abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_201682203
quote:
1s.gif Op zondag 26 september 2021 22:58 schreef derLudolf het volgende:

[..]
Ik zie nog weinig trein, vooral tafel. Hoe ziet het er nu uit, aangezien je al met programmeren bezig bent...
Er ligt rails maar het ziet eruit alsof iemand ergens een doos Lima-bende op een rommelmarkt heeft gekocht. Beetje. Ik zal straks/dit weekend foto's op m'n webserver gooien. Ik wacht nog op enkele cruciale onderdelen zodat ik blokdetectie in orde kan maken en dan kan ik kijken of dingen doen die ik wil.

Heeft iemand nog een doos met GeoLine rechte stukken waar ze vanaf willen toevallig?
Bier.
pi_201854967
Ik kwam er toevallig achter dat Omroep Max een serie uitzendt over de bouw van modelbanen voor treinen:

De Grote Kleine Treinencompetitie
https://www.maxvandaag.nl(...)e-treinencompetitie/
pi_202170500
Ik heb een fotoalbum in elkaar gezet, de modeltreinenmeuk staat openbaar: https://piwigo.awesome-o.nl/
Bier.
pi_202174983
hey hallemaal, ik was even benieuwd of men hier mij een beetje kan helpen.
ik zat te denken om te beginnen aan een modeltrein, tot nu toe heb ik wat diorama's en wat terrein gemaakt, het meeste op ongeveer h0 schaal maar nog nooit met een trein.
dus ik dacht misschien is het leuk om daar eens een keer wat mee te proberen alleen is het voor mij allemaal heel erg nieuw.
ik weet dus ook niet zo goed waar ik naar moet zoeken en wat ik als starter nodig heb om vrij simpel te beginnen.
ik wil wel iets waar ik voorlopig mee vooruit kan als blijkt dat ik het toch wel leuk vind.
tinkeren met electronica vind ik geen probleem, dat vind ik zelfs juist wel leuk zit nu ook afentoe met een arduino of een raspberry te spelen. iets bouwen vind ik ook geen probleem dat is de helft van de lol vaak.

dus ja in het kort waar zou ik het beste kunnen beginnen?
  zondag 14 november 2021 @ 20:49:11 #80
22957 Duvel
Gevallen engel.
pi_202179115
Dat is niet zomaar te beantwoorden. Wil je diorama's met een trein gaan bouwen of een modelbaan. Indien het laatste: wat is je beschikbare ruimte, heb je een thema in je hoofd? Je kunt ook een modulebak bouwen en je aansluiten bij een modulebaan. Ik zou beginnen met nadenken over deze vragen!
Niet alles wat geen nut heeft
heeft geen zin.
Stijn De Paepe
pi_202179784
Kijk dat is al een heel mooi begin.
De juiste vragen wist ik ook nog niet te stellen haha.
Wat is een modulebaan?
Qua ruimte heb ik in principe een hele zolder die ik nog niet gebruik. Maar ik wil rustig en klein beginnen.
Misschien een trein die een klein rondje of 2 kan rijden en daar dan een leuk terrein omheen bouwen. Thema heb ik nog niet echt in mijn hoofd ik vind het leuk om zelf gebouwen te bouwen uit schuim en foamboard.

Misschien moet ik gewoon eens een idee schetsen van welke kant ik op wil zodat ik wat concreter vragen kan stellen
  zondag 14 november 2021 @ 22:33:03 #82
22957 Duvel
Gevallen engel.
pi_202181366
Een modulebaan is een modelbaan waarbij iedereen een stukje, een module, bouwt. Meestal gelden er standaard maten voor ieders segment, en is de maatvoering van de aansluitende sporen naar de volgende modulebak vastgelegd in de gezamenlijke regels. Binnen je module kun je dan een landschap of een thema uitbeelden, maar niet heel veel spelen met je sporenplan. Op gezamenlijke rijdagen of beurzen neem je allemaal je module mee en worden ze gekoppeld. Vervolgens kan iedereen met z'n eventueel meegebrachte treinen over de samengestelde modulebaan rijden. Een leuk idee als je van modelbouw houdt maar opzet tegen het plannen van een baan of overweldigd wordt door de grootte (van je zolder). Het nadeel is dat je dus niet kunt rijden zonder dat je andere modules hebt (ofwel thuis, ofwel op een clubdag).
Niet alles wat geen nut heeft
heeft geen zin.
Stijn De Paepe
pi_202181589
Oh nee dat wil ik sowieso niet, ik wil het zelf doen en niet perse afhankelijk zijn van anderen.

Het is mijn ding en ik wil gewoon lekker in mijn eentje friemelen en bouwen en beslissen.
pi_202224518
Als je een trein een rondje wilt laten rijden dan is een ovaal op een vlakke plaat het simpelste begin. Stationnetje aan de voorkant, dorpje in het midden, hier en daar een boompje, een typische speelgoedbaan waar "serieuze modelbouwers" op neerkijken.
Vervang je de vlakke plaat door een landschap met heuvels, rivieren enz waarbij de trein door tunnels of over bruggen rijdt dan wordt het al wat serieuzer. Het landschap kun je bouwen met lagen schuim of met een vakwerk uit hout en gaas met papier maché of gips.
Heb je meer ruimte dan wil je het eenvoudige ovale sporenplan uitbreiden met bijvoorbeeld meer stationssporen, industrieaansluitingen, een lokomotiefdepot, een schaduwstation waar je treinen tijdelijk uit het zicht kunt parkeren, een zijlijntje naar een bergstationnetje enz. Om dat allemaal kwijt te kunnen wil je misschien niet meer de baan in het midden van de zolder maar langs de kanten aanleggen zodat je zelf in het midden zit en als het ware omringt wordt door je baan. Het is allemaal maar net wat wilt en vooral ook hoeveel ruimte, tijd en geld je er aan wilt besteden. Trouwens, als je baan zo groot wordt dat hij niet meer te verplaatsen is dan is het alsnog verstandig deze in modules op te delen zodat je bij een verhuizing of verbouwing niet alles af hoeft te breken.
Als de trein niet perse altijd in beweging hoeft te zijn en je het leuk vind om te rangeren kun je er ook voor kiezen een industrieel bedrijf of zo uit te beelden, om zo het ruimte en tijdbeslag wat in de perken te houden.
Kwa techniek heb je grofweg twee systemen: 2 rail gelijkspanning (een rail is + de andere -) en 3-rail wisselspanning (met lelijke contactpuntjes tussen de rails (persoonlijke mening)). Ik weet niet of digitale besturing (met decoders in de trein) inmiddels analoog (trein bestuurt met de spanning op de rails) voorbij gestreefd is maar beide is nog een optie.
Klein beginnen is wel verstandig want de ervaring leert dat je na een tijdje als je wat meer kennis en ervaring hebt toch niet meer tevreden bent met je originele plan. Verder zou ik vooral youtube filmpjes etc. kijken voor inspiratie. Sommige zijn heel strikt in de leer, alles moet zo realistisch mogelijk binnen een bepaald land en tijdperk, een ander laat zijn fantasie de vrije loop en is in principe alles mogelijk en weer een ander wordt heel gelukkig van het "spelen met treintjes" en maakt realisme niet zoveel uit.
pi_202228132
Dank je voor de uitgebreide reactie .
Het bouwen van het terrein dat moet geen probleem zijn ik maak nu al meer dioramas en dorpjes en degelijke dat vind ik leuk om te doen en heerlijk ontspannend. Het idee was idd om wat meer leven in een stukje terrein te brengen en dat dan door een trein. Een simpele ovaal leek me dan wel een mooi begin met wellicht een tunnel ofzo, dat ligt wel heel erg aan hoe de inspiratie voor het terrein loopt.
Ja het enige waar ik een beetje tegenaan loop is idd wat is nu verstandig voor mij ik had al gelezen dat er analoog en digitale treinen zijn en alles heeft zijn voor en nadelen natuurlijk. Digitaal is waarschijnlijk wel de toekomst maar zou zomaar overkill kunnen zijn voor wat ik nu zoek echter is het waarschijnlijk wel meer future proof voor als ik uiteindelijk meer zou willen als blijkt dat ik het toch wel erg leuk zou vinden.
Verder ben ik helemaal nieuw dus ik weet ook niet zo goed wat ik nodig heb om een trein te laten rijden. Ik neem aan rails en een trein uiteraard, ook een soort besturingsstation die de trein van een spanning voorziet en van de opdracht, je moet rijden. Maar zijn er nog meer dingen die essentieel zijn voor een trein of is het verder allemaal optioneel?

En qua realisme, dat zal nooit helemaal realistisch worden omdat ik zelf de gebouwen en dergelijke wil maken en verven en dat wordt nooit zo realistisch als de gebouwen die je kunt kopen maar daar heb ik vrede mee dat is voor mij onderdeel van de lol
  vrijdag 19 november 2021 @ 07:09:15 #86
22957 Duvel
Gevallen engel.
pi_202240098
quote:
0s.gif Op donderdag 18 november 2021 11:31 schreef tetsuo-shima het volgende:

Verder ben ik helemaal nieuw dus ik weet ook niet zo goed wat ik nodig heb om een trein te laten rijden. Ik neem aan rails en een trein uiteraard, ook een soort besturingsstation die de trein van een spanning voorziet en van de opdracht, je moet rijden. Maar zijn er nog meer dingen die essentieel zijn voor een trein of is het verder allemaal optioneel?
tl;dr: zoek een leuke goedkope digitale 2-rail startset
In principe kun je, als je met één trein gaat rijden, toe met alleen een stuk rails, een trein en een transformator. Digitale treinen hebben een decoder, maar rijden normaal ook nog op analoge banen. Een analoge trein kan niet op een digitale baan rijden (door de constante spanning op de baan). Je kunt al voor weinig digitaal beginnen: ik heb ooit op een beurs een setje van Piko gekocht met een kastje met IR-ontvanger aan de baan en een afstandbediening om de treinen te besturen, maar je kunt ook gelijk een Roco Z21 startset kopen. De Nederlandse fabrikant Digikeijs heeft een uitgebreide maar rudimentaire centrale (DR5000), daar moet nog wel een handregelaar bij, tenzij je je trein via de computer aan en uit wilt zetten. Als je digitaal gaat rijden, kun je nog voor verschillende protocollen kiezen. Het meest algemeen is DCC, dat werkt eigenlijk met alle 2-rail banen. Bijna alle fabrikanten maken 2-rail spoor. Alleen Märklin maakt 3-rail (met contactpuntjes) en heeft een eigen digitaal protocol. Met 3-rail kun je meer zorgeloos lastige banen maken, waar je met 2-rail nog weleens tegen problemen met polariteitswissel aanloopt (hoewel daar inmiddels goede oplossingen voor zijn). Een 2-rail spoor is wel realistischer. Ik rij zelf DCC op 3-rail want dat kan ook en er is meer leuk digitaal spul voor.

quote:
En qua realisme, dat zal nooit helemaal realistisch worden omdat ik zelf de gebouwen en dergelijke wil maken en verven en dat wordt nooit zo realistisch als de gebouwen die je kunt kopen maar daar heb ik vrede mee dat is voor mij onderdeel van de lol
Daar kun je je nog weleens in vergissen... De best uitziende bouwpakketten worden ongeverfd in kunsthars geleverd en het is aan de modelbouwer om die uiteindelijk af te werken.
Niet alles wat geen nut heeft
heeft geen zin.
Stijn De Paepe
pi_203436777

Nieuwe aanwinst. Mooie Stalen D.
Bier.
pi_203442656
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 december 2020 21:09 schreef DaMart het volgende:
Weer een stukje scenery bij de goederenloods klaar.

[ afbeelding ]
ik ben wat laat... mooi gedaan...
ben druk bezig mijn tuinbaan aan het aanpassen!
waarom?
  maandag 31 januari 2022 @ 12:39:57 #89
22957 Duvel
Gevallen engel.
pi_203444974
quote:
0s.gif Op zondag 30 januari 2022 18:55 schreef DeaDLocK2K het volgende:
[ afbeelding ]
Nieuwe aanwinst. Mooie Stalen D.
De Zwolse ongevallenwagen!
Niet alles wat geen nut heeft
heeft geen zin.
Stijn De Paepe
pi_203445794
Ja, het is een Dickpic.
Bier.
  dinsdag 1 februari 2022 @ 19:16:59 #91
411456 Halveprijs
Twee keer de helft
pi_203462351
Zakenman-spendeert-3-ton-modelspoor. Verteld in eerste instantie aan zijn partner dat hij de oude model als wijnopslag gebruikt :)
  dinsdag 1 februari 2022 @ 20:12:19 #92
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_203463460
Vertelt. Toffe vriendin heb je dan wel hoor.
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  zondag 6 februari 2022 @ 23:10:45 #93
22957 Duvel
Gevallen engel.
pi_203545408
quote:
0s.gif Op maandag 31 januari 2022 13:45 schreef DeaDLocK2K het volgende:
Ja, het is een Dickpic.
Hier het origineel.
Niet alles wat geen nut heeft
heeft geen zin.
Stijn De Paepe
pi_203546746
quote:
10s.gif Op zondag 6 februari 2022 23:10 schreef Duvel het volgende:

[..]
Hier het origineel.
[ afbeelding ]
...............

ik dacht; wth, bij mij zit die naam aan de andere kant van 't ding.
De overtreffende trap van een facepalm is een headdesk geloof ik. Bij deze...

Maar inderdaad, ik kan hem me nog herinneren in Zwolle en moet er nog wel negatieven van hebben <3 Dankjewel!
Bier.
pi_204281828
Het is heel lang geleden dat ik hier wat heb gepost...
maar vond het vandaag toch erg bijzonder met sneeuw...

filmpjes lukken hier niet die staat op mijn ModelSpoor pagina:



wie filmpjes wilt zien kan lid worden van ModelSpoor Advies
(op Facebook) daar vind je ook bouwverslagen!
waarom?
pi_204282046
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 februari 2022 19:16 schreef Halveprijs het volgende:
Zakenman-spendeert-3-ton-modelspoor. Verteld in eerste instantie aan zijn partner dat hij de oude model als wijnopslag gebruikt :)
wat een ziekelijke hoeveelheid typo's en spelvoudten :D in dat artikel..
waarom?
  vrijdag 15 april 2022 @ 20:05:00 #97
486785 Pensioengenieter
Geen vrije tijd meer
pi_204447841
Mooi werk allemaal.

Hier ook een modelbouwer (schepen) had een Zwarte Zee gebouwd ca 1,5 m voor 85% klaar en verkocht voor 800 gulden om een N spoor baan te maken voor de jongens. Maar hoe ga je een analogebaan geschikt maken voor twee jochies en meerdere treinen. Nou toen als volgt opgelost. Baan gemaakt in segmenten zoals de NS en alle segmenten en de twee allemaal aan de nul (-). Baan tableau gemaakt met ieder segment ingetekend en daar een miniplug ingemaakt en verbonden met het segment van de baan. Nu aan iedere plus (+) van de track twee ministekkers, nou liep als een trein. Je moest met een trafo twee baanvakken achter elkaar in pluggen en bij overgang van baanvak de stekker van het verlaten vak overplaatsen naar het volgende vak. Waar dus een stekker in zat kun de andere trafo niet in dus en kon zijn trein pas verder als de andere zijn plug verwijderd had. Nou enkel dat ze gehad hebben.
  zondag 28 augustus 2022 @ 23:40:04 #98
22957 Duvel
Gevallen engel.
pi_205780900
Dit weekend waren de Smalspoormodelbouwdagen bij de Stoomtrein Katwijk - Leiden (bij het Valkenburgsemeer). Mooie banen, een dioramawedstrijd en natuurlijk rijdende treinen buiten. Het was leuk kleinschalig en toch ook druk, we hebben ons zeker vijf uur vermaakt.
Hier een kleine impressie!


Een baan met als thema de EMA in Amsterdam. In dit geval het Kazernepad. De tram werd speciaal voor de foto even stilgezet.


Een prachtige trambaan! De bouwer overleed helaas net voor hij hem tentoon kon stellen, hij wordt nu onderhouden door vrijwilligers. De bovenleiding is functioneel, waardoor beide spoorstaven de "-" zijn. Zo heb je geen gedoe met keerlussen.


Een detail van een baan gebaseerd op de Berninabahn. Inclusief afspanningen van de bovenleiding. Erg mooie baan, veel te zien (maar de andere foto's niet zo goed gelukt).


Op deze baan is op een bijzondere manier diepte gecreëerd. De huizen op de achtergrond lijken om de kerk heen te lopen. In werkelijkheid zijn ze sterk versmald om het idee van diepte te versterken. Mooie truc!


Een mooi klein baantje waar een treintje rondjes reed. De golfplaten op het dak zijn allemaal handgemaakt op basis van het metalen folietje op boterkuipjes, dat op een speciale manier in een mal van ribbels is voorzien. Ze mooi hoe mensen dat soort dingen bedenken!


Een leuk detail op een vrij grote baan (zie de brug op de achtergrond).


Ook voor kinderen moet er wat te zien blijven, zoals Buurman en Buurman en een voorbeeld van drankmisbruik.


Een diorama dat ook al op Eurospoor stond vorig jaar, de favoriet van m'n dochter. Je kunt er naar blijven kijken, zo veel detail is er onder water te zien!


De hoeveelheid detail gold ook voor deze baan. Ik had tien pogingen nodig om een beetje redelijke foto te maken.


Er was een dioramawedstrijd uitgeschreven voor diorama's op A6 formaat. Dus dat triggert wel de creativiteit. Net als de garage is dit één van de deelnemers.


Als je op een A4 ook nog een trein wil hebben, wordt het heel iel. Dat zie er hier niet aan af, een mooi tafereel.


Het thema oorlog komt ook altijd terug, juist omdat het zo'n uitdaging is om verwoesting in model na te maken. Hier goed gelukt.


En als laatste een tafereel van een tram op een brug over een sluis, een klein deel van een mooie grote baan.
Niet alles wat geen nut heeft
heeft geen zin.
Stijn De Paepe
pi_205780938
_O_

* Het_Bokje kijkt naar zijn oude Fleischmann H0 startersset (gekregen van opa in 1992 ofzo )

M'n schoenen zijn gejat, maar ik hoef niet meer naar buiten, want er is nog wel wat.
  maandag 29 augustus 2022 @ 16:20:37 #100
465781 Superbadeendje
De wereld is mijn vijver
pi_205785112
quote:
7s.gif Op zondag 28 augustus 2022 23:40 schreef Duvel het volgende:
Dit weekend waren de Smalspoormodelbouwdagen bij de Stoomtrein Katwijk - Leiden (bij het Valkenburgsemeer). Mooie banen, een dioramawedstrijd en natuurlijk rijdende treinen buiten. Het was leuk kleinschalig en toch ook druk, we hebben ons zeker vijf uur vermaakt.
Hier een kleine impressie!
Leuke foto"s, jammer dat ik het niet wist want anders was ik er ook heen gegaan.



quote quotesplits me

Omdat je een nieuwe gebruiker bent willen we je erop wijzen dat het niet is toegestaan reclame te maken of FOK! te gebruiken voor commerciële doeleinden. Blijf ontopic en wees aardig voor je medeFOK!kers.
smilie   Pagina 4 / 8
Let op: Met het plaatsen van een bericht verklaar je akkoord te gaan met onze algemene voorwaarden van 27-05-2020, privacy policy van 27-05-2020 en Policy
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')