FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / (Lucht)Warmtepompboiler voor tweede badkamer
Flopsazaterdag 3 november 2018 @ 16:04
Ik ben van plan de zolder te laten verbouwen tot twee slaapkamers en een tweede badkamer (voor twee dochters...). De zolder als geheel is al geïsoleerd met ~8 cm glaswol, maar de rest van de woning is niet geïsoleerd (jaren 30 woning). Gelukkig is 16-18 graden een comfortabele temperatuur voor ons, dus de stookkosten blijven beperkt. De leidingen naar de huidige badkamer zijn 12mm, in de muren gefreesd en bieden voor 1 douche voldoende capaciteit icm de ketel, een Vaillant HR solidePlus VHR R3, 30-34/3-5. Beide douches zijn "gewone" douches, dus geen regendouches.

Een tweede douche heeft m.i. alleen nut als je beide douches tegelijk kan gebruiken. Ik ben me bewust van het feit dat de combinatie van ketel en leidingen bepalen of je voldoende capaciteit hebt en dat een douche tussen de 6-8 L/min vraagt, maar het lukt me niet om helder te krijgen of dat nu kan.

De installateur heeft voorgesteld bij de nieuwe badkamer een Fujitsu DSW300HS+ warmtepompboiler te plaatsen (niet icm zonnecollectoren, dit kan evt later). Ik heb gevraagd of de huidige leidingen voldoende capaciteit hebben maar daar heb ik dus nog geen duidelijk antwoord op.
De huidige badkamer ligt ongeveer 10 meter van de ketel en de nieuwe badkamer wordt dus via dezelfde aanvoer voorzien, dus daar komt nog eens 10 meter bij.

- Is een warmtepompboiler een geschikte oplossing in onze situatie, gezien de lage temperatuur in onze woning?
- Moet ik ook de leidingen aanpakken, of misschien de ketel vervangen door een krachtiger exemplaar?
Ferzaterdag 3 november 2018 @ 17:37
12mm lijkt me wat weinig, ik heb dikkere liggen en de wasmachine staat naast de cv. Als je tijdens het douchen de wasmachine aan hebt, dan merk je het wel dat de douche minder warm wordt, als de wasmachine water pakt.

Is die 300l voor beide douches? Je zou ook een kleinere kunnen nemen voor de 2e badkamer alleen en de 1e badkamer op de cv, zoals nu.
Flopsazaterdag 3 november 2018 @ 17:53
De 300L is alleen voor de nieuwe badkamer, dus is misschien wat fors. Aan de andere kant, tieners kunnen volgens mij behoorlijk de tijd nemen onder de douche. In dat geval moet de cv voldoende capaciteit hebben om het van de boiler over te nemen als deze geen warm water meer kan leveren. Dat betekent eigenlijk dat de boiler vooral als "goedkoper" en elektrisch alternatief voor de cv moet dienen.

Goed punt mbt de wasmachine, die komt nl ook in de nieuwe badkamer.
Speekselklierzaterdag 3 november 2018 @ 20:53
300 liter is wel wat fors denk ik.
temeer omdat het apparaat gedurende dag gewoon weer opwarmt.


voot twee personen wordt 200 liter aangeraden.
wjj hebben die 200liter met douche, keuken, hotfill vaatwasser en wasmachine nooit leeggekregen.

ook als we eens 2 man visite hebben is er nooit een probleem.


bedenk wel dat het waarschijnlijk water van 45 graden is. je mengt er dus minder koud water bij. (dit in tegenstelling tot 80 graddn conventionele boilets)
Flopsazondag 4 november 2018 @ 20:59
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 november 2018 20:53 schreef Speekselklier het volgende:
bedenk wel dat het waarschijnlijk water van 45 graden is. je mengt er dus minder koud water bij. (dit in tegenstelling tot 80 graddn conventionele boilets)
Dit is vooral relevant voor het totale verbruik neem ik aan? Gedurende het douchen zal er water moeten worden aangevoerd en als de druk onvoldoende is, komt er een slap straaltje (weliswaar warm) water uit de douche. Of zie ik dit verkeerd?