abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  vrijdag 23 november 2018 @ 17:10:13 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_183327738
registreer om deze reclame te verbergen
SCP: aantal armen neemt af

quote:
Updated Vandaag, 07:04
Vandaag, 00:10 in BINNENLAND


DEN HAAG - Nederland telde in 2016 bijna een miljoen armen, 6 procent van de bevolking. Dit is fors lager dan in 2013 toen het percentage op 7,6 procent lag en er 1,2 miljoen mensen in armoede leefden. De oorzaak is de aantrekkende economie na 2013.

aba1ec3e-eee5-11e8-9b5a-13d243daa375.jpg
Ⓒ ANP XTRA

Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat de armoede in Nederland in kaart heeft gebracht.

Het SCP heeft voor de nieuwe rapportage het begrip armoede herijkt. „We hebben dit jaar opnieuw gekeken naar wat mensen minimaal nodig hebben en hoeveel dit kost. Ook is opnieuw geïnventariseerd hoeveel mensen nu echt te besteden hebben”, schrijft het planbureau.

De FNV noemt het aantal van bijna een miljoen armen, waarvan 280.000 kinderen, onacceptabel en uitzichtloos. ,,Dat is bijna één op de tien’’, aldus vicevoorzitter van de FNV Kitty Jong. Een derde van de arme mensen werkt gewoon, tekent ze aan. ,,Maar ze hebben vaak geen zekerheid van werk en inkomen omdat ze een flexibel contract of oproepcontract hebben, of zzp’er zijn terwijl het werk dat zij doen vaak structureel is. Wij willen dat flexwerk duurder wordt zodat werkgevers het niet alleen als verdienmodel gebruiken.’’

Bij het bepalen van wat mensen minimaal nodig hebben is het SCP uitgegaan van het ’niet-veel-maar-toereikendbudget’ (NVMT). Dat bedraagt voor een alleenstaande 1139 euro per maand. Hierin is het budget voor basisbehoeften - voeding, kleding en wonen - aangevuld met een minimum voor ontspanning en sociale participatie. Voor een paar zonder kinderen is het NVMT 1550 euro en voor stellen met een kind 1850 euro per maand

Volgens het planbureau is het NVMT nog steeds bescheiden; luxegoederen zoals een auto of een vakantie in het buitenland ontbreken maar er is wel voorzien in bijvoorbeeld familiebezoek of een lidmaatschap van een sportvereniging.

* ’Uitstroom van armoede’

Aan de hand van deze uitgangspunten kwam in 2016 een arm huishouden 2300 euro per jaar tekort ten opzichte van het niet-veel-maar-toereikendcriterium. Voor 2015 lag het op ongeveer 1700 euro per jaar. Een mogelijke verklaring voor de stijging, aldus het SCP, is dat de economische groei heeft geleid tot uitstroom uit de armoede van mensen met een klein tekort, terwijl de ’achterblijvers’ in de armoede een groot tekort hebben.

Mensen in de bijstand, niet-westerse migranten en alleenstaande moeders met minderjarige kinderen lopen het grootste risico op armoede. Van elk van deze groepen is meer dan 15 procent arm. In 2016 waren er 280.000 arme kinderen, bijna 9 procent van alle kinderen in Nederland.

Van de 65-plussers leeft 3 procent in armoede. Hoe ouder hoe armer: tot 75 jaar verkeert 2 procent in armoede, bij 90-plus 9 procent.

© https://www.telegraaf.nl/nieuws/2833063/scp-aantal-armen-neemt-af
Gewaardeerde lezer,

Het vandaag uitgegeven heuglijke bericht dat de armoede in NL op zijn retour is was ons in de betere kringen al bekend.

Bovendien was het één van de meerdere goede recensie waarop wij in het Haerlemsche recentelijk al 'n heerlijke ambachtelijke Jopen dronken :9~ drinky.gif :9, en daarbij bespraken wat de toekomst mogelijk meer in petto heeft voor het alsmaar groeiende welzijn ons land. smokey2.gif

Nu houden wij, behalve al het moois wat het merendeel de samenleving ten deel gevallen is, ook een slag om de arm. Dit zowel met betrekking tot de ophanden zijnde brexit als groeiende problemen op de huizenmarkt, want dat laatste noopt tegenwoordig echter tot daadkrachtige overheidsmaatregelen. Voldoende publieke financiële draagkracht dient sowieso al uit verschillende vaatjes getapt te worden. B:)B En alles wat daar verder toe kan bijdragen, waaronder goede handelsbetrekkingen met het buitenland, betekent ook pure winst. smokey2.gif

Enfin, flink bijbouwen ter bevordering van een betere doorstroming :s) :s) :s), zou op den duur moeten leiden tot het lenigen van de noden van diverse huurders :o die thans in financiële problemen verkeren of alsnog kunnen geraken. :X Dat laatste moet men niet willen, maar welbeschouwd stemt het totaalplaatje op wat uitzonderingen steeds wat gunstiger voor burgers met een kleine portemonnee. *)

''Uitstroom van armoede'' is tevens een prachtige formulering, me dunkt. Het Sociaal en Cultureel Planbureau laat over deze ontwikkelingen geen enkele misverstand bestaan. Het blijft iets wat bezien vanuit onze positie eenieder door ons zeer gegund is, en al helemaal voor mensen met kinderen. De VVD, maar eveneens andere samenwerkende partijen doen de laatste tijd landelijk flink de ronde om de economie op peil te houden én naar oplossingen te zoeken bij vooralsnog onopgeloste problemen. smokey2.gif

Voelt u zich om uiteenlopende redenen aangesproken, of herkent u zich hierin :s) :s) :s), dan staat het u vrij om hier vrijblijvend op te reageren. Uiteraard leiden deze teksten niet tot verplichtingen uwerzijds.

Alvast een heel fijn weekend!!

Groet, Scjvb
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_183328104
https://nos.nl/artikel/22(...)even-in-armoede.html

1 miljoen in 2016 versus 1,2 miljoen in 2013. Als je dan bedenkt dat we in 2013 nog in een zware economische crisis zaten vind ik die afname eigenlijk niet per definitie erg indrukwekkend.

En verder is dit natuurlijk ook maar een kwestie van cijfertjes intrepreteren en tamelijk subjectieve normen, zoals het NOS-artikel hierboven itt het Telegraaf-artikel ook onderschrijft.
  vrijdag 23 november 2018 @ 18:14:09 #3
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_183328894
En vlak boven de armoedegrens zit een enorme middenklasse met steeds hogere vasten lasten en steeds minder koopkracht.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')