abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_183435533
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Meer dan de helft van alle misdrijven in Nederland wordt niet door de politie in behandeling genomen. Aangiftes van fietsendiefstal, vernieling en internetoplichting verdwijnen vaak regelrecht in de prullenbak.

De politie heeft vorig jaar zo’n 511.000 zaken na een interne screening afgewezen, omdat er onvoldoende opsporingsindicatie was. Op een totaal van 930.000 geregistreerde misdrijven is daarmee 55 procent van de zaken ongemoeid gebleven. Vooral aangiftes via internet worden niet in behandeling genomen.

Uit politiecijfers over 2016 blijkt dat nog eens 16.500 zaken vroegtijdig werden beindigd omdat er te weinig mankracht voor was. In die zaken zijn er wl sporen die naar een dader wijzen, maar ontbreekt het de politie simpelweg aan capaciteit om de zaak verder uit te zoeken.

Geloofwaardigheid
,,Verschrikkelijk voor slachtoffers”, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB). ,,Als je nooit meer iets hoort van een aangifte, tast dat de geloofwaardigheid van de politie aan. Al jaren worden te veel aangiftes met een administratieve handeling afgevoerd. Daar komt geen rechercheur meer aan te pas, terwijl speurwerk juist nodig is om deze zaken op te lossen.”

Begin deze maand berichtte deze krant al dat in Amsterdam wekelijks tientallen zaken niet worden opgepakt vanwege een schreeuwend tekort aan agenten. Ook inbraken en diefstallen blijven op de plank liggen, terwijl een dader in beeld is.

Keuzes
,,Wij hebben beperkte middelen”, zegt woordvoerder Marten Schwandt van de Nationale Politie. ,,We moeten keuzes maken, dat is altijd al zo geweest.” Volgens Schwandt zijn veel aangiftes ‘verzekeringskwesties’. ,,Een deuk in je auto, een gestolen fiets of autoradio. Als er geen sporen zijn die naar een dader wijzen, kunnen wij er niets mee. We moeten onze energie in zaken steken die we wl kunnen oplossen.”

De politie laat zo veel ‘klein leed’ lopen, bevestigt Schwandt. ,,Hartstikke vervelend. Als er iets weg of kapot is – wat van jou is – dan wil je dat de dader wordt gepakt. Maar dat kan gewoon niet altijd. Voor internetoplichting geldt hetzelfde.”

Zorgelijk
,,Zorgelijk”, vindt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. ,,Ik krijg signalen dat ook ernstige zaken niet in behandeling worden genomen.”

Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak is bezorgd over het hoge aantal aangiftes dat niet in behandeling wordt genomen. ,,Ik begrijp dat de politie onmogelijk elke zaak kan oppakken. Maar dat ruim de helft van de aangiftes wordt genegeerd, is onverteerbaar.”

Volgens Van Raak staan slachtoffers van misdrijven te vaak in de kou. ,,Dit heeft gevolgen voor de aangiftebereidheid. Elk jaar roept de regering dat de criminaliteit in Nederland daalt. Maar als burgers merken dat er niets met hun aangifte gebeurt, laten ze die aangifte de volgende keer zitten. Daardoor lijkt het alsof het veiliger wordt in Nederland.” Uit CBS-cijfers blijkt dat de aangiftebereidheid onder Nederlanders al jaren langzaam daalt.

Evaluatie
CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil de aangiftecijfers over 2016 meenemen in de evaluatie van de Nationale Politie, dit najaar. ,,Het is van belang om te kijken waardoor dit komt.”

Volgens de politie is het niet de bedoeling dat ernstige zaken in de prullenbak belanden, maar wel wordt de tijd beperkt in bijvoorbeeld het uitzoeken van een vandalismezaak. Politiewoordvoerder Marten Schwandt: ,,Stel, je hebt een fonteintje in je tuin. Je komt terug van een weekendje weg en ziet dat het fonteintje is gesloopt. Dan gaat de wijkagent misschien nog heel even bij de buren vragen of ze iets gezien hebben, of er ergens een camera hangt. Maar als dat niet zo is, wat kun je dan nog? Dat soort zaken moeten we laten liggen.”

Schwandt benadrukt dat afgewezen aangiftes wl meetellen voor de statistieken. ,,Dat een aangifte van bijvoorbeeld fietsendiefstal niet wordt opgepakt, wil niet zeggen dat er niets mee gebeurt. Als het op een bepaalde plek vaak gebeurt, kunnen wij een lokfiets inzetten. Je krijgt je eigen fiets er misschien niet mee terug, maar we kunnen dan wel een dader oppakken.”
Bron

Even een topic wat dus niet over licht getinten gaat, nja niet direct dan. >:)

Als gevolg hiervan neemt de aangifte bereidheid natuurlijk af, zelf heb ik de laatste keer bij het bekrassen van mijn auto ook al geen aangifte meer gedaan omdat de keer ervoor na een aanrijding waarbij ik het nummerbord had eigenlijk meteen de mail kreeg dat ze de melding gesloten hadden.

De NOS meld het volgende:

quote:
Met meer dan 16.000 zaken is de politie dus zelfs helemaal gestopt vanwege gebrek aan capaciteit. De politie spreekt van "eenvoudiger zaken", zoals een mishandeling zonder letsel, winkeldiefstal of een inbraak in een woning waar niemand thuis was.
Eenvoudigere zaken zoals een mishandeling of een inbraak, dat vind ik persoonlijk geen eenvoudige zaken. Het mentale leed in geval van zo'n zaken kan nogal zwaar zijn, en het is toch van de zotte dat wij (werkende) burgers niet veel hebben behalve onze vrijheid, gezondheid en ons huis wat dus in gevaar komt en waarbij niet ingegrepen kan worden. Wat hebben wij dan nog als burgers? Gelukkig is er natuurlijk wel tijd voor de zware criminaliteit aan te pakken door vooral dezelfde burger dagelijks wel te controleren of ze niet 5km te hard rijden, of een groepje snelwegblokkeeraders massaal aan te pakken, nou niet allemaal dan alleen die met de verkeerde mening. Maar het spekken van de staatskas heeft natuurlijk een hogere prioriteit dan het oplossen van een woninginbraak, en dat is te begrijpen in een land waar alles en werkelijk alles alleen maar draait om de economie.

Ondanks dit nieuws, en de inmiddels andere ontelbare voorbeelden zijn er nog altijd mensen die beweren dat de criminaliteit afneemt omdat ze niet lezen, de geregistreerde criminaliteit neemt af, en als je niet registreert wil er niet zeggen dat de criminaliteit er niet is. Daarbij worden die metingen altijd verricht per x1000 inwoners, als het inwoners aantal harder stijgt dan de criminaliteit wil dat ook niet zeggen dat het afneemt. In verhouding lijkt het dan wel minder, maar dat is natuurlijk het bekende toveren met cijfers om het beeld er mooier te laten uitzien dan de werkelijkheid. Mensen die iets anders beweren zaaien natuurlijk angst of krijgen weer andere verwijzingen naar hun hoofd gegooid.
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
  Moderator donderdag 29 november 2018 @ 11:00:35 #2
303802 crew  nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_183435584
Allemaal onterechte aangiftes van mensen die door hun eigen schuld gemolesteerd, beroofd of opgelicht zijn.
And so is the past
pi_183435628
quote:
Aangiftes van fietsendiefstal, vernieling en internetoplichting verdwijnen vaak regelrecht in de prullenbak.
Aha, de blanke misdrijven dus. Lekker de misdaadstatistieken vertekenen. *O*
pi_183435632
registreer om deze reclame te verbergen
Je auto ook al bekrast? Het zit je niet mee zeg.
  donderdag 29 november 2018 @ 11:06:44 #5
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_183435653
Geheel mee eens dat dit echt schrijnend is. De politiemacht heeft veelste weinig middelen waardoor ze een nare schifting moeten maken.

Als ik zo vrij mag zijn 1 kant te belichten waar ik meer van weet (zou het fijn vinden als mensen andere zaken waar zij meer van weten belichten) dan weet I'm dat bv zedenzaken vaak uitmonden in doe geen aangifte, want we gaan er niets mee doen.

Van we nemen je aangifte niet op (wat eigenlijk niet mag) tot een eerlijk zeggen dat het absoluut geen prioriteit heeft.
Dan hebben we het over een (wat ik hard kan maken) 24 aangiftes per week, waarvan zeker driekwart wel degelijk een vervolging (wat anders als veroordeling) verdient.

Bij 'kleinere' misdaden lijkt dat nog vele malen erger te zijn. Maar zelfs bij ernstige zaken zoals zedenmisdrijven gaat dit dus ook op.
Het lijkt me zeer frustrerend voor de politiemacht. Want ik heb het (onderbouwde) idee dat zij het ook echt liever het anders hadden.

Ik weet dat het geld kost en het ergens vandaan moet komen. Maar we hebben een serieus handhavingsprobleem. Dat zou hoog op de agenda moeten staan.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_183435795
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 11:04 schreef LurkJeRot het volgende:
Je auto ook al bekrast? Het zit je niet mee zeg.
Is die van jou dan nog nooit bekrast geweest? Ondertussen al eens iemand tegenop gereden, getuige kenteken genoteerd maar niets mee gedaan. Spiegel eraf getrapt, dat kan ik begrijpen waren 0 getuigen, en ook het krassen kan ik wel begrijpen zijn geen getuigen van. Maar wat is daar bijzonder aan?
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
pi_183435812
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 11:20 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:
Is die van jou dan nog nooit bekrast geweest?
Nee.
  donderdag 29 november 2018 @ 11:27:53 #8
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_183435928
Mensen doen ook alleen maar aangifte omdat het voor de verzekering moet.
pi_183435959
quote:
10s.gif Op donderdag 29 november 2018 11:04 schreef PiyeReloaded het volgende:

[..]

Aha, de blanke misdrijven dus. Lekker de misdaadstatistieken vertekenen. *O*
Fietsendiefstal en internetoplichting ‘blanke misdrijven’? Wat zijn dan niet-blanke misdrijven? 🤔
  donderdag 29 november 2018 @ 11:31:05 #10
191317 Nobu
Nobutada Yakitori
pi_183435975
Dit is nieuws? :')
pi_183436167
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 10:54 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:
Eenvoudigere zaken zoals een mishandeling of een inbraak, dat vind ik persoonlijk geen eenvoudige zaken. Het mentale leed in geval van zo'n zaken kan nogal zwaar zijn, en het is toch van de zotte dat wij (werkende) burgers niet veel hebben behalve onze vrijheid, gezondheid en ons huis wat dus in gevaar komt en waarbij niet ingegrepen kan worden. Wat hebben wij dan nog als burgers? Gelukkig is er natuurlijk wel tijd voor de zware criminaliteit aan te pakken door vooral dezelfde burger dagelijks wel te controleren of ze niet 5km te hard rijden, of een groepje snelwegblokkeeraders massaal aan te pakken, nou niet allemaal dan alleen die met de verkeerde mening. Maar het spekken van de staatskas heeft natuurlijk een hogere prioriteit dan het oplossen van een woninginbraak, en dat is te begrijpen in een land waar alles en werkelijk alles alleen maar draait om de economie.
Wat een borrelpraat :D
Succes met die flits-BOA die even een inbraak gaat onderzoeken :')

Als je nu een paar miljoen in de politie steekt heb je sowieso niet direct (goede) rechercheurs, dus dat gaat jaren duren.
Daarnaast vinden we alles belangrijk: zorg, veiligheid, onderwijs enz. Maar je kan een euro maar 1 keer uitgeven...
En ls je dan goede opsporing hebt en de politie heeft een zaak, dan is er (flinke) ondercapaciteit bij het OM.
pi_183436304
Ivo Opstelten, Fred Teeven, Ad vd Steur, Klaas Dijkhoff, goed gedaan hoor! De criminelen kunnen nog wel wat meer VVD gebruiken.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_183436374
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 11:27 schreef BasEnAad het volgende:
Mensen doen ook alleen maar aangifte omdat het voor de verzekering moet.
Als je WA+ verzekerd bent is dat toch ook nutteloos. All Risk natuurlijk wel.
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
  donderdag 29 november 2018 @ 12:04:00 #14
148813 Vader_Aardbei
Wij hebben mammoeten gevloerd!
pi_183436445
quote:
1s.gif Op donderdag 29 november 2018 11:35 schreef PiyeReloaded het volgende:

[..]

Zakkenrollen, inbraak. Verkrachtingen zijn niet zozeer huidskleurgebonden, maar je ziet dat blanke daders vaak alleen opereren en gekleurde daders vaak in groepen.
Wat ben jij, ervaringsdeskundige?
pi_183436483
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 11:45 schreef Piles het volgende:

[..]

Wat een borrelpraat :D
Succes met die flits-BOA die even een inbraak gaat onderzoeken :')

Als je nu een paar miljoen in de politie steekt heb je sowieso niet direct (goede) rechercheurs, dus dat gaat jaren duren.
Daarnaast vinden we alles belangrijk: zorg, veiligheid, onderwijs enz. Maar je kan een euro maar 1 keer uitgeven...
En ls je dan goede opsporing hebt en de politie heeft een zaak, dan is er (flinke) ondercapaciteit bij het OM.
Gewoon stoppen met het financieren van migranten en stoppen met ontwikkelingssamenwerking. Dan heb je er weer miljarden bij die allemaal naar de politie kunnen :P
pi_183436485
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 12:04 schreef Vader_Aardbei het volgende:

[..]

Wat ben jij, ervaringsdeskundige?
Onder andere. })
pi_183436573
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 12:05 schreef Hugo862 het volgende:

[..]

Gewoon stoppen met het financieren van migranten en stoppen met ontwikkelingssamenwerking.
Dus mensen die vluchten voor oorlog en geweld en mensen in nood dan maar de dupe laten worden?
pi_183436634
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 11:06 schreef Cause_Mayhem het volgende:
Dan hebben we het over een (wat ik hard kan maken) 24 aangiftes per week
Doe eens :)
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  donderdag 29 november 2018 @ 12:19:39 #19
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_183436682
quote:
7s.gif Op donderdag 29 november 2018 12:16 schreef vosss het volgende:

[..]

Doe eens :)
https://www.ad.nl/binnenl(...)rkrachting~a9c3be53/

En dat is enkel de eerste Google hit, velen volgen.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_183436684
quote:
1s.gif Op donderdag 29 november 2018 12:12 schreef rosalinde93 het volgende:

[..]

Dus mensen die vluchten voor oorlog en geweld en mensen in nood dan maar de dupe laten worden?
Als het ten koste gaat van mijn welvaart?

Absoluut.

Daar ben ik meer dan egostisch genoeg voor en dat durf ik ook gerust uit te spreken. Dat zouden meer mensen moeten doen, want als men ineens niet meer die nieuwe telefoon kan kopen of niet meer op vakantie kan of niet meer kan gaan uit eten, ik noem maar wat voorbeelden, omdat "de gemporteerden" zo veel geld kosten dat dat er niet meer aan zit, dan heeft niemand er meer trek in.


Leuk en aardig allemaal heel dat achterlijk volk opvangen hier (en dat is een feit dat men daar half achterlijk is!), maar dat gaat vroeg of laat flink ten kosten van onze welvaart. En ik pas daarvoor. Jammer dat er oorlog is waar je vandaan komt. Kan ik ook niks aan doen. Sorry. Kut voor je. Doei!


Buiten dat hun normen, waarden en cultuur enorm botsen met de onze kunnen wij niet al die kanslozen opvangen. Dan wordt het hier net zo kansloos als daar. En daar heb ik zoals gezegd geen zin in.


En voordat iemand de racismekaart trekt; er is niets racistisch aan deze post.
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
pi_183436689
quote:
1s.gif Op donderdag 29 november 2018 12:19 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

https://www.ad.nl/binnenl(...)rkrachting~a9c3be53/

En dat is enkel de eerste Google hit, velen volgen.
Het was niet dat ik het niet geloofde hoor, maar ik dacht waarom zet je erbij dat je het hard kan maken en doe je dat dan vervolgens niet meteen even :)
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  donderdag 29 november 2018 @ 12:22:44 #22
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_183436723
quote:
7s.gif Op donderdag 29 november 2018 12:20 schreef vosss het volgende:

[..]

Het was niet dat ik het niet geloofde hoor, maar ik dacht waarom zet je erbij dat je het hard kan maken en doe je dat dan vervolgens niet meteen even :)
Omdat dit nogal algemeen bekend is. Een absoluut mimimum is.
Ik er niet teveel over door wilde zagen omdat dit over meerdere vlakken geld. En het zonde is om teveel enkel hierop te focussen.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_183437101
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 12:05 schreef Hugo862 het volgende:

[..]

Gewoon stoppen met het financieren van migranten en stoppen met ontwikkelingssamenwerking. Dan heb je er weer miljarden bij die allemaal naar de politie kunnen :P
Of gewoon eens wat zware straffen uitdelen voor draaideur criminelen. Hoe langer ze van straat zijn hoe meer de politie tijd heeft voor andere zaken. In mijn ogen is het een combinatie van factoren wat zou moeten helpen, dat is natuurlijk zwaarder straffen, meer agenten maar ja ook eens kijken naar de impact van illegale immigranten op de criminaliteit. Wie weet als je de uitzetprocedures versoepelt voor criminele gelukszoekers met geen kans op asiel neemt de criminaliteit ook af.
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
  donderdag 29 november 2018 @ 13:05:45 #24
102757 EdvandeBerg
It's okay to be white!
pi_183437420
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 11:54 schreef Weltschmerz het volgende:
Ivo Opstelten, Fred Teeven, Ad vd Steur, Klaas Dijkhoff, goed gedaan hoor! De criminelen kunnen nog wel wat meer VVD gebruiken.
Inderdaad, na diverse kabinetten Rutte, VVD-ministers en overige VVD-inbreng is Justitie uitgekleed.

En let op; bij de volgende verkiezingen schuift de VVD Klaas Dijkhof naar voren, die ze dan weer gaan branden als 'sterke man' en roepen ze weer over criminelen hard aanpakken, meer blauw op straat etc.
  donderdag 29 november 2018 @ 13:07:07 #25
102757 EdvandeBerg
It's okay to be white!
pi_183437446
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2018 12:05 schreef Hugo862 het volgende:

[..]

Gewoon stoppen met het financieren van migranten en stoppen met ontwikkelingssamenwerking. Dan heb je er weer miljarden bij die allemaal naar de politie kunnen :P
Er was wel 2 miljard beschikbaar om de buitenlandse aandeelhouders van Unilever en Shell te matsen :')
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')