ding liever in de schuur te stinken dan in huis en frituur dan ook altijd in de schuur.
Je moeder is een hamster
pi_183456830
Nope
Spoilers!
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')